Cum de a proiecta corect acoperișul unei case

Reparații

Mulți proprietari de case particulare sunt angajați în construcții în mod independent. Etapa finală a construcției clădirii este proiectarea acoperișului. Multe lucruri depind de corectitudinea designului: proprietăți termoizolante, protecție împotriva sunetelor externe, zăpadă corespunzătoare în timpul iernii și, de asemenea, aspect atractiv din punct de vedere estetic.

O atenție deosebită ar trebui acordată două aspecte:

 • construcția patinoarului, înălțimea coamei, viziera, etc;
 • materialele din care se vor face suprapunerea, precum și acoperirea exterioară.

Toate etapele layout-ului sunt în prezent ușor de efectuat pe calculator. Acest lucru se aplică atât proprietarilor de imobile, care doresc să facă totul, cât și echipelor de construcție. În acest articol vă vom spune mai multe despre proiectarea acoperișului și, de asemenea, vom da exemple de programe pentru calcularea acoperișului.

Varietățile și configurațiile elementului

În primul rând, vom acorda atenție tipurilor de acoperiri ale caselor particulare, dar unele opțiuni sunt potrivite pentru clădiri complexe, cu mai multe etaje.

Există două tipuri principale de acoperișuri:

Primele sunt rar întâlnite în Rusia, sunt mai des folosite în țări cu climat cald și precipitații minime. Ei au avantaje fără îndoială - o cantitate mică de materiale de construcție și simplitatea construcției, totuși o iarnă cu zăpadă pe astfel de acoperișuri va colecta o cantitate mare de zăpadă. Acest lucru poate duce la scăderea, putrezirea materialelor și, pe termen lung, la fluxul rapid de apă.

Prin urmare, în Rusia și în țările cu un climat apropiat, construim adesea structuri înclinate. Diferența dintre suprafața acoperișului (de la cel mai înalt punct până la punctul cel mai de jos) ar trebui să fie de cel puțin 10%. În același timp, în unele soiuri există o mansardă, undeva chiar și încăperi de mansardă spațioase, iar cele din urmă nu dispun de spații disponibile pentru utilizare.

 • One-run - cea mai simplă opțiune, care este adesea folosită pentru clădirile casnice - hangare, garaje, cu toate acestea, ocazional se poate vedea acest tip în cabana și cabana. Ideea este că suprafața însăși este plată. Este montat pe pereți care au înălțimi diferite. Avantajele acestei optiuni - dumneavoastra puteti alege directia rampei, precum si lucrarile de proiectare si constructie pe care le va cheltui suma minima. Apariția unui astfel de acoperiș este adesea nereprezentabilă. Dezavantajul este, de asemenea, incapacitatea de a folosi un spațiu de mansardă, care este aproape nu. Unghiul de înclinare trebuie făcut cel puțin 20-30%.
 • Gable - cele mai comune scheme de construcție. De asemenea, ele sunt numite "case de carduri", pentru că în exterior se aseamănă cu această construcție simplă - două planuri sunt legate printr-o creastă (punctul superior), iar pantele coboară simetric pe două laturi. Uneori, o margine devine mai lentă, puțin mai lungă. Acest lucru se întâmplă fie din punct de vedere al practicabilității (sub partea baldachinului poate fi un pridvor), fie pentru a îmbunătăți aspectul. Avantajul este simplitatea erecției, iar minusul este designul standard. Sub acoperiș puteți amplasa un pod. Acesta va fi limitat din ambele părți de patine, iar din restul - prin pedimente (zidărie până la creastă).
 • Suprafața acoperișului cu patru laturi. Acestea sunt acoperișuri care nu au o creastă, deoarece toate cele patru laturi sunt adunate în triunghiuri egale într-o piramidă simplă și simetrică. Aceasta este varietatea perfectă pentru o casă care are un perimetru de dreptunghi sau pătrat. Există "corturi" și trei fețe. Aceasta este o structură mai complexă, dar aspectul pare foarte neobișnuit.
 • Patru perechi de șoareci. O varianta interesanta, unde in locul pedranelor exista doua patine suplimentare sub forma unui triunghi, a unui sold. Avantajul fără îndoială al acestui design este o mare rezistență la orice tip de precipitații. Există o probabilitate scăzută că, în timpul unui vânt puternic, partea de acoperire va fi demolată, ceea ce este adesea cazul tipurilor cu două pante. Dar designul este mult mai complicat, aveți nevoie de un program specializat pentru calculul calculatorului acoperișului casei în 3D. Compania "ZVSOFT" oferă variante de CAD pentru construirea de stingrays.
 • Poluvalmovaya. O compoziție combinată interesantă. Este foarte atractiv pentru designeri și arhitecți, deoarece o astfel de idee nu numai că arată excelent din exterior, ci și face posibilă dotarea unui mansard excelent din interior. Particularitatea este că, pe părțile exterioare, se combină un fațet, care are forma unui triunghi trunchiat sau a unui trapez. În partea de sus a figurii se află o jumătate de vale. Aceasta vă permite să creați o fereastră de vârf complet care poate fi plasată în față. O altă idee de proiectare este de a face șoldul nu de sus, dar de jos, astfel încât panta să fie netedă, iar deasupra acestuia va fi amplasat un patch triunghiular de gabion care poate deveni un dormitor.
 • Mnogoschiptsovye. Ele pot fi numite și ele în formă de cruce, deoarece au 4 patine care se unește, iar în proiecția de deasupra structurii seamănă cu o cruce. Foarte greu de construit, dar adesea folosit de iubitorii de stil gotic - simetrie precisă și colțuri ascuțite.
 • Mansard sau rupt. O caracteristică în dorința de a utiliza cât mai mult spațiu sub acoperiș. Pentru aceasta, patinele par a se rupe în jumătate, la început de la creastă merge ușor, și apoi crește brusc unghiul de înclinație.
 • Domul. Arată ca un con. Asemenea elemente sunt adesea acoperite de turle. În viața de zi cu zi sunt rare, doar ca un decor.
 • Combinat. Când creați un astfel de proiect de acoperiș, nu puteți face acest lucru fără un program de calculator pentru construirea acoperișului. Înclinările pot avea forme diferite, pot fi pe diferite niveluri, zonele diferite vor fi utilizate sub acoperiș. Cu toate acestea, aceste tipuri sunt cele mai interesante pentru designeri și arhitecți. Combinarea soiurilor promovează includerea multor nuanțe.

Proiectul Roof - caracteristici ale structurilor moderne și opțiuni pentru aplicarea lor (85 fotografii)

Stratul de incredere și de înaltă calitate nu este mai puțin important pentru locuința dvs. decât pereții bine construiți și bine construiți. Proiectat corect, protejează construcția de diferite influențe climatice și economisește o căldură prețioasă. Pentru a planifica un acoperiș viitor va ajuta un proiect executat de specialiști sau personal.

Proiectele până în prezent sunt realizate cu ajutorul programelor de calculator și există o varietate mai mare de variante gata făcute în bazele de date. Fotografii ale diferitelor proiecte de acoperiș pot fi văzute mai jos.

Principii generale ale designului acoperișului

Pentru a configura corect proiectul de acoperiș, aveți nevoie pentru a studia proiectarea și materiale de construcție a pereților care poartă, condițiile climatice ale regiunii în care este construită casa, pentru a discuta cu preferințele clientului în proiectarea, dacă este necesar - metoda de izolare termică, buget, materiale, termene și să facă estimări optime.

Pentru a crea un proiect, puteți utiliza produse software cum ar fi ArCon, FloorPlan3D, Autodesk Autocad.

Dacă v-ați hotărât să vă proiectați un acoperiș, ar trebui să începeți prin pregătirea schițelor. Luați în considerare proiectarea acoperișului viitor, a materialelor, a temelor color și mai mult. Toate gândurile pe hârtie, contează toate avantajele și dezavantajele și hotărăsc cea mai bună soluție.

Următoarea etapă este cea mai dificilă. Trebuie să începem să creăm scheme. Acestea ar trebui să fie efectuate luând în considerare toate detaliile importante: determinarea unghiului de înclinare, posibilele încărcări pe acoperiș, selectarea caprioarelor, calculul dimensiunilor și cantităților de materiale și achiziționarea lor. Ultima etapă este lucrările de construcții, conform desenelor create.

Proiecte de acoperisuri de șa

Un plan de acoperiș unic este de obicei dezvoltat pentru clădiri ale căror dimensiuni ale pereților nu depășesc 6-7 metri. Un astfel de acoperis este, de asemenea, ideal pentru acoperirea garajelor, verandelor și mansardelor. Pentru aranjamentul ei este posibil să se folosească o foaie mare de material pentru acoperiș și față.

Proiecte cu acoperiș plat

Acoperișurile plate au un unghi de înclinare de la 2 la 5 grade, deci sunt considerate ineficiente, în special în sezonul de iarnă, când sunt adesea ținute de mult timp de zăpadă. Aspectul unui astfel de acoperiș este nereprezentat și, prin urmare, recent, acestea vor fi utilizate numai pentru acoperirea structurilor gospodărești.

Un design este ușor de implementat, oferă timp minim, o cantitate mică de material, este disponibil la un buget și, prin urmare, există oameni care se opresc la alegerea lor.

Proiectul unui acoperiș plat poate asigura crearea unui loc suplimentar de odihnă. Pe astfel de acoperișuri este posibilă amplasarea de verande, spații verzi și chiar piscine.

Proiecte de acoperiș Gable

Opțiunea cea mai populară și populară pentru un acoperiș pentru o casă frecventă este un acoperiș gable. Vă permite să dotați o cameră suplimentară. În proiectarea unui astfel de acoperiș, este posibil să se adauge locația ferestrelor, pentru a asigura o iluminare suplimentară și ventilație.

Proiectat acoperiș rupt

Un astfel de acoperiș combină două structuri - un șold și unul rupt. Este de obicei folosit pentru case mari, de prezentare, construcția sa este dificil de implementat, prin urmare proiectul include toate detaliile mici și complexe.

Un astfel de acoperiș este atribuit podului, datorită colțurilor tangibile ale pantei, care creează încă o cameră suplimentară.

Proiectarea unui acoperiș de o jumătate de tiglă

Această specie este considerată ceva intermediar între acoperișurile șipci și șold. Înfățișând, seamănă cu două trapezoide interconectate și două triunghiuri.

Este posibilă instalarea ferestrelor pentru acoperișuri pe frâne. Acoperișul acestui design, arată original, este preferat și comandat destul de des.

Proiect de acoperiș gable

Un acoperiș cvadruple sau șold este unul dintre cele mai stabile și mai fiabile, capabil să reziste rafalelor puternice ale vântului și a cursurilor de ploaie. Designul acestor acoperișuri este întotdeauna complex și dificil de implementat, de obicei, acestea includ ferestre auriculare și ferestre de dormit și se aplică pentru case mari.

Proiect de acoperis dom și conic

Acoperișurile Dome sunt folosite pentru trasee mari, teatre semi-deschise, circuri și case de design neobișnuit. Acoperișurile conice din case sunt acoperite cu camere mici sau turle pentru a crea un design original. De obicei, acestea sunt combinate cu alte tipuri de acoperiș.

Selectarea materialului pentru placare

Dupa determinarea tipului si tipului de acoperiș pentru proiect, trebuie sa va ganditi la furnir, care este optim pentru locuinta dumneavoastra, si sa il faceti practic si frumos.

Există multe tipuri, culori ale materialelor și fracțiunile acestora pentru finisarea acoperișurilor. Poate fi ardezie sau țiglă, fier, material de acoperire sau profil metalic. În unele cazuri, acoperișul este din lemn.

Concluzii și recomandări

Dacă ați realizat un proiect de acoperiș și ați planificat să vă construiți singur, consultați mai întâi un expert. În orice proiect, pot fi făcute erori de calcul arhitecturale sau de proiectare, izolarea termică sau sistemul de ventilație fiind alese incorect.

O altă calculare greșită poate fi un sistem de drenaj construit incorect, care poate conduce la distrugerea acoperișului sau la o eroare în calcularea pantei.

Cu toate erorile de mai sus, acoperișul poate fi instabil și nesigur și, după ce a economisit în urma consultării unui specialist, va trebui în curând să fie cheltuit pentru reparații neplanificate.

Prezentare generală a programelor pentru proiectarea acoperișurilor și acoperișurilor

Construcția unui acoperiș este un proces destul de complex, care necesită cunoștințe și abilități. Este mult mai ușor și mai rapid să dezvolți un acoperiș într-un program special, care însuși va calcula numărul de materiale, unghiul gradientului și multe alte nuanțe constructive. Cu toate acestea, merită să înțelegem că există un program specializat pentru proiectarea acoperișurilor, care poate fi înțeleasă doar cu ajutorul unui conducător sau a unui specialist. Dacă vorbim despre un software liber mai simplu și accesibil, care poate fi înțeles și un începător, atunci maximul pe care îl obțineți este un model de acoperiș tridimensional, dar trebuie să calculați și să aranjați toate elementele constructive.

Programe specializate

Dacă vorbim despre experți în domeniul designului, arhitecturii și designerilor, aceștia sunt obișnuiți să utilizeze programe speciale care trebuie achiziționate la proiectarea acoperișului. Acestea includ AutoCad (AutoCad), ArhiCad (Archikad), 3D Max, ArCon (Arkon).

Primele trei programe din lista menționată permit nu numai construirea unui model 3D al viitoarei structuri, ci și realizarea planurilor, reducerilor, precum și a altor desene structurale și arhitecturale și de construcție. În aceste programe nu se dezvoltă doar exteriorul casei, ci și interiorul acesteia.

Cu toate acestea, pentru a stăpâni acest software pentru o persoană neexperimentată este foarte dificilă, și chiar mai mult pentru a găsi versiunea gratuită. Este mult mai ușor în cazul programului Arkon, care este utilizat cu succes de către constructori, designeri și arhitecți pentru a proiecta o casă sau elementele sale individuale, de exemplu un acoperiș. Cu toate acestea, cel mai important avantaj al acestui software este disponibilitatea acestuia. Pentru a stăpâni acest program pot chiar oameni departe de construcții și design.

Arkon

În Arkona, atunci când proiectăm acoperișul casei în stadiul inițial, utilizatorul poate alege tipul corect de acoperiș. După aceea, el poate face schimbările și clarificările necesare în designul selectat. În același timp, nu este necesar să se deseneze un sistem de truse de la început până la sfârșit, fiind deja inclus în software. Aveți opțiunea de a alege una dintre următoarele forme de acoperiș:

 • șa sau șerpuit;
 • formă liberă;
 • șold sau semi-lână;
 • mansardă cu un capăt la capăt;
 • mansard-șold;
 • sferice;
 • acoperiș plat;
 • gable cu o șină pentru fixare.

Important: utilizatorul are posibilitatea de a combina diferite tipuri de acoperișuri. În plus, în Arkona, puteți proiecta independent structura de care aveți nevoie.

Dacă mergeți la editor, puteți schimba designul de tip. Pentru a face acest lucru, trebuie să setați valorile numerice în fereastra cu valoarea unghiului de înclinare, înălțimea frunzelor, locația jgheaburilor. Dacă faceți clic pe butonul de examinare, veți vedea imediat rezultatul.

Mergeți la secțiunea "Info", veți primi toate informațiile detaliate despre designul dezvoltat de dvs., și anume:

 • lungimea grinzilor;
 • zona acoperișului;
 • lungimea jgheaburilor;
 • patine;
 • vânt;
 • coaste acoperite;
 • volumele de cherestea;
 • datele sunt livrate în mai multe variante (fără ferestrele pentru acoperiș, separat pentru aceste ferestre și indicatorii generali);
 • dacă este necesar, puteți obține o listă orientativă a cherestelei făcând clic pe butonul "Listă".

Sfat: înainte de a începe să utilizați programul, trebuie să înțelegeți termenii și conceptele de bază. Deci, va fi mai ușor să lucrați și să comunicați cu contractantul.

Trebuie avut în vedere faptul că toate lungimile sunt rotunjite până la 5 cm. Cherestea de același tip după rotunjire va fi îmbinată într-o singură secțiune. Dar în catalog vor fi defalcate pe soiuri, dimensiuni, secțiuni.

Pentru a determina înălțimea podelei de la mansardă cu un suport, trebuie să utilizați butonul "Asistent". Dacă mergeți la secțiunea "General" a filei care se deschide, puteți afla înălțimea podelei de la mansardă și alte valori. În plus, software-ul vă permite să alegeți o varietate de acoperișuri. Puteți alege culoarea, textura și materialul.

Alte programe

Dacă vorbim despre proiectarea acoperișului, atunci Arkon este cel mai bun program pentru asta. Dar dacă nu doriți să dezvoltați un acoperiș la cel mai mic detaliu, dar doriți doar să vedeți un rezultat aproximativ tridimensional, puteți utiliza următorul software disponibil:

 1. Google SketchUp este conceput pentru a modela obiecte tridimensionale, inclusiv acoperișul. Nu există aproape nici o presetare în ea, astfel încât să puteți dezvolta un design non-standard. Diferite planuri pot fi mutate în laturi și de-a lungul unei curbe date.
 2. Envisioneer Express - software, folosit pentru modelarea 3D. În această prevedere, un plan bidimensional pentru viitorul design poate fi produs pentru început și apoi transformat într-o imagine tridimensională. După crearea unei clădiri viitoare tridimensionale pot fi văzute din diferite unghiuri într-o vedere fotorealistă și ca un cadru translucid, ceea ce este foarte important atunci când se proiectează structuri de acoperiș.
 3. Home Plan Pro diferă prin faptul că baza sa de date conține multe elemente și obiecte gata făcute (ferestre, uși, dormitoare, părți ale acoperișului). Lucrând în program, puteți utiliza modul multistrat, forme standard și sisteme metrice.
 1. Casa-3D este cel mai adesea folosită pentru proiectarea tridimensională a interioarelor, caselor și elementelor lor structurale individuale. Acest software este în permanență îmbunătățit, apar noi funcții și oportunități convenabile.
 2. FloorPlan 3D are o grafică simplă și o funcționalitate ușor de utilizat. În acest software, capacitatea dvs. de a crea o imagine tridimensională este aproape nelimitată. Cel mai important avantaj al acestui program îl reprezintă faptul că acesta poate fi folosit nu numai de specialiști, ci și de începători care doresc să vadă modelul viitoarei case, acoperișul sau altă parte structurală a structurii.
 3. Un alt software pe care oamenii îl pot folosi fără cunoștințe speciale este VisiCon. Aici nu numai că puteți crea rapid un model al acoperișului viitor, dar, de asemenea, ridica textura diferită a acoperișului. Datorită funcționalității sale simple și intuitive, programul poate fi stăpânit rapid.

Dacă aveți nevoie de mai multe programe grave gratis, puteți utiliza software-ul NanoCAD. De fapt, acesta este nivelul de bază al sistemelor CAD.

Constructii de case

Un acoperiș sigur este unul dintre elementele principale ale unei case particulare, care protejează structura de ploaie, vânt, zăpadă și alte fenomene naturale. Fără ea, este imposibil să construim o casă în latitudinile noastre. Pentru toate celelalte lucruri, astăzi acoperișul unei case particulare este mai mult decât o parte din construcția generală, protejând-o de vreme. Datorită uriașei posibilități de alegere a materialelor de acoperire și a experienței de proiectare, acoperișul unei case de țară vă permite să accentuați statutul și gustul proprietarului.

În realizarea construcției casei pe cont propriu, trebuie să cunoască și să înțeleagă mai multe aspecte ale industriei de construcții, precum și instalarea acoperișului - una dintre cele mai dificile și consumatoare de timp. Pentru a face acoperișul unei case private, cu propriile sale mâini, în plus față de cunoașterea tipurilor de acoperiș, caracteristicile lor de proiectare și etapele de instalare, luați un alt 3 sau 4 asistent de încredere, care sunt experți în instalarea structurilor de acoperiș.

Tipuri de acoperișuri de case private

Designul acoperișului unei case particulare depinde direct de tipul de acoperiș care va fi utilizat. Există doar două tipuri de acoperișuri: înclinate și plate. Și dacă o casă privată cu un acoperiș plat pentru latitudinile CSI - mai exotice, și îndeplinesc astfel de case pot fi mai degrabă marginile mai fierbinte acoperișul înclinat al unei case private utilizate peste tot. Și există multe motive, dintre care principala este prezența unei cantități mari de precipitații. Este vorba de acoperișurile înclinate și vor merge mai departe.

Acoperișul înclinat este o construcție, planul de acoperiș al căruia este situat la un unghi mai mare de 10 grade. Un astfel de acoperis poate fi cu un pod și fără. Printre acoperișurile înclinate se disting:

 • Acoperișuri acoperite;
 • acoperișuri acoperișuri;
 • acoperișuri acoperișuri;
 • acoperișuri de șold;
 • mansarda acoperisuri;
 • acoperișuri acoperișuri;
 • spirale în formă de acoperișuri.

Important! Shed acoperiș adesea funcționează cu un unghi de înclinare de 20 - 30 de grade, cu unghiul dublu de 25 - 45 de grade, acoperișul poate avea două acoperiș unghi de înclinare: 25 - 35 de grade pentru partea de sus și 45 - 60 de grade la partea de jos.

Tipuri de acoperișuri de case private: foto - schema

Proiectarea și construcția acoperișului unei case particulare

Despre ce fel de acoperiș va fi la casă, este necesar să ai grijă la etapa de a crea un proiect de casă particulară. Acest lucru se datorează confortului de a construi casa ca un întreg. Desigur, dacă aveți nevoie pentru a face un complet nou acoperiș pentru case deja construite, vor trebui să dezvolte un nou proiect al acoperișului, care se potrivesc perfect în conceptul arhitectural de ansamblu. Pentru crearea independentă a unui nou proiect de acoperiș, puteți utiliza programe arhitecturale speciale sau contactați o organizație arhitecturală. Astăzi, aceste companii sunt multe, iar fiecare dintre ele va fi în măsură să ofere modele gata făcute de acoperișuri de case particulare, bine gândit-out și dovedit. A doua opțiune este preferabilă, mai ales dacă sunteți nou în afacerea arhitecturală. Și pentru a nu face greșeli, este mai bine să oferiți profesioniștilor un proiect de acoperiș.

Uneori, pentru a da individului designerii nu folosesc forme de acoperișuri de case private absolut obișnuite. Astfel de acoperișuri se disting, de obicei, prin forme netede și muchii rotunjite. Dar o astfel de frumusețe se realizează datorită complicației construcției coronamentului, ceea ce duce la o creștere a greutății sale.

Proiecte de acoperișuri de case private - foto:

Pentru cei care au decis să creeze independent un proiect de acoperiș, mai jos este o lecție video despre crearea unui proiect de acoperiș în programul arhitectural ArchiCAD:

În timp ce proiectați singur un acoperiș, trebuie să știți cum este aranjat, din ce constă și ce materiale sunt utilizate cel mai bine. Acest lucru este foarte important, deoarece, fără a ști ce se numește acest element sau acel element, și nu pentru a înțelege ce este pentru el, va fi imposibil să faceți proiectul corect.

Elementele principale ale construcției acoperișului de case private:

 • acoperiș. Aceasta este partea exterioară a acoperișului, acoperirea sa, care îndeplinește funcția de a proteja întreaga structură a casei de diverse fenomene naturale, cum ar fi ploaia, zăpada și așa mai departe;
 • șipci. O parte din construcția acoperișului, pe care se fixează încălzitorul și acoperișul. Cutia însăși este atașată de grinzi;
 • fuga de creasta. Partea superioară a întregii structuri de coronament sub forma unui fascicul, la care sunt atașate caprioarele;
 • căpriori. Acest element structural execută funcția rigidizărilor pentru întregul acoperiș. Grinzile sunt plasate sub un unghi și pot fi agățate și stratificate. Baza pentru rafturile suspendate este doar două suporturi extreme, adesea pereții. Astfel de rame lucrează la comprimare și îndoire. Cel mai adesea, grinzile suspendate sunt utilizate pentru lucarnele de acoperiș. Grinzile de acoperiș se sprijină pe cele două puncte extreme ale suportului și pe mai multe pereți interiori (grinzi de susținere). Grinzile acoperișului funcționează numai pe îndoire.

Important! În casele cu mai multe deschideri, grinzile pot fi alternate cu grinzi suspendate și stratificate. În locurile în care nu există suporturi intermediare, se utilizează căpriori suspendați și, acolo unde suporturile sunt, stratificate.

 • mauerlat. Acestea sunt grinzi speciale, așezate de-a lungul perimetrului până la partea de sus a pereților. Întreaga structură de macara se bazează pe Mauerlates și se leagă de ele. Mauerlat este la același nivel cu peretele și este impermeabil izolat de perete.
 • conexiuni diagonale. Pentru a da întreaga structură de rigidizare grinzi sunt conectate la grinzile longitudinale și mauerlat folosind bretele diagonale, numite bare de susținere.
 • suporturile interne. Deoarece acoperișul are o greutate suficient de mare, suporturile interne verticale sunt folosite pentru a distribui uniform sarcina pe structura casei și pentru a da o rigiditate suplimentară. Aceste fascicule conectează structura grindelor și grinzile longitudinale.

Întreaga structură a acoperișului este legată de pereții casei, cu ajutorul unor acoperiri speciale. De asemenea, sub rafturi se pot tăia nișe de sprijin și se leagă cu o sârmă de oțel de 6 mm.

Pentru o structură de acoperiș a unei case private, cel mai adesea este folosit un copac. Desigur, creați și structuri metalice, dar copacul este cel mai frecvent din cauza prețurilor și accesibilității mai mici. În funcție de structura în sine, ferme pas și sarcinile de proiectare căpriori pentru proiectarea secțiunii de bare folosind 40h150 mm la 100h250 mm. Mai multe informații detaliate sunt prezentate în tabel:

Tabelul №1. Caracteristicile materialelor pentru acoperișul unei case particulare

Secțiunea transversală a grinzilor depinde și de lungimea lor. Tabelul 2 prezintă relația dintre lungimea grinzilor și secțiunea lor transversală.

Tabelul nr. 2. Secțiuni de picioare de rafturi

Pe tipul de acoperiș depinde și panta acoperișului. Tabelul 3 prezintă datele solicitate.

Numărul de tabel 3. Caracteristicile tehnice ale acoperișurilor

Când creați un proiect de acoperiș, amintiți-vă următoarele reguli de bază:

 • încărcare zăpadă calculată pe structura zăbrele la o pantă mai mică înclinație de 60 de grade ar trebui să fie de cel puțin 180 kg / m2, iar în unele cazuri, de 400 - 500 kg / m2. Dacă unghiul de înclinare este mai mare de 60 de grade, sarcina nu este luată în considerare.
 • Viteza calculată a vântului este de 35 kg / m2. Atunci când panta capului este mai mare de 30 de grade, trebuie introdusă o corecție suplimentară pentru a crește sarcina.
 • La proiectare, trebuie luați în considerare doi parametri importanți: forța și deformarea.
 • Pentru a consolida designul, pot fi folosite elemente metalice. În acest caz, pentru a proteja elementele din lemn de condens, umiditate și putregai, acestea trebuie tratate cu un compus special.

Cu privire la cerințele pentru construcția acoperișului pot fi găsite mai detaliat în documentul SNiP "Încărcări și efecte".

Cum de a construi un acoperiș privat

După ce ați creat proiectul și ați achiziționat toate materialele necesare, este posibilă începerea construcției structurii de structură a acoperișului. Așa cum am menționat deja, pentru acest tip de muncă vor fi necesare 3-4 colegi de echipă. Construcția acoperișului unei case particulare începe cu fabricarea elementelor structurale necesare. Apoi treceți la instalare:

 1. Mai întâi de toate, Mauerlates sunt așezate și fixate pe pereții longitudinali ai rulmentului. La pereți sunt fixați cu ajutorul șuruburilor de ancorare. Dacă este furnizat de proiect, tăiați prin nișe de sprijin Mauerlates.
 2. Pentru a simplifica construcția de grinzi este necesar să se facă un șablon. Luăm două plăci, conectăm capetele lor cu un singur cui. Setați marginile libere ale plăcilor la Mauerlat. Prin diluarea capetelor în laturi, selectăm unghiul dorit de înclinare și fixăm plăcile în această poziție cu ajutorul unei bare transversale. Nu uităm să vedem că patina era strict în centrul clădirii. Pentru a face acest lucru, utilizați o linie plumb.
 3. Acum, modelul rezultat poate fi aplicat pe grinzi și tăiat la unghiul dorit.
 4. După ce au fost tăiate primele rafturi, le conectăm și le fixăm în locul trecerii cu 3 cuie sau șuruburi.
 5. Ridicăm rafturile conectate și le punem pe loc, după care facem următoarele.
 6. Cele două aripi sunt instalate la capătul clădirii și le fixează.
 7. Acum, luați cablul și trageți-l între rafturile instalate, în timp ce urmăriți să întindeți cablul era strict la orizont. Dacă este necesar, unul dintre grinzile instalate a scăzut puțin.
 8. Facem restul de coroane și le instalăm pe un cablu strans cu pasul specificat în proiect.
 9. Pentru a întări și a îmbunătăți stabilitatea structurii, fixăm și fixăm rafturile suport și diagonalele.

Important! Cuiele sunt de obicei utilizate pentru fixarea și fixarea tuturor elementelor unei structuri. Dar astăzi pe piață puteți găsi piese metalice ștanțate, care simplifică într-o oarecare măsură procesul de ridicare a structurii de bare.

Cum de a izola acoperișul unei case particulare

După finalizarea construcției grinzilor, este posibilă continuarea izolației acoperișului. Aceste lucrări sunt efectuate imediat înainte de a acoperi acoperișul. Dar toate calculele și alegerea materialelor pentru izolarea acoperișului unei case private sunt încă în stadiul de proiectare. Izolarea termică a acoperișului este importantă din mai multe motive. În primul rând, protejează întreaga structură de schimbările mari de temperatură, ceea ce afectează longevitatea materialelor folosite. În al doilea rând, punctul de rouă cu izolație termică adecvată se mișcă mai aproape de marginea exterioară a acoperișului, astfel încât în ​​casă se formează un microclimat favorabil și confortabil.

Atunci când alegeți materialele pentru izolarea termică a acoperișului, trebuie să aveți grijă de următoarele caracteristici:

 • rezistenta la fluctuatiile de temperatura;
 • rezistența la umezeală;
 • rezistenta la stres mecanic;
 • conductivitate termică scăzută;
 • materiale ecologice care nu emit substanțe nocive;
 • combustibilitate scăzută;
 • densitatea materialului nu este mai mare de 250 kg / m3.

Astăzi, piața prezintă multe materiale de izolare termică diferite. Printre acestea, vata minerala este foarte populara, insa expertii recomanda sa acorde atentie unui alt material - sticla de spuma. Oricare dintre aceste materiale va fi alegerea potrivita.

Pentru a asigura izolarea termică a acoperișului, este necesar să faceți următoarele:

 1. Pe partea interioară a grinzilor se fixează bariera de vapori și se fixează cu ajutorul capselor la grinzi. Foi de material de barieră de vapori sunt suprapuse și lipite împreună cu bandă adezivă. Asigurați-vă că grinzile se fixează bine în jurul materialului pentru bariera de vapori.
 2. Acum, pe căpriori cu un pas de 50 cm, umplem benzile de lemn, care vor păstra izolația pe ele însele.
 3. Tăiați ușor izolația astfel încât să se întindă pe planșetă și să nu lase niște orificii și puneți-o la loc.
 4. Pentru a asigura o protecție fiabilă a izolației termice împotriva umezelii, stratul exterior al grinzilor este acoperit cu un strat de impermeabilizare. Deasupra umplem lemnele cutiei, pe care se va pune ulterior acoperișul. Aceste șipci se extind și se fixează pentru impermeabilizare. Rămâne să se pună materialele de acoperiș, iar acoperișul casei este gata.

Cum să acoperiți acoperișul unei case particulare

Piața oferă o varietate de materiale de acoperire și uneori este dificil să se facă alegerea potrivită. Pentru a facilita această sarcină, este necesar să se ghideze după următorii parametri:

 • Greutatea materialului de acoperire. Nu trebuie să depășească 250 kg / m2.
 • Durabilitate. Totul este simplu, cu atât mai mult - cu atât mai bine.
 • Rezistența la foc. Materialul necombustibil va fi mai preferabil.
 • Compatibilitate ecologică. Din cât de mult materialul de acoperiș este curat și natural, microclimatul intern al casei va depinde.
 • Simplitatea ambalării. Cu cât este mai ușor și mai ușor să aplicați materialul de acoperiș, cu atât va fi mai puțin timpul necesar și va fi mai ușor să reparați acoperișul.
 • Estetică atractivă.

Astăzi, țiglele de metal, plăcile din ceramică și betonul de ciment sunt foarte populare. Aceste materiale de acoperiș, combinate cu o bună izolare fonică, izolație termică și o structură puternică a acoperișului, vor crea un acoperiș sigur. În ceea ce privește ardezia obișnuită, aceasta este încă una dintre cele mai utilizate materiale de acoperiș, dar din cauza lipsei de compatibilitate ecologică, ardezia pierde treptat popularitatea. În mod separat, vreau să evidențiez materiale bitum și polimer-bitum. Ele aparțin clasei de materiale de acoperire moale, iar prețul le face disponibile tuturor. Din păcate, gradul de inflamabilitate al acestora dorește mai bine, dar cu toate reglementările privind incendiile, acestea pot fi un acoperiș sigur. Pentru cei care nu sunt constrânși în bani, experții recomandă să-și îndrepte atenția asupra materialelor din șisturi. Acest tip de acoperiș este cunoscut de mult timp și astăzi devine și mai popular datorită originii sale naturale, durabilității, incombustibilității și atractivității foarte mari.

Cum să faci un proiect pe acoperiș?

Construirea unei case este o afacere consumatoare de timp și costisitoare. Pe materialele de pereți și adăposturi, nu este sigur să economisiți. Dezvoltarea proiectului principalilor comunicații și a întregului sediu este o afacere responsabilă, nu va fi posibilă și câștigarea acestuia. Rămâne doar să proiectăm și să instalăm acoperișul.

Dacă există dorința de a face singur proiectul acoperișului viitorului, merită să țineți cont de o serie de nuanțe. Principala funcție efectuată de acoperiș este izolarea spațiului de precipitații, vânt, pierderi de căldură și sunete.

caracteristici

Până în prezent, construcția modernă implică în principal utilizarea a două tipuri de acoperiș - plată și înclinată.

Cele mai populare sunt acoperișurile înclinate datorită unui număr de caracteristici, și anume:

 • Ei au o protecție perfectă împotriva precipitațiilor, fără a le permite să rămână la suprafață;
 • au un aspect prezentabil;
 • mai multe posibilități de utilizare a spațiului sub acoperiș.

Există destul de multe variante ale acoperișului. Selectarea nu cauzate doar de considerente estetice și conceptul clădirii, dar, de asemenea, prezența de pod, mansarda sau absența, dispunerea hornuri, conducte de aer din interiorul clădirii, nevoia pentru plasarea unor elemente suplimentare, cum ar fi retenția de zăpadă, suprapunerea curte, pridvor, conservator, seră.

De asemenea, ar trebui să se acorde atenție posibilității de a plasa pe o zonă de odihnă acoperiș plat sau un tavan transparent, o grădină mică sau o piscină. Nu uitați de trandafirul vântului, de cantitatea de precipitații din zona respectivă, de regimul de temperatură pe tot parcursul anului.

Există mai multe criterii prin care puteți construi o gamă de acoperișuri pentru casă.

Pe panta suprafeței acoperișului se află:

Prin numărul de patine:

 • pent;
 • gable (cu două pante, cu jumătate de coardă);
 • multi-punte (șold, cort, rupt - cu o suprafață înclinată).

În raport cu axa de simetrie, acoperișul poate fi:

După tip de material:

 • ardezie;
 • moale;
 • țiglă;
 • metal;
 • cazuri particulare de utilizare a materialelor.

Recomandări pentru alegerea unui formular

Acoperișul nu este doar un câmp pentru experimentele de proiectare, ci și unul dintre elementele constructive principale ale întregului proiect, așadar merită abordat serios alegerea formei și a designului. Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare.

Pentru acoperișuri plate

Cel mai adesea, astfel de acoperișuri sunt plasate, de obicei, pe clădiri din regiunile sudice, caracterizate printr-o perioadă lungă de căldură și un nivel relativ scăzut de precipitații. În plus, această formă de acoperiș este de obicei preferabilă pentru clădirile sau casele din oraș situate în spațiul restrâns al zonei suburbane.

Suprapunerea casei în această interpretare vă permite să maximizați întreaga suprafață a clădirii prin plasarea pe acoperiș a unei terase sau a unei mici curți.

Pentru acoperișuri înclinate

Există mai multe opțiuni de bază pentru acoperișurile înclinate.

 • Gol (ventilat, neventilat). Elementele de prindere ale acestui design servesc și ca suprapuneri la etajul superior al clădirii.
 • Mansarda acoperișurilor conține o suprapunere care separă spațiul mansardă de partea rezidențială a casei.

Atunci când alegeți forma acoperișului, merită să elaborați pe fiecare tip.

 • Pent. Pentru acest tip de adăpost, unghiul de înclinare este de 20-30 grade. Această specie este extrem de rară. În primul rând, din punct de vedere estetic, acesta este departe de a fi cel mai spectaculos și, în al doilea rând, încărcătura de ploaie pe elementele portante ale clădirii este mult mai mare decât restul modelelor. Adesea, un asemenea acoperiș este plasat pe clădirile economice sau pe anexele la clădirea principală.
 • Gable. Panta planurilor de acoperiș variază de obicei între 25 și 45 de grade. Acest model este, de asemenea, destul de simplu în performanță și mai puțin eficace decât alte opțiuni, dar are o serie de avantaje, pornind de la cerințele reduse pentru alegerea materialului suprapus și se încheie cu simplitatea montajului sistemului de chiuvetă
 • Șoldul. Include patru avioane, distribuite în principal în zone calde și caracterizate de absența elementelor frontale. Dormer ferestre sunt cel mai adesea plasate la intersecția dintre structura șoldului și fascicul de creastă. Acest proiect al acoperișului este mult mai complicat decât versiunea stilă și arată mai atractiv.
 • Mnogoschiptsovaya. Există un număr mare de opțiuni pentru executarea mai multor acoperișuri, în funcție de numărul și dimensiunea gablonilor. Această interpretare a suprapunerilor este destul de complexă în execuție și cere instalatorului să aibă anumite cunoștințe și abilități.
 • Acoperiș. Unghiul de înclinare este de 45-60 grade la baza și 25-35 de grade în partea de tavan a proiectului. Mansarda casei oferă posibilitatea plasării în spațiul său a unui spațiu suplimentar de locuit. Geometria generală a acoperișului este destul de complicată în execuție, totuși, aspectul său spectaculos, stilul și funcționalitatea acoperă toate neajunsurile imaginabile. Indiferent dacă este vorba despre prezența zonelor "moarte", potrivite numai pentru amplasarea dulapurilor și a rafturilor sau pentru instalarea problematică a proiectului.
 • Cort. Pentru această variantă, există 4-8 avioane, care în forma lor clasică seamănă cu o piramidă. Principalul avantaj este o aerodinamică minunată. Un astfel de adăpost este ideal pentru o casă situată într-un loc cu vânt puternic și aglomerat. Principalul dezavantaj este o mică capacitate cubică a supraîncărcării, complexitatea calculelor și a instalării.
 • Domul. Aceasta nu este neapărat o suprafață semicirculară, aproape sferică a tavanului deasupra capului, numită geodezică. Deși astăzi o astfel de opțiune câștigă o armată din ce în ce mai mare de fani, există și alte opțiuni pentru acoperișul cupolei - este arcuit (folosind caneluri în formă de arc) și conic. Acoperișul cupolei oferă spațiu cu procentul maxim de utilizare utilă, asigurarea optimă a camerei cu iluminare naturală, elimină întârzierea și acumularea de depuneri pe suprafața sa, are o rezistență foarte mare, cu o greutate mai mică în raport cu alte tipuri de acoperișuri.
 • Conica. Această variantă a adăpostului este, de asemenea, destul de spectaculoasă. Poate fi folosit ca elemente decorative separate. Această specie este adesea combinată cu versiunile acoperișului dome.

În zonele cu vânt puternic, nu amplasați prea mult un acoperiș cu o suprafață mare și un unghi de panta. Într-o regiune caracterizată de ploi abundente, nu trebuie să alegeți un acoperiș plat sau un model complex cu multe colțuri interioare.

Un acoperiș frumos combinat va combina mai multe opțiuni de design, cu toate acestea, în ceea ce privește instalarea și funcționarea, un astfel de acoperiș va fi extrem de fastidios și complex.

desen

Montarea unui adăpost este unul dintre cele mai importante puncte ale construcției întregii clădiri, rezultatul căruia determină atât estetica proiectului, cât și asigurarea camerei cu protecție împotriva fenomenelor externe. Procesul de proiectare a acoperișului este destul de laborios. Merită să te întorci la un specialist cu experiență sau să-ți stochezi singur cunoștințele și abilitățile.

Puteți lua o astfel de sarcină în construcția de case cu un singur etaj, clădiri cu variații simple ale acoperișului sau în proiectarea unui obiect cu o simplă geometrie a acoperișului, de exemplu, o casă cu o terasa casei sau neobișnuit colibă ​​pe acoperiș, unde fronton până la pământ.

La începutul proiectării este necesar să se înțeleagă trăsăturile structurale ale acoperișului, să se identifice elementele principale și conexiunile pentru a construi în mod competent proiectul și a se selecta materialele pentru realizarea acestuia.

Etapele proiectului:

 • Determinați modificarea acoperișului și viitorul său scop funcțional;
 • alege materialele cele mai potrivite;
 • trage o schiță vizuală cu un accent de culoare;
 • să detalieze toate detaliile importante ale schemei;
 • calcularea incarcarilor de vant si zăpadă, încărcarea nodurilor principale, elementelor și materialelor în precipitații și alte fenomene meteorologice;
 • pentru a calcula dimensiunile și formele sistemului de tavan, aranjamentul acestuia;
 • să dezvolte un plan de lucru pas cu pas;
 • să realizeze desene ale unui acoperiș cu un desen al tuturor componentelor;
 • face o estimare finală.

Posibile opțiuni

Proiecte unice

O pantă pe acoperiș este cea mai ușoară și mai ieftină opțiune de adăpost. Particularitatea este că singurul său avion este susținut de ziduri purtătoare de diferite înălțimi. Dezavantajele sale sunt că este aproape imposibil să se plaseze un spațiu de mansardă ca atare sub acoperire, ce putem spune despre mansardă. Și pentru designeri nu are nicio valoare datorită simplității formelor sale, cu toate acestea, este complet adaptată pentru plasarea pe clădiri economice, terase și case mici de țară.

Avantajele sunt după cum urmează:

 • utilizarea economică a acoperișurilor și a materialelor de legătură;
 • simplitatea instalării, accesibilă oricui;
 • eolian scăzut;
 • Instalarea ușoară a sistemului de canalizare.

Opțiuni de mâncare

Avantajele lor sunt că ele par impresionante, pot crește suprafața spațiilor fără a crește spațiul de construcție general, pot realiza cel mai îndrăzneț design interior. Există posibilitatea creșterii premiselor unei case deja ocupate. Acestea se caracterizează printr-o perioadă scurtă de construcție și un buget minimal.

contra:

 • necesită ferestre speciale de mansardă sau complicații ale geometriei adăpostului;
 • este necesară instalarea ventilației forțate a încăperii mansardate;
 • este nevoie să se organizeze zone "moarte" în locuri de depozitare sau în scopuri economice.

Acoperișuri înclinate

Attic oferă cele mai favorabile condiții pentru elementele acoperișului, facilitează accesul la ele. Pentru acest tip de cameră se caracterizează un volum crescut de aer și lumină naturală, aspectul optim al camerei și ușor de instalat forma acoperișului.

Acoperis de acoperiș

Această opțiune este cea mai rezistentă la precipitații. Se caracterizează prin prezența unei cantități mari de spațiu util. Atunci când se utilizează, există mai puține costuri pentru materialele de construcție, precum și economii la costurile de încălzire. Un alt avantaj incontestabil este originalitatea.

Calcularea zonei

Calculați mărimea suprafeței suprafeței poate fi utilizată în compilarea estimărilor de construcție. Se recomandă acest lucru pentru calcularea exactă a cantității de material achiziționat.

 • Calcularea suprafeței unui acoperiș de șa. Suprafața acoperișului în acest caz este un dreptunghi simplu, suprafața acestuia va fi calculată prin înmulțirea lungimii laturilor pereților (lățimea casei este înmulțită cu lungimea). Nu uitați să măriți lungimea casei cu două ori lungimea streașilor, care sunt pre-multiplicate de lungimea piciorului cavoului.
 • Calcularea suprafeței acoperisului. În mod ideal, fiecare dintre pantele acoperișului este același dreptunghi, deci trebuie să calculați suprafața unei foi de acoperiș și să multiplicați rezultatul cu două. În această versiune, este necesar să se adauge la lungimea casei lungimea dublă a consolei de-a lungul frontonului. La lungimea piciorului cavoului, trebuie să adăugați lungimea streașilor de-a lungul cornișului. Valorile obținute trebuie multiplicate. Și nu uitați să dublați pentru a obține dimensiunea întregului acoperiș.
 • Calcularea suprafeței unui acoperiș complex. Nu există o singură formulă pentru a calcula suprafața unei figuri complexe, astfel încât întreaga suprafață a acoperișului ar trebui împărțită în figuri geometrice simple, să se calculeze suprafața fiecăruia și să se pună toate împreună. Este comună împărțirea acoperișului în dreptunghiuri sau triunghiuri, a căror suprafață este calculată ca produsul lungimii bazei până la înălțime, toate acestea împărțite în jumătate. De asemenea, puteți selecta trapezul.

Suprafața acoperișului va fi radical diferită pentru diferitele tipuri de adăposturi. De exemplu, pentru o casă de 9x12 m suprafața unui acoperiș unic este de 108 mp m, fațetă - 144 de metri pătrați. m, tented - 164 de metri patrati. m, mansardă - 150 de metri pătrați. m.

Desigur, toate calculele sunt aproximative, deoarece există parametri, cum ar fi unghiul de înclinare, înălțimea până la creastă și celălalt, dar, potrivit estimărilor brute, este posibil să se rezolve preferința pentru un anumit tip de acoperiș. Pentru calcul, puteți utiliza programe specializate sau calculatoare online.

Crearea unui proiect

Înainte de începerea oricărei lucrări, este foarte important să elaborați un plan competent pentru toate etapele de lucru, începând cu proiectarea, succesiunea treptelor și finalizarea cu calculul materialelor și componentelor pentru montarea suprafeței acoperite.

Atunci când creați un proiect de acoperiș, este necesar să luați în calcul și să calculați următoarele:

 • forma clădirii, pereții de sprijin, locația coșurilor de fum, canalele de ventilație ale încăperii;
 • unghiul de înclinare al acoperișului și numărul de materiale și componente adecvate pentru instalarea acestuia;
 • înclinarea înălțimii, calculată prin următoarea metodă: lățimea spanului clădirii este împărțită la jumătate și înmulțită cu indicatorul relativ, care este egal cu:
  • 0,08 cu un unghi de înclinare de 5%;
  • 0,17 la un unghi de 10%;
  • 0,26 la un unghi de 15%;
  • 0,36 la un unghi de 20%;
  • 0,47 la un unghi de 25%;
  • 0,59 la un unghi de 30%;
  • 0,79 la un unghi de 35%;
  • 0,86 la un unghi de 40%;
  • 1,00 la un unghi de 45%;
 • vant sarcina:
  • 35 kg pe metru pătrat cu o pantă mai mică de 30%;
  • adăugați elemente suplimentare ale structurii auxiliare cu o pantă mai mare de 30%;
 • zăpadă încărcare:
  • 180 kg pe metru cub cu o pantă mai mică de 60%.

Recomandări utile

Pentru a proiecta independent un acoperiș al casei, trebuie să respectați mai multe recomandări din partea specialiștilor.

 • Calitatea materialelor și execuția proiectului acoperișului vor afecta în mod direct eficiența costurilor de încălzire din interiorul clădirii.
 • Dacă unghiul pantei acoperișului este mai mic de 25%, atunci este posibil să se utilizeze materiale în rulouri sau în azbociment. Dacă este de 12-25%, atunci este permisă instalarea materialelor într-un singur strat. Dacă panta este mai mare de 33%, aplicați versiuni diferite ale șindrilei.
 • Înălțimea și volumul supraîncărcării depind de unghiul acoperișului și de numărul de rampe montate, în timp ce înălțimea tavanului poate fi diferită pentru a obține mai mult spațiu.
 • Pentru a proiecta corect acoperișul, nu trebuie să uitați de sistemul de ventilație. Absența lui este plină de deteriorarea materialului din care vor fi făcute elementele acoperișului.

Când montați izolația, nu uitați că între stratul de izolație termică și impermeabilizare aerul trebuie să pătrundă liber și canalul de aer trebuie să fie de cel puțin 20 mm.

Cum să construiți un acoperiș gable pentru o casă privată, consultați acest videoclip explicativ pas cu pas.