Laminări profilate: dimensiuni și tipuri de foi

Izolare termică

Tăvile profilate reprezintă un material popular de acoperiș, care este o placă de oțel zincat și ondulat, cu o acoperire specială de polimer pe partea de sus.

În funcție de dimensiune, greutate și producător, tipurile de acoperire și alți parametri pot varia, ceea ce determină în final alegerea plăcii ondulate.

Datorită varietății mari de produse de pe piață, cumpărătorii se întreabă: ce fel de carton ondulat este necesar pentru acoperișuri? Este placa ondulată potrivită pentru placarea casei? Care sunt dimensiunile și etichetele în principiu? Vom răspunde la întrebări și le vom oferi cititorului informații care vor fi benefice pentru el.

Marcarea și tipurile de carton ondulat

Este destul de ușor să aflați principalele caracteristici ale acestui material de construcție. Este necesar să se ia în considerare inscripțiile de pe fiecare foaie - ele sunt aceleași pentru toți producătorii și sunt standardizate la standardul național GOST 24045-94.

Conform acestei GOST, este obișnuit să se facă distincție între astfel de tipuri de carton ondulat:

 • Acoperișuri. De obicei, pentru astfel de foi, se utilizează marcajul "H". Înălțimea ondulei este de 35-44 mm. Tabelele profilate pot fi utilizate atât pentru instalarea unui nou acoperiș, cât și pentru efectuarea unor reparații amănunțite ale celei vechi. Datorită rigidității și rezistenței lor, foile profilate marcate cu "H" pot rezista la sarcini grele
 • Perete. Înălțimea ondulei, ca în cazul precedent, este de 35-44 mm. Placile profilate pe perete sunt marcate cu litera "C". Materialul a fost utilizat pe scară largă - este folosit pentru lucrări de perete și pentru crearea de diverse structuri (garaje, hangare) și pentru ridicarea gardurilor și a altor bariere. Șpatele profilate "C" se caracterizează prin rezistență și rezistență ridicate la amortizare
 • Tip mixt. Pentru aceste foi se utilizează marcajul "NS". După aceasta, este posibil să se determine scopul funcțional al acestor foi profilate. Ele pot fi utilizate atât pentru acoperiș, cât și pentru lucrări de finisare. Cu toate acestea, pentru lucrările de finisare și de fațadă este necesar să se aleagă numai foile marcate cu "C"

Important: în ciuda diferitelor tipuri de marcare, este permisă utilizarea foilor profilate care nu au un scop specific.

De exemplu, foile profilate "C" pot fi utilizate în lucrările de acoperiș, totuși este necesar să se facă un acoperiș cu o pantă mare, iar lemnul sub tablă ondulată trebuie să fie foarte dens, dacă nu solid. Același lucru este valabil și pentru foile de acoperiș - acestea pot fi folosite pentru a instala garduri, dar este necesar să montați bare transversale suplimentare.

Pentru a evita astfel de complicații tehnologice ale procesului de construcție, se recomandă utilizarea foilor numai în scopul prevăzut.

Domeniul de aplicare a cartonului ondulat

Deseori diferite tipuri de carton ondulat au caracteristici similare, datorită a ceea ce trebuie să alegeți materialul numai pentru costul și aspectul foilor.

Am examinat cele mai populare clase de carton ondulat și am compilat o tabelă adecvată pentru ca cititorul să fie ghidat în scopul funcțional al fiecărui brand:

Tăvile profilate - caracteristicile tehnice, proprietățile, dimensiunile foilor

Tăvile profilate (pereți, acoperișuri, rulmenți) sunt una dintre cele mai răspândite și obiectivate materiale moderne în construcții.

Caracteristicile tehnice, proprietățile și dimensiunile geometrice ale cartonului ondulat, o varietate de tipuri, tipuri și culori fac foaia de profil o alternativă demnă de alte materiale.

Caracteristicile tehnice ale cartonului ondulat

Ce este carton ondulat?

Profilate - o foaie de metal profilat cu aplicare largă în industria de construcții (pentru garduri, pentru acoperirea de perete și de acoperiș, dispozitivul de monolit placa de beton armat pe pardoseli profesionale). Dintre utilizatori este cunoscut sub numele de gofrolist sau profilate. Fabricat în fabrică din oțel laminat.

Miezul din oțel conferă rigiditate foii profilate, acoperirea este un aspect estetic și rezistență la influențe externe, profilarea fiind o rigiditate suplimentară fără ponderare.

Un tip particular de tablă ondulată este țigla metalică. Singura diferență dintre aceste materiale este specificitatea amplasării arborilor de pe laminor, ceea ce face posibilă formarea unei configurații similare plăcilor naturale. Cu toate acestea, instalarea plăcii ondulate și instalarea plăcilor metalice se realizează în funcție de diferite tehnologii.

Tăvile profilate - GOST (baza normativă)

Faptul că podelele profilate pentru piața internă reprezintă o dezvoltare rapidă, dar care demonstrează rapid, este evidențiată prin adoptarea în 2012 a condițiilor de reglementare a producției sale. Astăzi, producătorii care sunt considerați responsabili pentru calitatea plăcii ondulate se bazează pe prevederile GOST 24045-2010 "Profilele îndoite din tablă de oțel cu ondulații trapezoidale pentru construcții".

Alte standarde includ:

Producători de carton ondulat

Rețineți că producția de carton ondulat este un proiect costisitor, deoarece echipamentele de înaltă calitate sunt costisitoare. Dar, nu suficient pentru a servi ca o barieră semnificativă pentru producția de artizanat.

Pe piața internă există producători cu reputație mondială: Ruukki (Finlanda), Pruszynski (Polonia) - unul dintre primii furnizori de folii profilate. Este necesar să se știe că producția de carton ondulat sub marca Prushinsky este organizată la filialele structurilor și nu în cadrul francizei, astfel încât calitatea produselor corespunde standardelor mondiale. De asemenea, prețul de carton ondulat.

Printre cei care au stabilit producția de carton ondulat în Rusia și sa stabilit ca un furnizor de încredere, există mai multe companii ale căror activități nu se limitează la anumite regiuni. Cu toate acestea, datorită particularităților transportului în fiecare regiune există producători mari de carton ondulat.

De exemplu, de unde pot cumpăra carton ondulat de la producător:

 • la Moscova: ProfStalProkat LLC, Plant Steel Plass, MMK Profile-Moscova, Stalcomprofil LLC;
 • în Samara: "KSP" (o fabrică de profile de acoperiș și pereți), compania NPC "Roof", uzina "Electroshield", uzina "Mayak";
 • în Ekaterinburg: OOO "MetallProfil Ural", SRL "PGSoyuzProfil", SRL "Uzina Urală a Materialelor de Acoperire".

În același timp, constatăm că, în fiecare regiune, furnizorii mari sunt relativ puțini, în principal companii care oferă tipuri populare de carton ondulat: perete și acoperiș (low-wave). Cu toate acestea, este imposibil să se judece calitatea mărfurilor în funcție de dimensiunea producătorului. Alegerea cartonului ondulat este mai complicată și se realizează pentru mai mulți factori.

Caracteristicile tehnice ale cartonului ondulat

Principalele caracteristici și proprietăți ale plăcii ondulate sunt structura metalului, tipurile, tipurile și varietățile foii profilate, grosimea metalului, lungimea, lățimea, grosimea plăcii, tipul de acoperire.

Structura plăcii ondulate

Tăvile profilate reprezintă un material de construcție compozit, eterogen, dar solid. Este în prezența unor straturi, cu o limită clară între ele, și este caracteristica metalei folosite pentru realizarea plăcii ondulate. Nu este posibilă împărțirea straturilor, dar datorită lor se obține un efect de sinergie.

Compoziția metalului diferă în diferiți producători în numărul de straturi - de la 3 la 10 și grosimea fiecărui strat.

Straturi profilate de acoperire

Indiferent câte straturi de protecție au carton ondulat, componentele obligatorii sunt: ​​o foaie de oțel și un strat dublu față de acoperire galvanizată. Aceasta este cea mai minimalistă opțiune. Cu cât numărul de straturi și grosimea lor sunt mai mare, cu atât garanția pe cartonul ondulat este mai mare de către producător. Acest lucru se datorează faptului că fiecare strat își îndeplinește funcția. Straturile diferă nu numai prin grosimea lor, ci și prin aspectul vizual și prin capacitatea lor de a rezista efectelor mediului extern.

Acoperiri de carton ondulat (culoare si textura)

Acoperirea determină durata de viață a foii profilate, care variază în decurs de 5-50 ani. Sunt de acord, merită studiată, din ce depinde. Mai întâi de toate din acoperire. Din punct de vedere al acoperirii, întregul carton ondulat poate fi împărțit în 3 grupe:

Placi profilate galvanizate

În acest caz, miezul de oțel este acoperit cu zinc cu o densitate de depunere de 275 g / m2. (grosimea minimă este de 90 μm). Grosimea stratului este standard, prescrisă de standardul german DIN EN 10143. Garanție pentru acoperirea galvanizată de 5 ani. Durata de viață estimată este de până la 20 de ani.

O foaie mai ieftină cu un strat mai mic de zinc va servi mai puțin. De obicei este folosit pentru garduri temporare, formarea cofrajelor etc. Unii producători nu oferă o garanție pentru profilul galvanizat.

Placă ondulată din aluminiu zincat

Pentru acoperire, se utilizează un amestec de zinc și aluminiu. Garanția pentru aceasta este de 10 ani. Durata de viață estimată este de până la 30 de ani.

Comparativ cu zincul, acoperirea din aluminiu-zinc are o rezistență mai mare la coroziune (de două ori).

Foi profilate cu acoperire polimerică

Garanția pentru acoperire depinde de tipul său și variază de la 10 la 20 de ani, iar durata de viață estimată este mai mare de 50 de ani.

Tăvile profilate cu acoperire polimerică - opțiuni de culoare

Materialul este pregătit pentru site-ul www.mydomik.net

Tipuri de acoperire polimerică a pardoselilor profesionale

În procesul de fabricație, se aplică o acoperire pe placa galvanizată. În acest caz, grosimea stratului de zinc al plăcii ondulate, în conformitate cu standardul, trebuie să fie în mod constant de 275 g / m2. (în total, din două părți).

Poliester, pural, poliuretan sunt tipuri de acoperiri, al căror scop general este protecția zincului. Grosimea stratului de polimer din carton ondulat este de 25-200 microni. Culoarea stratului este determinată de catalogul de tabele RAL și RR (de la Ruukki).

 • poliester (PE). O acoperire populară care oferă o rezistență suplimentară la coroziune. În ceea ce privește textura suprafeței, este lucioasă sau mată. Glossy PE este aplicat într-o grosime de 25 microni, mat - 35 microni. Acoperirea este proiectată pentru utilizare în condiții climatice normale;
 • Pural (Pural). Acoperirea unui amestec de poliuretan și poliamidă. Grosimea stratului de acoperire este de 50 μm. Caracterizată de rezistența crescută la lumina ultravioletă;
 • plastisol (PVC și PVС200). Baza este clorura de polivinil (PVC). Grosimea stratului de acoperire este de 200 μm. Recomandat pentru utilizare în condiții climatice dificile;
 • polidifluoronamidă (PVF2). O componentă a amestecului este polimerii care conțin fluor;
 • materiale compozite. Acoperiri care conțin un strat suplimentar de materiale diferite, oferind foaie cu proprietăți estetice și practice. Compoziția materialelor compozite este un secret comercial al producătorilor;
 • Printech. Este alocat de la o serie de alte acoperiri prin faptul că este o imitație de lemn, piatră sau zidărie. Garduri deosebit de bune arata din carton ondulat sub o piatra, o caramida, un copac.

Un tip suplimentar de acoperire este un film (laminare). Se rotește pe tabla ondulată în timpul procesului de profilare a metalelor și protejează în mod fiabil acoperirea polimerului de deteriorarea mecanică.

Hârtia este utilizată pentru ambalarea cartonului ondulat. Astfel, reducerea probabilității de avarie în timpul transportului sau depozitării.

În practică, alegerea cartonului ondulat se bazează pe scala de culoare, care este destul de diversă.

Tipuri și varietăți de carton ondulat

Există trei tipuri principale de carton ondulat, pe baza înălțimii valului. Fiecare dintre tipurile are tipuri asociate cu configurația undei (trapezoidale, cilindri și înălțimea lor), ceea ce provoacă, la rândul lor, un număr semnificativ de soiuri.

Placă profilată pe perete

Caracterizat printr-un profil mai mic, care permite asigurarea unei lățimi mari de lucru a foii. Fiecare producător are marcajul propriu al foii profilate pe perete. Cu toate acestea, generalul este marcajul literei, care arată apartenența la perete, iar numărul este înălțimea profilării (înălțimea peretelui ondulat al valului). Peretele include foi cu înălțimi ale valurilor de 8, 10, 15, 20 și 21 mm.

Acoperișuri profilate

Se remarcă printr-un val mai înalt. Acest lucru reduce lățimea utilă a foii, dar crește randamentul, care este caracteristica definitorie pentru materialele de acoperiș. Este de asemenea desemnat ca perete, scrisoare și număr. De exemplu, PC-35 - înălțimea de acoperire ondulată de 35 mm. Acoperișurile includ foi cu înălțimi ale valurilor de 20, 21, 35, 45, 57, 60, 75, 80, 90 și 100 mm.

Suporturi de carton ondulat

Această categorie include foi cu o înălțime a valurilor de 75, 80, 90 și 100 mm. Ele sunt folosite pentru dispozitive care se suprapun, inclusiv. beton armat. Pentru a întări folia profilate a rulmentului este aplicată.

Teoretic, orice tablă ondulată poate fi utilizată pentru un gard sau altă garduri, dar este recomandabil să se utilizeze o placă de perete, având în vedere zona mai mare. De asemenea, trebuie să știți că acoperișul are un canal capilar, care servește ca un obstacol în calea penetrării apei în locul îmbinării foilor ondulate. Prezența unei caneluri complică asamblarea foilor între ele. În mod similar, pe acoperiș puteți așeza orice tablă ondulată, dar este logic să folosiți foi cu un val mai înalt.

Tipuri de carton ondulat - fotografie

Tipuri și tipuri de carton ondulat - 1 Tipuri și tipuri de carton ondulat - 2

Dimensiunile plăcii ondulate

Indiferent de tip, producătorii identifică trei parametri geometrici cheie ai cartonului ondulat: lungimea, lățimea și grosimea plăcii. Și un derivat din ele este greutate.

Parametrii geometrici ai foii profilate

Lungimea cartonului ondulat

Din punct de vedere al tehnologiei de fabricație, lungimea maximă posibilă a foii profilate este de 12.000 mm. Unii producători o taie într-un multiplu de 1.000 mm. Altele sunt multiplii de 50 mm. Precizia dimensiunilor de tăiere este determinată de calitatea echipamentului utilizat.

Este mai bine să faceți o foaie cu dimensiunea potrivită. Tăvile profilate sunt materiale ușoare, astfel încât o foaie de 6000 mm lungă se poate urca ușor la acoperiș manual de către o echipă de trei persoane. Dacă este necesar, puteți cumpăra două foi și puteți calcula lungimea plăcii ondulate, luând în considerare suprapunerea transversală. Pe un site este dificil să se asigure o precizie ridicată, iar lucrul principal este siguranța tăierii.

Lățimea plăcii ondulate

Producătorii specifică întotdeauna două dimensiuni atunci când indică lățimea unei coli. Care este motivul pentru aceasta? Prin faptul că lățimea plăcii ondulate variază în funcție de înălțimea valului. În ciuda faptului că există o foaie cu lățimea standard de 1 250 mm (foarte rar 1000 mm), lățimea finală este întotdeauna diferită. Deci, pentru o foaie de orice val este important: lățimea totală și de lucru.

Lățimea totală a plăcii ondulate este utilizată la întocmirea facturii. Fiți atenți la acest lucru. Și lățimea utilă a plăcii ondulate - la calcularea cantității de material, adică Zona plăcii ondulate, care este utilizată direct în construcții. Menționându-l, profesioniștii operează cu conceptul de "lățime de lucru a cartonului ondulat". Lățimea utilă este calculată ca suma totală minus suprapunere. Cantitatea de suprapunere este un val.

Lățimea standard a plăcii ondulate depinde de producător și în practică variază în intervalul 1150-1080 mm (pentru PS-10, tablă ondulată cu o înălțime a valurilor de 10 mm).

Grosimea plăcii ondulate

Producătorii oferă folii profilate care se află în intervalul de 0,3-1 mm. Pe piața rusă, foile cu o grosime de 0,45-0,5 mm sunt comune (tipice pentru tablă ondulată pe perete și pe acoperiș). Nu vă îngrijorați de o grosime aparent nesemnificativă. Datorită profilării, foaia are o rezistență ridicată. Pe foaia, așezată pe acoperiș, constructorii se mișcă liber, fără a risca să se deformeze.

Grosimea plăcii ondulate este de obicei de 0,7-1 mm.

Greutatea cartonului ondulat

Pentru a calcula greutatea unei foi de tablă ondulată, trebuie să știți zona, lungimea și lățimea acesteia. Acordați atenție, greutatea plăcii ondulate este influențată de:

 • lungimea foii;
 • distanța dintre valuri;
 • grosimea metalului;
 • Prezența acoperirii și aspectul acesteia;
 • numărul de straturi din structura metalică și grosimea fiecăruia;
 • ambalare suplimentară: hârtie, film, palet, placă de amortizare.

Toleranțe și deviații în dimensiunile plăcii ondulate

GOST 19904-90 reglementează abaterile:

Abaterile în grosimea plăcii ondulate

Accesorii și accesorii pentru carton ondulat

Pentru instalarea plăcii ondulate există diferite elemente decorative și accesorii. Acestea includ șipci, care permit ca suprafața oricărei configurații să fie confruntată cu diverse garnituri, șuruburi, vopsea etc.

Prețul plăcii ondulate

Mărimea prețurilor sunt cei doi parametri principali pe care utilizatorul îl conduce atunci când ia decizia de cumpărare. Costul constă în diferite componente, variind de la grosimea metalului până la imaginea producătorului de carton ondulat și metal. De asemenea, prețul lemnului profilat diferă în funcție de nivelul concurenței din regiune.

Costul estimat al plăcii ondulate de dimensiuni standard este prezentat în tabel.

Dacă luăm în considerare costul pardoselilor profilate în funcție de grosime, imaginea va arăta astfel:

Notă. Ambalarea în film crește costul cu 5-10%.

Argumente pro și contra de carton ondulat

Profesionistul, ca orice alt material, are avantajele și dezavantajele sale, care ar trebui, de asemenea, revizuite atunci când se decide asupra utilizării.

Domeniul de aplicare a cartonului ondulat

Nu în ultimul rând, popularitatea plăcii ondulate a fost asigurată de o gamă largă de aplicații.

 • pentru instalarea de garduri;
 • pentru ziduri de zidire;
 • ca material de acoperis;
 • atunci când instalați clădiri cu ridicare rapidă;
 • pentru garduri temporare și permanente;
 • ca un cofraj nedemontabil.

Avantajele plăcii ondulate

 • rezistență;
 • fiabilitate;
 • durata de funcționare;
 • o gamă largă de culori;
 • proiectare;
 • simplitatea instalării;
 • greutate redusă;
 • întreținerea minimă în timpul funcționării;
 • comoditatea transportului și depozitării;
 • capacitatea de a efectua instalarea de carton ondulat de către propriile mâini;
 • rezistența la lumina ultravioletă, scăderea temperaturii, umiditatea, deteriorarea mecanică etc.

Dezavantajele plăcii ondulate

 • efectul "tamburului". Utilizarea plăcii ondulată ca acoperire pentru acoperiș face ca cerințele sporite pentru spațiul de mansardă să fie izolate fonic. pentru că Sunetul, care este bine realizat de metal, creează disconfort locuitorilor casei.
 • aspectul ruginei. Apare atunci când straturile protectoare ale miezului metalic al metalului sunt deteriorate, din care se face tabla ondulată.

concluzie

Lucrul cu Bent vă permite să pentru a efectua rapid și în mod independent, o cantitate semnificativă de muncă în grădină, și cunoașterea parametrilor cheie va ajuta să alegeți un material de înaltă calitate, care va fi o lungă perioadă de timp pentru a-și îndeplini funcțiile lor directe și plăcut ochiului un aspect frumos.

Dimensiunile foii ondulate pentru gard

Acum, unul dintre cele mai frecvente materiale pentru gardurile caselor, dachilor și facilităților industriale este placa ondulată. Gardurile din tablă de oțel se disting prin fiabilitatea, durabilitatea și aspectul estetic.

Tăvile profilate reprezintă o foaie de fier îndoit la rece, după amorsare, pasajare, galvanizare. Uneori poate fi aplicat pe material un strat de polimer sau o acoperire cu plastisol. Fiecare foaie are rigidizări formate după rulare pe echipamente speciale. Înălțimea și forma rigidizărilor pentru diferite tipuri de plăci ondulate sunt diferite.

Alegerea optimă a materialului depinde în mod direct de tipul și scopul plăcii ondulate. Astfel, costul unui material simplu este mai mic comparativ cu o foaie profilată având un înveliș polimeric. Dar prezența acoperirii prelungește durata de viață a structurii, crește rezistența la deteriorări mecanice și alți indicatori.

Materialul este usor si rapid de instalare, capacitatea de a se combina cu alte materiale de constructii (lemn, piatra si caramida). Datorită structurii profilate, gardurile au izolație fonică și fonică.

Care sunt tipurile de carton ondulat pentru gard?

Diferența de material în funcție de tipul de înveliș

Foi de carton ondulat se disting prin tipul de acoperire. Există un material standard galvanizat, o foaie cu un strat de polimer și plastisol:

 • Placile simple galvanizate sunt acoperite cu un strat de zinc fierbinte, cu o grosime de 20-30 microni. Ele sunt utilizate în construcția de plăci de facilități economice și în construcția de copertine. Costul materialului este mai mic cu 40% comparativ cu alte tipuri.
 • Profilele tratate cu un strat polimeric de rășini sintetice și din material plastic sunt protejate împotriva deteriorării și prezintă culori strălucitoare.
 • Șpatele profilate, acoperite cu un strat de plastisol, sunt mai rezistente la diferite daune mecanice și la influențe de mediu, având o grosime de până la 200 μm.

La vânzare puteți găsi folii profilate cu parametrii unei foi standard, dar imită aspectul materialelor naturale (piatră, lemn). În comparație cu alte soiuri de material, prețul profilului cu figura de mai sus.

Diferența de material în funcție de marcare

Atunci când alegeți o placă ondulată pentru împrejmuire, este necesar să studiați cu atenție marcajul, care indică tipul, lățimea, înălțimea valului și grosimea oțelului.

Producătorii oferă următoarele tipuri:

 • Tăvile profilate H - utilizate pentru construcția podelelor și acoperișurilor;
 • C - materiale de perete utilizate în construcția de garduri și pereți de obiecte economice;
 • NS - profil universal, potrivit pentru orice lucrare și montaj de garduri.

De asemenea, există o marcare a plăcii ondulate cu literele A și R. La construirea gardurilor se pot utiliza numai profile A care nu au sigiliu de apă și sunt vopsite dintr-o parte.

Pentru gard, cele mai potrivite marci sunt C10, C21, C20, HC35. Figura indică înălțimea ondulației (mm). Utilizarea unor astfel de profile permite construcția să se desfășoare la un cost redus și cu rigiditatea necesară.

Indicatori ai celor mai frecvente tipuri de proflista

Dimensiuni și alte caracteristici ale cartonului ondulat

Pentru fiecare producător, grosimea maximă poate fi diferită. Indicele său poate varia de la 0,4 la 14 mm. Speciile standard au o înălțime de până la 2 m.

Profilul specializat C8 are următorii parametri:

 • 115,0 cm este lățimea utilizabilă;
 • Lățimea totală de 120,0 cm;
 • Înălțime profil 8 mm;
 • Pasul de 62,5 mm între coaste.

Aceasta este o versiune bugetară a profilului, care are parametri de operare buni, durabil, fiabil și convenabil de instalat.

Mai multe informații despre acest tip de fișă profilată se află pe videoclip:

Profilul specializat C10 are următoarele caracteristici:

 • lățimea de lucru este 110,0 cm;
 • lățimea totală 115,5 cm;
 • etapa de rigidizare este de 4,5 cm;
 • grosimea plăcii 0,4-0,8 mm;
 • coarda înălțime 1,0 cm.

Garda ondulata din gard de gradina C21 are urmatoarele caracteristici:

 • lățimea de lucru 100,0 cm;
 • lățimea totală este de 105,1 cm;
 • grosime 0,4-0,7 mm;
 • înălțimea marginilor 2,1 cm;
 • distanța dintre valuri este de 6,5 cm.

Materialul are un profil trapezoidal. Lungimea standard a foii este de 2, 3, 6 m. Utilizarea marcajului C21 minimizează costul de lucru din cauza lățimii mici a coșului.

Dimensiunile profilului metalic C21

 • lățimea de lucru 110 cm;
 • lățimea totală 115 cm;
 • înălțimea ondulării 2,0 cm;
 • distanța dintre coaste este de 13,75 cm;
 • grosimea plăcii este de 0,45-0,7 mm.

Profilist marca HC35 are următoarele caracteristici:

 • lățimea de lucru 100,0 cm;
 • lățime totală 106,0 cm;
 • grosimea peretelui 0,5-0,9 mm;
 • distanța dintre coaste este de 7,0 cm;
 • coarda înălțime 3,5 cm.

Dacă sunteți interesat de modul în care să faceți un wicket de foi profilate, citiți acest material.

Informații detaliate despre cum se instalează poli de gard din carton ondulat sunt prezentate în acest articol.

La selectarea și instalarea gardurilor din profilul metalic se poate citi aici.

Ce foaie de profil ar trebui să aleg?

Alegerea foii profilate pentru gard se face in functie de conditiile si dorintele proprietarului. La gard nu există cerințe stricte pentru etanșeitate, deci, de obicei, este ales un material cu o grosime de 0,5 - 7 mm și o ondulare mică (C8, C10, C20). C8 nu sunt potrivite pentru zone cu vânturi semnificative.

În ciuda grosimii mici, C20 poate fi numită o opțiune adecvată pentru construirea unui gard. Este fiabil, durabil și are o performanță ridicată la sunet.

În cazul în care casa este situată într-un climat aspră, cea mai bună soluție este să instalați un gard din tablă profilate plastifiată, rezistentă la stres mecanic.

Când cumpărați folii profilate pe gard trebuie să acordați atenție calității și grosimii acestora. Placa dură nu trebuie să se îndoaie, să nu aibă zgârieturi, să aibă grosimea și dimensiunile corespunzătoare.

Dimensiunile foii ondulate pentru acoperiș și gard. GOST. Greutate. marcare

Cuprins:

În timp ce pregăteam o serie de articole dedicate materialelor de construcție moderne, nu am putut trece cu vederea tabla ondulată ca un perete super-popular sau cu tablă de acoperiș. În ciuda simplității înșelătoare, în ceea ce privește caracteristicile și caracteristicile foii profilate, multe întrebări apar chiar și în rândul celor care lucrează cu ea profesionist. Să ajungem în sfârșit să cunoaștem creierul inginerului englez Henry Palmer, care este creditat cu inventarea foii profilate în 1820 îndepărtat.

Specii. Din ce constă și unde se utilizează

Placa profilată este fabricată din oțel laminat cu o înălțime diferită, grosime, lățime și lungime a foii. Profilarea bazei de oțel asigură rigiditatea profilată fără a mări greutatea și tratamentul galvanic - aspectul atractiv și protecția împotriva coroziunii.

Structura. Află ce este înăuntru

Zincat

Densitatea de aplicare este de 275 g / m2. Grosime de la 90 microni conform DIN EN 10143. Garanția pentru galvanizare este de 5 ani. Durata de viață a serviciului este de până la 20 de ani.

Acoperire cu zinc din aluminiu

Rezistența la coroziune este de două ori mai mare decât cea a stratului standard de zinc. Garanția pentru aceasta este de 10 ani. Durata de viață estimată este de până la 30 de ani.

Acoperiri de polimeri

Garanție 10 la 20 de ani. Durata de viață precizată a producătorului atinge 50 de ani

Structura eșantionului:

Marcarea. Învățați să citiți corect simbolurile

Desemnarea plăcii ondulate (de exemplu, C25-0,60-700-11000) conține toate informațiile privind caracteristicile sale principale.

Scrisoarea indică domeniul de aplicare:

H - foaie de acoperiș.

C - perete pentru pereți și garduri.

НС - material cu pereți rulanți de aplicație universală.

Cifra este înălțimea profilului în milimetri.

Următoarea este grosimea metalului folosit pentru ștampilarea foii, în mm. GOST 24045-2010 pentru acest produs este o oțel subțire galvanizat GOST 14918.

Al treilea înseamnă lățimea de montare a plăcii profilate, mm.

În plus, lungimea maximă a foii poate fi specificată, mm

Exemple de decodificare

C - foaie profilate de perete cu o înălțime trapezoidală de 21 mm, o lățime de lucru de 1000 mm și o grosime de metal a țaglei inițiale din oțel galvanizat laminat de 0,7 mm

Exemplul 2: C 21-0,55-750-12000

C - pentru garduri de perete cu înălțimea trapezului de 21 mm, din metal 0,55 mm, cu dimensiuni: 750 x 12000 mm

Astăzi, este încă posibilă respectarea marcajelor conform GOST anterioare (pentru mai multe detalii despre documentele de reglementare de mai jos). În standardul învechit, plăcile acoperite conțin indicații suplimentare:

aluminiu zinc (AC);

aluminizat și aluminosiliciu (A și AA);

zinc electrolitic (EOTSP).

cerere

Foaia profilată este utilizată pentru:

Montarea pardoselilor (inclusiv a plăcilor din oțel);

Montarea gardurilor de perete.

Tabel. Domeniul de aplicare al unor tipuri comune

Actualul GOST

Documentul normativ actual pentru profilele din oțel este GOST 24045. În timp, standardele sunt modificate și există următoarele versiuni comune ale acestui document:

GOST 24045-86, starea: înlocuit;

GOST 24045-94, stare: înlocuit;

GOST 24045-2010, stare: activă.

Potrivit materialelor din tabla initiala, profilele de otel conform GOST 24045-2010 au o categorie: otel galvanizat subtire in conformitate cu GOST 14918.

Conform versiunii anterioare a GOST, tabla galvanizată conținea următorul număr de subcategorii:

foi din oțel zincat în conformitate cu GOST 14918;

foi de metal laminat cu o acoperire cu zinc de aluminiu (denumită AC) conform TU 14-11-247-88;

foile de aluminiu laminate și laminate cu o acoperire din alumină-siliciu (denumită A și AK) în conformitate cu TU 14-11-236-88;

foi de metal laminat cu acoperire zinc electrolitică (denumire EOTSP) conform TU 14-1-4695-89.

Pentru a vedea versiunea completă a standardului curent, faceți clic aici >>>

Dimensiunile de bază ale profilului metalic

Pentru acoperișuri

În cazul acoperișului, înălțimea valurilor este de 2 sau mai multe cm. În plus, profilul poate avea o formă complexă, ceea ce asigură o rigiditate suplimentară a produsului.

Conform statisticilor privind vânzările de hipermarketuri pentru clădiri, alegerea consumatorului este C 44 și H57 750. Aceasta din urmă a fost luată ca bază în GOST 24045-94 atunci când se calculează capacitatea portantă a acoperișului.

Lungimea foilor poate fi oricare. Într-un grad de material pentru acoperișuri lățimea N57 de 75 cm H60 - 84,5 cm, N75. - 85 cm și Y lagăr acoperișuri foaie înălțime onduleu este de 3,5 - 4,4 cm. Grosimea produsului "H" este de 0,6-0,9 mm.

Pentru gard

După cum se poate observa din tabelul de mai sus, aproape fiecare tip este potrivit pentru instalarea de garduri, iar considerația cheie este de obicei considerațiile economice ale proprietarului.

Tipul de gard are o înălțime mică și grosime. Foaia C10 în lățime este de 90 - 100 cm, C18, C21 și C44 - 100 cm. Foliile de finisare a pereților sunt de 1,3 cm lățime. Apoi, înălțimea de ondulare a fiecărei specii ulterioare va crește cu 3,25 ± 0,25 mm. Clasa "C" este cea mai ușoară și mai subțire - 0,5 - 0,7 mm.

Toate gardele bune ale foilor profilate, minus una, dar semnificative - suprafața continuă a foii funcționează ca o pânză mare. Prin urmare, cerințele crescute și conform cheltuieli pentru stâlpi-piloni. Despre instalarea gardurilor am vorbit aici >>>

Cât de mult cântărește?

Tipul de foaie afectează puternic greutatea sa. Odată cu creșterea "valului" profilului și a grosimii plăcii, masa crește. Greutatea este principalul avantaj al acestui produs. În medie, 1 m2 are o greutate de 7 - 11 kg. Dacă această zonă este acoperită cu plăci, atunci va fi nevoie de 43 kg. Greutatea 1 m2 a foii de marcaj "C" este de 5,5 - 7,5 kg.

Există mese speciale, în care, în funcție de marcă, grosimea și lățimea foii, se arată masa In. m.. sau 1 m2 de material. Pentru a calcula greutatea pardoselii, puteți utiliza, de asemenea, unul dintre calculatoare pentru a calcula masa, care poate fi găsită cu ușurință pe Internet.

Profile de acoperis pentru lungimea și lățimea acoperișului

Acoperișuri: dimensiuni și tipuri de foi

Astăzi, foliile profilate reprezintă cea mai obișnuită metodă pentru acoperișuri și instalații. Aplicați-l atunci când construiți garduri, acoperișuri, acoperiri de pereți. Materialul este o folie ondulată cu un strat de polimer. Montarea plăcii ondulate nu este dificilă și o puteți gestiona singur sau cu un asistent.

Dimensiunile plăcii ondulate și tipurile de foi:

 1. Banda de carton ondulat (abreviat sub forma literei H). Se consideră a fi cea mai durabilă și mai rezistentă la influențele mecanice externe. Sunt construite garaje, magazine, depozite și alte clădiri, care trebuie să fie foarte fiabile.
 2. Profile de perete (marcate cu litera C). Fiabilitatea și durabilitatea acestuia nu sunt la fel de ridicate ca și cele ale transportatorului, valul său este mai mic și se aplică numai în căptușeală.
 3. Nesusche-wall (NA) - cel mai comun și universal. Ajută la acoperiș, la construirea gardurilor și la căptușeala pereților. Înălțimea valului său poate fi de la 35 la 44 mm.

După ce inscripția este indicată, de obicei, de digital, care indică înălțimea profilului. Cu cât este mai mult valul, cu atât este mai puternică foaia de metal. Atunci când se creează garduri, este permisă utilizarea unei foi de gofrare scăzută, iar pentru montarea clădirilor sau acoperișurilor se folosesc foi voluminoase.

Atunci când alegeți un material, trebuie să țineți cont de caracteristicile sale suplimentare, de exemplu, acoperirea foii:

 • zinc. Este o opțiune ieftină și de scurtă durată, însă cea mai comună;
 • acoperire cu aluzinc. Constă din aluminiu și siliciu, împiedicând astfel deteriorarea plăcilor, zgârieturilor și altor influențe mecanice;
 • acoperirea lucioasă colorată vă permite să pictați foaia în orice culoare peste stratul protector;
 • protecția mată asigură o rezistență sporită la uzură;
 • Plastisol. Vă permite să creați un finisaj texturat pentru lemn, piele etc. Rezistent la influențe externe, transferă orice temperatură;
 • pura. Garantează durata de viață a foii la cincizeci de ani;
 • o acoperire colorată PVDF protejează materialul de influențele ultraviolete și alte substanțe chimice.

Șapcile profilate cu un strat de polimer sunt mai solicitate, deoarece folia polimerică oferă rezistență la coroziune. Culoarea plăcii nu se modifică timp de 10 ani datorită stratului superior.

Pentru acoperiș, placa ondulată galvanizată este de asemenea potrivită. Este mai accesibil și nu se încălzește în zilele însorite datorită capacității de a reflecta lumina soarelui. De cele mai multe ori este folosit pentru acoperișul încăperilor utilitare sau a garajelor, mai degrabă decât pentru încăperile de locuit.

În plus față de foaia de galvanizare, adesea folosită și acoperirea cu aluminosilicat. Este mai rezistent la factori externi și, de asemenea, diferă în ceea ce privește durabilitatea.

Pentru a face convenabil să lucrați cu o foaie, dimensiunea sa nu trebuie să fie mai mare de patru metri. Lungimea plăcii ondulate poate fi diferită, depinde doar de dorința clientului. Dar când se calculează tabla ondulată pentru un acoperiș, este important să se țină seama nu numai de lungimea pantei acoperișului, ci și de dimensiunea vizierului.

Lățimea plăcii variază de la 1 m la 1850 mm. Grosimea plăcii profilate este cuprinsă între 0,4 mm și 1 mm. Aici, cu cât valoarea este mai mare, cu atât foaia ondulată este mai puternică.

Înălțimea plăcii ondulate este cantitatea de spațiu dintre cele două valuri. Valoarea sa variază între 15 mm și 130 mm.

Principalele tipuri de carton ondulat special pentru acoperiș:

 1. Tăvile profilate C8 - opțiunea cea mai bugetară. Utilizarea sa este permisă doar pentru acoperirea pentru o perioadă scurtă de timp, de exemplu, în timpul lucrărilor de reparații.
 1. Copertă profilate C Vă permite să economisiți pe acoperiș datorită lățimii mici în zonele suprapuse ale foilor.
 1. Tăvile profilate C44. Este utilizat pentru ridicarea structurilor care trebuie să fie rezistente la sarcini mari, deoarece grosimea lor este mai mare decât cea a altor specii.
 1. Profesionist NS35. Este necesar pentru construirea de schelete, clădiri construite rapid și structuri de panouri.
 1. Cuțitul profilate MP20 este cel mai versatil. Rigiditatea este mai mare decât cea a lui C8, iar aspectul este mult mai plăcut. Mai mult decât atât, acest tip nu este susceptibil la coroziune, iar instalarea sa poate fi efectuată în orice vreme.

De asemenea, există o foaie profilată MP20. Înfățișarea este transparentă, realizată din policarbonat, arată bine în combinație cu foi opace și de multe ori ajută la rezolvarea problemei iluminării interioare a încăperii.

Astfel, plăcile ondulate au o serie de avantaje, în comparație cu orice altă acoperire, datorită varietății de culori, selecției mari a dimensiunilor cerute, precum și ușurinței materialului și duratei lungi de viață.

Dimensiunile foii de acoperiș ondulate

Placa profilată din metal este realizată din tablă de oțel de înaltă calitate prin presare la rece. Astfel de forme de prelucrare pe suprafața proeminențelor metalice, inducție, dreptunghiulare sau trapezoidale, crescând capacitatea lor de rulare. Acesta este motivul pentru care acest material de construcție este denumit tablă de tablă profilată sau carton ondulat. Tăvile profilate sunt utilizate pe scară largă în construcțiile industriale și civile.

Pentru a selecta marca de tablă profilate și a calcula cererea pentru acest material pentru fiecare obiect specific, trebuie să știți care sunt diferențele dintre tipurile de carton ondulat. Diferitele caracteristici ale foii profilate pentru caracteristicile tehnice ale acoperișului sunt, de asemenea, diferite.

Dimensiunile acoperișurilor ondulate pentru două mărci diferite

Principalele caracteristici ale foii profilate, inclusiv acoperișuri, nu atât de mult. Acestea sunt dimensiunile foii profilate pentru acoperiș, grosimea sa, precum și dimensiunile geometrice și forma profilului suprafeței.

Dimensiunile profilului acoperișului

Foaia profila cea mai înaltă calitate este produsă în conformitate cu GOST 24045-94. Standardul reglementează cu precizia unui milimetru dimensiunile principale ale acoperișurilor ondulate și toate celelalte caracteristici tehnice enumerate mai sus.

Un avantaj foarte important, care este foaia profilată acoperită - dimensiunea foii. Posibilitățile fabricilor moderne de laminare, pe care se realizează foaia profilate, permit producerea de produse cu o lungime a foii de până la 14 metri. Prin urmare, puteți cumpăra o placă ondulată pentru acoperiș, dimensiunea foii care se va potrivi cel mai bine cu dimensiunile acoperișului clădirii.

Acest lucru este foarte important, deoarece utilizarea foilor profilate de lungime lungă face posibilă reducerea numărului de îmbinări ale acoperișului de mai multe ori. Și acest lucru, la rândul său, mărește considerabil etanșeitatea acoperișului. Dacă lungimea pantei acoperișului este mai mică de 14 metri, acoperișul nu va avea deloc rosturi orizontale.

Foi de oțel inoxidabil de 14 m, după rulare pe mașină

Printre altele, reduce consumul de carton ondulat, deoarece placile scurte de acoperisuri sunt asezate cu o suprapunere de cel putin 200 mm.

Din nefericire, cu cât dimensiunea acoperișului ondulat este mai mare, cu atât este mai mare costul livrării acestuia pe site. Prin urmare, foaia de acoperiș pentru acoperiș, dimensiunea foii care este mai mare de 10 metri, este făcută numai la comandă. Cel mai adesea în construcția de clădiri rezidențiale folosiți plăci ondulate pentru acoperișuri de 6 metri lungime.

Foaia profilată este ușor de procesat și poate fi tăiată direct pe șantier, cu unelte de mână convenționale pentru tăierea metalului. Dar majoritatea producătorilor de carton ondulat primesc comenzi pentru produsele lor, indicând lungimea specifică a foilor. Lungimea plăcii profilate pentru acoperiș este setată la sistemul de control al liniei pentru producerea plăcilor ondulate, iar tăierea profilului se face automat, fără intervenția omului. Lungimea plăcii ondulate pentru acoperiș poate fi de la 0,5 la 14 m cu o rată de tăiere de 0,5 m.

O altă dimensiune importantă este lățimea foii ondulate pentru acoperiș. Lățimea standard a oțelului laminat, care servește ca materie primă pentru placa profilate, este de 1250 mm. Dar lățimea plăcii ondulate a acoperișului care intră în dispozitivul de recepție al laminorului va fi complet diferită.

Ar trebui să se țină seama de faptul că cu cât este mai mare înălțimea valurilor sau ondularea profilului, cu atât este mai mică lățimea foii profilate pentru acoperiș. În special, lățimea foii de carton ondulat S8 este de 1200 mm, iar lățimea foii profilate H75, realizată din metal de aceeași lățime, este de numai 800 mm.

Foi profilate pe acoperiș, dimensiuni de diferite grade de foaie de acoperis profilate

Este necesar să se știe că foaia profilată are două lățimi. Una dintre ele este o valoare pur geometrică, care poate fi măsurată cu o măsurătoare obișnuită a benzii. O altă dimensiune a foii se numește lățime "utilă" și "funcțională". Această dimensiune a foii de tablă ondulată pentru acoperiș determină cât de mult din lungimea pantei acoperișului va suprapune foaia ondulată luând în considerare suprapunerea verticală cu foaia adiacentă din același rând. Astfel, cu lățimea geometrică completă a plăcii ondulate C800 de 1200 mm, lățimea de lucru a foii este de 1150 mm. Acest punct este foarte important să se ia în considerare la calcularea cantității de material necesar pentru instalarea acoperișului.

Grosime de carton ondulat ondulat

Grosimea plăcii profilate pe acoperiș este o caracteristică foarte importantă a acoperișului. Tabla din tablă profilată este din metal, cu o grosime de 0,45 până la 1,2 mm. Grosimea metalului depinde direct de fiabilitatea plăcii ondulate și de durata de viață a acoperișului. Cu cat metalul este mai gros, cu atat puterea este mai mare si cu cat mai mult poate rezista la coroziune.

Dar grosimea plăcii profilate pentru acoperiș afectează în mod semnificativ costul plăcii ondulat, deoarece conținutul de metal mai mare din orice material, cu atât prețul este mai mare. Prin urmare, decizia privind gradul de grosime a acoperișului profilat pe acoperiș va fi utilizată în fiecare caz în parte, luată pe baza calculului încărcăturii pe acoperiș, ținând cont de considerentele economice.

Grosimea plăcii ondulate pentru acoperiș afectează și greutatea foii profilate. Unul dintre avantajele recunoscute ale unei folii profilate este greutatea sa ușoară și, ca o consecință, confortul de a monta acest material. Folosirea unui carton ondulat mai gros și mai accentuat mărește munca și costul lucrărilor pentru instalarea acestuia.

În plus, în cazul în care acoperișul este pus mai gros și mai grele acoperișuri profilate - greutatea de material în sine va crește în continuare sarcina pe structurile de rulment ale clădirii. În funcție de grosimea plăcii ondulate pentru acoperiș, arhitecții calculează rezistența sistemului de rafturi. Prin urmare, orice modificare a greutății acoperișului în timpul fazei de construcție este extrem de nedorită fără un calcul adecvat.

Dependența caracteristicilor plăcii ondulate de forma profilului

După cum sa menționat mai sus, rezistența și fiabilitatea acoperișului sunt afectate în mod semnificativ de grosimea acoperișurilor ondulate. Dar principalul lucru care depinde de capacitatea portantă a unei foi profilate este forma profilului suprafeței sale. Cu cât înălțimea valului profilat pentru acoperiș este mai mare, cu atât este mai mare încărcătura pe care o poate rezista.

Acoperișuri profilate cu nervuri suplimentare

În plus față de înălțimea trapezoidelor sau a valurilor, foliile speciale de acoperișuri profilate diferă de profilul peretelui, precum și de forma profilului. În special, plăcile ondulat HС35, H60 și H75 au rigidizări suplimentare amplasate fie pe laturile profilului trapezoidală, fie între baze.

Astfel de nervuri cresc în mod semnificativ rigiditatea longitudinală a plăcii ondulate. Acest lucru este deosebit de important atunci când se utilizează o foaie profilată în structuri supuse unor sarcini statice semnificative. Folosirea plăcilor ondulate cu nervuri suplimentare de rigidizare face de asemenea posibilă mărirea treptei dintre acoperișul sistemului de rafturi sub aceeași sarcină pe acoperiș.

Articole recomandate

 • Construcția acoperișului din tablă ondulată
  Amenajarea acoperișului de pe tabla ondulată: de la butucul și tortul de acoperiș până la dispunerea foilor foii profilate și fixarea acestora. Și, de asemenea, etanșarea acoperișului, construcția cornierului, a gabițelor și a creastei.
 • Elemente de acoperiș din carton ondulat
  De ce avem nevoie de elemente suplimentare pentru carton ondulat? Ce tipuri de elemente suplimentare pentru acoperiș sunt cele mai frecvente? Cum să le folosiți? Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt citite în articol.
 • Profilate în jurul conductei - cum se face corect?
  Totul despre cum să îndepărtați corect o țeavă rotundă sau dreptunghiulară prin acoperișul plăcii ondulate. Țevi de coșuri de fum, ventilație, încălzire: cum se realizează o rezistență la acoperiș, impermeabilizarea, rosturile de etanșare, unde să se aranjeze.

Site-ul oprofnastile.ru - informații actualizate și utile despre podelele profesionale, instalarea și utilizarea lor, sfaturi de profesioniști și instrucțiuni pas cu pas pentru dvs.

Toate materialele publicate pe site sunt protejate cu adevărat în conformitate cu legislația în vigoare, pe care sunt toate documentele necesare, inclusiv acordurile.

Cu toate acestea, dacă doriți să distribuiți materiale cu cititorii dvs., puteți să le reprimați. Procedând astfel, trebuie să furnizați un articol care nu este protejat de indexarea printr-un hyperlink la pagina acestui site de unde a fost copiat materialul. Pe o singură resursă, nu puteți plasa mai mult de 5 articole copiate de pe acest site.

Dimensiunile plăcilor ondulate pentru acoperișuri - caracteristici tehnice

Atunci când alegeți materiale de acoperire a foilor, luați în considerare, în primul rând, proprietățile sale operaționale - rezistența, durabilitatea, rezistența la sarcini și influențele externe. De asemenea, luate în considerare și caracteristicile de instalare a pardoselii, cerințele pentru cutie. Dimensiunile acoperișurilor ondulate pentru acoperiș afectează un număr de parametri cheie. În plus, numărul de îmbinări depinde de dimensiunile foii - cu cât numărul este mai mic, cu atât este mai durabil și durabil acoperirea acoperișului. Formatul materialului de tablă este selectat ținând cont de mărimea rampelor - acest lucru minimizează cantitatea de deșeuri.

Foi de acoperire din profil

Particularități de producție a foii profilate

Tăvile profilate sunt turnate pe echipamente speciale fabricate din tablă de oțel de înaltă calitate. Metoda de presare la rece vă permite să dați foii o configurație specială datorită extrudării proeminențelor de formă ondulată, trapezoidală sau dreptunghiulară. Datorită reliefului rezultat, materialul de tablă dobândește rigiditatea și capacitatea necesară de a rezista la sarcini mari.

Foi profilate sunt materiale cerute în construcții civile și industriale. Se folosește pentru placarea structurilor, instalarea cofrajelor nedemontabile, ridicarea gardurilor și amenajarea acoperișurilor. Fiecare tip de lucrare prezintă propriile cerințe pentru caracteristicile materialului din tablă.

Un exemplu de a pune o podea fără îmbinări de-a lungul lungimii

Principalii parametri ai tolele profilate, inclusiv acele clase care sunt potrivite pentru acoperișuri, sunt lungimea și lățimea foii, iar suprafața totală utilă, grosimea metalului, caracteristicile topografice (smoală și înălțimea valurilor, configurația acestuia).

Dimensiunile materialului de tablă

Pentru profmateriale standard proiectat rusesc - GOST 24045-94 (profile din tablă de oțel îndoită cu onduleuri trapezoidale pentru construcții), care reglementează strict dimensiunile foii de material gofrat și alți parametri, inclusiv grosimea Galvanizarea. Dacă caracteristicile produselor corespund GOST, materialul poate servi întreaga perioadă de exploatare specificată de producător.

Mașinile de laminat, care sunt utilizate pentru fabricarea plăcilor ondulate, sunt destinate pentru producerea de foi de material cu lungimea de până la 14 metri. La vânzare sunt reprezentate pe scară largă foi profilate de dimensiuni standard - au dimensiuni mici, convenabile pentru autotransportare și instalare.

Acoperișul de carton ondulat este realizat de întreprinderi și companii mici. Dacă intenționați să achiziționați materiale produse local, se recomandă comandarea producției de foi profilate, lungimea cărora corespunde lungimii rampei. Acest lucru va permite:

 • pentru a crea o acoperire mai fiabilă - etanșeitatea și durabilitatea acesteia sunt mai mari decât cele ale acoperișului foilor mici, deoarece nu există articulații orizontale ale elementelor;
 • reducerea costului acoperișului prin reducerea cantității de material (nu există elemente de suprapunere), instalarea rapidă, o cantitate minimă de deșeuri.

În acest caz, trebuie remarcat faptul că, dacă lungimea foii este mai mare de 6 metri, livrarea de carton ondulat la obiect va costa mult mai mult decât transportul de materiale de dimensiuni standard, deoarece va fi necesar să închirieze echipament special. Profesioniștii de lungă durată sunt mult mai greu de ridicat pe acoperiș datorită dimensiunilor și greutății lor mari. Este necesar să se utilizeze dispozitive de ridicare a sarcinii.

Ridicarea foii profilate pe lungime

În fabricarea foilor de acoperiș profilate, echipamentul este ajustat la comandă astfel încât foile să fie tăiate la dimensiunea specificată în modul automat. Sistemul de reglare vă permite să modificați lungimea plăcii în intervalul de la 500 mm la 14 000 mm cu o treaptă de tăiere de 500 mm.

Foi laminate din oțel, care servesc ca material pentru fabricarea unei folii profilate, au o lățime standard de 1250 mm. Dar, după prelucrarea la laminor, lățimea elementului metalic variază datorită formării onduleului.

Lățimea cartonului ondulat depinde de configurația înălțimii profilului valului. De exemplu, lățimea peretelui C8 profilat foaie cu o ondulare mică este de 1200 mm, iar lățimea suportului căptușeli N75 numai 800 mm, cu toate produsele realizate din oțel laminat cu parametri standard.

Trebuie remarcat faptul că dimensiunile foii ondulate au doi parametri de lățime. Lățimea obișnuită (geometrică) a foii este distanța dintre marginile sale, care este ușor de măsurat cu o măsurătoare de bandă. Există un (aka „Utile“) lățime foaie „de lucru“ - acest parametru indică ce parte a acoperișului va fi închisă cu o lățime foaie cu laterale și transversale se suprapune. La C8 tablă ondulată la lățimea geometrică este de 1200 mm, 1150 mm este util.

Dimensiunile de bază ale materialului

Suprapunerea laterală este una sau două valuri, în funcție de sarcina pe acoperiș și de caracteristicile sistemului de lambriuri. Suprapunerea în două valuri este necesară pentru instalarea acoperișurilor cu un unghi mic al pantei rampei, ceea ce crește integritatea și rezistența pardoselii.

Atunci când calculați podeaua pentru acoperiș, treceți de la lățimea de lucru a materialului de tablă, în caz contrar s-ar putea să nu aveți suficient din ea mai târziu.

Alegerea unei foi ondulate pentru acoperis, trebuie să acordați atenție unui parametru, cum ar fi grosimea metalului. Pentru producerea acestui tip de material se poate utiliza oțel rulant, a cărui grosime este de 0,45 - 1,2 mm. Din acest indice depinde durabilitatea pardoselii de acoperiș - cu cât este mai groasă tabla, cu atât mai puternică și mai lungă este rezistența la coroziune.

În descrierile variantei optime, trebuie luat în considerare faptul că un material în formă de foaie de până la 5 mm grosime nu tolerează sarcini mecanice, prin urmare este necesară o cutie frecventă sau continuă.

Caracteristicile foii profilate HC-44

Foi de 0,7 mm grosime sunt durabile și durabile, dar greutatea unui astfel de material este mult mai mare. În consecință, acest lucru complică instalarea și crește sarcina pe sistemul de rafturi. Sub acoperișul unei plăci ondulate groase, este necesară o structură de susținere armată, care, la rândul său, va adăuga încărcături pereților și fundației.

Aceasta înseamnă că aplicarea unei folii profilate de acoperiș cu grosimea de 0,7 mm trebuie să fie prevăzută în faza de proiectare a clădirii sau să fie utilizată numai în locul acoperirilor grele în timpul reparației sau reconstrucției. O creștere a grosimii foii profilate conduce la o creștere a costului construcției.

Grosimea optimă pentru material pentru acoperișuri din oțel profilat este considerat a fi 0,5-0,6 mm - acoperirea acestor foi pentru a rezista la sarcini de vânt și de perete ridicat, costul materialului este disponibil, o greutate relativ mică. Durabilitatea depinde de calitatea stratului de zinc și de caracteristicile stratului exterior de protecție și decorativ. Materialul corespunzător GOST va dura câteva decenii.

Caracteristicile profilului

Profilist pentru acoperiș trebuie să reziste la sarcini atmosferice și operaționale, înlăturați activ umezeala care intră pe acoperiș. Aceste proprietăți sunt în mare măsură determinate de înălțimea și configurația profilului. Cu cât este mai mare valul, cu atât este mai mare sarcina care poate rezista la material.

La evaluarea configurației, acordați atenție prezenței rigidelor longitudinale adiționale - acest material este mai rezistent la sarcini mari. Elementele de rigidizare pe foi cu profil trapezoidal sunt situate pe laturile trapezului sau între baze. Materialul cu rigiditate longitudinală mărită poate fi montat pe un acoperiș plat, în timp ce se instalează structuri de rampă, se permite mărirea treptei cutiei.

Profil cu rigiditate longitudinală mărită

Pentru aranjarea acoperișului, se utilizează un rulment profilat (H) sau un universal (NS). Pentru copertinele luminoase, este permisă utilizarea peretelui (C).

Profilul specializat al acoperișului diferă de la rulmentul obișnuit, cu prezența unui canal capilar, care se află pe marginea foii, care este suprapusă de sus de către un element adiacent. Prin canalul capilar, se eliberează umezeală, care pătrunde în pardoseală.

Caracteristici ale unor mărci populare profil Dacă acoperișuri din tablă de oțel au devenit mai subțire de 0,5 mm, marginea canalului capilar deformează cu ușurință la încărcare sau descărcare în timpul ridicării materialului și a ansamblului acoperișului. În acest caz, canelura nu își poate îndeplini funcția, iar umiditatea intră în tortul de acoperiș.

Pentru a achiziționa numărul necesar de material pentru acoperișuri, este necesar să se efectueze calculele corespunzătoare, care iau în considerare suprafața patinei, structura acoperișului, precum și tipul de profil și foaia de mărime standard corespunzătoare de carton ondulat.

Calculul lungimii foii

În cazul în care stratul de acoperire este ales pentru acoperiș, dimensiunea foii și prețul materialului trebuie să fie indicate în estimările de proiectare împreună cu marcajul acestuia.

În mod ideal, lungimea plăcii trebuie să se potrivească cu dimensiunea rampei, astfel încât să nu fie necesar să montați fiecare bandă de mai multe elemente. Această acoperire este mai rezistentă la solicitări și scurgeri. Dar ar trebui să se țină seama de faptul că o foaie profilată cu o lungime mai mare de 6 metri este dificil de ridicat pe acoperiș și să fie asigurată fără deformare.

Dacă decideți să cumpărați un format standard pentru așezarea acoperișului, trebuie să calculați câte coli vor fi folosite pentru a instala o bandă. Calculele sunt efectuate conform formulei N = (A + B) / D, în timp ce

 • A este lungimea pantei;
 • B - lungimea marginii foii, care trebuie să iasă dincolo de marginea pervazului (5-10 cm);
 • D este lungimea foii profilate;
 • N este numărul de coli.

În continuare, calculul se efectuează utilizând formula N1 = N + N × C / D și

 • C - lungimea suprapunerii (de la 15 la 20 cm, valoarea exactă indică producătorul).
 • Apoi valorile rezultate (N și N1) sunt însumate și rotunjite la un număr întreg.

Calcularea lățimii unei coli

Pentru a calcula cât de multe foi de carton ondulat vor fi așezate de-a lungul lățimii rampei, lățimea rampei (extinderea orizontală) ar trebui împărțită în lățimea utilă a foii de acoperiș. Pentru rezultatul obținut, se adaugă 50 mm la proiecțiile de cornișă. Pentru fiecare pantă a unui acoperiș complex, calculul trebuie efectuat separat.

Montarea profilului pe acoperiș Tubul mare este rațional pentru a fi utilizat pentru instalarea stratului de acoperire pe alte părți ale acoperișului. În același timp, pe fiecare dintre rampele sunt montate foi să se stabilească în doar o singură direcție, și resturi pot fi simetrice, și nu pot fi setate din cauza diferenței de mărimea castelului raftului. Acest lucru trebuie luat în considerare la proiectarea și calcularea acoperișului.

concluzie

Tăvile profilate, a căror mărime depinde de marca materialului și de lungimea elementului - ușor de instalat și material practic pentru acoperiș. Fără a lua în considerare dimensiunile foii profilate pentru acoperiș, este imposibilă proiectarea corectă a acoperișului și obținerea cantității optime de material.