Drenarea de furtună de pe acoperișul casei cu acoperiș înclinat: cum să dota în mod corespunzător scurgerea

Izolare termică

Pentru a proteja fațada clădirii de pulverizarea ploii și dispozitivul de scurgere a apei din zona locală în clădirile cu acoperiș înclinat, aranjați drenajul organizat de pe acoperiș.

conținut

Sfaturi video pentru instalarea unui sistem de drenaj din acoperiș ↑

Tipuri de sisteme de drenaj ↑

Producătorii oferă mai multe versiuni ale sistemelor modulare, care diferă în principal de materialul din care sunt fabricate:

 • Din vremea sovietică, un sistem de furtună din oțel galvanizat este familiar. Astăzi, au apărut produse mai bune, dar galvanizarea este încă populară.

În mod tradițional, acestea au fost folosite, canale largi. Ele sunt urâte, dar un "gât" larg compensează precizia scăzută a produselor de fabricație și instalarea acestora.

În acoperișurile din oțel galvanizat, nu există adesea jgheaburi orizontale, există doar canale și conducte de scurgere. Curgerea apei este dirijată de jgheaburi, realizate pe streașina acoperișului. Această soluție este laborioasă, ineficientă pentru acoperișurile cu părtinire mare. Cu toate acestea, datorită faptului că nu există elemente orizontale care pot fi deteriorate de zăpadă și gheață care se încadrează, este mai fiabilă și mai sigură.

Din momentele pozitive se poate numi puterea mare a structurii (oțelul este folosit de la 1 la 2 mm), costul redus și posibilitatea de a fabrica produse individuale de orice formă.

Dezavantaje: Galvanizarea nu este foarte atractivă. Țevi rugina, deja în al doilea-al treilea an, începând cu capetele, se răspândește coroziune. Durata de viață a serviciilor este de 15-30 de ani, dacă țevile sunt vopsite periodic cu vopsele de ulei în exterior. Geometria produselor nu este ideală, îmbinările elementelor nu se potrivesc întotdeauna bine. În mod tradițional, jgheaburile și jgheaburile au fost legate prin rulare, ceea ce a dat o legătură puternică. Astăzi, preferă să sigileze cusătura cu un material de etanșare.

 • Sistem de jgheaburi realizat din oțel galvanizat cu grosimea de 0,6-0,7 mm cu o acoperire polimerică, forma produselor fiind rotundă sau dreptunghiulară.

Cumpărătorului i se oferă o gamă de culori, care se pot potrivi cu acuratețe acoperișului metalic. Se pare că acest livnevka cu atenție, precizia produselor de fabricație este mare, este posibil să comande produse individuale. Durată de viață 25-50 de ani, în funcție de tipul de metal.

 • Scurgeri din cupru, aluminiu și oțel cu zinc-titan în timp ce noi, mai degrabă, exotice.
 • Sistemele de scurgere din plastic, în funcție de proiectare, pot fi conectate în două moduri diferite: lipite sau cu garnituri din cauciuc. Țevile celor mai diverse configurații, paleta de culori nu este bogată. Durata de viață a serviciului este de până la 30 de ani.

Fără îndoială avantaje: simplitatea instalării, greutatea redusă, cea mai bună etanșeitate între toate sistemele, aspectul elegant, costul moderat.

Mai puțin: materialul plastic este frică de înghețuri extreme, mai fragil decât oțelul și poate fi deteriorat de zăpadă.

Calcularea drenajului ↑

Este necesar să se deseneze o diagramă a acoperișului, pentru a stabili inițial două puncte: locația canalelor și diametrul jgheaburilor. De cele mai multe ori se găsesc râuri cu diametre de 8, 10 și 12,5 cm.

Distanța dintre canale nu trebuie să depășească 24 de metri. Varianta optimă este de 8-12 metri, astfel încât panta generală a jgheaburilor nu este prea mare. Este necesar să se verifice capacitatea țevii de a scurge apa. După amplasarea canalelor pe schemă, acoperișul trebuie să fie împărțit condiționat în zone întreținute de unul sau altul din jgheaburi. Pentru un pătrat (în proiecția orizontală și nu în zonă), contorul de acoperiș ar trebui să reprezinte 1,5 cm 2 din zona pâlniei și drenajul. De exemplu, o țeavă cu un diametru de 10 cm are o arie a secțiunii transversale de 78,5 cm2 și este capabilă să devieze apa de ploaie de pe acoperiș, proiecția orizontală fiind de 52 m 2. Se fac modificări pentru regiunile aride și regiunile cu precipitații mari.

Având o schemă generală, puteți contacta furnizorii, managerul vă va ajuta să calculați calculul. Fie descărcați sau utilizați programul online pentru a calcula jgheabul de pe site-ul producătorului.

Când să începeți instalarea unui sistem de furtună ↑

Există două tipuri de caneluri orizontale de fixare:

 • Primul - cu ajutorul cârligelor de metal, care sunt montate pe baza acoperișului. Parantezele trebuie să fie fixate înainte ca acoperirea să fie acoperită. Această opțiune este fiabilă, trebuie utilizată pentru jgheaburi grele, în regiunile de zăpadă. Cârligele conduc la baza acoperișului la diferite distanțe, pentru a asigura panta necesară a jgheabului. Amplasarea canalelor trebuie determinată în avans.
 • A doua opțiune - parantezele sunt fixate pe placa frontală (frontală) sau pe grinzi. Soluția este mai puțin fiabilă, puteți scoate șuruburile cu mult efort. În plus, astfel de suporturi de cârlig sunt utilizate pentru sistemele din plastic, ele însăși sunt fabricate din polimer. În majoritatea modelelor, suporturile sunt destinate instalării numai pe o suprafață strict verticală. Montarea acestora pe placa frontală este simplă, convenabilă, realizată în orice moment după ce acoperișul este gata, streașinile sunt depuse. Panta jgheabului este realizată prin montarea suporturilor la diferite înălțimi. Acesta poate fi recomandat în acele cazuri în care nu există pericol de cădere de zăpadă de pe acoperiș.

Reguli pentru instalarea consolelor

Deci, începem cu instalarea de paranteze. Pentru prima opțiune (montați pe baza acoperișului), suportul de cârlig trebuie să fie pre-îndoit în raport cu panta acoperișului.

Mai întâi, atașăm parantezele care vor suporta canalele. Apoi împărțiți distanța dintre jgheaburi la distanța minimă dintre cârlige (0,6 pentru plastic și 0,9 m pentru metal). Marcarea, trageți cablul pentru a obține o pantă parțială a jgheaburilor în canalele de scurgere.

Instalarea elementelor orizontale și instalarea cotului ↑

În unele sisteme, chiuvetele sunt montate mai întâi, în altele, dimpotrivă, mai întâi un jgheab. Marcajul începe de la pâlnie. Lungimea jgheaburilor este de obicei de 3 sau 4 metri, extremitățile liniei de șanț trebuie tăiate. Tăiat din plastic cu un ferăstrău, foarfece metalice de calitate numai pentru metal. În nici un caz nu este bulgară, altfel oțelul va începe să ruineze rapid. Capătul liniei de jgheab este închis de un dop; conector sau se rotesc intern sau extern.

Conexiunile jgheaburilor pot fi diferite: pe garnituri, lipici, lipici, sigilate cu silicon. Este necesar să urmați instrucțiunile. De regulă, pâlnia este instalată luând în considerare posibila expansiune a temperaturii, adică îmbinarea are un spațiu pentru deformări. Acest lucru trebuie luat în considerare imediat.

Pentru a trece de la pâlnie la scurgerea verticală, este necesar să instalați două coate și o secțiune dreaptă. Distanța de scurgere și de genunchi inferior la perete este determinată de producător.

Caracteristicile dispozitivului de țevi de drenaj și drenaj ↑

Instalarea jgheaburilor nu este o complicație. De regulă, acestea au o lungime de 4 metri, se unește ușor.

Dacă drenarea apei din casă este efectuată superficial, pe orb, în ​​partea inferioară a canalului de scurgere se pune un marcaj obișnuit cu o deplasare mare la un unghi de 45 °.

În cazul în care teritoriul este echipat cu un sistem de furtună subterană, scurgerea poate fi pusă direct în fântâna de apă bine. Țevi rotunde din jgheaburi de plastic se potrivesc cel mai bine acestei opțiuni.

Recomandări generale ↑

 • Există multe tipuri diferite, branduri și varietăți de sisteme de drenaj. Cu o asemănare comună, ele diferă în detaliu. În timpul instalării, este necesar să se studieze și să se păstreze un manual pentru executarea lucrărilor, care pot fi obținute de la dealer sau descărcate de pe site-ul producătorului.
 • În zonele cu zăpadă, este obligatorie efectuarea măsurilor de reținere a zăpezii pentru tipurile de acoperiș alunecos (toate tipurile de acoperiș metalic, cu excepția acoperișurilor compozite). Pentru alte tipuri de acoperișuri, retenția zăpezii este de dorit. Încălzirea jgheabului cu un cablu electric va reduce la minimum șansele de deteriorare a jgheabului.

Rulați o scurgere de pe acoperiș folosind un sistem modular cu forța pentru orice persoană care nu se teme de înălțimi și are abilități minime de construcție. O atenție deosebită trebuie acordată marcării exacte a parantezelor. Nu merită abordat construcția unui sistem de drenare de pe acoperișul plăcilor din oțel zincat fără jgheaburi, fără a avea o experiență în ceea ce privește rabatarea.

Cum se calculează apa de ploaie din acoperiș?

În fiecare an ploaia cade pe acoperișurile caselor, zăpada cade. Uneori mai abundente, uneori mai puțin. În diferite regiuni, în funcție de locația lor geografică, există o cantitate diferită de precipitații. Este posibil să se calculeze volumul efluentului de pe acoperiș și de ce este necesar?

Precipitarea în diferite regiuni diferă în funcție de volumul și frecvența depunerii.

Calcularea canalizării

Furtunurile de scurgere sunt apa de ploaie și apa topită care intră în canalele de drenaj.

Calcularea scurgerii apelor pluviale de pe suprafața clădirii este necesară pentru determinarea debitului de cn
Abilitatea conductei de a instala un canal de canalizare. Calcularea este importantă pentru determinarea volumului containerului de recepție a lichidului (pentru canalizarea autonomă).

Calculul corect este reglementat prin SNiP 2.04.01-85 * A se vedea „scurgere internă“ (un nou document SP 30.13330.2011) și SNIP 2.04.03-85 în ceea ce privește fluxul apei de ploaie (document nou SP 32.13330.2011).

Anumite calcul cheltuielile apelor pluviale de pe acoperișurile caselor pot fi calculate în două formule diferite: prima este descrisă în SNIP 2.04.01-85 * (intern), al doilea în SNIP 2.04.03-85 (exterior). În acest caz, în condiții egale, cu prima formulă este considerabil mai mare cheltuială.

Calculul conform formulei interne determină consumul ca produs al volumului de precipitații pe suprafața acoperișului. Formula exterioară este mai complicată. Există mulți coeficienți care reduc debitul de proiectare.

Calcularea apei de ploaie, necesară pentru atingere, este mai bine să se producă conform formulelor date în SNiP 2.04.01-85:

Cu un sistem autonom de canalizare, este mai convenabil să se colecteze apă pentru nevoile gospodăriei într-un recipient separat.

 • pentru acoperișuri cu o pantă de până la 1,5% inclusiv - Q = Fq20 / 10000;
 • pentru acoperișuri cu o pantă mai mare de 1,5% - Q = Fq5 / 10000;

F - bazin hidrografic, mp;

Q20 - intensitatea ploii, l / s pe 1 ha (pentru o anumită locație), cu o durată de 20 de minute, la o singură perioadă de depășire a intensității calculată de 1 an (SNP potrivit 2.04.03-85 primite);

q5 - intensitatea ploii, l / s de la 1 hectar (pentru o anumită zonă), care durează 5 minute, cu o singură depășire a intensității calculate, egală cu 1 an, este determinată de formula:

unde n este parametrul utilizat în conformitate cu SNiP 2.04.03-85.

Atunci când se calculează zona de captare, este necesar să se ia în considerare 30% din suprafața totală a zidurilor verticale adiacente acoperișului și pereților care se ridică deasupra acestuia.

După calcularea ploii și a apei topite și obținerea rezultatului, se selectează diametrul necesar al țevii. Acest lucru trebuie să se asigure că debitul conductei nu este mai mic decât este necesar. Debitul lichidului către șanțul de drenaj nu trebuie să depășească datele din tabel.

Metode de bază de deturnare

Schema dispozitivului de drenaj. Atunci când se calculează zona de captare, este necesar să se ia în considerare 30% din suprafața totală a zidurilor verticale adiacente acoperișului și pereților care se ridică deasupra acestuia.

Două metode principale sunt utilizate pentru a devia precipitațiile de pe suprafața clădirilor.

Prima metodă este ghidarea punctului. Această metodă se bazează pe scurgerea masei de apă de pe suprafața clădirii prin crearea de pante în direcția canalelor de recepție. Mai departe în sistemul de drenare.

A doua metodă este plumb liniar. Conform acestei metode, toată apa de pe suprafața acoperișului pentru scurgerea apei de ploaie jgheab (astfel de burlane sunt formate cu o pantă spre burlan) pe acesta și evacuate în sistemul de canalizare. Apa curge în rețelele externe de scurgere a apelor pluviale. În absența unor astfel de canale de scurgere sunt luate în tăvi deschise în apropierea clădirii.

Cu un sistem autonom de canalizare, este mai convenabil să se colecteze apă pentru nevoile gospodăriei într-un recipient separat. Rezervorul trebuie echipat cu un sistem de preaplin.

Ce metodă trebuie utilizată?

Punctul de drenaj este folosit pe acoperișuri plate. Acoperișurile plate sunt de obicei proiectate cu jgheaburi interne, situate în centrul plăcii. Acoperișurile de acoperiș sunt realizate cu o pantă. Apa se deplasează de-a lungul suprafețelor de acoperiș și a tăvilor la conducta de admisie a scurgerii interne. Cel puțin două canale trebuie instalate în avion.

Deturnarea liniară a apelor uzate este proiectată pe acoperișuri înclinate. Acoperisurile sunt de o înclinație, două pante, patru pante și chiar și mai complexe. Acest tip de acoperiș este adesea proiectat cu conducte de scurgere exterioare. Vă puteți întâlni cu o scurgere internă. Partea de jos a acoperișului, care se extinde dincolo de limitele pereților exteriori, se numește "consola". Marginea inferioară se numește "picurare". Pe tipuri complexe de acoperișuri, la intersecția a două suprafețe, se formează un jgheab, de-a lungul căruia apa de furtună curge până la jgheaburi. Acest jgheab este numit "endowa".

Pentru orice tip de acoperiș, distanța dintre canale nu trebuie să depășească 48 m.

După calcularea fluxului de apă pe întregul acoperiș și determinarea metodei de deviere a scurgerilor, se selectează dimensiunea jgheaburilor și numărul de canale. Debitul total este împărțit prin consumul pâlniei pe pașaport (pentru diferiți producători această cifră este de aproximativ 7-10 l / s).

Exemplu de calcul al apei de ploaie din acoperiș

Pentru a calcula, să luăm o casă în Saratov, cu un acoperiș arcuit. Suprafața acoperișului este de 200 mp. Panta acoperișului este de 1,5%.

Calculăm volumul de ploaie și de apă dezghețată necesare pentru deturnare.

Folosim prima formulă Q = Fq20 / 10000. Această formulă este utilizată pentru o pantă de acoperiș de până la 1,5% inclusiv.

În primul rând, definim suprafața solicitată F. În exemplul de față, un acoperiș arc simplu, fără ziduri și pereți verticali adiacenți, care se ridică deasupra acestuia. Indicatorul va fi de 200 mp.

În determinarea q20, ne întoarcem la SNiP 2.04.03-85. Valorile intensității ploii.

Intensitatea ploii, l / s pe 1 hectar, pentru Saratov 20 de minute este de 80.

Prin urmare, urmează calculul:

Pentru a elimina precipitațiile atmosferice de pe acoperiș, este adecvată o metodă liniară. Calculul a arătat că, pentru o zonă de acoperiș de 200 de metri pătrați, conform tabelului, este suficientă o singură rindă de jgheab de 85 mm. Având în vedere că acoperișul este un șanț, aveți nevoie de 2 canale.

Sistemele de evacuare a apelor uzate sunt o necesitate în proiectarea tehnică a clădirilor și structurilor. În timp, furtunile necontenite și apele dezghețate distrug fundația. Calculul corect al scurgerilor de furtună este convingerea că apa nu se toarnă peste marginea acoperișului, iar gheții lungi nu-l distrug.

Constructii de case

Apele pluviale care curg de pe acoperiș au o forță distructivă extraordinară. În primul rând, pereții și fundația casei se umezesc, ceea ce duce la deteriorarea lor rapidă. În al doilea rând, apa care cade de la o înălțime la orb, într-un timp scurt, bate și scade golurile de pe ea. Pavelele din beton se pot prăbuși destul de repede, ca plăcile de trotuar. În al treilea rând, toată apa care se scurge de pe acoperiș este absorbită în pământ chiar lângă casă, ceea ce duce la inundarea subsolurilor și podelelor de subsol. Este posibil să se enumără consecințele pentru o lungă perioadă de timp, dar este deja clar că este necesară îndepărtarea apei de pe acoperiș. Pentru a face acest lucru, sub acoperișul acoperișului, trebuie instalat un sistem de drenaj care colectează apă care se scurge de pe acoperiș și îl direcționează către locul desemnat pe amplasament. Pentru a face totul bine, merită să vă familiarizați cu elementele sistemului de drenaj care vor fi necesare, cu materialele pe care le pot avea și cu tehnologia instalării lor.

Sistemul de scurgere a apei din acoperiș - elementele

Există două tipuri de sisteme de drenaj - externe și interne.

Sistemul de jgheaburi externe este instalat pe acoperișurile acoperișului în cazul în care acoperișul este așezat în poziție verticală (un singur punct, un șanț, șold, etc.). Acest tip de sistem este folosit în cele mai multe case de țară, deci o vom examina mai detaliat.

Sistemul de drenaj intern este aranjat pe acoperișuri plate, unde materialul de acoperire are o pantă specială care duce la pâlnie - recipientul de apă de ploaie, care apoi intră în conducta de drenaj din interiorul structurii sau în cavitățile tehnice.

Elemente ale sistemului de drenaj extern:

 • Jgheabul se scurge. Se servește pentru colectarea apei care se scurge de pe acoperișul casei. Pot avea diferite forme și dimensiuni, este făcut din materiale diferite. Mai departe, de-a lungul jgheabului, apa este îndreptată spre conducta de scurgere, care direcționează apa în scurgerea apei de pe acoperiș.
 • Conectori pentru jgheaburi. De obicei jgheaburile nu sunt mai lungi de 2,5 m, deci pentru a instala un jgheab pe acoperiș, care este mai lung, este necesar să se conecteze jgheaburile unul cu celălalt. Conectorii sunt echipați cu etanșări din cauciuc, care asigură etanșeitatea conexiunii și, de asemenea, servesc la compensarea expansiunii temperaturii materialului jgheaburilor.
 • Colțul jgheabului. Diverse elemente unghiulare pentru o ocolire a colțurilor interne ale casei. Oferă o hidrodinamică excelentă.
 • Între paranteze. Diferite tipuri de elemente care sunt necesare pentru a asigura jgheaburile pe acoperiș. Acesta poate fi un cârlig lung pentru agățarea jgheaburilor, un cârlig scurt, un cârlig compact. Toate acestea au un design diferit și sunt folosite în situații diferite.
 • Pâlnie de jgheab. Cu apa din jgheaburi este colectată într-un canal de scurgere. Elementul necesar pentru instalarea scurgerii, dacă este instalat corect, nu necesită etanșare suplimentară.
 • Prizele jgheabului sunt instalate de-a lungul marginilor jgheabului, astfel încât apa să nu se scurge.
 • Țeava. Se amestecă apa de la jgheaburi. Mai departe de-a lungul țevii, apa se îmbină în locul destinat acestui scop. Instalat sub pâlnie și fixat în siguranță.
 • Genunchiul țevii și cotul canalului de scurgere sunt utilizate pentru a scurge apa de la baza și zona orbită a structurii. Îndoirea țevii servește la schimbarea direcției țevii de scurgere. Piciorul de drenaj este instalat în partea de jos, astfel încât apa să curgă direct în canalul de furtună.
 • Suporturi pentru fixarea conductei. Acestea servesc la fixarea canalului de scurgere în peretele casei, astfel încât poziția sa să nu poată rupe rafalele vântului.

În plus față de elementele de mai sus, uneori, pe jgheab, este folosit un capac de protecție a ochiurilor de plasă, astfel încât să nu poată pătrunde resturi precum frunzele. După ce un drenaj înfundat începe să-și îndeplinească slab funcțiile. De asemenea, în locul unui canal de scurgere, poate fi folosit un drenaj decorativ pentru a scurge apa într-un recipient sau într-un pat de flori imediat sub pâlnie. Acest lanț poate fi o adevărată decorare a casei, dacă este bătut corect de alte obiecte din exterior și ia jgheaburi, combinate organic cu lanțul.

Tipuri de jgheaburi și conducte de scurgere

Jgheaburile și coșurile sunt principalele elemente ale sistemului, care asigură scurgerea apei de ploaie din acoperiș. Pe piață puteți cumpăra seturi de sisteme de apă de ploaie gata preparate, constând în diverse elemente, după care vă puteți asigura că colectarea și scurgerea apei de ploaie este asigurată. Principalul lucru este să alegeți dimensiunile potrivite. De obicei, diametrul jgheabului variază de la 90 mm la 150 mm, iar diametrul jgheabului de la 75 mm la 120 mm.

Care este diametrul jgheabului și țevii de scurgere pentru a alege, depinde de dimensiunea acoperișului casei. Pentru acoperișurile cu o rampă mică de la 10 la 70 m2, jgheaburi cu diametrul de 90 mm și țevi - 75 mm. Pentru acoperișurile cu o pantă mai mare de 100 m2, se folosesc jgheaburi cu diametrul de 100, 120, 130 și 150 mm, iar țevile sunt de 90 mm, 100 și 120 mm.

În plus față de mărimea elementelor sistemului de drenaj diferă materialul de fabricație și chiar forma.

Materialul jgheaburilor de scurgere

Jgheaburile, inclusiv jgheaburile, pot fi fie din metal, fie din plastic. La metal sunt jgheaburi din oțel zincat, aluminiu, cupru, titan-zinc și pural (oțel galvanizat, acoperit pe ambele părți cu un polimer).

Jgheaburile din oțel zincat, deși mai rezistente la influența apei decât jgheaburile din tablă, care au fost folosite înainte, totuși, eșuează rapid sub influența ploii acide. Prin urmare, recent, acestea sunt folosite din ce în ce mai des și numai pentru că sunt cele mai ieftine. Dar produsele acoperite cu polimeri, de exemplu, pural, sunt rezistente la coroziune, decolorare a materialului și, de asemenea, la influențe mecanice. Aceste jgheaburi sunt disponibile într-o gamă largă de culori, astfel încât să puteți alege produsul care se potrivește cel mai bine cu fațada clădirii. Conectarea jgheaburilor din oțel zincat, acoperită cu un polimer, se realizează cu ajutorul unor elemente de legătură speciale cu benzi de cauciuc de etanșare, încuietori și capse. Și parantezele au un design snap-in. Un dezavantaj al acestor produse este fragilitatea acoperirii, care pot fi deteriorate în timpul transportului sau instalării, și apoi pentru a plasa acoperirea polimerică scindate va forma rugina.

Jgheaburile din aluminiu sunt vopsite sau vopsite în culori diferite, deci servesc mult timp. Produsele sunt achiziționate în formă gata și sunt conectate cu nituri și clei pentru aluminiu, iar pentru compactare pot fi utilizate și pastă specială sau silicon. Pe lângă produsele finite, este posibilă producerea scurgerilor de apă de pe un acoperiș din tablă de aluminiu direct pe șantier, tăierea pânzei și arcuirea într-un anumit mod.

Jgheaburile de cupru sunt considerate a fi cele mai durabile. Acestea sunt fabricate din cupru pur, fără acoperiri suplimentare. Conectați-vă unul cu altul prin pliere sau lipire. Cel mai adesea montat pe acoperișurile din cupru pliate. De-a lungul timpului, cuprul se oxidează, dobândind o tentă verzui, iar mai târziu - aproape malachit. Acesta este așa-numitul patină - oxid de cupru. Oferă întregului acoperis o anumită sofisticare. Pe fundalul general al unui astfel de jgheab și acoperiș nu vor fi alocate deloc, ca și cum ar fi unul cu acoperișul.

Când instalați jgheaburi de cupru, nu uitați că nu trebuie să vină în contact cu alte metale - aluminiu sau oțel, iar acoperișul casei nu trebuie făcut din aceste materiale, altfel apa care se scurge din ele va conduce la coroziunea cuprului.

Zona de titan-zinc poate avea o culoare de argint naturală și poate fi acoperită special cu patină. Apropo, titanul-zinc este un material care constă din 99,5% zinc, iar restul este alcătuit din adaosuri de cupru, aluminiu și titan. Titanul oferă în acest caz o anumită rezistență a produsului, deoarece, în sine, zincul este foarte fragil. Jgheaburile de titan-zinc sunt unite prin lipire, în timpul căreia se utilizează paste speciale. Acest tip de jgheaburi este cel mai scump din cele existente în prezent, de aceea este foarte rar folosit. Dar poate servi până la 150 de ani.

Jgheaburile din PVC - cele mai comune. Plastic, din care acestea sunt realizate, pata în masa sa, astfel încât culoarea produsului este uniform și chiar dacă suprafața este deteriorat, acesta nu va fi vizibil, ca și în cazul în care materialul a fost pictat numai pe exterior. Pentru a face PVC mai rezistent la razele ultraviolete și agresivitatea chimică, suprafața jgheaburilor este acoperită cu dioxid de acrilic sau de titan. Între ele, tranșele din PVC sunt conectate prin cuplaje cu garnituri de cauciuc, blocuri și îmbinări adezive. Durata de viață a PVC poate ajunge la jgheaburi de 50 de ani, și tot datorită faptului că PVC nu se teme de coroziune, poate rezista la temperaturi extreme (-50 ° C - 70 ° C), și de zăpadă și vânt sarcini mari. În procesul de cădere a zăpezii de pe acoperișul jgheaburilor din PVC nu sunt deteriorate datorită faptului că nu au o acoperire vulnerabilă. De exemplu, dacă gheața de pe acoperiș zgârie puralul, nu va dura mult timp.

Formă de jgheaburi jgheaburi

Pe lângă faptul că jgheaburile sunt realizate din materiale diferite, ele pot avea în continuare forme diferite. Secțiunile transversale ale jgheaburilor sunt: ​​semicirculare, trapezoidale, semi-eliptice, pătrate și dreptunghiulare, și imită, de asemenea, forma cornișei.

Jgheaburi semicirculare - cele mai comune și potrivite pentru orice construcție a acoperișului. Liniile lor orientate spre exterior și spre exterior sunt rigidizări care sporesc stabilitatea jgheaburilor la sarcini mecanice. Semanelitele semi-eliptice pot găzdui și muta un volum mai mare de apă, astfel încât acestea sunt folosite pentru a scurge apa de pe acoperișul unei case cu o zonă mare de patinaj. Jgheaburile pătrat și dreptunghiular sunt selectate pentru un design specific, astfel încât acestea nu sunt utilizate peste tot. În plus, acest design poate fi deteriorat cu ușurință în timpul căderii zăpezii de pe acoperiș, astfel încât acesta este montat într-un mod special, iar pe acoperiș sunt montate suporturi de zăpadă.

Indiferent de forma de jgheaburi nu au fost selectate, conducta trebuie să se conformeze acestora: pentru jgheaburile semi-circulare si semi-eliptice - tuburi rotunde și pentru cutie (pătrate, dreptunghiulare și trapezoidale) - pătrat.

Tipuri de suporturi pentru jgheaburi de fixare

Parantezele - cârlige pentru fixarea jgheaburilor variază în dimensiune și formă, precum și locul de montare. Este din locul de fixare și forma depinde:

 • Suporturi fixate la panoul de bord, care este fixat de-a lungul pantei acoperișului. Aceste cârlige sunt numite paranteze frontale, sunt înșurubate cu șuruburi pe panoul de bord și au un mecanism de reglare.
 • paranteze plate curbate sunt fixate la căpriori, în cazul în care terenul dintre căpriori nu depășește distanța admisă între paranteze pentru jgheab, și poate fi fixat la șina de la lăzi sau la un Boardwalk continuu.
 • paranteze plate curbate pot fi fixate pe partea căpriorilor, dar acestea trebuie să fie pre-îndoire.
 • Suporturile universale pot fi fixate oriunde: pe panoul de bord, pe ultima șină a cutiei, pe grinzile din față sau pe lateral, precum și pe podeaua solidă din bord.

Parantezele sunt, de obicei, completate cu jgheaburi și întregul sistem de jgheaburi, astfel încât să se potrivească exact cu forma și culoarea jgheabului. De exemplu, jgheaburile trapezoidale folosesc paranteze de formă trapezoidală specială. Același lucru este valabil și pentru celelalte specii.

Materialul parantezelor depinde de materialul jgheaburilor. Cuplele de cupru sau oțel sunt utilizate pentru produsele din cupru. Pentru jgheaburile de titan-zinc numai dispozitivele de fixare titan-zinc. Dar pentru jgheaburile din PVC sau din oțel galvanizat, acoperite cu un polimer, utilizați suporturi de metal, care sunt acoperite cu o carcasă compozită sau vopsite sub culoarea jgheabului.

Dimensiunile suporturilor și suporturilor ar trebui să corespundă dimensiunilor jgheaburilor. Deși există modele universale, care pot fi ajustate, astfel încât acestea sunt potrivite pentru jgheaburi si burlane de orice diametru.

Instalarea sistemului de scurgere a apelor pluviale de pe acoperiș

Instalarea unui sistem de drenare pe un acoperiș înclinat este suficient de ușor încât o persoană cu un partener să o poată efectua. Deși în tehnologia de editare în sine există câteva nuanțe și trăsături importante care determină fiabilitatea întregului sistem. Dacă vă îndoiți de abilitățile dvs., atunci mai bine încredințați instalarea specialiștilor. Faptul este că producătorii de sisteme de drenaj în majoritate oferă o garanție asupra produsului. Dacă elementele sistemului sunt deteriorate în timpul transportului sau instalării, garanția este anulată. Dacă solicitați ajutor din partea profesioniștilor, veți avea o garanție nu numai asupra produselor, ci și asupra muncii efectuate.

Dacă vă decideți să instalați singur fluxul de apă din acoperiș, atunci instrucțiunile de mai jos sunt utile.

Primul lucru pe care trebuie să decidă ce materiale aveți nevoie de un canal de scurgere, care forme și culori. Apoi, calculați câte elemente aveți nevoie. După ce ați cumpărat tot ce aveți nevoie, puteți începe munca singură.

Suporturi de fixare

Este extrem de important să determinați corect ce este mai bine să montați paranteze în mod specific în cazul dumneavoastră. Rețineți că distanța de la jgheab până la perete nu trebuie să fie mai mică de 6 - 8 cm. În caz contrar, peretele se umezește, dacă nu din apele uzate, apoi din condens.

Următoarea regulă - jgheabul ar trebui să fie amplasat cu o panta de 5 - 20 mm pe 1 m în mișcare, astfel încât apa să nu se acumuleze în acesta, iar gravitatea s-a grăbit în pâlnie și conductă. Prin urmare, parantezele trebuie să fie montate nu pe o linie orizontală, ci cu offset. Înainte de a începe instalarea parantezelor, trebuie să aliniați panta dorită și să o cartografiați. Numai atunci puteți începe instalarea.

Cum să colectați apă de pe acoperiș și să calculați corect panta? Luați în considerare lungimea rampei, de exemplu, 8 m. Panta trebuie să fie de 10 mm pe 1 m. Se pare că diferența de înălțime dintre suportul superior și cel inferior ar trebui să fie de 80 mm. Dacă lungimea rampei este mai mare de 12 m, este necesar să echipăm cele două țevi de drenaj, iar jgheabul să funcționeze cu o deplasare în două direcții. Pornind de la mijlocul rampei, partea stângă a jgheabului trebuie să fie înclinată spre stânga și spre jos, iar partea dreaptă spre dreapta și în jos.

Primul braț superior este atașat mai întâi. Ar trebui să fie amplasat pe partea opusă a canalului de scurgere. Instalați-o astfel încât apa care curge din acoperiș să intre în ea, dar nu era în calea zăpezii de avalanșă descendentă, altfel sistemul nu va supraviețui. Distanța de la marginea acoperișului până la primul suport superior trebuie să fie de 10 - 15 cm. Este fixată cu șuruburi autoportante.

Al doilea este ultimul ultim suport. Trebuie să fie fixată cu șuruburi autoportante, fără a răsuci până la capăt. Apoi, între console, firul de construcție este desenat și pe acesta sunt marcate locurile pentru securizarea brațelor intermediare. Distanța dintre console trebuie să fie de 40 - 70 cm, în funcție de sistem, cea mai comună etapă este de 50 cm. Toate parantezele intermediare sunt fixe.

Important! În timpul montării brațelor, este important să rețineți că jgheaburile vor fi conectate între ele, iar suportul nu trebuie să cadă sub conector. De asemenea, nu trebuie să fie sub pâlnia de primire, dar la o distanță de 10 - 20 cm de ea.

Apropo, pâlnia de primire nu este instalată în colțul rampelor, ci este de 40 - 70 cm mai aproape de mijloc, la nivelul pereților casei.

Prin urmare, ultimul suport inferior trebuie să fie rearanjat ușor deasupra poziției în care a fost fixată mai întâi, astfel încât apa să poată curge în pâlnie.

Instalarea jgheaburilor

Apoi, jgheabul este asamblat și montat pe paranteze. De obicei, jgheabul sunt disponibile în lungimi de 1 m, 2 m și 2,5 m. În consecință, elementele necesare pentru obligațiuni în prealabil. Pentru a face acest lucru, utilizați elemente cu bandă de cauciuc.

Pe marginea jgheabului sunt instalate prize și în locul adecvat există un recipient de pâlnie / furtună de recepție. Axa pâlniei trebuie să coincidă cu axa orificiului tăiat în jgheab.

Jgheabul trebuie să fie înclinat nu numai spre conducta de admisie, ci și spre partea "din casă". Acest lucru va asigura siguranța și va reduce posibilitatea de deteriorare a jgheabului atunci când avalanșa zăpezii cade.

Instalarea conductelor de scurgere și a suporturilor

Ultimul pentru a instala downspouts. Țeava de scurgere trebuie să fie amplasată cu precizie sub pâlnie / duș. La pereți, conducta este fixată cu suporturi sau cleme speciale. Fixarea clemelor depinde de materialul pereților, pot fi șuruburi, cuie, șuruburi sau dibluri.

Suporturile pentru țevi trebuie să fie amplasate la intersecția conductelor - sub fiecare clopot. Distanța maximă dintre suporturi este de 1,8 - 2 m. Ultimul element al țevii - genunchiul de scurgere - ar trebui amplasat astfel încât să devieze apa în locul dorit.

Unde să îndepărtați apa de pe acoperiș

Ei bine, sistemul de drenaj este instalat pe acoperiș, rămâne să decidă unde va fi luată toată apa colectată. Câteva opțiuni:

 • Se scurge apa de ploaie din acoperiș în rezervor. Un baril sau un rezervor pentru apa de ploaie poate fi localizat la o distanță de casă (aproximativ 0,5 - 5 m) de sus și poate fi îngropat în pământ. Apa scursă din acoperiș se va acumula în rezervor, iar apoi poate fi folosită pentru a iriga grădina sau grădina.
 • Se scurge apa de ploaie în fântâna de filtrare. Dacă nu este nevoie de apă de ploaie și nu doriți să faceți apă, atunci se poate duce la filtrarea colectării. În pământ excavarea este excavată, al cărei fund este acoperit cu un strat de piatră zdrobită. Apoi, de sus, trebuie să fie amenajat un puț de beton, care, până la jumătate, este acoperit și cu moloz alternativ cu nisip și nisip deasupra. Acest subfibră servește ca element absorbant. Se scurge prin nisip și pietriș, apa este purificată. Un astfel de puț ar trebui să fie situat la cel puțin 2 m distanță de casă, altfel nivelul apei subterane din jurul casei ar putea crește.
 • Goliți apa de ploaie în canal. În cazul în care casa privată este conectată la un canal central, atunci apa de ploaie poate fi deviată spre ea, dar numai prin acord și contra cost.
 • Drenarea apei de ploaie într-un șanț de scurgere sau în iaz. Apa de ploaie este suficient de curată pentru a nu dăuna ecosistemului, dacă este turnată într-un șanț de scurgere sau într-un corp de apă (lac, râu, copanchic artificial). Principalul lucru este să se calculeze că nivelul apei din șanțul de scurgere nu crește prea mult în cazul ploilor abundente.

Îndepărtarea apei de pe acoperișul casei este obligatorie, astfel încât să nu se spele fundația și să nu o distrugă. Prin urmare, dacă există o posibilitate, atunci este necesar să se echipeze un sistem complet de drenaj. Dacă acest lucru nu este posibil, de exemplu, acest lucru se întâmplă în cazul în care acoperișul este înclinat și realizat din materiale naturale - trestie de zahăr sau paie, aceasta depășește fundul ar trebui să se extindă dincolo de origine timp de cel puțin 50 cm în partea de jos, este de dorit ca apa se scurge direct la sol..

Cum sa faci jgheaburi cu mainile tale: nuante tehnice si specificitatea instalarii

Apa atmosferică este una dintre principalele cauze ale deteriorării și distrugerii timpurii a structurilor clădirilor. Dacă nu protejezi casa de efectele sale dăunătoare, faimoasa sursă de viață va "submina" cu încăpățânare fundația și zona orb.

Eliminați impactul negativ poate sistem de drenaj, cu construcția de care se poate face cu ușurință cu maestrul de origine. Numai în primul rând trebuie să aflați cum să aranjați o scurgere cu propriile mâini, astfel încât să vă poată servi fără probleme.

conținut

Sisteme de jgheaburi pentru case private

Printre funcțiile încredințate sistemelor de acoperiș apar acțiuni de eliminare a apei. Drenarea sedimentelor și a apei topite contribuie la panta, caracteristică nu numai acoperișurilor înclinate, dar și plane. Cu toate acestea, lucrul la protecția fațadelor și zonei orb cu configurația înclinată a fundației nu poate funcționa. Pentru a proteja structurile de sub acoperiș, este necesar un canal de scurgere.

Clasificare după gradul de organizare

Pentru ca rezultatul eforturilor investite să devină un motiv pentru o mândrie destul de rezonabilă, trebuie să ne ocupăm de subtilitățile constructive și de nuanțele tehnologice ale sistemului de drenare.

În funcție de gradul de organizare, sistemele de drenaj sunt împărțite în două tipuri:

 • Evadatul. Conform schemei neorganizate, fluxul de precipitații și rezultatele topirii zăpezii sunt libere. În toate zonele stingrays, apa curge pur și simplu până la orb, pământ sau pe o cale pavată, provocând cu insistență proprietăți imperceptibile la începutul pagubelor.
 • Organizat. Conform schemei organizate, toate tipurile de apă atmosferică care urcă pe pante sunt prinse de jgheaburi sau canale de admisie a apei. Apoi, acestea sunt conectate la punctele destinate colectării și eliminării apei de furtună.

Trebuie remarcat faptul că reglementările SNiP 31-06-2009 permit utilizarea unei opțiuni neorganizate în construcția privată. Normelor li se permite să nu folosească sistemul de drenare pentru aranjarea acoperișurilor cabanelor cu una sau două etaje. Adevărat, cornișorul se înalță cu acesta deja, decît un plin de 60 cm, nu se construiește, iar grupele de intrare și balcoanele ar trebui să fie echipate fără nici o vizieră zburătoare.

Versiunea organizată este obligatorie pentru clădirile cu pardoseală de trei metri, dar proprietarii atenți nu o refuză atunci când echipează case cu un singur etaj și clădiri de uz casnic. Merită dacă nu vă puneți pe mâini prea scumpe, dar beneficiile sunt real și economic palpabile.

Sistemele de jgheaburi ale soiului organizat la rândul său sunt împărțite în opțiuni interne și externe. Jgheaburile interne sunt caracteristice acoperișurilor plate. În exterior sunt universale, participă cu succes la amenajarea aproape a tuturor tipurilor de structuri de acoperiș. Vom studia cu atenție dispozitivul și tehnologia de montare.

Specificitatea constructivă a jgheaburilor

Toate sistemele de drenare externă a apei din acoperișuri de orice tip și înclinare includ două componente principale:

 • Aparate de recepție a apei. Acestea includ jgheaburi, tăvi și canale destinate colectării directe a apei care curge în jos de pe planurile înclinate.
 • Burlane. Zonele de drenare verticale concepute pentru a scurge apa colectată și apoi pentru a le transfera în canale de scurgere sau de scurgere de scurgere spre sol dincolo de zona orb.

În familia jgheaburilor externe există și o subdiviziune în sisteme cu jgheaburi de perete, articulate și de la distanță, dar diferența este doar în aspectul dispozitivului de recepție. Versiunea de perete este cea mai solicitată, cea mai simplă și cea mai practică.

Pentru fixarea sistemelor de apă de ploaie pe grinzi, ladă sau capătul din față al acoperișului, se folosesc cârlige. Clamele sunt utilizate pentru a fixa secțiunile orizontale ale canalului de scurgere. În combinație cu un set de elemente de bază și elemente de fixare, este posibilă colectarea și instalarea scurgerilor rapid și ușor, ca un designer.

Alegerea elementelor de prindere pentru fixarea jgheaburilor depinde de tipul de lucrări de construcție (reparații sau construcții noi):

 • Suporturile metalice lungi sunt utilizate la instalarea sistemului de drenare înainte de a aplica stratul de acoperire. Acestea le fixează pe site sau pe picioarele cavității.
 • Parantezele metalice scurte sunt folosite în procesul de reparații. Ele sunt fixate pe panoul frontal.
 • Cârligele din plastic sunt folosite pentru reparații sau construcții noi, dacă se pune un sistem de drenare din plastic. Fixarea pieselor din plastic se realizează pe panoul frontal.

Suporturile sunt fixate cu elemente de fixare anti-coroziune cu pălării largi, cu un diametru de cel mult 8 mm. Fixarea este realizată cu șuruburi galvanizate, șuruburi cu șuruburi de fixare cu șuruburi de presare, șuruburi obișnuite de acoperiș. Diametrul părții de lucru a dispozitivului de fixare nu este mai mic de 4,2 mm.

Pasul de instalare a cârligelor determină materialul din care se face scurgerea. Pentru sistemele metalice variază de la 60 cm până la 90 cm, pentru contururi de cupru deformabile de la 30 la 60 cm. Sub jgheaburi din plastic, suporturile de cârlig sunt instalate după 50 - 60 cm.

Un sistem complet de jgheaburi poate fi achiziționat în întregime și pregătit pentru instalare. Elementele sale modulare sunt produse în așa fel încât este posibil să se construiască un canal de scurgere pentru un acoperiș din orice zonă și o configurație fără probleme de la componentele individuale. Folosind prototipurile industriale ca șablon, este posibil să se facă elemente din materiale accesibile și la îndemână, de exemplu din sticle de plastic, din tablă de acoperiș sau din țevi de canalizare polimerice.

Jgheaburile și dispozitivele de admisie a apei au o secțiune transversală, dreptunghiulară și combinată. Specii dreptunghiulare și combinate se disting printr-o "capacitate de producție" mai mare. Această caracteristică nu este foarte interesantă pentru comercianții privați, deoarece pentru amenajarea de vile este de obicei suficientă opțiune cu un jgheab oval.

Mărimea sistemului de drenaj depinde de suprafața acoperișului tratat:

 • Dacă suprafața acoperișului nu depășește 70 m², jgheabul trebuie să fie de Ø 100 mm și țevile de scurgere Ø 75 mm.
 • Dacă suprafața acoperișului este cuprinsă între 70 m² și 120 m², atunci jgheabul are nevoie de Ø 125 mm, țevile de scurgere Ø 90 mm.

Cu toate acestea, atunci când alegeți forma și secțiunea transversală a sistemului, nu este necesar să vă concentrați doar pe caracteristicile tehnice, Jgheabul joacă un rol semnificativ în designul exteriorului.

Materiale utilizate în producție

Specificitatea funcționării jgheaburilor externe limitează alegerea materialelor potrivite pentru fabricarea sistemelor. Este clar că vor trebui să îndure toate greutățile de contact direct cu fenomenele atmosferice. Prin urmare, elementele de scurgere trebuie să fie rezistente la îngheț, "indiferenți" la ploile torențiale, la zăpadă și la soarele arzător.

La fabricarea țevilor de scurgere, a canalelor de admisie a apei și a jgheaburilor, se utilizează următoarele materiale:

 • Acoperiș din oțel. În prioritatea opțiunilor galvanizate, grosimea plăcii este de 0,63 mm sau 0,7 mm.
 • Rezistent la oțelul de acoperire cu coroziune. Un analog al poziției anterioare, dar cu o carcasă polimer protector-decorativă. În producție, folia metalică este utilizată cu o grosime de 0,6 mm până la 0,7 mm.
 • PVC. Clorura de polivinil este realizată din jgheaburi de plastic ușoare, cu o grosime a peretelui de 2,2 mm până la 3,3 mm.
 • Aluminiu. Sistemele sunt realizate dintr-un metal ușor, durabil, cu o grosime de 0,8 mm. Funcțiile decorative și de protecție ale jgheaburilor de aluminiu sunt realizate de carcasa polimerică.
 • Cupru. Material Elite, plăcut cu o durată de viață de 150 - 200 de ani, dar zel răcoritor cu un preț solid. Grosimea peretelui 0,6 mm.
 • Zinc-titan. Un nou cuvânt în producția de jgheaburi cu caracteristici excelente de performanță. De asemenea, prețul este nemulțumit, dar cei 100 de ani de serviciu fără probleme au fost obligați să privească mai atent această poziție comercială. Grosimea materialului utilizat la fabricarea a 0,7 - 0,8 mm.

Alegerea sistemului de drenare pe tipuri de materiale este orientată nu numai către preferințele personale și posibilitățile financiare ale viitorului proprietar. În cea mai mare parte depinde de varietatea acoperișurilor și de caracteristicile arhitecturale ale casei particulare.

Opțiunile scumpe de cupru și zinc-titan sunt potrivite pentru acoperișurile cu plăci ceramice, placări de cupru din cupru, plăci de ardezie. Bugetul PVC se potrivește perfect cu acoperișul moale, scurgerea de oțel combinată perfect cu metalul și cartonul ondulat.

Din motive pur economice, cel mai solicitat drenaj din oțel zincat și PVC. Primul va dura 10 ani, al doilea 25 - 35 de ani, în funcție de asigurările producătorului. Este dificil să identificăm varianta optimă pentru rezistența la atacurile atmosferice, deoarece performanța lor este foarte asemănătoare. Cu toate acestea, metalul este preferat în regiunile nordice și în zonele cu temperatură climatică temperată.

Nu există diferențe deosebite în ceea ce privește proiectarea și secvența de instalare a jgheaburilor din oțel și polimer. Aproape aceleași jgheaburi, țevi, canale sunt completate special pentru ele cu ieșiri, cuplaje, teuri, prize.

Luați în considerare numai faptul că expansiunea liniară apare atunci când sistemele sunt încălzite. Polimerii sunt capabili de a se alungi de 5 ori mai mult decât cei din metal, ale căror mișcări liniare pot fi în general neglijate.

Opțiuni pentru auto-producție

Designul elementar al jgheabului este puțin probabil să plictisească meseriașul domestic. Totul este extrem de simplu: după marcarea meticuloasă, tabla trebuie tăiată în benzi și îndoită conform configurației preferate a secțiunii. Tăierea și îndoirea se pot face manual, dar va fi mai rezonabil să faceți acest lucru pe o mașină de îndoire.

Cu țevi va trebui să tinker. Acestea pot consta în mai multe legături în funcție de înălțimea secțiunii conductei și de dimensiunea foii. Algoritmul fabricării manual a țevilor de scurgere arată astfel:

 • Deschide-l. Se efectuează cu o atenție deosebită și ținând seama de toleranțele pentru rosturile de rostogolire.
 • Formarea marginilor longitudinale. Îndoirile se fac pe marginea cotelor pentru cusăturile de role.
 • Rulați piesele de prelucrat. Produs pe mașini cu role sau manual cu un dorn: un tub sau o bară lungă.
 • Îmbinare prin cusătura de role. Preformele laminate sunt îmbinate conform marcajului și presate pe dornul folosit anterior.
 • Strângerea unei părți a legăturii. Strângeți cu 5 - 6 mm astfel încât legătura superioară să intre liber în elementul inferior.
 • Formarea rigidizărilor. Acestea sunt formate de-a lungul marginilor superioare și inferioare ale legăturilor prin intermediul laminării prin sârmă. Este produsă manual sau cu ajutorul unui zigmachine.
 • Jgheabul ascensorului.

Rularea pieselor metalice va necesita cel mai mult efort, dacă este făcută manual. Fiecare dintre piesele tăiate este așezată sub dorn și, apucând marginile, se îndoaie cu grijă într-un singur loc.

După ce se asigură că se formează un plan suficient de curbat, piesa se deplasează cu 20 ° -30 ° față de dornul utilizat. Apoi, îndoiți din nou, până când acesta își asumă configurația dorită.

Este mult mai ușoară producerea unui canal de scurgere din conductele de canalizare. Ele sunt produse cu o serie destul de extinsă de fitinguri, potrivite pentru construirea de sisteme cu drepturi depline. De fapt, maestrul de acasă va trebui doar să facă un jgheab prin dizolvarea unei singure țevi în două părți simetrice.

Auto-asamblare și asamblare

Cu o nouă construcție, instalarea sistemelor de drenare se efectuează pe o podea rigidă, grinzi sau cutii bine fixate. Toate lucrările de instalare a fundației pentru montarea acoperișului la momentul construcției drenajului trebuie finalizate.

Atunci când efectuați restaurarea reparației sistemului de acoperiș, este necesar să eliminați defectele în prealabil sau să înlocuiți complet placa frontală.

Reguli de calcul și de calcul

Înainte de începerea lucrărilor, linia de drenare trebuie să fie bine gândită și trasă cu atenție aspectul garniturii. Pregătirea pentru proiectare va ajuta la calcularea corectă a consumului de țevi, jgheaburi, a numărului de pâlnie și a pieselor în formă. Este mai bine să încercați mai multe opțiuni în avans pe desen și să decideți cum puteți face o scurgere impecabilă cu propriile mâini, astfel încât eforturile și banii dvs. să fie investiți cu un motiv bun.

Configurația sistemului de drenare în plan depinde de proiectarea acoperișului:

 • Gable este echipat cu două jgheaburi de-a lungul fiecărei ferestre. Dacă lungimea rampei nu este mai mare de 12 m, o pâlnie este instalată pe jgheab într-un colț convenabil pentru instalarea șanțului de drenaj. Dacă în ambele colțuri sunt instalate mai mult de 12 m, bazinele de captură și o comprimare în mijlocul rampelor.
 • Un echipament echipat cu o singură jgheab. Numărul de canale de admisie a apei și de compresie se calculează în conformitate cu normele standard pentru planurile înclinate, ca în paragraful anterior.
 • Cvadruple echipați jgheaburi de-a lungul perimetrului. Toate colțurile sunt echipate cu canale de admisie a apei. Patinele lungi sunt echipate cu pâlnie de compresie, care se recomandă să fie amplasate simetric unul față de celălalt.

Pâlnia de compresie este necesară pentru a asigura o rezervă pentru dilatarea liniară atunci când scurgerea este încălzită. În același timp, aceștia vor juca rolul de rigidizant și vor preveni căderea unei jgheaburi lungi.

Calculul numărului de elemente de strunjire și de scurgere este pur individual. Totul depinde de zona acoperișului, de înălțimea clădirii și de lungimea patinei. Există reguli generale pentru asamblarea și instalarea jgheaburilor, care trebuie luate în considerare indiferent de tipul de construcție, materialul sistemului, configurația și dimensiunile acoperișului:

 • Sistemul de drenaj este instalat într-o schemă "de sus în jos". Mai întâi, piesa de admisie a apei este asamblată și instalată: jgheaburi cu pâlnie, apoi șanțuri de scurgere.
 • Jgheaburile trebuie să fie instalate cu o pantă în direcția pâlniei de admisie a apei. Panta se formează prin coborârea a 2-3 mm din sistem pe metru de funcționare.
 • Extinderea acoperișului este obligată să acopere jgheabul cu o treime din lățimea sa, astfel încât, cu precipitații abundente, picăturile să nu depășească dispozitivul de admisie a apei.
 • Marginea exterioară a jgheabului trebuie să fie sub linia, continuând continuu rampa, cu 2 cm.
 • Între partea exterioară a plăcii frontale și marginea streașilor ar trebui să fie 30 - 70 cm.

Dacă nu există nicio posibilitate tehnică de instalare a unei jgheaburi în funcție de distanțele indicate, acoperișul este obligatoriu echipat cu protecție împotriva zăpezii.

La proiectare, trebuie avut în vedere faptul că fixarea clemelor de jgheab pe peretele lateral poate fi făcută numai pe cutie.

Instalarea de versiuni polimerice

Vom presupune că etapa responsabilă de proiectare și calcule a fost trecută cu succes. Vom analiza particularitățile instalării de drenaj PVC, tk. Un articol separat este dedicat sistemului metalic.

Nu uitați că elementele polimerice au proprietăți de expandare atunci când sunt încălzite. Prin urmare, de la marginea panoului frontal se retrage 5-10 cm de ambele părți, dacă sistemul este liniar, și se aplică piesele de compresie pe pantele și colțurile lungi.

Luați în considerare cel mai simplu exemplu de instalare a unui sistem de jgheab pe o singură rampă cu fixare pe suportul frontal. De-a lungul cornișului va fi așezat un jgheab, care se va termina într-un colț convenabil de colectare a apei, cu o pâlnie de admisie a apei, cu un racord conectat la acesta.

Acțiunile unui instalator independent vor avea loc în conformitate cu următoarea schemă:

 • Marcarea panoului frontal. Se marchează punctul de atașare a suportului exterior la jgheab. Nu uitați că ar trebui să fie de 3 × N mm deasupra punctului opus în care va fi localizată pâlnia (distanța N între punctele de prindere în m). Se marchează punctul axei centrale a pâlniei conform calculelor.
 • Am instalat suportul exterior și pâlnia conform marcajelor. Este mai bine să cumpărați o pâlnie deja cu un dop amplasat pe partea necesară a colectorului de apă.
 • Între punctele extreme stabilite ale sistemului, legăm firul. Acesta va indica linia de instalare a parantezelor intermediare. Suportul cel mai apropiat de pâlnie trebuie scos de la el la distanța specificată de producător (5 - 10 cm). Conform marcajului se face instalarea de paranteze intermediare.
 • Instalați jgheabul. Elementele sale sunt puse în marginea de jos a cârligelor și se fixează în poziție. La piesele fabricate din fabrică, există marcări ale direcției de asamblare, limitând margini și etichete la regimul de temperatură, indicând în ce poziție este necesară conectarea pieselor la grade specifice. Lucrăm în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
 • Echipăm marginea jgheabului cu un dop. Dacă o pâlnie a fost cumpărată fără un stub, atunci așa este.

Ansamblul de jgheaburi se efectuează de obicei după ce acoperișul a fost așezat. Procesul poate fi împărțit în mod condiționat în trei etape: construcția trecerii la creastă, dispozitivul direct de ridicare și conexiunea la robinet.

Etapele finale ale asamblării sistemului de drenaj sunt următoarele:

 • Am pus pe conducta de ramură a pâlniei cotul de tranziție. Pentru a merge ar trebui să fie la limita. Pentru trecerea la conducta de drenaj sunt necesare două genunchi cu un unghi egal. Genunchii de tranziție sunt eliberați la 67 ° sau 45 °.
 • Aplicați un al doilea genunchi pe perete cu un unghi echivalent. Am măsurat distanța dintre ele și am tăiat conducta mărimii primite. Tăiați cu un ferăstrău pentru metal, am tăiat tăietura de la spărturi.
 • Colectăm tranziția, genunchiul inferior este fixat cu un jug.
 • Pe fațadă, sub pâlnie, marcați și fixați clemele sub rampa de drenaj. Distanța standard dintre cleme este de 1,5 m, maxim 1,7. Dar ar trebui să se întâmple astfel încât pentru fiecare bucată de țeavă să existe cel puțin un jug.
 • Se marchează punctul de fixare a chiuvetei, a cărui margine inferioară trebuie să fie deasupra suprafeței solului cu 25-40 cm.
 • Fixăm clemele, colectăm conducta de drenaj, clemele nu trebuie strânse la opritor, pentru a lăsa sistemul de drenaj să se miște ușor cu dilatarea liniară.

În cazul în care au fost utilizate cuplaje de cuplare în instalație, trebuie să se noteze punctele de fixare pentru a fixa cleme suplimentare la punctele marcate. Nu uităm că șanțul de drenaj ar trebui să fie perfect vertical, așadar aspectul de pe fațadă este realizat cu ajutorul unui plumb.

La finalizarea lucrărilor de asamblare și instalare se instalează mijloacele de protecție împotriva înfundării. Este de dorit echiparea canalului cu un grătar, care împiedică înfundarea pătrunderii resturilor și frunzișului. Dacă sistemul de drenare este prea ușor sau dacă nu există o rețea adecvată pentru vânzare, o plasă similară unui coș inversat este pusă pe pâlnie.

Video pentru a ajuta auto-instalatorii

Instrucțiuni pentru instalarea unui sistem de drenare din plastic:

Specificitatea asamblării și instalării unui jgheab de metal:

Demonstrarea detaliată a conductelor de canalizare:

Odată cu instalarea, asamblarea și chiar fabricarea unui sistem de drenaj, vă puteți descurca singur. Principalul lucru este să urmați regulile tehnologice și să urmați instrucțiunile producătorului.