Ce este Mauerlatt și pentru ce este?

Izolare termică

Știe toată lumea ce este Mauerlatt și pentru ce este? Probabil că nu. Mauerlatt este unul dintre elementele sistemului de acoperiș al casei. Unul dintre scopurile sale este de a distribui sarcina concentrată a punctelor de susținere a grinzilor pe toată suprafața bazei superioare a peretelui. Acest element este deosebit de relevant în casele de piatră - de la caramida la blocuri de beton spumos.

A doua întâlnire este să se alăture pereților acoperișului casei. Această problemă ar trebui să beneficieze de o atenție deosebită, în special în regiunile în care se dezvoltă vânturi puternice. La caramida sau la blocarea caselor de pe marginea superioară a unui perete, cureaua din beton armat este umplută, în care sunt fixate ancorele pentru fixare. După întărirea armopoiei în Mauerlat, se fac găuri de un diametru puțin mai mic și plantați dens pe aceste ancore. De asemenea, vă recomandăm să vă uitați la modalitățile de a fixa Maueratul pe diferite tipuri de pereți. Link după articol.

La casele de lemn, ultima coroană a unui bustener acționează de obicei ca un mauerlatom. Dar în case de piatră, el este obligat să fie fixat pe întreaga lungime a zidului cu ajutorul ancorelor. În casele de lemn pentru fixarea nagalelor de lemn sunt folosite, ca în principiu și atunci când asamblați întregul cadru. Pentru cabinele de lemn din lemn este foarte recomandat să faceți intact, mai degrabă decât în ​​părți. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este necesar să se mărească numărul de elemente de fixare pe perete.

Există un număr mare de scheme pentru sistemul de acoperișuri. De exemplu, puteți vedea articolul sistemului de acoperiș cu balamale de acoperiș și puteți vedea mai atent toate nodurile. Cu cea mai simplă versiune a unui acoperiș gable cu o mică deschidere directă pe Mauerlat, grinzile de substrat cu o ușoară tăiere sunt așezate peste. Grinzile vor fi deja puse pe ele. Împreună cu grinzile, această construcție va forma forma unui triunghi și este cea mai solidă și stabilă figură a tuturor în raport cu încărcăturile.

Când casa are un pod cu un tavan înclinat, grinzile se taie de obicei în mauerlat imediat, folosind metoda "spike in groove". Cel mai adesea, canelura este realizată de bordul Mauerlat, iar spike-ul este în cavou. În acest sens, bara utilizată trebuie să aibă o grosime suficientă pentru a-și menține capacitatea de rulare după cravată.

Conexiune Mauerlate

Uneori, barele Mauerlatti trebuie fie să se sprijine pe stâlpi, fie pe spații mari. În astfel de cazuri este necesar să se alăture împreună grinzilor. Pentru a realiza conexiunea corectă a plăcilor unul cu celălalt, este necesar să faceți tăieturile pe ambele părți. De exemplu, luați bara 200x200. Ferăstrăul trebuie să împartă fasciculul în grosime cu 100 mm, iar pe lungime cu 50 mm. După aceea, grinzile sunt stivuite unul peste celălalt și conectate prin știfturi de 12 mm. După aceasta, se obține Mauerlatul cu lungimea necesară. Dacă trebuie să se bazeze pe coloane, conexiunile trebuie efectuate la punctele de sprijin.

Structura acoperișului include un Mauerlat, capriori, traverse, grinzi și alte elemente.

Cele mai populare în construcții private sunt agățat și capriori înclinate, constând din rafturi, picioare rafter și struts. Ele se bazează pe căpriori undersides baruri podstropilnye - mauerlat, și odihnă pe grinda orizontală superioară, numit polul superior creasta. Rolul principal al elementului este crearea unui suport confortabil pentru părțile inferioare ale picioarelor de creastă. Suprafața superioară este susținută de posturile care sunt instalate pe suporturile interne. Distanța dintre rafturile care traversează creasta este luată de la 3 la 5 metri.

mauerlatov de instalare care nu transmit forța pe perete, au făcut unghiile constructive sau blocaje de trafic capse din lemn, ambalate în prealabil în perete, sau folosiți o poftă de mâncare de sârmă.

Când capetele superioare ale căpriorilor se sprijină reciproc, iar în mauerlat inferior odihnit prin atingerea unui dinte sau cu ajutorul cusut fasciculul de referință, acesta va primi și distribui pereții forța orizontală.

Mauerlatt trebuie conectat la un cadru rigid comun în jurul perimetrului structurii. Barele se alimentează, așa cum s-a menționat deja mai sus, cu șuruburi sau știfturi, cuie, șuruburi de auto-înșurubare și colțurile ramei sau capselor. Ca urmare, pe perete trebuie să fie produs un cadru rigid, care va duce la expansiune, îndoire și întindere.

Fixarea mauerlat cu ancore înglobate în armat plase de pozare din beton perimetrul clădirii, se recomandă pereți ușoare din spumă, silicat, polistiren și alte blocuri. Bare care sunt fixate cu ancore, și să ia sarcina verticală transmisă punctului de rupere monolitice Sarma de zidire inferioare. În acest caz, îndoire și întindere mauerlat să-și asume doar parțial, iar sarcina principală presupune centura de beton.

Ce este Mauerlatt și ce este?

Nu este o exagerare să spunem că acoperișul face ca locuința omului să fie o casă. Există o mulțime de metode de construcție pentru acoperiș, dar pentru Rusia cu zăpada și ploaia cea mai relevantă este structura ascuțită. Nu contează, două sau patru stingrays, principalul lucru este că zăpada și ploaia sunt în siguranță înlăturate din ea prin mijloace naturale.

Construcția de căpriori, acoperișuri și materiale de acoperiș este plină de forțe. Zăpada întârziată presează toată masa, vântul încearcă să o rupă. Pentru a vă asigura că locuința dvs. nu "merge" acoperișul, există un dispozitiv de construcție testat în timp - dispozitivul Mauerlata.

Mauerlatt - ce este și este întotdeauna necesar? fotografie

Constructorii, la fel ca majoritatea profesioniștilor, au o mulțime de cuvinte dificile, adesea ducând la stupoarea oamenilor obișnuiți. Este cunoscut tuturor pentru ce este "socle". Dar ce este un Mauerlat și pentru ce este vorba - câteva. Deci, să vă spunem un secret: Mauerlatt este ceea ce acoperă acoperișul, mai precis - întregul său sistem de cornișor. De fapt, aceasta este fundația, temelia acoperișului, care unește toate elementele sale într-o singură structură.

Mauerlatt îndeplinește două funcții:

 1. Compensează forța de spargere de la grinzi.
 2. Ține acoperișul de pe perete.

Dacă pe acoperis există zăpadă, în special topită, atunci forța gravitațională generată de aceasta este slăbită de cantitatea de sine a unghiului pantei acoperișului. Pe lângă reducerea încărcării percepute, rampa modifică și direcția forței care acționează asupra acesteia. Ea nu devine verticală, ci îndreptată ușor spre lateral, spre exterior. Aceasta este o forță de spargere.

Mărimea sa poate fi atât de semnificativă încât, dacă peretele este alcătuit dintr-un material discret (caramida, blocuri de beton, panouri de beton), atunci arborele fixat direct atașat la acesta poate distruge zidăria. Soluția la această problemă este de a fixa un fascicul lung - Mauerlat - de-a lungul marginii superioare a peretelui. Pentru aceasta sistemul de bare de acoperiș este atașat. Pentru fiabilitate, Mauerlat este așezat de-a lungul întregului perimetru al marginii superioare a peretelui de capital, formând un cadru solid.

Panta acoperișului, pe lângă reducerea presiunii, reduce, de asemenea, vecea acoperișului. Cu toate acestea, nu suficient pentru a fi absolut sigur că acoperișul nu va fi dus de o rafală de vânt. Pentru a compensa forța de rupere, Mauerlat trebuie fixat ferm pe perete.

Mauerlat este aranjat ca o construcție separată numai în case, pereții principali ai cărămidă, blocuri de beton, pietriș, adobe și alte materiale de construcție "discrete". În casele din lemn, Mauerlatomul poate fi ultima coroană fixată ferm pe cele anterioare. Nu este nevoie să aranjați un astfel de design deosebit în casele de case.

Și în acest articol veți învăța cum să fixați rafturile la Mauerlat.

Cât de corect să aranjăm?

Pentru dispozitivul Mauerlata trebuie folosite grinzi, a căror secțiune transversală este egală cu o treime din grosimea peretelui de capital. De obicei, în acest scop este adecvată o bară cu o secțiune transversală de 150 sau 200 mm. Nu este necesar să se ia o grosime, deoarece aceasta este o sarcină suplimentară pe perete și este destul de dificilă ridicarea unei astfel de secțiuni la o înălțime mai mare.

Dacă se îmbină grinzile Mauerlatului, lungimea fiecărei părți trebuie să fie cât mai mare posibil. Pentru a ilustra acest lucru, putem da următorul exemplu: lungimea standard a oricărui cherestea este de 6 metri. Dacă peretele, pe care se vor odihni caprele, are o lungime de 8 metri, atunci pentru Mauerlat este necesar să se ia două fascicule de 4 metri. Folosirea unui fascicul de șase metri și a unei "decupări" de doi metri va fi o greșeală.

Fasciculul lui Mauerlat este așezat de-a lungul marginii interioare a peretelui de capital sau exact de-a lungul liniei centrale. În caz contrar, nu veți putea să o asigurați în siguranță. La intersecția cu fasciculul transversal, este forat un "jumătate de copac", se forate o gaură și se dă un dorn. Unghiul de îmbinare este fixat de suportul de construcție. Trebuie să fie înfundat astfel încât să se formeze o hypotenuse a unui triunghi drept.

Cum se fixează pe perete?

Pentru a păstra Mauerlat în siguranță, toate elementele de fixare trebuie așezate în grosimea zidăriei peretelui de capital. Cea mai ușoară modalitate este de a fixa capsele lungi de ambreiaj din sârmă din oțel moale. Îl împachetează pe mauerlat, răsuciți strâns și rămășițele - îndoite. Șuruburile fixate în ambreiaj sunt mai fiabile, dar marcarea și găurirea găurilor în fascicul este o ocupație lungă și laborioasă.

Fixarea Mauerlat poate fi făcută cu capse de construcție, dacă puneți garnituri de lemn în zidărie (tăierea grinzilor). Instalați-le astfel încât capsula să fie înfundată în capăt, în caz contrar există riscul ca rucsacul să explodeze.

Mauerlatt poate fi făcut din trei panouri cu o lățime de 150 mm și o grosime de 50 mm. Primul dintre ele este fixat cu un șurub de ancorare, următorii doi sunt prinși de unghii cu o lungime de 150 mm. Această metodă este convenabilă prin faptul că placile sunt mai ușor de ridicat până la o înălțime. În plus, șurubul de ancorare poate fi instalat deja în zidăria finisată, de exemplu, dacă instalarea acoperișului este deja efectuată de dvs. personal sau de altă echipă de construcție, iar constructorii anteriori nu au instalat dispozitivele de fixare.

Iată un articol despre fixarea lui Mauerlat pe betonul gazos.

Mauerlatt - cum se face baza pentru capriori?

Sistemul de tavan este o construcție destul de grea, care are nevoie de o bază solidă, iar Mauerlat este singurul lucru care poate rezista la o astfel de încărcătură, dar nu toți știu ce este. Să analizăm soiurile și funcțiile acestui element arhitectural.

Cât costă acoperișul unei case de țară? Este destul de dificil să răspunzi la această întrebare fără a cunoaște zona razelor și a materialului de acoperire, dar un lucru este sigur - foarte mult. Orice design care are un patinoar, fie că este vorba de un acoperiș, de șold sau de un acoperiș cu mai multe stânci, are un cadru de rafturi, ale cărui picioare se sprijină pe pereții casei. Și aici este posibil să se observe imediat că mai mulți vectori de forță aplicați, inclusiv presiunea verticală din masa structurii și presiunea orizontală pe punctul de joncțiune al rafturilor (skate) creează forțele de spargere. În lunile de iarnă, zăpada mărește încărcătura, care poate deveni un test pentru rezistență.

Mauerlat pentru construcția acoperișului

Pentru a se asigura că sistemul de lambriuri nu distruge pereții, legarea lor de marginea superioară este folosită cu un fascicul cu o secțiune transversală mare numită Mauerlat. Materialul poate servi drept lemn și oțel, de regulă, alege o variantă identică cu cea de la care se fabrică sistemul de coronament. Singura condiție pentru ouă este continuitatea legăturii sau prezența unor articulații puternice și fiabile la intersecții. Ce este Mauerlat în construcția acoperișului? El este cel care asigură distribuirea încărcăturii de la fiecare grădină până la o porțiune mare a peretelui. Este, de asemenea, necesar să întăriți acoperișul cu velea sa mare. Nevoia de mauerlat este absentă doar în cabinele de casete sau în case de case, acest rol fiind realizat de coroana superioară.

În cea mai mare parte, principalul indicator în pregătirea lui Mauerlat pentru acoperiș este dimensiunea sa. În mod ideal, acesta ar trebui să fie un fascicul continuu, așa cum am menționat mai devreme, dar dacă joncțiunea mai multor părți este totuși inevitabilă, ele trebuie să aibă aceeași lungime. Asta este, atunci când peretele este de 10 metri, este inacceptabil să se așeze un fascicul de 7 metri și se atașează la el o bucată de 300 de centimetri. Trebuie să vă conectați în centrul a 2 părți de 5 metri. Cu alte cuvinte, în ansamblul Mauerlat, fiecare detaliu al acestuia trebuie să fie cât mai lung posibil. Ar trebui să fie așezat de-a lungul marginii interioare a peretelui sau în mijloc, dar în nici un caz de-a lungul marginii exterioare.

O atenție suplimentară ar trebui acordată secțiunii fasciculului, care trebuie să reziste unei greutăți foarte mari a căpriorilor și plăcilor de acoperiș pentru o perioadă foarte lungă de timp. De regulă, este suficient să se ia un fascicul de lemn, a cărui grosime corespunde celei de-a treia părți a grosimii zidăriei peretelui. În consecință, fasciculul metalic poate fi oarecum mai subțire. Optim pentru Mauerlat din lemn lățimea unui perete de aproximativ 15-20 centimetri. Dacă este mai puțin, fasciculul nu poate rezista greutății sistemului de acoperire și mai mult - este nedorit, deoarece aceasta va fi o sarcină suplimentară pe peretele de susținere. Cu toate acestea, în casele mici este permisă utilizarea grinzilor de 10x10 centimetri.

Într-un caz extrem, pentru clădirile ușoare, puteți utiliza mai multe plăci stivuite, conectate prin șuruburi rigide, cu grosimea cherestelei nu trebuie să fie mai mică de 3 centimetri și lățimea de 10 cm.

Armopoia sub Mauerlat

Principalul lucru este că fasciculul este absolut plat și, dacă este posibil, fără noduri. În plus, nu trebuie să existe crăpături și zone crăpate. Aceste defecte pot afecta fiabilitatea fixării mauerlat peretelui sau căpriorilor acestui feroviar, deoarece compusul poate coincide cu nodul sau cavitate. De la umezeală este necesar să se impregneze cu compuși speciali, la extrem, pentru a închide cu ruberoid și pentru a acoperi cu rășină sau gudron. Dacă nu există posibilitatea de a alege cherestea de calitate, le puteți întări cu o țeavă de metal sau cu un colț, așezând-o pe partea de sus cu o bază de căptușeală din lemn și fixând cu cleme. Pe astfel de cornișe de sprijin sunt instalate numai pe elemente de fixare glisante.

Nu întotdeauna cărămizile sunt capabile să reziste încărcăturii acoperișului, mai ales dacă doriți să-l izolați și, prin urmare, să faceți o plăcuță de acoperiș mai groasă și mai greoaie. Pentru a vă asigura că nu există fisuri în perete, armarea specială este realizată din beton și plasă de metal. Pentru a face acest lucru, pregătiți un mortar, care este de obicei folosit pentru a umple fundația, de obicei: 1 cota de ciment la 1,5 părți de nisip și 3 părți de moloz. Se diluează cu apă până la o consistență groasă, dar destul de fluidă, de obicei ia o parte din apă în plus față de proporția specificată.

Apoi, trebuie să instalați cofrajul pe marginea peretelui rulmentului, înălțimea căruia trebuie să fie de aproximativ 20-25 centimetri, iar lățimea - pentru a se potrivi cu grosimea zidăriei. Din benzile înguste tăiate rama de plasă este făcută în avans pentru punerea în interior, astfel încât fiecare strat a fost fixat la păturile la o distanță de 2-3 cm unul de altul. Pasul dintre grinzi trebuie să fie de cel puțin 25 de centimetri, astfel încât să nu existe o rețea de rupere. De asemenea, la aceleași intervale egale, șuruburile de ancorare sunt fixate direct pe cadru prin intermediul unui fir de tricotat.

Acum vărsăm soluția de beton în cofraje astfel încât partea superioară a armăturii să fie scufundată la cel puțin 3 centimetri. Asigurați-vă cu atenție că la umplerea cutiei nu există stâlpi, deoarece slăbesc foarte mult centura de întărire și pot duce la apariția fisurilor în ea. Este foarte important să pregătiți o cantitate suficientă de beton pentru a umple imediat cofrajele, nu ar trebui să existe niște straturi separate. Dacă pereții sunt realizați din beton gazos, puteți să tăiați simplu jumperul din rândul superior al blocurilor pentru a obține un jgheab suficient de convenabil pentru turnare.

Avantajele armăturii sunt incontestabile. În primul rând, peretele însuși devine mai puternic, ceea ce este important pentru activitatea seismică și pur și simplu în cazul sedimentării neașteptate a solului. În al doilea rând, cu ajutorul legăturilor de beton de-a lungul marginii superioare, este posibil, folosind un nivel, să se alinieze pereții de-a lungul orizontului, ceea ce va afecta pozitiv instalarea și funcționarea ulterioară a sistemului de rafturi. O astfel de bază pentru Mauerlat este cea mai fiabilă, oferind o legătură rigidă la pereții caroseriei. Și, în cele din urmă, încărcătura este distribuită în mod egal de la fiecare grădină până la zidărie.

Mauerlat puțin ridica pe perete și în mod corespunzător stabilite, aveți nevoie, de asemenea, pentru a stabili ferm, pentru care există mai multe metode comune. Cel mai simplu - în avans pentru a monta firul de legare a ambreiajului, cel puțin la cusătură superioară 4, optim - prin cusătură 5, pentru a fixa grila de armare poate fi, benzi subțiri care este cufundat în pastă. Cele două capete de lungime suficientă este de ieșire spre exterior pe ambele părți ale peretelui sau direct în sus, prin rândurile, acestea trebuie să fie neapărat suficient să se răsucească mauerlat de sus și tăiați în exces. În grinda însăși, găurile sunt forate sub sârmă, cu un pas de aproximativ 30 de centimetri.

Fixarea rigidă a căprioarelor la mauerlatu datorită benzii

Un alt mod - bolțurile de ancorare, dar pentru utilizarea lor este necesară o centură de întărire. De fapt, am menționat deja că aceste elemente de fixare pot consolida pur și simplu, dispozitivul de fixare sau o grilă specială, și apoi se toarnă beton până la capetele ieșită din firul, să fie sigur de lungime suficientă. După ce soluția sa uscat, se aplică bara Mauerlat și se face o marcare pentru găurirea găurilor. Este foarte important ca punctele de fixare să nu coincidă cu poziția picioarelor din structura acoperișului.

Și, bineînțeles, acest tip de dispozitive de fixare, precum bolțurile de construcție, este foarte popular. De fapt, acestea sunt bare metalice, îndoite de litera G, având un fir la capătul părții lungi. Există soiuri în care, în loc de partea scurtă, o placă mică de oțel este pur și simplu sudată, de aproximativ 5 x 5 centimetri. Cu această placă sau segment curbat, acul este așezat în cusătura zidăriei la o adâncime de mai multe rânduri. Capătul lung al tijei se prăvălește suficient, astfel încât, după ce a fost așezat Mauerlatul liber, să rămână 2-3 centimetri de fir. În continuare, după așezarea fasciculului, se introduce șaiba și se învârte piulița. Pasul dintre știfturi, ca în cazul unui fir de tricotat, ar trebui să fie de aproximativ 30 de centimetri.

Fixare cu cleme de construcție

Și încă o dată, calea cea mai puțin fiabilă - tocmai să cuibărește armăturile de construcție cu piesele din lemn de zidărie special armate. De fapt, în stratul superior, unele cărămizi sunt înlocuite pe interior cu bucăți de lemn, egale cu întregul bloc de construcție sau cu jumătatea lui (în combinație cu o jumătate de cărămidă). Când soluția sa solidificat, lemnul este ținut cu beton suficient de fiabil. Apoi, dispunerea Mauerlat-ului se face, găurile pentru paranteze sunt forate în el, care sunt apoi inserate după ce fasciculul a fost așezat și sunt blocate în marcajele din lemn din perete cu mai multe curse. Cu toate acestea, astfel de prize pot în anumite circumstanțe să se deplaseze în zidărie sau chiar să cadă complet din acesta.

Mai întâi de toate, este necesar să planificați corect proiectarea bazei pentru fasciculul substrat. De regulă, aceasta este o zidărie de blocuri de construcție, deci ar trebui să fie ridicată, cu cel puțin 3 rânduri deasupra barei de mansardă sau mansardă. De asemenea, puteți face pur și simplu o centură de armare așa cum este descris mai sus și înainte de a pune Mauerlat, ar trebui să dureze aproximativ 15 zile pentru ca betonul să câștige forță.

Montarea Mauerlatt-ului pe perete

De asemenea, este permisă instalarea nivelului Mauerlate cu înălțimea planificată a mansardei, dar apoi zidăria este finalizată fără a fi completată în 3 rânduri, după care este așezat doar rândul exterior al cărămizilor. Pe interior, pietrele de construcție cu urechi de lemn se alternează la intervale regulate sau se introduc între blocurile de fixare, fixând bazele în soluția cusăturii. Apoi, din nou, numai rândul exterior este pus, cărămizile sunt eșalonate în raport cu rândul de jos. În interior, mauerlatul este montat și fixat pe bolțuri cu piulițe, sau prinse cu marcaje din lemn. Instalarea este finalizată prin așezarea ultimului rând.

Asigurați-vă că pentru a avea grijă de impermeabilizare, care, indiferent de metoda de stabilire a fasciculului pe sol sub ea, fie zidărie sau consolidarea centurii, așternerea unui strat de umiditate special, non-conductoare. Cert este că, cum ar fi construirea de blocuri, iar betonul este foarte bine absoarbe umezeala, iar apoi ea se evaporă mult timp de grosimea materialului de construcție. Lemnul nu intră în contact cu umezeala, iar impermeabilizarea este necesară. Pentru cea mai mare parte utilizate pentru acest film special, pe langa, grinzi de lemn au nevoie cu siguranta de ceva timp pentru a absorbi compoziția solului, care va închide toate cavitățile dintre fibrele.

Astfel încât chiar și sub stratul izolator nu există nici un spațiu, este fixat ferm la bază cu mastic bitum.

După ce ați pus Mauerlat, trebuie să fixați structura de acoperiș pe ea. Rafting picioarele pot fi montate fie rigid, fie cu dispozitive de fixare glisante. Prima opțiune este adecvată numai dacă fasciculul de creastă din mijlocul podului sau al podului are stâlpi suplimentari de suporturi sau există o perete despărțitor. Pentru a fixa grinzile în acest caz este posibilă pur și simplu prin colțuri sau prin tăierea suplimentară a canelurilor din bazele picioarelor, ale căror dimensiuni nu trebuie să fie mai mari de o treime din lungimea suportului de susținere a cavității. De asemenea, canelurile pot fi realizate în Mauerlate, apoi fixarea rigidă este realizată de capsele de construcție.

În ceea ce privește metoda de alunecare, aceasta se face în mod obligatoriu pentru sistemul de acoperiș agățat, ceea ce exclude apariția tensiunii în grinzi atunci când casa este strânsă. Această conexiune este o fixare articulată a două plăci, dintre care unul este fixat pe grinzi, iar al doilea - la Mauerlat. Cel mai adesea folosit în clădirile din lemn.

Mauerlatt - ceea ce este: programare, dimensiune, calcul

Structura de susținere a acoperișului și acoperirea acoperișului sunt sub influența multor forțe, uneori chiar direcționate ptotpolozhno. De exemplu, dacă zăpada care a rămas pe suprafața acoperișului casei apasă pe ea cu greutatea ei, atunci rafalele puternice ale vântului "încearcă" să o rupă. Cum poți preveni acoperișul de "călărie"?

Câteva cuvinte din lexiconul constructorilor provoacă o încurcătură printre oamenii obișnuiți, de exemplu, Mauerlat. Că acest lucru nu este cunoscut tuturor. Pe scurt, acest tip de construcție servește drept suport pentru întregul sistem de bare de acoperiș al casei. Asta este, putem spune că Mauerlat pentru acoperiș este fundația pe care toate elementele sale sunt combinate într-o construcție dintr-o singură piesă. Mai mult decât atât, asigură "uniformitatea acoperișului", adică absența chiar și celei mai mici părtinitoare în orice direcție. La urma urmei, de fapt, este aproape imposibil să se potrivească perfect toate pereții în înălțime în procesul de construcție.

Mauerlat: ce este aceasta, ceea ce este necesar pentru ↑

În versiunea clasică, Mauerlat (fotografia de mai jos) este un fascicul uscat sau un jurnal fixat deasupra zidurilor exterioare sau armopoile în jurul perimetrului casei.

Știind ce este acoperișul Mauerlat, este mai ușor să dai seama de ce este nevoie de o "centură" similară.

 • în primul rând, pentru a distribui, cât mai uniform posibil, forța concentrată exercitată de picioarele cavității în zona cadrului superior al pereților. După cum sa menționat deja, acesta este un fel de fundație acoperiș;
 • în al doilea rând, serveste la legarea acoperișului. Acest lucru este valabil mai ales pentru regiunile cu vânt puternic.
 • La urma urmei, matul asigură rigiditate suplimentară a structurii de susținere;
 • Deși panta reduce forța de spargere și velea acoperișului, cu toate acestea, probabilitatea că va fi dus de un vânt puternic, totuși, există.

Care sunt dimensiunile optime ↑

De regulă, Mauerlat este instalat dintr-un bar, și nu dintr-un jurnal, deoarece este mult mai ușor să lucrezi cu acesta. Mai întâi, instalația facilitează profilul dreptunghiular al piesei de prelucrat, iar în al doilea rând, fasciculul poate fi așezat pe secțiunile pereților mult mai convenabil și mai stabil.

Având în vedere importanța Mauerlat pentru structura acoperișului, dimensiunile fasciculului (secțiune transversală, grosime) trebuie selectate cu maximă atenție. Acestea depind de anumiți parametri:

 • zona și perimetrul casei;
 • tipul acoperișului;
 • material de acoperis;
 • materialul utilizat în structura de susținere;
 • condițiile climatice;
 • prezența unui pod și a altora.

Cu toate acestea, principalul indicator care stă la baza calculului este tipul de acoperiș.

 • Secțiunea este selectată pe baza formei structurii de susținere și a greutății acesteia. De regulă, dimensiunile sale corespund celor clasice: 100 la 100 sau 150, 150 la 150 sau 200.
 • Următoarele formule sunt utilizate pentru a calcula masa și volumul fasciculului:

Calculul pentru un acoperiș gable

O construcție clasică a acoperișului gable este considerată una dintre cele mai simple. Sistemul de cornișor, în acest caz, este aranjat pe grinzile trunnionului, așezate din partea Murlata cu o mică tăiere. Ca rezultat, se formează un triunghi, care, fiind cea mai rigidă figură geometrică, rezistă perfect încărcăturilor.

Pentru Matica acoperiș fronton a semifabricatului din lemn este utilizat cu o secțiune de 10 x 10 cm sau 15 x 15 cm. O condiție prealabilă este fiabilitatea impermeabilizare a mauerlat structura, acesta din urmă trebuie să treacă peste izolație la o distanță de cel puțin 0,4 m de la fața superioară a suprapunerii. În ceea ce susține Rulează sunt rack. Se taie în traverse lor în trepte de 300-500 cm.

Piciorul și cavitatea ar trebui să fie aproape perpendiculare. În cazurile în care lungimea coronamentului este suficient de mare, este necesar să se instaleze elemente suplimentare care se sprijină pe picioare.

Astfel, este evident că atunci când se efectuează calcule chiar și pentru cel mai simplu proiect, se iau în considerare mai mulți factori, pe care depinde alegerea parametrilor materialului de fixare.

În practică, sa verificat dacă anumite valori ale parametrilor principali sunt adecvați în majoritatea cazurilor:

Indiferent de dimensiunile sale, este setat, după ce sa retras de la marginea exterioară a peretelui cu cel puțin 5 cm.

Ce este un Mauerlat: un design și instalare de către propriile mâini

Structurile acoperișurilor pitorești sunt variate, dar una dintre componentele sistemului de acoperiș este Mauerlat. Această parte a acoperișului este importantă și îndeplinește mai multe funcții. Pentru aranjarea corectă a acoperișului, se selectează tipul de Mauerlat, tehnologia instalării și materialele.

Ce este Mauerlatt și funcțiile sale

Structura acoperișului include multe elemente funcționale, deoarece asigură protecția pereților lagărului clădirii. Una dintre aceste componente a sistemului de rafturi este Mauerlat, care este un rând sau o coroană a unei bare așezate pe partea superioară a pereților. Mauerlat atinge suprafața peretelui superior din jurul perimetrului clădirii, ceea ce asigură executarea funcțiilor atribuite acestui rând de lemn.

Mauerlatt are o construcție simplă

Dispozitivul simplu Mauerlata oferă funcționalitatea și eficiența maximă. Sistemul de bare servește pentru o distribuție uniformă a greutății acoperișului pe toți pereții clădirii, care este necesară pentru a preveni deraparea, deformarea acoperișului. Aceasta este prima funcție a lui Mauerlat, iar a doua este de a ține și fixa acoperisul pe pereți.

Sistemul de acoperiș acoperiș se alătură Mauerlatti

De ce sunt fabricate Mauerlat?

Sistemul de acoperiș de acoperiș este cel mai adesea din lemn. Din același material face și Mauerlatt. În casele din lemn, rolul Mauerlata poate fi realizat de ultima coroană a pereților, care este bine fixată. În clădirile din beton, cărămizi și alte materiale similare, Mauerlat este construit folosind grinzi de lemn cu anumiți parametri care depind de dimensiunile pereților.

Lemn de înaltă calitate este optim pentru construirea unui Mauerlat

Montarea Maueratului pe pereți se realizează cu ajutorul ancorelor metalice. Pentru a face acest lucru, în șuruburile de fixare a zidăriei, a căror lungime este mai mare decât grosimea grinzilor. Apoi pe panouri marcați locurile pentru găuri, așezați grinzile, introducând capetele șuruburilor în orificii. În partea superioară, strângeți piulițele speciale, fixând cu siguranță Mauerlatul. Astfel, pentru a crea baza pentru sistemul de rafturi, sunt necesare grinzi de lemn cu o secțiune transversală de 150 sau 200 mm, bolțuri de ancorare mai lungi decât grosimea fasciculului.

Montarea plafonului de acoperiș

Instalarea Mauerlate-ului poate fi efectuată cu sau fără o centură de întărire. Prima opțiune este optimă pentru pereții insuficienți, ceea ce se întâmplă rar. Prin urmare, cea mai comună instalare fără o centură de întărire.

Mauerlat este fixat pe pereți cu ancore, dar sunt posibile și alte elemente de fixare

Fixarea pe un zid de cărămidă

Înainte de a atașa peretele de cărămidă Mauerlat, se pune un material de impermeabilizare, a cărui margini sunt fixate de capse pe barele neuniforme după montare. Și puteți trata marginile pereților cu bitum, apoi puneți panourile. Acest lucru face posibilă protejarea substratului de degradare și deformare. Următoarele acțiuni sunt după cum urmează:

 1. Barele sunt conectate într-un singur cadru rigid, prin intermediul unei îmbinări, care se realizează printr-o prindere oblică și fixare prin fixare sau prin înșurubare.

Grinzile Mauerlate-ului sunt asezate de-a lungul peretilor si fixate in colturi

Capetele bolțurilor trebuie să fie suficient de lungi pentru a înșuruba piulițele

Mauerlat poate fi, de asemenea, tratat cu o pată protectoare pentru a preveni coroziunea

Fixarea suportului pentru acoperiș se poate realiza cu armopoasom. În acest scop, la marginea pereților se pune o turnare din beton a structurii de armare a tijei, așezată de-a lungul lungimii pereților și fixată în structuri dreptunghiulare. Cofrajul pentru turnare constă din plăci, înșurubate din exterior și din interiorul pereților. În interior, betonul este turnat în armătură, iar timpul de fixare este de așteptat, variind de la 5 zile.

Lățimea cutiei armo nu trebuie să depășească grosimea peretelui

Video: montarea lui Mauerlat la armopoile

Se alătură grinzilor împreună

Mauerlatt poate consta din bare groase, fixate împreună printr-o metodă cut-through sau tăiate în jumătate din grosimea elementelor. În cazul în care consiliul utilizează panouri de 150x50 mm, acestea sunt stivuite de trei ori la rând. Între ele, elementele sunt fixate cu atenție cu șuruburi puternice de autofiletare, instalate suplimentar pe ancora.

Video: bare de îmbinare

Izolarea termică interioară a Mauerlatului

Ca urmare a construcției bazei pentru acoperiș, punți mici de formă rece, care afectează semnificativ atmosfera din interiorul clădirii. De exemplu, zona de contact dintre podeaua mansardei și Mauerlat este adesea o astfel de zonă. În astfel de situații este necesară încălzirea atentă.

Pentru izolație este important să se determine zonele prin care intră frigul

Înainte de a pune izolarea, toate elementele din lemn trebuie tratate cu un compus antiseptic pentru a preveni dezvoltarea ciupercilor. Ca o componentă termoizolantă, cel mai adesea se utilizează vată minerală, precum și plăci din polistiren, materiale din fibră de sticlă, spumă poliuretanică sunt populare. Plăcile materialului sunt pur și simplu lipite și lipite pe suprafața zonelor necesare. O soluție eficientă este o izolație pulverizată, și anume - spumă poliuretanică.

Caracteristici de impermeabilizare

Evitarea umidității la construirea fundului acoperișului este un punct important de construcție. Impermeabilizarea protejează lemnul de degradarea și păstrează integritatea sistemului de bare. În acest scop, consola Mauerlate este înfășurată cu mai multe straturi de material de acoperiș sau cu un strat de impermeabilizare. Protecția suplimentară va fi asigurată de panouri de pre-procesare cu pată sau cu alți agenți antiseptici și de stingere a incendiilor pentru lemn.

Ruberoidul și bitumul sunt o opțiune populară pentru impermeabilizare

Numărul minim de îmbinări, o calitate ridicată a lemnului, lipsa fisurilor sunt condiții importante pentru o durată lungă de viață a Mauerlatului. În acest caz, impermeabilizarea va proteja materialul bine și va face structura puternică.

Mauerlat pentru diferite tipuri de acoperișuri

Construcția fundului acoperișului nu implică diferențe semnificative în construcția diferitelor tipuri de acoperișuri. Pentru acoperișurile simple de tip gable, Mauerlatt este așezat întotdeauna pe pereți, deoarece servește drept suport și un strat de legătură între sistemul de tâmplărie și elementele de susținere.

În funcție de tipul de racordare a acoperișului, tipul de atașare al Mauerlate-ului

Dacă se dorește construirea unei case într-o mansardă recent construită, construcția Mauerlat-ului se realizează conform tehnologiei obișnuite. În același timp, nu se utilizează metode complexe și fasciculul este fixat pe pereți prin ancore. Un punct special este izolarea atentă, precum și impermeabilizarea, deoarece mansarda ar trebui să fie confortabilă.

Mauerlat pentru acoperișul podului are o construcție standard

Acoperișurile acoperișului au un design destul de complex și, prin urmare, sistemul Mauerlat trebuie să fie cât mai puternic posibil. Baza pentru acoperișul șoldului este creată de principii generale, dar încărcătura pe care se află este puțin mai mare decât cu un acoperiș simplu de tip gable. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să consolidați baza pe armopoace.

Acoperișul șoldului are patru rampe

Pentru construirea acoperișului, care are două pante, aveți nevoie de un Mauerlat, fixat sigur pe pereți. Sarcina principală se efectuează pe două pereți, pe care se înclină pantele acoperișului. În acest caz, este potrivit să se fixeze atât cu armopoasom, cât și fără el.

Pentru un acoperiș gable, Mauerlat poate fi fixat prin orice metodă

Strângerea capului la mauerlatu

Sistemul de rafturi trebuie fixat ferm pe mauerlat. Pentru aceasta, puteți utiliza două opțiuni de montare: un colț de oțel și unghii. În primul caz, colțul de oțel este atașat la grinzi cu trei sau câte un unghi pe fiecare parte, în funcție de gradul de mobilitate necesar. A doua metodă este mai obișnuită și implică înfundarea a două unghii în unghi drept unul altuia, iar cel de-al treilea unghi este fixat vertical.

Fiecare metodă are un anumit grad de fiabilitate

Video: fixarea rafturilor la Mauerlat

Sistemul Mauerlatt necesită un dispozitiv atent pentru a asigura fiabilitatea acoperișului. Prin urmare, este important să se calculeze parametrii acestei componente a sistemului de rafturi și să se realizeze instalația în conformitate cu tehnologia.

Cum se instalează un Mauerlat pentru un acoperiș gable - opțiuni de montare, procedură de montare

Baza pentru montarea rafturilor este centura Mauerlat. Aceasta este o structură stabilă, care este fixată în jurul perimetrului pereților. Pe cât de mult se va dovedi, viața întregului acoperiș depinde. Principala funcție a lui Mauerlat este de a asigura distribuirea uniformă a sarcinii pe structură și fundație.

Ce este?

Este posibil să se explice ce se întâmplă în construirea lui Mauerlat, după cum urmează. Acest design servește ca un element de legătură între acoperișul clădirilor și pereților și, prin urmare, specialiștii sunt foarte serioși în ceea ce privește amenajarea acestuia. O altă sarcină a lui Mauerlat poate fi numită minimizarea pânzei acoperișului - aceasta înseamnă că poate fi spartă de un vânt puternic.

Există o practică de a construi case fără un Mauerlat, atunci când grătarele sunt atașate direct la grinzile tavanului. În această situație, toate încărcăturile de pe structura acoperișului sunt direcționate către locurile de susținere a sistemului de căpriori, iar în prezența lui Mauerlatt acestea vor fi distribuite uniform pe pereți.

Materiale pentru fabricarea de Mauerlate

Acest element de acoperire este creat din:

 • un fascicul de lemn;
 • I-beam;
 • produse din metal sau canal.

Alegerea materialului depinde de greutatea acoperișului:

 1. Grinzile pot avea o secțiune transversală de 10x10, 10x15, 15x15, 8x18 sau 20x20 centimetri. Acesta este așezat sub picioarele cornișilor de-a lungul perimetrului acoperișului și distribuie în mod egal încărcătura în fiecare punct al pereților casei. Atunci când alegeți un material din lemn pentru Mauerlata, se atrage atenția asupra faptului că lungimea nodurilor pe acesta nu depășește 2/3 din grosimea fasciculului. Aceste locuri pe lemn vor răspunde prost la întindere și, ca urmare, apar fisuri.
 2. Plăcile cu crestaturi, din care sunt realizate plăcuțele de fixare a acoperișului, sunt utilizate în construcția de case cu structură ușoară, atunci când acoperișul lor nu va fi supus încărcăturii grele. Pentru a economisi bani, experții recomandă în locul unui fascicul solid, care este mai greu, să utilizați plăcile conectate împreună.
 3. Uneori, în loc de o bară pentru a face mauerlat pentru un acoperiș gable, se folosesc grinzi din țevi de oțel. În acest caz, partea din lemn a Mauerlatului nu iese din perimetrul clădirii. La capetele sale se ataseaza tuburi, care devin suportul principal al constructiei acoperișului. Țevile trebuie să îndeplinească anumite cerințe: o secțiune de dimensiuni mici; rezistență ridicată și aliaj de oțel de înaltă calitate.

În acest din urmă caz, găurile din grinzi sunt create strict de-a lungul axei, diametrul lor ar trebui să fie cu 10 centimetri mai mic decât înălțimea cavității. Dacă acest lucru nu funcționează, atunci elementele de oțel trebuie atașate suplimentar. Principalul avantaj al acestui design este acela că partea din lemn a Maueratului este protejată de acoperiș.

Modalități de așezare a panourilor pe pereți

După ce se ia decizia, ce fel de Mauerlat ar trebui să fie, începeți să faceți acest lucru. De asemenea, trebuie să determinăm necesitatea curelelor de armare. Fă-o pe pereți, a căror durabilitate este îndoielnică, astfel încât acoperișul viitor are un sprijin fiabil.

Există două opțiuni pentru a pune Mauerlat:

 • fără armopoyasa;
 • montarea pe o centură întărită.

Dacă lucrarea este planificată pentru a fi executată pe un beton gazos, considerat a fi un material fragil pentru pereți, acest lucru nu este ușor de făcut. Experții recomandă echiparea Mauerlatului cu o construcție care utilizează cărămidă de beton sau cărămidă puternică pentru a asigura o bază solidă pentru elementul liant. Citește și: "Cum să punem Mauerlat pentru un acoperiș - un dispozitiv în practică".

Pregătirea pentru crearea unei centuri armate

Grosimea sa este calculată luând în considerare forțele proiectate care acționează pe acoperișul clădirii. Acestea sunt permanente (greutatea cavoului și plăcilor de acoperiș) și temporare (vânt și zăpadă). În orice caz, lățimea benzii armate nu poate fi mai mică decât acest parametru în apropierea pereților.

Pentru a obține o centură puternică, trebuie să utilizați ciment M400 și mai sus. Umpleți-l dintr-o dată. Pentru a prepara amestecul, luați cimentul, nisipul pre-spălat și piatra zdrobită în proporție de 1: 3: 3. Ca aditivi, plastifianții sunt utilizați pentru a reduce conținutul de apă al soluției și, în consecință, măresc rezistența armo-pilulei.

Este important ca acest element să fie așezat continuu pe ambele părți ale pereților exteriori ai clădirii. Cofraje pentru aceasta pot fi blocuri care au o formă U. De asemenea, pentru completarea rândului exterior se utilizează blocuri tăiate având o lățime de până la 10 centimetri. Este posibil să se construiască o carcasă din plăci OSB și chiar să se utilizeze plăci standard din lemn.

Ordinea de fixare a Mauerlata pentru un acoperiș arcuit

Pentru a instala Mauerlat pe pereții ramei sau căptușelilor din perete, utilizați șuruburi, șuruburi sau cuie. Pentru a asigura o rezistență suplimentară, se folosesc conectori perforați.

În cazul în care casa are o suprafață mare, iar acoperișul va avea o dimensiune de aproximativ 250 "pătrate", atunci pentru fixarea Mauerlata utilizați bolțuri - fileturi metalice filetate. Acestea sunt instalate la fiecare 2 metri și de-a lungul marginilor elementului.

În primul rând pentru Găini plase turnat o sapa de beton pe perimetrul pereți, și apoi construi succesiv în bolțurile, astfel încât înălțimea fiecăreia dintre ele a fost mai mare decât grosimea mauerlat centimetri puțin Ha3. Numai după aceea puteți fixa cu fermitate Mauerlat cu ajutorul piulițelor cu șaibe.

În plus, capsele de metal, care sunt puternice, sunt convenabile de utilizat. Nu uitați de posibilitatea de a utiliza ancore și fire răsucite, care funcționează perfect pentru întindere.

Cea mai simplă modalitate de a repara constructorii consideră utilizarea sârmei:

 1. Pentru mai multe rânduri până la partea de sus a zidăriei între bucățile de cărămizi împrăștiate bucăți de sârmă, astfel încât lungimea lor a fost suficientă pentru legarea Mauerlata după ce pereții s-au terminat erect.
 2. Celelalte capete după instalarea elementului de legare sunt ascunse între cărămizi în grosimea peretelui.

Montarea se poate face diferit:

 1. În armopauză, știfturile de armare sunt încorporate - trebuie să fie amplasate sub înălțimea lui Mauerlat.
 2. Acestea sunt sudate cu bolțuri de 4 până la 5 centimetri sau șuruburi lungi cu capete taiate.

Există o altă metodă, și anume că în timpul depunerii zidurilor se încorporează știfturi sau știfturi. Dar această opțiune este potrivită numai pentru acoperișuri mici.

Aranjamentul curelei armate

Pe tijele care ies din armătură, după întărirea betonului, puneți bara. Chiar și pe cel mai scurt perete, ar trebui să existe cel puțin patru tije de 12 mm în armătură pentru atașarea Mauerlatului. Când alegeți fire de păr sau fire, centura trebuie făcută și cu armătura.

Grosimea betonului în aranjamentul armopelor nu poate fi mai mică de 5 centimetri. Odată ce amestecul este umplut, este necesar să se asigure că acesta nu formează cavități de aer, care poate fi văzut de bulele emergente.

Acest proces împiedică caracteristicile de omogenitate și rezistență ale armopoilor și, de fapt, este necesar să se pună Mauerlatul, care este, de fapt, temelia acoperișului. Bulele de aer dispar dacă perforați betonul care nu a fost încă solidificat cu o bară de armare. După 10 - 12 zile, cofrajele sunt îndepărtate după ce amestecul sa solidificat și a devenit ferm.

Apoi, trebuie să faceți o impermeabilizare. Ca material izolant, materialul de acoperire este plasat pe armourile finisate.

Cum se pune Murlat pe pereți

Există o anumită ordine de a pune Mauerlatul în mod corespunzător. Atunci când se construiește un acoperiș gable, acesta este montat pe cadrul finit al clădirii paralel cu creasta de-a lungul întregului perimetru al pereților. La instalare, sarcina principală pentru expertul de acasă este de a verifica nivelul orizontal utilizând nivelul.

Când se detectează chiar și cea mai mică neregularitate, aceasta trebuie eliminată: secțiunile proeminente sunt tăiate, iar cele care se află sub nivelul trebuie ridicate cu garnituri.

Apoi încep să pregătească fasciculul, care va deveni un mauerlat. Arborele este tratat cu un dezinfectant, un agent ignifug și este bine uscat. Bara este aplicată punctului de fixare și marchează unde vor fi găurite găurile. Secțiunile separate ale Mauerlate sunt conectate la structura generală printr-o încuietoare directă și în plus prinse cu unghii. La colțuri, fasciculul este fixat cu o conicitate sau cu o blocare dreaptă.

După ce au pus Mauerlatul, încep să construiască o "bancă", pentru aceasta:

 1. Măsurați distanța dintre părțile opuse ale Maueratului.
 2. Valoarea obținută este împărțită la jumătate și marchează mijlocul intervalului.
 3. Semnele sunt conectate astfel încât să se formeze axa "bancului".

Concentrându-se pe aceasta, încep construcția rutei inferioare. Va fi mai convenabil să faceți o "bancă" cu rula inferioară în poziție orizontală și apoi să ridicați și să fixați vertical în funcție de axa suprapunerii.

Metode populare de prindere a capului

Anterior în articol a fost deja explicat ce este un acoperiș mauerlat și de ce este necesar. Deoarece distribuie încărcături pe acoperiș, este necesar să se acorde atenție procesului de fixare a căpriorilor. Depinde de integritatea acoperișului, care, cu instalare de proastă calitate, poate conduce în cele din urmă, va începe să se îndoaie sau să exercite o sarcină mare pe unul dintre pereți.

Aplicați două tehnologii pentru plantarea grinzilor:

 1. Grea. Această opțiune nu permite deplasarea picioarelor cavității. Pentru a asigura stabilitatea, o bară de forfecare este utilizată pentru a preveni forfecarea. Datorită utilizării colțurilor metalice, elementele structurii de bare nu se pot mișca lateral.
 2. Alunecare. Această metodă de instalare a grinzilor este necesară atunci când casa a fost ridicată din bușteni sau grinzi, care după un timp începe să se stabilească. În acest caz, Mauerlat nu este folosit, ci doar coroana superioară a cadrului din lemn. Dacă aplicați o tehnologie grea, în decurs de un an acoperișul va pierde aproximativ jumătate din puterea sa, deoarece va conduce.

Opțiunea grea de a fixa căpriorii la Mauerlat

De obicei, pentru aranjarea acoperișurilor, se montează grinzi de lemn, deoarece acestea sunt cele mai accesibile și ușor de procesat. Dar lemnul are un dezavantaj semnificativ - absoarbe umezeala si umfla. Cu toate acestea, după uscare, acesta dobândește vechile dimensiuni.

Este importantă instalarea corectă a coronamentului pe acoperișul Mauerlat și fixarea acestuia astfel încât, cu umiditate ridicată, să nu existe o așa-numită forță de spațiere, care să conducă la o scădere semnificativă a durabilității structurii.

Sarcina acestei tehnologii este de a elimina cea mai mică posibilitate de deplasare a căpriorilor. Prin urmare, șaua crestăturii se sprijină ferm în mauerlat și fixată cu unghii, condusându-i sub colț. Este important ca aceste crestături să aibă aceeași formă și să nu depășească o treime din lățimea grinzilor.

Uneori, sub rafturi, este amplasat un fascicul de metru, care servește în același timp ca o piedică, iar pentru fixarea unui colț metalic este utilizat.

Alunecare prin glisare (articulată)

Fiecare casă de lemn se strânge în felul său. După un timp, structura din lemn lipit va fi cel mai probabil utilizată, iar noua cabană este cea mai mare. În același timp, contracția are loc neuniform și acest lucru afectează negativ starea sistemului de rafturi. Pentru a evita deraparea, ajută la instalarea unei montări culisante.

Într-o casă de lemn rezidențială, după ploi prelungite, lemnul începe să se umfle, iar iarna, ca rezultat al pierderii umidității, se usucă. Acest lucru înseamnă că înclinarea acoperișului apare adesea când casa este acționată.

În același timp, ele se regăsesc în grade diferite:

 • partea de sud și de nord a casei;
 • părți ale clădirii care sunt în mod constant la umbra și la soare;
 • Partea expusă la aer umed de la un corp de apă din apropiere, și mai uscat;
 • Zidul cu vânt și cel în fața căruia există o altă clădire.

De-a lungul vieții parametrilor geometrici ai cadrului din lemn se schimbă constant. Acest lucru este deosebit de puternic în timpul iernii. Astfel, dacă rafturile de pe coroana superioară sunt fixate rigid, atunci încărcătura de zăpadă va strânge puternic structura de acoperiș.

Pentru a evita acest lucru, folosiți o piesă metalică specială, care seamănă în mod exterior cu o bucla, numită "sanie". Când geometria cadrului se schimbă, acest dispozitiv de fixare se mișcă în raport cu ghidajul, iar grinzile se așează, fără a afecta întreaga structură.

Uneori, agenții de orientare creează un unghi alunecător prin alte metode dovedite în timp. În piciorul cavoului, fac o băutură.

Grinzile sunt așezate într-o tăietură pe coroana superioară și fixate cu:

 • capse;
 • capete încrucișate în Mauerlat;
 • fixarea plăcilor de oțel;
 • unghiul înfundat vertical.

O bună alternativă la suporții glisante este firul dublu-răsucite răsucite. Se comportă bine la întindere și dă elementele structurii de tip truss un anumit grad de libertate.

Calculul lui Mauerlate

Acoperișul gable este cel mai popular tip de acoperiș. Instalarea Mauerlat pe el este un proces costisitor și consumator de timp. Dar instalarea sa va asigura durabilitatea și durabilitatea structurii acoperișului.

Când se calculează Mauerlat pentru un acoperiș gable, greutatea și volumul său utilizează formulele:

V = SL și M = RV, unde:

S - secțiunea transversală a fasciculului;

L este lungimea sau perimetrul;

R este densitatea arborelui.

În majoritatea cazurilor sunt potriviți următorii parametri ai Mauerlat:

 • latime de cel puțin 10 centimetri;
 • distanța dintre cherestea de la marginea peretelui este de cel puțin 5 centimetri;
 • secțiunea transversală optimă a barelor este de 10 × 10 sau 15 × 15 centimetri;
 • Distanța dintre grinzi trebuie să fie uniformă pe întreaga structură.

Mauerlat: punerea bazei solide a sistemului de rafturi

Construcția sistemului de acoperișuri este una dintre principalele etape ale construcției. În timpul operației pe cadrul din lemn acționează diferite forțe, astfel încât ar trebui să fie cât mai puternic și mai stabil posibil. Asigurați-vă că fiabilitatea acoperișului este posibilă numai dacă fiecare etapă de construcție va fi realizată în deplină conformitate cu documentația de proiect. O atenție deosebită ar trebui acordată fabricării lui Mauerlat, deoarece acest element este baza sistemului de rafturi. Instalarea este ușor de făcut de către sine, dar pentru aceasta este necesar să se înțeleagă caracteristicile structurii de susținere și să se efectueze corect calculul, instalarea și fixarea acesteia.

Ce este Mauerlatt și ce funcții îi sunt atribuite

Maeștrii acasă care au auzit mai întâi cuvântul "Mauerlat", cel mai adesea nu pot spune despre numirea acestui element. În acest caz, oricine este cel puțin familiarizat cu construcția sistemului de raft, știe exact cum arată, dar și pentru ceea ce servește. Dificultatea este cauzată doar de un cuvânt dificil, pe care constructorii îl numesc centura de susținere a sistemului de rafturi. Fiind, de fapt, motivul cel mai real, "fundația" acoperișului, Mauerlat îndeplinește mai multe funcții:

 1. Serveste ca o platforma pentru fixarea capriori. Cu ajutorul suportului sau, așa cum se mai numește, barei de mama sau mat, elementele individuale ale sistemului de funduri pot fi legate într-o singură structură.
 2. Distribuie încărcătura pe pereții clădirii. În procesul de exploatare, acoperișul întâmpină o încărcare puternică de zăpadă și vânt. Mauerlat vă permite să măriți zona afectată de capriori. Astfel, este posibilă echilibrarea presiunii și eliminarea inegalității forțelor care acționează asupra anumitor secțiuni ale pereților.
 3. Compensează picioarele rafterului efectului raspiruyuschee. Datorită pantei patinelor, greutatea acoperișului și încărcătura de zăpadă (vânt) creează un efort îndreptat nu numai în jos, ci și spre laturi. Componenta orizontală a acestei forțe tinde să deplaseze picioarele cavității spre exterior, deci este nevoie de un cadru puternic pentru a contracara încărcăturile de rupere la baza structurii.
 4. Montează cadrul de acoperire pe pereți. Mulțumită Mauerlatului, acoperișul comunică în mod fiabil cu întreaga structură, astfel încât cel mai puternic vânt nu-l poate rupe.

Ca element separat, Mauerlatt este necesar numai dacă clădirea este construită din cărămidă, beton gazos, piatră și alte materiale bloc. Pentru case din lemn sau case, precum și pentru structuri metalice, nu este nevoie să instalați grinzi substrat. În primele două cazuri, rolul lor este jucat de ultima coroană sau bară, iar în cel de-al doilea - bara transversală realizată dintr-o conductă sau un canal puternic. Din moment ce lemnul este utilizat pentru realizarea acoperișului, în viitor vom lua în considerare principiile aranjamentului Mauerlatului realizat din cherestea.

Mauerlat este elementul de putere al sistemului de rafturi, fiind astfel construit dintr-un fascicul puternic fără crăpături, noduri moarte și alte defecte de lemn

Cum să calculați corect parametrii fasciculului de susținere

Mauerlatt se referă la elementele de putere ale sistemului de rafturi, deci trebuie să fie realizate dintr-un fascicul puternic din lemn sau dintr-o placă groasă. La determinarea mărimii grinzilor uterine, constructorii cu experiență sunt ghidați de dimensiunile pereților exteriori - dimensiunile transversale ale elementelor centurii de sub-răcire nu trebuie să fie mai mici de o treime din grosimea lor. În cele mai multe cazuri, aceste condiții sunt îndeplinite de un fascicul de lemn măsurat de la 80x150 mm la 200x200 mm. Principiul "mai gros, cu atât mai bine" nu este potrivit aici, deoarece grinzile excesiv de groase exercită o sarcină crescută pe pereți și necesită eforturi suplimentare pentru ridicare și montare.

Din punct de vedere al economiei și, de asemenea, la sarcini mici pentru construcția lui Mauerlat este posibil să nu se utilizeze o bară de lemn solidă, ci plăcile fixate.

Lungimea lemnului trebuie să corespundă peretelui clădirii. Dacă hamul din lemn nu poate fi făcut din grinzi solide, atunci ele sunt unite. Este important ca părțile individuale ale secțiunilor drepte să aibă cât mai mult timp posibil. Astfel, atunci când se utilizează o lungime standard de 6 m de cherestea pe un perete de 8 metri, trebuie luate două bare de lungime de 4 m.

Dimensiunile curelei mauerlate sunt determinate de lungimea pereților și de grosimea lor

Racordarea se face printr-o metodă conică sau semi-cu o înclinare dreaptă sau înclinată. Prima metodă este preferabilă, deoarece asigură o rigiditate mai mare în cazul încărcărilor verticale. Pentru fixarea a două părți ale barei, îmbinarea șuruburilor este utilizată cel mai adesea, mai rar - cuie sau șuruburi puternice de auto-filetare.

Pentru a calcula sarcina care va exercita mauerlat pe pereți, folosind formula simpla pentru determinarea greutății și volumului m = p × V și V = S x L, unde m și V - este masa și volumul mauerlat, ρ - densitatea lemnului și S și ​​L - aria secțiunii transversale a lemnului și lungimea acestuia. În cazul în care calculele ar trebui să conducă la toate dimensiunile unui sistem de unități.

Dispozitivul și caracteristicile lui Mauerlat

Mai sus, am observat deja indirect că pereții de cărămidă sunt bine tolerați pentru sarcini verticale, dar au forță redusă cu forțe de spargere. Pentru a crește rezistența pereților la presiunea orizontală din partea caprei, o cutie rigidă este colectată de la placa de bază. Este așezat de-a lungul liniei axiale a peretelui sau a marginii sale interioare, fixat în siguranță și protejat de lumina soarelui, precipitații și alte influențe atmosferice.

Pentru a fixa fundația din lemn a sistemului de lambriuri pe peretele blocurilor de beton, este construită o armopauză în care sunt montate bolțurile filetate

Mauerlatul pe perete trebuie protejat de umiditate. Pentru aceasta, o caramida sau o suprafata de beton este acoperita cu un material de acoperis. După așezarea grinzilor, marginile hidro-protecției rolei sunt înfășurate în jurul grinzii și fixate cu capse sau cuie de mobilă cu pălării largi.

ARMOPOYAS ARMING

Pentru a întări partea superioară a unui perete de caramida, piatră sau beton gazos, înainte de a reinstala cureaua armată Mauerlat armată din beton armat este construită. În aceste scopuri, puteți utiliza aceeași soluție utilizată pentru construirea fundației. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de ciment, nisip și piatră zdrobită, care sunt amestecate într-un raport de 1: 1,5: 3. Apa nu trebuie adăugată mai mult de 1 parte - amestecul trebuie să mențină fluiditatea și, în același timp, să nu fie prea lichid. În caz contrar, caracteristicile betonului vor fi reduse.

 1. Înainte de turnarea betonului de-a lungul marginii peretelui exterior, este instalat un cofraj din lemn cu o înălțime de până la 25 cm și o lățime egală cu grosimea zidăriei.
 2. Cofrajele interioare au benzi de plasă de construcție, care sunt folosite pentru a întări structura.
 3. Dupa fiecare 25-30 cm la o grilă atașat buloane de ancorare sau știfturi. Înainte de turnarea betonului pentru a fixa cadru armirovochnomu pastilelor în formă de L cu filet - în viitor, care au nevoie să se stabilească pe mauerlat perete
 4. Betonul este încercat să completeze o recepție, acoperind cadrul metalic cu cel puțin 3 cm.
 5. Când se toarnă, soluția trebuie să fie străpunsă sau sigilată prin vibrare pentru a preveni formarea golurilor.

Pentru a preveni contaminarea părții de lucru a bolțurilor cu mortar, firul poate fi înfășurat cu bandă scotch sau bandă adezivă.

Armarea permite nu numai consolidarea peretelui, ci și ajustarea precisă a acestuia pe nivel, ceea ce este deosebit de important pentru zidărie din materiale precum piatra de carieră. Dacă este necesar să se întărească partea superioară a peretelui din blocuri de beton, atunci puteți face fără cofraje. Este suficient să tăiați jumperul între blocurile din rândul superior, care formează jgheabul necesar.

Cerințe pentru cherestea

Grinzile și plăcile care sunt utilizate pentru realizarea structurii de susținere trebuie să îndeplinească cele mai stricte criterii de selecție. Cel mai adesea se utilizează cherestea de pin și alte specii de conifere pentru acest scop. Acest lucru se datorează atāt greutāții ușoare, cāt și rezistenței suficiente a lemnului, precum și rănirii minime în timpul uscării. În unele cazuri, se utilizează o coajă rotundă care a fost decojită din scoarță, o parte a căreia este tăiată pe o mașină circulară pentru a se fixa maxim în perete.

Cherestea ar trebui să fie cât mai uscată posibil, de aceea este păstrată timp îndelungat sub un baldachin sau umiditate excesivă în camera de uscare înainte de utilizare. Acest lucru va servi ca o garanție că, în procesul de operare, fasciculul nu va conduce împreună cu alte elemente ale sistemului de rafturi.

Pentru a proteja mauerlata de factori biologici, bara de susținere este tratată cu compuși antiseptici. Acestea vor ajuta la prevenirea deteriorării lemnului de ciuperci, ceea ce poate slăbi structura de putere sau duce la distrugerea completă a acestuia.

Tratarea lemnului cu impregnări antiseptice și ignifuge va proteja lemnul de efectele biologice și va spori siguranța la foc a structurii

Pentru impregnarea barei, este recomandabil să se utilizeze formulări combinate care includ atât agenți antiseptici, cât și agenți de întârziere a flăcării. Astfel, nu numai că puteți proteja lemnul de mucegai, dar, de asemenea, îl faceți rezistent la foc deschis.

La fel de important este și condiția generală a barei de susținere. Nu ar trebui să aibă crăpături critice și așa-numitele noduri moarte, care se evidențiază pe fundalul unui lemn sănătos în negru. Pentru cazurile deosebit de critice, care includ, fără îndoială, construcția Mauerlatului, experții recomandă utilizarea cherestelei recoltate în timpul iernii.

Montarea Mauerlatului

Puteți instala cu ușurință Mauerlatul cu propriile mâini. Această activitate constă în mai multe etape:

 1. Alăturați-vă cherestea într-o singură cutie.
 2. Fixați structura de susținere pe perete.
 3. Fixați coronamentul pe cherestea.

Metoda de fixare a sub-cadrului depinde de tipul de pereți de lagăr. Deci, pentru zidărie se utilizează o tehnologie, iar pentru pereții de beton aerat - complet diferită. Din acest motiv, este necesar să se ia în considerare toate modurile cele mai frecvente de montare a mamei.

Reguli pentru construirea unei curele pentru chinstrap

Indiferent de tehnologia de construcție, trebuie să se respecte anumite reguli la instalarea centurii Mauerlat.

 1. Mauerlat se montează pe peretele principal.
 2. Distanța de la marginea exterioară a peretelui la bara de sprijin trebuie să fie de cel puțin 5 cm.
 3. Partea superioară a zidăriei ar trebui să fie cât mai echilibrată, iar nivelul acesteia ar trebui să corespundă orizontalității.
 4. Structura de susținere trebuie protejată împotriva umezelii, care poate pătrunde în lemn din partea laterală a zidăriei. Pentru aceasta, fasciculul este înfășurat într-o impermeabilizare (euroruberoid, rubemaster etc.) sau acoperită cu un strat de cauciuc lichid.
 5. Partea inferioară a barei ar trebui să fie cât mai aproape posibil de armo-pave sau de partea superioară a zidăriei. Din acest motiv, este preferabil să se utilizeze cherestea de secțiune transversală dreptunghiulară și nu circulară.
 6. Este necesar să se ia în considerare modul de încălzire a covorașului suport din interior.
 7. Izolarea termică a exteriorului Mauerlatt ar trebui făcută cu aceleași materiale care sunt folosite pentru pereții casei.

Este ușor de observat că, în formularea unor cereri nu e mare, și totuși, numai în cazul în care conformitatea poate fi de așteptat în rezistența ridicată și durabilitatea sistemului de schelete de bază.

Ce instrumente aveți nevoie?

Înainte de a începe construcția suportului orizontal al picioarelor de rafturi, trebuie pregătită următoarea unealtă:

 • burghiu electric sau perforator;
 • un set de pene și burghie convenționale pentru lemn;
 • burghiu pentru beton;
 • un ciocan;
 • baros;
 • un ferăstrău pe lemn;
 • un set de chei de mașină sau capace de capăt;
 • daltă (poate fi daltă);
 • colțul tâmplarului;
 • clește;
 • nivelul bulelor pentru suprafețele orizontale și verticale;
 • creion.

În funcție de tipul de impermeabilizare (rulou sau lichid), veți avea nevoie de un cuțit ascuțit sau o pensulă mare.

Montarea Mauerlattului pe perete

Despre modul în care Mauerlatt va fi atașat de perete, ar trebui să vă gândiți la el în stadiul construcției sale. Dacă este necesar, așezați elemente din lemn în zidărie sau aranjați un șapă din beton.

Instalarea începe la sol. Dacă este necesar, consola este mărită și de-a lungul întregii lungimi a acesteia sunt executate tăieturile, ceea ce va fi necesar pentru fixarea caprioarelor. Pe marginea grinzilor individuale, vârfurile sunt "la jumătatea drumului", prin care elementele vecine ale structurii de susținere vor fi conectate unul la celălalt. Feliile și tăieturile proaspete trebuie tratate din nou cu un antiseptic.

Pentru a conecta grinzile Mauerlat între ele, folosiți metoda "jumătate de drum"

Pentru a nu ridica fasciculul în sus de mai multe ori, se face un ansamblu de control pe sol. Așezați grinzile structurii de susținere pe pereți numai după verificarea tuturor dimensiunilor, diagonalelor și punctelor de conectare.

Deoarece fasciculul de lemn din secțiunea utilizată este destul de greu, instalarea lui Mauerlat este cel mai bine realizată împreună cu partenerul. În plus, este mult mai ușor pentru cei doi să facă măsurători și să expună grinzile în funcție de nivel.

A fost menționat deja mai sus că centura Mauerlate poate fi fixată în diferite moduri. Totul depinde de materialul pereților exteriori, de secțiunea cherestea, de prezența armpolului și de alți factori. Există mai multe modalități de bază pentru a fixa mama pe perete:

 1. Montarea pe știfturi filetate. Această metodă este excelentă pentru pereții din beton turnat, precum și pentru zidăria din beton spumant celular. În ambele cazuri, tijele filetate sunt fixate pe elementele metalice de ranforsare și turnate cu un strat de beton. Între dispozitivele de fixare se recomandă menținerea unei distanțe de 1 până la 2 metri, dar cel mai adesea numărul acestora este ales în funcție de numărul de grătare. Înainte de a fixa matul pe perete, bara este atașată la știfturi și marchează locurile de fixare viitoare. După aceea, în Mauerlat, sunt făcute găuri, matul este pus în loc și atras de nuci cu șaibe de diametru mărit. Pini de păr, prin care Mauerlatt se atasează de perete, pot fi turnați cu beton sau fixați cu dibluri

Pentru marcarea corectă, fasciculul este așezat pe capetele bolțurilor și lovit cu un ciocan greu. În acest caz, în lemn există caneluri distincte, care corespund exact punctelor de atașare.

 • Cu ajutorul diblurilor din plastic și a știfturilor filetate. Pentru a face acest lucru, grinzile uterine sunt așezate pe perete și o forare continuă a cherestelei și a bazei dure se realizează cu un burghiu lung. Apoi, bara este împinsă de la o parte și dopurile de dibluri sunt introduse în orificii de perete. Se înșurubează bolturile cu un vârf filetat și un fund de șurub. Mai mult, fixarea Maueratului se realizează în modul descris mai sus.
 • Ancorele. Instalarea suportului din lemn se efectuează cu ajutorul ancorelor cu pană sau cadru. Pentru a face acest lucru, o gaură solidă este forată prin fasciculul și peretele, în care este montat elementul de fixare. Strângerea finală se realizează după ce Mauerlatt este asamblat într-un singur cadru.
 • Capse metalice. Pentru a fixa bara folosiți capse dintr-o tijă sau armătură sub forma literei mărite "P" cu capete ascuțite. O parte a dispozitivului de fixare este introdusă în fascicul de substrat, iar cealaltă pe blocul de lemn, perete în perete, în stadiul de montaj. Utilizarea pentru fixarea parantezelor metalice Mauerlat este posibilă numai în cazul în care în prealabil au fost construite în prealabil elementele ipotecare din lemn
 • Sarma din otel. Pentru a fixa structura de susținere, se utilizează un fir preformat în zidărie din beton, cărămidă sau piatră.
 • Wedging. Tot ceea ce este necesar pentru aceasta este o armătură sau o tijă cu un diametru de 10-18 mm, care este tăiată în lungimi egale în lungime de două ori grosimea barei. În structura de susținere și pe perete se efectuează forarea, egală cu diametrul armăturii. După aceasta, găurile pregătite conduc tijele. Fixarea finală se efectuează prin intermediul unor pene de metal sau șuruburi autoportante, care sunt blocate în spațiul dintre armătură și grinda de lemn.
 • După ce toate îmbinările cu șuruburi sunt strânse, racordurile sunt asigurate cu piulițe de blocare, iar părțile proeminente ale știfturilor sunt tăiate.

  Caracteristicile fixării unui bare de bază la pereții din beton poros

  Metodele de mai sus nu sunt potrivite dacă Mauerlatt urmează să fie atașat direct la blocurile de beton gazos. Deoarece betoanele poroase au o fragilitate ridicată, orice acțiune de spargere a panoului de ancorare sau a dibului cauzează fisurarea sau pătrunderea punctelor de fixare. În acest caz este convenabil să se utilizeze metoda de ancorare chimică.

  Pentru a fixa fasciculul pe blocurile de spumă, utilizați ancore chimice care sunt ținute în perete cu un compus special de întărire rapidă

  Particularitatea acestei metode este aceea că știftul filetat este ținut în perete prin intermediul unei compoziții chimice de întărire rapidă. Pentru a face acest lucru, găurirea se face în bloc, care este extins astfel încât interiorul este golit sub forma unui con trunchiat. După ce cavitatea a fost curățată de miez și praf, o tijă cu un fir este introdusă în interior și o compoziție de adeziv este turnată în orificiu. După ce a fost setată complet soluția chimică, Mauerlatt este atașat la știfturi în exact același fel ca în cazurile discutate mai sus.

  Video: cum se instalează o ancoră chimică în betonul gazos

  Montarea Mauerlat nu necesită costuri materiale mari, creând în același timp o bază fiabilă pentru sistemul de acoperișuri. Din acest motiv, nu trebuie să abandonați construcția unei structuri de susținere, mai ales că poate fi construită cu mâinile tale. În procesul de construcție, trebuie să se asculte recomandările experților privind selectarea lemnului uterin și să se pregătească și să se instaleze corect. Numai în acest caz ne putem aștepta ca Mauerlat să facă față în mod adecvat tuturor funcțiilor atribuite.