Materiale pentru grinzi

Tipuri

Orice acoperiș este susținut de o structură specială de sprijin - un sistem de rafturi. Poate fi diferit: depinde de forma acoperișului, de materialul acoperit de acoperiș și de alte lucruri.

Deoarece sistemul de tavan este unul dintre cele mai importante din construcția totală a acoperișului, grinzile trebuie selectate numai pentru calitate și fiabilitate. În acest articol vă sugerăm să învățăm, în general, despre sistemul de trotuar, tipurile acestuia, precum și despre materialele pentru grătare, care sunt recomandate să fie utilizate.

Descrierea generală a sistemului de bare de acoperiș

Principala sarcină a grinzilor este transferul încărcăturii primite de acoperiș de la vânt, până la pereții clădirii și suporturile interne. De asemenea, rafturile transmit sarcina exercitată de greutatea acoperișului, zăpadă, etc.

Care este proiectarea sistemului de rafturi? Cifra geometrică de bază folosită aici este triunghiul. De fapt, aproape orice sistem de rafturi este o combinație de o varietate de triunghiuri. Această cifră a fost plasată în baza sistemului de rafturi datorită geometriei rigide.

Rețineți că elementul principal al sistemului de rafturi este picioarele cavoului sau pur și simplu grătarele. Ele sunt așezate de-a lungul pantei acoperișului, constructorii continuă să fixeze cutia pe ele.

Tipuri de căpriori

Atunci când se construiește un sistem de raft, se pot utiliza două tipuri de grinzi:

Clapeta agățată se bazează numai pe doi stâlpi - poate fi, de exemplu, pereții unei clădiri. Astfel de grinzi sunt instalate fără suporturi intermediare suplimentare. Picioarele unor astfel de capriori poartă tensiunea de compresiune și îndoire și, de asemenea, conferă pereților o forță de spargere pe care ei înșiși o creează. Pentru a compensa acest fenomen constructorii folosesc în mod obișnuit bufe speciale orizontale sau înclinate, care leagă picioarele de rafturi.

Acoperișurile de acoperiș sunt de obicei folosite atunci când există o deschidere mare între pereții exteriori. Când sunt instalate, picioarele se sprijină pe pereții exteriori, iar partea centrală a coronamentului pe suporturile intermediare (pot fi coloane, pereți) cu ajutorul unor rafturi verticale speciale. Aceste rafturi pot fi conectate cu bufe, ceea ce sporește rigiditatea structurii.

Rețineți că alunecările adiacente și straturile stratificate sunt alternate, totul depinde de posibilitatea instalării unor suporturi intermediare suplimentare.

Ce materiale sunt folosite pentru capriori?

Principalul material care este folosit pentru rafturi este un copac. Experții spun că rafturile de lemn vor fi populare pentru o lungă perioadă de timp.

Până de curând, pentru sistemele de ferme s-au folosit în principal busteni și jumătăți de busteni. Dar acest material a necesitat o pregătire considerabilă pentru a da dimensiunile necesare. Mai simplu în materialul de prelucrare - o bară dreptunghiulară. De obicei, coronamentele sunt realizate din lemn de conifere, cum ar fi zada, pinul sau molidul. În acest scop, este utilizată o placă care are o secțiune de 50x150 sau 50x200 mm, uneori mai mare.

Arborele are un dezavantaj semnificativ - în timp se deformează de sarcini mari. Prin urmare, sisteme de cornișor combinat de lemn și metal utilizate adesea. Acesta din urmă este utilizat de obicei pentru fabricarea suporturilor și a platformelor pentru acestea, căptușeală diferită pentru întărirea picioarelor de căpriori etc. Metalul, pe de o parte, permite creșterea rigidității întregului sistem de lambriuri. Dar, pe de altă parte, funcționarea unui astfel de sistem combinat este complicată datorită faptului că condensul se depune pe metal, ceea ce poate duce la degradarea părților de lemn care intră în contact cu metalul.

Pentru a evita o astfel de situație, este necesar să tăiați cu grijă sistemul de tavan cu mijloace de protecție împotriva umezelii. Poate fi aplicat și izolarea foliei, care va elimina contactul dintre lemn și metal. Se recomandă, de asemenea, echiparea ventilației spațiului secundar al coloanei vertebrale. Cu toate acestea, chiar și cu toate aceste măsuri, rafturile necesită monitorizare și îngrijire constantă.

Există, de asemenea, capriori din metal. În aceste scopuri, cel mai adesea se utilizează produsele laminate din oțel, și anume marca, canalul, colțul, fasciculul I și așa mai departe. Acest design este mai compact decât grinzile de lemn. Dezavantajele unui astfel de sistem sunt legate de proprietățile metalului - are o conductivitate termică ridicată și se răcește și se încălzește foarte repede. Soluția la această problemă este încălzirea completă a acoperișului.

Alegerea materialului pentru sistemul de bare de acoperiș depinde de caracteristicile structurale ale clădirii. Optimal, luând o decizie cu privire la această problemă, consultați-vă cu profesioniștii.

Ce grinduri de acoperiș ar trebui să folosesc? Tipurile și calculul canelurilor de acoperiș

Acoperirea este un proces dificil, necesitând anumite cunoștințe și abilități. Astăzi, în articolul nostru vom încerca să răspundem la majoritatea întrebărilor care sunt, fără îndoială, de interes pentru dezvoltatorii începători. Și vom începe, probabil, cu cele mai importante - de la tipurile de acoperișuri existente și sistemele de ferme care sunt folosite în erecția lor.

Rafturile (picioarele de rafturi) sunt elementele principale de sprijin ale oricărui acoperiș înclinat. Aceștia primesc sarcinile de bază și influențele de mediu, cum ar fi încărcările de zăpadă și vânt și, de asemenea, transporta întreaga plăcuță de acoperiș. Rafturile sunt componentele sistemului de rafturi, care include mult mai multe elemente, cum ar fi rafturi, stâlpi, pene, mauelat etc.

Tipuri și design de căpriori

Există trei tipuri de coridoare care sunt stratificate, agățate și alunecoase.

Grinzile glisante sunt utilizate în principal numai în case din lemn din lemn. Modul de fixare îi va permite să se miște (glisați) înainte și înapoi pentru o anumită distanță. Acest lucru se datorează particularității caselor de lemn.

Grinzile agățate sunt utilizate numai în casele în care distanța dintre pereți nu depășește 6,5 m, deoarece se află pe pereții opuși ai clădirii.

Grinzile de acoperiș se sprijină nu numai pe pereții clădirii, ci au și un suport intermediar, cu o distanță între suporți de 4,5 sau mai mult. Datorită suporților suplimentari este posibilă acoperirea intervalului până la 15 metri.

Suportul pentru rafturi este:

 • coroana de top în casele tăiate și asfaltate;
 • legături superioare în case de cadre;
 • Mauetlat (cu grosime de 100-150 mm) în case de piatră. Mauerlatt poate fi stivuit în jurul perimetrului clădirii sau numai pe perete, unde se odihnesc picioarele cavoului.

Rafturile, dacă este necesar, pot fi armate cu elemente suplimentare, cum ar fi șuruburile (bolțurile) și corzile. Acest lucru va evita căderea lor în timpul funcționării.

Rafturi pentru diferite tipuri de acoperișuri

În funcție de tipul de acoperiș, se folosesc diferite elemente de acoperiș ale acoperișului, pe care le vom lua în considerare acum.

Rafturi pentru acoperișuri unice

Un singur acoperiș este cel mai comun tip de acoperiș. Se utilizează în principal în construcția de clădiri relativ mici, de exemplu, cabane, garaje, băi și alte clădiri.

Sistemul de acoperiș al unui acoperiș unic este alcătuit din elemente separate, pereții opuși ai clădirii servesc ca puncte de sprijin. Cel mai adesea, în acest caz, se folosesc rafturi pentru o lungime a acoperișului de aproximativ 4,5 metri. Dacă vă suprapuneți o zonă relativ mare, trebuie să utilizați picioarele și stâlpii.

Rafturi pentru acoperișuri

Rafturile concepute pentru acoperișurile de acoperiș sunt o structură construită sub forma unei case. Procesul aranjamentului său este mai complicat decât în ​​acoperișul unic. Cel mai adesea acest tip de coridoare este utilizat în construcția de clădiri mici. Ele sunt împărțite în două tipuri principale - stratificate și agățate.

Rafturi pentru acoperișuri de șold

Acoperișul de pe acoperiș se distinge prin prezența unor patine suplimentare, care sunt create cu ajutorul unui sistem de acoperiș de șold. Construcția acestui acoperiș este alcătuită dintr-un acoperiș arcuit, care pe toată lungimea nu acoperă complet partea laterală a structurii, precum și șoldul care acoperă partea laterală, nedeschis a acoperișului.

Un exemplu de acest tip de acoperiș poate servi ca fiind cunoscut tuturor "lui Hrușciov", unde au găsit folosirea lor de șalupe de șold.

Caracteristicile acoperișului acoperișului

La acoperișurile cu patru pante este posibil să se includă acoperișuri de șold și acoperiș. Avantajul lor evident este lipsa de pedimente, ceea ce înseamnă o economie echitabilă a materialelor de construcție și, prin urmare, a banilor. În plus, aceste case au un aspect remarcabil, arată extrem de eficient.

Este alcătuită dintr-un acoperiș cu patru căptușeli din mauerlat, corzi și corzi, creastă și grinzi laterale.

Rafturi pentru acoperișuri sparte

Utilizarea unui acoperiș spart contribuie la o creștere semnificativă a suprafeței podului, care, în unele cazuri, este folosit ca pod. Atunci când se construiește un astfel de sistem de șanțuri, se folosesc două șanțuri scurte, în punctul de inflexiune al căruia se aplică raful. Ca urmare, panta partea inferioară a acoperișului este de 80 de grade, iar panta părții superioare este de numai 25-30 grade.

Soiuri de grinzi pentru acoperiș

Atunci când se construiește un acoperiș, se folosesc numai rafturile celor două tipuri: straturi și agățate. Clapeta agățată are două puncte de sprijin care se află la baza, de exemplu, un suport pe pereții caroseriei clădirii, în plus, se pot întinde pe stâlpi sau pereți interiori.

Material pentru fabricarea căpriorilor

Lemnul și metalul sunt principalele materiale de pe care se fac cel mai adesea grinzile.

Când se ridică pardoselile de acoperiș ale caselor de apartamente, se folosesc anexe, căpriori de lemn, mai puțin de cele metalice. Grinzile metalice (din beton armat) sunt utilizate în principal pentru construcția de acoperișuri cu deschideri mari și încărcături pe acoperiș, în principal pentru acoperirea clădirilor de producție. Prețul acestor structuri de riglă este destul de ridicat, deoarece toate elementele sale sunt realizate din metal, în special canalul fiind folosit.

Rafturi din lemn

La rândul lor, grinzile de lemn sunt împărțite în trei tipuri:

 1. Cea mai populară și cea mai folosită categorie de căpriori sunt construcțiile realizate din plăci de tăiat, de obicei o placă cu o secțiune de 150x50 mm sau 200x50 mm. Acest tip de capriori a câștigat popularitate din cauza ieftinității sale și a simplității de fabricație.
 2. Grinzi de acoperiș din lemn. Ca materie primă, trunchiuri de arbori cu diametrul de 10-20 cm sunt utilizate, curățate și prelucrate.
 3. Rafturi din lemn de furnir laminat. Grinzile lipite sunt realizate din blocuri de lemn și plăci lipite împreună cu un compus special. Astfel de rafturi sunt mult mai convenabile la lucru, fasciculul are un pătrat sau un dreptunghi în secțiune. Ca rezultat, se potrivește cu ușurință în cutie și este mai ușor să le montați la Mauerlat, precum și procesul de construire. Acest tip de capriori este mult mai puternic decât rafturile de lemn obișnuite.

Calcularea acoperișurilor pentru rafturi

Înainte de a calcula grinzile de acoperiș, este necesar să înțelegeți în mod clar ce tipuri de încărcături și cu ce forță vor funcționa pe tot parcursul anului pe acoperișul casei noastre.

Factorii care afectează acoperișul sunt de obicei clasificați în funcție de intensitate:

 1. Sarcini permanente. Această categorie combină sarcinile care afectează în mod constant structura structurii. Acestea includ atât greutatea acoperișului propriu-zis, cât și impermeabilizarea, bariera de căldură și vapori, lățimea, precum și alte elemente structurale ale acoperișurilor sau mansardelor, creând o valoare constantă a greutății.
 2. Încărcături de tip variabil. Acest tip unește toate tipurile de efecte climatice, inclusiv precipitații, curenți de vânt etc.
 3. Încărcături de tip special. În acest grup, influențele climatice cu rezistență ridicată sunt luate în considerare. Această caracteristică trebuie luată în considerare în zonele seismic active și în zonele în care se pot produce furtuni sau uragane.

Sarcini permanente

Dimensiunea grinzilor pentru acoperiș ar trebui să fie calculată din greutatea totală a plăcii acoperișului. Pentru a obține valoarea finală, trebuie să calculați greutatea unui metru pătrat din fiecare dintre materialele folosite. În cele mai multe cazuri, acoperișul va consta din următoarele componente:

 • decorațiuni interioare (în cazul acoperișului podului, materialul de finisare și dispozitivele de fixare sunt luate în considerare);
 • rafturi (greutatea unei cornișe standard este de 150x50 mm, mai târziu acest parametru poate fi ajustat);
 • izolație;
 • izolarea hidro-vântului (luarea în considerare a greutății filmelor și a membranelor);
 • lată, montată pe panouri de grosime mică (de obicei 25 mm).
 • un consolă (adesea o bară de 30x50, 40x50 sau 50x50 mm);
 • Acoperiți acoperișul (greutatea unui metru pătrat de acoperiș poate fi găsită pe site-ul producătorului).

Când se trece la adăugarea tuturor datelor calculate, se recomandă să se adauge la rezultatul obținut un alt 10%, adică să se înmulțească rezultatul final cu un coeficient constant de 1,1. Această abordare vă permite să lăsați o marjă pe rezistența acoperișului.

Încărcături de zăpadă

Este necesar să se țină seama de încărcările de zăpadă, deoarece în multe regiuni este posibil efectul pe termen lung al precipitațiilor sub formă de zăpadă. Pentru a avertiza proprietarii de fractura acoperișului sub masa de zăpadă, este necesar să se calculeze în avans sarcina posibilă.

Pentru a spori confortul calculelor, a fost derivată o formulă pentru a înlocui coeficienții din codurile și regulile de construcție. Formula are următoarea formă:

unde F este valoarea sarcinii totale a zăpezii, P este sarcina pe metru pătrat, k este factorul de corecție, în funcție de panta pantei acoperișului.

Greutatea zăpezii pe un metru pătrat al acoperișului trebuie să fie determinată direct pe locul montajului structurii. Fiecare regiune are o intensitate medie a precipitațiilor, datele pot fi învățate din normele de construcție SNiP 2.01.07-85 *.

Vanturi încărcate

Acest tip de sarcină are un nivel foarte ridicat de critică, deoarece poate afecta acoperișul prin vânturi intense, indiferent de unghiul acoperișului. Chiar și un unghi mic de înclinare face posibilă o situație cu o defecțiune a acoperișului sub influența încărcărilor aerodinamice. Prea multă pantă poate duce la faptul că întregul acoperiș va avea o presiune puternică a vântului la suprafață.

Pentru a calcula efectul forței vântului asupra acoperișului, există, de asemenea, o formulă specială în care există o dependență de factorii de corecție:

unde V este sarcina vântului, R este indicatorul ales din poziția regională a casei, k este factorul de corecție, care depinde de înălțimea structurii.

După însumarea tuturor încărcăturilor, obțineți sarcina totală pe 1 metru pătrat al acoperișului.

Distanța dintre capriori

Pasii de pas - aceasta este distanța dintre picioarele cavității. Valoarea medie a acestui parametru pentru construcția privată este, de obicei, un metru, însă cifra exactă este aleasă pe baza calculului complet al capacității portante a sistemului de acoperiș selectat.

Pentru a calcula singur distanțele dintre rafturi, trebuie să urmați următorul algoritm:

 • Este necesar să se decidă dacă spațiul interstițial va fi izolat. Dacă da, atunci pasul de crăpătura va fi egal cu lățimea izolației mai mică de 2 cm. Dacă nu, pasul este luat ca unul arbitrar în limita a 1 metru.
 • Plecând de la schema constructivă a sistemului de lambriuri, determinăm lungimea rafturilor.
 • Apoi, utilizați programul "Calcularea grinzilor de lemn" și înlocuiți datele: sarcina totală, treapta și dimensiunea secțiunii transversale (valoarea inițială este 150x50 mm). Uitați-vă la rezultate, dacă programul indică faptul că această secțiune nu este suficientă, apoi schimbați înălțimea fasciculului (lățimea afectează ușor rezultatul), de exemplu până la 200x50 mm. De asemenea, puteți schimba distanța dintre grinzi, în cazul în care nu există izolație sau material ruliu este utilizat.

La prima vedere, calcularea raftului pe acoperiș pare complicată și neînțeleasă, dar după ce ați petrecut doar câteva ore, puteți să vă gândiți la toate, prin alegerea exactă a dimensiunii potrivite pentru picioarele de rafturi.

Dimensiunile rafturilor

Dimensiunea minimă a căpriorilor pentru acoperișul casei ar trebui să fie de 50x150 mm (40x150 mm), de obicei cu grinzi de 50x200 mm. În cazul în care acoperișurile sunt mari, canelurile pot fi utilizate 50x250 mm sau dublu, adică două plăci sunt îmbinate împreună cu ajutorul unghiilor. De asemenea, este posibil să se utilizeze o bară cu dimensiunile de 100x150 mm. Pentru a ști exact ce dimensiuni trebuie să efectueze un calcul. În acest scop, se colectează întreaga încărcătură (vezi mai sus), care acționează asupra rafturii și se calculează secțiunea transversală necesară.

Dacă nu doriți să calculați, atunci puteți utiliza valori tabulare, cel puțin este mai bine decât să luați mărimi la întâmplare.

Prin setarea pasului de creastă și cunoașterea lungimii, puteți stabili dimensiunea secțiunii de tavan. Această opțiune nu este exactă și este de dorit să o confirmați prin calcul!

Cum de a alege un copac pentru sistemul de bare de acoperiș

Structura de susținere a acoperișului include un sistem de rafturi și o cutie.

Sistemul de rafturi - cadrul, sau așa-numitul schelet al acoperișului - întâmpină diverse sarcini.

Încărcăturile sunt:

 • constantă - greutatea cutiei și a acoperișului însuși. Acest lucru poate fi foarte grav, mai ales atunci când se utilizează materiale de acoperire grele, cum ar fi plăcile naturale;
 • acționând temporar - zăpadă și vânt. Se calculează în funcție de locația geografică, luând în considerare unghiul de înclinare al pantei acoperișului.

Materiale pentru construcția coroanelor:

 • beton armat;
 • metal;
 • copac.

Metal sau lemn

Pentru instalarea structurilor din beton armat, este necesar să se atragă echipamente de construcție grele.

În construcția de case private astfel de materiale nu este practic de utilizat.

Sistemele de gard din lemn au avantaje fata de fermele metalice.

Dezavantaje ale structurilor metalice:

 • conductivitatea electrică;
 • cântărește mai mult decât concurenții din lemn;
 • mai dificil de procesat;
 • au un cost mai mare;
 • există o problemă suplimentară - cum să scapi de podurile de frig, pentru că metalul se răcește foarte mult. Este necesar să plasați un încălzitor nu între grinzi, ci sub sau peste ele. În plus, există posibilitatea umezelii stratului termoizolant datorită condensului acumulat.

În același timp, structurile metalice sunt folosite pentru a crea deschideri mari - canelurile dintr-o singură bucată pot ajunge la 30 de metri, iar grinzile de lemn pierd semnificativ acest indicator.

Restricții privind lungimea elementelor din lemn:

 • acoperișurile solide de lemn moale nu trebuie să depășească 6,5 m;
 • rafturi din lemn de esență tare - nu mai mult de 4,5 m.

Cu toate acestea, este posibil să folosiți picioare mai lungi de trunchi. Pentru a mări lungimea grinzilor, folosiți o varietate de metode: îmbinarea cap la cap, suprapunerea, metoda priruba oblică.

Cerințe de bază:

 • fiecare element al structurii de susținere trebuie să fie suficient de rigid;
 • greutatea este, de asemenea, importantă;
 • materiile prime pentru capriori trebuie să fie de înaltă calitate.

Cadru de acoperiș din lemn

Vom sublinia principalele criterii prin care este selectat un material adecvat pentru sistemul de lambriuri.

Condiții de creștere

Copacii din centura de mijloc cresc rapid, însă calitatea lor nu respectă întotdeauna cerințele.

Viciți pentru toate condițiile fertile pentru reproducerea insectelor, ale căror mișcări pot apărea chiar și pe canelurile finite: de exemplu, datorită tratamentului antiseptic de calitate slabă.

Cel mai bun cherestea este dat de regiunile nordice cu un climat aspru - dens, cu proprietăți mecanice excelente și fără bug-uri și creaturi similare.

Umiditatea cherestelei

Arborele căzut are o umiditate de 50% și chiar mai mult.

Pentru a fi utilizate ca elemente ale sistemului de rafturi, indicatorul nu trebuie să depășească 18-22%.

Prin urmare, atunci când cumpărați o pădure, trebuie să fiți atenți la cât de bine este uscat.

Dacă depozitarea lemnului este efectuată corect, chiar și un copac, tăiat în jos, când fluxul de săpături nu este încă terminat, se va usca în mod natural, este necesar doar asigurarea unei ventilații suficiente.

Se rostogolează din lemn umed, se usucă pe acoperiș, în cele din urmă crăpate, arcuite.

Copacul uscat nu va deveni albastru și negru și, deși se crede că albastrul nu afectează caracteristicile de performanță, totuși în mod subconștient alegerea se face în favoarea lemnului, fără astfel de defecte estetice.

În cazul utilizării lemnului mai umed, se recomandă conectarea suplimentară a elementelor de conectare. Pentru a evita ruperea grinzilor sub greutatea proprie, suporturile sunt instalate sub ele.

Protecție generală

În scheletul din lemn al acoperișului pot fi utilizate elemente metalice suplimentare - în acest caz este necesară o garnitură de material impermeabil între metal și lemn.

Materialul impermeabil ar trebui, de asemenea, să fie așezat în locurile de contact cu caramida - în primul rând, sub Mauerlat.

Lemnul, susceptibil de influențe biologice, este distrus rapid. Protejarea acestuia de ciuperci, mucegaiuri, insecte de vierme cu ajutorul impregnării cu antiseptice va spori semnificativ durata de viață.

Extrem de important este și prelucrarea cherestelei cu substanțe ignifuge, care permit de multe ori creșterea siguranței la foc.

Compușii moderni de protecție împotriva focului pot fi de tip combinat - capabili să prevină atât distrugerea focului, cât și distrugerea biologică.

Alege o rasă

Lemnul trebuie să fie puternic și în același timp flexibil. Ușurința procesării este, de asemenea, importantă.

Coniferele speciilor:

 • pin. Rășinicia lemnului asigură o rezistență ridicată la dezintegrare. Râul de pin este, de asemenea, popular datorită unor calități cum ar fi ușurința, forța, atractivitatea constructorilor pentru liniștea trunchiului. Cherestele de pin sunt mici, în comparație cu rasele nobile, prețul;
 • zada - caracteristicile sale excelente de rezistență sunt comparabile cu stejarul, de asemenea la înălțimea longevității elementelor din zada;
 • molid - excelent pentru grinzi suprapuse, grinzi: molidul uscat nu este mai putin durabil decat pinul, dar este mai putin rezistent la umezeala.

Foioase:

 • stejar - potrivit pentru zonele critice, de exemplu, face din Mauerlat. Este relativ ușor de procesat, principalul dezavantaj fiind categoria de prețuri;
 • aspen - puternic și elastic, dar în masa principală are un miez putrezit, nepotrivit pentru prelucrare, este foarte dificil să alegeți o aspen de calitate superioară;
 • fag - lemn dur în procesare, dar durabil și durabil.

Rooferele recomandă utilizarea în întreaga construcție a lemnului sau numai a speciilor de conifere, sau doar de foioase.

Care ar trebui să fie gradul

Diversele defecte reduc rezistența și capacitatea de încărcare a grinzilor.

Trunchi perfect - chiar, fără putregai și alte leziuni, cu un număr minim de noduri și fisuri.

Pentru construirea ramei de acoperiș, este de preferat o clasă cu un conținut de umiditate de cel mult 12%, iar utilizarea a 2-3 varietăți este de asemenea permisă.

Un metru de grinzi nu ar trebui să aibă mai mult de 3 noduri mici.

Grinzi lipite

Mai scumpe, în comparație cu matricea, opțiunea. Se recomandă să cumpărați grinzi lipite numai de la un producător de încredere, deoarece au existat cazuri de material de calitate slabă.

Având în vedere achiziția de la un furnizor bona fide, un astfel de material are o serie de avantaje incontestabile.

Avantajele sale:

 • care nu sunt supuse deformării;
 • relativ ușor;
 • durabil. Pentru comparație: rezistența plăcilor lemnoase lipite din lemn este similară cu cea a unei matrițe solide de clasa I;
 • convenabil în ansamblu - elementele gata pot fi asamblate ca designer;
 • Nu se încarcă cu timpul, adică puteți instala mai puține suporturi.

Secțiuni standard ale elementelor portante:

 • Pentru Mauerlat, fasciculul 100 este selectat pentru 100, 100 pentru 150, 150 pentru 150 mm;
 • Picioarele diagonale, de regulă, au o secțiune de 100 mm până la 200 mm;
 • Rune - 100 la 100, 100 la 150, 100 la 200 mm;
 • plăci pentru cornișă, fileu, benzi - 50 până la 150 mm.

Pentru a comanda produse finite, trebuie să știți dimensiunea și cantitatea exactă a acestora. Cu toate acestea, stocul este necesar în orice caz.

Este mai bine să încredințați construirea sistemului de lambriuri specialiștilor care sunt bine cunoscuți în acest domeniu și familiarizați cu toate nuanțele de construcție sau să-și ia sfatul.

De exemplu, un instalator neexperimentat va încerca să atașeze cât mai mult posibil fiecare element, iar dintr-un număr excesiv de plăci de unghiuri se va sparge.

Pentru a vă asigura că structura de sus a casei a fost puternică și fiabilă, trebuie să furnizați constructorilor materiale de calitate care să îndeplinească toate cerințele de mai sus.

Acoperișuri cu mâinile proprii: o imagine de ansamblu a tipului de agățat și de forfecare

Rafturi realizează o serie de funcții importante de acoperiș. Ele stabilesc configurația acoperișului viitor, percep încărcările atmosferice, țin materialul. Printre capriori se formează planuri plane pentru a pune capacul și a oferi spațiu pentru componentele placajului de acoperiș.

Pentru a ne asigura că o astfel de parte importantă a acoperișului se descurcă perfect cu sarcinile de mai sus, avem nevoie de informații despre regulile și principiile designului său. Informația este utilă pentru cei care construiesc un sistem de acoperiș gable cu mâinile lor și aceia care decid să recurgă la serviciile unei brigăzi angajate de constructori.

conținut

Rafting pentru acoperișuri

În construcția unui cadru de acoperiș pentru acoperișuri înclinate, se utilizează grinzi de lemn și metal. Materialul de pornire pentru prima opțiune este o placă, un jurnal, o bară. Al doilea este construit din metal laminat: un canal, o conductă de profil, un fascicul I, un colț. Există structuri combinate cu piese de oțel cele mai încărcate și elemente din lemn în zone mai puțin critice.

În plus față de puterea "fierului" metalului există o mulțime de dezavantaje. Acestea includ calități de inginerie termică care nu sunt satisfăcătoare pentru proprietarii clădirilor rezidențiale. Necesitatea îmbinărilor sudate este dezamăgitoare. Cel mai adesea coronamentele din oțel sunt echipate cu structuri industriale, mai puțin deseori cabine private, asamblate din module metalice.

În cazul construcției independente a rafturilor pentru case private, lemnul este o prioritate. Este ușor să lucrați, este mai ușor, mai cald, mai atrăgător în funcție de criteriile de mediu. În plus, pentru implementarea conexiunilor nodale, mașina de sudura și abilitățile sudorului nu vor fi necesare.

Rafturi - elementul fundamental

Principalul "jucător" al ramei pentru construcția acoperișului este o căprioară, în mediul acoperiș numit piciorul cavității. În funcție de complexitatea și dimensiunile arhitectonice ale acoperișului, pot fi folosite sau nu pot fi utilizate chiar și Mauerlat, care se află în picioare, înclinate, cuiburi, cîrlige, buzunare.

Rafturile utilizate în construcția scheletului acoperișurilor de acoperiș, în funcție de caracteristicile tehnice și de modul de așezare, sunt împărțite în:

 • Grinzile de acoperiș, ambele tocuri au suporturi structurale fiabile. Marginea inferioară a coroanelor stratificate se sprijină pe Mauerlat sau pe plafonul cadrului. Suportul pentru marginea superioară poate fi un analog în oglindă al grătarului sau rutei adiacente, care este așezat orizontal sub grinda de crestătură. În primul caz, sistemul de tavan este numit un sistem de distanțare, în al doilea este necontestat.
 • Clapetă agățată, a cărei vârf se sprijină unul pe celălalt, iar partea inferioară se bazează pe un fascicul suplimentar - puf. Acesta din urmă leagă cele două călcâi inferioare ale picioarelor adiacente, ceea ce are ca rezultat un modul triunghiular denumit truss. Strângerea stinge procesele de întindere, astfel încât numai acționarea pe verticală acționează asupra pereților. Designul cu grinzi agățate, deși este distanțier, dar nu trece de ras pe pereți.

În conformitate cu specificul tehnologic al picioarelor de rafturi, structurile construite din ele sunt împărțite în straturi și agățate. Pentru stabilitatea structurii este echipat cu suporturi și rafturi suplimentare. Pentru aranjarea suporturilor din partea superioară a grinzilor stratificate, picioarele și grinzile sunt montate. În realitate, construcția coroanelor este mult mai complicată decât modelele elementare descrise.

Rețineți că, în general, formarea scheletului unui acoperiș gable poate fi făcută fără o structură de cavitate. În astfel de situații, planurile de skate presupuse sunt formate de trasee - grinzile așezate direct pe frunzele rulmentului. Cu toate acestea, suntem interesați acum, în mod specific, în construirea unui sistem de acoperiș gable, și în acesta poate fi folosit ca capriori agățat sau stratificat, și o combinație de ambele tipuri.

Finitatea fixării picioarelor de rafturi

Fixarea sistemului de acoperiș la cărămidă, beton spumos, pereți din beton gazos se realizează prin Mauerlat, care, la rândul său, este fixat de ancore. Între mauerlat reprezentând un cadru de lemn, iar pereții materialului respectivului strat necesar pus hidroizolarea acoperișuri, hidroizolații, etc.

Partea superioară a zidurilor de cărămidă este uneori special amenajată astfel încât pe perimetrul exterior să fie ceva asemănător unui parapet slab. Este necesar ca Mauerlatul să fie așezat în interiorul parapetului, iar pereții să nu se întindă pe picioarele cavității.

Recomandări video care doresc să aranjeze un Mauerlat cu propriile mâini:

Rafturile ramei acoperișurilor de case din lemn se sprijină pe cornișorul superior sau pe grinzile din tavan. Conectarea este realizată în toate cazurile prin tăiere și duplicare prin cuie, șuruburi, plăci metalice sau din lemn.

Cum se face fără calcule zhubodrobitelnyh?

Este foarte de dorit ca secțiunea transversală și dimensiunile liniare ale grinzilor din lemn să fie determinate de proiect. Designerul va da justificări clare de proiectare parametrilor geometrici ai panoului sau fasciculului, luând în considerare întreaga gamă de sarcini și condiții meteorologice. Dacă nu există o dezvoltare a proiectului la domiciliu, modul în care acesta se află se află pe șantierul unei case cu o construcție similară a acoperișului.

Nu puteți acorda atenție numărului de etaje al unei clădiri care se ridică. Este mai simplu și mai precis să afli dimensiunile necesare pentru un superintendent decât să le recunoști de la proprietarii unei samostroya ciudate. La urma urmei, în mâinile documentației superintendente, cu un calcul clar al încărcăturii pe acoperiș de 1 mp M într-o anumită regiune.

Pasul de instalare a grinzilor determină tipul și greutatea acoperișului. Cu cât este mai greu, cu atât este mai mică distanța dintre picioarele cavității. Pentru așezarea plăcilor ceramice, de exemplu, distanța optimă între căpriori vor 0,6-0,7m și pentru montarea pe tablă profilată și admisă 1,5-2,0 m. Cu toate acestea, chiar și în exces de etape necesare pentru instalarea corectă a acoperișului, are un randament. Acest dispozitiv este un contrabalanj de amplificare. Adevărat, va crește greutatea acoperișului, și bugetul de construcție. Prin urmare, cu o etapă de croitorie, este mai bine să înțelegem structura sistemului de rafturi.

Mecanicii meșteșugi calculează treptele coridoarelor în funcție de trăsăturile structurale ale clădirii, împărțind în mod banal lungimea rampei în distanțe egale. Pentru acoperișurile izolate, pasul dintre grinzi este selectat pe baza lățimii plăcilor termoizolante.

Pe site-ul nostru puteți găsi un calculator pentru calcularea unui acoperiș gable, pe care îl puteți ajuta foarte mult și cu construcția.

Tapițerii pentru tapiserie

Grinzile de tip nailon sunt mult mai simple în execuție decât frații lor agățați. Plusul justificat al schemei stratificate este de a asigura o aerisire completă, care este direct legată de serviciul pe termen lung.

Caracteristici distinctive de design:

 • Prezența obligatorie a sprijinului sub creasta piciorului cojii. Rolul suportului poate fi jucat printr-o rulare - un fascicul de lemn care se sprijină pe stâlpi sau pe peretele interior al structurii sau pe capătul superior al cavității adiacente.
 • Utilizați mauerlat pentru a ridica structura de zăbrele pe pereții cărămizi sau piatră artificială.
 • Folosirea unor rute suplimentare și rafturi în cazul în care picioarele de grădină datorită dimensiunilor mari ale acoperișului necesită puncte suplimentare de susținere.

Schema minus constă în prezența elementelor structurale care afectează aspectul spațiului intern al podului exploatat. Dacă podul este rece și nu își asumă organizarea unor spații utile, atunci ar trebui să se acorde prioritate structurii stratificate a sistemului de tavan pentru dispozitivul de acoperiș arcuit.

Succesiune tipică de lucru privind construirea unei structuri de structură stratificată:

 • Mai întâi de toate, măsuram înălțimile de construcție, diagonalele și orizontalitatea tăieturii superioare a scheletului. Dacă sunt detectate deviații verticale ale zidurilor de cărămidă și beton, le eliminăm cu o șapă de ciment-nisip. Depășirea înălțimii casei este învelită. Prin așezarea jetoanelor sub Mauerlat cu defecte verticale este posibilă lupta, dacă valoarea lor este nesemnificativă.
 • Suprafața suprapunerii sub așezarea scărilor trebuie, de asemenea, egalizată. Ea, mauerlat și run ar trebui să fie în mod clar orizontal, dar dispunerea elementelor enumerate într-un singur plan nu este necesară.
 • Procesăm toate părțile din lemn ale structurii înainte de instalarea de substanțe ignifuge și antiseptice.
 • Pe pereții din beton și cărămidă am pus hidroizolația sub instalația Mauerlat.
 • Am așezat fasciculul Mauerlata pe pereți, măsurându-ne diagonalele. Dacă este necesar, mișcați ușor grinzile și rotiți colțurile, încercând să atingeți o geometrie ideală. Aliniați cadrul orizontal dacă este necesar.
 • Am montat cadrul Mauerlat. Îmbinarea grinzilor într-un singur cadru se face prin tăieturi oblice, articulațiile sunt duplicate cu șuruburi.
 • Fixăm poziția Mauerlatului. Fixarea este făcută fie prin intermediul unor brațe la un dop din lemn, fie prin șuruburi ancorate, așezate în perete înainte de timp.
 • Marchează poziția platformei. Axa sa trebuie să se retragă de pe grinzile Mauerlatului la distanțe egale pe fiecare parte. Dacă rulajul se va baza doar pe rafturi fără picioare, procedura de marcare se efectuează numai pentru aceste posturi.
 • Instalăm placa pe o hidroizolare cu două straturi. La bază se fixează cu șuruburi de ancorare, iar peretele interior se conectează prin racorduri sau capse.
 • Marcați punctul de instalare a picioarelor de rafturi.
 • Am tăiat rafturile în aceleași dimensiuni, pentru că gheața este expusă în orizont. Înălțimea rafturilor trebuie să țină cont de dimensiunile secțiunii traseului și a piciorului.
 • Fixăm rack-urile. Dacă sunt furnizate de proiect, le debranșăm cu distanțiere.
 • Puneți fuga pe rafturi. Din nou, verificați geometria, apoi instalați capsele, căptușeala metalică, plăcile de fixare din lemn.
 • Instalați o placă de tavă de încercare, marcați locurile de tundere pe ea. În cazul în care Mauerlat este stabilit strict în orizont, nu este nevoie să se potrivească în mod cert pe acoperiș. Prima placă poate fi utilizată ca șablon pentru a face restul.
 • Marcați punctul de instalare al grătarelor. Maeștrii populari pentru marcare pregătesc de obicei o pereche de șine, lungimea cărora este egală cu decalajul dintre grinzi.
 • Pe marcaj, am stabilit picioarele de cruce și le-am fixat mai întâi până la Mauerlat, apoi în sus până la rula unul la celălalt. Fiecare al doilea raft este fixat la Mauerlat cu un ligament de sârmă. În casele din lemn, cornișoarele sunt înșurubate în al doilea rând de la rândul superior al coroanei.

Dacă sistemul de substrat este realizat fără cusur, plăcile laminate sunt montate într-o ordine arbitrară. Dacă nu există încredere într-o structură ideală, atunci sunt instalate primele perechi de coronite. Între ele se întinde sfoara de control sau linia de comandă, conform căreia se ajustează poziția coridoarelor nou instalate.

Finalizarea instalării structurii acoperișului prin instalarea fileurilor, în cazul în care lungimea picioarelor de curbură nu permite formarea crestăturii cu lungimea necesară. Apropo, pentru clădirile din lemn ar trebui să "ieși" pentru conturul clădirii la 50cm. Dacă se planifică organizarea vizierului, se instalează mini-rafturi separate.

Un alt videoclip util despre construirea unui zid de acoperiș cu mâna ta:

Dispozitive de suspendare suspendate

Hanging varietate de sisteme de cornier este un triunghi. Cele două laturi superioare ale triunghiului sunt compuse dintr-o pereche de căpriori, iar partea inferioară este strângerea care leagă tocurile inferioare. Folosirea strângerii permite neutralizarea acțiunii strutului, prin urmare numai greutatea acoperișului, a acoperișului și a greutății precipitațiilor depinde de pereții cu structuri suspendate.

Specificitatea sistemelor de acoperiș suspendate

Caracteristici ale tipului de agățat:

 • Prezența obligatorie a unei inhalări, executată mai des de lemn, mai puțin de metal.
 • Abilitatea de a renunța la utilizarea Mauerlate. Rama din lemn va fi înlocuită cu succes cu o placă așezată pe o impermeabilizare dublă.
 • Instalarea pe pereți a triunghiurilor finisate finisate - ferme de șanțuri.

Avantajele schemei de suspendare includ un spațiu liber din rafturile de sub acoperiș, ceea ce face posibilă organizarea unui pod fără coloane și pereți despărțitori. Există dezavantaje. Primul dintre acestea este restricțiile de pante abrupte: unghiul pantei lor poate fi de cel puțin 1/6 din suprafața unei structuri triunghiulare, este recomandat ca acoperișurile mai abrupte să fie recomandate. Al doilea dezavantaj este nevoia de calcule minuțioase pentru un dispozitiv competent de streașină.

Printre alte lucruri, unghiul structurii de feronerie trebuie instalat cu o precizie de bijutier. axele componentelor conectate ale sistemului suspendat suspendat trebuie să se intersecteze într-un punct a cărui proiecție trebuie să se încadreze pe axa centrală a plăcii Mauerlat sau a plăcii de înlocuire.

Subtilitățile sistemelor de agățat de mari dimensiuni

Strângerea este cel mai lung element al unei structuri suspendate suspendate. De-a lungul timpului, ca și în toate materialele din lemn, se deformează și se înmoaie sub acțiunea propriei sale mase. Proprietarii de case cu o deschidere de 3-5 metri nu vă îngrijorează această situație, dar proprietarii de clădiri cu deschideri de 6 metri și mai mulți ar trebui să se gândească la instalarea de piese suplimentare care exclud schimbările geometrice în strângere.

Pentru a preveni căderea în instalarea unui sistem de rafturi pentru un acoperiș de dimensiuni mari, există o componentă foarte importantă. Aceasta este o suspendare, numită bunica. De cele mai multe ori, este un bar atașat la partea superioară a scheletei printr-un surf de lemn. Nu confunda bunica cu stâlpii, pentru că partea inferioară nu ar trebui să atingă deloc puful. Și nu se aplică instalarea rafturilor ca suport în sistemele de suspensie.

Linia de jos este că bunicul pare să stea pe nodul de creastă, și deja este strâns cu șuruburi sau garnituri de lemn cuie. Pentru a corecta strângerea strânsă, clemele sunt filetate sau tip colier.

Reglarea poziției de strângere poate fi aranjată în zona nodului de creastă, iar vârful cu acesta este conectat rigid prin tăiere. În loc de o bară în mansardă non-rezidențială, o armătură poate fi utilizată pentru a face elementul de tragere descris. Se recomandă ca banda de susținere sau suspensia să fie instalată și în cazul în care strângerea este asamblată din două bare, pentru a susține secțiunea de conectare.

Într-un sistem îmbunătățit de suspendare de acest tip, grinzile de pasternă completează papila. Tensiunile din diamantul format sunt stinse spontan datorită aranjamentului competent al sarcinilor vectoriale care acționează asupra sistemului. Ca rezultat, sistemul de cavități este mulțumit de stabilitatea cu upgrade-uri minore și nu prea costisitoare.

Tip de suspendare pentru mansardă

Pentru a mări spațiul util, strângerea triunghiurilor de fermă pentru pod se face mai aproape de creastă. O mișcare complet rezonabilă are avantaje suplimentare: vă permite să utilizați bufe ca bază pentru depunerea plafonului. Se alătură rafturilor tăind-o pe jumătate uscată cu o replicare a șuruburilor. De la îndoire este păzită prin instalarea unui vârf scurt.

Un dezavantaj notabil al structurii agățate de mansardă este necesitatea unor calcule corecte. Este prea greu să calculați singur, este mai bine să utilizați proiectul finalizat.

Care design este mai economic?

Cost - un argument important pentru un constructor independent. În mod firesc, prețul de construcție pentru ambele tipuri de sisteme de rafturi nu poate fi același, deoarece:

 • În construcția unei construcții din nailon pentru fabricarea picioarelor de rafturi, se utilizează o placă sau un fascicul de secțiune transversală mică. pentru că grinzile stratificate au sub ele două suporturi fiabile, cerințele pentru puterea lor sunt mai mici decât în ​​versiunea atârnată.
 • În construcția unei structuri suspendate, rafturile sunt realizate din lemn gros. Pentru fabricarea strângerii este necesar un material cu secțiune transversală similară. Chiar ținând seama de respingerea Mauerlatului, consumul va fi mult mai mare.

Nu va fi posibil să salvați calitatea materialului. Pentru elementele portante ale ambelor sisteme: grinzi, grinzi, picioare, mauerlat, stâlpi, rafturi, cherestea de gradul 2 este necesară. Pentru traversare și înfundare, lucrul la tensiune, este necesară clasa I. În fabricarea garniturilor de lemn mai puțin responsabile, se poate folosi clasa a III-a. Fără a număra, putem spune că în construcția sistemelor de suspensie, materialul scump este utilizat într-un volum mai mare.

Fermele agățate sunt colectate într-o zonă deschisă lângă unitate, apoi transportate asamblate în sus. Pentru a ridica arcurile triunghiulare grele de pe fascicul, va fi necesar un tehnician, pentru care chiria va trebui plătită. Și proiectul pentru nodurile complexe ale opțiunii agățate merită, de asemenea, ceva.

Instrucțiuni video privind construcția structurii suspendate a categoriei de agățat:

Metodele de construire a sistemelor de acoperiș pentru acoperișuri cu două pante sunt de fapt mult mai mari. Am descris numai soiurile de bază, care, în realitate, sunt aplicabile caselor mici și a clădirilor fără arhitectură. Cu toate acestea, informațiile prezentate sunt suficiente pentru a face față construirii unei structuri simple.

Ce ar trebui să fie un sistem cremalier de încredere?

Astăzi, rafturile pentru acoperiș sunt uimitoare în diversitatea lor, nu numai că pot lua o varietate de forme, ci și că sunt construite din materiale diferite. Aceasta permite fiecărei structuri să aleagă sistemul care se potrivește cel mai mult, îndeplinind toate cerințele și standardele. Înainte de construirea acoperișului, este necesară o proiectare preliminară și este mai bine să încredințați acest lucru specialiștilor. Acest lucru va face o construcție sigură, stabilă și fiabilă.

Înainte de începerea construcției sistemului de bare, este necesar să se proiecteze obiectul, să se aleagă materialele pentru grinzi și elementele asociate și să se facă o estimare.

Opțiuni de construcție a acoperișului

Tipul sistemului de cornișor depinde în mare măsură de structura de acoperiș din care se utilizează materialul, care vor fi făcute grinzile și elementele asociate (bară de crestături, rafturi, extensii, bolț și mauerlat). Cu o construcție modernă, este necesar să se țină seama de o serie de cerințe impuse sistemelor de acoperișuri și acoperișuri:

 • rezistență și durabilitate;
 • practic;
 • simplitatea instalării;
 • costuri scăzute pentru fabricare și instalare;
 • funcționalitate și estetică.

În funcție de forma acoperișului se pot utiliza astfel de sisteme de rafturi:

În funcție de forma acoperișului, pot fi utilizate diferite sisteme de tavan.

 • Pentru acoperișurile cu un singur pod, grinzile sunt utilizate sub formă de grinzi așezate pe pereți. Adesea, acest lucru vă permite să faceți un acoperiș confortabil și menținut. Proiectarea acoperișului necesită o proiectare preliminară pentru distribuirea corectă a sarcinilor atunci când se utilizează acoperișul;
 • Sfera triunghiulară este utilizată pentru un acoperiș gable, care este instalat sub un anumit unghi. Picioarele se opresc, de obicei, împotriva Mauerlatului, sunt utilizate extensii orizontale și un șurub;
 • spațiile acoperite și complexe permit lăsarea spațiului pentru construcția mansardei, însă sistemul de cornișe este mai complicat, se folosesc mai multe tipuri de cornișe;
 • acoperișul lui Sudeikin este un design original și foarte atractiv, căptușelile pentru care sunt conectate una la alta, formând patru pante triunghiulare. Acest tip de construcție este adecvată numai pentru clădiri pătrate.

Hanging, straturi stratificate

Pentru construcția capriorilor se pot aplica caneluri stratificate și suspendate, proiectarea cărora este diferită. Hanging sunt folosite în construcția de case cu un singur span, ale căror pereți sunt realizate din cărămidă sau piatră. În punctul de sus, astfel de căpriori se sprijină unul pe altul, în partea inferioară - pe Mauerlat. În plus, este prezentată o întindere mai jos, care împiedică curgerea picioarelor, trebuie să fie strâns legată de pereții casei.

Hanging sunt folosite în construcția de case cu un singur span, ale căror pereți sunt realizate din cărămidă sau piatră.

Deasupra bazei se montează o extensie suplimentară - șurubul. Suporturi similare suspendate cu suport pentru Mauerlat sunt utilizate pentru deschideri de șase metri. Dacă lungimea spanului este mai mare, sunt recomandate suporturi speciale - rafturi, suporturi. Folosind un astfel de sistem simplu vă permite să compensați în mod corespunzător încărcătura pe grinzi, utilizați aproape orice material de acoperire, fără a instala suporturi intermediare.

Grinzile suspendate (sau stratificate) sunt aplicabile pentru deschideri mari cu o lungime de până la șaisprezece metri. Se termină cu un capăt al barei de creastă, iar celălalt - în legătura inferioară, adică sarcina principală este transferată pe verticală. În acest caz, nu este necesară strângerea orizontală, dar uneori este necesar să se instaleze suporturi intermediare (coloane, ziduri interioare de sprijin).

Rafturi pentru spații largi

Pentru spații mai mari de 16 metri, este recomandabil să se utilizeze structuri de cusut, fiecare dintre acestea fiind o structură plană, independentă. Structura unui design include: grinzi suspendate (în partea superioară a structurii), grinzi stratificate (pe laturile structurii), bufe, grinzi, struturi, stâlpi, Mauerlat, grinzi de podea.

Atunci când se construiește un acoperiș, se recomandă ca aceste ferme să fie făcute în avans, pe acoperișul casei, una câte una și instalată acolo. Astfel veți economisi timp și materiale pentru fabricație.

Materiale pentru fabricarea capriori

Rafturile de pe acoperiș astăzi pot fi realizate din diverse materiale, dintre care:

 • copac;
 • metal (structuri ușoare și din oțel zincat);
 • structuri monolitice din beton armat.

Alegerea materialului din care se va face sistemul de grindă cu zăbrele, este necesar să se acorde o atenție la domiciliu destinație, sarcini anticipate de pe acoperiș, ați instalat pe acoperișul echipamentului (panouri solare, unitățile exterioare de ventilație, rezervoare de apă etc.).

Strugurii de lemn sunt utilizați cel mai adesea pentru construcția de case individuale. Pentru aceasta, se poate folosi o gamă de lemn, un fascicul lipit. Pentru fabricare se aplică:

 • cherestea (pentru mai multe detalii, vezi mai jos);
 • instrumente pentru dulgherie (fierăstrău, avion, ciocan);
 • elemente de fixare (cuie de acoperis, plăci metalice simple și dințate, șuruburi pentru lemn, șuruburi).

Grosimea grinzilor este utilizata pentru a face grinzi cu o latime de 12-18 metri, busteni si placi solide pot fi folosite pentru orice structura de acoperis. Este important să se acorde atenție umidității în timpul pregătirii materialului. Astăzi o astfel de diviziune este acceptată:

 • materiale uscate la aer - conținutul de umiditate este cuprins între 10 și 20%;
 • semi-uscat - nivelul de umiditate - de la 20 la 25%;
 • brut - de la 25%.

Modalități de conectare a coroanelor: bolț și clemă, dinte dublu.

Lemnul pentru construcții poate fi folosit numai uscat. Cel mai bine este să fie recoltat în timpul iernii (pentru speciile de conifere) și în mijlocul verii (pentru speciile de foioase). Cel mai adesea pentru construirea de căpriori din casă se folosesc specii de molid, pin, brad, zada, aspen, stejar. Dar nu este recomandat arinul, pentru că are o durată scurtă de viață. Este important să se definească clar ce fel de lemn și pentru care elemente se aplică. Pentru structurile portante standard ale acoperișului casei se utilizează de obicei trei pătrimi din volumul primei și celei de-a treia clase de lemn, un sfert din lemn de gradul doi:

 • Strângerea se face numai din lemn de primă clasă;
 • rafturi, rafturi, Mauerlat - din clasele I și II de lemn;
 • benzi - clasa a treia este potrivit.

Calcularea grinzilor din lemn pentru casă se efectuează luând în considerare astfel de factori:

 • starea finală a capacității portante;
 • starea de limitare a deformărilor și deplasărilor;
 • rezistența la fisurare (aceasta se aplică tuturor părților structurii acoperișului, de la fermă la bolțurile de prindere).

Încărcături cu acțiune temporară (acestea sunt luate în considerare pentru orice material utilizat la fabricarea structurii de cavitate a casei):

 • vânt și zăpadă;
 • pe termen lung de la echipamente, materiale în curs de operare.
 • de la acțiunea seismică;
 • de la greutatea oamenilor atunci când deservesc acoperișul.

Constructii metalice. Utilizarea produselor metalice nu este o noutate. Ele pot fi utilizate nu numai pentru construirea de instalații industriale, dar, de asemenea, în construcția unei case private, vorbind elemente fiabile și durabile de design. De obicei, produsele metalice sunt utilizate atunci când este necesar un fascicul de 10 metri pentru sistemul de tâmplărie. În acest caz, din metal nu numai căpriori, dar, de asemenea, se execută, suportul creasta, mauerlat. Căpriori poate fi fixat la baza prin sudură sau șuruburi speciale (în funcție de tipul de material - pentru grinzi de oțel convenționale și canale utilizate sudură și pentru ușoare galvanizate - șuruburi și plăci).

Metalul poate să nu fie întregul acoperiș. Toate grinzile și elementele de creastă, fasciculul central, suporturile și mauerlatul pot fi realizate din oțel, iar celelalte elemente sunt din lemn. Toate elementele sistemului metalice sunt realizate numai în fabrică și este necesar să se pre-proiecteze un proiect, conform căruia grinzile metalice și suporturile vor fi tăiate. Pe site este necesar să asamblați o structură, ca un designer, de multe ori pentru a ridica în sus aveți nevoie de o macara (pentru grinzi de oțel grele). Pentru structurile ușoare galvanizate, ridicarea este efectuată manual (greutatea lor este foarte mică).

Grinzile monolitice din beton armat pentru construcția unei case individuale rezidențiale sunt extrem de rare. Cele mai multe dintre ele fac acoperișuri pentru clădiri industriale, blocuri de apartamente. Acestea sunt de obicei folosite atunci când sunt necesare mari deschideri. Fabricarea și instalarea pot fi efectuate numai de către lucrători cu experiență.

Alegerea este întotdeauna a ta!

Sistemul de acoperiș pentru casă este foarte divers. Tipul de structuri portante este selectat ținând cont de numeroși factori, inclusiv materialul de fabricare a căpriorilor, sarcina așteptată, tipul și construcția acoperișului. Cele mai populare sunt structurile din lemn, din care nu sunt făcute numai căpriori, ci și suporturi, ferme, mauerlat, elemente de skate. În același timp, puteți realiza un acoperiș din lemn cu propriile mâini, asamblați un acoperiș metalic (pentru căpriori de fabricație, condițiile din fabrică sunt necesare), structurile din beton armat sunt fabricate în fabrică și sunt instalate de lucrători experimentați.