Înălțimea acoperișului în raport cu lățimea casei și modul de calcul al înălțimii creastei pentru diferite tipuri de acoperișuri

Materiale

Nici o casă nu poate fi imaginată fără acoperiș. Acest proiect este necesar, deoarece asigură protecția întregii clădiri de efectele mediului și aranjarea corectă a acoperișului face posibilă construirea unui pod sau a unui mansardă.

Acoperișul este expus la o varietate de fenomene atmosferice. Dacă este greșit să alegeți unghiul de înclinare al rampei și, respectiv, înălțimea, adică riscul ca un vânt puternic sau o precipitare puternică să perturbe integritatea structurii. În cel mai bun caz, va trebui să efectuați o reparație mică, în cel mai rău caz - să construiți din nou construcția.

În acest articol, veți învăța cum să calculați înălțimea acoperișului pentru o casă și să nu faceți o eroare în calcule.

De ce să determinăm înălțimea

La proiectarea construcției unui obiect, nu se poate neglija nici un parametru, inclusiv valoarea înălțimii acoperișului. Următoarea serie de argumente va confirma semnificația definirii corecte a unui astfel de parametru:

 1. Durabilitate și fiabilitate. Cea mai importantă caracteristică care îi interesează pe fiecare proprietar. Selectarea optimă a înălțimii adăpostului va permite structurii să fie rezistentă la sarcinile existente exercitate de materialele acoperișului și alte structuri, încărcări sezoniere cum ar fi masa de zăpadă.
 2. Estetica aspectului. Este important ca construcția casei să aibă grijă de aspectul ei. Parametrii greși folosiți în proiectare nu vor permite casei să arate complet și estetic.
 3. Comoditate. Datorită înălțimii acoperișului, este posibil să se construiască un spațiu de mansardă în casă și să se adapteze pentru viață sau depozitare, ceea ce oferă anumite facilități și crește spațiul de locuit al casei.

Punctul superior al acoperișului se numește creastă. Cu alte cuvinte, aceasta este joncțiunea planurilor înclinate ale acoperișului, situate în plan orizontal.

Dacă înălțimea nivelului acoperișului este calculată incorect și are o valoare mai mică decât cea cerută sau mai mare, aceasta promite nu numai un dezechilibru al arhitecturii, ci și probleme în timpul perioadei de utilizare. Parametrul altitudinii trebuie să corespundă proceselor tehnologice.

De ce depinde

Un parametru foarte important, care va trebui respins în calcule și pe care depinde fiabilitatea structurii, este unghiul de înclinare.

Există o serie de factori care depind de acest parametru, precum și înălțimea structurii.

Fenomene atmosferice

Pentru un astfel de factor este necesar să se adapteze, pentru a rezista la astfel de fenomene nu are sens.

Din factorii atmosferici care afectează acoperișul, există următoarele:

 1. Vântul. Unghiul rampei este selectat în funcție de condițiile meteorologice inerente zonei în care se află casa. Dacă, în principiu, în regiune prevalează vânturi puternice, atunci unghiul este ales nu mai mult de 10-20 de grade. În alte cazuri, vântul nu afectează unghiul pantei acoperișului.
 2. Precipitații. Regiunea în care se observă precipitații abundente, se recomandă să se aleagă unghiul rampului cu mai mult de 45 de grade. Această construcție a acoperișului permite scurgerii precipitațiilor.
 3. Greutatea zăpezii. Similar cu factorul anterior, alegerea altitudinii depinde de abundența zăpezii în timpul iernii. Unghiul rampului este de preferință de 45 de grade sau mai mult, dacă zăpada din regiune cade deseori și în cantități mari.

Nevoia de a crea un pod

Fără un pod, clădirile de tip non-rezidențial sunt de obicei ridicate și suficient de ușoare, de exemplu, garaje și hale. Pentru o casă de apartamente, este întotdeauna necesar să se asigure un spațiu de mansardă. A folosi sau nu este deja o chestiune particulară pentru toată lumea.

Necesitatea de a construi un spațiu de mansardă este un factor care afectează valoarea înălțimii acoperișului pe baza confortului mișcării în camera viitoare. Anume, este nevoie să se miște în jurul podului și să o funcționeze ca o cameră rezidențială sau de depozitare.

Dacă spațiile nu sunt rezidențiale, atunci există un număr de reguli pentru acest design:

 • La calcularea înălțimii acoperișului, sunt luate cerințele de siguranță la foc pentru casă;
 • dimensiunea camerei nu trebuie să fie o piedică pentru întreținere;
 • trebuie să existe un pasaj, o înălțime de 1,6 m și o lungime de 1,2 m.

Tip de acoperiș

Există reguli speciale, pe baza cărora se determină înălțimea acoperișului față de material pentru ao acoperi:

 1. Dacă există mai multe bucăți în materialul de acoperire, atunci unghiul de înclinare este ales cât mai mult posibil.
 2. În cazul în care acoperișul este ales slab, îmbinările din materialul de acoperiș ar trebui să fie reduse la minimum.
 3. Pentru un material de masă mare, cel mai mare unghi este ales astfel încât greutatea totală a materialului să fie distribuită uniform pe suprafață.

Înălțimea acoperișului în raport cu lățimea casei

Din această perspectivă, determinarea înălțimii acoperișului este determinată pe baza teoremei pitagoreene. Pentru aceasta, secțiunea transversală a structurii este reprezentată ca un triunghi echilateral.

Parametrul necesar pentru calcule este unghiul pantei acoperișului. Înălțimea construcției este catetul unui triunghi drept.

Calculul se efectuează după cum urmează:

 1. Este necesar să se determine tangenta valorii selectate pentru unghiul rampei.
 2. Cunoscând lățimea casei, o parte adiacentă colțului poate fi calculată împărțind valoarea cu 2.
 3. În plus, valorile disponibile trebuie înlocuite cu formula binecunoscută a = b * tg a.
 4. Prin acest principiu se poate înțelege dependența înălțimii creastei de lățimea casei. Cu cât lățimea casei este mai mare, cu atât este mai mare unghiul rampei.

Raportul dintre lățimea casei și înălțimea creastei

Înălțimea acoperișului arborelui

Cum se calculează înălțimea acoperișului acoperișului și nu se fac greșeli? Cele de mai sus este cea mai simplă modalitate de a determina înălțimea unui acoperiș pentru un gabion de acest gen. Formula matematică este folosită pentru aceasta. Dar există un alt mod de a calcula - grafic. Inițial, se face un desen pe hârtie, după care se măsoară valorile măsurate.

Principiul acestei metode este transferul parametrilor reali ai structurii acoperișului într-o relație proporțională precisă la scară mai mică.

În ciuda faptului că metoda este considerată nu la fel de precisă ca metoda matematică, multe sunt convenabile și vă permit, de asemenea, să aflați rezultatele necesare.

Algoritmul este după cum urmează:

 1. Triunghiul isoscel este desenat și ținut de meridian - aceasta va fi înălțimea creastei.
 2. Desenarea unui triunghi este necesară, pornind de la unghiul de înclinare ales anterior, în funcție de parametrii individuali ai casei și locația acesteia.
 3. Pentru a desena unghiul exact al acoperișului, utilizați un proiector.
 4. După trasarea triunghiului, măsurați meridianul rezultat, adică înălțimea creastei.

Această metodă este deosebit de convenabilă pentru cei care urmează să echipeze mansarda pentru o locuință rezidențială. În această situație, este posibilă identificarea și identificarea vizuală a tuturor parametrilor necesari.

Înălțimea acoperișului

Calcularea înălțimii acoperișului unui tip de patru etaje

În ciuda faptului că tipul de acoperiș cu patru pante este mult mai complicat prin proiectare, în calcule este posibilă utilizarea parametrilor și a formulelor prin principiul de calcul al înălțimii versiunii cu două versiuni.

Acoperișul cu patru pante are două soiuri:

 1. Cort. În acest design, toate pantele acoperișului au aceeași lungime, suprafață și aceeași formă. Un astfel de soi este folosit în regiuni cu vânturi puternice. Este capabil să reziste la vânturi puternice și la un înalt grad de încărcare.
 2. Șoldul. Patinele sunt reprezentate de două triunghiuri și trapezoizi. O astfel de varietate necesită cheltuieli considerabile pentru materiale pentru construcția sa, cu toate acestea - aceasta este o opțiune ideală pentru construirea unui pod podea. Cu toate acestea, un astfel de design nu este potrivit pentru regiunile în care vântul puternic este puternic în rafale. În astfel de condiții, construcția necesită o armare suplimentară.

Pentru acoperișul versiunii cu patru versiuni, este adecvată metoda prin care se calculează înălțimea acoperișului gabionului:

 1. În construcție, puteți găsi un triunghi în unghi drept.
 2. În cifra găsită, desemnați hypotenuse, care va fi capriori, a doua parte - lățimea casei, împărțită la 2.
 3. Pornind de la unghiul de înclinare (unghiul tg), se calculează a treia parte a cifrei, care reprezintă înălțimea.

Înălțimea acoperișului șoldului

Videoclip util

Cum puteți determina înălțimea și unghiul acoperișului pe care le puteți învăța din videoclipul lecției:

concluzie

Determinați înălțimea proprie pentru viitorul casei - o lecție deși simplă, dar responsabilă. Având în vedere că acesta este un parametru destul de important pe care depinde fiabilitatea întregii structuri, este mai bine să încredințați o astfel de activitate specialiștilor. Mai ales dacă există îndoieli cu privire la unghiul pantei. Programele speciale de proiectare vor ajuta, de asemenea, în această chestiune.

Calcularea exactă a înălțimii acoperișului gabionului

Acoperișul clasic al colibei rusești este unul cu două etaje. Sistemul de rafturi pentru aceasta este destul de simplu, ceea ce a făcut-o foarte populară pentru acest tip de acoperiș. Acoperișul de șold (de patru pasi), de exemplu, este mult mai dificil din punct de vedere geometric. Este mai greu să calculați și să construiți, deci să luăm calculul unui acoperiș simetric cu două pante.

Calculul este de a determina lungimea grinzilor, care formează perechi. Fiecare dintre aceste perechi se alătură fermelor vecine cu ajutorul unui cărucior. Capetele acoperișului sunt pedestre triunghiulare. Lungimea grinzilor, ca înălțimea acoperișului, va fi determinată de unghiul său. Cum de a alege corect? Acest lucru va spune vremea dominantă în localitate.

Alegerea înălțimii creastei

Cine a fost în țările baltice sau în Scandinavia, am văzut că acoperișurile casei din sat sunt ascuțite. Acest lucru se datorează cantității mari de precipitații, care, la rândul său, se datorează prevalenței climatului marin și temperat. Cu un astfel de acoperiș, apa curge instantaneu, iar zăpada nu se oprește deloc. Cu toate acestea, cartierul cu dealurile împădurite, protejează fiabil aceste așezări de vânturi puternice, astfel încât navigația mare a acestor acoperișuri nu contează prea mult.

În casele arabe, acoperișurile erau plate, deoarece cantitatea de precipitații din zona deșertului este minimă. Dar vânturile puternice uscate din aceste regiuni se întâmplă.

Cu toate acestea, în cazul în care vânturile sunt ravagii în banda de mijloc, puteți găsi case cu acoperișuri complet diferite - aproape plate sau arcuite, pentru că joacă un rol important ca lipsa de timp sau de o vela buna raționalizate.

Și dacă înainte de astfel de case au fost construite în mod intuitiv, pe baza experienței generațiilor de azi pentru diferite regiuni ale Rusiei seturi de reguli care descriu sarcina de vânt și zăpadă pe acoperiș stabilit. În special, acest SP20.13330.2011 dezvoltat pe baza SNIP 2.01.07-85 * „marfă și efecte.“ În regiunea centrală a țării, de exemplu, este recomandat să se aleagă înălțimea nervurii, astfel încât unghiul de înclinare raze a fost de aproximativ 30-45 °. Acesta este unghiul care va face posibilă calcularea înălțimii creastei acoperișului și a lungimii grinzilor.

Calculul înălțimii acoperișului

Să ne îndreptăm spre geometria școlii. Acoperișul nostru ar trebui prezentat sub forma unui triunghi, care este de fapt fiecare dintre pedimentele sale. Un astfel de triunghi va fi obtuz. Împărțim-o de-a lungul axei de simetrie în două triunghiuri dreptunghiulare. Avem două picioare, dintre care una (a) știm că este jumătate din lățimea casei. Al doilea picior (b), care nu este încă cunoscut, este înălțimea acoperișului nostru.
b = a * tg α, unde:
α este unghiul acoperișului luat din setul de reguli.

Tangenta acestui unghi poate fi calculata pe calculatorul de inginerie sau folosind tabele matematice. Cateatul b care rezultă este înălțimea acoperișului.

Cunoscând ambele picioare, putem calcula amploarea hipotenentei. Aceasta este lungimea aproximativă a caprioarelor. Cu toate acestea, deoarece acoperișul se extinde adesea dincolo de pereții casei, agățându-se peste ele, lungimea canelurilor poate fi mărită. Aici, totul depinde de arhitectura unei clădiri particulare.

Cunoscând lungimea căpriori și lungimea acoperișului, care, în această dimensiune, de asemenea, se poate extinde dincolo de marginea casei, ce atârna deasupra baldachin peste frontoane, ne putem aștepta deja zona sa și, prin urmare - și numărul de material pentru acoperișuri.

Exemplu de calcul

Să presupunem că casa are o lățime de 6 m. Împărțiți-o la jumătate și obțineți 3 m. Aceasta este pisica noastră. Unghiul rampei, recomandat pentru construirea unei case într-o anumită localitate, este de 45 °.
b = 3 * tg 45 ° = 3 * 1

Dar chiar și fără utilizarea acestei formule, putem ghici că la un unghi de 45 °, triunghiul nostru dreptunghiular va fi echilateral. Adică, chiar și fără mese și un calculator va deveni clar că înălțimea acoperișului va fi de 3 m, adică - jumătate din lățimea casei.

Cât de corect pentru a calcula înălțimea acoperișului casei?

Ce este cel mai important în clădire? Desigur - acoperișul! Acesta este unul dintre cele mai importante elemente ale oricărei clădiri. Nici o structură nu va fi durabilă fără ea, - protecție împotriva fenomenelor naturii atât în ​​interiorul cât și în exteriorul clădirii. Acesta joacă un rol crucial pentru designul general al casei. Rezistența spațiului interior, precum și a pereților depind de calitatea suprapunerii. Aspectul său estetic influențează impresia generală a întregii clădiri. Pentru aceasta, sunt folosite elemente decorative, care contribuie la întărirea efectului pozitiv al casei.


Ce factori afectează aspectul estetic al acoperișului? În primul rând, aceasta este forma sa. Formează integritatea percepției clădirii printre trecători. Această erecție este o etapă crucială în structura casei. Din corectitudinea acestor calcule și modelare depinde nu numai de aspectul său, dar și de parametrii săi.

Parametrii pentru modelare:

 1. Înălțimea acoperișului. Este foarte important să calculați corect acest parametru. Ar trebui să se țină cont de unghiul de înclinare, precum și de numărul necesar de patine, de materialele utilizate pentru acoperirea acestuia în timpul construcției.
 2. Condiții naturale.
 3. Structura.
 4. Înălțimea clădirii.
 5. Opinia personală a proprietarului casei.

Schema calculului înălțimii acoperișului


În prealabil și cât mai precis posibil, un astfel de proiect este, în general, necesar pentru:

 • Calculați materialele care vor fi utilizate pentru construcția viitoare.
 • În avans, luați în considerare materialele izolante necesare pentru aceasta.
 • Luați în considerare în planificarea diferitelor dispozitive (de exemplu, snegozaderzhateli).

Calculul parametrilor depinde de forma sa. Înălțimea structurii de susținere depinde de aceasta. Neatenția, ținând cont de acești parametri, poate duce la o lipsă de funcționalitate în funcționarea viitoare a clădirii. De exemplu, înălțimea creastei acoperișului afectează suprafața totală a podelei. În acest caz, trebuie avut în vedere faptul că calculul materialelor poate fi mărit. Acest parametru afectează, de asemenea, configurația și lungimea grinzilor.

Tipuri de acoperișuri

Calcularea înălțimii pentru un tip de gabarit


Acest calcul trebuie realizat prin selectarea unghiului de înclinare a suprapunerii (de exemplu, 30-50 grade, altfel crește încărcarea vântului și acumularea de zăpadă).

Schema de calculare a înălțimii și înclinării unui acoperiș arctic


Cum se calculează înălțimea crestei și a acoperișului? Este necesar să se împartă lățimea casei cu 2 și apoi să se înmulțească cu panta pantei. Tabelul valorilor tangentelor și al calculatorului vă va fi util în acest scop și vă va ajuta să calculați corect parametrii necesari.

Calcularea înălțimii pentru un tip cu patru pante


Forța acestei forme este caracterizată de capacitatea de a monta fereastra mansardă. Tipul de patru etaje are un aspect diferit: șold și șold. Primul tip este tipic caselor de formă pătrată, cu o simetrie ideală, dacă sunt privite din orice unghi. Acest design ajută la creșterea rezistenței încărcăturii vântului la acoperiș. Al doilea tip este tipic pentru mansarde cu ferestre caracteristice "mansard".

Complexitatea acestui tip de construcție este complicată de materialele de construcție costisitoare.

Cât de corect pentru a calcula înălțimea acoperișului casei? Luați formula, ca și în cazul tipului gable. Rețineți că sunt, de asemenea, necesari următorii parametri: lungimea creastei și grinzile. Structurile structurilor de rulare în acest caz joacă un rol important în calculul lor.

Calcularea înălțimii pentru tipul de mansardă


Acest tip are aceiași parametri ca și fațeta, dar razele principale din mansardă au un cot. Această caracteristică caracteristică oferă adesea o vedere "ruptă" a structurii portante. Datorită acestui fapt, suprafața interioară a spațiilor este mărită. Complexitatea calculării acestui tip de mansardă se datorează unghiului de înclinare al rampei. Urmați cu atenție pentru a lua în considerare toate unghiurile de înclinare a razei. Acest lucru este extrem de necesar pentru calcul.

Se folosește, de asemenea, principiul secțiunii de aur, iar experții recomandă utilizarea acesteia în aceste calcule. Este extrem de important aici ca conturul să nu depășească circumferința. Acest principiu (secțiunea de aur) ajută la obținerea aspectului cel mai estetic al casei. Eliminând acest dezavantaj, veți obține o vedere unică și frumoasă a clădirii.

Cum să calculați în mod corect înălțimea acoperișului - cea mai simplă și dreaptă

Acoperișul este unul dintre cele mai importante elemente ale construcției unei case particulare, deoarece interferează cu penetrarea precipitațiilor atmosferice, a apei topite și a aerului rece în incintă. Dacă știți cum să calculați în mod corespunzător înălțimea acoperișului și a patinei, dispozitivul său va permite gravitației să scurgă umezeala de pe suprafața acoperișului, fără a crește sarcina pe sistemul de căpriori.

Necesitatea de a calcula înălțimea acoperișului

Casa de proprietate va arăta armonioasă, cu condiția ca aspectul acoperișului să-și completeze designul arhitectural. Pentru a face acest lucru, este necesar să se calculeze în mod corespunzător înălțimea acoperișului în raport cu lățimea casei.

În conformitate cu terminologia acceptată, înălțimea creastei este distanța dintre mijlocul fundului structurii de acoperiș și punctul său cel mai înalt.

Următorii parametri depind de valoarea acestui parametru:

 1. Unghiul de panta a razele. Cu cât înălțimea creastei este mai mare, cu atât mai mare este panta acoperișului acoperișului. În regiunile în care se înregistrează o mulțime de zăpadă în timpul iernii sau se produc adesea ploi abundente în cursul anului, unghiul de înclinare a razei trebuie să fie de 20-50 de grade.
 2. Suprafața acoperișului. Cu cât este mai mare acoperișul, cu atât mai mare este suprafața patinei, ceea ce înseamnă că costurile de instalare cresc. Acest lucru se datorează numărului mare de materiale de construcție necesare pentru construirea sistemului de acoperișuri.
 3. Capacitatea de transport a cadrului de acoperiș. Cu înălțimea în creștere, greutatea structurii crește, ca și sarcina din straturile "plăcii". Din acest motiv, este necesară consolidarea cadrului prin instalarea de elemente suplimentare.

Există două metode de a cunoaște înălțimea acoperișului:

 • calculați valoarea necesară în funcție de dimensiunea pantei dorite;
 • stabiliți mai întâi cu acest parametru și apoi calculați doar ceea ce ar trebui să fie panta patinei.

Alegerea înălțimii structurii

La proiectare, este necesar să se cunoască înălțimea acoperișului, deoarece această valoare are un efect semnificativ asupra performanței acestuia.

Cunoașterea informațiilor cu privire la modul de determinare a înălțimii acoperișului casei va ajuta la calcularea și crearea proiectului, care va face față climatului din regiune și scopului clădirii. Ca urmare, acoperișul va dura mult mai mult și rareori va necesita întreținere.

Când proiectați o structură de acoperiș, luați în considerare următoarele:

 1. Precipitații anuale medii. Cu cât această cifră este mai mare, cu atât mai mare trebuie să fie patina.
 2. Vant încărcat. Pe terenul cu vânturi puternice, clădirile cu înălțime mică, cu un acoperiș scăzut înclinat, sunt de obicei construite.
 3. Numirea structurii. Dacă proiectul casei prevede amenajarea unei săli de mansardă rezidențială, atunci înălțimea creastei ar trebui făcută la cel puțin 2,5 metri.

Pentru a înțelege cum se calculează înălțimea acoperișului și a pantei sale, este necesar înainte de proiectarea proiectului, deoarece acești parametri influențează caracteristicile structurii cadrului și alegerea materialului pentru acoperirea acoperișului.

Cum să calculați corect și să determinați înălțimea acoperișului, în raport cu lățimea casei

Tehnica, cum se calculează înălțimea acoperișului și a skate-ului, este simplă. La efectuarea calculelor se presupune că secțiunea verticală a acoperișului este un triunghi isoscel, a cărui bază este egală cu lățimea frontonului. În acest caz, se utilizează formule matematice.

Apoi, pentru a calcula înălțimea acoperișului, procedați după cum urmează:

 1. Lățimea structurii este împărțită la 2.
 2. Pentru a determina pantă, trebuie să alegeți unghiul dintre bază și suprafața pantei acoperișului.
 3. Apoi, conform tabelului Bradys, se determină tangenta acestui unghi.
 4. Jumătate din valoarea lățimii este înmulțită cu tangenta unghiului și se obține înălțimea creastei.

De obicei, acest parametru este ales astfel încât panta acoperișului să fie de 25-45 de grade.

Calcularea înălțimii optime a coamei unui acoperiș - proporții

Unul dintre elementele principale ale structurii este acoperișul. Viabilitatea casei și liniștea ocupanților ei depind de calitatea și forma ei potrivită.

Orice acoperiș înclinat constă din mai multe elemente de bază. Acestea includ:

Calculul preliminar atunci când proiectați o casă ar trebui să contribuie la determinarea cantității necesare de materiale pentru construcția sa. Pe baza acestui fapt, se elaborează un buget (estimare) al cheltuielilor. Calculează costul acoperișului este imposibil fără a determina forma și înălțimea acestuia.

Tipuri de acoperișuri

În construcțiile moderne, aproape toate formele de acoperișuri existente în arhitectură sunt comune. Sunt larg răspândite speciile cu o singură pantă și cu două pante, precum și cu patru pene (șold).

În plus, există, de asemenea, acoperișuri încovoiate, acoperite cu spărturi, rupte (mansardă) și complexe în mai multe etape.

Printre cele mai răspândite acoperișuri sunt două înclinări, care sunt o construcție simplă constând din două rampe înclinate și două pedante - pereți verticali de formă triunghiulară.

Acoperișurile construcției de gabarit sunt montate, de obicei, în garaj, în foișor de grădină. Acoperișul cu două poduri, cu mansardă, arată și original.

Sistemul de acoperiș al acestor acoperișuri este alcătuit dintr-un unghi asociat cu linia orizontală a pieselor. Oferă o placă de stabilitate sau o cutie solidă.

Partea superioară a acoperișurilor arbalete, joncțiunea picioarelor cavității, se numea creastă. Aceasta este cea mai mare parte a întregii clădiri, unde mulți proprietari de case private instalează un decojitor decorativ.

Pentru a determina suprafața acoperișului și a calcula numărul de plăci pentru acoperiș, materialul de acoperiș și lungimea întârzierii însăși, trebuie să învățăm cum să calculăm înălțimea creastei.

Calculează rapid și precis acoperișul gabionului, inclusiv determinarea înălțimii coșului de creastă și utilizarea unui calculator online pe Internet.

Parametrii care afectează înălțimea acoperișului

Acoperișul este partea superioară a clădirii, așa că percepe toate încărcăturile care cad pe ea. În timpul iernii, zăpada se acumulează pe acoperiș, în timpul anului - impactul vântului, care este mai mare, cu atât este mai mare suprafața razelor și cu cât sunt mai abrupte acestea față de orizontală.

Când proiectați, puteți reduce ușor influența factorilor meteorologici. Deci, atunci când utilizați materiale de acoperire netedă, cum ar fi profilate sau metal, puteți reduce semnificativ cantitatea de zăpadă care se va acumula. Cu un unghi de înclinare suficient, acesta va aluneca în jos, fără a crește semnificativ încărcătura sistemului de bare și a cutiei.

Pentru a reduce încărcătura vântului, este de dorit să realizați acoperișuri cu o pantă mai mică. Dar acest lucru este plin de formarea de snowdrifts mari, care, atunci când topirea zăpezii, poate duce la prăbușirea acoperișului. Prin urmare, este necesar să se găsească o "medie de aur" între creșterea și scăderea unghiului acoperișului.

De asemenea, puteți beneficia de un articol despre ondulin.

Determinați înălțimea creastei

Metoda una - matematică

Pentru a calcula înălțimea creastei unui acoperiș arcuit, este necesară reprezentarea structurii sale în secțiune transversală. Acesta va fi un triunghi isoscel. În consecință, înălțimea creastei va fi înălțimea acestui triunghi.

După construirea înălțimii (perpendiculară pe baza triunghiului) obținem două triunghiuri dreptunghiulare în care unul dintre picioare va determina parametrul necesar. Al doilea picior poate fi definit prin împărțirea cu 2 a lățimii totale a casei.

Pentru a îndeplini condițiile optime de funcționare a casei în condiții de precipitații mari și de vânturi puternice, unghiul de înclinare al pantelor acoperișului este luat în intervalul 20 ° - 45 °. Calculați înălțimea acoperișului arcadei, pe baza acestor parametri, va ajuta teorema lui Pythagoras și a tabelului Bradys.

Prin toate teoremei cunoscute de ani lungime școală a unui picior (înălțimea nervurii) va fi determinată ca produs al doilea picior (jumătate din lățimea casei) tangenta unghiului de cateta opus dorit (unghiul pantei).

Să dăm tangenta unghiurilor de la 20 ° la 45 ° în trepte de 5 °.

Reguli pentru calcularea înălțimii acoperișului casei

Înălțimea acoperișului afectează aspectul casei, complexitatea asamblării ramei și caracteristicile tehnice. Prin urmare, este important să acordați o atenție deosebită stabilirii dimensiunii și numai apoi achiziționați materialul. Pentru a efectua calcule nu este necesar să contactați organizațiile specializate. În articol vom discuta despre modul în care se calculează corect înălțimea acoperișului și, de asemenea, ceea ce îl afectează.

Ce influențează înălțimea crestei?

Creasta este numită marginea orizontală a conjugării vârfurilor a două pante de acoperiș. Suprasolicitarea și subestimarea înălțimii afectează în mod negativ funcționarea acoperișului, răsturnând aspectul clădirii. Prin urmare, atunci când se calculează, nu este suficient să fii ghidat de propriul gust. Înainte de a calcula înălțimea creastei, este important să acordați atenție diferitelor condiții tehnice.

În articol, vom accepta în mod prestabilit acoperișuri cu pante egale în lungime și unghi de înclinare. Acest lucru va simplifica definirea înălțimii, deși toate principiile descrise se aplică construcțiilor asimetrice.

Conform geometriei, una dintre raze este o hypotenuse, iar distanța de la creastă la bază este un picior.

Înainte de a calcula înălțimea acoperișului casei, acordați atenție următorilor factori:

 • tipul de acoperis;
 • spațiu mansardat;
 • fenomenele atmosferice.

Acum, să examinăm fiecare element în detaliu.

Acoperiș de acoperis

Pentru diferite materiale există cerințe proprii pentru abrupta gradientului. Din acest indicator va depinde de calcularea înălțimii acoperișului arcadei de creastă. Există principii generale de selectare a materialului în funcție de unghiul rampei:

 1. Pentru piesele mici, panta rampei trebuie să fie mai mare decât pentru materialele de tablă lungi. Acest lucru se datorează faptului că atunci când se acumulează umiditate în articulații pot apărea scurgeri. Prin urmare, patinele pentru un acoperiș din ardezie sunt mai mari decât patinele de pe un acoperiș din metal. Faptul este că lungimea ardei de undă este de numai 1,75 m, iar materialul de acoperiș metalic poate ocupa întreaga lungime a rampei.
 2. Înălțimea acoperișului de creastă afectează și numărul de îmbinări. Cu subestimarea unghiului, numărul de conexiuni, suprapuneri, ar trebui să scadă. Prin urmare, opțiunile cele mai fiabile sunt materialele de tip foaie mare și rulouri.
 3. Elementele de acoperire grele sunt amplasate pe pante abrupte. Acoperișurile plăcilor de ardezie și a plăcilor ceramice au o masă mare, așa că faceți o pantă abruptă. Deci, ei nu îndoaie căpriorii.

Trebuie reținut faptul că cu cât este mai abruptă panta, cu atât mai mult material pentru acoperirea acoperișului va fi necesar. Deci, dacă luăm în considerare cererea pentru unghiul pantă de 7-10 ° pentru 100%, atunci un unghi de 45 ° va necesita o depășire de 150% și un unghi de 60 ° - toate 200%.

Dimensiunile patinelor față de lățimea casei variază de-a lungul înălțimii creastei.

Cameră la mansardă

Există două tipuri de case: cu un spațiu de mansardă și fără el. Pentru fiecare variantă există condiții proprii pentru calcularea înălțimii creastei. În cazul în care spațiul mansardă este rezidential, apoi la creșterea celui mai înalt proprietar se adaugă 30-40 cm. Dar este mai bine să ne gândim la invitați, făcând plafonul la o înălțime de 2,4 metri. Dar este important să ne amintim că acesta este numai tavanul, nu înălțimea acoperișului. Aici va fi necesar să adăugați încă o jumătate de metru sau mai mult, în funcție de preferințe.

Dacă spațiul mansardă este nelocuit, atunci înălțimea crestei este calculată sub influența siguranței la incendiu. Unul dintre elementele impune proprietarilor de a oferi o prin trecere sub înălțimea acoperișului de cel puțin 1,6 metri și o lățime de 1,2 m. Sistemele complexe de acoperiș, aceste dimensiuni pot fi reduse la 0,4 m. Acest lucru va oferi un spațiu liber și canalul de ventilație pentru reparații, inspecție.

Clădirile goale sunt construite astfel încât, deasupra tavanului etajului anterior, zidurile să fie ridicate suplimentar. De exemplu, în clădirile semi-monastice, înălțimea pereților este mărită cu 1,4 metri. În astfel de construcții, înălțimea acoperișului este măsurată de la fața inferioară a Mauerlatului. Astfel de structuri sunt potrivite pentru zonele climatice cu vânturi puternice. Acest lucru face posibilă reducerea pantei rampei.

Clădirile goale sunt populare în construcția de garaje, depozite și alte clădiri menajere mici. De obicei nu oferă un plafon la mansardă, economisind astfel materiale și timp.

Fenomene atmosferice

Condițiile climatice afectează în mod direct înălțimea crestei. Prin urmare, în diferite orașe există o pantă "de aur" a rampei. Următorii factori se referă la fenomenele atmosferice:

 1. Precipitații. Cu cât mai multă ploaie în zăpada din zona ta, cu atât mai multă abatere trebuie să faci. În consecință, înălțimea acoperișului crește, de asemenea. Dacă această condiție este neglijată, probabilitatea de scurgere crește.
 2. Vântul. Pentru zonele cu vânturi de putere medie și joasă nu există nici o diferență în înălțimea creastei. Și aici, unde de multe ori suflă puternic vânturi puternice, de obicei panta acoperișului nu depășește 10 °. Acest lucru impune anumite restricții asupra materialelor utilizate. Dacă nu luați în considerare forța vântului, riscați să pierdeți întreaga structură a acoperișului.
 3. Cantitatea de zăpadă. Există o relație între panta și cantitatea de zăpadă. Cu cât scade mai mult în timpul iernii, cu atât este mai mare unghiul pe care trebuie să-l faceți. Motivul este creșterea sarcinii pe sistemul de lambriuri. Se recomandă preferința pentru pante mai mari de 45 °.

Pentru a determina particularitățile regiunii de reședință, puteți contacta serviciul meteorologic local sau literatura de specialitate. În documentația normativă SNiP 23-01-99 sau SP 20.13330.2011 există hărți meteorologice și recomandări pentru construcție.

Metode de calcul al înălțimii creastei

Calculul înălțimii acoperișului depinde în mare măsură de preferințele dvs. Există două modalități principale:

Să ne uităm la metoda matematică de numărare. Așa cum am menționat deja în prima subcapitolă, în mod implicit au luat un acoperiș izoceles cu două înclinări. Avem capacitatea de a calcula înălțimea necesară dacă cunoaștem unghiul de înclinare și distanța dintre pante. Acum aveți nevoie de o masă Bradys și un calculator. În literatura de referință găsim tangenta unghiului nostru, apoi înmulțim cu jumătate lungimea dintre patine. Rezultatul este înălțimea creastei.

Luați în considerare calculul pe un exemplu real. Să presupunem că clădirea noastră are dimensiunile de 7x10 metri. În același timp, suntem în zona cu vânturi medii, iar în rolul acoperișului folosim acoperișuri metalice. Nu intenționăm să echipăm podul și să luăm pantă egală cu 20 °, astfel încât apa de ploaie să curgă fără probleme.

Se pare că lungimea piciorului este 7/10 = 3,5 metri. Conform datelor din tabel, tangenta de 20 ° este egala cu 0,839. Acum multiplicați numerele rezultate: 3.5 * 0.839 = 2.94. Prin urmare, înălțimea vârfului acoperișului de pe fundul Mauerlatului este de 2,94 metri.

Metoda grafică este potrivită pentru cei care au o bucată de hârtie la îndemână, un creion și o riglă cu un protractor. Tot ce este necesar este să desenați un acoperiș într-o secțiune, respectând scara. Pentru a face acest lucru, trageți o linie orizontală, marcați pe ea limitele bazei acoperișului. Găsiți mijlocul și desenați o perpendiculară. Pe de o parte, trageți o linie cu protractorul la unghiul dorit. Punctul de intersecție va arăta înălțimea, trebuie doar să o măsurați cu o riglă.

Rezultatul rezultat va fi aproximativ, pentru acesta este necesar să se adauge 2/3 din grosimea rafturii. Sunt permise abateri mici și nu afectează în mod critic funcționarea acoperișului. Aceste erori se compun din necesitatea de a face ventilație sub placa metalică și lamele.

Pentru a marca înălțimea dorită în realitate este suficient să se determine mijlocul clădirii. Apoi introduceți bara verticală sau polul la înălțimea corectă. După efectuarea calculului, încercați să îl transferați cât mai exact posibil din hârtie către clădirea reală. Apoi acoperișul va dura mulți ani și nu va da o scurgere în cele mai ploioase zile.

Geometria simplă: calculul parametrilor acoperișului

Gable acoperișul a devenit mult timp un clasic al arhitecturii. Lista avantajelor sale include simplitatea instalării, costurile reduse de întreținere și caracterul practic în ceea ce privește îndepărtarea naturală a apei de ploaie și a zăpezii. Pentru a experimenta pe deplin aceste beneficii, este necesar să planificați cu atenție proiectarea acoperișului și să calculați dimensiunile. Aceasta este singura modalitate de a face designul durabil și de a menține un aspect atractiv de mai mulți ani.

Parametrii de bază ai acoperișului arcului

Selectarea dimensiunii optime a acoperișului este un proces complex de găsire a unui compromis între aspectul dorit al clădirii și cerințele sale de siguranță. Într-un acoperiș bine proiectat, toate proporțiile sunt aproape de ideal. Parametrii principali ai acoperișului acoperișului includ unghiul de înclinare, înălțimea creastei, lățimea acoperișului și consolele sale.

Stratul de acoperiș

Panta acoperișului este valoarea care determină poziția rampei în raport cu linia de orizont. Alegerea acestui indicator se efectuează la etapa de proiectare. În mod tradițional, ambele versanți ai unui acoperiș gable sunt făcute cu aceleași unghiuri, dar se găsesc și soiuri asimetrice.

Cel mai adesea există acoperișuri cu o pantă de 20 ° până la 45 °

Gradele sunt folosite pentru a măsura panta. Pentru acoperișuri este adoptat un interval de 1 0 -45 0. Cu cat cifra este mai mare, cu atat structura este mai acuta si invers, gradul scade, acoperisul devine inclinat.
În funcție de pantă, se disting mai multe tipuri de acoperișuri:

 • plat (mai puțin de 5 °), ale căror avantaje sunt consumul scăzut al materialelor și întreținerea ușoară, iar dezavantajele sunt prezența obligatorie a unui sistem de impermeabilizare bun și măsuri de prevenire a acumulării zăpezii;
 • Înclinare (până la 30 °), permițând utilizarea ca acoperire care acoperă toate materialele existente, dar mai scumpă decât în ​​prețuri plate;
 • abrupte (mai mult de 30 °), capabile de autocurățire, dar care nu sunt rezistente la sarcina vântului.

Instrumentul pentru măsurarea unghiului pantei este inclinometrul. Modelele moderne sunt echipate cu un tablou de bord electronic și un nivel de bule. Când dispozitivul este orientat orizontal, scala indică "0".

Producătorii oferă achiziționarea de inclinometre cu senzori laser care permit efectuarea măsurătorilor la distanță de obiect

Galeria foto: acoperișuri cu gradiente diferite

Într-o serie de documente normative, de exemplu, SNiP II-26-76 "Acoperișuri", panta este indicată în procente. Nu există recomandări stricte pentru o singură indicație a parametrului. Dar procentul este foarte diferit cu opțiunea în grade. Astfel, 10 este egal cu 1,7%, iar 30 0 este egal cu 57,7%. Pentru un transfer fără erori și rapid al unei unități de măsură în alta, se creează tabele speciale.

Tabel: relația dintre unitățile de măsură ale pantei

Ridicare înălțime

Un alt parametru important al acoperișului este înălțimea creastei. Un cal este punctul de vârf al sistemului de rafturi, situat la intersecția planurilor de skate. Acesta servește ca suport pentru capriori, dând acoperișului rigiditatea necesară și permite distribuirea uniformă a sarcinii pe întreaga structură. Din punct de vedere structural, este o nervură orizontală realizată dintr-un fascicul de lemn. Dacă ne imaginăm un acoperiș gable în formă de triunghi, atunci înălțimea creastei este distanța de la bază până la partea de sus a figurii.

Conform regulilor de geometrie, înălțimea creastei este egală cu lungimea piciorului triunghiului drept

Lățimea totală a acoperișului și lățimea consolei

Lățimea totală a acoperișului este determinată de lățimea casetei (dimensiunea sistemului de lambriuri) și de lățimea șipcilor.

Suprafața este partea din acoperiș care iese dincolo de pereți. Lățimea consolei este distanța de la intersecția peretelui de lagăr cu acoperișul până la partea inferioară a foii de acoperiș. În ciuda mărimii modeste și a unui procent mic în suprafața totală, pervazul joacă un rol cheie în funcționarea casei. Cornierul protejează pereții exteriori de a cădea asupra lor de precipitații atmosferice, păstrând acoperirea lor în forma lor originală. El creează o umbră în zona locală în căldura verii și adăpostește oamenii în timpul unei ninsori. În plus, consola facilitează îndepărtarea apei de ploaie de pe acoperiș.

Dimensiunea necesară a prelungirii cortinei B este obținută prin prelungirea sau extinderea picioarelor cavității

Există 2 tipuri de streașină, care diferă în funcție de locație și lățime:

 • fronton - o mică zonă a pantei acoperișului, situată pe partea laterală a frontonului;
 • Cornice - o consolă mai largă care este de-a lungul acoperișului.
Pentru a proteja suprafața inferioară, proeminența este căptușită cu o placă de bordură, siding sau spoturi

Galerie foto: acoperișuri cu lățimea diferitelor console

Factorii care afectează parametrii acoperișului

Prima etapă a construcției acoperișului este studiul și pregătirea planului tehnic. Ar trebui să țină seama de toate nuanțele care vor afecta viața acoperișului. Parametrii de proiectare sunt determinați atunci când se analizează un grup de factori: caracteristicile climatice ale regiunii, prezența unui pod și tipul de material de acoperiș.

În funcție de zona în care se află clădirea, aceasta poate fi influențată de diverse forțe și sarcini naturale. Printre acestea - vânt, presiune de zăpadă și impactul apei. Determinați semnificația lor poate fi, referindu-se la o organizație specială de construcție care efectuează sondaje similare. Pentru cei care nu caută modalități simple, există o opțiune pentru a vă determina singuri parametrii.

Vant încărcat

Vântul creează o presiune considerabilă asupra pereților și a acoperișului clădirii. Fluxul de aer, întâlnindu-se în calea unui obstacol, se împarte, se îndreaptă în direcții opuse: spre fundația și proeminența acoperișului. Presiunea excesivă asupra consolei poate provoca ruperea acoperișului. Pentru a proteja structura de distrugere, evaluați coeficientul aerodinamic, în funcție de unghiul de înclinare al rampei.
Cu cât pantă este mai abruptă și cu atât mai mare cu potcoava, cu atât este mai mare încărcarea vântului pe o suprafață de 1m 2. În acest caz, vântul tinde să răstoarne acoperișul. Pe acoperișurile înclinate ușor, uraganul funcționează diferit - forța de ridicare ridică și îndepărtează coroana casei. Prin urmare, pentru zonele cu o forță a vântului slabă sau moderată, este posibilă proiectarea acoperișurilor cu orice înălțime și unghi de înclinare. Iar pentru locurile cu rafale puternice de vânt se recomandă specii de grad scăzut de la 15 la 25 °.

În plus față de impactul orizontal, vântul exercită presiune în plan vertical, apăsând materialul de acoperire pe căptușeală

Calcularea încărcării vântului pe un acoperiș arcuit

vânt estimat este produsul a două componente: valoarea standard a parametrului (W) și coeficientul (k), ia în considerare modificarea presiunii în funcție de înălțimea (z). Valoarea normativă este determinată utilizând o hartă a vântului.

Teritoriul țării este împărțit în 8 zone cu diferite valori nominale ale vântului

Factorul de înălțime se calculează în conformitate cu tabelul de mai jos pe baza tipului de teren corespunzător:

 1. A - zone de coastă ale corpurilor de apă (mări, lacuri), deșerturi, stepi și tundra.
 2. B - o zonă urbană cu obstacole și clădiri cu o înălțime de 10-25 m.
 3. C - zonă urbană cu facilități de înălțime de 25 m.

Tabel: coeficient pentru calcularea încărcării vântului

Să luăm în considerare un exemplu. Este necesar să se determine sarcina vântului estimată și să se tragă o concluzie privind panta acceptabilă a acoperișului. Context :. Regiunea - orașul Moscova, cu vedere la zona din înălțimea de 20 m casa este pe harta Moscova - zona 1, cu o sarcină de 32 kg / m 2. Asta pentru o înălțime de 20 m și forma la sol, în raportul dorit este egal cu 0,85 de rânduri și coloane din tabel obține metoda de aliniere. Înmulțind cele două numere, stabilim că sarcina vântului va fi de 27,2 kg / m 2. Deoarece valoarea obținută este mare, este posibil să se utilizeze gradientul la 35-45 °, în caz contrar este necesar să se ia unghiul de rampă 15-25 °.

Încărcare de zăpadă

Masele de zăpadă care se acumulează pe acoperiș exercită o anumită presiune asupra acoperișului. Cele mai multe drift-uri, cu atât mai mare este sarcina. Dar este periculos nu numai presiunea zăpezii, ci și dezghețarea acesteia când temperatura crește. Greutatea medie a zăpezii proaspăt căzute pe 1 m 3 este de 100 kg, în timp ce în formă brută această cifră crește de trei ori. Toate acestea pot cauza deformarea acoperișului, o încălcare a etanșeității acestuia și, în unele cazuri, duce la prăbușirea structurii.

Cu cât unghiul mai mare al pantei rampei este mai mare, cu atât depozitele de zăpadă sunt mai ușor îndepărtate de pe acoperiș. În zonele cu zăpadă mare, înălțimea maximă a patinei trebuie luată la 60 °. Dar construirea unui acoperiș cu o pantă de 45 ° contribuie la îndepărtarea naturală a zăpezii.

Sub influența căldurii care vine de jos, zapada se topeste, crescând riscul de scurgere

Calcularea încărcării de zăpadă pe acoperișul arborilor

Valoarea sarcinii de zăpadă se obține prin înmulțirea sarcinii medii (S), caracteristică pentru un anumit tip de teren, și a factorului de corecție (m). Valoarea medie a lui S se găsește pe harta încărcării de zăpadă a Rusiei.

Teritoriul Rusiei include 8 zone de zăpadă

Factorul de corecție m variază în funcție de panta acoperișului:

 • la un unghi de acoperiș de până la 25 0 m este egal cu 1;
 • Valoarea medie a lui m pentru intervalul 25 0 -60 0 este 0,7;
 • pentru acoperișurile înclinate cu un unghi mai mare de 60 °, coeficientul m nu participă la calcule.

Să luăm în considerare un exemplu. Este necesar să se determine sarcina de zăpadă pentru casă cu un unghi de panta de 35 0, situat în Moscova. Pe hartă, constatăm că orașul necesar este situat în zona 3 cu o încărcătură de zăpadă de 180 kg / m 2. Se presupune că coeficientul m este 0,7. Prin urmare, se obține valoarea dorită de 127 kg / m2 dacă multiplicăm acești doi parametri.

Sarcina totală, compusă din greutatea întregului acoperiș, zăpadă și vânt, nu trebuie să depășească 300 kg / m 2. În caz contrar, ar trebui să alegeți un material de acoperire mai ușor sau să schimbați unghiul de înclinare al rampei.

Tipul acoperișului: mansardă sau gol

Există 2 tipuri de acoperișuri gable: mansardă și bescherdachnaya. Numele lor vorbesc de la sine. Deci, podul (separat) acoperiș este echipat cu un mansardă non-rezidențiale, și bescherdachnaya (combinat) - un pod de exploatare. Dacă intenționați să utilizați spațiul sub acoperiș pentru a stoca lucruri care nu sunt folosite în viața de zi cu zi, atunci nu este sens în creșterea înălțimii acoperișului. Dimpotrivă, atunci când planificați o cameră de zi în pod-acoperis, ar trebui să crească înălțimea de creasta.

Înălțimea oricărui tip de acoperiș ar trebui să fie suficientă pentru reparații interne

Pentru acoperișurile nerezidențiale, înălțimea coamei este determinată de regulile de siguranță la foc. Reglementările de construcție prevăd că mansarda trebuie să conțină un trecere prin înălțime de 1,6 m și lungime de 1,2 m. Pentru acoperișurile rezidențiale, înălțimea este stabilită, pe baza confortului lor de a trăi și a plasării fără probleme a mobilierului.

Tipul materialului de acoperire

Până de curând, piața construcțiilor a oferit doar câteva nume de materiale de acoperiș. A fost o ardezie tradițională și o tablă de oțel zincat. Acum, sortimentul este complet completat cu produse noi. Atunci când alegeți materialul pentru acoperiș, trebuie luate în considerare mai multe reguli:

 1. Cu o reducere a dimensiunilor materialelor de acoperire a pieselor, unghiul de înclinare crește. Acest lucru se datorează numărului mare de îmbinări, care reprezintă puncte potențiale de scurgere. Prin urmare, precipitarea este încercată cât mai repede posibil.
 2. Pentru acoperișurile cu o înălțime mică a creastei, este preferabil să se utilizeze materiale de acoperire cu role sau foi mari.
 3. Cu cât materialul de acoperiș cântărește mai mult, cu atât crește mai mult panta acoperișului.
Gama posibilelor prejudecăți este descrisă în instrucțiunile producătorului pentru instalarea acoperișului

Tabelul: panta recomandată pentru acoperiș pentru diferite materiale

Costul unui acoperiș gable

Este logic ca, pe măsură ce crește panta rampei, crește suprafața acoperișului. Acest lucru duce la creșterea consumului de materiale și componente de piloți și acoperișuri (cuie, șuruburi) pentru a le asigura. Costul primar al unui acoperiș cu un unghi de 60 ° este de 2 ori mai mare decât crearea unui acoperiș plat și panta de 45 ° va costa de 1,5 ori mai scumpă.

Cu cât este mai mare sarcina totală pe acoperiș, cu atât mai mare este secțiunea transversală a lemnului pentru sistemul de rafturi. Cu o panta usoara a acoperișului, pasul cutiei este redus la 35-40 cm sau rama este solida.

Calculul inconfundabil al dimensiunilor acoperișului va economisi bugetul familiei

Video: Sistemul de rafturi și parametrii acoperișului

Calcularea parametrilor acoperișului

Pentru a calcula rapid dimensiunile acoperișului, puteți utiliza calculatorul online. Câmpurile de date sursă de program trebuie să fie introduse (dimensiunile bazei clădirii, tipul de material pentru acoperișuri, înălțime de ridicare), iar rezultatul este valoarea dorită de structuri de înclinare, zona acoperișului, în greutate, și cantitatea de material pentru acoperișuri. Un mic minus - pașii de calcul sunt ascunși de utilizator.

Pentru o mai bună înțelegere și claritate a procesului, este posibilă efectuarea unor calcule independente ale parametrilor acoperișului. Există o metodă matematică și grafică pentru calcularea acoperișului. Primul se bazează pe identități trigonometrice. Un acoperiș gable este reprezentat sub forma unui triunghi izoscel, ale cărui dimensiuni sunt parametrii acoperișului.

Cu ajutorul formulelor de trigonometrie este posibilă calcularea parametrilor acoperișului

Calcularea unghiului de panta a pantelor acoperișului

Datele inițiale pentru determinarea unghiului de înclinare sunt înălțimea selectată a acoperișului și jumătate din lățimea acestuia. De exemplu, luați în considerare un acoperiș clasic, cu paturi simetrice. Avem: înălțimea creastei este de 3 m, lungimea peretelui este de 12 m.

Dimensiunile c și d sunt denumite în mod obișnuit acoperișurile

Secvența de calcul a pantei:

 1. Am împărțit acoperișul condiționat în 2 triunghiuri dreptunghiulare, pentru care tragem un perpendicular de sus în fundul figurii.
 2. Luați în considerare unul dintre triunghiurile dreptunghiulare (stânga sau dreapta).
 3. Deoarece construcția este simetrică, proiecțiile patinei c și d vor fi aceleași. Ele sunt egale cu jumătate din lungimea peretelui, adică 12/2 = 6 m.
 4. Pentru a calcula unghiul de înclinare al pantei A, calculăm tangenta sa. Din cursul școlii ne amintim că tangenta este raportul piciorului opus la cel alăturat. Partea opusă este înălțimea acoperișului, iar partea contiguă este jumătate din lungimea acoperișului. Obținem că tangenta este 3/6 = 0,5.
 5. Pentru a determina care unghi tangentul rezultat are, folosim tabelul Bradys. Găsind valoarea 0.5 în ea, constatăm că unghiul pantei este de 26 0.

Pentru a traduce tangentele sau unghiurile sinusoidale în grade, puteți utiliza tabele simplificate.

Tabel: Determinarea pantei pantei prin tangenta unghiului pentru intervalul 5-60 0

Calcularea ascensiunii acoperișului gable și a înălțimii crestei

Înălțimea acoperișului este strâns legată de înclinația pantei. Se determină prin metoda inversă a derivării gradientului. Baza de calcul este luată unghiul de înclinare a acoperișului, care este potrivit pentru zona în funcție de zăpadă și vânt sarcina, tipul de acoperiș.

Cu cât mai multă pantă, cu atât spațiul este mai liber sub acoperiș

Procedura de calculare a ascensorului pe acoperiș:

 1. Pentru confort, ne rupem "acoperișul" în două părți egale, axa simetriei va fi înălțimea creastei.
 2. Determinați tangenta unghiului selectat al pantei acoperișului, pentru care utilizați masa Bradys sau calculatorul de inginerie.
 3. Cunoscând lățimea casei, calculăm mărimea jumătății.
 4. Înălțimea rampei de formula n = (B / 2) * tg (A), unde H - înălțimea acoperișului, B - lățime, A - unghiul de polarizare pantei.

Folosim algoritmul de mai sus. De exemplu, este necesar să se stabilească înălțimea acoperișului acoperiș al casei cu o lățime de 8 m și un unghi de panta de 35 0. Folosind calculatorul, constatăm că tangenta de 35 0 este de 0,7. Jumătate din lățimea casei este de 4 m. Înlocuind parametrii în formula trigonometrică, constatăm că H = 4 * 0.7 = 2.8 m.

Înălțimea corectă a acoperișului conferă casei un aspect armonios

Procedura de mai sus se referă la determinarea ascensorului de acoperiș, adică a distanței de la fundul podelei mansardei până la punctul de susținere a picioarelor cavității. Dacă grinzile proeminențează deasupra grinzii de creastă, înălțimea totală a creastei este definită ca suma acoperișului și 2/3 din grosimea grinzii de rafturi. Astfel, lungimea totală a creastei pentru un acoperiș cu o creștere de 2,8 m și o grosime a fasciculului de 0,15 m este obținută egală cu 2,9 m.

În locurile de tăiere a coroanelor pentru asamblare cu un șanț de creastă, rafturile sunt reduse cu 1/3

Calcularea lungimii grinzilor și a lățimii acoperișului

Pentru a calcula lungimea grinzilor (hypotenuse într-un triunghi dreptunghiular), puteți merge în două moduri:

 1. Calculați dimensiunea prin teorema lui Pythagorean, care afirmă: suma pătratelor picioarelor este egală cu pătratul hipotenselor.
 2. Utilizați identități trigonometrice: lungimea ipotenuzei într-un triunghi dreptunghic este raportul dintre piciorul opus (înălțimea acoperișului) la sinusul unghiului (acoperiș înclinare).

Să luăm în considerare ambele cazuri. Să presupunem că avem o înălțime de ridicare a acoperișului de 2 m și o lățime de deschidere de 3 m. Înlocuind valorile în teorema lui Pitagora și că se obține valoarea dorită este egală cu rădăcina pătrată a 13, sau 3,6 m.

Cunoscând cele două picioare ale triunghiului, puteți calcula cu ușurință hypotenuse sau lungimea rampei

A doua modalitate de a rezolva problema este de a găsi răspunsul prin identități trigonometrice. Au un acoperiș 45 cu un unghi de înclinare 0 și înălțimea de ridicare de 2 m. Apoi ciorchine lungime se calculează ca raportul dintre ridicare la 2 m la sinusul înclinării 45 0, care este egală cu 2,83 m.

Lățimea acoperișului (în figura Lbd) este alcătuită din lungimea grinzilor (Lc) și lungimea șipcilor (Lcc). Iar lungimea acoperișului (Lcd) este suma lungimii peretelui casei (Ldd) și a două șanțuri (Lfs). Pentru o casă cu o lățime a cutiei de 6 m și o prelungire de 0,5 m, lățimea acoperișului va fi de 6,5 m.

Normele de construcție nu reglează valoarea exactă a lungimii rampei, poate fi selectată într-o gamă largă de dimensiuni

Calcularea suprafeței acoperișului

Cunoscând lungimea rampei și lățimea acoperișului, puteți să-i găsiți cu ușurință suprafața, înmulțind dimensiunile indicate. Pentru un acoperiș gable, suprafața totală a acoperișului este egală cu suma suprafețelor ambelor suprafețe de patinaj. Să ne ocupăm de un exemplu concret. Acoperișul casei are o lățime de 3 m și o lungime de 4 m. Apoi, suprafața unei rampe este de 12 m 2, iar suprafața totală a întregului acoperiș este de 24 m 2.

Calculul incorect al suprafeței acoperișului poate duce la costuri suplimentare la cumpărarea materialului de acoperiș

Calcularea materialelor pentru acoperiș

Pentru a determina numărul de materiale de acoperiș, trebuie să echipați zona de acoperiș. Toate materialele se suprapun, astfel încât atunci când cumpărați ar trebui să facă o marjă mică de 5-10% din calculele nominale. Calculul corect al cantității de materiale va economisi în mod semnificativ bugetul lucrărilor de construcție.

Reguli generale pentru calcularea cherestelei:

 1. Dimensiunea și secțiunea transversală a lui Mauerlat. Secțiunea minimă posibilă a barei este de 100 × 100 mm. Lungimea corespunde perimetrului casetei, marja pentru conexiuni este stabilită la aproximativ 5%. Volumul fasciculului se obține prin înmulțirea dimensiunilor secțiunii și a lungimii. Și dacă multiplicați valoarea obținută prin densitatea lemnului, atunci există o masă de cherestea.
 2. Dimensiunea și numărul de grătare. Ca bază de calcul, sarcina totală pe acoperiș (presiunea acoperișului, zăpadă și vânt) este luată. Să presupunem că sarcina totală este de 2400 kg / m 2. Încărcarea medie pe 1 m de grinzi este de 100 kg. Având în vedere acest lucru, curtea va fi egală cu 2400/100 = 24 m. Pentru lungimea coronamentului de 3 m, avem doar 8 picioare de rafturi sau 4 perechi. Secțiunea transversală a grinzilor este de 25x100 mm și mai sus.
 3. Cantitatea de material pentru cutie. Depinde de tipul acoperișului: pentru plăcile bituminoase se construiește o învelire continuă, iar pentru carton ondulat sau ardezie ciment ardezie.

Calcularea materialelor de acoperire ia în considerare exemplul de metal. Acest material de tablă este montat pe acoperiș într-una sau mai multe rânduri.

Pe pante mai lungi de 4,5 m, se recomandă așezarea plăcilor metalice în 2 rânduri pentru confortul muncii

 1. Determinarea numărului de coli. Placile metalice au un total de 1180 mm si o latime de lucru de 1100 mm. Aceasta din urmă este mai mică decât cea reală și nu este luată în considerare la calcul, deoarece se referă la acoperirea articulațiilor. Numărul de foi definite ca raportul dintre lățimea totală a acoperișului (cu Consolele) la lățimea utilă a foii. Iar rezultatul divizării este rotunjit până la o valoare integrală. Astfel, panta acoperișului, cu o lățime de 8 m și o pânză metalică „Monterrey“ lățime de 1,1 m număr de foi este dată de: 8 / 1,1 = 7,3 pc, și ținând cont de rotunjire 8 buc. Dacă banda este plasată în mai multe rânduri verticale, lungimea rampei împărțită la lungimea benzilor de acoperișuri, ținând seama de suprapunerea dintre foile de până la 15 cm. Având în vedere că acoperișul fronton, valoarea este mărită de două ori, adică. E. necesită doar 16 coli.
 2. Definiția suprafeței totale. Pentru a determina suprafața totală a materialului de acoperire, numărul de pânze este înmulțit cu suprafața totală (produsul dintre lățimea totală și lungimea totală) a unei foi. În cazul nostru, 8 * (1,18 m * 5 m) = 47,2 m 2. Pentru construcțiile gable, multiplicați rezultatul cu două. Avem că toată suprafața acoperișului este de 94,4 m 2.
 3. Determinarea cantității de impermeabilizare. Materialul standard de impermeabilizare a rolei are o suprafață de 65m 2, fără a se suprapune. Numărul de role se obține prin împărțirea suprafeței totale a acoperișului cu suprafața filmului, adică 94,4 m 2/65 m 2 = 1,45 sau 2 role întregi.
 4. Determinați cantitatea de dispozitive de fixare. La 1 m 2 de acoperiș există șase șuruburi. Apoi, pentru situația noastră: 94,4 m 2 * 7 = 661 de șuruburi.
 5. Determinarea numărului de porți (patine, parbrize). Filmul total al jgheaburilor este de 2 m, iar zona de lucru este de 1,9 m datorită suprapunerii parțiale. Împărțind lungimea rampei pe lungimea de lucru a barelor, obținem numărul necesar de bunuri.

Video: calculul materialelor pentru un acoperiș gable folosind un calculator online

Metoda grafică pentru determinarea parametrilor unui acoperiș este aceea de ao desena pe o scară redusă. Va necesita o bucata de hartie (obisnuita sau milimetrica), protractor, rigla si creion. procedură:

 1. Scara este aleasă. Valoarea sa optimă este de 1: 100, adică 1 m de structură pe 1 cm de foaie de hârtie.
 2. Se trasează un segment orizontal, lungimea căreia corespunde fundului acoperișului.
 3. Se găsește mijlocul segmentului, din punctul în care se trasează perpendicula (o linie verticală la un unghi de 90 °).
 4. Cu ajutorul protractorului de la limita bazei acoperișului, se pune unghiul necesar al acoperișului și se trasează o linie înclinată.
 5. Intersecția liniei înclinate cu perpendicularul conferă înălțimea acoperișului.

Video: Calculați materialele pentru acoperișul acoperiș manual

Primul lucru pe care le acordă atenție este aspectul vizual al acoperișului. Arhitecții se asigură că acoperișul este în armonie cu fațada clădirii. Dar o frumusețe nu este suficientă. Este important să calculați corect parametrii astfel încât structura să fie puternică și funcțională. Neglijarea încărcăturii de zăpadă și a vântului, instalarea șanțurilor la un unghi greșit poate duce la colapsul acoperișului. O definire greșită a zonei acoperisului va duce la costuri suplimentare pentru achiziționarea de materiale lipsă. Prin urmare, este necesar să se abordeze calculele în mod responsabil, acordând atenție tuturor nuanțelor.