Instalarea unui horn de tip sandwich: cum să construiți și să instalați singur

Izolare termică

Visezi să construiești o casă economică, sigură și caldă? Apoi ar trebui să vă adresați tehnologiilor moderne, care combină inteligent experiențele de secole, soluții tehnice savuroase și uneori complet neașteptate. Un bun exemplu este un coș de două și trei circuite în interiorul căruia este izolat. Cine s-ar fi gândit acum câteva decenii că un astfel de lucru este posibil deloc? Și un astfel de coș are într-adevăr multe avantaje valoroase, este important să faci totul în conformitate cu regulile cuptorului, fără a se abate de la un singur iota.

Instalarea corectă a coșului de tip sandwich începe cu proiectarea casei. Numai atunci când faceți un desen, puteți respecta în mod corespunzător absolut toate cerințele privind standardele de siguranță la incendiu și apoi nimic nu va trebui să fie modificat sau chiar reconstruit. Dacă casa sau baia sunt deja gata, atunci va fi necesar să efectuați toate calculele cât mai exact posibil. Vă sfătuim, dacă v-ați angajat să faceți un astfel de coș de fum, pentru a aborda această problemă cu toată responsabilitatea - pentru voi înșivă.

conținut

Asamblarea coșului de tip sandwich

O mică introducere despre beneficiile acordate. În construcția de locuințe private din Rusia, coșurile de sandwich sunt cele mai răspândite, deși alegerea este destul de largă. Este vorba despre construirea unui horn care promite să fie ușor de folosit și sigur.

Înainte de a continua instalarea, veți găsi că un astfel de coș de fum este compus din două sunt inserate tuburi de diametre diferite, unul la altul și spațiul dintre ele, fie rămâne deschis sau umplut cu izolație incombustibil. Acest coș are o viteză mare de instalare, o greutate mică a întregului sistem, pereții interiori absolut netedi, o bună tracțiune și o formare minimă de funingine.

Și acum cel mai important lucru: nu puteți instala un coș de fum fără pregătire specială. Pentru a face acest lucru, există un așa-numit pașaport - un document pe care îl obțineți atunci când cumpărați un astfel de agregat. De obicei, există o imagine schematică și instrucțiuni detaliate de instalare.

Și cum să montați corect un coș de fum din țevi sandwich și să vă asigurați funcționarea sa fiabilă demonstrează perfect acest videoclip:

În cazul în care pentru toate coșul dvs. de fum va fi un dispozitiv complex, atunci cel puțin va trebui să-l arate la un specialist pentru a vă asigura că este fiabil și practic:

Cum să treci coșul prin podea

Orice coș de fum este întotdeauna cea mai periculoasă sursă de foc. temperatura gazelor de ardere este prohibitiv ridicată. Și chiar și cele mai mici încălcări ale instalării unui coș de fum în interiorul unui bloc de apartamente pot duce la consecințe periculoase.

Deci, pentru a organiza trecerea coșului de fum prin structuri din lemn, este necesară fabricarea sau achiziționarea unei unități de tavan-trecere. Trebuie să corespundă exact diametrului exterior al țevii. Datorită acestui design, coșul de fum se află la o distanță de toate cele mai apropiate suprafețe care îl pot contacta:

Cea mai ușoară cale, desigur, este achiziționarea unui nod de fum din fabrică și pur și simplu așezat pe toate laturile cu materiale termoizolante. Varianta ideală este vata bazalt, dacă este într-adevăr de înaltă calitate și capabilă să reziste la temperaturi ridicate. Prin urmare, atunci când cumpărați unul, ar trebui să verificați cu siguranță dacă producătorul a indicat că vata de bumbac este permisă la o temperatură de 800 de grade Celsius. Firește, o astfel de lână de bumbac este mai scumpă decât de obicei, dar nu are niciun sens să o salvați și cu siguranță înțelegeți bine acest lucru.

Iată o opțiune pentru fabricarea unei cutii de azbest-ciment pentru un ansamblu de interstorei:

Conform SNiP-urilor actuale, atunci când treceți un coș de fum printr-o acoperire din lemn, este necesar să se mențină o distanță de cel puțin 38 cm de tubul interior de tip sandwich la structura din lemn. Și caseta nu trebuie să fie goală, ci umplută cu material special.

Desigur, uneori, distanța dintre capriori nu permite aderarea la un astfel de parametru, iar apoi este necesară creșterea deschiderii cu ajutorul barelor suplimentare. Și pentru a proteja buștenii unei structuri din lemn, precum și a căpriorilor cu o cutie, se recomandă prin intermediul unei plăci zincuite sau a unei cârpe de azbest cu o grosime de cel puțin 5 mm. Placa galvanizată este bună în măsura în care nu numai că împiedică răspândirea focului, ci și disipa căldura, nepermițându-i să concentreze punctul. De asemenea, protejează și reflectă radiația termică tare care provine din tub.

Acesta este principalul avantaj al sandvișului, pentru că, dacă puneți un cos de oțel convențional cu un singur tub, această distanță ar trebui să fie de cel puțin 50 de centimetri.

Pentru a susține țeava în poziție verticală, aceste elemente de fixare metalice vor ajuta:

Cum să fixați îmbinarea unui coș cu un capac din lemn?

Și acum vom atinge momentul cel mai important, cunoașterea căruia vă va ajuta să evitați un foc complet neașteptat.

Astfel, cu cât temperatura gazelor de ardere este mai mare, cu atât mai mult este încălzită tubul sandwich, iar toate elementele structurale din jurul acestuia sunt expuse la un efect de temperatură. Prin urmare, este extrem de important să se asigure că elementele de trecere sunt protejate în siguranță. Și nu credeți că totul este atât de simplu.

De exemplu, lemnul obișnuit fără protecție specială este ars deja la o temperatură de 200 de grade. Iar lemnul uscat poate chiar să prindă foc la o temperatură de 270 grade Celsius! Dacă lucrați pe busteni de lemn mai mult de o zi, la o temperatură de 170 de grade, aceștia sunt, de asemenea, capabili să prindă foc. Din nefericire, acest moment, pe care mulți nu-l cunosc, provoacă adesea incendii, chiar dacă este instalat un tub sandwich de înaltă calitate.

Prin urmare, este de dorit să se realizeze suprapunerea cu o bună izolație de grosime suficientă încât căldura din conducta de pereți și elemente din lemn lipsesc practic. În plus, cu cât podeaua din lemn va stoca mai mult căldura din sandwich, cu atât mai mult lemnul va percepe această căldură de fiecare dată. Desigur, pentru o oră sau două de spumă de izolare convenționale în nodul nu are timp să se încălzească până la o temperatură critică, dar problema este că, vorbind în limba factorilor de sobă, după căldura protopki lemnului și de material izolant se acumulează și treptat alterează compoziția lor chimică.

De exemplu, cu încălzire acumulată prelungită și constantă, lemnul poate să se prăjească deja la o temperatură de 130 de grade! Dar, pe partea exterioară a sandwich-ului, adesea atinge până la 200 de grade (de la 75 la 200, după cum arată testele de laborator). Faptul că există un astfel de lucru trist când o sobă sau șemineu stoked cu succes în nici un caz de un an, totul a fost bine, iar apoi o zi proprietarii au scufundat doar 2 ore mai mult și mai tare decât de obicei (să se încălzească la foarte rece seara de iarna sau pentru a încălzi o cameră de aburi pentru oaspeți) și temperatura din sandvișul păși peste temperatura critică, și-au uscat de-a lungul anilor care se suprapun lemnul a atins foarte temperatura de 130 grade Celsius.

De asemenea, trebuie să aveți grijă dacă vata minerală este utilizată ca material izolator termic al PPU. De-a lungul timpului, de la efectele temperaturilor ridicate, el își schimbă proprietățile și chiar devine mai conductiv la căldură! Acest lucru nu înseamnă că vata de bumbac riscă o dată să prindă foc, dar conturul exterior al coșului de fum în acest loc va fi deja mult mai fierbinte decât v-ați așteptat inițial. Dar acesta este un factor care nu a fost luat in considerare la inceput!

De aceea, sobele experimentate sunt sfătuite să nu facă o izolare prea densă a podelei (cu cât este mai densă, cu atât se acumulează mai multă căldură în sine). În plus, posibilitatea naturală de aerisire a unei țevi este vitală:

Chiar și adesea fac o greșeală periculoasă, calculând greșit distanța dintre grinzi pentru trecerea țevii, care nu corespunde normei. Atenție, de asemenea, că o unitate de plafon gol, în care izolația nu este instalată deloc, nu este, de asemenea, cea mai bună opțiune.

Luați în considerare, de asemenea, faptul că materialul care înfășoară arcul interior al coșului de fum, pe parcursul timpului, are tendința de a se usca ușor. Ca rezultat, îmbinarea a două pereți este uneori neprotejată. Și asta dacă arsurile comune (în special periculoase, în cazul în care este încă în interiorul tavan), incendiul provocat în astfel de goluri va fi aproape imposibil de a plăti. Prin urmare, o dată pe an sau două, toate pasajele din hornul de tip sandwich trebuie examinate cu atenție.

Iată cum să organizați corect trecerea canalului de tip sandwich prin tavan în cea mai simplă versiune:

Dacă instalați un rezervor de apă pe coșul de fum, atunci întreaga instalație ar trebui să arate astfel:

Rețineți cum trece tubul sandwich prin suprapunere:

Și, în cele din urmă, în cazul în care soba sau semineu nu este posibil să se pună direct sub locul de îndepărtare a tubului sandwich, veți avea nevoie de un tee special:

Organizarea sitului prin pereții casei sau a băii

Astăzi, instalarea unui sandwich de coș este practicată în două moduri principale: în interiorul casei sau de-a lungul străzii. Într-adevăr, puteți observa adesea că hornurile sunt montate direct prin perete pe stradă și de la primul etaj - și de acolo sunt deja direcționate vertical în sus. Și acest lucru are înțelesul său propriu: așa că coșul se răcește mult mai repede și nu trece prin tavanele ignifuge și acoperișul. Pe de altă parte, hornul care se ridică prin mansardă servește, de obicei, ca element suplimentar de încălzire. Dar riscul unui incendiu aici, desigur, va fi mai mare.

Veți fi surprins, dar, de fapt, învelișul exterior al unui sandwich din oțel inoxidabil nu este departe de temperatura unui coș cu un singur circuit. Pentru că, de fapt, inițial, un coș de fum proiectat pentru a îmbunătăți tracțiunea și, prin urmare, gazele care ies din cuptor, de obicei, au o temperatură de 800 grade Celsius, și în care carcasa exterioară este capabil să se încălzească până la 300 de grade! Și acest lucru este departe de a fi o suprafață ignifugă.

Chiuveta modernă de tip sandwich este condusă atât prin acoperiș, cât și direct prin pereții unei case rezidențiale:

Pentru mai multe detalii pe acest site, vă puteți uita la această ilustrație:

Deci, pentru a organiza unghiul corect de trecere a coșului de tip sandwich prin pereți, veți ajuta la astfel de instrucțiuni pas cu pas:

 • Pasul 1. Înainte de începerea lucrului, asigurați-vă că calculați lungimea tubului sandwich orizontal, care va trebui să treacă prin perete. Și ia în considerare tee pe care o vei instala. Calculați panta acoperișului astfel încât coșul de fum să nu vină prea aproape de cornișă.
 • Pasul 2. Cutia pe care o introduceți în perete, umpleți cu material de bazalt neinflamabil.
 • Pasul 3. Închideți ansamblul capacului cu un capac astfel încât garnitura din cartonul bazalt să rămână vizibilă.
 • Pasul 4. Marginea capacului unității este închisă cu un capac din componentele finisajului exterioară al casei, de exemplu, siding.
 • Etapa 5. Procesați marginile cutiei de etanșare incoloră a acoperișului.
 • Pasul 6. La ieșirea din coș de fum din perete, instalați revizia.
 • Pasul 7. Fixați coșul cu ajutorul unor brațe speciale de perete, câte unul pentru fiecare 1,5-2 metri.
 • Pasul 8. Deci, după ce ați instalat conducta, verificați verticala acesteia cu ajutorul unui nivel.
 • Pasul 9. Asigurați-vă că cusatura este instalată în casă.

La urma urmei, cea mai importantă regulă sună astfel: un pasaj de căldură prin peretele unei case sau o baie trebuie protejat de foc. Iată un exemplu bun al unui astfel de nod:

Pentru ca elementul orizontal al coșului de tip sandwich să fie instalat în mod fiabil, acesta trebuie să fie susținut corespunzător de un colț metalic:

De asemenea, ajuta la fixarea acestui coș de fum pe perete într-o poziție strict verticală construcții speciale:

Crede-mă, în această etapă, lucrarea nu se încheie încă, mai ales dacă coșul dvs. are o structură complexă (pe care vă recomandăm foarte mult):

Aranjamentul coșului de tip sandwich trece prin cornișă și acoperiș

Treceți hornul de tip sandwich prin acoperiș trebuie făcut conform acelorași principii ca trecerea prin tavan. Distanța de la structurile din lemn ar trebui să fie suficientă. Și în acest stadiu este important să nu faceți o greșeală periculoasă.

Da, coșul de fum la trecerea prin acoperiș se răcește cu adevărat, mai ales că spațiul din jurul acestuia este ventilat și, prin urmare, mulți cred că este posibil să se reducă distanța până la grătarele protejate. Și este adevărat că, pentru un acoperiș rece, aceasta este într-adevăr o opțiune potrivită, dar pentru una încălzită trebuie să respectați aceleași distanțe și norme ca și pentru podelele interstițiale.

Pentru retragerea prin acoperiș a hornului de tip sandwich utilizați acoperișuri speciale. Puteți cumpăra oricare dintre acestea, adaptată la unghiul acoperișului și al pantelor. Și trebuie să montați ornamentele de pe acoperiș, așezându-le marginea sub creasta acoperișului.

Acesta este modul în care nodul de trecere prin coș de sandwich trebuie să fie prin cornișă:

Pentru a aduce coșul de tip sandwich pe acoperiș, va trebui să faceți o groapă în acoperirea acoperișului cu o lățime suficientă:

Și în stadiul de ieșire a sandwich-coș de fum prin acoperiș nu se poate face fără acoperiș silicon de etanșare, care este proiectat pentru 1500 de grade de expunere la temperatura.

Din interior, terminarea unui astfel de nod ar trebui să arate astfel:

Odată cu trecerea coșului prin pantele inclinate ale acoperișului, gaura în sine și izolația acesteia vor fi deja puțin mai mari în zonă:

În special cu atenție este necesar să scoateți sandwich-ul de țevi de fum prin acoperiș, dacă materialul de acoperiș propriu-zis este combustibil. Nu uitați că metalul în sine, desigur. nu va aprinde, dar vopseaua acoperișului este destul de bună. Pentru a face totul corect, urmați acești pași:

 • Pasul 1. Începeți tăierea cartonului ondulat departe de poziția viitoare a țevii. Este de aproximativ 30 de centimetri mai inalt si mai mare si 10 centimetri sub si in jurul.
 • Pasul 2. Faceți o acoperire din oțel zincat pentru țeavă și instalați-o din partea inferioară. Tăierea ar trebui să se facă la bordul ondulat cel puțin 15 cm.
 • Pasul 3. Scoateți foaia superioară de carton ondulat și puneți partea superioară a acoperișului, apoi acoperiți părțile laterale de 20 cm.
 • Pasul 4. Montați foaia îndepărtată de foaie ondulată și fixați-o.
 • Pasul 5. Acum, închideți și sigilați cusăturile pentru a evita scurgerile ulterioare.
 • Pasul 6. Izolați conducta cu material incombustibil cu fixarea firului recoascut.
 • Pasul 7. Faceți o umbrelă de coș din oțel zincat.
 • Pasul 8. Acum, sigilați din nou materialele de acoperire sudate, încălzite sau autocolante.

Apropo, dacă lucrați cu un acoperiș metalic, este posibil să fixați coșul de fum într-un astfel de loc cu ajutorul unor resturi îndoite ale acoperișului însuși:

În general, asamblarea unui coș de fum în afara pereților unei case este practic la fel ca instalarea în interior:

Toate aceste reguli sunt inventate nu doar pentru că se bazează pe cercetări practice și statistici privind incendiile. Prin urmare, dacă nu doriți casa ta a fost un trist exemplu pentru alții, urmați toate instrucțiunile la ultimul, și chiar mai mult: întotdeauna încercați un pic, dar pentru a fi în siguranță, pentru că viața este plină de situații imprevizibile. Studiați cu atenție toate subtilitățile și nuanțele procesului de instalare a coșurilor moderne - și dormiți pașnic!

Cum să alegeți coșul potrivit și să-l instalați singur

Chimney este o parte importantă a amenajării corespunzătoare a cuptorului, a combustibilului solid sau a cazanului pe gaz. Din proiectarea și instalarea corectă depinde eficiența dispozitivului de încălzire și siguranța la incendiu a sistemului de încălzire.

Tipuri de hornuri și caracteristicile lor

Coșurile dintr-o casă, în special din lemn sau într-o baie, ar trebui să fie confecționate din materiale refractare diferite. Caramizile din cărămidă sunt rezistente la temperaturi ridicate, rezistență și estetică, dar structura poroasă și eterogenă a cărămizii contribuie la acumularea de umiditate, la depunerea produselor de ardere - funingine și funingine. Ca urmare, lumenul coșului de fum devine supraîncărcat, tracțiunea se deteriorează și funcționarea cuptorului devine nesigură. Este deosebit de nedorit să se utilizeze cosuri de cărămidă din sistemele de evacuare a fumului provenite din combustibil solid, inclusiv peleți, cazane cu cameră închisă de combustie.

Țevi din metale feroase nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în case și cabine de lemn, precum și la instalarea unui cazan pe bază de gaz sau de combustibil solid: acestea devin foarte calde și arde rapid, ceea ce poate duce la un incendiu. Uneori, cosuri de fum dintr-o astfel de țeavă sunt instalate în garaje din cărămidă și în alte încăperi auxiliare, dar sunt și ele ineficiente, deoarece sunt predispuse la coroziune și condensare.

Soluția cea mai de succes este izolarea hornurilor de tip sandwich din oțel inoxidabil și ceramică. Secțiunea transversală circulară a conductelor contribuie la trecerea fumului și asigură o bună tracțiune. Smoală uscată pe suprafața interioară netedă. Datorită izolației termice, se evită condensarea. Datorită sistemului modular, instalarea lor este ușor de făcut cu propriile mâini. Structurally, hornurile de tip sandviș din oțel inoxidabil și ceramică sunt oarecum diferite.

Ceramica de tip sandwich-coș este un sistem de module, fiecare dintre ele constituind dintr-un element ceramic interior al țevii și un bloc de spumă gol. Pentru izolarea termică, acestea sunt separate printr-un strat de izolație de bazalt. Modulele sunt livrate în formă dezasamblată, ansamblul fiind realizat local pentru lipirea și etanșarea specială. Pentru a instala un horn ceramic, este necesară o fundație din cauza greutății lor considerabile.

Hornurile de tip sandwich din oțel inoxidabil sunt vândute ca module gata făcute. Ele sunt două țevi de diferite diametre, îmbinate una în cealaltă și separate de un strat de izolație. Tubul interior este fabricat din oțel inoxidabil, tubul exterior fiind realizat din oțel inoxidabil sau tablă zincată. Ele sunt asamblate mult mai repede decât cele ceramice. În plus, datorită unei greutăți ușoare, un coș de oțel inoxidabil nu are nevoie de o fundație.

În ceea ce privește rezistența la foc, hornurile ceramice depășesc toate celelalte, durează o lungă perioadă de timp pentru a rezista la temperaturi de până la 1200 de grade Celsius, unele modele fiind echipate cu sisteme de ventilație. Durata de viață a acestor coșuri de fumat nu este mai mică de 50 de ani. Dar prețul de coșuri ceramice este ridicat, astfel încât instalarea lor este adecvată numai în case, cabane și alte clădiri de capital.

Reguli generale de instalare

   Cerințe destul de stricte sunt impuse pe hornuri. Respectarea lor este obligatorie pentru orice construcție a tuburilor sandwich.

 • Pentru a asigura o pantă bună, înălțimea coșului de fum din grătarul unității de încălzire trebuie să fie de cel puțin 5 metri.
 • Coșul de fum situat la creastă trebuie să se ridice deasupra acestuia pe 0,5 m, în alte cazuri înălțimea sa este determinată conform schemei de mai jos.
 • În acest caz, este necesar să se țină seama de clădirile situate lângă case sau băi, ieșirea coșului de fum trebuie să se situeze la 1,5 m deasupra acoperișului.
 • Dacă, ca urmare a calculelor, înălțimea coșului de deasupra acoperișului sa dovedit a fi mai mare de 1,5 m, este necesar să se asigure în avans fixarea acestuia la elementele rigide ale structurii.
 • Dacă materialul acoperișului este combustibil - ondulină, material de acoperire, acoperiș moale, atunci partea de sus a coșului de fum trebuie să fie în mod necesar echipată cu un detector de scânteie - un modul special cu o grilă de 5x5 mm.
 • Nu puteți prinde canalul de fum, de exemplu, pentru un cuptor cu o conductă de fum 120 mm, nu pot fi instalate module cu un diametru interior de 110 mm. Extinderea este permisă, cu ajutorul adaptoarelor speciale.
 • Lungimea secțiunilor orizontale nu trebuie să depășească 1 m. În cazul în care conducta verticală se află la o distanță mai mare de încălzitor, este necesar să se utilizeze coturile la 45 de grade.
 • Robinetele, tijele și alte adaptoare de coșuri de tip sandwich trebuie descărcate - instalate astfel încât să nu poarte greutatea structurii superioare. Pentru aceasta, sunt utilizate platformele de suport.
 • Toate îmbinările modulului trebuie să fie accesibile pentru inspecție. Ele nu pot fi plasate în locuri de suprapunere. Pentru a asigura această cerință, este necesar să selectați lungimea secțiunilor drepte ale coșului de fum.

Secvența de asamblare corectă

  1. Mai întâi, conectați țevile de evacuare ale cazanului sau cuptorului cu elementul inferior al coșului de fum - o conductă neizolate cu un singur strat. Acesta poate fi alcătuit din mai multe module și poate fi vertical, orizontal sau îndoit la 45 sau 90 de grade.
  2. Pentru trecerea la conducta izolată se utilizează un adaptor. Este pus pe o conductă neîncălzită, promazyvat în comun cu un agent de etanșare special, rezistând temperatura la 1300 de grade Celsius.
 • Îmbinarea ulterioară cu propriile mâini se realizează din elemente izolate. Ele sunt introduse unul în altul astfel încât partea superioară să fie pusă pe fund. Suprafața poate fi determinată de marginea țevii - este ondulată, ceea ce facilitează andocarea. Cu această instalare, canalul intern este conectat "prin fum", adică direcția articulațiilor este localizată astfel încât să nu interfereze cu fluxurile de fum din interior. Toate elementele sunt conectate la un material de etanșare rezistent la căldură.

În locul instalării, sistemele de eliminare a fumului sunt împărțite în interioare, trecând prin interfloor și acoperis, și exterioare, situate la peretele exterior al clădirii. În acest caz, încheierea coșului de fum se face prin peretele casei sau a băii.

  • Partea care trece prin camerele încălzite este permisă să fie confecționată dintr-o singură țeavă din oțel inoxidabil - suprafața sa devine foarte fierbinte în timpul arderii combustibilului și, în plus, dă căldură. Când treceți printr-o mansardă neîncălzită într-o casă sau într-o saună sau în afară, coșul de fum trebuie izolat, prin urmare, pentru această parte sunt folosite module sandwich.
  • Un coș direct poate fi înclinat direct pe un încălzitor - un cuptor, un cazan pe peleți. În prezența coturilor, îndoiri, este necesară instalarea plăcuțelor de sprijin la nivelul suprapunerii, nu mai puțin de 5 metri.
 • Pentru instalarea în exterior, sistemul este fixat cu montanți pe perete - console cu cleme. Ele sunt vândute complet cu cosuri de fum. Partea inferioară a coșului este susținută de o consolă consola.
 • Țeava este curățată în locuri convenabile pentru acces. Sunt o teșcă cu un capac pe robinet. Dacă este necesar, ștecherul este îndepărtat și canalul de fum este curățat și curățat de funingine. Un conector cu un receptor de condens este instalat în partea inferioară a țevii.
 • Cea mai mare atenție trebuie acordată pasajelor prin pereți, plafoane și acoperiș. Pentru o lungă perioadă de timp, sunt folosite module speciale: "trecerea prin tavan" și "trecerea prin acoperiș". Partea superioară a țevii este prevăzută cu o umbrelă pentru a asigura siguranța la foc, pentru a îmbunătăți tracțiunea și ventilația.

Într-o casă din lemn

Înainte de a instala un sistem de îndepărtare a fumului cu propriile mâini, trebuie să studiați cerințele privind protecția împotriva incendiilor pentru coșurile de fum instalate într-o casă din lemn.

  În plus față de acestea, ele au o serie de caracteristici:

 • Distanța de la coșul neîncălzit la orice suprafață combustibilă trebuie să fie de cel puțin 25 cm orizontal și 80 cm vertical;
 • treceri ale coșului de fum prin acoperișuri trebuie să fie efectuate cu ajutorul unităților de trecere - cutii metalice umplute cu material termoizolant, de obicei covoare cu bazalt;
 • dacă mai multe canale de fum sunt conectate la unul, se recomandă așezarea coșului vertical într-o cutie separată de material neinflamabil, de exemplu, beton spumos.
 • Inspectarea tuturor secțiunilor coșului de fum din oțel inoxidabil într-o casă din lemn trebuie efectuată cel puțin de două ori pe an! Dacă se constată deteriorări externe, modificări ale culorii oțelului, ruginei, este necesar să se verifice integritatea tubului interior - ar putea fi ars!

  În baie

  Baia este un loc de pericol de incendiu crescut. Încălzirea suprafețelor de lemn într-o baie ajunge la 90-100 de grade, iar temperatura la care începe lemnul de carbon este de 120-150 grade cu expunere prelungită. Cele mai multe elemente din lemn încălzite puternic, situate în apropierea coșului de fum. Prin urmare, este necesar să se respecte cu strictețe distanțele de incendiu.

  Secvența de montare trece prin perete și tavan în baie, care poate fi folosită în casă, este prezentată în film.

  Deoarece cea mai mare parte a pierderilor de căldură dintr-o baie de lemn are loc prin pardoseală, țeava este adesea îndepărtată prin pereți.

  Șemineu pentru bouleriana

  Conectarea buryeranului la coșul de fum cu propriile mâini nu diferă de celelalte tipuri de aparate de încălzire în general, dar este necesar să se țină cont de particularitățile regimului de combustie în acest tip de sobă.

  Datorită arderii eficiente a gazelor de ardere, temperatura lor la ieșirea din cuptor nu depășește 200 de grade. Pe măsură ce se mișcă prin țeavă, scade și mai mult, țevile se încălzesc prost, ceea ce poate provoca condens pe pereții conductei. Atunci când carbonul este depus pe pereții umedi, se formează acid carbonic, care afectează în mod negativ materiale precum cărămidă, metale negre, azbest.

   Prin urmare, se impun cerințe suplimentare pentru hambarele pentru bouleriana:

 • înălțimea recomandată - de la 3 la 4 metri;
 • lungimea secțiunii orizontale este strict nu mai mare de 1 metru;
 • materialul de pe suprafața interioară trebuie să fie rezistent la coșurile acido-sandwich fabricate din oțel inoxidabil sau ceramică;
 • Se recomandă izolarea tuturor secțiunilor coșului de fum, cu excepția părăsirii bulevardului;
 • Hornul trebuie să fie echipat cu un colector de condens și curățare.
 • Funcționarea eficientă a bulevardului este posibilă numai cu acces la cuptorul cu aer proaspăt, prin urmare se recomandă utilizarea unui coș de ceramică modular cu canale de ventilație, instalarea acestuia datorită structurii modulare modulare poate fi făcută manual.

  Pentru cazanele cu combustibil solid

  Cazanele convenționale cu combustibil solid care funcționează pe cărbune, lemn sau cu arzător pe peleți sunt caracterizate de o temperatură ridicată a gazelor de ardere. Cazanele de piroliză cu regim de combustie prelungită ard mai eficient produsele de combustie conținute în fum, astfel încât acestea au o temperatură mai scăzută la ieșire și, ca și bulionii, tind să crească condensul.

   Înainte de a comanda componentele coșului de fum pentru un cazan pe bază de combustibil solid, pe pașaportul tehnic trebuie specificate următoarele caracteristici:

 • tipul cazanului;
 • locația și diametrul țevii de fum;
 • temperatura gazelor de ardere;
 • Înălțimea recomandată a coșului de fum, oferind o pantă bună;
 • necesitatea unei ventilații suplimentare.
 • De asemenea, inspectați structura cazanului și evaluați dificultatea de curățare a cazanului. Dacă accesul la acesta din interiorul cazanului este dificil, este necesar să se furnizeze o tee de revizuire în imediata vecinătate a ieșirii din cazan.

  Pentru cazanele pe gaz

  Cazanele cu gaz aparțin unităților de încălzire cu o cameră de ardere închisă, astfel încât instalarea coșului coaxial va fi cea mai eficientă pentru ele. Este un design compus din două țevi de diferite diametre, cu un tub mai mic introdus în cel mai mare și fixat în el prin intermediul unor jumperi.

  Pe conturul interior al coaxiali gazelor tub de ardere din gazul de cazan camera de ardere din exterior, iar aerul se deplasează prin spațiul liber dintre conducta de evacuare în sens invers. El intră în camera de ardere de ardere și de sprijin, în timp ce nu există aer din spațiile în care montate cazan de gaz, ceea ce îmbunătățește semnificativ microclimatul în casă și previne instalarea suplimentară a sistemului de ventilație.

  Aerul este un bun izolator de căldură, astfel încât suprafața exterioară a coșului coaxial este încălzită ușor. În acest caz, aerul este încălzit în conducta de ventilație, iar camera de ardere a cazanului de gaz este deja caldă, ceea ce mărește eficiența cazanului.

  Instalarea unui coș de fum coaxial pentru un cazan pe gaz este cel mai adesea realizată printr-un perete, mai puțin prin tavane și un acoperiș, deoarece acest lucru crește costurile. Distanțele sigure din structurile clădirilor la instalarea unui coș coaxial sunt arătate în imagine.

  Video despre instalarea unui coș coaxial

  Atunci când instalați un horn convențional de tip sandwich pe un cazan pe gaz, trebuie să faceți un sistem suplimentar de ventilație, deoarece oxigenul necesar pentru combustie va fi absorbit din aer.

  Instalarea corectă a coșului de fum este o garanție a funcționării îndelungate și în siguranță a sistemului de încălzire atât în ​​casă, cât și în saună. Este posibil să-l faci singur, dar dacă există chiar și cea mai mică îndoială în abilitățile tale - este mai bine să încredințezi această sarcină profesioniștilor. Ei vor face calcule, vor ajuta să aleagă cel mai bun tip de coș de fum, vor monta un sistem de ventilație cu gaz și ventilație, iar proprietarul casei va trebui doar să efectueze o revizie și curățarea coșului de fum.

  Instalarea unui coș de fum dintr-o conductă de oțel - instrucțiunea de instalare de către mâini

  Hornul a fost și rămâne unul dintre elementele principale ale oricărui aparat de încălzire. Îndepărtarea liberă a gazelor de ardere sporește siguranța funcționării întregului sistem de încălzire și, datorită arderii totale a combustibilului, reduce costul încălzirii casei. În cazul în care, înainte ca aparatul de coș de fum să fi fost folosit de sobe profesionale, astăzi, luând tehnologii moderne și respectând anumite cerințe, respectând regulile, este ușor să o faceți singur.

  Pentru a construi un horn cu propriile mâini aplică o varietate de materiale - cărămizi rezistente la căldură, ceramică de înaltă rezistență. Dar soluția cea mai universală este instalarea tuburilor de tip sandwich din oțel, care s-au dovedit în multe cazuri.

  Pregătiți instrumentele și materialele necesare înainte de instalarea coșului de fum. Majoritatea elementelor pot fi făcute de dvs. înșine, însă calitatea produselor finite este mult mai mare. nevoie de:

  • sandwich tuburi de diferite lungimi (50-100 cm);
  • adaptor pentru conducta de ramificație;
  • o țeavă echipată cu o revizie;
  • coturi cu unghiuri de 30º, 45º;
  • teava, dopul de evacuare a condensului;
  • montare interstorei, cutie metalică pentru trecerea pardoselilor;
  • cleme de prindere;
  • plăci de protecție metalice;
  • șorț, conul de protecție;
  • cap, deflector.

  Oțelul folosit la fabricarea coșurilor trebuie să îndeplinească anumite caracteristici - au durată de viață îndelungată, rezistente la temperaturi ridicate, să fie rezistente la substanțe agresive formate în timpul arderii combustibilului.

  Elementele sunt selectate luând în considerare designul interior sau exterior al coșului de fum. Când instalați pentru prima oară dispozitivele de fixare intermediare necesare, cutii, dar puteți face fără cot și tee. Instalarea sistemului exterior, dimpotrivă, este imposibilă fără utilizarea acestuia din urmă.

  A doua opțiune va fi optimă pentru majoritatea încălzitoarelor, deoarece nu este dificil să asamblați și să instalați un astfel de coș cu propriile mâini. Pentru munca sa eficientă este necesar să se facă calcule corecte și să se respecte regulile de bază.

  Principiul funcționării coșului de fum, indiferent de materialul selectat și de secțiunea canalului de fum, este același. Diferența de temperatură în interiorul și în exteriorul structurii de extracție a fumului creează un efect de ventilație al tracțiunii. Densitatea aerului fierbinte la ieșirea dispozitivului de încălzire este mult mai mică decât frigul exterior, astfel încât acesta tinde în sus, trece prin canalul de fum și este descărcat în exterior.

  Cantitatea de împingere depinde de mai mulți factori: secțiunea canalului de fum, înălțimea acestuia, numărul de tranziții (curbe), puterea cazanului pe gaz. Pentru a efectua calcule precise ale parametrilor de mai sus și pentru a determina dependența, utilizați un tabel special numit nomogram.

  În cazul unui canal dreptunghiular sau pătrat, reprezentat de pictograme pătrate și dreptunghiulare, valoarea secțiunii este înmulțită cu un factor. Pentru un canal circular, valoarea necesară este egală cu una, însă aceasta se ia în considerare la instalarea porții. De asemenea, pe nomogram sunt valorile diametrului, înălțimea coșului exterior.

  Începând să instalați un sistem de conducte de fum în casă, garaj, baie, respectați cerințele de bază pentru funcționarea sa în condiții de siguranță. Scriefli-le pe scurt dupæ cum urmeazæ:

  • Pentru un încălzitor - un coș de fum.
  • Absența bursturilor în interiorul coșului, neuniformitate, care poate provoca turbulențe ale gazelor.
  • În interiorul camerelor sunt așezate parcele verticale. Este permisă o singură modificare a curburii de 45 °. Lungimea secțiunii orizontale nu trebuie să depășească un metru.
  • Pentru a conecta un cuptor de cărămidă cu un coș de fum, se utilizează o țeavă cu o singură perete, cu o lungime de cel mult un metru, cu un rezervor de încălzire a apei.
  • Contactul cu ingineria, comunicațiile aductiune inacceptabile, dar în absența convergenței materialelor combustibile nu este mai mare de 1,20 m. Scaunele de protecție care trec printr-un pod, pardoseli cutii metalice sau inel sandviș montate suplimentar.
  • Apropierea la structurile de construcție nu este mai mare de 38 cm.
  • Pasul de fixare a consolelor este de aproximativ 1,2 metri.
  • Disponibilitatea obligatorie a trapei de inspecție (cel puțin una).
  • Suprafața este echipată cu un deflector. Dacă acoperișul materialului de acoperiș, alte materiale combustibile, atunci preferința este dată deflectorului cu dispozitivul de oprire a scântei cu ochiuri fine.
  • Țeava ar trebui să se ridice deasupra acoperișului plat cu 0,6 m, înălțată - 1,2 m.

  Dacă este posibil, nu trebuie să instalați conducte înguste, care provoacă pulsații de împingere. Cu excepția dispozitivelor de mică putere mai mică de 10 kW, ca coșuri înguste sunt mai rezistente la vânt și presiunea gazului care își încetează activitatea acolo sus care previne inversa suflare.

  Atunci când instalați coșul cu mâinile proprii, ele folosesc adesea componente gata făcute: foi de oțel, un singur circuit și țevi de tip sandwich finisate. În absența elementelor cu diametrul necesar, sunt permise țevi cu pereți unici, dar în mod necesar izolate cu material termoizolant.

  Folosind desene precompilate, asamblarea coșului exterior se efectuează urmând instrucțiunile pas cu pas. Instalarea într-o casă privată începe de la conducta de ramificație a echipamentului de încălzire. Când se instalează pe un cuptor de cărămidă, se introduce o țeavă de 2-3 mm grosime, apoi adaptorul și se conectează la primul element al coșului de fum. Pereții adaptorului, acoperiți cu un material de etanșare rezistent la căldură, sunt strânși cu o clemă de sertizare.

  Într-un zid de cărămidă, se taie o gaură pentru instalarea unui bloc de oțel, menținând distanța dintre pereții țevii și cutia de cel puțin 200 mm. După aceea, pereții găurii sunt acoperite cu carton de bazalt. Prin perete se montează o secțiune orizontală, atașând-o la adaptor. Conexiunea se face "prin fum", punând următoarea secțiune pe clopotul precedent. În interiorul cutiei izolate bazalt bine puse, apoi închideți pe ambele părți cu plăci metalice, corespunzătoare dimensiunii sale.

  Pe perete este montat un suport, pe care este instalat primul element - teava. Partea inferioară este fixată cu un capac pentru evacuarea condensului, de mai sus continuați asamblarea sistemului de extragere a fumului. Pentru aceasta, țevile sunt conectate "prin condens", inserând partea interioară a produsului superior în clopotul inferior. O astfel de soluție nu împiedică evacuarea condensului prin canalul de fum, dar împiedică intrarea acestuia în încălzitor.

  Instalarea se realizează până la atingerea înălțimii de proiectare, continuând să fixați structura rezultată pe perete cu paranteze la intervale regulate. Dacă înălțimea depășește 5-6 m, este instalat un suport suplimentar de descărcare. În procesul de îmbinare, toate îmbinările, pre-tratate cu material de etanșare rezistent la căldură, sunt strânse cu cleme de sertizare.

  În stadiul final, un con, bandă de protecție este suspendată pe orificiu. Efectuați o încercare. Verificați etanșeitatea articulațiilor, identificați locurile care sunt predispuse la căldură severă. Eliminați defectele detectate.

  Instalarea internă este oarecum diferită, deoarece garnitura este realizată prin plăcile de plafon, acoperișul. Din acest motiv, lucrările de instalare sunt mai laborioase, mai complicate. Ansamblul este pornit și de la încălzitor, folosind un adaptor pe conducta de ramificație. Locul de tranziție, pătat cu etanșant rezistent la căldură, este suplimentar fixat cu un guler metalic.

  Prima conductă este instalată fără încălzire, deoarece temperaturile ridicate perturba structura izolației termice, care își pierde caracteristicile inițiale. În loc de izolare a pus un grila de încălzire, un rezervor pentru încălzirea apei. Tranziția prin tavan, acoperișul este realizat printr-o unitate de trecere pre-instalată, umplută cu material de izolare termică. Conectarea țevilor în podea nu este permisă, astfel încât îmbinarea este localizată, după ce sa retras de la ea 250-300 mm, mai mare sau mai mică.

  În partea superioară a acoperișului este un șobolan în formă de con, al cărui unghi este ales egal cu panta pantei acoperișului. Marginea sa superioară, înfășurată sub materialul de acoperiș, este fixată în siguranță. Racordul este mai mult sigilat cu un material de etanșare. În final, prin instalarea unui con cu capul dorit, se efectuează o încercare.

  Sunt necesare cerințe speciale pentru instalarea unui coș de fum într-o baie. Deoarece baia este construită din lemn, din alte materiale cu rezistență scăzută la căldură, are ornamente din lemn, problema izolării termice fiabile este foarte importantă.

  Din acest motiv, este interzisă utilizarea unor coșuri cu un singur strat realizate din metal - numai cărămizi de cărămidă sau sandwich. Toate distanțele față de obiectele combustibile, suprafețele sunt măsurate cu atenție și, dacă este posibil, izolate cu vermiculit, azbest. Distanța față de perete nu este mai mică de 25 cm. De asemenea, nu este permisă instalarea deflectorului datorită pânzei sale puternice. În caz contrar, ansamblul de sistem este similar cu opțiunile de mai sus.

  Instalarea unui sandwich de coș de mâini

  Numele sandwich-ului de fum se datorează particularităților designului țevii - constă în canalele interioare și exterioare, precum și în stratul termoizolant care se află între ele. Și dacă sunteți interesat să instalați un sandwich de coș cu propriile mâini, atunci, pentru a începe, familiarizați-vă cu caracteristicile de design.

  Hornuri de tip sandwich cu pereți dubli

  Conținutul instrucțiunilor pas cu pas:

  Caracteristici de design

  Coșurile de la diferiți producători de astăzi pot diferi numai prin parametrii tehnici ai canalelor și a materialelor utilizate pentru izolarea termică.

  Cum se instalează o șemineu sandwich

  Majoritatea țevilor sandwich sunt echipate cu un canal exterior din oțel inoxidabil, în timp ce canalul interior este realizat din metale mai scumpe, de exemplu, alama și cuprul. În plus, coșurile de fum se deosebesc în grosimea stratului izolator și în diametrul țevilor. Un alt criteriu poate fi regimul de temperatură în care ar trebui să rezulte exploatarea.

  Schema de instalare a schemei

  În rolul de izolație în acest caz se utilizează vată minerală, care este aproape identică în toate parametrii cu fibra de azbest.

  Important! Grosimea stratului de vată minerală variază de obicei între 3 și 6 cm, ceea ce face posibilă asigurarea rezistenței la schimbările de temperatură și influența agresivă a mediului extern.

  Tub de țeavă pentru coș de fum, structură

  Se crede că hornurile și sandwich-ul pot servi timp de 15 ani, apoi practica arată că de obicei acest timp este mult mai lung. În plus față de țeavă, kitul include:

  • ciuperca protectoare;
  • genunchii cu un unghi de 90 ° și 45 °;
  • vane de vreme (aceasta va împiedica curgerea înapoi și va proteja structura de vânt);
  • tee;
  • audit pentru a verifica starea coșului de fum;
  • con de frecare liberă.

  Important! Ciuperca și vana de vreme nu sunt folosite în cazul încălzirii cu gaz!

  Avantajele și dezavantajele fumului sandwich în România

  Avantajele și dezavantajele hornurilor de tip sandwich

  Avantajele fără îndoială ale coșurilor de acest tip includ următoarele proprietăți:

  • greutate redusă;
  • compatibilitatea cu toate aparatele de încălzire;
  • posibilitatea de condensare este minimizată;
  • estetica;
  • compactitatea;
  • universalitate, care se manifestă în posibilitatea instalării interne și externe;
  • contaminarea cu funingine scăzută în timpul funcționării;
  • rezistenta la coroziune;
  • mobilitate - coșul nu trebuie făcut drept;
  • siguranța la incendiu;
  • nu este nevoie să instalați o bază suplimentară.

  În ceea ce privește dezavantajele, atunci au un fum de tip sandwich într-un pic sau, mai degrabă, doar două - posibilitatea de a pierde etanșeitatea și costul ridicat. Dacă costul este clar, atunci pierderea de etanșeitate necesită o explicație. Faptul este că se produce numai după o perioadă lungă de funcționare, deoarece toate secțiunile țevii se extind și se îngustă permanent sub influența diferențelor de temperatură.

  Datorită ușurinței coșului de tip sandwich, acesta poate fi instalat fără a instala mai întâi baza, care este considerată un alt avantaj al designului.

  Dimensiunile sandvișului de coș

  Ce va fi necesar în lucrare

  În plus față de componentele standard, aveți grijă de materialele și instrumentele necesare:

  • perete de perete;
  • elemente de fixare;
  • gulere;
  • ambreiaj;
  • un dop;
  • un marker;
  • ignifug.

  Acum - direct la instalare.

  Prima etapă. Lucrări pregătitoare

  Sandwich țeavă de fum

  În acest caz, preparatul este de a proteja locurile în care coșul de fum se va suprapune. În astfel de zone, instalați un element special numit o conductă de by-pass. Mai jos este ordinea lucrărilor de instalare.

  Pasul unu. Pregătiți duza. Plasați un strat de izolație termică de-a lungul pereților.

  Pasul doi. Apoi, izolați suprafața interioară. Marcați locația de instalare în tavan, deschideți dimensiunea dorită.

  Pasul trei. Instalați un alt strat de izolație în locul unde țevile vor intra în contact cu suprapunerea, apoi instalați conducta.

  Pasul patru. Nu uitați de diferența mică dintre conducta de ramificație și coșul de căldură pentru o ieșire suplimentară de căldură.

  Tablă de metal pentru protecție

  Important! Nu vă alăturați detaliilor hornului în care va trece prin tavan.

  A doua etapă. Acoperirea tavanelor

  Apoi, trebuie să dați echipamentul pe acoperiș. Gândiți-vă cum să faceți acest lucru.

  Pasul unu. Măsurați laturile exterioare și interioare luând în considerare unghiul acoperișului. Amintiți-vă că în timpul instalării sandwich-ului de fum, trebuie să fiți extrem de atent, deoarece pentru o perioadă de timp veți ocupa locul de acoperiș. Prin urmare, începeți instalarea numai în condiții meteo limpezi și însorite.

  Pasul doi. Tăiați gaura corespunzătoare sub conductă, de preferință pe interior.

  Pasul trei. Fixați o placă de oțel galvanizat pe acoperiș, în care se face o gaură în avans pentru coș. Încă o dată, reamintim că este imposibil să permiteți îmbinări între elementele construcției pe liniile de tăiere.

  Spațiul dintre țeavă și peretele metalic este de asemenea umplut cu vată minerală

  A treia etapă. Procedura de asamblare a cosului

  Luați în considerare tehnologia de instalare folosind exemplul celui mai popular sistem de încălzire - un sistem cu două circuite.

  Important! Instalați de jos în sus, de la generatorul de căldură la ieșirea țevii.

  Pasul unu. Mai întâi, conectați tubul de tip sandwich la orificiul corespunzător al încălzitorului (în majoritatea cazurilor - boilerul), apoi fixați-l cu un dop. Amintiți-vă că o mică parte a țevii în apropierea cazanului în sine trebuie lăsată neizolată din cauza unei temperaturi prea ridicate. Indiferent de cât de mare este țeava utilizată pentru construcția coșului de fum, secțiunea din apropierea cazanului își va epuiza resursele într-un timp scurt, în termeni simpli, va arde.

  Pasul doi. Introduceți fiecare tub interior interior în cel anterior. Apoi puneți pe canalul exterior. O atenție deosebită trebuie acordată pentru a se asigura că țevile sunt îmbinate cu partea anterioară anterioară, altfel în timpul funcționării, condensul, care se va forma în mod inevitabil, va curge în cusături și nu va curge liber în jos.

  Instalarea unui coș de fum din țevi sandwich cu mâinile lor

  Pasul trei. După instalarea tuturor segmentelor coșului de fum, fixați tijelor cu brațe pre-pregătite. Apoi strângeți toate racordurile cu cleme de fier și asigurați-le suplimentar cu piulițe.

  Pasul patru. Dacă doriți, puteți instala cuplaje speciale etanșe. Adesea li se recomandă să se instaleze dacă sistemul funcționează în mod constant la presiune înaltă.

  Aplicarea materialului de etanșare rezistent la căldură la coș

  Pasul cinci. După instalare, separați folia de protecție de părțile componente și aplicați un material de etanșare ignifugă. Acest agent de etanșare trebuie să păstreze întotdeauna toate proprietățile sale chiar și la o temperatură de 100 ° C.

  Ieșiți coșul de fum în fața casei

  A patra etapă. Caracteristicile instalării de hornuri din clasa sandwich

  Când instalați coșul de fum, trebuie să luați în considerare o serie de caracteristici.

  1. Cea mai mare parte a coșului ar trebui să fie în cameră. Acest lucru va reduce pierderile de căldură în timpul încălzirii.
  2. În cazul în care proiectarea și secțiunile orizontale permise, atunci lungimea fiecăruia dintre ele ar trebui să fie de maxim un metru.
  3. Hornul nu trebuie să vină în contact cu alte comunicații (în special cu gazele) - acestea sunt măsuri elementare de securitate.
  4. Clamele utilizate pentru fixare trebuie să aibă o formă specială.
  5. Țeava trebuie fixată de brațe cu un pas minim de 2,2 metri.
  6. Când instalați, nu puteți face greșeli. Cele mai frecvente și printre acestea sunt calculul incorect, instalarea incorectă a sistemului de ventilație, izolarea termică de calitate slabă.
  7. În cele din urmă, nu uitați să instalați o revizie specială cu o ușă destinată curățării coșului de fum de la produsele de ardere.

  Costul lucrărilor de instalare

  Desigur, instalarea unui coș de fum cu mâinile tale vă permite să economisiți puțin bani, totuși acest loc de muncă este mai bine să încredințați profesioniștilor. În ciuda faptului că procedura de instalare la prima vedere pare a fi simplă, există o serie de nuanțe (unele dintre ele am menționat), pe care doar experții știu. Costul aproximativ al asamblării și instalării unui coș de fum de astăzi este de 1700 ruble pe metru. Da, suma este destul de mare, dar în schimb veți obține cel mai important lucru - calitate.

  Desigur, această cifră poate varia în funcție de numărul de suprapuneri și de metoda de instalare. Există două moduri.

  1. La instalarea "fumului", se folosesc teuri, concepute pentru a scurge condensul.
  2. Instalația "condens" nu prevede utilizarea de elemente suplimentare.

  Pe scurt, instalarea unui coș de fum - procedura este importantă, deci dacă decideți să o faceți singur, va trebui să vă ocupați de toate aspectele și să respectați regulile de siguranță.

  Suprapunerea insolubilă a plafonului la coș

  Despre caracteristicile de funcționare

  Atunci când se utilizează un horn de tip sandwich în conductele sale, funinginele se vor acumula, deși într-o cantitate mică. Aceasta va reduce în cele din urmă zona secțiunii utile, care la rândul ei poate duce la aprindere. Prin urmare, curățați coșul de fum cel puțin de două ori în timpul sezonului de încălzire, utilizând revizia menționată mai sus. Există un alt mod (așa-numitul sticlă), care constă în demontarea întregii părți inferioare a structurii.

  Prin desfacerea clemei, puteți deschide fișa de golire pe tee, inspectați și curățați, dacă este necesar, coșul de fum

  Vă recomandăm să vedeți un exemplu de video util. Un video foarte informativ, în care un om de bucătărie experimentat vorbește despre regulile de instalare a hornurilor de acest tip.

  Instalarea unui coș de fum din țevi sandwich cu mâinile lor

  Hornurile designului sandwich sunt foarte populare astăzi. Și nu este un accident, deoarece acestea sunt practice, funcționale și au un aspect estetic bun. Este, de asemenea, plăcut faptul că instalarea unui coș de fum din țevi sandwich de către mâini poate fi efectuată chiar și de către o persoană neprofesionistă, deoarece instalarea acesteia este destul de simplă și sigură. Totul va merge fără probleme și rapid, când veți obține certificate și materiale de calitate. Aceste coșuri au multe avantaje, pe care le vom menționa separat, deci dacă doriți să vă transformați exact coșul de fum, nu veți merge prost. Astfel de produse vor fi o alegere ideală atât pentru clădirile din lemn, cât și pentru construcțiile obișnuite de cărămidă. Dar cum să efectuați singur instalarea? În ce ordine trebuie să realizez instalarea și ce trebuie să știu despre aceasta? Să ne uităm la asta.

  Tubul sandwich și caracteristicile sale de design

  Denumirea acestor țevi sa datorat structurii sale unice, ceea ce face ca țevile să fie ideale pentru scopurile lor. Practic, în proiectarea țevii de tip sandwich de fum există două țevi de diferite diametre - unul exterior, celălalt - interior. Când sunt fabricate, se utilizează foi de oțel inoxidabil, din aliaj de înaltă calitate, care sunt legate prin sudare cu plasmă în argon. Datorită acestei metode se obțin suduri speciale, care sunt foarte asemănătoare cu proprietățile și structura oțelului însuși.

  În spațiul liber dintre una și cealaltă țeavă puneți materialul de izolare termică. De obicei, pentru aceasta se folosește fibră de bazalt, care nu arde. În compoziția sa există diferite elemente de legătură. Care va fi grosimea stratului de izolație termică, depinde de diametrul atât al coșului însuși cât și al diametrului implicat în asamblarea tuturor conductelor. De asemenea, grosimea izolației poate depinde de domeniul de temperatură în care va fi utilizat tubul de sârmă de coș de fum.

  Conducte de tip sandwich pot fi diferite. Unele sunt fabricate din oțel zincat, altele sunt fabricate din oțel inoxidabil. În plus, ele diferă una de cealaltă în diametru, precum și grosimea stratului termoizolant din interiorul conductelor. Datorită acestor parametri este posibilă selectarea unei astfel de țevi astfel încât să fie utilizată în diferite condiții termice. În plus, produsele din oțel inoxidabil sunt destul de rezistente la căldură și, de regulă, astfel de coșuri de fum sunt utilizate pentru a elimina gazele de la cazanele și cuptoarele cu combustibil solid masiv.

  Avantaje și dezavantaje

  Așa cum am menționat mai devreme, astfel de coșuri de fum au devenit foarte populare, iar tot mai mulți oameni preferă să le folosească, și pentru aceasta există multe motive. Sigur că unul dintre principalele avantaje este costul atractiv. Dacă țineți cont de cosuri de fum din alte materiale, costul lor va fi mai scump. Cu toate acestea, în ciuda prețului accesibil, ele reprezintă o opțiune excelentă și își îndeplinesc sarcinile. Hai să aflăm în detaliu de ce mulți proprietari aleg o conductă de tip sandwich:

  1. O greutate mică a structurii, precum și versatilitatea acesteia, care face posibilă utilizarea hornelor realizate din țevi sandwich atât în ​​afara clădirii cât și în interiorul acesteia.
  2. Simplitatea construirii țevilor. Hornul finit este alcătuit din mai multe secțiuni de țevi, care sunt foarte ușor de asamblat și instalat. Chiar și un meșter simplu, care nu are experiență în instalarea unor astfel de țevi va fi capabil să se ocupe de asamblare și instalare.
  3. Datorită netedității sale și a straturilor multiple, coșul de fum devine mai puțin susceptibil la formarea de funingine și condens pe suprafață.
  4. Compactitatea. Spre deosebire de cărămizi mari și voluminoase sau alte coșuri de fum, un tub sandwich de fum nu va ocupa mult spațiu prețios în camera dvs. Acest lucru este util în special pentru cei care instalează un coș de fum într-o baie mică.
  5. Siguranță ridicată la foc și fiabilitate. Ca și materialul de impermeabilizare și oțelul în sine, nu suferiți de arsură, care va proteja camera și dumneavoastră.
  6. Când conduceți coșul de fum pe acoperiș, astfel de elemente structurale, cum ar fi grinzile, grinzile și acoperișul în sine, nu vor deveni un obstacol în timpul instalării coșului.
  7. Nu este nevoie să se construiască o fundație suplimentară sub coșul de fum, care uneori simplifică munca și costurile asociate acesteia.

  Este adevărat că printre toate aceste avantaje merită remarcat un mic dezavantaj - durata de funcționare a coșului de fum de la țevile de tip sandwich este de 10-15 ani, ceea ce nu este atât de mult în comparație cu altele. Cu toate acestea, aceasta poate fi compensată de faptul că prețul materialului nu este atât de ridicat și nu va fi dificil să îl instalați din nou în mod independent. Dacă nu sunteți încă sigur dacă utilizați o conductă de tip sandwich pentru un coș de fum, cântăriți argumentele pro și contra.

  Unele nuanțe în timpul instalării

  Înainte de a trece direct la conectarea și instalarea coșului de fum, să examinăm câteva reguli pe care trebuie să le luați în considerare atunci când lucrați:

  • Pentru a minimiza diferența de temperatură, precum și pierderea de căldură, se recomandă să aveți o mare parte a coșului din interiorul camerei încălzite. Datorită acestui fapt, veți putea crea condiții adecvate pentru funcționarea calitativă a sistemului de încălzire.
  • Cel mai adesea, un tub sandwich este montat într-o clădire încălzită, care duce la ieșirea țevii de pe acoperișul clădirii. Dar există o altă metodă, folosită mai rar, când conducta este transportată prin peretele de construcție și plasată de-a lungul peretelui.

  Prin aderarea la aceste reguli, puteți instala ușor și calitativ în casa dvs. sau în baie un coș de fum din țevi sandwich. Nu va fi foarte dificil, dar cu siguranță nu veți regreta că ați ales acest material (spre deosebire de cei care au ales conducte de azbest), deoarece acest design vă poate oferi tot ce are nevoie fiecare proprietar dintr-un coș de fum. Deci, aflați toate avantajele și dezavantajele tuburilor sandwich și, de asemenea, învățați regulile instalării lor, să luăm în considerare cum să le instalați corespunzător în camera dvs.

  Cum sa alegi dimensiunea potrivita

  Înainte de a începe instalarea coșului dvs., mai întâi trebuie să decideți ce dimensiune a conductelor aveți nevoie și să achiziționați cantitatea necesară. Numai după ce ați stabilit dimensiunile, puteți începe să lucrați. Pentru a le învăța, aveți nevoie de:

  1. Găsiți dimensiunea secțiunii transversale a țevilor.
  2. Calculați lungimea întregului coș de fum.

  Pentru a determina mărimea secțiunii transversale a țevilor, trebuie să citiți recomandările care sunt specificate în SNiP (norme și reguli de construcție). După cum se menționează în reguli, dimensiunile ar trebui să fie:

  • 0,14 m × 0,14 m, când puterea termică nu depășește 3,5 kW;
  • 0,14 m × 0,20 m, când puterea termică variază de la 3,5 kW la 5,2 kW;
  • 0,14 m × 0,27 m, când puterea termică variază de la 5,2 kW la 7 kW.

  După cum ați putea înțelege, mărimea secțiunii transversale a țevilor depinde de putere. Luând în considerare parametrii indicați mai sus, veți putea alege dimensiunea optimă a secțiunii conductei pentru coșul dvs. de fum.

  Și pentru a calcula lungimea țevilor de coș de fum, trebuie să măsurați distanța de la boiler, aragaz sau șemineu până la capătul țevii. Dar aici sunt câteva nuanțe:

  • În conformitate cu codurile de construcție (SNiP 41-01-2003), înălțimea minimă a țevilor de prindere a fumului ar trebui să fie de 50 cm.
  • Capătul hornului trebuie să se ridice la cel puțin 50 cm deasupra creastei acoperișului.
  • În cazul în care acoperișul este făcut din material susceptibil de ardere, înălțimea țevii din parapet sau creastă ar trebui să fie de la 1 m până la 1,5 m.

  Rețineți că amplasarea țevii va depinde și de înălțimea acesteia. Cum? Am constatat deja că înălțimea conductei de deasupra acoperișului ar trebui să fie de cel puțin 50 cm. Dar, în funcție de locație, acest indicator poate varia:

  • Atunci când conducta este localizată la o distanță de până la 150 cm de creastă, înălțimea minimă este de 50 cm deasupra parapetului sau creastei.
  • Atunci când conducta este localizată la o distanță de 150 cm până la 300 cm de parapet sau creastă, este permisă o înălțime a țevii egală cu o creastă sau parapet.
  • Atunci când conducta este localizată la o distanță mai mare de 300 cm, atunci înălțimea optimă a țevii va fi luată în considerare de la linia care trece de la creastă până la orizont la un unghi de 10˚.

  Având în vedere tot ce a fost menționat mai sus, puteți alege o țeavă sandwich care să îndeplinească cerințele clădirii și să satisfacă pe deplin nevoile dvs. Și după ce ați calculat lungimea necesară, puteți să le cumpărați în cantitatea potrivită fără să plătiți pentru detalii inutile. Acum, când aveți conductele și sunteți gata să le instalați, să ne uităm la modul de conectare a tuburilor sandwich și să le instalați în locul potrivit.

  Instalare în etape

  Dacă nu aveți prea multă experiență în construcții, dar doriți să vă echipați casa, dacha sau baia - o conductă de tip sandwich este pentru dvs. Datorită designului său, instalarea unui astfel de coș este simplă și este capabilă să efectueze orice persoană. Întreaga sarcină este să pună țevile una peste alta, să le conecteze și să le repare. Să examinăm mai atent cum și ce să facem.

  Pasul 1: Conectarea elementelor de coș

  Deci, să aflăm cum vor fi conectate tuburile sandwich. Când cumpărați, puteți observa imediat că un capăt al țevii va fi o rază puțin mai mică, se numește încărcată. Se introduce apoi în conducta anterioară. Dar cum să conectați elementele, decideți singuri. Sa menționat deja că acest lucru se poate face prin metoda "fumului" sau "condensatului". Pentru a elimina condensul, este mai bine să instalați teuri suplimentare.

  Lucrarea începe cu faptul că trebuie să conectați prima conductă cu dispozitivul de încălzire. Acest lucru se face cu un adaptor special, a cărui mărime depinde de duza dispozitivului și de țeavă. Adaptorul este introdus în priză, iar în acesta este instalat un șurub, care va împiedica intrarea în conductă a focului deschis. Apoi, instalați conducta de pornire și fixați-o cu adaptorul utilizând o clemă de îndoire. Când prima conductă este gata, puteți trece la a doua conexiune. Numai aici există o nuanță: construcția țevilor implică o conductă interioară și exterioară, deci este important ca ambele să se potrivească corect. A face acest lucru dintr-o dată nu este atât de ușor. Dar există un mod ușor:

  1. Scoateți tubul interior cu aproximativ 10-15 cm și apoi conectați-l la celălalt tub interior.
  2. Numai atunci, în același mod, conectați tuburile exterioare, coborând-o în jos.

  Ca de obicei, îmbinarea trebuie armată cu o clemă de oțel, care este strânsă cu șuruburi și piulițe sau sârmă. Toate aceste îmbinări trebuie consolidate cu cleme. Atunci când există o mare probabilitate ca presiunea să crească în coș, este mai bine să sigilați toate joncțiunile cu etanșantul. Amintiți-vă - cu cât coșul dvs. va fi mai strâns, cu atât va fi mai puternic în el. În mod direct în această parte (de obicei sub tavan) se recomandă instalarea unei țevi cu o poartă care să regleze nivelul de împingere.

  Pasul 2: treceți conducta prin podea

  În ciuda faptului că tuburile de tip sandwich au proprietăți de izolare termică, locurile în care conducta va trece prin tavan, aveți nevoie de o măsură de siguranță suplimentară, în special în cazul în care conducta trece prin tavan, realizate din lemn. Din cauza lucrărilor efectuate incorect, vă poate provoca daune atât proprietatea, cât și ei înșiși, pentru că există întotdeauna pericolul ca acest loc este aproape de tubul se va supraîncălzi și aprinde materialul.

  Pentru a evita acest lucru, trebuie să urmați mai multe reguli:

  1. În astfel de locuri, se aplică un strat suplimentar de material termoizolant.
  2. Gaura din tavanul din lemn, în care va intra țeava, nu trebuie să fie identică cu diametrul țevii. Este extrem de important ca distanța de la tubul interior al sandwich-ului la podeaua din lemn să nu fie mai mică de 38 cm, iar acest spațiu trebuie umplut cu material incombustibil.
  3. Distanța de la perete la conducta de coș trebuie să fie de 25 cm sau mai mult.
  4. Locul de trecere a țevii în tavan trebuie acoperit cu o placă galvanizată. Efectuează mai multe funcții: împiedică răspândirea focului în suprapunere, asigură o dispersare uniformă a căldurii pe suprafață și, de asemenea, protejează și reflectă radiația termică provenită de la conductă. În acest ecran, se taie o deschizătură identică cu diametrul țevii, se introduce un tub și apoi se fixează la suprapunere.
  5. Când montați etajul intermediar coș de fum, este încă în faza de proiectare ar trebui să ia în considerare faptul că conducta trece prin suprapunerea în întregime, fără îmbinări cu alte elemente.

  Deasupra suprapunerii se face tăierea. Pentru a face acest lucru, trebuie să instalați o bucată specială de coș de fum sub formă de cutie metalică, în interiorul căreia există o gaură sau poate fi o conductă prin conductă. Această tăiere trebuie să fie cu 7 cm mai mare decât grosimea podelei. Acesta servește pentru a preveni aprinderea unui plafon inflamabil, atât de jos, cât și de deasupra. Mai mult, conducta este montată deja cunoscută de dvs.

  Când trebuie să conduceți un coș de fum printr-un perete, acesta trebuie să facă gaura necesară și să consolideze locul unde va fi instalat suportul de aterizare, care va ține conducta. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un pumn. Pentru a fixa parantezele din perete, efectuați găuri și instalați-le cu ajutorul șuruburilor de ancorare. Verificați fiabilitatea fixării apăsând-o tare. Acum puteți instala o țeavă orizontală prin suprapunere și puneți genunchiul exterior. Ca de obicei, pereții ar trebui să fie închise cu o foaie de azbest. Genunchiul în sine este atașat la braț cu cleme. În plus, realizați o altă montare (suport) în peretele de deasupra, care va menține întreaga structură. În cele din urmă, toate piesele sunt asamblate împreună, iar la sfârșit se instalează un deflector, o ciupercă sau un dispozitiv de oprire a scântei. Fumatul pentru fiabilitate este fixat de paranteze atat la baza cat si in apropierea consolei acoperisului.

  Toate elementele structurale, cum ar fi teuri, coturi și adaptoare, sunt fixate împreună. Doar aici, între ele, un sandwich de o țeavă este legat prin coliere strânse într-un loc comun, iar teșele și adaptoarele ar trebui să fie legate de astfel de gulere de la ambele părți. Apropo, dacă nu doriți să cumpărați paranteze gata făcute, puteți să le faceți singuri, economisind banii. Luați două unghiuri de 30 mm și 50 mm, un bolț, un burghiu și șuruburi M10 și M8 și construiți-le.

  Etapa 3: Ieșiți coșul de fum spre acoperiș

  Este deosebit de dificil pentru începători să înțeleagă cum să înlăturați o conductă pe acoperiș, deoarece aceasta este probabil cea mai dificilă etapă de lucru. La urma urmei, designul nu trebuie doar să fie scos din cameră, trebuie să o faci bine. În acest lucru vă veți ajuta un element special, numit tăierea acoperișului. Este necesar să-l utilizați pentru retragerea țevii. Acoperirea tavanului - o construcție din metal, care nu permite țevii să atingă materialul de acoperiș și restul plăcilor de acoperiș, protejându-le de supraîncălzire. Prin achiziționarea acestui element, este important să luați în considerare panta acoperisului. Produsele standard vor ajuta la aducerea conductei la acoperiș, care are o pantă de 15-35˚ sau 35-55u.

  Apoi procedura este după cum urmează:

  1. În primul rând, trebuie să marcați locul de trecere a coșului de fum în acoperiș cu un creion sau marker de construcție.
  2. Pe baza marcajelor pe care le-ați făcut, faceți o gaură în interiorul acoperișului. Dimensiunile sale ar trebui să permită circulația liberă a coșului de fum.
  3. Din interior, așezați o foaie de acoperire specială, iar din afară, instalați acoperișul. Partea sa conică poate fi reglată, în funcție de unghiul dorit de înclinare a acoperișului.
  4. Rămâne să începeți marginile tăierii sub o foaie de material de acoperire sau sub marginea acoperișului.

  În cele din urmă, când totul este instalat, puteți monta următorul, ultimul element al designului. GROW țeavă la dimensiunea dorită, având în vedere caracteristicile acoperișului său și fixat la capătul elementului dorit: deflector, ciuperca, palete, scântei, etc.

  Pasul 4: Finalizarea instalării

  Când toate lucrările au fost deja efectuate, construcția este asamblată și fixată cu fermitate, toate țevile pot fi îndepărtate din folia protectoare, dacă există. Toate golurile și cusăturile trebuie sigilate. Pentru a face acest lucru, utilizați materialul de etanșare rezistent la căldură, care este utilizat pentru coșuri de fum și este calculat pentru o temperatură de cel puțin 1000 ° C. Dacă totul este gata, rămâne să verificați zonele cele mai periculoase ale coșului de fum pentru temperatura de încălzire.

  După cum puteți vedea, este posibilă ridicarea unui coș de fum dintr-o conductă de tip sandwich. Toate datorită greutății ușoare, pe care o puteți ridica destul de bine, și datorită simplității designului însuși. Și dacă citiți cu atenție acest articol, vedeți materiale suplimentare și videoclipuri, puteți să o faceți cu ușurință. Principalul lucru este să decideți asupra proiectului, să cumpărați materialul, iar apoi totul va merge ca un ceasornic, vă rotiți mânecile și veți ajunge la lucru.

  Dacă acest articol v-a ajutat să vă dați seama cum să instalați un coș de fum dintr-o conductă de tip sandwich și ați reușit să faceți acest lucru, scrieți-ne în comentarii. Poate că vă confruntați cu o problemă sau cu ceva ce nu înțelegeți? Experții noștri vă vor ajuta cu plăcere să vă rezolvați problemele!

  video

  Citiți mai multe despre instalarea unui sandwich de coș în videoclip:

  Articolul Precedent

  Acoperirea acoperișului ardezie

  Articolul Următor

  Acoperișul plat este