Care parte a unei barieră de vapori la izolație

Izolare termică

Cu izolație acoperiș sau izolator cameră (vată minerală, vată de sticlă, spumă în vrac) capabile să transmită și să acumuleze strat de control al vaporilor de umiditate trebuie montat. Umiditatea, care a intrat în izolație termică, agravează considerabil proprietățile sale operaționale, crescând conductivitatea termică. În plus, datorită mediului umed, structurile din lemn cu care contactele încălzitorului încep să se destrame și să se prăbușească rapid. În pregătirea pentru izolarea acoperișului sau la domiciliu este important să ne dăm seama ce mod de a stabili o barieră de vapori pentru un încălzitor - o încălcare a tehnologiei va duce la faptul că aburul din camera va penetra stratul izolator.

Ce fel de protecție prin aburi este necesar?

Varietăți ale materialelor pentru bariera de vapori

Prima problemă este alegerea materialului care va proteja încălzitorul de umiditate. Ruberoidul clasic și pergamina, cu care se folosea bariera hidro-vaporică, au dat drumul filmelor moderne de polimeri cu parametri de funcționare diferiți. Membranele utilizate în construcții sunt împărțite prin permeabilitatea vaporilor în pelicule complet impermeabile și parțial permeabile (difuzie).

Producătorii oferă membrane de barieră de vapori de următoarele tipuri:

 • folie din polietilenă (poate fi utilizată, încălzirea acoperișului sau podelei, bariera este abur și impermeabilă);
 • film de polietilenă armată (caracterizat prin rezistență sporită);
 • folie din folie de aluminiu (utilizată pentru izolarea internă, partea reflectorizantă montată în cameră - ajută la menținerea căldurii, destinată în principal pentru saune și băi);
 • cu film de acoperire anti-condens (previne condensarea umezelii, proiectate pentru montarea în construcții cu elemente metalice, predispuse la coroziune - profilat, metal, etc., este montat la tratat de film izolator termic lateral).
Folie din polietilenă armată Dacă, atunci când se izolează încăperile din casă, se folosește o peliculă impermeabilă pentru a crea o barieră de vapori, este necesar să se prevadă o ventilație eficientă a încăperilor, capabilă să evacueze excesul de umiditate.

Filmele de izolare cu aburi cu o structură poroasă diferă în ceea ce privește capacitatea lor de a difuza. Din cauza până în prezent în bariera de umiditate a izolației departe spre exterior, astfel încât un izolator termic își păstrează caracteristicile de performanță și structuri metalice expuse pentru a le face să nu rugina, lemnul - nu putrezesc. Printre membranele permeabile la vapori se numără:

 1. Psevdodiffuzionnye. Într-o zi, se trece peste 300 g / m2 de vapori.
 2. Diffusion. Numărul de fum evaporat pe zi este de la 300 la 1000 g / m2.
 3. Superdifuzionale. Rata de evaporare depășește 1000 g / m2.

Instalația de izolare cu aburi de primul tip este considerată o protecție eficientă împotriva umezelii și este utilizată pentru izolarea internă a structurilor (din partea camerei). Dacă se montează o membrană de pseudodifuzie pe un izolator termic fibros pe peretele exterior, bariera de vapori va păstra umiditatea în izolație. Pentru izolarea fațadelor, sunt potrivite membranele de difuzie și superdifuzare, care servesc simultan ca o frână de vânt.

Principii de instalare a unei bariere la vapori

Montarea barierului de vapori este o etapă importantă în lucrul la izolarea structurilor cu materiale fibroase capabile să acumuleze umezeală. Lucrările se desfășoară în cadrul reparării sau reconstruirii casei sau în etapa de pregătire pentru finisarea clădirii noi. Este necesar să se știe cum să se fixeze corect membranele membranei împreună pentru a asigura un strat solid care protejează împotriva pătrunderii umezelii, cum să atașeze filmul la structuri. Înainte de a pune pelicula de barieră de vapori, este de asemenea necesar să se determine care parte trebuie să fie localizată pe materialul izolator.

Etapa pregătitoare

Pentru izolarea unui bloc sau a unei case din lemn, aranjamentul unei băi, se utilizează materiale termoizolante, care trebuie protejate împotriva acumulării de umiditate. În acest scop, pe pereții din interiorul casei, pe tavan sau pe podea, în interiorul tortului de acoperiș, este instalat un material care nu permite evaporarea. Sau membrană de difuzie pentru izolarea fațadelor.

În etapa pregătitoare, trebuie să alegeți opțiunea de barieră de vapori, luând în considerare caracteristicile instalării și cerințele pentru caracteristicile filmului. Printre variantele populare este Izospan (și analogul său Megaizol) - un material membranar cu parametri operaționali înalți. Producătorul oferă o linie de membrane cu diferiți parametri tehnici care permit alegerea unui material în funcție de destinație - bariera de vapori pentru acoperișuri, tavane, construcții de pereți din lemn sau beton.

Cei care intenționează să construiască baia comună, nu fără un motiv să credem că filmul în siguranță, folie va proteja izolatie vata minerala de la obtinerea umed și ajută la menținerea unei temperaturi ridicate in camera, reflectând radiația termică. Împreună cu sistemul clasic de "izolație + barieră de vapori" se utilizează astăzi covorașe termoizolante gata preparate, necombustibile, cu o suprafață protejată împotriva vaporilor.

Corectați corect bariera de vapori reflectorizantă

Înainte de a pune bariera de vapori, este necesar să pregătiți corespunzător suprafețele structurilor. Tehnologia de preparare depinde de materialul din care sunt realizate pereții, podeaua, tavanul sau acoperișul. De asemenea, luate în considerare, ce lucrări sunt efectuate la fața locului - construcția sau repararea:

 1. Atunci când ridicați o casă din lemn, toate elementele din structura lemnului trebuie tratate cu formulări împotriva deteriorării, daunelor cauzate de dăunători și incendiilor.
 2. În timpul lucrărilor de reparații se efectuează demontarea preliminară a finisajului, suprafețele sunt curățate, în timp ce:
  • Structurile din lemn sunt tratate cu un antiseptic și ignifug.
  • construcțiile de beton și blocuri sunt tratate cu un antiseptic dacă sunt umezite și există riscul mucegaiului, precum și în zonele umede.

Datorită pregătirea necorespunzătoare a pereților structurali, tavan sau un sistem de schelete pot veni în cele din urmă în stare proastă sau să devină o sursă de spori de ciuperci care pot declansa alergii, astm, agravarea bolilor respiratorii.

Cum să aplicați o barieră de vapori pe tavan

Instalarea unui strat de barieră de vapori pe tavan este necesară pentru izolarea unui acoperiș plat sau acoperiș într-o casă fără mansardă, cu izolație termică a pivniței, precum și încăperi de locuit de deasupra cărora se află un mansardă rece. Plafonul din baie este de asemenea izolat și izolat cu vapori. Înainte de a pune bariera de vapori pe acoperișul unei plăci de beton, pe o podea din beton armat sau din lemn din interior, trebuie pregătită suprafața structurii.

O țesătură dintr-o peliculă sau dintr-o membrană de pseudo-difuzie trebuie să fie integrată, astfel încât să nu existe îmbinări prin care să pătrundă umezeală în încălzitor. Dacă lățimea materialului ruloului nu este suficientă, benzile vor trebui să fie îmbinate împreună. Suprapunerea recomandată a pânzei este de 10 până la 20 cm, iar rosturile de ambele părți sunt lipite cu bandă de construcție consolidată.

Fixarea membranei de barieră de vapori Stofele din folie de folie sunt așezate fără capăt, iar cusătura este lipită cu bandă de aluminiu.

Dacă baza acoperișului sau tavanului este o structură din lemn, trebuie mai întâi să puneți o membrană de impermeabilizare (o cârpă solidă) și să o atașați la bază (puteți utiliza un material pentru bariera de vapori).

Apoi, în intervalele dintre barele de întârziere sau grinzile, un izolator de căldură este așezat sub formă de covorașe sau material rulant din lână minerală (bazalt). După aceea, puteți pune bariera de vapori pe tavan. În cazul în care grosimea izolatorului termic corespunde grosimii bustenilor, o grilă controlabilă trebuie să fie introdusă din lamele pentru a crea un spațiu de aer.

Puneți bariera de vapori pe tavan astfel încât țesătura de-a lungul întregului perimetru să fie plasată pe pereți și toate colțurile să fie închise. Articulațiile pânzei trebuie să cadă pe lagărul tavanului - acest lucru le va rezolva fiabil. Pentru a pune calitativ bariera de vapori pe tavan, urmați tensiunea de panza, nu ar trebui să sag.

Montarea pe tavan

Luați în considerare și modul de așezare a barierului de vapori pe podeaua de beton. Pentru a izola tavanul interior sau acoperișul plat realizat din o placă de beton, este necesar să se atașeze de acoperire de impermeabilizare (film de izolare) cu ajutorul benzii adezive, apoi montați barelor șipci sau profile metalice.

Batten adecvată înălțimii trebuie selectate ținând cont de grosimea izolației și decalajul de ventilație, instalare Step - 1-2 cm mai mică decât lățimea izolației care covorașe de material izolant pentru a obține până celula vraspor. Modul de detaliere al detalierii barierului de vapori la cutie va fi descris mai jos.

Cum să aplicați bariera de vapori pe podea

Instalarea unei membrane de barieră de vapori pe podea este similară tehnologiei cu modul în care se aplică o barieră de vapori la pereți și plafoane. După pregătirea bazei pardoselii din lemn atunci când se încălzește bustenii, înainte de a pune bariera de vapori pe podea, este instalat un covor impermeabil, care trebuie să cuprindă buștenii. Apoi, un izolator de vată minerală este introdus între decaloare. După aceea, este pusă bariera de vapori, este important să știți cum să așezați filmul în mod corespunzător.

Suprapunerea rolelor materialului ruloului trebuie să fie de cel puțin 10 cm, în timp ce îmbinarea este lipită cu bandă adezivă pe fiecare parte. Strângeți pânza rezultată astfel încât să se suprapună pe lagărul podelei și de-a lungul întregului perimetru al pânzei uniform întinse a intrat în pereți pentru 5-10 cm.

Podea izolată cu spațiu de aer

Înainte de a pune bariera de vapori pe podeaua de beton, este necesar să instalați o cutie, între elementele de care se va afla impermeabilizarea și izolația. Lucrările suplimentare se desfășoară în conformitate cu schema standard.

Principii de fixare

Dacă structurile de beton sau pereții de lemn sunt izolați, este necesar să se monteze o lamelă din bare. La cutia primită, la tavan sau la sistemul de tavan, este convenabil să atașați filmul cu capse și un capsator de construcție. De asemenea, este posibil să fixați materialul de barieră de vapori cu unghii cu pălării sau căptușeli largi pentru pălării. Este recomandabil să folosiți unghii galvanizate - acestea nu ruginesc. Pe structurile din beton, filmele și membranele sunt așezate folosind o bandă specială de legătură.

Suprapunerea în timpul instalării barieră de vapori

Pentru a monta corect o barieră de vapori, web ar trebui să fie strânse cu atenție, iar elementele de fixare sunt dispuse în trepte mici. - Nu mai mult de 30 de reguli cm de instalare necesită o mare atenție pentru a fixa web pe perimetrul - se răspândește și este fixat astfel încât să se prevină pătrunderea umezelii în izolație.

Înainte de a efectua izolarea barieră de vapori, asigurați-vă că stratul este poziționat în partea dreaptă a izolației termice.

În ce parte să instalați materialul pentru bariera de vapori

Să luăm în considerare, în ce parte a unui încălzitor există un film sau o membrană:

 • Filmul din polietilenă (simplu sau armat) poate fi fixat de fiecare parte - aceasta nu afectează funcționalitatea barierului;
 • Folia de folie este o parte strălucitoare în fața camerei, astfel încât bariera să reflecte căldura;
 • antikondensatnuju un film prinde partidul procesat la desene, tesatura la o premisa;
 • Membrana trebuie să fie îndreptată spre o suprafață netedă spre materialul termoizolant și să fie aspră în partea laterală a încăperii.
De obicei, de stabilire a unei bariere de vapori la un încălzitor În cazul în care partea din față a membranei arata ca o greșit, și este dificil să se determine modul de a pune materialul, este posibil să se efectueze un experiment. O bucată mică de membrană este acoperită cu un castron de apă clocotită - din care parte va apărea condensul, partea laterală și impermeabilă, ar trebui să fie îndreptată spre încălzitor.

Este important de știut care parte pentru a pune o barieră de vapori pentru încălzire, în cazul în care membrana este utilizată pentru instalarea barierei de impermeabilizare - față sau partea greșită. Placa termoizolată cu izolație internă este instalată astfel încât partea netedă a membranei să fie îndreptată spre încălzire pe ambele părți. Adică, stratul rugoasă ar trebui să fie o barieră de vapori care se confruntă partea camerei, iar instalarea covorului de impermeabilizare - fata de desene sau modele industriale izolate.

Caracteristici de montare

Este nu numai dreptul de a stabili o barieră de vapori, dar, de asemenea, pentru a oferi un spațiu de ventilație între bariera de vapori și o structură de acoperire pentru finisare, care prin ladă contra-ambalate. Umiditatea care se depune pe partea aspra a tablelor de bariera de vapori se va evapora in mod natural, fara a deteriora finisajul.

Schema acoperișului izolat cu un spațiu de aer

Dacă bariera de vapori este instalată corect, izolația este protejată în mod fiabil de umiditate. Aproape jumătate din problemele legate de înghețarea și deteriorarea structurilor sunt asociate cu deficiențe în instalarea barierului de vapori.

Care parte a barierului de vapori trebuie să fie orientată spre încălzitor

O problemă destul de obișnuită după încălzirea casei este lipsa efectului așteptat din munca făcută. Se pare că materialul tradițional, de exemplu, vata minerală, a fost ales, totul se face în conformitate cu legile și canoanele clădirii, iar interiorul este încă rece. Motivul pentru aceasta poate fi ignorarea normelor "elementare" de către "experți", incluzând de ce parte a încălzitorului să se pună o barieră de vapori. Să analizăm această problemă mai detaliat.

Izolația cu aburi este împărțită în două tipuri în funcție de metoda de aplicare:

 1. vapori de vapori lichizi pentru vopsele;
 2. membrane de barieră de vapori (film).

Bariera de vapori de vopsea este aplicată cu ajutorul periilor și rolelor în locuri în care este dificil să se aplice o barieră de vapori de rulare, de exemplu la ventilație și la cosuri de fum. Această familie de bariere de vapori este reprezentată de materiale precum bitumul, gudronul și gudronul.

Membrane de izolare a aburilor

Mai întâi de toate, să definim tipurile de filme cu barieră de vapori în funcție de scopul lor. În specificitatea sa, membranele utilizate în construcții sunt oferite în următoarea formă:

 • membrane cu proprietăți de barieră la vapori;
 • membranele sunt permeabile la vapori.

Pentru a proteja vata minerala de impactul umiditatii pe interior, trebuie sa asezi un strat de bariera de vapori. Când se insulează acoperișul, podeaua sau spațiul interior al unei case situate direct sub ea, se recomandă utilizarea unui film adecvat. Rețineți că stratul de izolare este așezat de jos, sub vata minerală (din partea laterală a încăperii).

În cazul în care se efectuează o protecție externă a pereților, componentele relevante nu trebuie să aibă perforări sau pori.

Acordați întotdeauna atenție valorii coeficientului de permeabilitate a vaporilor, cu atât mai mic este, cu atât mai bine pentru dvs. O opțiune excelentă este un film convențional din polietilenă. Alegerea ideală va fi materialul cu armare suplimentară. Prezența unei acoperiri din aluminiu acoperită cu folie este considerată doar un plus.

Nu uitați că prezența finisării barieră de vapori duce la o creștere multiplă a umidității în spațiul încălzit, deci trebuie să aveți grijă de un sistem de ventilație bun în avans.

Pelicula armată din polietilenă

Filmele speciale de barieră de vapori existente sunt realizate cu un strat antioxidant. Datorită acesteia nu există acumulare de umiditate. De regulă, ele sunt atașate la componente care sunt sensibile la formarea ruginei. Vorbim despre gresie, tablă ondulată, galvanizare etc. Un strat textil dur pe fundul peliculei garantează o extracție eficientă a umezelii. Acesta este așezat de partea prelucrată la încălzitor, iar țesătura în afară, astfel încât distanța față de vata minerală rămâne 20-60 mm.

Efectuând încălzirea pereților casei din exterior, se folosește o membrană de construcție, capabilă să se evapore, pentru a proteja materialul împotriva rafalelor puternice ale vântului. În plus, este potrivit pentru protejarea tipului acoperit de acoperiș, fațada cu o bază neetanică din efectele umidității. Adesea, folia de barieră de vapori are pori foarte mici și perforații de suprafață, datorită cărora apa este îndepărtată în mod eficient de la încălzitorul din conductele de ventilație. Procesul este cu atât mai bun, cu atât are loc o evaporare mai activă. Acest lucru va usca rapid și calitativ încălzitorul.

Există următoarele tipuri de filme permeabile la vapori:

 1. Membrane de pseudo-difuzie care permit un maxim de 300 grame pe metru pătrat de vapori pe 24 de ore.
 2. Membrane de difuzie, cu un coeficient de permeabilitate la vapori în intervalul 300-1000 g / m2.
 3. Membrane de superdifuzie, cu o rată de evaporare mai mare de 1000 grame / m2.

Deoarece primul tip de izolație este considerat o bună protecție împotriva efectelor umidității, acesta este adesea situat sub suprafața acoperișului ca un strat exterior. În plus, va fi necesar să se asigure un spațiu aer între stratul de încălzire și film. În același timp, această componentă nu este adecvată pentru tratarea fațadelor, deoarece nu conduce suficient abur. Acest lucru se explică prin penetrarea prafului și a altor resturi în porii membranei într-un timp uscat, efectul de "respirație" dispare și condensul începe să se acumuleze pe suprafața materialului izolant.

Membrana superdifuzie IZODACH 115

Cele două tipuri de membrane rămase au pori mari, acest lucru elimină posibilitatea blocării, motiv pentru care nu este necesar să lăsați un aerisitor în partea inferioară. În consecință, nu va fi necesar să montați o cutie și un contra-rafturi.

La vânzare se găsesc filme de difuzie de execuție volumetrică. În interiorul membranelor este prevăzut deja un strat de ventilație, datorită căruia umezeala nu poate atinge suprafețele metalice. Specificitatea dispozitivului de film este similară opțiunii antioxidante. Diferența este numai în retragerea umezelii din încălzitor. Acest lucru este avantajos, deoarece atunci când acoperișul este înclinat, chiar și la un unghi mic de 3-15 grade, este exclusă posibilitatea scurgerii condensului prin fund. Prin urmare, se va produce treptat coroziunea acoperirii galvanizate, urmată de distrugerea finală.

În ce parte a izolației se întărește bariera de vapori

În primul rând, este necesar să se înțeleagă unde se poate pune membrana barieră de vapori și apoi trebuie determinată cu partea barierului de vapori.

 • Dacă încălzitorul este așezat din partea din față a peretelui, filmul pentru bariera de vapori este fixat din exterior, acesta va fi impermeabil.
 • Tratarea tavanului și a acoperișului necesită folosirea unei bariere anti-oxidante pentru vapori. Acoperirea volumetrică și difuzia sunt adesea folosite. Ele sunt așezate pe partea superioară a vatei minerale prin principiul organizării fațadei ventilate.
 • În absența unei izolații suplimentare a acoperișului și a tavanului, filmul de barieră de vapori este atașat de partea inferioară a grinzilor.
 • Izolarea termică a părții superioare a tavanului camerelor, tavanul, situat sub spațiul mansardat, necesită montarea membranei de barieră de vapori din partea inferioară a încălzitorului.
 • Realizarea izolației termice a pereților și a podelei din interior, se recomandă să se așeze suplimentar pelicula de barieră de vapori din exteriorul vatei minerale.

Mulți constructori cu experiență nu știu nici măcar cum trebuie să fie atașată membrana barieră de vapori la pereți: partea frontală sau partea inferioară.

Cea mai bună soluție este să folosiți un material cu aceeași spate și față.

Și ce să facem în cazul unei opțiuni unilaterale, în special a unui izolator antioxidant? Trebuie să știți că partea greșită este suprafața țesăturii, care este plasată în timpul instalării în interiorul camerei.

Determinarea laturii de așezare a barierului de vapori

În aceeași direcție, planul metalic al membranei folie este rotit - partea stralucitoare în cameră.

Pentru orice materiale de barieră pentru vapori de film se aplică următoarea regulă: partea netedă este așezată pe încălzitor, în timp ce partea aspră trebuie să fie orientată spre cameră.

Aceeași regulă se aplică și în cazul barierelor de vapori cu umplutură de spumă, care sunt plasate pe partea netedă a încălzitorului.

După alegerea unei componente de difuzie, se recomandă studierea manuală a manualului în detaliu. Unul ar trebui să fie foarte precaut, întrucât una și aceeași companie este capabilă să producă izolatoare pe două fețe și pe o singură parte.

Bariera de vapori este așezată de partea întunecată a încălzitorului

Trebuie avut în vedere faptul că atunci când rulați o rolă, de exemplu, pe podea, interiorul trebuie să fie pe podea.

În plus, cel mai adesea partea întunecată este externă.

Avem nevoie de un spațiu de aer în apropierea membranei?

Lăsați-l întotdeauna. Pe partea inferioară a filmelor este prevăzut un spațiu special de până la 50 mm în lățime. Acest lucru va evita condensarea pe pereți, podea și izolație. Este important să evitați contactul cu membrana. Aplicând un film de difuzie pentru podea, pereți sau tavan, scapi de multe probleme, deoarece pot fi fixate direct la un placaj izolator termic, OSB sau la umiditate. Stratul de ventilație va fi cerut din exteriorul membranei. În varianta cu componenta antioxidantă, spațiul de aer trebuie să fie în intervalul de 40-60 mm pe ambele părți.

Organizare de ventilație pentru bariera de vapori

Dacă totul este clar, cu pereți și podea, atunci cu acoperișul și tavanul situația este păstrată în afară. În cazul în care se va efectua golirea ventilației, va fi necesară instalarea suplimentară a unui bloc de comandă bazat pe bare de lemn. Atunci când se creează o fațadă ventilată, spațiul este lăsat atunci când profilele orizontale și rafturile sunt plasate perpendicular pe perete și film.

Cum să fixați bariera de vapori

Fixarea membranei pe pereți, podea sau tavan poate fi realizată prin intermediul unor cuie cu capotă largă sau capsator de construcție. Cu toate acestea, cea mai bună opțiune ar fi utilizarea de contra-rafturi.

Montarea barierului de vapori este suprapusă cu o suprapunere de cel puțin 10 cm. După securizarea barierului de vapori, îmbinările sunt lipite cu o bandă sau bandă specială pentru bariera de vapori.

concluzie

În concluzie, să presupunem că membranele vor permite ca orice structură de construcție să dureze o perioadă extrem de lungă. Alte modalități de a obține un raport pozitiv de umiditate și temperatură, din păcate, nu a fost realizat. În plus, nu uitați de regulile pentru montarea barierului de vapori. Majoritatea producătorilor împreună cu bunurile distribuie și instrucțiunile de instalare. Acest lucru este valabil mai ales pentru membranele de difuzie și superdifuzie. Prin urmare, nu fi leneș înainte de cumpărare pentru a clarifica cu vânzătorul-consultant toate întrebările care vă interesează.

Ne dăm seama care parte trebuie să pună o barieră de vapori pe diferite suprafețe

Fără izolarea barieră de vapori durata de viață va fi scurtă. Umiditatea va pătrunde în straturile materialului și va distruge lent. Mai ales această proprietate este reală în perioada rece a anului, când diferența de temperatură din cameră și din exterior este semnificativă.

Din acest motiv, în casă se formează un volum de aburi, care trebuie lăsat fără bariere. Pentru a efectua în mod corespunzător lucrările de așezare a materialelor care împiedică acumularea de umiditate, trebuie să știți care parte să pună bariera de vapori.

Lucrări pregătitoare pentru montarea barierului de vapori

Izolarea prin aburi va spori capacitățile operaționale ale clădirii

În timpul lucrărilor pregătitoare este necesar să se facă o alegere a materialului însuși, care va fi utilizat în bariera de vapori.

Astăzi, pe piața materialelor potrivite pentru protecția împotriva umezelii, există diverse opțiuni care sunt potrivite pentru lucrul pe plăci, plafoane, sub acoperiș, pe pereți sau chiar pe podea:

 • Când se instalează o barieră de vapori pe structurile din lemn: tavanul, pereții sau podeaua, este de preferat să se folosească filme de membrană proiectate pentru astfel de cazuri.
 • Pentru podele din orice material - masticuri pe bază de polimeri și bitum.
 • Pentru plafoane, diferite suprafețe de pereți și podele sunt potrivite pentru "Izospan" universal, izolate perfect de structuri de umiditate și acumulare de condens.
 • Pentru pereți din beton sau lemn, folie adecvată, polistiren expandat și megasol.

Dacă suprafețele nu sunt pregătite corespunzător, bariera de vapori nu va fi eficientă. Complexul de lucrări preliminare depinde de materialele din beton din care se construiește casa, pereții, podeaua sau tavanul sunt ridicate, precum și dacă este planificată construcția unei noi clădiri sau reparațiile majore sunt dărăpănate.

Opțiuni de pregătire a suprafeței în funcție de material:

 • În cazul în care o casă de lemn este construită de la zero, este în primul rând necesară impregnarea tuturor părților structurii cu mijloace speciale împotriva insectelor, aceasta este importantă pentru podea, tavan și pereți. De asemenea, este necesar să se utilizeze impregnări împotriva ciupercilor, mucegaiului și incendiilor. Când aceste lucrări sunt finalizate, puteți practica bariera de vapori.
 • În timpul reviziei, demontați acoperirile învechite de pe podea, toate straturile de izolație. Toate suprafețele sunt curățate, impregnate cu mijloace, și numai atunci este pus un strat de material care protejează de umiditate.

Pentru structurile din beton nu este necesar un tratament special al suprafețelor cu substanțe speciale, este suficient să se curețe pereții, podeaua sau tavanul.

Izolarea cu aburi ajută la evitarea formării de mucegai, ciuperci și putregai în clădirile din lemn. Instalarea nu necesită o mare abilitate, este suficient să pregătiți corespunzător suprafața și să cunoașteți câteva nuanțe de lucru.

Puneți bariera de vapori pe tavan

În timpul muncii apare adesea întrebarea, care parte trebuie să pună bariera de vapori pe plafon și cum să o pună în mod corespunzător? Această întrebare este răspunsată în acest articol.

Pentru început, este necesar să se determine unde bariera de vapori are partea frontală și partea inferioară. De obicei, bariera de vapori are o latură netedă și aspră. O suprafață mai neuniformă este întotdeauna confruntată cu stratul izolator, dar este lină în afara acesteia.

Dacă aveți îndoieli, puteți să luați o mică bucată de material și să le acoperiți cu o cană de apă fierbinte. Condensul se va depune pe partea ce rămâne impermeabilă.

Instrucțiuni pentru montarea barieră de vapori pe plafon

Înainte de a începe lucrul la bariera de vapori de tavan este necesară pentru a curăța toate neregulile care nu depășesc 5 mm, apoi curat de praf și murdărie, și apoi amorsat și se usucă.

Așezarea materialului depinde de caracteristicile sale, cel mai adesea bariera de vapori este plasată în încăperile de pe suprafața interioară a tavanului sau a tavanului.

În cazul în care clima este de așa natură încât în ​​timpul iernii temperatura poate scădea la mărcile mici, iar pereții nu sunt prea groși, atunci se recomandă ca bariera de vapori să fie pusă în interior și în exterior.

 • Materialul de izolare a aburului este de obicei atașat la suprafață cu un capsator.
 • Se acordă o atenție deosebită colțurilor, materialul trebuie să acopere ușor pereții de-a lungul perimetrului plafonului.
 • Materialul trebuie să fie neîntrerupt, nu ar trebui folosite mai multe bucăți. Este important ca marginea cârpei să se suprapună cu unghiul.
 • La montarea peliculei de barieră de vapori, suprafața acesteia trebuie să fie cât mai strans posibil. Este pus numai după ce stratul de izolație a fost deja pus.
 • Filmul, care este așezat între grinzile tavanelor, este fixat cu unghii cu o capotă largă specială, o distanță de aproximativ 30 cm ar trebui să fie observată între ele.
 • Conectarea filmului pe plafonul filmului trebuie făcută prin apropierea reciprocă. Îmbinările sunt lipite ermetic folosind bandă.

Uneori, aburul este plasat pe tavan, fără strat de izolare, în acest caz, filmul poate fi montat cu suporturi din plastic sau lemn, care sunt fixate pe tavan cu șuruburi. Pasul dintre lamele trebuie să fie mic, iar punctele de fixare trebuie să fie amplasate la o distanță de cel mult 30 cm.

Atunci când materialul izolator este așezat peste bariera de vapori, nu este necesar să separați separat stratul de barieră de vapori. Puteți rezolva totul dintr-o dată.

Fixarea diferitelor tipuri de barieră de vapori la tavan

Izolați tavanul mai convenabil împreună

Izolarea termică a aburilor și a căldurii necesită o abordare specială pentru instalare.

Instalați mai întâi un cadru special de profiluri.

Acestea pot fi bare din lemn sau șine de aluminiu speciale. Cu aceasta din urmă, este mult mai ușor de lucrat, deoarece acestea sunt concepute pentru aceste scopuri.

Au sloturi speciale în care foile sunt fixate. Pentru a elimina fisurile dintre tavan și pereți, este necesar să apucați o mică parte a peretelui.

Există un fel de barieră de vapori de la acoperișul simțit, acest tip de lucru se numește okleychny. Acest material este așezat pe suprafața pregătită a podelei. În timpul lipirii, se folosește bitum încălzit sau mastic, care se aplică fără a lipsea petele.

Dacă există îmbinări în suprapuneri sau în colțuri, este necesar să începeți materialul cu o mică suprapunere și fixați cu cuie cu un capac mare pe un suport special. Marginile materialului sunt pliate sub încălzitor.

Dacă se folosește o pictură a barierului de vapori al plafonului, cel mai adesea se utilizează masticul bitum-kukersol, vopselele sau bitumul fierbinte. Lacul trebuie să fie făcut pe bază de cauciuc clorurat sau clorură de polivinil. Stratul de mastic se aplică folosind un sprinkler special.

Lacul de acoperire este aplicat de două ori și este necesar să așteptați până când primul strat se usucă, înainte de aplicarea celui de-al doilea strat.

Caracteristicile de a pune bariera de vapori la încălzitor

Atunci când efectuați lucrările, este foarte important să vă gândiți la ce parte trebuie să puneți o izolație în bariera de vapori. Dacă în această etapă se face o greșeală, izolarea termică nu va fi eficientă.

Pentru toate materialele de tipul peliculelor, se aplică o regulă: filmul este așezat astfel încât suprafața netedă să fie pe partea încălzitorului și să fie aspră în interiorul încăperii.

Această regulă este adecvată pentru a proteja zidurile, tavanul și podea de umiditate, dar numai dacă materialul are o structură compusă din două straturi. Atunci când lucrați cu o barieră de vapori cu o parte din aluminiu, este necesar să puneți o suprafață strălucitoare în interior și aspră pe perete.

Atunci când se utilizează material din polipropilenă, de asemenea, partea necorespunzătoare trebuie să fie orientată spre cameră și netedă la încălzitor. De regulă, izolatoarele cu aburi de înaltă calitate au instrucțiuni și îndrumări cu privire la ouă.

Instalarea de barieră de vapori pe podea

Materialele pentru bariera de vapori trebuie să fie așezate numai pe substratul pregătit. Pentru acest tip de muncă, soluția optimă este utilizarea isospanului. De asemenea, veți avea nevoie de un capsator de construcție și o bandă adezivă potrivită pentru astfel de scopuri:

 • Dacă filmul este dublu, primul său strat este așezat direct pe podeaua din lemn sau din beton.
 • Materialul trebuie să fie stivuit la aproximativ 5-10 cm pe pereți și să fie fixat cu o bandă specială.
 • În locurile în care pelicula este lipită împreună de două benzi, este necesar să se lipească suplimentar straturile cu un capsator. Când se pune, ar trebui să obțineți o singură pânză, fără defecte. Trebuie să acopere complet suprafața podelei.
 • Pe partea de sus a bariera de vapori puneți orice material pentru izolație: vată minerală, polistiren, polistiren expandat și altele. După stratul de izolație termică este necesar să se pună un al doilea strat de material pentru a fi protejat de umiditate.
 • Bariera de vapori este așezată pe suprafața netedă a încălzitorului.
 • În primul strat, partea neagră se îndreaptă spre fundul podelei, iar în al doilea - spre cameră.
 • După materialele așezate corespunzător, podeaua principală este montată.

Când se folosește un film cu o folie, acesta este așezat înainte și înapoi. Pentru a fixa pânza, trebuie să folosiți o bandă adezivă specială cu o suprafață din aluminiu.

Un strat cu un luciu metalic este plasat în partea laterală a camerei, apoi toată căldura se va reflecta din ea și se va întoarce în casă.

Uneori, pentru o barieră de vapori a podelei, se folosește un cauciuc special în stare lichidă. Podeaua groasă este pregătită în avans, suprafața acesteia trebuie să fie uscată și curățată de murdărie.

Apoi aplicați masticul cu o perie sau o rolă. După un timp, impregnarea se usucă și formează un film dens, care repetă textura podelei.

Tipuri de barieră la vapori

Izolația termică este așezată pe partea netedă a barierului de vapori

Un pas important în efectuarea lucrărilor de izolare este alegerea corectă a materialului.

Nu cu mult timp în urmă, cea mai populară metodă de protecție împotriva umidității a fost utilizarea de pergamene sau material de acoperiș.

Astăzi, piața este plină de oferte, iar progresul tehnologic a mers mult mai departe - puteți cumpăra materiale moderne combinate care sunt fiabile și durabile:

 • Filmul este o barieră excelentă pentru abur, nu permite formarea condensului pe pereți, acoperiș și izolație.
 • Un film cu un strat de folie de aluminiu. Suprafața metalică are capacitatea de a reflecta căldura și are proprietăți excelente de barieră la vapori. Acest tip de material are sens să se folosească în zone umede: băi, piscine, saune și băi.
 • Filmul cu o membrană - are o capacitate limitată de a trece aburul. În funcție de starea sa, își poate schimba proprietățile. Pe măsură ce crește nivelul de umiditate, filmul începe să curgă cu aburi, într-o stare uscată această proprietate este mult mai mică.
 • Mastic pe bază de bitum - permite aerului și reține umiditatea.

De asemenea, materialele pentru bariera de vapori pot fi produse în foi și rulouri. În funcție de aceasta, tehnologia de instalare este diferită.

Atunci când utilizați materialul în rulouri, acestea trebuie să fie derulate de jos în sus. Stofa este fixată cu șine sau profile din lemn în direcția orizontală.

Orificiul de ventilație este lăsat în spațiul dintre stratul de barieră de vapori și în interior, dimensiunea acestuia trebuie să fie de cel puțin 4 cm. Fixarea trebuie să fie fermă.

Izolarea aburului în tablă este montată într-un cadru prefabricat din profil, apoi materialul este instalat în direcția de jos în sus.

Caracteristicile barierului de vapori

Materialele de izolare cu aburi sunt necesare pentru circulația normală a umidității în încăpere. O membrană specială din film nu permite încălzitorilor să acumuleze umezeală. Prin urmare, este foarte important atunci când stabilirea unui strat să respecte mai multe condiții:

 • Dacă se folosește o membrană cu proprietatea de vânt și impermeabilizare, atunci trebuie să fie în contact strâns cu încălzitorul. Dacă există lacune, materialul se va răci până la o temperatură mai mică decât aburul de ieșire. Apoi, pelicula membrană poate fi acoperită cu un strat subțire de gheață și încetează să mai fie eficientă.
 • Este necesar să se prevadă un gol pentru îndepărtarea aburului de cel puțin 40-50 mm. Dar mărimea poate varia în funcție de condițiile climatice. Este deosebit de important să se mențină un echilibru pentru acoperișuri mari sau cu un unghi obtuz al unei pantă, în care circulația aerului este mai gravă.
 • Cantitatea de abur care trece prin sistem trebuie să fie minimă.

Izolarea cu aburi are o funcție importantă - împiedică umezeala să pătrundă în stratul izolator. Dar asta nu e tot, atunci când sunt utilizate în case sau materiale de silicat de spumă de polistiren de căldură de vânătoare cu capcane, membrana va servi ca o barieră pentru a intra în casa fibrelor individuale și substanțele volatile care pot dăuna sănătății.

Aerul nu scapă prin fisurile și golurile din structuri, casa păstrează o temperatură plăcută.

Recomandări pentru montarea corectă a materialelor pentru bariera de vapori

Planificarea instalării barierului de vapori începe cu identificarea celor mai critice zone în care este necesară o atenție deosebită. Materialul care protejează de umiditate este necesar atunci când suprafața devine limita dintre aerul cald și cel rece.

Cel mai adesea asemenea locuri sunt pivnițe, plafoane, acoperișuri, mansarde, mansarde și pereți. Se acordă o atenție deosebită lucrărilor de izolare a aburilor necesită o structură de lemn:

 • Stratul protejează împotriva pătrunderii umezelii ar trebui să fie stabilite cu partea netedă a materialului izolat, caz în care va fi fluxul de abur, începe să se formeze sau ciuperca putregai, caldura nu vor fi pierdute. Acest lucru este deosebit de important pentru clădirile din lemn.
 • Dacă pereții sunt izolați din exterior, bariera de vapori este amplasată în afara încăperii. Dacă materialele termice sunt instalate intern, stratul de film de barieră la umiditate ar trebui să fie, de asemenea, pe această parte.
 • Cea mai obișnuită greșeală este faptul că piesa de filmare este îndoită de încălzitor.
 • Atunci când lipiți cusăturile din bariera de vapori, este necesar să folosiți o bandă adezivă largă de cel puțin 10 cm.
 • Când se lucrează în locuri cu deschideri de ferestre, este adesea uitat să lăsați un mic inventar de film, care este necesar în caz de deformare sau contracție. Ar trebui să fie o jumătate de 2-3 cm.
 • Filmul trebuie protejat de expunerea la lumina soarelui, într-un singur sezon, suprafața expusă poate deveni inutilizabilă.
 • Pentru a conecta îmbinările filmului cu suprafața foliei, trebuie să utilizați o bandă metalizată.

Pe de o parte, lucrările de izolare cu aburi nu necesită abilități deosebite, dar există totuși o serie de nuanțe care trebuie luate în considerare. Condiția principală pentru așezarea corectă a filmului este instalarea părții sale drepte pe încălzitor. De regulă, nu este dificil să se identifice interiorul și fața în material. Pe video - cum se stivă Izospan:

Care parte a izolației pentru a pune bariera de vapori?

Încălzirea - o etapă foarte importantă în construcția sau repararea casei, de care depinde, dacă veți fi confortabil în ea. Modificarea necorespunzătoare a acestei "proceduri" poate duce la consecințe neplăcute, de exemplu, eliberarea condensului, creșterea umidității în aer. Dar acest lucru nu se întâmplă dacă aveți grijă de bariera de vapori și o puneți pe partea dreaptă a încălzitorului.

caracteristici

În timpul încălzirii casei, trebuie să urmăriți cu atenție succesiunea corectă a acțiunilor și să folosiți numai cele mai bune materiale. Din păcate, de multe ori proprietarii, care se angajează să-și izoleze locuința în mod independent, uită de un aspect foarte important - despre bariera de vapori. Ei instalează doar un încălzitor și nici măcar nu cred că este în contact cu aer prea cald sau prea rece în interior și că în curând va începe să formeze condens sub formă de picături de apă.

Acest lucru contribuie nu numai la încălzirea, dar, de asemenea, strica materialul in sine - hidratează, și în cazul în care mai multe perechi în același timp, nu are timp să se evapore, există mucegai și izolare structura se deteriorează. Mai mult decât atât, având în vedere condițiile noastre climatice situație similară are loc cel puțin de patru ori pe an - în cazul în care anotimpurile sunt înlocuite și, în consecință, temperatura din încăpere și în afara ei „conflict“, și devine o izolare câmp de luptă.

Acesta este motivul pentru care o etapă importantă de încălzire este fixarea "barierului de vapori". Izolatorul de aburi devine un obstacol impenetrabil la abur, împiedică transformarea acestuia în apă, deoarece îl "închide" în interior și nu permite contactul cu aer excesiv de cald sau excesiv de rece.

materiale

Bariera de vapori poate fi realizată folosind mai multe materiale. Trei tipuri principale trebuie diferențiate de acest set.

 • Film. Un parobarrier surd care nu lasă vapori de apă prin el însuși. Unul dintre principalele avantaje este un preț scăzut. De regulă, este fabricat din polietilenă sau butilenă, derivații acestora. Filmele de parocondensare sunt în două straturi, cu o suprafață exterioară interioară și netedă. Prin lipirea în exterior, picăturile de condens nu se scurg, dar se evaporă în cele din urmă. În cazul unui vaporizator surd, trebuie de asemenea să aveți grijă de stratul de aer, pentru a evita apariția unui efect de seră, dar mai mult despre aceasta mai târziu.
 • Membrană de difuzie. Diferența principală față de film este că membrana trece prin ea însăși o parte din vapori - dar numai cantitatea optimă, care nu rămâne în interior și se evaporă instantaneu. Prin urmare, permeabilitatea la vapori a membranelor este de obicei menționată ca fiind limitată. Membrana de difuzie este realizată din folie de polimer și polipropilenă, are două fețe.
 • Film reflexiv sau de economisire a energiei. Stratul exterior al unui astfel de film este metalizat, ceea ce îi permite să reziste la temperaturi ridicate. De aceea, cel mai adesea este folosit în bai sau saune, reflectând o parte din radiațiile infraroșii.

După cum se știe, materiale precum vata minerală, polistirenul expandat și ecowool sunt utilizate pentru încălzirea caselor în condiții moderne. Izolarea cu aburi este, de asemenea, necesară în cazul izolării cu vată minerală.

De fapt, bariera de vapori este întotdeauna necesară, indiferent de cât de scump sau de material de înaltă calitate pentru izolația pe care o utilizați. Minvata sau vată minerală este altfel cel mai ieftin material, dar conductivitatea termică este scăzută, ceea ce reduce probabilitatea pierderilor de căldură în încăpere. Minvat nu este plăcut de rozătoare, mucegai, ciuperci, are o izolație fonică ridicată și este ușor de montat. Dar necesită încă o barieră de vapori.

Cel mai frecvent utilizat este o membrană limitată de difuziune permeabilă la vapori. Se potrivește cu pereții, după ce este necesar să se pună un minivat, iar în simbioză să permită pereții casei să "respire".

Problema barierului de vapori are loc când casa este izolată cu ecowool. În general, ecowool este o fibră celulozică liberă, care are capacitatea de a absorbi umezeala caldă rămânând uscată. Nu are mucegai, mucegai, aerul din ea pur și simplu nu se udă (în cazul în care schimbarea de umiditate nu depășește 25% procente). Din toate cele de mai sus rezultă că doar în cazul vatei ecologice, bariera de vapori nu poate fi atașată.

Care parte a bariera de vapori: sfaturi de instalare

Deși bariera de vapori nu este cel mai important element al clădirii, dar de aceasta depinde în mare măsură de performanța acoperișului, podelele și plafoanele mansarda de mai sus pivniță neîncălzită, zidărie pod și pereți mai multe straturi ale clădirii. Cum să montați în mod corespunzător și în ce direcție să plasați un film pentru bariera de vapori?

De ce avem nevoie?

Izolația cu aburi este proiectată pentru a preveni formarea suprafețelor interioare ale acoperișului, pereților și plăcilor de condens, care pot conduce la înmuierea izolației și, prin urmare, la reducerea caracteristicilor sale termice. Apariția condensului se explică prin pătrunderea vaporilor de apă caldă, obținute ca urmare a activității vitale a omului, pe suprafața rece a peretelui sau prin acoperirea și condensarea umidității pe acestea. Materialul reține vaporii de apă și reflectă intrarea lor în interior, eliminând posibilitatea condensării.

Pentru poziționarea corectă a barierului de vapori este necesar să se înțeleagă natura fizică a fenomenului din care acesta protejează încălzitorul și structurile de construcție.

Vaporii de umiditate tinde să se miște din zona cu presiune ridicată (cameră caldă) în zona de presiune joasă (mediul), în timp ce trec prin încălzitor. Prin urmare, este posibil să se protejeze materialul termoizolant prin depunerea filmului pe calea de mișcare a vaporilor, adică între camera încălzită și stratul de izolație. Această regulă se aplică tuturor structurilor fără excepție, atât pentru plafoane, cât și pentru pereți și plafoane.

Pe ce parte trebuie să împachetați un film pentru bariera de vapori: instalarea corectă

Piața internă a materialelor de construcție oferă astăzi o gamă considerabilă de izolație a barierelor de vapori de film ale diferiților producători interni și străini. În acest caz, tipurile sale individuale pot avea suprafețe de texturi diferite, deci înainte de instalare, citiți instrucțiunile producătorului.

Deși ușor de stabilit că, prin utilizarea pentru izolarea unei condiții de umiditate ridicată (baie, camere cu aburi, băi, etc.), cu o singură față film de acoperire cu folie de aluminiu, suprafața metalizată trebuie direcționată în cameră, apoi de exemplu, materialul „B Izospan "Nu totul este atât de clar. Acest film are o structură în două straturi - o suprafață netedă și aspră. instrucțiunile fabricantului remarcat că suprafața uniformizată formată cu o textură pentru a reține picăturile de condens și evaporarea ulterioară a acestora trebuie să fie îndreptate în cameră, și netedă - se potrivesc perfect la izolantul.

Dacă instalarea barierului de vapori a fost efectuată corect, nu va exista condens în interior

Caracteristicile izolației la mansardă

 • Filmul este atașat de grinzi din interiorul mansardei cu unghii galvanizate sau un capsator de construcție, care închide încălzitorul;
 • dungile materialului sunt așezate orizontal, de la partea inferioară la partea superioară, cu o suprapunere între o bandă și cealaltă nu mai mică de 15 cm;
 • în încăperi cu umiditate ridicată, benzile sunt fixate împreună cu o bandă de legătură specială;
 • fixarea se face prin atașarea la grinzile ramei, destinate fixării panourilor sau plăcilor decorative din gips-carton.

În toate cazurile, trebuie să rămână un spațiu de ventilație de 4 până la 5 cm între placare și bariera de vapori!

Cum să fixați bariera de vapori pe tavan, podea și podele

Atunci când podul neîncălzit este amplasat sub acoperișul înclinat, izolarea termică este supusă suprapunerii sub el. În acest caz, filmul este atașat de jos, pe grinzile de rulment ale plafonului și fixat cu elemente ale plafonului brut sau a cadrului de finisare. De asemenea, este necesar să se instaleze un spațiu de ventilație între stratul de izolație și plafonul final pentru a îndepărta aerul umed.

Bariera de vapori pus pe sus de culisare ale traverselor, protejând încălzitorul de vaporii de apă caldă caută în subsol, unde presiuni parțiale de mai jos, cu acoperire de izolare peste pivniță rece. Pentru a crea un spațiu de ventilație, filmul nu este întins și a pus între grinzile de pe izolația, grosimea care este mai mică decât înălțimea grinzilor. De mai sus sunt bătuți, iar pe ele sunt așezate podelele sau baza pentru linoleum, vopseaua sau alte materiale.

Mai jos sunt câteva reguli care ar trebui luate în considerare la instalare:

 • bariera de vapori se realizează în structurile de închidere care separă încăperile încălzite și mediul extern;
 • Se potrivește întotdeauna între încălzitor și căptușeală sub finisajul intern;
 • bariera de vapori și căptușeala pentru finisarea interioară ar trebui să fie separate printr-un spațiu de ventilație pentru a îndepărta vaporii de apă.

Respectarea acestor reguli minimizează posibilitatea condensării!

Instalarea de barieră de vapori și izolație pe acoperiș

Video: film pentru bariera de vapori

O gamă largă de filme și membrane de barieră de vapori produse de fabricanții locali și străini vă permit să selectați materialul care se potrivește cel mai bine regimului de temperatură și umiditate al camerei și condițiilor climatice ale zonei de construcție. Alegerea corectă a materialului izolator va face posibil obținerea efectului dorit cu costuri minime.

Care parte este bariera de vapori izolată de izolație - tehnologia de așezare

Atunci când construiți o casă de țară sau o baie privată, o etapă importantă este izolarea termică a diferitelor suprafețe. În plus, încălzitorul în sine are nevoie de o protecție de înaltă calitate și fiabilă pentru bariera de vapori. Pentru a preveni impactul negativ al factorilor externi și formarea de condens pe izolatorul de căldură, orice proprietar ar trebui să aibă o idee generală despre cum să instalați corect bariera de vapori pentru a asigura o viață lungă a întregii clădiri.

Structura membranei și principiul acțiunii

Cele mai populare pentru performanța lor sunt membranele multi-strat respirabile, care sunt proiectate pentru a crea o protecție fiabilă împotriva vaporilor.

Ele constau din trei straturi, fiecare dintre ele având o funcție importantă. Primul strat previne penetrarea aburului în încălzitor, al doilea asigură forța necesară a bazei, al treilea protejează împotriva umezelii din exterior.

Fiecare strat separat are perforația necesară pentru un schimb de aer bun. Primul strat elimină umezeala excesivă, asigurând penetrarea aerului uscat. Stratul de armare păstrează masele de aer cald din interior datorită țeserii speciale a firelor. Cel de-al treilea strat asigură un nivel suficient de tracțiune în cadrul structurii.

Unele tipuri de membrane au un strat intermediar suplimentar anticondensat pe bază de vâscoză sau celuloză. Se păstrează excesul de umiditate, se depune pe fibrele de hârtie. Pentru îndepărtarea naturală a umidității din membrană este prevăzut un spațiu tehnologic de 2,5 cm între bariera de vapori și finisarea suprafețelor.

Caracteristici de instalare a bariera de vapori

Un pas important în protejarea materialelor izolatoare este instalarea unui strat de barieră de vapori de încredere. Toate lucrările sunt efectuate în procesul de reparație sau reconstrucție a clădirii terminate sau atunci când se construiește o nouă structură. Pentru a efectua corect aplicarea barierului de vapori, este necesar să înțelegeți cum să conectați membranele membranei și care parte să le fixeze pe baza de încălzire.

Lucrări pregătitoare

În acest stadiu, se lucrează la selectarea tipului adecvat de barieră de vapori, ținând seama de caracteristicile procesului de instalare, de caracteristicile de performanță și de cerințele materiale.

Înainte de a pune o barieră de vapori, va fi necesară pregătirea atentă a suprafețelor. Este important să se ia în considerare tipul de material utilizat în construcția de podele, pereți, plafoane și construcții de acoperiș.

 1. La construirea unei case de lemn, toate elementele structurale sunt tratate cu antiseptice protectoare și ignifuge.
 2. În cazul lucrărilor de reparații și reconstrucție, demontarea finală a finisajului, curățarea și pregătirea suprafețelor se efectuează:

Elementele din lemn sunt tratate cu compoziții împotriva îmbătrânirii, putregaiului și arderii. Suprafețele de beton, bloc și cărămidă sunt tratate cu compuși antiseptici de penetrare profundă.

Pregătirea corespunzătoare a suprafețelor va asigura o durată lungă de viață a materialului izolator și a întregii structuri.

Tehnologia de stabilire a bariera de vapori pe tavan

În cazul în care structura acoperișului și capacul între podea sunt din lemn, instalarea membranei pentru impermeabilizare se realizează pe baza pregătită.

În spațiul dintre grinzi și lagare se montează un radiator sau un bloc de încălzire, cea mai bună opțiune este lana minerală sau bazalt. În plus, este posibilă protecția împotriva vaporilor pe o suprafață a plafonului.

La o grosime a încălzitorului, egală cu înălțimea jgheabului, este instalat suplimentar un monitor de monitorizare a rafturilor pentru a menține ventilația naturală.

Montați bariera de barieră de vapori pe tavan cu o mică alocație pe pereții de-a lungul perimetrului, acordând o atenție deosebită colțurilor. Îmbinările trebuie așezate pe laterale și lipite pe ambele fețe cu bandă pe o bază întărită.

Important! Când instalați bariera de vapori, evitați ruperea și deformarea foilor.

Pentru izolarea termică a unui acoperiș plat sau a unui tavan de beton acoperit din interior, pe banda autocolantă se montează un film de impermeabilizare, apoi se instalează o cutie din lemn sau metal.

Înălțimea cutiei este determinată pe baza grosimii materialului termoizolant și a spațiului tehnologic minim pentru ventilație. Pasul de instalare - cu 3 cm deja lățimea izolatorului termic, ceea ce permite asigurarea unei instalări de înaltă calitate a izolatorului în celulele pregătite ale cutiei.

Tehnologia de stabilire a barierului de vapori pe podea

Structura izolării barieră de vapori de pe podea este similară cu modul în care materialul este așezat pe pereți și pe plafoane.

Podelele din lemn sunt izolate de decalajul pe care se plasează impermeabilizarea. Mai departe, în spațiul dintre ele se plasează izolația pe bază minerală sau bazalt. Apoi, se aplică o barieră de vapori.

Materialul ruloului trebuie să fie înfășurat cu 12 cm cu o lipire rigidă a îmbinărilor cu bandă metalizată pe ambele părți. Parobarrierul trebuie să acopere pe deplin suprafața podelei cu o toleranță pe pereți de până la 10 cm.

Pentru echiparea protecției împotriva barierelor la vapori pe o bază de beton, va fi necesară instalarea unei cutii în care celulele vor fi acoperite cu un strat de impermeabilizare și un izolator termic.

Selecție laterală pentru instalarea barieră de vapori

După ce a fost selectat materialul parobarrierului, ar trebui să luați în considerare întrebarea importantă - care parte ar trebui să fie atașată la izolație de bariera de vapori. Astfel de materiale pot fi înregistrate după cum urmează:

 • Filmele de polietilenă (armate și simple) sunt așezate pe ambele părți, ceea ce nu degradează proprietățile protectoare ale materialului.
 • Filmele de folie sunt instalate de partea reflectorizantă din interiorul camerei pentru a reflecta în mod eficient căldura.
 • Filmele Antikondensatnye sunt montate pe o suprafață de material din interiorul încăperii, prelucrate - pe o bază termoizolantă.
 • Membranele de orice tip sunt fixate cu o suprafață netedă la izolatorul de căldură și o suprafață groasă în interiorul încăperii.
 • Izolatorii pe bază de spumă sunt stivuite într-o manieră similară materialelor membranare.

Important! Înainte de a pune bariera de vapori la izolație, se recomandă așezarea materialului pregătit pe o suprafață plană pentru determinarea corectă a laturilor interioare și exterioare.

Fața sau interiorul barierului de vapori?

Dacă membrana respiratorie este utilizată pentru a crea o barieră protectoare, principalul lucru este acela de a determina care parte să pună bariera de vapori - pe față sau pe interior.

Tortul de barieră de vapori trebuie așezat astfel încât protecția să fie îndreptată spre insulatorul de căldură de pe ambele fețe, cu o suprafață netedă și inferioară, iar partea aspra în interior.

Suprafața aspră asigură protecție împotriva pătrunderii umezelii la încălzitor și o suprafață netedă contribuie la acumularea maximă de căldură.

Determinarea lățimii admisiei pentru montarea membranei

Pe marginea membranei de izolație există un marcaj special pentru determinarea lățimii straturilor, de 8 până la 20 cm.

Baretele de barieră de vapori de pe acoperiș trebuie să fie așezate într-un plan orizontal de jos în sus se se suprapun unul pe celălalt cu o lățime de 15 cm. În creastă, deschiderea este de 18 cm, în vale - 25 cm.

Pe pereți, pe tavan și pe podea, pânzele sunt montate cu o toleranță de 10-15 cm.

Este un strat necesar ventilației?

În partea inferioară a barierului de vapori din membrană există un spațiu de ventilație de 5 cm, care împiedică condensarea pe suprafețe și izolatorul termic.

Membranele difuzive pot fi atașate la o placă de încălzire, plăci de placaj sau OSB. Într-o membrană cu strat intermediar anticondensat, pe ambele părți se află lacune de până la 6 cm lățime.

Pentru a crea un spațiu liber pentru ventilație atunci când acoperișul este izolat, se utilizează bara de control. În procesul de fixare a unei fațade ventilate, se creează un spațiu tehnologic atunci când se montează rafturi perpendiculare pe bariera de vapori.

Elemente pentru fixarea bariera de vapori

Pentru fixarea sigură a membranei sau a barierului de vapori de film, se utilizează unghii cu pălării largi sau cleme metalice. Versiunea cea mai practică a elementelor de fixare este contra-rafturi.

Pentru a crește integritatea structurii, elementele individuale ale barierului de vapori sunt lipite suplimentar cu o bandă adezivă pe două fețe sau o bandă largă metalizată.

Pentru a asigura o durată de viață îndelungată a izolației moderne, va fi necesară o protecție de barieră de vapori de înaltă calitate. În caz contrar, va fi dificil să se obțină raportul optim dintre indicii de temperatură și umiditate în incintă. Principalul lucru în această chestiune este să alegeți materialul potrivit și să știți cum și în ce parte să instalați izolatorul de căldură.