Studiem tehnologia de montare a acoperișului unei membrane din PVC

Tipuri

Una dintre cele mai recente inovații de pe piața materialelor moderne de acoperiș este acoperirea cu membrană. Tehnologia așezării permite realizarea instalării acoperișului fără îmbinări, ceea ce conferă acoperișului cele mai bune caracteristici de impermeabilizare. Piața oferă o varietate de membrane, care diferă între ele în compozițiile și metodele de styling.

Printre acest soi este posibilă alegerea unei opțiuni pentru acoperișuri de orice tip. Luați în considerare ceea ce este acoperișul membranei și familiarizați-vă cu tehnologia de așezare pe diferite suprafețe.

Tipuri de acoperiș cu membrană

Producția de acoperire cu membrană se bazează pe polimeri și cauciucuri artificiale, care informează acest tip de acoperire a elasticității. Există trei tipuri de material.

Bazat pe clorură de polivinil

Membranele din PVC pe bază de clorură de polivinil, care stau la baza multor materiale izolante de acoperiș. Elasticitatea la o acoperire similară este dată de un plastifiant volatil, iar flexibilitatea este o plasă de poliester armată. Caracteristicile similare permit utilizarea membranelor din PVC pe acoperișurile structurilor complexe.

Acest tip de acoperiș membranar, cu avantajele sale, are un cost acceptabil, ceea ce îl face un material popular pentru amenajarea acoperișurilor.

Membrana EPDM bazata pe cauciuc artificial cu armare

Membrană EPDM pe bază de cauciuc artificial, cu armare cu ajutorul unei plasă de polimer. Pentru a îmbunătăți caracteristicile de rezistență, se adaugă aditivi eterici. Impermeabilizarea membranei EPDM este ridicată datorită aderenței ridicate la suprafețele bituminoase. Așa cum se cuvine.

Dezavantajul acoperișului este costul ridicat, care se plătește pentru o durată lungă de viață - mai mult de o jumătate de secol.

Membrana TPO

Membrana TPO este o noutate a pieței interne de acoperișuri. Materialul este produs pe baza diferitelor tipuri de cauciuc, în care sunt adăugați diferiți aditivi de stabilizare pentru a crește rezistența, elasticitatea și rezistența la foc. În centrul acestui material termoplastic sunt diferite tipuri de clorură de polivinil, nu din cauciuc. Se montează prin sudură termică.

Domeniul de aplicare

Acoperișul din membrană, de regulă, este montat pe acoperișuri plane sau plate. Confortul acestui tip de material de acoperire este faptul că acestea pot fi așezate pe vechile acoperișuri fără a le dezmembra, ceea ce economisește timp și bani pentru întreținerea sau repararea acoperișului.

Atunci când se utilizează membrane pe acoperișuri plate, este posibil să se creeze o suprafață exploatabilă pe care să poată fi amplasate diverse obiecte, inclusiv cele cu trafic mare. Acest lucru este convenabil atunci când creați un acoperiș peste un garaj subteran sau parcare, atunci când aranjați o cafenea pe acoperișul unui birou sau centru comercial.

Acoperișurile cu membrane sunt implicate activ în zonele cu mai multe etaje și construcții industriale, în timp ce utilizarea lor în sectorul caselor private câștigă dinamism.

Un avantaj important al utilizării materialelor membranare este lipsa de impermeabilizare suplimentară în tortul de acoperiș.

Principalele puncte în alegerea și lucrul cu acoperiri cu membrană

Se crede că materialele de acoperire cu membrană sunt aplicabile numai acoperișurilor din beton plat. Refuzați acest punct de vedere: membrana poate fi montată pe orice tip de acoperiș și este deosebit de convenabilă pentru a fi utilizată pentru repararea structurilor vechi de acoperiș.

Calculul utilizării acoperișurilor membranare ar trebui să se bazeze pe următoarele reguli:

 • Este necesar să se țină seama de sarcina pe sistemul de rafturi sau pereții clădirii. Dacă acestea sunt fiabile, atunci există posibilitatea de a monta balastul membranei. Dacă nu există încredere în rezistența casei, este mai bine să alegeți o metodă de sudură sau lipire pentru fixarea membranelor;
 • Când se calculează cantitatea de material necesar acoperișului, trebuie să țineți cont de suprapunerile de 5 cm, precum și de necesitatea de a monta membrana pe toate tipurile de intersecții.

Principalul avantaj al unui acoperiș membranar - absența cusăturilor - poate fi distrus peste noapte prin tehnologia incorectă a stilului. Nu fi leneș pentru a verifica etanșeitatea articulațiilor: după răcire, trageți o șurubelniță de-a lungul cusăturii și asigurați-vă că nu există găuri.

montare

Tehnologia acoperișului membranei depinde de tipul de acoperire ales și de baza sub acoperiș. Să luăm în considerare metodele de bază ale instalării.

Metoda adezivă

Membrana EPDM este montată în acest fel. Pentru aceasta se folosesc benzi adezive cu două fețe, prin care sunt lipite îmbinările membranelor. Această tehnologie de instalare este convenabilă în construcții private, deoarece nu necesită utilizarea de echipamente specializate. Legarea pânzelor este suficient de rapidă și nu necesită pregătire specială.

Metoda de sudare termică

Sudarea îmbinărilor membranelor se face cu ajutorul aerului încălzit. Prin această metodă se plasează membrane din PVC, TPO. Se folosește o mașină de sudură, care furnizează un flux de aer cu o temperatură de 600 °. Se poate folosi un uscător de păr pentru clădiri, cu posibilitatea de încălzire a aerului la un minim de 550 °.

Panourile de membrană se suprapun între ele, marginile sunt încălzite de arzător și lipite împreună. După ce materialul sa răcit, se formează o singură țesătură cu cusături bine închise. Cusăturile după utilizarea arzătorului sunt complet ermetice și au aceeași elasticitate ca restul lamei.

Reguli de stil

Tehnologia de plasare a membranelor din PVC conține o serie de reguli:

 • Înainte de etanșarea cusăturilor, este important să curățați suprafața membranei de orice contaminanți, inclusiv grăsimi și substanțe chimice;
 • Stofele sunt așezate liber, fără a se întinde. Suprapunerea celor două foi adiacente trebuie să fie de cel puțin 5 cm;
 • Este importantă conducerea rapidă a mașinii de sudură, fără întârzierea lungă într-un singur loc și fără scăderea valorilor de temperatură recomandate. Cu o cusătură foarte groasă există o probabilitate mare de rupere a lamei în poziție apropiată de cusătura;
 • Dacă temperatura mașinii de sudură este prea mare, membrana va arde și nu se va lipi împreună;
 • Lățimea optimă a cusăturii este de cel puțin 2 cm. La o valoare mai mică, un plasture rotund din membrană trebuie instalat pe partea superioară a cusăturii.

Atunci când se utilizează un uscător de păr de construcție, este necesar să se urmeze duza, încălzind îmbinarea cârpei, pentru a se rostogoli peste ele. Atunci când utilizați o mașină de sudură, acest lucru nu este necesar, deoarece mașina în sine rotește suprafața de sudat.

Metoda balastului

Spre deosebire de sudură, metoda de montare a membranei cu balast nu necesită folosirea unui echipament special, ceea ce îl face acceptabilă pentru auto-asamblare. Metoda de balast este posibilă pe acoperișuri plate și pe acoperișuri cu o pantă de până la 15 °.

Această tehnologie implică prezența unor structuri de susținere puternice, deoarece fixarea membranei PVC cu balast este asociată cu o greutate mare.

Instalarea este după cum urmează:

 • Rolați rolele de membrană pe fund;
 • Fixarea materialului în jurul perimetrului și la intersecții cu o bandă adezivă;
 • Căderea peste membrana de balast: nu mai puțin de 50 kg pe 1 km. m.

Pentru balast, pietriș, pietriș, blocuri de beton sau plăci de trotuar sunt potrivite. Este important să se considere că, dacă balastul are colțuri ascuțite care pot deteriora suprafața membranei, este necesar să acoperiți în prealabil acoperirea acoperisului cu un material nețesut.

Balastul de fixare a membranelor din PVC este convenabil pentru aranjarea acoperișului.

Montarea stratului de membrană pe placa ondulată

Este destul de comun ca membrana să fie așezată pe acoperișuri din tablă ondulată, astfel încât acoperișul foii profilate să fie izolat și izolat fonic.

Instalarea în acest caz urmează acest algoritm:

 • Pe foaia ondulată există o barieră de vapori cu suprapunerea pânzei;
 • Pe bariera de vapori, plăcile de izolare sunt așezate în două straturi. Este important să se observe suprapunerea cu stratul superior al îmbinărilor inferioare;
 • Montarea încălzitorului pe bază este realizată prin șuruburi;
 • Încălzitorul este așezat cu o acoperire cu membrană, cusăturile fiind sigilate cu echipament special;
 • Suprapunerea se face din membrană.

Caracteristicile dispozitivului de acoperire cu membrană

Membrana este una dintre cele mai moderne materiale de acoperire. Această acoperire este așezată plat fără cusături, ceea ce mărește protecția acoperișului de mai multe ori, deoarece asigură o calitate mult mai bună de impermeabilizare.

Caracteristicile diferitelor tipuri de membrane de acoperiș

Membrana este un material flexibil de acoperire care asigură o protecție fiabilă a tortului de acoperiș și a sistemului de acoperișuri. Există trei tipuri de acoperiș cu membrană:

 1. Membrana PVC. Este fabricat din clorură de polivinil, în care se adaugă fibre eterice pentru a crește rezistența. În plus, în fabricare se utilizează plastifianți, care fac membrana elastică și rezistentă la schimbările de temperatură. Avantajul acestui tip de membrană este viteza de instalare - puteți acoperi acoperișul într-o singură zi. În plus, este un strat elastic, care nu este supus combustiei. Există, de asemenea, dezavantaje - rezistență insuficientă la substanțele chimice, în special la solvenți, uleiuri organice și materiale bituminoase. Membrana din PVC este un material puternic și elastic, care asigură o acoperire fiabilă pentru acoperiș, dacă nu este expus la agenți chimici agresivi
 2. Membrana EPDM. Este realizat pe baza unei pânze de cauciuc, care este în plus armată cu fire eterice. EPDM membrana este un material ecologic pur și nu se teme de contact cu substanțe bituminoase. Are un dezavantaj unic dar semnificativ - necesită o metodă de lipire adezivă, care crește riscul de penetrare a umezelii în spațiul sub acoperiș, deoarece rezistența unor astfel de îmbinări este mult mai scăzută decât în ​​cazul sudării. În acest grup se distinge un subtip distinct - membranele cu trei straturi, care constau din cauciuc, bază compozită și bitum. Membrana EPDM poate fi stivuită numai prin metoda adezivă, prin urmare gradul de etanșeitate este mai mic
 3. Membrana TPO. De fapt, acest material este o olefină termoplastică. În plus, este întărită, pentru care, de regulă, se folosește poliesterul. O astfel de membrană este absolut ecologică, are o durată de viață îndelungată, nu-și pierde elasticitatea chiar și la temperaturi scăzute, dar elasticitatea este ușor mai mică decât în ​​alte tipuri. Membrana TPO este considerată cea mai fiabilă și poate fi utilizată în zone cu climă rece

Cum de a alege un acoperiș membranar

O dilemă frecventă pentru cumpărător este alegerea dintre o cârpă întărită și neîntărită. A doua opțiune este mai elastică, dar prima este mai sigură. Alegerea este influențată de mai mulți factori:

 • Tip montare - dacă utilizați o metodă mecanică, este mai bine să acorde prioritate membranei armate, după cum este necesar pentru pozarea impunerea de patch-uri, care va fi mai robust în prezența fibrelor esențiale în web;
 • utilizarea elementelor suplimentare gata preparate - în cazul fabricării lor automate, poate fi utilizată numai o membrană elastică nerefortizată. Dar puteți face acest lucru numai dacă aveți abilități speciale.

În caz contrar, alegerea depinde numai de capacitățile dvs. financiare. TPO-membrana este cea mai scumpa, iar PVC-ul este cel mai accesibil material.

Acoperirea cu membrană este cel mai adesea folosită pe acoperișuri cu o panta ușoară

Placă acoperiș pentru acoperirea membranelor

Fiabilitatea aranjamentului acoperișului depinde în mare măsură de alegerea corectă a materialelor pentru tortul de acoperiș și de instalarea lor calificată. Sub acoperișul membranei este necesar să se pună următoarele acoperiri.

 1. Baza. Cel mai adesea, o placă profilate este montată sub acoperișul membranei ca bază.
 2. Partea de izolare cu aburi. Se folosește un film special, care nu trece prin el însuși și astfel împiedică formarea de condens pe izolație.
 3. Nivel inferior de izolare termică. Aici se utilizează de obicei vată minerală, polistiren extrudat sau vată de sticlă.
 4. Stratul termoizolant superior. Aceasta este principala caracteristică a plăcii de acoperiș sub membrana - prezența a două straturi de izolație. Stratul superior distribuie încărcătura, ceea ce înseamnă că trebuie făcut dintr-un material mai durabil. Cel mai adesea sunt vată minerală specială.
 5. Închidere telescopică.
 6. Acoperiș cu membrană direct.
Caracteristica principală a proporțiilor de acoperiș sub membrana acoperișului este prezența a două straturi de izolație, care sunt atașate la baza prin intermediul dibluri plăci, cuie

Dacă aranjamentul acoperișului membranei va fi realizat pe partea superioară a stratului vechi, structura plăcii de acoperiș este ușor modificată.

 1. Dacă este necesar încălzirea prealabilă și nivelarea suprafeței, disponibilă pentru a fi stivuite barieră de vapori de acoperire, izolație, geotextil care îndeplinește funcția de separare, și numai atunci poate fi montat în membrană. Cel mai adesea, în astfel de cazuri, se folosește o membrană din PVC.
 2. Dacă nu este necesară izolarea și alinierea, atunci membrana este așezată pe geotextilul situat imediat deasupra vechiului acoperiș.

Stratul de acoperiș

Unul dintre avantajele acoperișurilor membranare este că panta patinei poate fi absolut orice, nu există cerințe speciale în acest caz. Pasul de acoperiș afectează numai modul în care este montată membrana:

 • Metoda mecanică este potrivită pentru acoperișuri cu un unghi de înclinare mai mare de 10 °;
 • Metoda de balast poate fi utilizată pentru unghiuri de înclinare mai mici de 15 °.
Membrana de acoperire poate fi utilizată și pentru a acoperi acoperișurile înclinate

Tehnologia de acoperire a membranelor

Lucrul cu acoperișurile cu membrană necesită o bună cunoaștere a tehnologiei și disponibilitatea unui echipament special pentru atașarea fiabilă a acoperirii la bază. În plus, înainte de a începe lucrul, trebuie să calculați cantitatea necesară de materiale și componente.

Instrumente și dispozitive de fixare

Pentru montarea acoperișului membranei, este necesară pregătirea unei scule speciale.

 1. Dispozitiv automat. Pentru a lucra cu acest instrument, calificarea operatorului nu este importantă, dar este recomandat mai întâi să efectuați o sudura de încercare, care vă va permite să selectați temperatura optimă, viteza și alți parametri. Aceste valori sunt controlate electronic. Avantajele dispozitivelor automate constau în o calitate superioară a execuției unei cusături și a unei viteze (comandantul calificat este capabil să fixeze de la 6 la 8 m timp de 1 minut). Mașina automată de sudură cu ajutorul mâinilor experimentate vă permite să lucrați cu o viteză de până la 6-8 metri de sudura într-un minut
 2. Echipamente semiautomate. Aceste mașini de sudat sunt cele mai des folosite pe acoperișuri cu panta mare sau suprafețe verticale, de exemplu, pe parapete.
 3. Unelte manuale. Pe acoperișurile unei zone mari, o astfel de unealtă va fi ineficientă, deoarece viteza de lucru cu aceasta este extrem de scăzută. Dispozitivul manual este recomandat să se utilizeze în locuri greu accesibile. De fapt, acesta este un uscător de păr pentru clădiri, care are o duză specială. Este absolut sigur de utilizat, deoarece este echipat cu un tub special de răcire. Operatorul poate seta în mod independent temperatura impactului, deoarece carcasa are un afișaj digital. Când utilizați un dispozitiv de mână, trebuie să verificați cu atenție calitatea cusăturilor, deoarece există anumite limitări în grosimea materialului pentru acest dispozitiv - în unele cazuri este posibilă o conexiune fiabilă a rețelelor. Un dispozitiv portabil poate funcționa cu o membrană în locuri greu accesibile

Dacă instalarea acoperișului membranei se face mecanic, va fi necesară instalarea unor dispozitive de fixare telescopice. Este foarte important să alegeți tipul potrivit și să calculați cantitatea. Dispozitivul de fixare telescopic constă dintr-un distribuitor de sarcină și un element de ancorare. Când se utilizează vată minerală, distribuitorul trebuie să fie plastic și să ascundă șurubul șurubului. Lungimea elementelor de fixare telescopice trebuie să fie mai mică decât grosimea izolației, deoarece este necesar să se ia în considerare comprimarea materialului sub influența stresului mecanic.

Fixarea telescopică este alcătuită din două părți: un distribuitor și un șurub de auto-înșurubare sau un cui

Elementul de ancorare este selectat în conformitate cu distribuitorul utilizat. În plus, este necesar să cumpărați un suport de prindere cu diafragmă, care poate fi din metal.

Video: dispozitivul pentru sudarea unei membrane de acoperiș

Calculul materialului

Pentru a calcula cantitatea de material pentru acoperiș, trebuie să cunoașteți următorii parametri:

 • dimensiunea casei;
 • înălțimea pereților;
 • număr de patine.

De obicei, o rolă de material are 50 m lățime de aproximativ 1,5 m. Lățimea utilă a fiecărei role este de 1,35 m, deoarece membrana trebuie prevăzută cu suprapuneri de 15 cm.

Vom exemplifica procedura de calcul pentru un acoperiș gable cu două rampe de 5x11 m, amplasat pe o casă de 6x10 m cu o înălțime a peretelui de 4 m.

 1. Considerăm lățimea pantei: 5 m + 0,3 m = 5,3 m (inclusiv streașina de 30 cm).
 2. Determinați numărul de pânze per panta: 5.3 m / 1.35 m = 3.9. Închidem până la patru.
 3. Calculăm lungimea tuturor panourilor pentru o pantă: 11 m ∙ 4 = 44 m.
 4. Avem lungimea totală a pânzei pentru două pante: 44 m ∙ 2 = 88 m sau 2 rulouri.

Metode de montare a acoperișului membranei

Există modalități diferite de montare a acoperișului membranei, în funcție de tipul de material utilizat și de unghiul versanților.

Adezivul adeziv al țesăturilor

Metoda lipirii adezive este relevantă pentru instalarea membranelor EPDM. În acest caz, se utilizează un adeziv special pentru etanșarea îmbinărilor. Este necesar să o aplicați atât pe o parte, cât și pe cealaltă parte a cusăturii, deoarece acest lucru va face articulația cât mai durabilă posibil.

Pentru a lipi membrana, trebuie să folosiți un adeziv special pentru clădiri

Metoda sudată cu căldură

Modul de sudare prin căldură a membranei de acoperiș este cel mai fiabil. Lucrarea se desfășoară în următoarea ordine.

 1. Preîncălziți aparatul la 550 ° C. Setați echipamentul de sudură în poziția dorită, cu duza la un unghi de 45 °.
 2. Cu o mișcare sigură, țineți duza de-a lungul cusăturii, expunând suprafața la aer cald. Mișcările trebuie să fie cât se poate de bine, dar clare. Imediat trebuie să rotiți suprafața tratată cu o rolă de silicon. Duza mașinii de sudură trebuie amplasată la un unghi de 45 de grade
 3. Dacă lucrarea este efectuată pentru prima dată sau există îndoieli cu privire la calitatea conexiunii primite, este necesar să se verifice fiabilitatea cusăturii. Pentru asta trebuie să încercați să o rupeți. Conexiunea este corectă dacă materialul se rupe în apropierea cusăturii. Distanța trebuie să fie sudată în conformitate cu tehnologia descrisă mai sus.

Video: cum să faceți singur un acoperiș de membrană din PVC

Metoda balastului

Metoda balastului se aplică numai acoperișurilor cu un unghi mic de înclinare, în special, este reală pentru aranjarea acoperișului exploatat. Procesul de așezare este după cum urmează.

 1. Montarea materialului membranar prin oricare dintre metode, adică fie sudate mecanic sau prin căldură.
 2. Instalarea geotextilelor, care îndeplinește funcția de separare și drenaj. Geotextile efectuează funcția de separare și drenaj
 3. Stivuirea balastului. În calitatea sa, pot fi folosite pietriș, plăci de pavaj sau diverse plantații verzi. Ca balast, pot fi utilizate plăci de pietriș sau pavaj

Închidere mecanică

Metoda mecanică implică folosirea elementelor de fixare telescopice. Este real pentru acoperișuri, care nu vor fi supuse unor sarcini semnificative și nu au canale de scurgere și parapete.

Pentru acoperișurile caracterizate prin contururi complexe, se recomandă utilizarea unei benzi adezive speciale ca element de fixare. Fixarea membranei de-a lungul muchiilor trebuie realizată cu lamele speciale, care în construcția lor au un strat de etanșare. În mod similar, puteți tăia părțile proeminente ale acoperișului.

Dispozitivele de fixare telescopice trebuie instalate în trepte de cel puțin 20 cm

Închiderea telescopică este pur și simplu ciocănită în capac, însă este foarte important să alegeți lungimea corectă. Nu trebuie să depășească grosimea izolației - este mai bine dacă este cu 10% mai mică.

Pentru acoperișurile cu un unghi de înclinare mai mare de 10 grade, se recomandă alegerea suporturilor pentru discuri din plastic. Așezați dispozitivul de fixare telescopic în pași de 20 cm.

La locul de instalare al văii se recomandă montarea unui rând suplimentar de elemente de fixare telescopice. Această regulă este relevantă pentru acoperișurile cu o pantă mai mare de 2 o.

Caracteristici de lucru cu material membranar

Fiabilitatea acoperișului poate fi asigurată numai dacă au fost respectate toate regulile de instalare.

Suprapunerea membranei pe acoperiș

Sub suprapunerea membranei pe acoperiș în timpul instalării printr-o metodă sudată termic se înțeleg două dimensiuni:

 • lățimea cusăturii sudate la cald;
 • direct suprapunere pânze.

Prima valoare ar trebui să fie de aproximativ 20 mm. Pentru a crea o cusătură sudată la cald de această mărime este posibilă numai dacă este prevăzută o suprapunere directă de 50 mm.

Montarea membranei pe diferite baze

Diferența dintre metoda de montare a acoperișului membranei pe diferite substraturi constă numai în elementele de fixare utilizate:

 • Pentru o cutie de lemn, puteți utiliza dispozitivele de fixare telescopice cu șuruburi autoportante;
 • pentru beton de bază în locul șurubului distribuitorului trebuie să găsească o dimensiune adecvată diblu unghiilor (în cazul în care servesc ca bază de plăci de beton armat, dispozitivele de fixare trebuie să fie montate în marginea plăcii);
 • Pentru proflista puteți folosi orice metodă, inclusiv fără dispozitive de fixare telescopice.

Elemente suplimentare ale acoperișului cu membrană

Ca atare, elemente suplimentare pentru acoperișul membranei acolo. Toate locurile dificile sunt terminate cu același material de acoperiș. Acest lucru este destul de ușor, deoarece membrana este foarte elastică.

Pentru a asigura ieșirile unui coș de fum sau a unei țevi de aerisire, manșeta de etanșare este mai des utilizată. Sunt realizate din materiale speciale, care sunt absolut rezistente la coroziune. Manșeta este montată foarte ușor.

 1. Tăiați gaura diametrului dorit. Amintiți-vă că diametrul găurii de pe elementul de trecere trebuie să fie puțin mai mic decât diametrul țevii.
 2. Manșeta este pusă pe conductă. Suprafața de contact cu acoperișul este acoperită cu un agent de etanșare siliconic.
 3. Zonele lipite sunt fixate cu atenție. În partea superioară a manșetei se află un gât îngust, care trebuie tăiat la diametrul tubului existent

O atenție deosebită trebuie acordată sistemului de drenaj al acoperișului membranei. Deși membrana are proprietăți de impermeabilizare, expunerea prelungită la umezeală poate duce la apariția mucegaiului, care este fatală pentru acest strat. Cea mai bună opțiune este de a organiza un sistem de drenaj extern neorganizat. Pentru a face acest lucru, este necesar să se asigure panta acoperișului astfel încât apa să se poată scurge. De asemenea, este posibilă utilizarea bazinelor de captare a apei, prin care apa este îndepărtată de pe acoperiș și transportată către sistemul de furtună.

Drenarea exterioară colectează toată apa care se scurge de pe acoperiș în jgheaburi și o direcționează spre canalele de scurgere și apoi spre canalul de furtună

Cu toate acestea, astfel de metode sunt posibile numai în prezența vizorilor. Dacă nu sunt, trebuie să instalați un exod extern. Se compune din:

 • un receptor de apă cu jgheab și canale cu o conductă de ramificație verticală și orizontală;
 • conducte de drenaj;
 • se scurge în sistemul de canalizare.

Erori la lucrul cu o membrană de acoperiș

Cea mai frecventă eroare la montarea acoperișului membranei este alegerea greșită a temperaturii la care se face sudarea pânzei:

 • prea mare - materialul se poate rupe de-a lungul cusăturii;
 • prea joasă - îmbinarea nu este formată la îmbinare, iar suprafețele tratate se lipesc pur și simplu.

Dacă se întâlnesc astfel de probleme, acestea pot fi corectate cu un material de etanșare cu silicon special sau cu PVC lichid. Acest lucru va împiedica posibilitatea scurgerilor.

Caracteristicile funcționării acoperișului cu membrană

Întreținerea acoperișurilor cu membrană nu este un proces consumator de timp, dar merită să cunoști câteva caracteristici:

 • în stadiul inițial de funcționare, pe suprafața acoperișului pot apărea dungi albe de talc, a căror curățare specială nu este necesară;
 • atunci când curățați suprafața acoperișului de resturi, trebuie să alegeți cu atenție pantofii - nu trebuie să existe vârfuri metalice și alte proeminențe care pot deteriora pelicula subțire de membrană;
 • pentru a elimina zăpada și gheața, în nici un caz nu ar trebui să se utilizeze raclete și perii metalice, este mai bine să efectuați această lucrare cu un dispozitiv special din plastic;
 • mucegaiul este periculos pentru membrană, așa că, dacă se găsește, scoateți-l imediat cu un înălbitor de oxigen sau alte mijloace similare.

Cu grija adecvată, durata acoperișului membranei poate atinge 50 de ani.

Repararea acoperișurilor membranare

Repararea acoperișului membranei este la fel de importantă ca instalarea însăși, deoarece, dacă este efectuată în mod corespunzător, poate crește viața acoperișului de mai multe ori.

Principala problemă a acoperișului membranei este depresurizarea articulațiilor, care poate apărea ca rezultat al contracției și tensiunii materialului. Capacul poate fi rupt de către persoana însuși, dacă nu se iau măsuri de precauție adecvate, de exemplu, în curățarea incorectă a zăpezii și a gheții. Situația poate fi rectificată numai prin impunerea unui plasture, deoarece membrana își pierde elasticitatea în timpul funcționării, astfel încât sudarea repetată poate fi neprofitabilă din punct de vedere economic. Pentru a instala un patch, trebuie să faceți următoarele:

 1. Degresați suprafața de reparat. Pentru acest lucru puteți folosi solvenți speciali. Amintiți-vă că unele tipuri de acoperiri cu membrană sunt instabile pentru substanțele chimice. Zona afectată a acoperișului membranei este degresată și apoi un plasture este sudat sau lipit pe acesta
 2. Atașați un plasture special în zona deteriorată, sudați-o sau lipiți-o și rotiți-o cu o rolă.

Aceasta finalizează reparația. Patch-ul corect instalat poate servi până la 30 de ani.

Video: repararea acoperișului membranei cu mâinile tale

Demontarea acoperișului membranei

În cazul în care repartiția nu rezolvă problema, trebuie să demontați capacul și să puneți unul nou. Este destul de ușor să faceți acest lucru, deoarece materialul este foarte simplu tăiat și îndepărtat de pe suprafața acoperișului. Noul strat de acoperire poate fi montat fără a îndepărta cel vechi.

Acoperirea cu membrană este considerată un material de acoperiș solid și fiabil, care are un singur dezavantaj - un preț ridicat. Dar, în combinație cu o durată lungă de viață și caracteristici de performanță ridicată, chiar și costurile ridicate fac posibilă economisirea semnificativă a banilor pentru aranjamentul acoperișului. În plus, puteți instala acest acoperiș singur.

Acoperirea cu membrane: tipuri, avantaje, tehnologie de instalare

Materialele de acoperire pe bază de bitum au o serie de dezavantaje, scurtează durata de viață și limitează domeniul de aplicare al aplicației. Acest lucru a determinat dezvoltatorii să creeze materiale impermeabile pentru rulouri de o nouă generație - membrane polimerice.

Instalarea acoperișurilor membranare

Acoperiș de acoperire cu membrana constructiv practic nu se deosebește de alte tipuri de acoperiș moale, dar în loc de pâslă pentru acoperișuri este pus pe un material superior sau Rubemast de rășini de petrol sau cauciuc sintetic. Există trei versiuni ale tortului pentru acoperișuri.

Acoperiș moale tradițional cu bază de beton

Tramvaiele tradiționale sunt construite pe acoperișuri neexploatate din plăci din beton armat cu goluri sau cu nervuri. Următoarea secvență de straturi este menținută (de jos în sus):

 • w / w aragaz;
 • o pantă de beton ușor (cu adăugarea de lut expandat sau spumă);
 • bariera de vapori;
 • izolație. Se folosesc soiuri solide - lut expandat, spumă de polistiren extrudat sau plăci din vată minerală presată de înaltă densitate;
 • șapă armată;
 • membrana de polimer.

În plăcile de acoperiș clasic, membrana joacă rolul unui strat exterior

Inclinarea acoperișului

Inversiunea este acoperisul de beton exploatat, care are o secvență tradițională de straturi ușor schimbate: membrana este sub încălzitor. Pe un astfel de acoperiș se poate amplasa o cafenea, un parc auto sau o peluză. Ordinea straturilor este după cum urmează:

 • w / w aragaz;
 • Difuzia de beton ușor;
 • membrana polimerică;
 • izolație rezistentă la umiditate: din poliesterul expandat extrudat este disponibil și eficient;
 • stratul de drenaj pentru filtrarea scurgerilor - de obicei un strat de moloz pe un substrat fabricat din geotextil;
 • Finisaj: plăci, beton asfaltat pe șapă sau sol fertil cu vegetație.

Membrana de impermeabilizare este ascunsă în tortul acoperișului, prin urmare funcționarea intensivă pe durata de viață a acesteia nu este reflectată

Acoperiș înclinat cu sistem de prindere

Proiectarea unui schelet de acoperiș arondat arată astfel (de jos în sus):

 • interior (gips-carton, placaj, căptușeală etc.);
 • bariera de vapori;
 • rafturi cu izolație între ele;
 • membrana hidroizolantă permeabilă la vapori sau protecția împotriva vântului (nu trebuie confundată cu acoperirea cu membrană);
 • Spațiul de ventilație, care este format prin intermediul unui dispozitiv de blocare care este umplut pe rafturi;
 • film hidroizolant;
 • placă solidă cu un singur strat sau dublu strat;
 • membrana de acoperis.

Membrana de acoperiș de pe acoperișul înclinat este montată pe o teacă continuă

Avantajele membranelor de acoperiș și ale soiurilor acestora

Membranele polimerice de acoperire sunt superioare materialelor bitumen-polimer rulant (BPM) pentru toate caracteristicile.

 1. Ei au o viață de serviciu de 25-50 de ani față de cincisprezece la BPM.
 2. Se potrivește într-un singur strat (BPM - în 3-5 straturi).
 3. Montat mai repede.
 4. Sunt aplicate pe acoperișurile oricărei abrupte. BPM de pe acoperișuri este mai mare de 25 o în alunecarea de căldură.
 5. Ele sunt durabile și rezistente la radiațiile ultraviolete, de aceea nu trebuie să fie presărate cu pietre de piatră.
 6. Rezistent la îngheț (fără pori), nu se tem de oxidare (chiar din partea de ozon), temperaturi extreme și diferențe de temperatură.
 7. Ei păstrează plasticitatea la temperaturi scăzute, astfel încât pot fi montate iarna. De exemplu, membranele EPDM păstrează flexibilitatea pe o tijă cu un diametru de 5 mm la temperaturi de până la -60 ° C.
 8. Poate fi livrat în role de dimensiuni mari - 15-20 m lățime și 60 m lungime. Acest lucru vă permite să reduceți numărul de cusături la un nivel minim.
 9. Nu cântăresc prea mult. Grosimea membranei este de numai 0,8-2 mm, greutatea medie a stratului de acoperire este de 1,3 kg / m2.
 10. Când sunt aprinse, ele creează o încărcătură mult mai joasă pe clădire decât BPM.
 11. Ele sunt elastice. De exemplu, membranele din cauciuc sunt întinse fără deteriorări cu 250%, ceea ce elimină apariția scurgerilor în timpul deformărilor acoperișului sau a întregii clădiri.
 12. Panourile unor tipuri de membrane pot fi îmbinate prin etanșare la cald, formând o acoperire practic fără sudură.

Membrane polimerice cu rezistență superioară materialelor bitumino-polimerice

Singurul dezavantaj în comparație cu BPM este costul ridicat. Dar, pentru mulți ani de funcționare, costul menținerii stratului de acoperire din membrană datorită longevității acestuia din urmă este cu jumătate mai mare decât BPM.

Fabricarea membranelor de acoperis din:

 • EPDM și EPDM (cauciucuri etilenă-propilen-dienă);
 • PVC (clorură de polivinil);
 • TPO (elastomeri termoplastici de olefine).

Pentru fabricarea membranelor de acoperiș sunt folosite cauciucuri, clorură de polivinil și elastomeri de olefine

Sintetice cauciucuri etilenă-propilen-dienă EPDM și EPDM

Primele membrane de acoperiș erau din cauciuc și, în ciuda apariției unor soiuri mai avansate, au fost produse până în prezent. Acest lucru se datorează următoarelor avantaje:

 • cost redus;
 • nu este necesar să se utilizeze echipamente speciale pentru instalare;
 • rezistența la solvenți, uleiuri și bitum.

EPDM și membranele EPDM sunt fixate cu un clei special - acesta este singurul lor dezavantaj, dar destul de semnificativ. Membrana însăși, cu instalare și funcționare corespunzătoare, poate servi până la cincizeci de ani (o durată de viață dovedită de 40 de ani), dar cusăturile se deosebesc mult mai devreme. Acestea trebuie să fie reciclate periodic, iar dacă nu o faceți în timp, stratul de acoperire va fi scurs.

În Rusia se produc membrane de cauciuc "Kromel" și "Rukril". Ele nu sunt inferioare calității față de analogii străini, de exemplu, de la companiile Carlisle Syntes Systems și Firestone (SUA), dar sunt de două ori mai ieftine.

Membranele EPDM și EPDM sunt disponibile în trei versiuni:

 • moale;
 • Strong (armat cu plasă sintetică);
 • cu o acoperire reflectorizantă (pentru un climat cald).

Clorură de vinil (PVC)

Membranele din PVC sunt cauciuc mai scumpe, dar au avantajul important: polivinil se referă la termoplaste, adică după încălzirea la o stare de înmuiere și îndepărtarea tensiunii termice a proprietăților fizico-chimice nu sunt modificate, deoarece nervurile individuale pot fi îmbinate prin etanșare la cald (încălzire cu aer cald) în strat întreg. Cusăturile dintr-o astfel de membrană nu se desprind și nu curg, chiar dacă acoperirea este în mod constant sub apă.

Datorită durabilității membranelor din PVC, cauciucul practic nu acceptă: durata de viață dovedită este de 35 de ani.

 • sunt instabile față de efectele uleiurilor, solvenților și bitumului, care necesită adoptarea unor măsuri de siguranță adecvate pentru transport și depozitare;
 • Necesită echipament special pentru instalare.

Este nevoie să utilizați un instrument special pentru sudarea PVC nu permite acest tip de membrană să deplaseze complet produsele din cauciuc, care sunt încă în cerere.

Elastomerii olefinici termoplastici (TPO)

Materialul, cum ar fi PVC, este conectat prin etanșare la cald. Spre deosebire de clorura de polivinil, aceasta nu emite substanțe volatile dăunătoare, dar este mult inferior altor membrane în plasticitate.

Conectarea membranelor membranelor TPO necesită utilizarea unor echipamente speciale

Acoperirea membranelor: tehnologie de montare

În timpul instalării, rulourile se deschid pur și simplu pe acoperiș. Nivelarea bazei nu este necesară - membrana elastică a neregularităților nu este afectată. Îndepărtarea acoperișului vechi nu este, de asemenea, necesară - trebuie doar să vă așezați elementele ascuțite cu două straturi de geotextil.

Apoi efectuați următoarele operații:

 • lipiți sau sudați panourile;
 • fixați membrana pe acoperiș.

Să le analizăm mai detaliat.

Adezivul adeziv al țesăturilor

Membranele din cauciuc sintetic (EPDM și EPDM) sunt conectate prin lipire. Procedura este după cum urmează.

 1. Panourile unite sunt așezate cu o suprapunere de 150 mm.
 2. Pe panoul inferior, marcajele se fac de mai multe marci de-a lungul întregii margini de sus, indicând lățimea suprapunerii.

La marginea panoului superior, folosirea cretei sau marcajului marchează limitele aplicării lipiciului

Sunt necesare benzi de lipici pentru fixarea temporară a marginilor panoului superior

Marginea benzii superioare a membranei este îndoită spre exterior de-a lungul întregii sale lungimi și se presează cu ușurință în locurile unde se aplică benzile adezive

Folosind o perie specială pe panourile inferioare și superioare ale membranei, compoziția adezivă se aplică pe întreaga lungime a îmbinării

Pe marginea diafragmei inferioare, care este lipită cu adeziv, este plasată o bandă auxiliară

Marginea îndoită a panoului superior este readusă pe poziție

Banda auxiliară este scoasă treptat din sub membrană, iar marginea panoului superior este presată cu grijă la partea inferioară, netezind cusătura cu o perie

Lipirea panourilor nu trebuie să fie angajată în vremea vântului: gunoiul va intra în punctele de legătură și cusătura se va dovedi a fi sub standarde.

Video: tehnologia de lipire a membranei EPDM

Articulații sudate la cald

Apucarea cu aer cald este utilizată pentru a conecta membranele din PVC și TPO. Calitatea cusăturii depinde de un număr de parametri:

 • temperatura de încălzire;
 • lățimea atașamentului mașinii de sudură, adică lățimea cusăturii;
 • viteza de sudare;
 • forța de presiune pe muchiile sudate.

Temperatura de încălzire este cel mai important parametru. Pericolează atât supraîncălzirea, cât și supraîncălzirea. În primul caz, marginile panourilor se vor lipi, dar nu se vor uni într-o cusătură monolitică și o astfel de conexiune se va dispersa la cea mai mică încărcătură. În al doilea, se va produce un așa-zis șoc de temperatură: moleculele de polimer sunt sparte în compuși mici și materialul își va pierde puterea. Dificultatea este că valoarea optimă a temperaturii de încălzire depinde de temperatura aerului ambiental și, într-o oarecare măsură, de umiditatea sa relativă.

Sudarea panourilor se face cu ajutorul unui uscător de păr de construcție, dotat cu duze de 20 și 40 mm lățime

De exemplu, la o temperatură a aerului de + 25 o C, o umiditate normală (40-60%) și o lățime a duzei de 40 mm, temperatura optimă de încălzire este de 560 ° C

Pentru a se potrivi cu exactitate toți parametrii în funcție de condițiile meteorologice curente, înainte de instalare se efectuează testarea sudurii. Conectați două mici fragmente ale membranei și apoi încercați să le rupeți la cusătură. Rezultatele concluziilor de tragere:

 • ruptura a avut loc în afara cusăturii - parametrii de sudură au fost aleși corect;
 • decalaj pe cusătură - materialul este supraîncălzit;
 • Panourile din zona cusăturii au fost desprinse unele de altele - temperatura sa dovedit a fi scăzută.

Sondajul de sudare se efectuează de fiecare dată după:

 • prelungirea opririi dispozitivului, timp în care se poate răci;
 • schimbări semnificative ale condițiilor meteorologice.

După stabilirea parametrilor optimi, procedați la instalare.

 1. Panourile sunt așezate cu o suprapunere de 60 mm.
 2. Marginea panoului superior este ridicată și duza termofanului este pornită, rotind-o cu 45 de grade.

Fiecare secțiune a joncțiunii panourilor este sudată cu o duză de termofan, rotită la un unghi de 45 de grade

Pentru a verifica calitatea îmbinării sudate, o șurubelniță plană

Video: sudarea cu aer cald a membranelor din PVC

Noduri adiacente

Aderența la structurile verticale - pereți, parapete, conducte de ventilație - este proiectată după cum urmează.

 1. La structura verticală, la o înălțime de cel puțin 30 cm de la acoperirea principală a acoperișului, o bandă specială de oțel dintr-o teacă din plastic (laminată) este înșurubată cu dibluri. Pasul de dibluri - nu mai mult de 25 cm.
 2. Materialul de etanșare din poliuretan este aplicat pe șină înainte de fixarea finală. Atunci când decorați contiguitatea la colțurile exterioare sau interioare, colțurile sunt folosite în locul șinelor. Între profilele succesive este necesar să se lase un spațiu pentru extinderea temperaturii libere.
 3. Din banda decupată cu membrană de lățime, cu 15 cm mai mare decât înălțimea rackului deasupra stratului principal, adică cel puțin 45 cm.
 4. Conectați marginea benzii la manșonul din plastic al rafturii.
 5. Lipiți banda până la structura verticală.
 6. Conectați marginea inferioară (cu lățimea corectă a benzii, se află pe acoperiș) la materialul de acoperiș principal.
 7. Verificați calitatea cusăturilor cu o șurubelniță plată și acoperiți-le cu PVC lichid.

Varianta cea mai fiabilă a dispozitivului contiguu este construirea unui buzunar cu o bandă de oțel încorporată în el

Video: dispozitivul de colțuri exterioare și interioare ale unui acoperiș din membrană din PVC

Caracteristicile îmbinărilor T

Adesea, o cârpă lungă trebuie colectată din două sau mai multe bucăți. În acest caz, mai întâi sudați cusăturile transversale, apoi - longitudinal. Rezultatul este o cusătură în formă de T.

Nu se recomandă aranjarea cusăturilor transversale pe o linie dreaptă: acestea ar trebui să fie decalate una de cealaltă

Secțiunile transversale au o dezangajare - cu o schimbare. Intersecția a patru straturi de material într-un singur punct nu este permisă. Colțurile panourilor sunt rotunjite pentru o trecere ușoară de la o foaie la alta.

Instalarea prin balast a membranei

Este mai ușor să presați membrana cu un strat de piatră zdrobită sau pietriș cântărind 50 kg / m 2. O astfel de metodă este posibilă în următoarele condiții:

 • panta acoperișului nu depășește 15 °;
 • Acoperișul este capabil să transporte sarcina specificată (în plus față de zăpadă).

Pietrele sunt folosite mari, astfel încât acestea nu sunt suflate de vânt. Dacă colțurile și marginile sunt ascuțite, geotextilul este pre-acoperit pe partea superioară a membranei.

În sistemul de acoperire a balastului, membrana este așezată liber și pentru a proteja împotriva deteriorării este acoperită cu geotextil

În loc de pietre, puteți pune pe plăci de pavaj sau blocuri de beton.

Metoda de fixare mecanică

Dacă nu există nicio posibilitate de a aplica balastul, membrana este fixată cu elemente de fixare speciale.

 1. Șuruburi, ancore sau șuruburi autoportante (în funcție de tipul de bază) cu capace mari de plastic. Astfel de pălării nu pot împinge materialul.
 2. Cu pante care depășesc 10 o - aceste echipamente în combinație cu suporturi de disc.
 3. Pe elementele proeminente ale acoperișului - șine speciale de margine cu etanșare.

Din punct de vedere mecanic, pot fi atașate doar membrane întărite.

Pentru fixarea membranelor, sunt produse produse speciale de fixare, proiectarea cărora exclude deteriorarea materialului de acoperiș

Fixarea este instalată de-a lungul cusăturilor în pași de 200 mm. Cu o pantă mai mare de 2 o în văi este instalată o serie suplimentară de dispozitive de fixare.

Adeziv cu membrană adezivă

Metoda drumului lipici și cea mai puțin fiabilă, deoarece este utilizată la ultima întoarcere, când alte metode sunt excluse.

Este posibil să se recurgă la o lipire continuă a membranei, dar mai des se aplică adezivul selectiv:

 • de-a lungul perimetrului;
 • de-a lungul cusăturii;
 • pe coaste;
 • în văi;
 • în zone adiacente structurilor și țevilor verticale.

Echipamente pentru instalarea de acoperiș cu membrană

Singura unealtă specială pentru montarea membranei de acoperiș este mașina de sudură. Se utilizează numai pentru instalarea membranelor - termoplastice - din PVC și TPO. Sudarea se face fără material de umplere.

Dispozitivele pentru sudarea membranelor sunt împărțite în trei tipuri:

 • automată;
 • semi-automate;
 • manuală.

Dispozitive automate

Mașinile de sudat automate sunt mașini mari și grele destinate sudării cusăturilor drepte pe partea principală, ușor accesibilă a unei suprafețe orizontale sau verticale. Iată avantajele acestora:

 • menținerea precisă a temperaturii, a vitezei de sudură și a presiunii pe suprafețele care urmează să fie lipite pentru condițiile meteorologice curente, ceea ce asigură o calitate superioară a cusăturii;
 • asigură fluxul optim de aer (relevant pentru membranele TPO);
 • lung secțiuni sudate cu calitate constant ridicate, în timp ce la sudarea manuală a acestor articulații datorită muncii repetitive factorului uman deosebit de pronunțat și, ca rezultat, de calitate suferă foarte mult;
 • nu necesită operatorul de înaltă calificare - ajustează doar parametrii și corectează direcția de mișcare a mașinii de-a lungul cusăturii.

În plus față de calitatea dispozitivului automat asigură o viteză ridicată de instalare - 2-8 metri pe minut (m / min). Cu o metodă manuală, viteza de sudură nu este mai mare de 0,4 m / min.

Mașina de sudat asigură o viteză mare de instalare și o calitate stabilă a cusăturii sudate

Dispozitive semi-automate

Dispozitivele semi-automate sunt utilizate în locuri unde nu este posibilă utilizarea unei mașini automate masive: pe acoperișuri cu panta mare, suprafețe verticale, parapete și alte structuri. Ele oferă, de asemenea, o viteză mare și o bună calitate a cusăturii de asamblare, dar sunt inferioare acestor dispozitive automate.

Instalațiile semi-automate sunt utilizate pentru lucrări pe secțiuni verticale, parapete și acoperișuri cu panta mare

Termo-spume de mana

Dispozitivele portabile sunt utilizate în zone dificile și dificil de accesat, care se sprijină pe acoperișuri, acoperind diverse structuri, pe secțiuni curvilinare, pentru sudarea cusăturilor scurte. O mașină de sudat portabil este numită termofan. Este ușor și convenabil în funcționare, în caz de situații de urgență este oprită automat. Parametrii modului de funcționare sunt afișați pe afișaj. Temperatura aerului este reglată treptat de un comutator cu 10 poziții în trepte de 60 de grade. Cele mai perfecte modele suportă automat temperatura necesară.

Uscătoarele de păr sunt concepute pentru sudarea membranelor în locuri greu accesibile și pentru dispozitivul de acoperiș membranar al unei zone mici

Producători principali de echipamente pentru acoperișuri membranare de sudură

Echipamentele pentru sudarea membranelor TPO și PVC sunt produse de companii din Elveția, SUA, Germania, Suedia.

Leester Process Technologies (Elveția)

Cele mai mari ratinguri au fost date de următoarele modele:

 • automat "Varimat V" și "Bitumat" (al doilea este utilizat pentru sudarea materialelor bitum-polimer);
 • semiautomat "Triac Drive";
 • manualul "Triac S2", "Triac PID", "Hot Jet S".

Modelul "Triac S2" este furnizat împreună cu un instrument auxiliar

Forsthoff Gmbh (Germania)

Forsthoff Gmbh își îmbunătățește în mod constant produsele. Astfel, în mașinile de sudura de mână din seria "S", publicate în 2009 (Grand-S Electronic, Hot Air S, Quick-S Electronic etc.), s-au aplicat următoarele soluții:

 • butoanele de comandă sunt transferate la capătul mânerului, ceea ce împiedică apăsarea accidentală;
 • Mânerul a schimbat forma, devenind mai confortabil;
 • instalat un nou motor electric cu perii de grafit mai durabile (resursa este de 1500 de ore);
 • se fac modificări ale designului, care, în cazul uzurii periei, exclude deteriorarea colectorului prin arc;
 • forma și fixarea periilor sunt îmbunătățite, ceea ce le permite să le schimbați rapid.

Puteți activa uscătorul de păr prin apăsarea butonului de pe capătul mânerului - acest aranjament elimină complet pornirea accidentală a echipamentului

Herz (Germania)

În plus față de termofine, catalogul acestui producător include testeri pentru testarea calității îmbinărilor sudate și a multor alte echipamente. Cele mai populare sunt mașina de sudura automată Laron și manualul Rion, în timp ce modelele seriei Eron, Mion și Comon sunt folosite pentru instalarea membranelor de acoperire, mai degrabă rareori.

Productivitatea ridicată (până la 7 m / min) a mașinii Laron permite scurtarea semnificativă a termenilor lucrărilor de asamblare

Lansite (SUA)

Compania produce dispozitive portabile de calitate din segmentul bugetar. Sortimentul este reprezentat de două serii - Tornado și Uraganul.

Sievert (Suedia)

Creatorul mașinii automate de sudură SievertTW 5000, populară printre profesioniști. Compania "Penoplex SPb" chiar recomandă oficial să o folosească la instalarea membranelor sale "Plastfoil". Caracteristicile dispozitivului:

 • sistem de acționare cu tracțiune integrală (calitatea îmbinării sudate crește indiferent de grosimea membranei);
 • Roțile frontale reglabile permit sudarea în unghiuri diferite;
 • Motorul puternic oferă un ascensor de-a lungul pantei cu o pantă de până la 30 o.

Video: dispozitive și accesorii pentru sudarea membranelor din PVC

Membranele de impermeabilizare polimerice sunt practic materialul de acoperire ideal: ele sunt durabile, elastice, rezistente la toți factorii atmosferici negativi. Însă acoperirea va justifica speranțele doar cu condiția instalării competente, prin urmare este de dorit să aveți încredere în aceasta pentru specialiști certificați.

Constructii de case

Acoperișul este cel mai important element structural al clădirii. Pe cât de bine este făcut, depinde dacă condițiile din interior sunt destul de confortabile. Prin urmare, în timpul construcției sau reparațiilor, este necesar să se abordeze cu atenție alegerea materialului pentru acoperiș. În articol, vom lua în considerare o metodă modernă și de înaltă tehnologie pentru aranjarea unui acoperiș dintr-o membrană din PVC.

Cuprins:

Acoperirea cu membrane a devenit recent extrem de populară, ceea ce nu este surprinzător, deoarece are o performanță tehnică excelentă și, cel mai important, este ușor de utilizat și funcțional. Pentru prima dată, membrana a fost introdusă cu peste 40 de ani în urmă și de atunci a menținut o poziție de lider pe piață. În Europa, a fost de mult timp și necondiționat preferat, acoperind cu ajutorul său, aproape 80% din acoperișuri, iar acum câștigă încredere în Rusia.

Membrană de acoperire din PVC

Acesta este un material inovator de impermeabilizare pentru acoperișuri realizat pe bază de clorură de polivinil (PVC).

Membrana se compune din trei componente, care stau la baza calitatilor sale unice:

 • stratul superior de PVC, rezistent la schimbările de temperatură și lumina ultravioletă. Acesta este oferit într-un spectru larg de culori, astfel încât este ușor să alegeți unul, în funcție de nevoile sau dorințele dvs.;
 • armare cu plasă de poliester (pentru tipurile de membrane întărite);
 • stratul inferior al unei nuante mai întunecate. Se pare, de ce a fost observat acest lucru, dar acest moment este important. Faptul este că, în cazul în care acoperișul va fi deformare - dent, tăiere, rupere - se datorează diferenței de culoare dintre stratul superior și inferior, acest loc va fi văzut în mod clar că facilitează căutarea scurgeri de informații și asigură reparații rapide.

Caracteristicile membranei PVC

Secretul principal al longevității acoperișului membranei este prezența unor stabilizatori speciali în stratul superior, care protejează împotriva influenței agresive a mediului. Mai ales periculoase pentru ultravioletele ei, astfel încât producătorii membranelor le furnizează un strat de absorbanți speciali care creează o barieră care împiedică pătrunderea razelor ultraviolete și distrugerea materialului.

Producătorii nu se tem să dea 10 ani garanție pentru materialul lor, iar durata de viață a acoperișului membranei este de aproximativ 50 de ani.

Etanșeitatea absolută asigurată de acest material se realizează datorită faptului că foile sunt sudate suprapuse, cu ajutorul aerului fierbinte, formând o cusătura sigură și integritatea stratului de acoperire. Acest mod de așezare vă permite să utilizați membrana în orice moment al anului și accelerează în mod semnificativ procesul de instalare a acoperișului.

În ce cazuri se utilizează acoperișul membranei

Membrane de acoperiș este ideal atât pentru exploatate și neexploatat pentru acoperiș plat, de exemplu, în clădiri moderne înalte rezidențiale, facilități industriale, depozite, centre comerciale.

Mai rar se întâmplă în construcția de cabane cu creștere joasă. În parte, acest lucru se datorează unui preț destul de ridicat, în parte datorită arhitecturii tradiționale înclinate a acoperișurilor de locuințe private, pentru care materialele de acoperiș din tablă sunt mai potrivite.

Funcționarea corectă și fără erori a acoperișului plat de pe membrană nu necesită practic întreținerea și repararea, ci doar monitorizarea regulată a contaminării sistemului de drenaj.

De ce este recomandată membrana pentru acoperișuri plate?

 • Ea are o greutate redusa, nu pune o sarcina grea pe suporturile de rulment ale cladirii si fundatiei. Grosimea membranei variază de la 0,8 la 2 mm, în medie, greutatea de 1 m2 din acest material nu depășește 1,5 kg;
 • o gamă largă de lungimi și lățimi ale rolei vă permite să selectați cantitatea optimă de material pentru a minimiza îmbinările și numărul de cusături.

Avantajele și dezavantajele materialului

Avantajele care diferențiază membrana de pe piață sunt:

 • instalare ușoară și instalare rapidă;
 • durabilitate;
 • rezistenta la mediul extern agresiv, rezista la temperaturi de pana la -60 grade;
 • rezistența ridicată la acoperire și elasticitatea reținută;
 • permeabilitatea la vapori, excluzând aspectul umidității și acumularea de condens;
 • posibilitatea de așezare pe suprafețe neuniforme, inclusiv acoperișul vechi;
 • rezistența la foc, membranele sunt materiale incombustibile și îndeplinesc toate standardele de siguranță împotriva incendiilor.

Principalul dezavantaj al acoperișului cu membrană este prețul său, care depășește, în mod semnificativ, de exemplu, costul de polimer bitum-polimer.

Cu toate acestea, durabilitatea va costa mai mult decât costul material scump. Deci, stratul de bitum vine la disperare după 2-3 ani și are nevoie de reparații. Cu o membrană, puteți fi siguri că nu va necesita reparații și în special înlocuirea timp de 40-50 de ani.

Dispozitivul unui acoperiș din membrană din PVC

Material Modern acoperișuri, la care, fără îndoială, este o membrană legată nu numai pentru a proteja camera de ploaie și de vânt, dar, de asemenea, să-l țină cald, să retragă excesul de umiditate, ceea ce va împiedica dezvoltarea mucegaiului și a mucegaiului. Acoperișul împreună cu fundația este cel mai important element din structură, este responsabil pentru funcționalitatea și durabilitatea acestuia.

Specialiștii au introdus conceptul de "placă de acoperiș", sugerând prezența a trei componente principale: bariera de vapori, izolație și impermeabilizare. Straturile pot fi mai mult, în funcție de tipul de acoperiș și de scopul acestuia.

Diagrama pentru acoperirea cu membrană

1- Baza - în acest caz foaia ondulată.

2- Izolarea aburului. Este un film de barieră împotriva vaporilor care îndeplinește funcția de prevenire a umezelii sau condensului de a intra în stratul izolator.

3- Izolarea termică - stratul inferior. Cel mai obișnuit material pentru izolație sau izolație termică este vata minerală. Sunt utilizate, de asemenea, polistiren extrudat și vată de sticlă.

4- Izolarea termică - stratul superior. Împărțirea izolației în două straturi nu este întâmplătoare, partea superioară acționează ca distribuitor de sarcină, de obicei realizată din vată minerală cu o densitate mai mare.

5- Elemente de fixare telescopice.

6- Membrana de acoperis.

Placă de acoperiș peste acoperișul vechi

Un alt avantaj fără îndoială al membranei este posibilitatea utilizării acesteia pe aproape orice suprafață, cu alte cuvinte, nu necesită o aliniere obligatorie. Prin urmare, este foarte convenabil să se aplice pentru repararea sau renovarea acoperișului.

Mai jos sunt două exemple de placă de acoperiș, fără a dezmembra vechea acoperire utilizând o membrană din PVC.

Cu nivelare și izolație

 • Baza este acoperisul vechi;
 • bariera de vapori;
 • materiale termoizolante;
 • strat de separare (geotextilă);
 • membrana din PVC.

Fără nivelare și încălzire

Acest lucru este posibil numai dacă acoperișul vechi este plat și există un încălzitor în el.

 • Baza - acoperișuri existente;
 • strat de separare (geotextil de înaltă densitate);
 • membrana din PVC.

Tortul acoperișului plat depinde direct de scopul acestuia (indiferent dacă acesta este acționat sau nu), cu toate acestea, straturile de bază rămân neschimbate: bariera de vapori, izolarea termică și impermeabilizarea.

Tehnologia de montare a acoperișului membranei PVC prin metoda sudată termic

Acoperișul din membrană din PVC trebuie așezat pe vreme uscată, iar baza pe care este montat trebuie să fie complet uscată.

Adesea, este utilizat pe acoperișuri plate, iar secvența lucrărilor este după cum urmează:

 • Din acoperis se elimină tot ceea ce poate interfera cu lucrarea (semne publicitare, antene, gunoi);
 • dacă este necesar, vechiul acoperiș este reparat sau complet dezmembrat;
 • Materialul izolator de vapori, cu suprapunere și lipire a tuturor cusăturilor, este stivuit;
 • în continuare se plasează stratul unui încălzitor (vată minerală din bumbac, spumă de polistiren etc.)
 • pe banda de bază preparate sunt fixate membrane PVC cu suprapunere de 15 cm În cazul în care este necesar fixat pe șipca de lemn, se potrivesc telescopic cu elemente de fixare autofiletante, necesare pentru suprafețe din beton, cum ar fi elemente de fixare, dar numai cu Diblu cuiele.;
 • numărul necesar de elemente de fixare este calculat individual pentru fiecare acoperiș și depinde de condițiile climatice ale regiunii și de proiectarea acoperișului însuși;
 • când întregul acoperiș este închis și fixat, îmbinările materialului sunt sudate de un curent de aer fierbinte, cu ajutorul unui echipament special. Duza mașinii de sudat trebuie să fie sub un unghi de 45 de grade;

Indicație: Înainte de a începe lucrul, echipamentul trebuie încălzit la 550 de grade. Și înainte de a începe să lucrați direct cu acoperișul, se recomandă să se practice pe bucăți mici de membrană din PVC. Dar există acoperișuri membranare, care pot fi conectate numai cu lipici sau benzi adezive concepute pentru acest scop.

 • După ce materialul de acoperire este prins de aer cald, acesta trebuie imediat rulat cu o rolă de silicon;
 • Nu vă grăbiți, iar după prima secțiune a conexiunii trebuie să verificați calitatea acesteia. Când încercați să rupeți cusătura cu mâinile:
  • materialul rupt de-a lungul cusăturii - înseamnă că temperatura era prea mare;
  • lipsa cusăturii - o temperatură prea scăzută;
  • decalajul a apărut lângă cusătură - munca a fost făcută calitativ.

Pentru claritate, mai jos este un videoclip despre montarea acoperișului unei membrane din PVC.

Metoda balastului de montare a acoperișului unei membrane din PVC

Această metodă se aplică numai acoperișurilor plate cu o pantă maximă de până la 10%. Aceasta constă în faptul că membrana fixată la dispozitivele de fixare este închisă cu geotextilă și umplută uniform cu balast. În calitatea căreia se utilizează plantații pietriș sau verzi.

Fixarea acoperișului din folie PVC cu adeziv

Această metodă seamănă cu cea mecanică cu singura diferență că, pentru etanșarea rosturilor materialului, nu se utilizează echipamente de sudare, ci lipici special de construcție.

Producătorii și prețurile

Producători ruși

Producătorul TechnoNICOLE

LOGICROOF. Se produce o membrană din PVC cu trei straturi. Se formează un strat special pe suprafața sa, care conține o concentrație ridicată de absorbanți de ultraviolete.

Producătorul Stroyplastpolimer

Krovlelon. Material hidroizolant, disponibil în două tipuri:
A - film foarte puternic, cu două straturi, cu armătură, utilizat ca material de acoperire;
G- are 2 straturi, potrivite pentru lucrări de impermeabilizare.

Plastfoil. Această membrană este formată din trei componente principale:

 • stabilizatori, plastifianți și substanțe ignifuge;
 • țesătură cu țesătură complexă din fire de poliester;
 • PVC de culoare închisă.

Plasturele este dificil de aprins și împiedică răspândirea flăcării de-a lungul suprafeței acoperișului, este utilizat pe acoperișuri cu cerințe sporite de siguranță la incendiu.

Producători străini

Producătorul Renolit SE (Belgia)

Hidroizolator. Materiale de impermeabilizare acoperișuri din polimeri pe bază de PVC. Se caracterizează prin rezistență ridicată. Nu este inflamabil, nu putrezeste, nu este expus la radiatii ultraviolete. Durata de viață a serviciului este de peste 50 de ani.

Producătorul Sika (Elveția)

Sikaplan. Membrană din PVC armată din mai multe straturi, rezistentă la radiațiile UV, excelentă pentru hidroizolarea acoperișurilor.

Producator ICOPAL (Olanda)

Monarplan. Un material modern compus dintr-un singur strat de membrană din PVC, conceput pentru hidroizolarea unui acoperiș plat în orice zonă climatică.

Producător Ruvitex (Bulgaria)

Ruvimat. Materiale de impermeabilizare pe bază de PVC. Rezistență la înălțime, rezistentă la radiații UV, pentru incendiu. Durata de viață a serviciului este de peste 50 de ani.

Prețul aproximativ pentru un metru pătrat de membrană PVC a unui producător străin variază de la 15 până la 25 USD pe metru pătrat. Producătorii ruși oferă prețul mai mic, de aproximativ 8-10 $. Acest cost nu include lucrul la ouat, precum și costul altor materiale pentru plăcile de acoperiș.

Selectarea unui contractor

Acoperirea cu membrană este un produs inovator care necesită anumite cunoștințe și abilități atunci când se pune. Prin urmare, nu este recomandat să faceți acest lucru singur. Această lucrare este cel mai bine încredințată specialiștilor cu experiență și instrumente necesare.

Având în vedere faptul că membrana - un material care a apărut recent în piața rusă, și nu este atât de mult comune ca, de exemplu, în Europa, firmele care pot pozare cu adevarat profesionale de acoperisuri din PVC membranelor biți.

Când le alegeți, trebuie să fiți atenți la:

 • experiența de lucru;
 • dacă există posibilitatea de a vedea comenzile anterioare îndeplinite;
 • Citiți recenziile clienților.

Prețul instalării unui acoperiș din membrană din PVC nu poate fi scăzut, este, de asemenea, un indicator al profesionalismului contractantului. Acesta variază între 3-15 $ pe metru pătrat și depinde de complexitatea structurii acoperișului, de timpul din an, de starea suprafeței, de materialul selectat etc. Producătorii experimentați de lucru într-o zi lucrătoare pot acoperi până la 1000 mp. acoperiș.

În tabel, pentru claritate, este prezentat costul activității uneia dintre firmele de construcții.

Unul dintre avantajele colaborării cu un antreprenor este suportul complet: firma de execuție efectuează toate măsurătorile, consultă materialele, oferă consiliere cu privire la proiectare. Și cel mai important, contractorul oferă o garanție pentru munca lor și, dacă este necesar, efectuează servicii de garanție și post-garanție.

Caracteristicile acoperișurilor din PVC

În plus față de tehnologia înaltă, acoperișurile cu membrană oferă o oportunitate pentru creativitate și implementarea de idei interesante pe acoperiș.

De exemplu, puteți aplica pe sloganul publicitar al membranei sau numele companiei, dacă acoperișul este făcut pentru o întreprindere industrială sau pentru un depozit. Astfel, acoperisul nu va fi doar un apărător fiabil al vremii nefavorabile, ci și un loc pentru exprimarea individualității.

Sau, în loc de balast, folosiți gazonul, datorită căruia puteți realiza un frumos acoperiș "verde".