Trecerea hornului prin acoperiș

Reparații

Unitățile de încălzire care funcționează pe combustibili solizi, gazoși sau lichizi sunt echipați cu o conductă de fum pentru evacuarea produselor de combustie. Pentru funcționalitatea și siguranța hornurilor există cerințe ridicate, deoarece datorită utilizării materialelor de calitate slabă pentru instalarea lor sau încălcării normelor tehnologice și SNiP, proiectul în sine se poate prăbuși, poate apărea un incendiu. În mod deosebit, este necesar să echipați trecerea prin acoperiș pentru coș pentru a asigura impermeabilizarea și siguranța la incendiu a unității. Să luăm în considerare modul în care să efectuăm în mod corespunzător trecerea unui canal de fum printr-un sistem de acoperiș.

Canalul de scurgere a canalului

Consecințele instalării de calitate slabă

Nodul de acces trebuie protejat în mod fiabil de pătrunderea umezelii, deci este foarte important să se respecte tehnologia de instalare, utilizarea materialelor fiabile și durabile. Impermeabilizarea impermeabilă a țevilor care sunt conduse prin acoperiș:

 • Aceasta duce la distrugerea zidăriei de coș din zidărie din cauza slăbirii soluției, ca urmare a faptului că gazele de ardere pot pătrunde în spațiul mansardei. De asemenea, crește riscul de incendiu.
 • Ea provoacă pătrunderea umidității în interiorul canalului de fum din cărămidă și aspectul ciupercii în sezonul cald.
 • Promovează hidratarea și deteriorarea covorului de impermeabilizare și a membranei de barieră de vapori.
 • Creșterea pierderilor de căldură ale clădirii (în mod corespunzător, creșterea costurilor cu combustibilul).
 • Distruge circulația aerului din încăpere sub acoperiș, ceea ce duce la o creștere a umidității și provoacă putrezirea structurilor din lemn. În cazuri complexe, acest lucru conduce la necesitatea unor reparații majore la sistemul de ferme acasă.
 • Aceasta provoacă formarea de gheață, ceea ce provoacă extinderea fisurilor și distrugerea acoperișului de lângă coș.

Locul și înălțimea coșului de fum

Pentru a asigura o tracțiune optimă pentru arderea rațională a combustibilului, lungimea totală a canalului de fum ar trebui să fie cuprinsă între 5 și 10 metri. De asemenea, înălțimea locației marginii superioare a coșului de fum în raport cu creasta acoperișului sau cu peretele unei clădiri mai înalte situate în imediata vecinătate contează.

Reguli pentru amplasarea țevilor pe acoperiș

La proiectarea trecerii țevii de țeava prin acoperiș, trebuie să se țină seama de regulile și reglementările actuale, cerințele de siguranță la incendiu. Ar trebui să se țină cont de următoarele:

 • Locația recomandată a coșului este la o distanță de cel puțin 1,5 metri de cel mai înalt punct al acoperișului (skate). În același timp, partea superioară a țevii trebuie amplasată la cel puțin 50 cm deasupra creastei.
 • Dacă conducta se află la 1,5-3 metri de creastă, partea superioară a acesteia poate fi amplasată la nivelul creastei. Atunci când scoateți coșul mai mult de trei metri, înălțimea sa deasupra acoperișului se calculează în funcție de înălțimea creastei. Secțiunea superioară a creastei trebuie să cadă pe o linie imaginară trasă de la creastă la un unghi de 10 ° față de linia orizontală care trece prin același punct.
 • Poziția coșului care trece prin acoperiș trebuie plasat între căpriori cel puțin 25-30 cm de elementele din lemn ale sistemului de acoperiș. În cazul îndepărtării construcției speciale căprior montat pe cadrul acoperișului rezista la sarcini de exploatare.
 • Între conducta de evacuare și marginile acoperișurilor instabile la foc (acoperișuri moale, material pentru acoperișuri) ar trebui să lase un decalaj de 13-25 cm, atunci când acoperișul este realizat din foi de metal, piele sau ciment-nisip țiglă, ardezie, această distanță poate fi redusă la minimum.
Țevi în zona văii

Nu se recomandă instalarea unui coș de fum la locul unde se află acoperișul complex. Se precipită precipitațiile, care se înmulțesc aici din două raze, în plus, masele de zăpadă se vor acumula în apropierea coșului de fum și se vor topi. Sarcina mărită duce în mod inevitabil la depresurizarea articulațiilor penetrării și a acoperișului, acestea trebuie verificate și reparate în mod regulat.

Siguranța la foc

Sistemul de grătare din lemn și unele straturi de plăci de acoperiș (hidroizolație, barieră de vapori) nu rezistă încălzirii și se pot aprinde sau topi. Siguranța elementelor sistemului care nu diferă în ceea ce privește rezistența la foc este asigurată prin instalarea unei cutii speciale în jurul perimetrului găurii din acoperiș.

Încălcarea regulilor de siguranță

Cutia este montată dintr-un bloc de lemn, trebuie să fie la același nivel cu cutia, din exteriorul acoperișului. De-a lungul perimetrului cutiei pe marginea exterioară a parogidroizolyatsii fixe - covor de hârtie gudron sau alte materiale impermeabile, precum și marginile barierei de vapori a membranei pe partea camerei, în cazul unui acoperiș izolat termic. În ambele cazuri, se face o tăietură transversală a panoului și fragmentele triunghiulare ale materialului sunt întoarse în interior. Pentru fixarea folosi unghiile cu palarii largi sau capse și de etanșare sau bandă adezivă se poate obține o etanșare de materiale de sprijin pe cutie perimetrul de lemn.

Trecerea prin acoperișul hornului asigură izolarea termică a coșului cu vată de bazalt sau alte materiale necombustibile. Dacă este posibil, este lăsat un spațiu de aer de 5-7 cm între stratul de izolare și conducta în sine.

Izolarea cutiei cu lână de bazalt

Dacă instalarea coșului de fum presupune utilizarea unui element special - pătrunderea, atunci când îl selectați, asigurați-vă mai întâi că elementul este fabricat dintr-un material rezistent la schimbările de temperatură.

Rețineți: Nu utilizați materiale care nu sunt proiectate pentru încălzire la temperaturi ridicate, cum ar fi țevi și penetrații ale acoperișurilor pentru canalele de ventilație.

Rectangular sau pătrat

Un coș de cărămidă al unui sobă clasică are, de obicei, o secțiune dreptunghiulară sau pătrată, deoarece aceasta este cea mai simplă formă de instalare. În mod similar, se arată și carcasa exterioară a șemineului ceramic.

În versiunea standard, conducta de coș este strict verticală, dar pe podea de la mansardă este posibilă dotarea unei secțiuni orizontale cu o lungime mică pentru reglarea ieșirii coșului de fum pe acoperiș.

În tortul de acoperire se taie o gaură și se montează structura de lemn menționată mai sus. După instalarea conductei care trece prin acoperiș este finalizat, este necesar să se asigure o protecție fiabilă a unității de trecere de la ploaie. Din interior, din spațiul pod, foaia de oțel este atașat la penetrare spațiu clearance-ul (o gaură în ea este tăiată la dimensiunea foii de tub este pus pe coș în prealabil). Placă de protecție și decorativ este fixat pe marginile cutiei de susținere cu ajutorul șuruburilor, îmbinarea perimetrului țevii este umplută cu soluție de etanșare rezistentă la foc. Interiorul cutiei este acoperit cu foi de azbest sau un spațiu între ea și conducta este umplută cu lână de bazalt.

Tub dreptunghiular

Din exterior pe mori tub de cărămidă margine de etanșare, care sa format anterior incizie în formă de cruce. Fiecare dintre triunghiuri rezultate sunt tăiate, astfel încât să se suprapună pe peretele coșului a fost de 10-12 cm de impermeabilizare a aderat la cărămidă cu ajutorul unui material special. - bandă elastică cu metalizate stratul de adeziv.

Apoi se montează șorțul interior. Structura este formată din patru șipci din oțel zincat. Marginea îndoită superioară a fiecărei bare este pusă într-o penalizare pe cărămidă și nu în cusătură de zidărie. La colțuri, barele se unesc între ele la o distanță de 15 mm. Toate bonturile sunt tratate cu un material de etanșare rezistent la căldură. Pe laturile laterale trebuie să existe o jantă care să direcționeze curgerea apei în jos. Sub bara inferioară este ridicată o foaie de metal cu arcuri - o cravată care asigură scurgerea apei în marginea inferioară a acoperișului sau în cea mai apropiată vale.

Pentru a decora coșul de evacuare prin acoperiș, un șorț exterior este fabricat din tablă galvanizată. Materialul poate fi vopsit în culoarea acoperișului. Metoda de fixare este aceeași cu cea a structurii interne, dar este posibil să se facă fără fină prin tratarea îmbinării cu un material de etanșare rezistent la căldură pentru lucrul exterior. Marginile șorțului, așezate deasupra acoperișului, sunt fixate cu șuruburi galvanizate.

ţevi rotunde

Spre deosebire de conductele de fum din cărămidă, este necesar să se organizeze ieșirea tubului rotund prin tavan și acoperiș folosind dispozitive speciale de tăiere, care sigilează gaura.

ţevi rotunde

Sectiunile rotunde au urmatoarele tipuri de țevi pentru aragaz, semineu sau cazan:

 • azbest (ieșirea din uz din cauza rezistenței scăzute la supraîncălzire și materiale neecologice);
 • oțel coaxial (gazele de ardere au evadat prin conducta interioară, iar admisia de aer către cuptorul de tip închis este de-a lungul inelului exterior);
 • sandwich-uri (se instalează un izolator de căldură între conducta interioară și carcasa exterioară);
 • pereți cu o singură perete.
Fiți atenți! Dacă unitatea de încălzire este conectat țeavă de oțel cu un perete care dă interior aer sau apă manta maximă de căldură reziduală pentru încălzirea radiatorului, în cazul în care acesta trece prin tavan și acoperiș și acoperiș, se recomandă să se utilizeze tip sandwich sau face izolație și conducta de carcasă, în mod independent.

Ieșire prin intermediul tubului rotund acoperișului trebuie să citească: după aranjament cutie pentru a satisface distanțele de foc din crescatoria tablă fixă, în care gaura pre-tăiate pentru țeavă. Sau elementul finit este montat - o placă metalică cu o conductă de ramificație cu diametrul necesar.

Deșurubarea coșului rotund prin acoperiș necesită, de asemenea, utilizarea penetrărilor pentru acoperișuri pentru impermeabilizarea sigură a unității din exterior. Producătorii oferă soluții diferite. Atunci când alegeți, luați în considerare panta acoperișului așezat, relieful acoperișului.

Pătrunderile elastice

Pentru a conduce coșul prin acoperișul acoperișului așezat, este convenabil să se utilizeze găuri elastice, care constă dintr-o flanșă plană de formă pătrată sau rotundă și o manșetă de formă conică. Flanșa este confecționată dintr-un material elastic cu plumb sau aluminiu. Ductilitatea metalului vă permite să strângeți baza penetrării chiar și pe o acoperire care are un relief complex - tablă metalică sau ondulată.

Partea metalică a pătrunderii este realizată ca o singură unitate cu o cuplă elastică, care asigură integritatea structurii. Ambreiajul este fabricat din cauciuc EPDM din cauciuc siliconic sau rezistent la intemperii. Etapele marcate ale ambreiajului în formă de con, permit tăierea părții superioare la nivelul dorit, astfel încât elementul elastic să înconjoară bine coșul de fum cu un anumit diametru.

Planificând instalarea unei pătrunderi elastice, este necesar să se determine alegerea opțiunii. Aceasta poate fi o tranziție:

 • pentru acoperișuri plate și acoperișuri cu un unghi de înclinare de până la 25 °;
 • Pentru acoperișurile înclinate cu o pantă mai mare de 25 °;
 • Universal, pentru acoperișuri de orice fel.

În primele două cazuri, elasticitatea manșonului față de flanșă este limitată. În prima variantă, baza este poziționată în raport cu ambreiajul la un unghi drept, în al doilea - la o înclinare de aproximativ 20 °.

Pereții elastici pot fi montați pe acoperișuri cu un strat de orice material. Produsele sunt caracterizate de:

 • rezistenta la influente atmosferice;
 • rezistență la medii ultraviolete și agresive;
 • Flexibilitate (nu este nevoie să selectați elementul în conformitate exactă cu unghiul de înclinare al rampei);
 • o fixare rigidă pe acoperiș, ceea ce asigură etanșarea sigură a unității;
 • aspectul estetic și o gamă largă de culori.

Puteți instala singur burghiul elastic. După etapa finalizat - trompeta retras prin acoperiș, spațiul dintre horn și carcasa este umplut cu izolator termic necombustibil, este necesar să se taie partea superioară a penetrării con a mărcii corespunzătoare diametrului coșului.

Propulsie autopropulsată

Elementul elastic este strâns strâns pe țeavă, marginea superioară este îndepărtată, tratată cu etanșare etanșă la intemperii și împachetată în spate. De asemenea, este posibil să se folosească suplimentar o clemă care sigilează îmbinarea.

Flanșa este deformată cu ajutorul unui ciocan din lemn, astfel încât partea metalică a pânzei să se sprijine pe acoperire, indiferent de relief. În plus, baza de penetrare este acoperită cu un agent de etanșare. Fixarea flanșei pe acoperiș trebuie realizată cu ajutorul șuruburilor sau niturilor cu auto-filetare.

Pătrunderea rigidă

Hornul poate fi ventilat prin acoperiș, folosind o unitate gata fabricată din tablă zincată galvanizată. Caracteristica sa este că conducta este fixată rigid pe bază la un anumit unghi. Prin urmare, alegerea corectă a elementului este importantă - trebuie să corespundă unghiului de înclinare al rampei.

Modelele de penetrare a metalului diferă în ceea ce privește designul și principiul de instalare:

 1. Un element integrat cu o conductă de ramificație în care partea superioară a coșului de fum este lipită de jos, iar capul de coș este așezat pe partea superioară.
 2. Pătrunderea în perete - partea superioară este așezată pe conductă, marginea conductei ramificate este tratată cu un material de etanșare și fixată pe coșul de fum printr-o clemă.
Forare rigide

În ambele cazuri, flanșa este atașată la acoperiș cu ajutorul unui șurub de etanșare și autofiletant. Din moment ce flanșa este rigidă, penetrațiile metalice permit țevii să fie îndepărtate numai pe acoperișuri cu o suprafață uniformă - cu acoperiș metalic moale bituminos sau acoperit.

Strângerea corectă a elementelor pentru etanșarea unității de trecere și respectarea tehnologiei de lucru vă permite să efectuați independent un coș de fum prin acoperiș.

Cum să instalați o țeavă într-o baie printr-un acoperiș

Cum se instalează o țeavă într-o baie - caracteristici de instalare în pași

Fiecare persoană care a decis să construiască o baie cu propriile mâini trebuie să stabilească în prealabil cum să instaleze o țeavă într-o baie printr-un acoperiș - adică un coș de fum. Despre dispozitivul coșului de fum, instalarea acestuia și alte nuanțe vor fi spuse în acest articol.

Instalarea designului conductelor de evacuare în baie nu necesită abilități speciale, astfel încât în ​​acest proces nu ar trebui să existe dificultăți și chiar un constructor începător trebuie să facă față acestei situații. Principalul lucru este că în timpul lucrărilor de construcție, fiți foarte atenți, răbdători și nu ignorați recomandările profesioniștilor cu experiență, având în vedere toate nuanțele.

Mai jos, vom încerca să descriem în detaliu procesul de instalare a țevii într-o baie prin acoperiș, ilustrând pașii cu materialul foto și video corespunzător.

Proiectarea băii de coș

Înainte de instalarea țevii într-o baie, este necesar să se studieze în detaliu toate întrebările referitoare la tipurile de coșuri de fum, proiectarea acestora și modul în care trebuie să se realizeze în mod corespunzător procesul de instalare și apoi să se exploateze.

Numai în cazul în care studiați toate aceste aspecte, puteți fi siguri că lucrarea va fi de calitate, iar coșul de fum poate dura cât mai mult timp posibil.

Tipuri de coșuri de fum

Coșurile pentru saună sunt clasificate în funcție de doi parametri:

 • prin material de fabricație;
 • după tipul de instalare.

Potrivit materialului de execuție, cosurile sunt cărămizi și metale.

Coșurile din cărămidă se referă la versiunea tradițională și se remarcă deoarece sunt foarte lungi și greu de instalat, dar în consecință veți obține o construcție destul de puternică și durabilă cu caracteristici de izolare termică ridicată.

Sauna, dotată cu o hota din cărămidă, este cea mai bună protecție împotriva incendiilor accidentale. Dezavantajele sunt că, datorită prezenței unor neregularități în interiorul pereților, funinginele se acumulează în timp, ceea ce agravează pescajul, ceea ce necesită curățarea periodică a coșului de fum.

Spre deosebire de cărămidă, o țeavă de metal într-o baie prin tavan și acoperișul este ușor de instalat. În plus, în acest caz, va trebui să cheltuiți mai puțini bani, deoarece materialul este mult mai ieftin. Partea negativă este că țeava de oțel în mod necesar acumulează condens, deci este necesar să se încălzească izolația unui astfel de coș de fum.

Prin amplasarea lor, coșurile sunt:

Cel mai des întâlnit este tipul intern, calitatea pozitivă a căreia este posibilitatea de încălzire suplimentară a interiorului băii. Acest lucru reduce foarte mult timpul de încălzire al saunei, precum și economiile de combustibil. Cu toate acestea, tipul intern de coș de fum necesită îngrijire atentă și consumatoare de timp, în plus, este dificil de instalat.

Trecerea țevii prin tavan într-o baie de acest tip implică o tăiere parțială a tavanului în baie cu acoperișul și o izolare termică suplimentară a țevii. Un număr de dezavantaje includ pericolul de incendiu și fum în interiorul băii datorită apariției unei fisuri în coș.

Versiunea externă a instalației de coș de fum provine din America, iar acum devine din ce în ce mai populară. Acest tip de coș de fum îl elimină din exterior, ceea ce reduce semnificativ șansele de aprindere necontrolată, iar îngrijirea devine mult mai ușoară.

Aspectele negative includ faptul că o instalație externă va necesita o încălzire suplimentară suficientă. Aceste măsuri vor contribui la păstrarea căldurii transmise, nu vor crea încălzire suplimentară pentru camera de aburi și nu vor economisi o parte din combustibil.

Ce este o țeavă?

Designul coșului este determinat de materialul fabricării și amplasării acestuia. De exemplu, dacă intenționați să instalați o sobă din cărămizi, atunci va funcționa o țeava de eșapament din ceramică sau cărămidă. Pentru cuptoarele din oțel pot fi utilizate țevi din oțel și ceramică.

Pentru a înțelege mai bine cum să înlăturați în mod adecvat conducta într-o baie, trebuie să țineți cont de faptul că există cuptoare prefabricate ușor de întreținut și că procesul de instalare nu necesită abilități speciale. De regulă, structurile compozite au 2-3 țevi, 2 coturi, sistem de drenaj, supape de închidere, teuri, adaptoare și deflectoare. O astfel de structură este susținută de brațe și cleme de sprijin.

Izolarea coșului de fum este un tub sandwich și un adaptor cu un diametru mai mare decât țeava principală (în detaliu: "Avantajele unei țevi pentru o baie de tip sandwich în construcția unui coș de fum"). Straturile de izolație din astfel de țevi constau din lână bazaltică sau argilă expandată.

Structura tubului și caracteristicile acestuia

Având în vedere proiectarea particulară a coșului de fum, este necesar să vă familiarizați cu anumite nuanțe înainte de a instala tubul într-o baie prin tavan. Deoarece temperatura în baie este foarte mare, sauna este din lemn și este necesar să se respecte normele sanitare, lista lucrărilor de instalare va depinde parțial de acești factori.

Este necesar să se respecte astfel de reguli:

 • Nu utilizați ca tevi pentru coșul de aluminiu sau azbest-ciment. Potrivit: oțel inoxidabil sau oțel zincat, ceramică sau cărămidă.
 • Determinând cum să faci o țeavă într-o baie prin tavan, trebuie să alegi materialul potrivit pentru izolație. Trebuie să fie neinflamabilă și ecologică. Vată de vată de bază de vată, argilă expandată, care reflectă materialul foliei.
 • Merită să vă asigurați că toate elementele structurii de coș au un spațiu suficient cu pereți de lemn și un acoperiș. Pentru a asigura cea mai bună siguranță, este necesar să aveți grijă de acoperirea metalică a tuturor suprafețelor care înconjoară structura, adică soba și boilerul. În tavan se montează o cutie pentru țevi de oțel, care va fi ulterior umplută cu lut expandat.
 • Destul de des sunt utilizate țevi sandwich, care au o siguranță mare împotriva incendiilor.
 • Pentru a etanșa toate fisurile între țeavă și cutie și pentru a obține un atașament sigur, puteți folosi bandă sau folie de aluminiu.

Forma și dimensiunile coșului

În procesul de construire a unui coș de fum este foarte important să se respecte o serie de reguli care determină forma și dimensiunile sale. Cel mai adesea conducta de fum se face sub forma unui cilindru. Cel mai important lucru este să alegeți corect diametrul și înălțimea țevii.

Diametrul țevii, de regulă, este determinat de capacitatea cuptorului instalat. De exemplu, pentru un cuptor pătrat sau dreptunghiular cu o putere de până la 3,5 kW, dimensiunile deschiderii trebuie să fie de 140 × 140 mm, iar pentru cuptoarele cu o putere de 7,2 kW - 140 × 270 mm.

Dacă pasajul de fum este circular, atunci trebuie să se potrivească cu dimensiunile găurii din cuptor sau cazan.

Trebuie notat că suprafața țevii trebuie să fie egală cu 8 cm2 pentru fiecare kilowatt de putere. Aceasta înseamnă că pentru un cuptor de 20 kW, dimensiunea hornului trebuie să fie de 160 cm2 sau 140 mm în diametru.

Înălțimea coșului este determinată de înălțimea structurii și de tipul acoperișului. La proiectarea unui coș de fum, este foarte important să reglați corect înălțimea conductei de deasupra acoperișului. De exemplu, dacă țeava este la 150 cm de creastă, atunci înălțimea țevii nu trebuie să depășească 50 de centimetri.

În cazul în care distanța este cuprinsă între 150 și 300 cm, conducta poate fi în linie cu creasta, dar dacă această distanță este mai mare de 300 cm, conducta ar trebui să se ridice abia deasupra creastei. Dacă acoperișul este plat, atunci înălțimea conductei de coș este de 100 cm.

Se recomandă strângerea țevii cu atenție dacă se ridică deasupra acoperișului cu mai mult de 150 cm.

Lucrează la instalarea unei țevi într-o baie

Înainte de a scoate tubul din baie prin tavan, ar trebui să studiezi secvența lucrărilor de instalare.

Instrucțiunea pas cu pas va fi următoarea:

 1. În tavan și în acoperiș sunt găurite găuri cu dimensiunile 45 × 45 cm.
 2. Apoi tăiați două plăci de oțel de câte 50 cm fiecare - cu ajutorul lor se va fixa coșul de fum.
 3. În plăcile pregătite la colțuri sunt găuri forate pentru fixare.
 4. O gaură circulară se face în centrul unei plăci.
 5. O altă placă este proiectată pentru fixarea pe panta acoperișului, în care este realizată o gaură ovală.
 6. În cazul conductelor preizolate, amplasate în interiorul clădirii, carcasa galvanizată este pusă pe loc.
 7. Capetele sunt închise cu inele, iar marginile din exteriorul tubului sunt îndoite.
 8. În gaura formei circulare a uneia dintre plăcile de oțel introduceți capătul inferior izolat al țevii de fum și capătul neizolat este pus pe conducta de ramificație.
 9. Tabla de oțel este fixată pe plafon și este necesar să se asigure că golurile de pe toate laturile sunt identice.
 10. Folosind o conductă sudată, tubul superior este pus pe fund, fixându-l cu un jug.
 11. O a doua placă de oțel este atașată la interiorul acoperișului.
 12. Spațiul dintre țeavă și elementele din lemn este acoperit cu lut sau umplut cu lut expandat.
 13. În cazul în care țeavă trece prin acoperiș, puneți stratul hidrofug și puneți materialul de etanșare.
 14. Dupa aceea, o capota este pusa pe teava, protejand-o de ploaie.

Metode de curățare a țevilor

Gradul de înfundare a orificiului de evacuare a fumului poate fi evaluat prin apariția fumului și a unui miros neplăcut în interiorul încăperii, cu excepția faptului că tracțiunea se deteriorează. În acest moment este recomandat să curățați singur conducta. Adesea, pentru a face acest lucru, este suficient să încălziți soba cu un tip special de lemn de foc sau să recurgeți la utilizarea unui instrument special.

Există momente când trebuie să recurgeți la o metodă mecanică de curățare. Va avea nevoie de o răzuitoare specială și o perie cu o perie rigidă și cu un buton de legătură. Curățarea țevii pornește de pe acoperiș, ceea ce presupune obținerea unui volum mare de funingine în cameră. Prin urmare, experții recomandă să acopere cuptorul cu o cârpă groasă, închideți toate ușile și ferestrele și ascundeți mobilierul.

Există o metodă mai simplă de curățare - lemn de aspen. Ele emit o mulțime de căldură, ceea ce crește pescajul - se întâmplă cu auto-curățarea conductei. Se recomandă curățarea cu lemn de foc o dată pe an.

Curățarea se poate face și cu substanțe chimice, dar acest lucru, firește, poate duce la poluarea mediului.

În acest articol, am decis să facem o trecere a țevii prin tavanul unei băi. Acest proces este foarte simplu, dar necesită ca masterul să acorde o atenție specială și acuratețe. Ignorarea deficiențelor în lucrările de construcție duce deseori la pătrunderea fumului în baie și la alte probleme.

Dacă ați decis încă să construiți un horn cu propriile mâini, consultați-vă mai întâi cu specialiștii, astfel încât, cu cunoștințele acumulate, să puteți instala corect conductele și să vă asigurați funcționarea ulterioară a saunei la cel mai înalt nivel.

Cum de a conduce în mod corespunzător într-o baie prin tavan și acoperiș

Construcția unei conducte de coș de fum la cuptor prevede necesitatea ca aceasta să fie transportată prin tavan și prin ieșirea pe acoperiș. Țeava pentru o baie printr-un acoperiș ar trebui să fie conformă cu normele de siguranță împotriva incendiilor. În caz contrar, crește posibilitatea apariției incendiilor, ceea ce va duce la deteriorarea sănătății umane.

Orificiu de evacuare a aerului la acoperiș

Reguli de siguranță

Trecerea țevii prin tavanul băii este reglementată de SNiP 41-01-2003. Acest document prevede că:

 • trecerea tubului de baie în tavan ar trebui să fie localizată la o distanță minimă de 350 mm de structurile inflamabile și de 250 mm de elementele greu inflamabile;
 • este considerat ideal să nu lăsați această distanță să nu fie închisă (aer). Cu toate acestea, un astfel de design va pierde o mulțime de căldură;
 • această distanță este umplută cu materiale incombustibile;
 • Gaura trebuie să fie acoperită cu foi de metal (mai des de oțel inoxidabil, care nu strică aspectul încăperii);
 • țevile din baie prin tavan și pe acoperiș nu trebuie să aibă rosturi. Acest factor trebuie luat în considerare la construirea coșului de fum;
 • Lungimea maximă a conductei care trece prin tavan sau acoperiș nu trebuie să depășească 1 m;
 • Hornul nu trebuie fixat rigid pe acoperiș sau pe acoperiș.

[notă] Pe măsură ce temperatura crește și scade, țeava se poate extinde și contracta, respectiv. O fixare puternică va duce la deformarea țevii sau la o suprapunere pasivă. [/ note]

Selectarea materialului termoizolant

Izolația termică poate fi următoarea:

 • bazalt sau vată minerală. Încălzitorul este capabil să reziste la încălzire până la 600 ° C. Principalele dezavantaje sunt: ​​eliberarea formaldehidei, deoarece compoziția materialului include rășini și instabilitatea proprietăților protectoare atunci când este umed, ceea ce este posibil în cazul condensării;
 • lut expandat. Materialul are proprietăți excelente. Când este umed, lutul expandat își restabilește repede funcțiile. Cu toate acestea, pentru aranjarea pardoselii, va fi necesar să se pună recipiente suplimentare în care materialul va fi localizat;

Catifelată extinsă

 • Minerii. Materialul constă din ciment, celuloză și umpluturi minerale. Placa de minerit este capabilă să reziste la temperaturi de până la 600 ° C. Când este încălzit, nu emite substanțe dăunătoare, iar când apa atinge, nu-și pierde proprietățile;
 • azbest. Este un bun material izolant, dar cu o încălzire puternică emite substanțe nocive pentru oameni;
 • nisip sau argilă. Materialele au fost folosite ca termoizolatoare mai devreme, înainte de apariția încălzitoarelor moderne. Cu toate acestea, unii experți preferă să folosească materiale naturale mai degrabă decât materiale artificiale.

[notă] Mineritul este considerat a fi cea mai optimă izolație. [/ note]

Izolarea îmbinărilor de țevi

Pentru a face rosturile etanșe, folosiți:

 • silanți de înaltă rezistență capabili să reziste la diferențe mari de temperatură;
 • Cleme speciale realizate din același material ca și coșul de fum.

[notă] Pentru a asigura tracțiunea în coș, nu trebuie să existe mai mult de 3 - 4 îmbinări de țevi. Un coș de fum compus din 3 genunchi este considerat optim. [/ note]

Trecerea peste tavan

Cum să scoateți o țeavă dintr-o baie prin tavan? Pentru a organiza tranziția, puteți:

 • pentru a pregăti butași;
 • construiți o tranziție.

Echipament de finisare a tavanelor

Unitatea de raft finită este proiectată pentru a facilita lucrul la aranjamentul tranziției tavanului. Puteți cumpăra un astfel de element de coș de fum în orice magazin specializat.
Căile de acces sunt de două tipuri:

 1. izolație izolată;
 2. fără izolare.

O unitate de trecere cu izolație finită constă din:

 • două plăci;
 • bucata de țeavă izolată;

Unitate de tavan cu izolație

Adaptorul fără izolație este o cutie metalică, care trebuie umplută cu materiale izolante și găuri pentru țevi.

Unitate pentru aranjarea unui pasaj prin tavan fără izolație

[nota] Selectarea tăieturilor finite ar trebui să se bazeze pe diametrul coșului. [/ note]

Cum să instalați o țeavă într-o baie prin tavan cu ajutorul tăierii finite? Întregul proces constă în următoarele etape:

 1. pentru a face o gaură în tavan la dimensiunile cerute (depinde de cerințele de siguranță la foc și dimensiunile tăierii);
 2. în locurile potrivite, izolația este izolată cu materialul selectat anterior;
 3. Unitatea finită este instalată în pasajul tavanului;
 4. o conductă este introdusă în tavan în baie. Lungimea țevii trebuie să fie mai mică de 10-15 cm;
 5. Următoarea secțiune a conductei este conectată la mansardă.
 6. țevile de etanșare sunt sigilate.

Procesul de instalare a tăietorului finit

Aranjamentul unei tranziții de tavan pe propriile mâini

Pentru fabricarea independentă a joncțiunii, veți avea nevoie de:

 • plăci metalice;
 • izolație;
 • cosuri de fum.

Țeava din baie prin tavan este instalată în conformitate cu următoarea schemă:

 1. în tavan se face o gaură, diametrul căruia este mai mare decât diametrul coșului utilizat cu 130-180 mm;

[notă] Dacă trebuie să văzut grinzile principale care susțin tavanul pentru trecerea țevii, sunt necesare elemente de fixare suplimentare. [/ note]

Armătură suplimentară a grinzilor de plafon

 1. Hornul este dus la mansardă. În același timp, îmbinarea țevii trebuie să fie superioară sau sub tavan;
 2. Din interiorul băii se plasează o placă metalică pe tavan;

Fixarea unei plăci metalice de sprijin

 1. toată distanța de la placă la podea de la mansardă este izolată.

[notă] Aranjamentul independent al tranziției necesită mai mult timp decât cu utilizarea partițiilor gata făcute. Cu toate acestea, toată munca se poate face fără participarea specialiștilor. [/ note]

Țeava din baie prin perete este așezată într-un mod similar. Mai multe detalii despre proces pot fi găsite în videoclip.

Orificiu de evacuare a fumului la acoperiș

Înainte de a scoate tubul din baie prin acoperiș, trebuie să aveți grijă de doi factori necesari operației:

 • selectați locația ieșirii;
 • achiziționați elementele necesare.

Locul de ieșire

Retragerea conductei prin acoperișul băii se poate face:

 • pe creasta acoperișului. Acest aranjament al coșului de fum este considerat cel mai optim, deoarece zăpada și alte precipitații nu se acumulează aici și se asigură o bună tracțiune. Cu toate acestea, în practică acest lucru nu este întotdeauna fezabil;

Șemineu situat pe o creastă

 • lângă creastă. Locația trebuie să se bazeze pe regulile afișate în imagine:

  Reguli pentru amplasarea coșului de fum pe acoperișul băii

  [notă] În nici un caz nu ar trebui să aveți un coș de fum în vale (un canal de acoperis format ca urmare a mai multor patine). [/ note]

  Articolele necesare

  Instalarea țevii în baie prin acoperiș este imposibilă fără următoarele elemente:

  • o ornamentare, similară trecerii prin tavan;
  • materiale izolante (respectarea regulilor de siguranță);
  • Un șorț special care protejează coșul de furtună de precipitații.

  Tăierea poate fi folosită atât la confecționarea cât și la fabricarea automată.

  Șorțurile pot fi:

  • metal, care asigură o fixare rigidă a structurii pe suprafața acoperișului;

  Apron din metal

 • flexibil, din cauciuc sau silicon;

 • construit într-o foaie de material de acoperiș.

  Foaie cu șorț încorporat

  [nota] Dimensiunea șorțului este determinată de diametrul coșului. [/ note]

  Instrucțiune pentru ieșirea tubului

  Cum să scoateți conducta din baie prin acoperiș? Pentru a face acest lucru aveți nevoie de:

  • pentru a face o gaură în locul ales al acoperișului de o dimensiune adecvată (puțin mai mult decât o țeavă care trebuie îndepărtată);
  • în jurul valorii de gaura pentru a efectua lucrări de armare pe grinzile de plafon;
  • din interiorul acoperișului pentru a instala tăierea, ca atunci când trece prin tavan;
  • trageți țevile de dimensiunea corectă;
  • în partea exterioară a acoperișului, așezați șorțul.

  Aranjament pentru trecerea prin acoperiș

  Astfel, cunoscând regulile de siguranță împotriva incendiilor și instrucțiunile pentru echiparea unităților principale, coșul pentru baie poate fi montat independent. Pentru a face acest lucru, trebuie să achiziționați toate materialele și elementele de bază ale sistemului. Înainte de prima inundare a cuptorului, timpul de uscare al substanțelor de etanșare aplicate (aproximativ 1 zi) este necesar și se verifică etanșeitatea tuturor îmbinărilor canalului de coș.

  • Selectarea conductelor și organizarea irigării prin picurare cu propriile mâini
  • Cum se face o seră de țevi de profil cu mâinile tale
  • Cum de a face un arbore din tuburi de profil de unul singur
  • Selectarea și montarea supapelor de închidere pentru alimentarea cu apă
  • Cum se testează supapele de oprire a conductei
  • Cum se poate izola o conductă de apă: opțiuni pentru izolare
  • Cu ajutorul a ceea ce și cum să ascundeți țevile sistemului de încălzire
  • Cum să alegeți diametrul unei țevi pentru încălzire: tehnologia de calcul
  • Fier de lipit pentru țevi din polipropilenă
  • 5 moduri de a conecta o conductă de fontă la o țeavă din plastic

  © 2013-2017 Totul despre conducte - Toate informațiile despre țevi de pe un singur site. Orice copiere de texte (fragmente de texte) și imagini ale acestui site este permisă numai dacă este plasat hyperlinkul la sursă.

  Trecerea conductei prin acoperiș: cărămidă și rotundă

  Una dintre cele mai importante sarcini în construirea unei băi este încheierea și sigilarea corectă a coșului de fum. Și este necesar să se rezolve simultan două probleme: asigurarea siguranței la foc și izolarea îmbinării țevilor din cursul precipitațiilor atmosferice și a condensului.

  Mai întâi, înainte de a rezolva problema trecerii apei, este necesar să se determine punctul de ieșire al țevii de pe acoperiș. Înălțimea țevii trebuie să respecte anumite standarde. Depinde de înălțimea locului în care se va deplasa conducta de acoperiș.

  Cât de mult să ridici o țeavă peste creasta unei băi?

  La instalarea țevii, regula se aplică: "Cu cât este mai aproape de creastă, cu atât mai mare ar trebui ridicată conducta."

  Ridicarea coșului de fum pe planul acoperișului

  • În cazul în care distanța de la centrul coșului până la creasta acoperișului nu depășește 1500 mm, conducta trebuie ridicată peste creastă cu cel puțin 500 mm;
  • Cu o distanță de la centrul conductei până la creastă de la 1500 la 3000 mm, partea superioară a țevii poate fi pe un nivel cu creasta acoperișului;
  • Cu o distanță mai mare de 3 metri, partea superioară a țevii nu trebuie să fie mai mică decât linia trasată de la creastă la un unghi de 10 grade față de orizont.

  Unde este mai bine să faceți o ieșire de țevi prin acoperișul unei băi

  Cel mai convenabil mod de a obține conducta prin acoperiș este să-l treci prin patine. În acest caz, instalarea este cea mai ușoară pentru a efectua, pe creastă există buzunare de zăpadă rar, iar datorită acestui aranjament este ușor să efectuați lucrări de izolație. Dar această metodă are un dezavantaj: sistemul de tavan nu ar trebui să aibă un fascicul de creastă. Este potrivită și o variantă cu două grinzi, care sunt atașate în zona coșului de trecere prin acoperiș, dar acest lucru este dificil de implementat, pe lângă faptul că nu este întotdeauna posibil.

  Cel mai rău aranjament realizare coș de fum - o vale acoperișului (vale - element de acoperiș configurat tavă originală care formează îmbinările de colț interioare dintre elementele acoperiș ascuțit). De obicei, acumulează mase mari de zăpadă, în timpul ploii, apa curge de la două raze, astfel încât, chiar și cu izolarea cea mai atentă, apariția unei scurgeri este doar o chestiune de timp.

  Versiunea cea mai convenabilă a țevii de evacuare prin acoperiș - lângă creastă

  Continuând de aici, opțiunea cea mai acceptabilă pentru acoperișurile înclinate - lângă creastă, dar sub ea:

  • stabilit destul de simplu,
  • zăpada se acumulează, de obicei, puțin, deci nu este necesar să se instaleze retenția zăpezii,
  • instalarea nu este cea mai dificilă,
  • datorită înălțimii prea mici a țevii, nu trebuie să fie consolidată prin întindere.

  În cazul în care sa dovedit că cosul trece în apropierea grinzilor de podea sau în apropierea acestora (distanța minimă ar trebui să fie 13-25 cm, în funcție de tipul de țeavă), iese în vale pe acoperiș sau în apropierea rampei, ieșirea din poziția poate fi cot suplimentar, prin care puteți pune țeava în locul potrivit.

  În cazul în care acoperisul de baie este odnoschatnaya. soluția cea mai rezonabilă ar fi să aranjăm orificiul de evacuare a țevii prin acoperișul de lângă partea superioară a acoperișului.

  Cum să îndepărtați o țeavă printr-un tort de acoperiș

  Baile de acoperire, de regulă, au izolație solidă. care rezolvă problema păstrării căldurii. Pentru a asigura proprietățile bune de protecție împotriva căldurii și a umidității acoperișului, este necesar ca membranele și filmele de protecție termică și de umiditate să fie continue.

  Retragerea conductei prin acoperiș ne încalcă neapărat integritatea lor. În conformitate cu reglementările privind incendiile, distanța de la conducte la materialele combustibile (care sunt bariera de vapori și filmele de hidroizolare) ar trebui să fie de cel puțin 13-25 cm. Cum să ieșiți din situație? Opțiunea cea mai optimă este de a separa zona conductei prin acoperiș. Pentru a face acest lucru, la distanța necesară de la țeavă la dreapta și la stânga, sunt atașate picioare suplimentare de rafturi, iar barele încrucișate sunt instalate de jos și deasupra la aceeași distanță între aceste căpriori. În acest caz, conducta se află într-o cutie separată.

  Se întâmplă adesea că "țeava se prăbușește pe capriori". În acest caz, piciorușul se taie, se instalează picioarele suplimentare de rafturi și se instalează și barele încrucișate. Astfel se formează o cutie pentru trecerea sigură a coșului de fum prin acoperiș

  Spațiul dintre țeavă și structura de bare este umplut cu vată minerală. Numai nu cu fibră de sticlă - nu tolerează temperaturi ridicate, ci cu vată de bazalt, care tolerează temperaturile normale și nu își pierde proprietățile termoizolante atunci când se umezește.

  Pentru a asigura cake acoperișuri constricție în interiorul conductei, în care se află țeava, o incizie de materiale „plic“ înfășurat grinzi de margine și grinzi, console sau cuie de fixare (se pot folosi chingi cămașă). Pentru a preveni pătrunderea umezelii, locul în care materialele trebuie să adere la lemn trebuie izolat suplimentar cu benzi adezive sau compuși de etanșare.

  Placa de acoperis din pasaj este tăiată cu un "plic" și fixată pe cutia și grinzile

  Dar există o altă opțiune. În cazul în care temperatura țevii în zona de trecere prin acoperiș nu depășește 50-60 ° C, este posibilă simpla lipire a peliculelor plăcilor de acoperiș cu aceleași materiale de etanșare și benzi adezive. Acest lucru este posibil dacă, de exemplu, pe conductă, după ieșirea din cuptor, este instalat un rezervor de încălzire a apei sau este instalat un încălzitor suplimentar etc. și merge la acoperiș nu este un sandwich.

  În orice caz, pentru a scurge condensul în stratul de impermeabilizare, va fi necesar să atașați un canal de drenaj. Poate fi cumpărat (de obicei, este fabricat din oțel inoxidabil) sau făcut independent de un film de grosime suficientă. Canalul este fixat în jurul țevii și capătul său este luat în lateral. Astfel, condensul curge în această canelură și este descărcat pe panta acoperișului.

  Treceți prin acoperiș, în funcție de materialul de acoperiș și tipul de coș de fum

  Când treceți prin acoperiș, cel mai important lucru este să luați apa care curge pe acoperiș și pe conducta însăși. Pentru a proteja împotriva precipitațiilor atmosferice, se folosesc șorțuri de protecție, ale căror margini superioare sunt produse de sau deasupra foii de material de acoperire de deasupra sau sub balamale.

  Șorțul este condus fie pe foaia de material de acoperiș de deasupra, fie pe patina

  Retragerea hornului prin acoperiș trebuie să fie fixată, dar astfel încât să rămână mobilă în raport cu acoperișul. În caz contrar, datorită dilatării / comprimării termice, integritatea va fi încălcată și se vor produce scurgeri. De exemplu, un tub rotund poate fi direcționat cu ajutorul unor șipci sau colțuri metalice.

  Când instalați, verificați verticala cu o linie plumb - acest lucru este important pentru a nu se acumula funingine și a existat o bună tracțiune.

  Fixați țeavă atunci când treceți prin acoperișul pe care nu trebuie să-l aveți în mod rigid

  Trecerea conductei de cărămidă prin acoperiș

  Dacă coșul este caramida, dreptunghiulară sau pătrată, puteți folosi materialele care vin împreună cu materialul de acoperiș.

  Când conducta de cărămidă trece prin acoperiș, este posibil să se utilizeze elementele oferite de producătorii de material pentru acoperișuri

  Dacă acoperișul este făcut din metal. apoi firmele care o produc, oferă benzi speciale de etanșare pentru a etanșa îmbinarea cu țeavă, pe o parte a căreia este aplicat un strat adeziv. Aceste benzi elastice sunt o compoziție complexă care conține aluminiu și / sau plumb. O margine a acestei benzi este adusă la baza coșului de fum, iar cea de-a doua - la cutia de acoperiș. Marginea superioară este fixată suplimentar cu o bandă metalică, fixată pe cărămidă cu dibluri rezistente la căldură.

  Pentru a reduce posibilitatea ca apa să curgă prin perete, este posibilă realizarea unui canal sub bară. Apoi, panglica și bara vor fi în canelură. Pentru a elimina complet scurgerea apei, pe îmbinare se aplică un agent de etanșare rezistent la căldură.

  În practică, trecerea țevii prin acoperișul plăcilor moi sau a acoperișului este, de asemenea, sigilată. Dar în acest caz, în loc de o bandă elastică pe coșul de fum, ele se întorc singure sau singure.

  Când țeava trece prin acoperișul acoperit cu plăci moi, marginile sale sunt construite pe coșul sau șorțul

  Puteți face un șorț pentru un tub pătrat sau dreptunghiular. Acoperișurile folosesc de obicei staniu pentru acest lucru, dar foaia de aluminiu este bine. Din metal sunt realizate patru părți separate - două laterale, din față și din spate.

  Șorțul pentru tubul dreptunghiular sau pătrat este ușor de făcut de unul singur

  Benzile metalice sunt îndoite astfel încât o parte din ele să intre în țeavă, iar cea de-a doua este atașată la cutie. În coșul de cărămidă, în partea superioară a șorțului, realizați o muchie care este inserată într-o ștrobă specială și este impregnată cu un material de etanșare. Pentru a curge în jos șorțul la care se încadrează pe panei și o turtă de izolare sub partea din față a șorțului apa este închisă din tablă de lățime mare, în care marginile sunt curbate barele de protecție. Se află sub materialul de acoperire și se numește "cravată".

  Dacă este utilizat pe un acoperiș de metal, apoi foaia netedă de aceeași culoare se șorț marginea superioară este umplut cu rândul amonte de material pentru acoperișuri pentru a preveni scurgerea apei pe șorțul, nu amortit sub ea. Dacă țeava se apropie de creastă, o puteți umple cu patina însăși sau o puteți îndoi de cealaltă parte.

  Există o nuanță importantă: dacă lățimea unui coș de cărămidă este mai mare de 80 cm (dimensiunea sa perpendiculară pe grinzi), trebuie făcut un subțire - un acoperiș arcuit mic deasupra acestuia. Elimină precipitațiile, reducând probabilitatea de scurgere. Dar o astfel de lățime de coșuri de fum într-o baie este mai mult o excepție decât o regulă.

  Tubul rotund trece prin acoperiș

  Chiuvetele rotunde moderne din bai sunt de obicei o conducta sandwich. Ocazional, chiar și pe acoperișurile băilor puteți vedea țevi de azbest, chiar mai puține ori - un monotub fără izolație termică.

  O structură simplă, cu pereți unici, care este îndepărtată prin acoperiș, prezintă o probabilitate foarte mare de incendiu. Prin urmare, este extrem de nedorită să se utilizeze o astfel de opțiune.

  Tuburile rotunde moderne sunt, de obicei, tuburi sandwich

  Videoclipul de mai jos prezintă o versiune a etanșării țevilor când este instalată pe acoperișul metalului.

  Dacă materialul de acoperiș metalic este utilizat ca material de acoperire, atunci producătorii oferă adesea pasaje de acoperiș. Ele sunt realizate dintr-o foaie de aceeași culoare și sunt conectate la o capotă specială, prin care trece conducta.

  Trecerea conductei prin acoperișul metalului

  Este ușor și simplu să sigilați conducta rotundă pe acoperiș, dacă utilizați penetrarea din fabrică. Este o flanșă din aluminiu, la care este atașată o parte elastică din cauciuc sau silicon.

  Prelucrările fabricate de fabrică reprezintă cea mai ușoară cale de a sigila teava și îmbinarea acoperișului

  Ele vin în diferite dimensiuni și au unghiuri diferite de pantă. Puteți alege pentru orice diametru, tip de acoperiș și locul de instalare. Penetrarea penelor este acoperită cu o compoziție similară compoziției părții ondulate, de-a lungul marginilor sunt caneluri, care sunt umplute cu agent de etanșare. Una dintre treceri - "Master Flash" are 11 dimensiuni, care acoperă diametrele de la 3 la 660 milimetri.

  MASTER FLASH Master Flash

  Când se instalează o astfel de penetrare, o parte din ondularea se taie în conformitate cu diametrul necesar. Apoi este pusă pe conductă. Cauciucul ar trebui să meargă cu un efort pentru a asigura o fixare strânsă. Deoarece gaura este mai mică decât diametrul țevii cu aproximativ 20%, este necesar să trageți puternic. Pentru a aplica mai puțin efort, puteți să lubrifiați cu o soluție de săpun.

  Cum se instalează forarea în fabrică

  După ce ondularea este întinsă la locul dorit, flanșa are forma dorită - materialul este plastic și poate fi folosit un ciocan, dar este necesar să lucrați cu atenție.

  Folosind un ciocan, flanșa este formată în forma dorită

  Apoi, canelurile amplasate din canelura inversată sunt umplute cu material de etanșare, marginile sunt presate pe materialul de acoperire și fixate (sunt incluse șuruburile cu auto-filetare). Dacă materialul de acoperiș nu este fabricat din fier, șuruburile nu se potrivesc. Este necesar să utilizați fie șuruburi lungi cu auto-apăsare, care vor fi trase până la pardoseală, fie dibluri pentru plăcile de podea.

  Modelul de penetrare detașabil

  Există o mulțime de opțiuni pentru fabricarea prohodok din fabrică, există modele detașabile. Acestea sunt utilizate atunci când sunt îngroșate pe conductă sau trebuie montate pe coșul deja asamblat de înălțime mare. În această versiune, kitul include cleme care conectează părți ale trecerii unul la celălalt. Restul instalării este similar.

  Videoclipul arată modul de sigilare a trecerii prin acoperișul unei ardei obișnuite cu ajutorul unui master Flash (MASTER FLASH) cu acoperiș înclinat.

  Etansanti pentru acoperisuri

  Pentru a etanșa îmbinările diferitelor părți ale trecerii tubului de baie prin acoperiș, trebuie să utilizați nu numai un material de etanșare pentru acoperiș, ci în mod necesar un sigilant rezistent la căldură. Este de dorit - un silicon neutru de etanșare rezistent la căldură.

  Dacă blițul principal este instalat pe acoperișul metalic (țiglă metalică sau profil metalic), este necesar să se utilizeze un material de etanșare siliconică care nu conține oțet (etanșant neacetic). Acest lucru este necesar pentru ca acesta să nu intre într-o reacție chimică cu metalul și să nu-l distrugă

  Materialul de etanșare siliconic pentru acoperiș își păstrează proprietățile în domeniul de la -50 ° C la +300 ° C, care este suficient pentru orice condiții meteorologice și este destul de potrivit pentru etanșarea țevii de fum.

  Etanșantul pentru acoperiș trebuie să fie neutru și rezistent la căldură

  Dar trebuie să vă amintiți că suprafața care trebuie tratată trebuie să fie curată și uscată. Timpul de întărire completă este indicat pe ambalaj, de obicei 24 de ore.

  Măsuri de siguranță la foc atunci când utilizați MASTER FLASH

  MASTER FLASH de silicon poate rezista la temperaturi de până la +300 grade Celsius. Acest lucru este suficient pentru a sigila un tub sandwich și, în multe cazuri, un coș de fum dintr-o țeavă de azbociment.

  Trecerea prin țigle metalice este sigilată cu ajutorul Master Flash. În plus, se utilizează bandă de bitum

  În ceea ce privește mono-conducta metalică, în aceste cazuri este posibil să se utilizeze MASTER FLASH în acele cazuri în care lungimea coșului din sobă până la locul de trecere prin acoperiș este de cel puțin 3 metri. De regulă, în acest caz, temperatura nu va fi critică, dacă nu, atunci izolarea termică a zonei care trece prin tortul de acoperiș este necesară.

  Înainte de a ieși pe acoperiș, conducta trece prin tavan. Nu este dificil să faci o tăietură de tavan: există noduri de trecere din fabrică, dar poți să faci fără ele. Cum să țineți bine un coș de fum prin tavan citit aici.

  Cum să instalați corect coșul de fum prin acoperiș

  Aparatele de încălzire reprezintă un element indispensabil al fiecărei case de apartamente. Acestea sunt concepute pentru a oferi o temperatură confortabilă de viață în cameră în timpul sezoanelor reci. În regiunile ruse această perioadă este în medie de 6 luni, în unele locuri - până la 10 sau mai mult. Comoditatea suplimentară este asociată cu un anumit risc de incendiu.

  Din acest motiv, ar trebui să se acorde o atenție deosebită coșurilor de fum, care conduc la fum și la produsele de combustie de la dispozitivele de încălzire. Acest articol va lua în considerare modul de a conduce un horn prin acoperiș în condiții de siguranță și în conformitate cu toate normele și regulile moderne.

  Coșul este utilizat în dispozitivele în care căldura este generată de arderea diferitelor combustibili. Acest combustibil este lemn, cărbune, gaz sau alte substanțe combustibile. Retragerea produselor de combustie prin țeavă prin acoperiș este reglementată de cerințele SNiPa 41-01-2003. Unele puncte sunt considerate parțial învechite, însă majoritatea serviciilor de supraveghere se bazează pe acest document. Prin urmare, cerințele și standardele conținute în acesta sunt obligatorii pentru implementare.

  Ce poate duce la instalarea de calitate slabă

  Deseori, lucrările de amenajare a coșului de fum nu sunt incluse în lista de lucrări ale sobei master sau instalatorul unui cazan de încălzire cu gaz sau electric. Se înțelege că trecerea țevii de fum prin acoperiș este pusă în timpul fazei de construcție sau că proprietarul casei asamblează coșul de fum pe cont propriu. Simplitatea aparentă a acestei lucrări îi provoacă pe proprietari să refuze să folosească maeștrii profesioniști pentru acoperișuri. Ei nu cred cât de grave consecințele negative pot duce la o ieșire de calitate a sălilor de la coșul de fum la acoperiș. Probleme frecvente:

  • Prin trecerea slabă a țevii, umezeala poate pătrunde în zidărie, eventual rupând cărămizi și îmbinări de ciment;
  • umiditatea crescută a țevii de fum sau a elementelor care intră în contact cu ea provoacă răspândirea crescută a diferitelor microorganisme, mucegai, ciuperci. Litigiile unora dintre ele pot reprezenta o amenințare la adresa sănătății și chiar a vieții umane. În cazul în care urme de infecție sunt vizibile pe conductă, nu se recomandă aplicarea acesteia și, în cazuri speciale, este necesară înlocuirea completă a întregului sistem de îndepărtare a fumului;
  • infiltrația apei în locurile de trecere a unui coș de fum prin elementele unui acoperiș duce la scăderea proprietăților izolației termice a unui încălzitor pe jumătate. Trebuie să se înțeleagă că după uscarea acestui strat, caracteristicile izolației la nivelul anterior nu se pot întoarce;
  • coșul de instalare necorespunzător afectează longevitatea materialelor elementelor sistemului de acoperiș și de bare. Umiditatea penetrantă accelerează decăderea copacului, ceea ce va duce la distrugerea cadrului de putere;
  • Fante mari în apropierea trecerii țevilor conduc la terminarea circulației normale a aerului cald și rece într-o cameră sub acoperiș. Acest lucru duce la pierderi suplimentare de energie și, prin urmare, la costuri inutile pentru încălzire;
  • Deșeurile de căldură de calitate slabă afectează în mod semnificativ aspectul întregii clădiri.

  Nu numai coșurile din sobe, șemineele și alte dispozitive cu combustibil solid sunt ridicate deasupra acoperișului. Acolo, de asemenea, țevile de eșapament de la încălzitoarele de gaz, precum și conductele de ventilație. Când sunt instalate, se utilizează aceleași metode ca cele pentru coșuri.

  Înălțimea ridicării țevii și a locului de trecere a acesteia în acoperiș

  Hornul de pe acoperiș poate fi poziționat corect numai dacă ieșirea țevii este corect selectată prin acoperiș. Acest factor poate afecta buna funcționare a sistemului de încălzire. Pentru a preveni erorile în timpul instalării, este necesar să se țină seama de cerințele existente privind siguranța la incendiu, precum și de normele și reglementările de construcție. Principalele puncte ale aranjamentului:

  1. Coșurile sunt situate cât mai aproape posibil de creastă, cel mai înalt punct al acoperișului. De obicei, distanța până la creastă nu depășește un metru.
  2. Înălțimea calculată a coșului de fum în raport cu creasta este de cel puțin jumătate de metru. Acest lucru vă permite să asigurați o pauză bună a cuptorului.
  3. Cu cât se ridică mai mult conducta de coș de deasupra creastei, cu atât va fi mai puternică forța de împingere. Acest indicator este deosebit de important pentru cuptoare și seminee.
  4. În cazul în care conducta va fi amplasat departe de creasta, este nevoie de o fâșie lungă la înălțimea coșului în creștere deasupra liniei acoperișului cu recomandările așezării.
  5. Calcularea diametrului țevii și înălțimea ridicării trebuie efectuate conform recomandărilor producătorului de echipamente de generare a căldurii. Este recomandabil ca aceștia să consulte un specialist.
  6. În mod ideal, coșul de fum ar trebui să fie alcătuit din țevi instalate vertical fără îndoiri. Dacă este necesar, este permisă montarea unor lungimi orizontale de cel mult un metru.
  7. Treceți hornul prin acoperiș pentru a fi așezat pe secțiunea dintre părțile ramei de putere a sistemului de acoperiș astfel încât să nu trebuiască să rupă integritatea elementelor sale.

  Problema principală a țevii prin amenajarea acoperișului constă în faptul că trecerea fumului sau a produselor de ardere ridică temperatura structurii, iar acest lucru poate duce la foc materialele din care sunt fabricate elemente sau sistem sarpanta.

  Pasaj flexibil pentru coșul rotund

  De obicei, în construcția de locuințe private trebuie să vă ocupați de aranjarea coșurilor de fum și a țevilor de ventilație cu secțiune circulară. Cum pot instala un coș de furtun prin elementele de acoperiș pentru a etanșa, de asemenea, pasajul? Pentru a face acest lucru, utilizați un design special - un element de trecere elastic al acoperișului. Acest produs este fabricat dintr-un silicon special sau din cauciuc. Forma seamănă cu o pâlnie cu margini largi de formă rotundă sau pătrată. Aceste câmpuri sunt numite șorțuri. Elementul de trecere elastic, datorită flexibilității materialului, poate lua orice configurație. Aceasta permite aplicarea acestuia pe acoperișuri cu orice unghi al rampei și orice acoperiri finale. Materialul din care este fabricat trebuie să reziste la cele mai scăzute temperaturi posibile și la temperaturi ridicate și, de asemenea, să fie rezistent la mediul extern. Sunt produse penetrații elastice de diferite culori și configurații.

  Alegerea ce foraj pentru a achiziționa, trebuie să vă concentrați pe diametrul coșului de fum și pe culoarea finisajului acoperișului. Produsele universale sunt produse, similare cu o piramida pas cu pas, sunt potrivite pentru orice diametru al țevii. Mărimea este reglată cu ajutorul foarfecelor, care reduc pătrunderea la nivelul necesar.

  Instalarea unui șorț elastic pe acoperiș este suficient de simplă. Pentru aceasta este necesar să-l atașeze la pasajul de evacuare, partea de sus cercul de presă metalic, în care sunt prevăzute deschiderile de șuruburi, pentru a pune pe un loc de contact cu materialul de etanșare rezistente la foc acoperiș și șurub cu o șurubelniță sau o șurubelniță.

  Pentru un acoperiș cu unghiuri foarte abrupte, este necesar să se utilizeze un tip special de penetrare cu un unghi de montare fix al flanșei de presiune.

  Conducte metalice rigide

  Pentru aranjarea coșurilor, se poate folosi un alt tip de bucșă pentru țevi în formă rotundă: o conductă de trecere din metal. Se folosește în acele cazuri când este necesară echiparea trecerii țevii de fum prin acoperiș fără ușurare. Astfel de produse finite din oțel galvanizat sau vopsit sunt realizate sub un unghi fix al pantei acoperișului.

  Pentru a achiziționa, trebuie să măsurați acest unghi la acoperiș. Instalarea unui astfel de produs se realizează în următoarea ordine:

  1. În primul rând, trebuie să tăiați o gaură adecvată în acoperiș. Pentru precizie, se aplică în prealabil un marcaj pe suprafața materialului de acoperire utilizând markerul. În funcție de acoperirea finală utilizată, tăierea se realizează cu ajutorul unui șlefuitor, a unui ferăstrău de găurit sau a foarfecelor speciale. Este recomandabil să retrageți un centimetru în interiorul cercului marcat.
  2. După aceasta, este necesar să se îndepărteze izolația hidro și termică din orificiul obținut prin construirea unui canal liber pentru țeavă. Dacă este nevoie să scoateți cutia, trebuie să le tăiați ușor.
  3. În interiorul acoperișului, o foaie de material ignifug cu o deschidere a diametrului țevii trebuie atașată cu o margine de 15 cm pe fiecare parte.
  4. Împingeți o parte a coșului de fum în orificiu și conectați-l la coșul principal. Punctul de conectare trebuie fixat cu o clemă.
  5. Puneți trecerea la conducta de coș de fum, fixând-o pe suprafața acoperișului cu un material de etanșare rezistent la căldură și șuruburi cu o pălărie de protecție.
  6. Creșteți, cu ajutorul unor segmente, conducta la o înălțime care depășește înălțimea creastei cu cel puțin un metru.

  În unele cazuri, se recomandă utilizarea unei metode diferite. Esența ei este că trebuie să faceți în excreție în avans în coș de fum prin conductă, de a impune materialul izolant special, de lână exemplu bazalt, iar apoi întreaga structură este prevăzută în acoperiș.

  Aranjarea coșurilor dreptunghiulare

  Când zidărie horn potrivit pentru un acoperiș, este necesar să se reducă mărimea estimată a găurii o toleranță de aproximativ 6 cm. Cu aceasta, conducta va fi retrasă pe acoperiș. În ciuda faptului că cărămida rezistentă la căldură reține perfect căldura din interiorul coșului, este necesar să se acopere această conductă cu foi de azbest. Această măsură va proteja rafturile de efectele temperaturilor ridicate.

  Pe partea proeminentă a țevii de cărămidă, profilul metalic fixează impermeabilizarea pe substratul de aluminiu, iar muchia inferioară este fixată pe acoperiș cu un material de etanșare. Mai mult, hidroizolarea urâtă a coșului de fum pe acoperiș este închisă cu un șorț decorativ special. Acesta reprezintă patru părți și este montat pe acoperiș, făcând esterea tranziției și protejată de impacturi.

  Așezarea corectă a țevilor nu va strica aspectul acoperișului, nu va împiedica pătrunderea umezelii și este complet sigură pentru cerințele de protecție împotriva incendiilor. Finisarea coșului de fum pe acoperiș se realizează în funcție de designul acoperișului și de dorința proprietarului.

  Instalați un horn - lucrarea este destul de responsabilă și complexă. Este necesar să se gândească în prealabil toate etapele instalării și să se consulte un specialist.