Scara de acoperiș: de la desene la instalare

Materiale

Orice proprietar de locuințe diligent verifică periodic, în ce stare tehnică este casa lui. Aceasta este singura modalitate de a detecta defectele și distrugerea în timp, chiar dacă acestea sunt nesemnificative. Chiar și într-o zi se va dovedi a fi o mare problemă, pentru soluția căreia veți avea nevoie de lucrări la scară largă și investiții destul de mari.

Când vine vorba de întreținerea sau reparația acoperișului, este greu de imaginat că puteți face fără utilizarea unor dispozitive speciale, care sunt convenabile pentru a muta și a menține echilibrul. De exemplu, pentru a vă deplasa liber de-a lungul acoperișului, se practică o scară pentru o creastă de acoperiș cu un cârlig. Se agață de patinaj și efectuează munca, dacă este necesar, în picioare sau în picioare și fără fixare suplimentară.

Cumpărați scări pe acoperișul casei pe care o puteți găsi aproape la orice bază de construcție sau magazin de hardware. Cu toate acestea, produsele finite au anumite dezavantaje. De obicei, mai întâi menționează costul lor ridicat, dar au un dezavantaj mare, care se manifestă în timpul funcționării. Adesea, parametrii de funcționare ai scării finisate pentru repararea acoperișului nu se potrivesc cu caracteristicile tehnice ale materialului de acoperiș, de exemplu, cu turația undelor. În consecință, există un risc real de a distruge foile de acoperiș, adică sunt costuri suplimentare pentru a le înlocui sau pot provoca răniri.

Desenele care iau în considerare dimensiunile și dimensiunile necesare ale produsului viitor nu sunt dificil de pregătit în mod independent. În principiu, nu este nimic complicat, este important să calculați corect și apoi să montați cu precizie dispozitivul.

Care este scara pentru acoperiș ↑

Principalele soiuri sunt clasificate în funcție de scopul lor direct:

 • Înclinate, ele sunt folosite pentru a organiza lucrări pe acoperiș;
 • pe pereți, pe ele se ridică la acoperiș;
 • urgența, așa cum sugerează și numele, este necesară în situații de urgență.

Montat pe perete ↑

Ele trebuie să îndeplinească anumite condiții.

 • Pasul superior este situat în funcție de înălțimea marginii streașilor sau a proeminenței acoperișului. Diferența maximă permisă de nivel este de ordinul a 10 cm;
 • bara transversală inferioară - la o distanță de 1 m față de sol, cu o eroare de 0,2 m în ambele direcții;
 • Picioarele de ridicare trebuie așezate cât mai aproape de cornișă;
 • în prezența unor tuburi suplimentare cu o lungime de 0,6 m, fixarea pentru scară a acoperișului în partea superioară se realizează prin intermediul unor elemente speciale de fixare;
 • structura trebuie să fie de 0,2-1,30 m de perete;
 • Pasul minim de pas trebuie să fie de 10 cm
 • Locul de instalare este determinat în timpul proiectării și trebuie indicat pe desenul casei;
 • în anumite cazuri, de exemplu, pe un acoperiș rupt, sub care este amenajat podul, este mai convenabil să se instaleze o cameră internă în locul unei structuri de perete exterioare. Durează o parte din spațiul de locuit, prin urmare se recomandă montarea unui tavan articulat sau a unui șurub.

Înclinat ↑

Acest design vă permite să ajungeți confortabil la obiectele situate pe acoperiș. Scara, situată pe pantă, este fixată cu siguranță pe grinda de creastă folosind paranteze înalte. În zona cornicei, structurile înclinate sunt transformate în structuri de perete.

În același timp, pe panta acoperișului, paralelă cu cornișa, se instalează o așa-numită pod pe o platformă specială. Platforma simplifică mișcarea de-a lungul suprafeței rampei și îmbunătățește în mod semnificativ siguranța atunci când execută lucrări de acoperire, deoarece minimizează probabilitatea de cădere de pe acoperiș.

Uneori este nevoie să se scurteze sau să se extindă structura așezată. În primul caz, excesul de tăiere, iar în al doilea - folosind bare de conectare.

Astăzi, aparatele din aluminiu sunt foarte populare. Profilul din aluminiu este considerat material ușor, ușor de utilizat și rezistent la uzură. Una dintre cerințele GOST este de a asigura siguranța muncii la înălțime, în special a alunecării. Prin urmare, aceste dispozitive pentru acoperiș sunt realizate ondulat.

Creșterea cererii pe piața noastră se bucură de scara din aluminiu Krause. Caracteristicile produsului evidențiază doar meritele sale.

 • Pentru producția de produse laterale laterale și bare transversale rigide, având o formă curbată, care asigură siguranța ridicării, se utilizează aluminiu din aliaj de înaltă calitate.
 • Acestea oferă posibilitatea alungirii: găurile speciale pe laturi vă permit să conectați două scări între ele.
 • Este ușor să urcați pe ele, deoarece distanța dintre pași nu este foarte mare.
 • Cârligele de acoperiș cu care dispozitivul este fixat pe suprafața acoperișului, în linia Krause a înlocuit o clapă mult mai convenabilă.

Pompieri ↑

Scopul lor principal este de a organiza evacuarea în caz de incendiu. Orice proiect de construcție este supus anumitor standarde de stat. Nu faceți excepții și scări de incendiu pe acoperiș. GOST-ohm reglează calitatea, caracteristicile și dimensiunile designului.

Să notăm câteva dintre standardele obligatorii:

 • dacă înălțimea dispozitivului depășește 6 m, este echipată cu garduri care asigură o funcționare sigură;
 • Etapele trebuie să respecte standardele de siguranță, prin intermediul acestora fără obstacole de a trece precipitații, toate tipurile de materiale, atât lichide cât și vrac;
 • acestea ar trebui să ia o încărcătură de aproximativ 180 kg;
 • scara metalică trebuie să aibă un strat protector anticorosiv;
 • la fabricarea lor ar trebui utilizate materiale toxice care nu au emisii nocive în timpul arderii;
 • Încărcarea orizontală maximă pe garduri este de 54 kgf.

După punerea în funcțiune, procedura obligatorie este testarea scărilor de incendiu și a gardelor de acoperiș. Se repetă la intervale de cinci ani, totuși se recomandă o examinare externă în fiecare an. În cadrul inspecției vizuale, în special, acordați atenție aspectului:

 • rugina, care, după cum se știe, poate provoca distrugerea structurii;
 • crăpăturile în grinzi și defectele cusăturilor sudate etc.

Cum să faci o scară pentru a lucra pe acoperiș cu mâinile tale

În sectorul privat, o scară din lemn este instalată adesea. Motivele sunt evidente, deoarece, comparativ cu profilul metalic, lemnul este mai obișnuit și mai ușor de folosit. Pentru a vă face singur cu lemnul, veți avea nevoie de:

 • Grinzi și bare din lemn și plăci de diferite lungimi;
 • cuie lungi și șuruburi cu autoturisme;
 • instrumente necesare.

Atunci când alegeți un material, urmați condițiile care vor asigura calitatea și fiabilitatea viitoare a designului.

Dacă este un acoperiș de ardezie sau ondulin, atunci luând în considerare fragilitatea acestor materiale, este mai bine să ridicați plăcile cu o lățime mare. Pentru a vă asigura că undele nu sunt deteriorate la utilizarea structurii, lățimea produsului trebuie să fie mai mare decât amplitudinea undei. De exemplu, dacă acest pas este de 100 mm, atunci distanța de la o axă a dispozitivului la cealaltă poate fi de 500, 600 sau 700 mm. În acest caz, va sta pe acoperiș, iar capacul va rămâne intact.

Barele de traversare sunt realizate din bare, deoarece nu sunt doar convenabile să stea pe acoperișuri, ci și să se așeze. Pentru un astfel de pas, dacă este necesar, puteți să vă mențineți. O placă largă nu oferă astfel de oportunități.

Din arborele ↑

 • În primul rând, este determinată de lungimea scării. Numărul de pași este mai bine de ales în funcție de creșterea lor. Pașii suplimentari îl fac mai greu, ceea ce creează o stres suplimentară asupra acoperișului. În funcție de valoarea obținută, plăcile pentru pereții laterali sunt tăiate, apoi barele, care vor servi ca scări, vor fi bătute. După înfundare, unghiile de 100 mm sunt încălzite din partea din spate a corpului plăcilor, pentru a proteja acoperișul de deteriorări.
 • Apoi, puteți merge la cârlig, pe care design-ul se lipeste de creastă. Ar trebui să susțină fuga de creastă, deci lungimea sa ar trebui să depășească 30-40 cm. Ca o contragreutate de pe partea opusă a acoperișului atașați o placă greu. O atenție deosebită este acordată fiabilității cârligului, pentru că trebuie să reziste nu numai greutății structurii, ci și persoanei de pe ea. Nu este doar unghii la scări, ci fixat suplimentar cu o copertă metalică sau un colț.

Cerințe pentru scările de acoperire împotriva incendiilor: analiza nuanțelor de reglementare

Toate scările de acoperiș sunt împărțite în evacuare și pompieri în conformitate cu Legea federală nr. 123-FZ pe 22 iulie 2008. În primul rând proiectat pentru evacuarea persoanelor în caz de urgență, și scapă de incendiu la acoperiș sunt instalate, astfel încât, în caz de incendiu la acoperiș ar putea ajunge la nu numai unul sau doi oameni, ci o întreagă echipă de pompieri.

Iar la astfel de elemente de acoperiș există o serie de cerințe oficiale, despre care vom vorbi.

conținut

Cerința privind prezența scărilor de incendiu pe acoperiș

Absolut în fiecare clădire ar trebui să existe scări de evacuare a incendiilor, și în același timp - întotdeauna sunet tehnic. Scopul principal al acestor elemente de acoperiș este evacuarea urgentă a persoanelor și accesul pompierilor și salvatorii în caz de dezastru.

Toate scările de evacuare a incendiilor și gardurile de acoperiș trebuie să respecte în același timp cerințele de reglementare moderne. De ce și din când în când, în conformitate cu normele în vigoare, scările de evacuare a incendiilor sunt chiar testate cel puțin o dată la 5 ani.

Locul și distanța față de alte elemente de acoperiș

Deci, scări pentru acoperișuri de incendiu ar trebui să fie efectuate numai în materiale speciale incombustibile, ele nu pot fi plasate mai aproape de 1 metru distanță de fereastră, și se așteaptă ca nevoia lor de a utiliza imediat de un departament de incendiu, nu o singură persoană.

Pe lângă cele de mai sus, astfel de scări sunt supuse următoarelor cerințe:

 • Scările de incendiu nu pot fi prevăzute pe fațada clădirii, dacă lățimea acesteia nu depășește 150 de metri, iar pe partea opusă a fațadei principale există o linie de alimentare cu apă de incendiu. Pentru toate celelalte cazuri sunt necesare scări de evacuare a incendiilor.
 • La urcarea la o înălțime de 10-20 metri, precum și în locurile de cădere a acoperișurilor la 20 de metri, sunt necesare scări de incendiu de tip P1. Dar pentru alpinism la o înălțime mai mare de 20 de metri și cu o scădere a altitudinii acoperișului de peste 20 de metri, scările de incendiu de tipul P2 sunt deja necesare.
 • De asemenea, scările de evacuare a incendiilor ar trebui să fie situate în locuri unde înălțimea acoperișului scade, depășind 1 metru. Dar, cu o diferență de înălțimi de peste 10 scări de metri nu sunt prevăzute, în cazul în care fiecare dintre secțiuni ale acoperișului - mai mult de 100 de metri pătrați și are acces propriu la acoperiș (și răspunsuri, desigur, toate cerințele de la punctul 8.3). Sau înălțimea părții inferioare a acoperișului nu depășește 10 metri, care este deja reglementată de punctul 8.7.

Scările marcante ale grupului P2 au mai multe zone și marșuri cu balustrade. Ele merg întotdeauna într-un unghi de la baza clădirii și au o platformă de tranziție pe fiecare etaj - chiar lângă ieșirea de evacuare. Mai mult - deja pe acoperiș, deși nu întotdeauna, deși este mai rațional să faci totul conform regulilor.

În conformitate cu standardele de construcție moderne și reguli 1.21.97, care vârfurile tăiate reglementează facilitățile de securitate la incendiu, ar trebui să fie furnizate toate clădirile a căror înălțime este mai mare de 10 de metri sau mai mult, de la streașină la acoperișul ieșirilor specifice:

 • prin mansardă;
 • scările din al treilea tip;
 • exteriorul de incendiu extern.

Toate acestea sunt scrise în paragraful 8.3.

Alte scopuri și calcularea scărilor

În timpul iernii, adesea o scară de incendiu pe acoperiș este folosită pentru curățarea zăpezii și a gheții.

Să ne uităm la câțiva termeni din tabelul de mai sus:

 • Marșul este un design al două crestături paralele înclinate, care sunt legate prin trepte.
 • Scările de marș sunt marșuri fixe și platforme.
 • Raza este un element prin care o scară este atașată la un perete sau alt suport.
 • O platformă este o bază orizontală cu un gard.

Sarcina statică este o sarcină constantă, care acționează asupra structurii la exterior. Deformarea reziduală este posibilitatea de a schimba forma structurii după îndepărtarea încărcăturii.

Astăzi, mulți producători oferă scări de acoperire ignifuge cu acoperire galvanizată. Cerințe stricte în această privință, nu, astfel încât cumpărătorii de astfel de scări mai orientate spre bunul lor simț și la avantajele lor valoroase. Aceste scări au o durată de viață îndelungată de cel puțin 15 ani și nu trebuie să fie colorate din când în când, la fel ca și scările obișnuite de evacuare a incendiilor.

În plus, este necesară reînnoirea picturii scărilor obișnuite cel puțin o dată la 5 ani. Acest lucru are avantajele sale: nicăieri nu va exista coroziune pe scări și nu se va strica în locurile de ochi inconștient. Și, prin urmare, când sunteți cineva care va fi salvat de o asemenea scară în caz de incendiu, nu există riscul ca o parte din foc să cadă în mod neașteptat din foc.

Aceste scări sunt acoperite cu galvanizare în baie. Avantajul său este că tratamentul afectează nu numai suprafața exterioară a scării, ci și cavitatea interioară a metalului, care este cea mai valoroasă pentru nordul Rusiei.

Tipuri și tipuri de scări de acoperiș pentru foc

Toate scările externe de evacuare a incendiilor sunt împărțite în două grupe principale. Scările verticale ale grupului P1, care merg de la baza clădirii la nivelul acoperișului și au o platformă specială de tranziție pe acoperiș. Și aici există încă două subgrupuri: П1.1 - scări verticale de incendiu fără garduri. Înălțimea lor nu ajunge la 6 metri. P1.2 este o evadare verticala de incendiu cu un gard, iar inaltimea este mai mare de 6 metri.

Dar asta e, de asemenea, ceea ce trebuie să știți despre cerințele de securitate, care sunt stabilite de legea federală, stat care în clădiri cu o pantă a acoperișului de mai mult de 12% și până la 7 metri de streașină protectii necesare de pe acoperiș. Același lucru este valabil și pentru clădirile cu o pantă de acoperiș de cel mult 12%, dar înălțimea până la coastele de 10 metri.

Prin urmare, toate lucrările sudate în fabricarea unei astfel de scări se realizează numai pe echipamente speciale. Este extrem de important să excludem conexiunile, arsurile și site-urile de coroziune viitoare de slabă calitate. Știți bine că dacă o persoană, în caz de incendiu sau pentru scopuri de audit, ridică o astfel de scară, dar se dovedește a fi substandard, totul se poate termina tragic. Și sub influența temperaturilor ridicate, o astfel de scară se prăbușește în primul rând în astfel de locuri, așa că nu ar trebui să fie deloc.

Pe marginea exterioară a corzilor laterale ale focului de evacuare, distanța trebuie să fie egală cu 80 de centimetri. Dar distanța dintre barele transversale ar trebui să fie egală cu 30 de centimetri, iar acest lucru este semnificativ diferit de scările uzuale ale gospodăriei economice. De ce asemenea parametri? Acestea sunt adaptate la posibilitatea utilizării unei astfel de scări de către oameni cu o creștere și configurație foarte diferite. Și pentru scările verticale - aceasta este singura modalitate de a simplifica și atât de dificilă alpinismul și coborârea. În total, abaterea de la parametri este permisă numai în limita a 5%.

Sub curent SNIP 21-01 ieșiri de urgență la dispozitivul de pe acoperișul etajelor mansarda, de asemenea, trebuie să ofere zone speciale și pasarele cu balustrade, care, la rândul lor, vor fi instalate de-al doilea și al treilea tip de scara. În astfel de locuri și în special în locuri cu diferențe periculoase, înălțimea incintei nu trebuie să fie mai mică de 1 metru și 20 de centimetri. Scrierea trebuie să se facă în mod continuu, cu balustrade echipate și numărate pentru sarcini orizontale de cel puțin 0,3 KN / m.

Dacă aveți întrebări - vă rugăm să le cereți în comentarii!

7. Asigurarea activităților departamentelor de pompieri

7.1 Pentru clădiri și structuri trebuie să fie prevăzut un dispozitiv:

 • drumurile de acces și drumurile de acces la clădirile și facilitățile pentru echipamentele de incendiu, speciale sau combinate cu căi de acces și intrări funcționale;
 • mijloace de ridicare a personalului unităților de protecție împotriva incendiilor și a echipamentelor de incendiu la podele și la acoperișul clădirilor;
 • sursa de alimentare cu apă, inclusiv combinată cu conductele economice și speciale, uscate și rezervoarele de incendiu (rezervoare).

7.2 clădiri și construcții înălțime de 10 metri sau mai mult din direcțiile marca suprafață autospeciale de stins incendii la cornișele acoperișului sau superioară a peretelui exterior (parapetul) au oferit randamente pe acoperiș, cu scări direct sau printr-un pod sau pe scări de tip 3 sau externe scări de incendiu.

7.3 Numărul de ieșiri la acoperiș (dar nu mai puțin de o priză) și amplasarea acestora trebuie să fie furnizate în funcție de clasa pericolului de incendiu funcțional și dimensiunile clădirii și structurii:

 • pentru fiecare lungime completă și parțială a 100 de metri de clădiri și structuri acoperite cu pod și cel puțin o priză pentru fiecare complet și incomplet de 1000 de metri pătrați de o suprafață de acoperiș a unei clădiri de acoperire construit pentru cladiri clasele F1, F2, F3 și F4;
 • pe foc scapă la fiecare 200 de metri de-a lungul perimetrului clădirilor și facilităților clasei F5.

7.4 Este permis să nu se ofere:

 • scări de incendiu pe fațada principală a clădirii și a structurilor, în cazul în care lățimea clădirii și a structurii nu depășește 150 de metri, iar pe partea opusă fațadei principale, există o sursă de apă de incendiu;
 • ieșiți pe acoperișul clădirilor și structurilor cu o singură etapă, acoperind o suprafață de cel mult 100 de metri pătrați.

7.5 În mansardele clădiri și structuri, cu excepția clădirilor din clasa F1.4 ar trebui să furnizeze ieșiri de pe acoperiș, dotate cu scări fixe, prin uși, trape sau ferestre de cel puțin 0,6x0,8 metri.

7.6 Ieșirile de la scări către acoperiș sau mansardă sunt prevăzute pentru zborurile scărilor cu platforme înainte de a ieși prin ușile de incendiu de tip 2 de o dimensiune de cel puțin 0,75x1,5 metri.

Aceste marșuri și platforme trebuie să fie făcute din materiale incombustibile și să aibă o pantă de cel mult 2: 1 și o lățime de cel puțin 0,9 metri.

7.7 În clădiri și construcții clase F1, F2, F3 și F4 nu este mai mare de 15 de metri în înălțime permisă de dispozitiv de ieșire în pod sau acoperiș casa scărilor cu hașuri prin foc două dimensiuni tip de oțel 0,6x0,8 metru scări fixe.

7.8 La etajele tehnice, inclusiv în subterane tehnice și mansarde tehnice, înălțimea pasajului trebuie să fie de cel puțin 1,8 metri, în podele de-a lungul întregii clădiri și structură - nu mai puțin de 1,6 metri. Lățimea acestor pasaje ar trebui să fie de cel puțin 1,2 metri. În anumite zone cu o lungime de cel mult 2 metri este permisă reducerea înălțimii pasajului la 1,2 metri și lățimea la 0,9 metri.

7.9 În clădirile și structurile cu mansardă, în structurile de garduri ale mansardelor sunt prevăzute trape ele.

7.10 Scările de incendiu sunt prevăzute în locuri unde înălțimea acoperișului scade (inclusiv pentru ridicarea acoperișului lanternelor de aerisire cu lumină) mai mult de 1 metru.

7.11 nu este permis să furnizeze scări de incendiu la o înălțime de acoperiș diferential de 10 metri, în cazul în care fiecare porțiune din suprafața acoperișului de 100 de metri pătrați are acces proprie la acoperiș sau înălțimea acoperișului a porțiunii inferioare este mai mică de 10 de metri.

7.12 Pentru ridicarea la o înălțime de 10 până la 20 de metri și în locuri diferența de înălțime a acoperișului de la 1 la 20 de metri ar trebui să fie utilizat foc scări tip P1 să se ridice la o înălțime de 20 de metri și în locuri picătură înălțimea acoperișului de 20 de metri - scara de incendiu de tip P2.

7.13 Scari de incendiu din materiale incombustibile sunt plasate cel puțin 1 metru distanță de fereastră și ar trebui să aibă o structură care oferă posibilitatea de a muta personalul unităților de pompieri în rochie de luptă și cu echipamente suplimentare.

Între 7,14 și SCARI dintre balustrade de scări garduri ar trebui să fie prevăzută o lățime de diferență de cel puțin 75 de milimetri, cu excepția dvumarshevyh scări, dispuse în clădiri cu două etaje, cu nu mai mult de 12 de metri de la nivelul podelei de la etajul al doilea.

7.15 Fiecare compartiment de incendiu înălțimea clădirilor clasa F1.1 de 10 metri, clădiri și înălțimea de clasa F1.3 de mai mult de 50 de metri de facilități, clădiri și construcții de diferite clase de funcționale înălțime de pericol de incendiu de peste 28 de metri, parcări subterane, cu mai mult de două etaje, Ar trebui asigurate ascensoare pentru transportul departamentelor de pompieri.

7.16 În clădiri și construcții cu o pantă a acoperișului de cel mult 12 la sută, inclusiv, până la cornișă sau partea superioară a peretelui exterior (parapetul) peste 10 metri și în clădiri cu o pantă a acoperișului de mai mult de 12 la suta in inaltime si streșini de peste 7 metri ar trebui să ofere garduri pe acoperiș, în conformitate cu cerințele acestui set de reguli.
Indiferent de înălțimea clădirii, aceste garduri ar trebui prevăzute pentru acoperișuri plate, balcoane, loggii, galerii în aer liber, scări exterioare în aer liber, scări și terenuri.

7.17 Pe coperta clădirilor și a structurilor marcate cu o podea de la etajul superior de peste 75 de metri trebuie să existe spații pentru o cabină de transport și salvare a unui elicopter de incendiu cu o dimensiune de cel puțin 5x5 metri. Deasupra site-urilor indicate este interzisă amplasarea de antene, fire electrice, cabluri.

Studiem cerințele pentru exteriorul de incendiu

Scările de incendiu sunt diferite. Tipuri de scări de incendiu: o scară verticală, o scară exterioară marcantă, o scară mono-span marș, o scară multi-span marș. Mai multe informații despre cerințele pentru scări sunt descrise mai jos.

Descrierea exterioarelor de incendiu

Eliminarea verticală a incendiului - scara este alcătuită din două fascicule, la care pasii sunt atașați în siguranță. Dacă înălțimea scărilor ajunge la 6 m, atunci creșterea suplimentară este protejată. Înălțimea maximă a unei astfel de scări este de 20 m.

Dacă înălțimea depășește norma, atunci utilizarea acestor structuri devine extrem de periculoasă.

O scară verticală de incendiu este utilizată pentru ridicarea pe acoperiș cu lucrări preventive și tehnice. În plus, este folosit de specialiști în situații de urgență, de exemplu, în caz de incendiu. Pentru a utiliza o astfel de scară, trebuie să îndeplinească cerințele GOST 53254-2009 și NPB 245-2001. În plus față de toate cele de mai sus, astfel de scări pot fi o structură atașată, dar ele trebuie să fie prevăzute cu elemente de siguranță suplimentare.

Marș suplim de evacuare de incendiu - uri, cum ar scări este că acestea sunt realizate fără ajutorul de sudare si decupare metal, dar, cu toate acestea, acestea sunt conforme cu cerințele GOST și SNIP.
Aceste scări servesc pentru intrarea neagră în clădire.

Eșecul de evacuare a unei singure spații - scările de acest tip servesc pentru a intra în partea tehnică a clădirii sau sunt folosite pentru a evacua oamenii (evacuarea). Designul este atașat la perete sau se află pe stalpi speciali. La fel ca și scara marșului, se face fără sudură și tăiere metalică.

Câmpul de evacuare a focului cu mai multe spații - un eșantion de astfel de scări este folosit pentru a urca la etajele superioare, precum și pentru a efectua lucrări de evacuare în situații de urgență. Acest tip de scară este cel mai sigur. Ele sunt oarecum mai complicate decât cele verticale. Aceste scări sunt compuse din marșuri și platforme. Fiecare platformă și platformă sunt protejate de bare de mână speciale, înălțimea cărora trebuie să atingă cel puțin 120 cm. Instalarea acestor scări nu este ușoară.

Există, de asemenea, scări exterioare condiționate - cel mai adesea, ele sunt instalate în fațade și anexe speciale.

Indiferent de clădire, trebuie neapărat să fie gândite căile de evacuare, ceea ce înseamnă că există scări de incendiu. O persoană trebuie să aibă cel puțin 2 căi dintr-o zonă potențial periculoasă. Scările pot fi împărțite în funcție de tipul de acoperiș al treptelor: oțel ondulat (latticat), metal expandat, precum și oțel, constând din elemente ștanțate.

Materialul din care sunt fabricate structurile este tratat cu o soluție specială. Acest lucru se face astfel încât scara să nu iasă din funcțiune înainte de timp, indiferent de condițiile meteorologice și de impactul asupra mediului.

Cerințe pentru scările externe de incendiu

În cele mai multe cazuri, siguranța structurii depinde de instalare, precum și de întreținerea ulterioară a scării externe. Plasarea obișnuită a scărilor de incendiu - lângă pereți. Din cauza acestei situații, probabilitatea ca fumul sau focul să cadă pe scări este minimă și oamenii pot fi evacuați în siguranță din clădire fără a primi leziuni suplimentare.

Cerințele conform cărora trebuie să îndeplinească o scară exterioară de evacuare a incendiilor:

 • Scările nu trebuie să aibă colțuri ascuțite, proeminențe, care vor interfera cu evacuarea sigură a cetățenilor;
 • Absența daunelor externe, fisurilor, ruginei;
 • Tachetarea este controlată riguros, deoarece fiabilitatea structurii depinde de ele;
 • Lățimea treptei trebuie să fie de cel puțin 300 mm, lungimea treptei nu este mai mică de 900 mm, iar înălțimea incintei este de 1200 mm (airbag 245-2001);
 • Treptele scărilor ar trebui să reziste cu ușurință de până la 180 kg, satisfăcând în același timp airbagurile 295-97;
 • Pentru structurile verticale, lungimea dintre trepte nu trebuie să fie mai mare de 30 cm, iar distanța de la ultima treaptă la sol nu trebuie să depășească 1,5 m.

Inspecția poate fi efectuată de un grup specializat care are acces la astfel de tipuri de muncă. Tehnicile și instrumentele prin care va avea loc verificarea trebuie să respecte standardele GOST.

Cu ajutorul inspecției vizuale, aspectul structurii, absența coroziunii și a daunelor sunt evaluate.

În plus, sunt efectuate teste de forță. Ei trec astfel: o încărcătură de 180 kg este suspendată pentru o anumită perioadă de timp până la ultima etapă. Astfel, fiecare al cincilea pas este verificat. În cazul în care proiectul nu a trecut testul corespunzător, se întocmește un raport de inspecție cu recomandări, care este ulterior transferat proprietarului casei. Pentru inspecția ulterioară, piesele deteriorate sunt reparate, defectele sunt eliminate.

Conformarea exterioară a incendiilor cu GOST R 53254-2009

Acest document stabilește standardele pe care trebuie să le corespundă toate tipurile de scări de incendiu (mars, verticale). Standardele conținute în document trebuie să fie luate în considerare la etapa de proiectare. Documentul conține reguli și cerințe pentru verificarea stării scărilor externe de incendiu, a materialelor, a performanțelor cerințelor tehnice pentru fabricare, precum și a metodelor de testare a caracteristicilor puterii scărilor, criteriile prin care se evaluează starea structurii.

 • Dimensiunile și rezistența elementelor structurale compozite;
 • Calitatea sudării, fixarea;
 • Aspectul scăpării externe a incendiilor;
 • Respectarea desenului;
 • Distanțe între elementele structurii.

Construcțiile trec inspecția obligatorie la acceptare, la cererea organizației responsabile pentru o condiție a unei construcții dacă există o astfel de necesitate.

În timpul inspecției, specialiștii verifică, de asemenea, proiectarea și desenarea scării exterioare. Testele sunt efectuate cel puțin de două ori pe an (p. 1.3.2.9 PPB-01-93).

Exteriorul incendiar staționar

În prezent există o activitate foarte activă privind construcția de case noi. Una dintre cele mai importante părți ale clădirii este o evadare staționară de incendiu. Aceste scări sunt necesare pentru a asigura siguranța persoanelor în caz de incendiu, evacuare, operațiuni de salvare sau alte situații de urgență.

În clădirile înalte cu mai multe etaje, cea mai fiabilă cale de a părăsi clădirea va fi evadarea staționară. Un astfel de proiect de prevenire a incendiilor este instalat în afara oricărei clădiri înalte. Pentru materialele de la care se face proiectul, există anumite cerințe.

Unul dintre cei mai importanți indicatori este rezistența la foc și de aceea scările staționare sunt fabricate în principal din anumite materiale.

Și anume:

 • Foi din oțel ondulat din oțel;
 • Tije metalice;
 • Foi de oțel din oțel expandat;
 • Fier de presare din oțel.

Etapele trebuie să fie fabricate astfel încât să nu fie ulterior alunecoase. Pentru a face acest lucru, cel mai adesea, folosiți oțel de grătar. Acesta va împiedica formarea murdăriei și acumularea de zăpadă.

Pe șinele unei scări staționare este strict interzisă difuzarea elementelor decor, care, în caz de incendiu, se aprind ușor și emit substanțe toxice. Este, de asemenea, interzisă plasarea conductelor și a cablurilor. Singura excepție este cablarea electrică.

Desenarea exterioară a incendiilor

Proiectul de evacuare a incendiilor începe de la desen.

Elemente compuse ale marșurilor în evadarea focului de mers:

Elemente ale scării verticale:

Care sunt cerințele pentru exteriorul incendiului (video)

Atunci când se construiesc scări externe de incendiu, specialiștii iau în considerare anumite dimensiuni, caracteristici tehnice. Alegeți un material care să corespundă exact cerințelor GOST. Prin intermediul desenului, acestea pot calcula, de asemenea, lățimea exactă și lungimea construcției viitoare și caracteristicile părților sale componente (marsuri de balustrade se întinde pe platforme, etape).
Pentru a dezvolta o scară sigură este posibil, dacă exact pentru a se conforma tuturor cerințelor SNiP și GOST.

Cum se face o scară pliantă pe creasta acoperișului

Nu există etape de proces asociate cu actualizarea pentru acoperișuri, renovari, inspecție și întreținere preventivă de comunicații de inginerie care trec prin acoperiș, punând pentru alte elemente sale, nu poate fi efectuată calitativ, în cazul în care comandantul nu este un suport de încredere. Pe scurt, acest lucru necesită o fundație care nu ar face deloc să-i facă pe muncitori în mișcări. Dar, în același timp, ar garanta integritatea acoperișului și îl va proteja de deformare. În acest dispozitiv devine o scară care trebuie să fie bine fixat pe creasta - permanent sau numai pe durata celor sau a altor lucrări.

Cum se face o scară pliantă pe creasta acoperișului

Ar trebui imediat remarcat faptul că designul folosit pentru a lucra la înălțime trebuie să fie foarte fiabil și absolut sigur. Prin urmare, dacă este necesar, dispuneți de o versiune pliabilă a scării de creastă, se recomandă achiziționarea acesteia în formă gata. În plus, propuneri similare în magazinele de construcții - destul de destul. Cu toate acestea, mulți proprietari de case private au o întrebare despre cum să facă o scară pliabilă pe creasta acoperișului pe cont propriu. Să încercăm să evidențiem această problemă în detaliu.

De ce am nevoie de o scară pe acoperiș?

Pentru a înțelege cât este necesar o scară instalată pe panta acoperișului, este logic să începeți să vă adresați documentelor de reglementare. Astfel, în conformitate cu standardele GOST 12.4.059 - „sistem de standarde de siguranță“ 89, se stabilește că lucrările pe acoperișuri cu o pantă mai mare de 25% (14 grade în unghiul de măsurare), pe ud, acoperit cu zăpadă sau îngheț, este necesar să fie aplicat transportabile poduri rutiere de lucru, având o lățime de cel puțin 300 mm, realizate din două plăci fixate cu bare transversale. La efectuarea lucrărilor, podul trebuie să fie bine fixat.

Nu este interzisă o astfel de înclinare aparent abruptă a patinei, ci să lucreze la ele fără dispozitive speciale

Dar dacă orice proces se realizează pe acoperiș, o pantă mai mare de 33% (peste 18 de grade), sau oricare dintre structurile acoperișului streașină Prăvăliș care nu dispun de protectie, muncitorii trebuie să poarte o centură de siguranță cu pripoane. Dispozitivele de siguranță sunt fixate pentru elementele de acoperiș instalate în siguranță, capabile să reziste sarcinilor create de greutatea unei persoane.

Dacă scara este bine fixată pe suprafața pantei acoperișului, este foarte posibil să o fixați atunci când lucrați la înălțime.

Așadar, prezența unei versiuni temporar instalate sau fixe a scării pe pantele acoperișului care asigură siguranța omului în timp ce lucrează la înălțime este o necesitate pentru următoarele procese:

 • Efectuarea de audituri regulate ale stării coșului de fum și a conductelor de ventilație, efectuarea curățărilor acestora. Controlul calității impermeabilizării zonelor de susținere a acoperișurilor care le acoperă.
 • Inspecție preventivă și, dacă este necesar, reparații (inclusiv - cu înlocuirea completă a anumitor elemente) patine și îmbinări ale acoperișurilor.
 • Instalarea pe suprafața acoperișului a unor structuri suplimentare - rafturi sau stâlpi, colectoare solare, ferestre de acoperire etc.
 • Curățarea elementelor de acoperiș și a sistemului de drenaj de zăpadă sau de reziduuri acumulate.

Datorită faptului că unele Acoperișuri - destul de fragilă și nu poate să reziste la sarcinile punctiforme, acestea se pot fisura sau deforma atunci când se deplasează ei umane. Prin urmare, scara este un element care este necesar pentru aproape orice operațiuni efectuate pe acoperiș. Aceasta este o altă funcție importantă de a proteja materialul de acoperiș atunci când se lucrează pe acoperiș, pe măsură ce o persoană se mișcă peste el.

Pentru acoperișuri, care necesită relații deosebit de precise includ de acoperire cu membrană și foi de ardezie ondulinovye, zona zoster, carton ondulat, cu un profil scăzut ușor, care poate promyatsya atunci când sunt expuse la picior.

Dacă pentru montarea pe acoperiș este necesar un model specific de scară, acesta poate fi achiziționat la un magazin specializat. Mai mult, nu fiecare versiune a scării poate fi fabricată independent fără echipament special.

Cu toate acestea, interesul proprietarilor de case private la problema de a fabrica o scară pentru un acoperiș cu propriile mâini, nu dispare. Prin urmare, în continuare acest subiect va fi examinat din diferite părți.

Soiuri de scări până la creasta acoperișului

Inițial, merită luate în considerare tipurile de scări pentru acoperișuri, care pot fi împărțite în funcție de design și materialul de fabricație.

Structuri de scari

În conformitate cu proiectarea generală a scărilor pot fi împărțite în staționare și instalate temporar, după cum este necesar.

 • Scările staționare sunt fixate ferm pe elementele sistemului de acoperiș și ale acoperișului. Acestea sunt concepute pentru ridicarea în siguranță a acoperișului pentru reparații, curățarea canalelor de coș, precum și eliberarea acoperișului de zăpadă.

Un astfel de design este fixat într-o locație imediat selectată, de obicei lângă coș, deoarece de multe ori necesită lucrări de întreținere. Este clar că legătura cu faptul că nu poate fi mutată în diferite zone ale acoperișului, o astfel de scară poate fi instalată numai pe elementele stabile ale structurii. Este de obicei plasat pe acoperișuri cu o acoperire puternică, care nu se va îndoi și nu poate fi deteriorat sub influența încărcărilor punctuale și poate fi utilizat pentru a efectua anumite lucrări pe alte părți ale acoperișului. În plus, acoperișul trebuie să aibă o pantă mică, care să nu depășească 25 de grade.

Scara staționară la creasta acoperișului: pentru ao muta într-un alt loc pentru a lucra pe acoperiș - este imposibil

Cu toate acestea, pentru a evita deteriorarea accidentală a acoperișurilor chiar puternice, scările staționare sunt adesea instalate în combinație cu podurile metalice moderne. Ele sunt montate pe o linie permanentă de-a lungul creastei sau chiar sub ea, astfel încât este posibil, dacă este necesar, să se atingă toate canalele de comunicare. În plus față de pasajele de poduri, complexul de securitate include dopuri pentru cortină, care pot servi și ca accent pentru picioare, în cazul în care se alunecă în jos. Aceste elemente sub formă de țevi sau profile metalice fixate la marginea acoperișului pot servi simultan ca limitatoare pentru zăpadă. Ele nu permit să se aprindă zăpada de pe acoperiș în același timp - în timp ce durează, se topește treptat, iar apa topită curge pe jgheaburile sistemelor de drenaj. Acest sistem vă permite să efectuați în condiții de siguranță acoperișuri și lucrări preventive, și, de asemenea, elimină riscul de a cădea pe cap de zăpadă și blocuri de gheață în primăvară.

 • Scările mobile (portabile) pot fi întotdeauna pe acoperiș sau depozitate în încăperi și folosite atunci când este necesar să se efectueze orice lucrare pe acoperiș.

Scări portabile spre creasta acoperișului - pot fi instalate întotdeauna exact acolo unde este necesar

Este o versiune detașabilă a scărilor poate fi un design dintr-o bucată, pliere sau alunecare. Această scară poate fi mutată și instalată în orice zonă a acoperișului și utilizată pentru a efectua atât prevenirea și repararea, cât și lucrările de acoperiș și instalarea elementelor suplimentare ale stratului de acoperire.

O scară pliantă portabilă poate fi achiziționată în formă gata sau făcută manual. Cu toate acestea, făcând-o singură, este necesar să se facă calcule precise care vor face ca aplicarea sa la altitudine să fie absolut sigură - trebuie să reziste în siguranță la greutatea unei persoane care se mișcă de-a lungul ei.

Materiale pentru fabricarea scărilor pentru skate

Anterior, scările de pe acoperiș erau în principal făcute din lemn. Astăzi, nu numai construcțiile din lemn, ci și din metal, din aluminiu sau oțel, pot fi găsite în vânzare. Opțiunile pentru scările metalice pot fi solide sau pliabile.

Scara pliantă din aluminiu - ușoară, ușor de instalat și fiabilă

Atunci când alegeți o scară metalică, este mai bine să alegeți unul din aluminiu, deoarece este mai rezistent la factori agresivi externi și mult mai ușor decât oțel, ceea ce este deosebit de important pentru scările mobile de pliere.

Toate modelele de scări fără excepție pot fi utilizate pentru lucrul pe acoperișuri acoperite cu orice material de acoperire. Cu toate acestea, în cazul instalării lor permanente sau instalării temporare, este necesar să se țină seama de particularitățile amplasării acestora, precum și de fixarea pe creastă și rampe.

 • Scările din lemn sunt cea mai populară opțiune. Din acest material se fabrică modele mobile și staționare. Structurile îndoite din lemn sunt, desigur, mai greu de realizat, dar sunt totuși posibile.

Pentru fabricarea scărilor din lemn este necesar un set standard de piese. În mod obișnuit, acesta include două bare de susținere, instalate de-a lungul liniei de pante, și traverse orizontale. Numărul acestor bare transversale poate fi diferit și depinde de dimensiunea rampei pe care este planificată utilizarea scării.

Scările staționare din lemn sunt montate direct pe acoperisul acoperișului, de obicei de-a lungul liniilor picioarelor (pentru o mai mare fiabilitate) și fixate pe ele și la șinele de perdea în mai multe locuri. De exemplu, pe acoperișul acoperit cu metal, foi profilate, ardezie sau ondulenă, scara este asigurată cu încuietori speciale instalate în partea de jos a valului. Prin urmare, atunci când planificați fabricarea scărilor pentru astfel de acoperiri de acoperiș, este necesar să se calculeze distanța dintre valuri și, pe baza acestui parametru, alegeți lățimea structurii scării.

Desenul celei mai simple scări de casă montate pe creasta acoperișului este un design necomplicat, care a fost complet testat în timp.

În loc de scări, unii proprietari de case particulare preferă să facă scări, care constau dintr-o placă largă și traverse fixate pe ea cu un anumit pas. Acest dispozitiv este convenabil în sensul că este mai ușor și mai "agil" decât o scară convențională, dar, desigur, în ceea ce privește asigurarea siguranței muncii, acesta pierde cu siguranță.

Varianta cea mai comună a nodului pentru fixarea scării de lemn pe creastă

Cea mai comună metodă de fixare a scărilor de lemn sau scara pe creasta - un fel de cârlig din același material atașat pe față sau pe partea din spate a scării la un unghi la care razele convergente ale acoperișului (pentru unghiuri mari de înclinare) sau direct pentru rampe de pantă mică.

 • Scările metalice pot fi realizate din țevi convenționale sau de formă din oțel sau aluminiu, de dimensiuni adecvate. Versiunea staționară a structurilor este fixată pe panta acoperișului cu ajutorul unor suporturi speciale - rafturi, care sunt instalate de obicei pe garnituri din cauciuc - pentru a asigura etanșarea acestor conectori.

Fixarea unei scări staționare pe acoperiș ar trebui să defecteze etanșeitatea unităților de conectare pentru a preveni scurgerea acoperirii

Scările de producție din fabrică pot fi de o singură secțiune, concepute pentru a fi utilizate pe acoperișuri cu pante mai mici de 2000 mm, precum și pe cele cu mai multe secțiuni, care sunt necesare pe acoperișurile cu lungimea mare a dimensiunilor rampei. Structurile metalice din fabrică sunt cel mai adesea realizate din țevi din oțel zincat, pe suprafața căreia se aplică un strat de protecție pulbere. Culoarea culorii este aleasă în funcție de preferința proprietarului casei și a nuanțelor acoperișului - gama este destul de largă.

Scările finite sunt vândute în formă dezasamblată și sunt montate fără sudură - folosind dispozitivele de fixare incluse în livrare.

Varianta optimă a scărilor metalice staționare este întregul complex alcătuit din module de diferite denumiri. Unul dintre ele este fixat pe panta acoperișului, iar al doilea este pe perete. Acest lucru face posibilă urcarea lor fără probleme de la sol la creastă. De obicei, și cu condiția de garduri pe cele mai periculoase în timpul secției de urcare și de coborâre - la trecerea de la o suprafață înclinată la o suprafață verticală.

Un exemplu de complex de scară care asigură mișcarea unei persoane de la sol și până la creasta acoperișului

Kitul constă de obicei din următoarele elemente prezentate în ilustrație:

1 - Suport cu care scara este fixată pe creasta acoperișului.

2 - Zboruri de scară, instalate de-a lungul pantei acoperișului și a peretelui vertical al clădirii.

3 - Balustradă pentru a asigura siguranța trecerii de la verticală la secțiunea înclinată a scării.

4 - Suport pentru fixarea scării pe suprafața acoperișului.

5 - Suport suspendat pentru fixarea reciprocă a acoperișului și modulului de perete al scării.

6 - Suport pentru fixarea modulului vertical pe suprafața peretelui.

La asamblarea unei astfel de structuri este necesar să se țină seama de faptul că distanța dintre treapta superioară a modulului de perete și cornișă nu poate depăși 100 mm, iar distanța dintre perete și scară trebuie să fie de cel puțin 200 mm. Cu toate acestea, instalarea unui astfel de kit trebuie luată în considerare în detaliu.

Instalarea unui set complet de scări metalice pe perete și pe acoperiș

Înainte de a cumpăra o scară gata, trebuie să stabiliți locația instalației, care este selectată cu următoarele criterii:

 • Se ia în considerare necesitatea de a asigura accesul liber la toate obiectele aflate pe acoperiș și care necesită inspecții periodice și, dacă este necesar, reparații. În plus, podurile pot fi montate de-a lungul creastei pentru a se mișca liber de-a lungul întregii linii.
 • În cazul în care acoperișul are o suprafață netedă, podurile trebuie să fie echipate pentru a asigura o abordare sigură a tuturor locațiilor care necesită inspecție periodică preventivă.
 • O scară constând dintr-un acoperiș și un modul de perete poate fi instalată din partea laterală a rampelor de rampă sau din partea frontală a clădirii. Dacă structura este montată pe partea frontală, atunci în partea superioară se poate intra imediat în pod.
 • Localizarea scării pe acoperiș este, de asemenea, afectată de proiectarea cutiei, deoarece brațele care dețin modulele pot fi fixate numai pe o bază rigidă.
 • Dacă materialul de acoperiș este echipat cu o cutie continuă, acest lucru simplifică oarecum sarcina, deoarece scara poate fi fixată oriunde în rampă.
 • Atunci când se proiectează o scară pentru un acoperiș, este necesar să se determine imediat dacă trebuie instalată o parte de perete a structurii, care este proiectată pentru a asigura o ascensiune sigură la rampă. De asemenea, ar trebui să fie prevăzută cu o locație optimă, cu acces convenabil, dar să nu interfereze cu amplasarea obiectelor în curte și să nu strică aspectul clădirii, dacă pare a fi proprietarilor.

Majoritatea producătorilor realizează scări având o lungime de 1860 și 3000 mm. Dacă este necesar, modulele pot fi conectate. Ei bine, designul excesiv este ușor de tăiat de un ferăstrău, după care marginea se recomandă a fi prelucrată, pentru a evita formarea unei focări de coroziune. Nu este recomandat să faceți o scobitură de scări cu un strat de polimer, folosind un polizor unghiular ("polizor"). În primul rând, marginile tăieturii din acest recul, care contribuie la dezvoltarea ulterioară a coroziunii. Și în al doilea rând, scântei care zboară în timpul tăierii, pot arde stratul de protecție din metal.

Regulile pentru instalarea scării necesită atașarea sa sigură la suprafața rampei, precum și la linia de rulare a creasta. Totuși, fixarea structurii metalice pe creastă este o măsură opțională. Dar dacă doriți să efectuați instalarea în conformitate cu toate regulile, veți avea nevoie de un tip special de fixare - acestea sunt benzi de oțel cu găuri. Când se fixează scara cu aceste piese, ele sunt aduse sub elementul de creastă al acoperișului.

Opțiunea de a fixa modulul scării de pe acoperiș: cu paranteze drepte pe suprafața rampei și console perforate din metal - în zona creasta.

Dacă se va utiliza fixarea pe creastă, este necesar să se definească încă la întocmirea proiectului, în legătură cu acesta:

 • Când se fixează scara numai pe planul acoperișului, scara poate fi făcută mai mică decât lungimea rampei cu 200 mm, având deviat de jos și de partea superioară cu 100 mm.
 • Dacă se folosesc ambele tipuri de fixare, scara va fi mai scurtă decât panta cu 550 ÷ 600 mm. În acest caz, acestea se retrag de la marginea cornierului de 100 mm, iar de la linia de creastă 450 ÷ 500 mm, care va fi necesară pentru instalarea atașamentului cremaliu.

Pentru a fixa scara pe acoperiș, se folosesc diferite elemente de fixare, care trebuie să corespundă tipului și reliefului materialului de acoperiș. În conformitate cu standardele de siguranță stabilite atunci când trebuie să fie utilizate la instalarea scărilor deasupra ceramică, metal și asfalt, precum și pe acoperișul de carton ondulat și Ondulina pe fiecare secțiune de 1860 mm în lungime pentru patru suporturi de montare, și pentru secțiunea de trei metri - toate cele șase corpuri.

Fixarea unei scări de skate pe acoperiș cu un acoperiș din cusătură metalică

Pentru a monta scara pe acoperișul din metal, se adaugă elemente de fixare obișnuite, montate în partea centrală a treptelor structurii, de obicei au nevoie de două bucăți pentru lungimea modulului de 1860 mm.

Poziția recomandată a modulului vertical de scară a peretelui

Dacă este selectat un model de scară care are un modul montat pe perete, atunci când proiectați este necesar să se determine lungimea brațelor. Acest parametru va depinde de lățimea consolei cornice, deoarece scara ar trebui să fie îndepărtată de marginea cornierului cu 200 mm.

Astfel de scări încearcă să se așeze pe partea sau spatele peretelui fațadei clădirii, astfel încât să nu se arunce în ochi

Suporturile pentru scări sunt fixate în trepte de cel mult 1000 mm.

Peretele exterior cu trepte care urmează să fie amplasat la același nivel cu linia de streașină de ± 100 mm, în timp ce bara transversală inferioară - deasupra nivelului solului 1000 ± 200 mm, în funcție de confort ridicat pentru proprietar. Cu toate acestea, pentru a apela pe această scară, este încă de obicei folosit un buggy mic, care, dacă nu este necesar, este dus la camera de utilitate. O bună precauție este ca scările de pe acoperiș să nu devină obiect al jocurilor pentru copii.

Dispozitivul și principiul de fixare a complexului, inclusiv scările de perete și de acoperiș

Pentru a îndepărta o parte a încărcăturii de pe suportul de perete superior, acesta este fixat suplimentar cu un suport de suspensie, care în partea superioară este conectat la unitatea de fixare a modulului de acoperiș al scării.

Odată ce piesele principale sunt montate scara, adică pentru acoperișuri și pereți de module montate pe șină, care este utilizat pentru fixarea bolt 35 -10 x M la marginile elementelor verticale ale modulului de perete. Cealaltă parte a balustradelor este fixată pe modulul de acoperiș al scării cu ajutorul brațelor incluse în kit. Dacă este necesar, barele scărilor pot fi făcute mai scurte prin tăierea acestora cu un ferăstrău pentru metal.

Cât de bine sunt strânse toate elementele de prindere ale scării, este necesar să verificați cel puțin de trei ori în primul an de la instalare, atunci un audit anual va fi suficient în viitor.

Fixarea scării pe panta din partea superioară se realizează în conformitate cu recomandările producătorului produsului și ținând seama de caracteristicile acoperișului. Ilustrația prezintă principalele opțiuni:

Opțiuni pentru fixarea modulului scării de acoperiș pe suprafața acoperișului

1 - Modulul este fixat numai de console pe suprafața materialului de acoperiș.

2 - Fixarea cu ajutorul unor dispozitive speciale de fixare aruncate peste linia de creastă.

3, 4, 5 - fixare suplimentară cu ajutorul unor brațe speciale fixate la capetele superioare ale rafturilor verticale ale scării de pe acoperiș, iar cealaltă parte - pentru fascicul de creastă.

Ilustrația de mai jos prezintă caracteristicile mai multor alte elemente de fixare și conectare:

Unități de fixare a scărilor metalice

Suporturile de perete sunt fixate pe o bază rigidă și solidă, cum ar fi betonul sau cărămida. Elementele de fixare sunt selectate în funcție de materialul din care sunt construite pereții. Parantezele sunt instalate în perechi la o distanță egală cu lățimea scării, deoarece acestea vor susține rafturile verticale ale modulului.

Suporturile de perete sunt conectate la scări prin intermediul unor cleme, care sunt strânse cu șuruburi.

Conectarea barelor de mână la modulul de perete al scării se realizează prin șuruburi, iar cu modulul de acoperiș - prin intermediul consolelor în formă de U.

Dacă este necesar, umerașe, conectarea unității de acoperiș cu perete de fixare, poate fi trecut prin pervaz (sau frontoane, în funcție de locul de instalare) a consolei de acoperiș, așa cum se arată pe modelul fragmentului dreapta.

Video: Demonstrarea procesului de instalare a unui complex de scări pe acoperiș

Variante de utilizare a scărilor finisate din aluminiu ca patinaj

Dacă proprietarii au deja o scară de aluminiu fiabilă, atunci este destul de posibil să-l adaptați pentru utilizare, dacă este necesar, ca o opțiune de acoperiș. Aceasta va deveni una dintre versiunile scării patinajului pliabil, care nu poate fi lăsată pe acoperiș, dar rapidă adusă în "pregătirea de luptă" atunci când este nevoie.

Scările obișnuite din aluminiu din grădină pot fi folosite ca acoperiș, dacă sunt prevăzute cu un cârlig special pentru fixarea pe acoperiș

 • De exemplu, puteți cumpăra un cârlig special, care este proiectat pentru a fi fixat pe scări. Este proiectat pentru orice unghi al pantelor acoperișului, astfel încât poate fi numit universal, care este potrivit pentru diferite structuri de acoperiș și tipuri de acoperișuri.

Adesea, aceste structuri sunt echipate cu o rolă cu o pneu moale - acest lucru facilitează foarte mult mișcarea scărilor de-a lungul acoperișului, fără riscul de deteriorare a oricărui tip de acoperire. Suporturile înalte ale dispozitivului de fixare nu vor deteriora niciodată elementele de creastă ale acoperișului, chiar și cu o sarcină mare pe scară. Și din partea care se înfășoară în spatele calului, legăturile sunt legate printr-o punte solidă din lemn. Aceasta va elimina probabilitatea unui impact la fața locului asupra acoperișului amplasamentului de instalare, suprafața sa considerabilă de distribuire a sarcinii care intră pe dispozitivul de cârlig.

Una dintre modelele bine proiectate de cârlige de aluminiu, care fac posibilă transformarea unei scări de aluminiu într-o creastă

Asigurați-vă pe scara finisată este un dispozitiv convenabil din toate punctele de vedere, aveți posibilitatea să efectuați în condiții de siguranță de lucru pe acoperiș.

Cârligele pentru fixarea scării la creastă pot avea un design diferit. În această ilustrație este prezentată o altă versiune a acestor deținători

 • Există dispozitive mai simple și mai ieftine. Ilustrația de mai sus prezintă cârlige simple care convertesc ușor o scară de aluminiu convențională într-un acoperiș.
 • Mai sus, s-au arătat variante atunci când cârligele sunt scoase împreună cu scara dacă nu este necesar. Dar cârligele pot fi montate pe acoperiș și în mod continuu. De exemplu, dacă nu intenționați să atașați o scara de aluminiu obișnuit pe acoperiș permanent, atunci pentru instalarea temporară a acesteia pot fi furnizate pe diferite secțiuni ale acoperișului (cele care necesită cele mai frecvente „vizite“) între paranteze speciale, cârlige, care sunt fixate la barele lăzi sau în podele placaj șlefuirea continuă.

Instalarea de cârlige - mai multe opțiuni pentru diferite tipuri de acoperișuri

În plus, acest tip de paranteze diferă destul de puternic. Astfel de cârlige pot fi folosite pentru a asigura centura de siguranță a comandantului atunci când execută reparații de acoperiș sau alte lucrări.

Parantezele (cârligele) sunt cel mai adesea montate în fața punții pe versanții acoperișului. Acestea pot fi instalate și pe acoperișul deja finisat. Lucrările de instalare se fac în următoarea ordine:

- Dacă astfel de cârlige trebuie instalate pe acoperișul deja acoperit, atunci o parte a capacului trebuie demonstrată temporar.

- După fixarea suportului, acoperișul se întoarce la locul său. Marginea de jos a foii sau șindrilelor închide locul de fixare a cârligului pe elementele cutiei, iar suportul în sine pare să iasă din sub capac. Acest lucru asigură protecția acestei unități împotriva scurgerilor.

Dacă trebuie să utilizați pe acoperișul scării de creastă, acesta este pus pe bara transversală pe parantezele fixe. De asemenea, ilustrația arată cum poate fi fixată coarda de siguranță pe suport, împreună cu scara.

Efectuarea scărilor din lemn pentru acoperiș

După cum sa menționat mai sus, lemnul este cel mai simplu material de procesat, deci este mult mai ușor să faci orice scară din el. Este suficient să existe instrumente care, de regulă, sunt deja prezente în "arsenalul" proprietarului mediu al unei case particulare. Acesta este un ferăstrău de fierăstrău sau un jigsaw electric, o șurubelniță, un avion, o daltă și un burghiu electric.

Pentru instalarea pe acoperiș, puteți realiza o scară obișnuită, o scară sau o versiune pliantă sau alunecoasă a acesteia. De regulă, toate scările de lemn sunt mobile, adică pot fi deplasate de-a lungul suprafeței rampelor în locul dorit. Și aceasta înseamnă că sunt fixați pe acoperiș prin cârlige de lemn sau metal special realizate.

O scara de creasta din lemn fabricata din punct de vedere calitativ poate concura cu metalul

Din motive de justiție, trebuie spus că lemnul selectat și prelucrat în mod corespunzător poate servi nu mai puțin de structuri metalice. Dar este mai usor decat metalul, deci va fi mai usor sa il mutati in zona dorita a acoperisului.

Apoi, vor fi luate în considerare mai multe opțiuni pentru fabricarea unor astfel de scări. Unul dintre ele, sperăm, se va potrivi cu acoperișul casei cititorului interesat.

Imediat trebuie remarcat faptul că pentru fabricarea de scări la acoperiș, care nu poate scăpa, va fi expus la actiunea agresiva a mediului extern, cel mai bine este să se potrivească zadă sau de alte conifere. Lemnul trebuie tratat cu compuși antiseptici - multe dintre ele sunt în vânzare. În acest scop, uleiul obișnuit de uscare, care ar trebui să impregneze părțile gata de instalare ale structurii, este, de asemenea, potrivit.

Fixarea pieselor de scară se poate face cu ajutorul unghiilor, dar este mai bine să se utilizeze mașini de tăiat cu o lungime adecvată pentru acest scop.

Prima opțiune

Aceasta este cea mai simplă versiune a unei scări mobile de skate din lemn. Nu va fi dificil să faceți acest lucru pentru câteva ore, desigur, cu toate materialele și instrumentele necesare.

O astfel de scară de skate poate fi făcută de orice proprietar al casei în mod independent, chiar dacă el nu a făcut niciodată o astfel de muncă înainte

Pentru a realiza acest model, trebuie să pregătiți următoarele materiale:

 • Pentru suporturile verticale, sunt necesare două plăci cu o secțiune transversală de 25 ÷ 30 × 150 mm. Lungimea acestora depinde de dimensiunea rampei.
 • Piesele încrucișate ale unei scări sunt secțiuni dintr-o bară de 50 × 30 sau 50 × 40 mm, o lungime egală cu lățimea scării.
 • Pentru a sprijini structura poate utiliza o placă de 50 x 50 mm sau mai multe plăci - dintre care două ar trebui să aibă o secțiune transversală de 25 x 100 mm și o lungime egală cu lățimea scărilor și patru piese care au o dimensiune de 25 x 150 x 300 mm.

Nodul de referință al scării de pe acoperiș, cu care este fixat pe linia de creastă. Diagrama arată destul de bine dispozitivul său simplu

 • În plus față de cherestea, sunt necesare elemente de fixare - unghii sau șuruburi cu lungimea de 80-100 mm.

Lucrarea de realizare a acestui model al scării se desfășoară în următoarea ordine:

 • Din cherestea și plăcile asamblate, în funcție de dimensiuni, se taie toate detaliile necesare ale construcției.
 • Apoi, ele trebuie acoperite cu ulei de in, sau cu alt grund antiseptic cu calități hidrofobe și așteptați până când acesta se absoarbe în structura materialului.
 • Dacă scara urmează să fie utilizată pe un acoperiș acoperit cu material ondulat, atunci lățimea scării trebuie calculată astfel încât riglele sale verticale să fie așezate pe fundul valului acoperișului.
 • Pentru barele încrucișate, o bară sau o placă largă, cu dimensiunile indicate mai sus, este cea mai potrivită, suportul pentru picioare pe ele va fi mai convenabil decât pe o placă îngustă. Treptele sunt fixate cu un pas de cel puțin 500 mm, deoarece dacă le instalați mai des și mai mult - aceasta va crește greutatea structurii și va crea neplăceri în timp ce călătoriți pe scări.
 • Următoarea etapă, rafturile verticale trebuie așezate orizontal una lângă cealaltă și să facă o marcare a instalării barelor de traversare. Și este mai bine să notați imediat lățimea lor.
 • Mai mult, de-a lungul liniilor planificate, este posibilă tăierea canelurilor, a căror lățime trebuie să fie de 3 mm mai mare decât lățimea bârnei. Adâncimea canelurilor poate fi cuprinsă între 5 și 15 mm - vor fi instalate pași. Puteți, desigur, să limitați aspectul, nu sculptați canelurile, dar cu canelurile vor fi mai fiabile.
 • Acum puteți trece la instalarea pașilor. În cazul în care acestea sunt înșurubate pastilelor cu șuruburi, este recomandat pentru a detalia mai întâi o gaură pentru ei - aceasta va avertiza crăparea lemnului de-a lungul marginilor detalii. Atunci când sunt utilizate pentru fixarea unghiilor, ele trebuie să treacă prin articulațiile transversale și strânse, apoi să se aplece din spatele scării. Fixarea prin cuie nu va funcționa în cazul în care scara va fi instalat pe acoperiș, acoperite cu șindrilă, așa cum a ieșit, iar porțiunea pliată de prindere încă în măsură să-l deteriora.
 • Pentru a fixa modulul de pe linia de creastă, în partea superioară a scării, este necesar să fixați elementul de susținere, cel mai adesea situat într-un unghi drept față de structura principală. Este înșurubat din spatele rafturilor sau la capetele lor. Cu toate acestea, prima opțiune de montare este mai sigură și mai durabilă. Ca suport poate servi ca un fascicul puternic sau (de preferință) arătat în ilustrația de mai sus, o structură constând din șase plăci.

Ca element de sprijin, uneori se utilizează o bucată de lemn. Sunt de acord că acest lucru nu pare foarte fiabil și este mai bine să se oprească pe varianta de echipă propusă mai sus.

O atenție deosebită trebuie acordată rezistenței elementului suport, deoarece va depinde de fiabilitatea fixării scării pe creastă.

O astfel de scară poate fi utilizată ca o versiune portabilă sau staționară pentru ridicarea în zona de acoperiș a creasta. Dacă este planificată instalarea permanentă într-un anumit loc, atunci ar trebui aranjată astfel încât să poată face din ea cât mai multe lucrări de prevenire și reparare. Dacă nu este posibil un astfel de aranjament, se recomandă suplimentar fixarea luminatoarelor pe panta, permițând accesul tuturor celor care necesită monitorizarea și întreținerea regulată a elementelor de construcție a acoperișului, în special la canalele de ventilație și de coș.

A doua opțiune

Această scară diferă de modelul anterior la mărimea pieselor și la configurația elementului de susținere, dar este realizată într-un mod similar. Mai întâi, rafturile verticale sunt marcate, apoi etapele sunt fixate pe ele, iar nodul de sprijin, care are doar o structură puțin mai complicată, este asamblat ultima dată.

În multe privințe, similar cu designul anterior, care este, de asemenea, ușor de făcut prin forță proprie

Pentru fabricarea unei astfel de scări, vor fi necesare următoarele materiale:

- două panouri de calitate superioară cu o secțiune de 100 × 30 mm, cu o lungime corespunzătoare dimensiunii pantei;

- bucăți din tablă pentru trepte încrucișate de 100 × 30 × 710 mm - numărul lor depinde de lungimea rafturilor longitudinale;

- dimensiunea plăcii de rezemare 100 × 30 × 850 mm - o bucată;

- placă de montare 100 × 30 × 607 mm - două bucăți;

- placă extensibilă 100 × 30 × 462 mm - două bucăți;

- placa de legătură este de 100 × 30 mm, lungimea acesteia trebuie să fie egală cu lățimea scării - o bucată.

Cum aceste piese sunt asamblate într-un singur model al unității de prindere - puteți și nu spuneți. O ilustrare arată foarte clar dispozitivul său. care în explicații speciale, așa cum pare, nu are nevoie.

Dispozitivul nodului pentru fixarea scării de pe creasta acoperișului

Se poate nota doar faptul că, pentru rezistența nodului, două bare transversale ale cârligului din varianta prezentată sunt, de asemenea, strânse împreună prin răsucirea firului.

Și încă un punct interesant.

Dacă este necesar să aibă o scară universală care poate fi utilizat în mod universal, poate fi utilă varianta cu un element suport pliabil, așa cum este utilizat, de exemplu, un segment larg puternic de bord. Adică, nu se poate fixa șuruburi sau cuie fixedly înșurubate și prin instalarea pe bucla puternică, limitând deschiderea acestora doar la un unghi de 90 de grade sau cel care se află sub înclinarea acoperișului în raport unul cu altul.

Dacă o calitate superioară face un astfel de design, atunci când îl instalați pe acoperiș, va fi suficient să deschideți doar elementul de susținere și să fixați scara de pe acoperiș. În alte ocazii, poate fi folosit, ca de obicei, pentru a efectua alte lucrări pe casă sau în grădină.

A treia opțiune

Altă, ca să spunem așa, "lumină" - o variantă a unei scări de pe acoperiș - este o scară, proiectarea căruia poate fi numită cea mai ușoară fabricare. Singurul lucru important care trebuie luat în considerare atunci când se calculează este capacitatea scării să fie ținută în siguranță pe creastă și să mențină cu ușurință greutatea proprietarului casei.

Cât durează să faci o astfel de creastă? Nu mai mult de două ore, cu un ansamblu de calitate foarte înaltă

Gara de trecere poate fi realizată dintr-o singură placă și traversă, sau dacă este nevoie de un suport mai larg pentru acoperiș, două plăci sunt instalate ca bază.

Dispozitivul unei pasarele pe acoperiș - cu dimensiuni aplicate pentru fabricarea independentă

Pentru construirea scării veți avea nevoie de următoarele materiale:

 • O lățime de bord de 300 mm sau două, având o lățime de 150 ÷ ​​200 mm, o grosime de 25 mm. Lungimea plăcilor poate varia în funcție de dimensiunea pantei acoperișului. Placa va fi necesară pentru baza scărilor.
 • Două plăci de sprijin cu o secțiune de 100 × 25 mm și o lungime de 700-1000 mm, precum și o placă cu o lățime de 200, o grosime de 20 și o lungime care depășește lățimea bazei cu 200 mm. Este destinat pentru legarea plăcilor de susținere - aceste detalii sunt necesare pentru formarea unui design al unei unități de suport a unui design.
 • O bară cu o secțiune de 30 × 30 sau 40 × 40 mm - pentru fabricarea treptelor. Lungimea acestor șine ar trebui să depășească lățimea bazei cu 200 mm, adică treptele ar trebui să depășească 100 mm de fiecare parte a plăcilor montate vertical. Numărul de pași depinde de înălțimea scării. Acestea ar trebui să fie instalate în pași care pot varia de la 200 la 500 mm - acest parametru depinde de confortul ridicării unei anumite persoane.
 • În plus, vor fi necesare unghii sau șuruburi pentru asamblarea structurii. Atunci când se utilizează unghiile, acestea trebuie să fie pliate din spatele plăcilor principale, astfel încât lungimea acestora să fie de cel puțin 100 mm. Șuruburile cu șuruburi automate trebuie să aibă o lungime, ceva mai mică (cu 5 ÷ 7 mm) din grosimea totală a treptei și a bazei.

Un alt desen "manuscris", destul de ușor de înțeles pentru auto-instalare, este desenul pasarelei acoperișului

Ordinea de asamblare a scării diferă foarte puțin de procesul de fabricație al scării. Se efectuează după cum urmează:

 • Pe o suprafață plană, se pun una sau două plăci de bază. Dacă se folosesc două plăci, trebuie lăsat un mic spațiu între ele, care poate fi de 5 ÷ 10 mm. Este necesar pentru ventilație, precum și pentru compensarea vibrațiilor liniare de temperatură și umiditate a lemnului.
 • Apoi se face marcajul etapelor - acest proces se realizează cu ajutorul unei benzi și a unui simplu creion sau marcator. Pe liniile marcate, va fi mai ușor să navigați la fixarea barelor transversale, mai ales dacă baza este făcută din două plăci.
 • Următorul pas pe liniile de marcare aplicate pe bază este înșurubarea barelor superioare și inferioare ale treptelor. Ei vor fixa placile scarii unul pe celalalt, astfel incat celelalte bare transversale se vor fixa mult mai usor.
 • Mai mult, abaterile de la marginea superioară de 150 mm, pe capetele laterale ale plăcilor principale, este marcat locul de montaj al plăcilor suport. Marginile lor trebuie să depășească suprafața scării, de asemenea la 150 mm, iar sub - de la 500 la 1000 mm. Mai mult decât atât, este necesar să se instaleze aceste piese de sprijin, luând în considerare unghiul patinelor unul față de celălalt, deoarece acestea trebuie să se potrivească perfect cu creasta și suprafețele. Plăcile de susținere sunt fixate cu șuruburi autoportante, care trebuie înșurubate în trepte de 40-50 mm, prin orificii pre-găurite cu diametru mai mic.
 • Etapa finală a asamblării structurii este instalarea unei plăci transversale, care va conecta rigid placile de susținere.

A patra opțiune

Dacă este necesar să se facă o scară portabilă, care este planificată să fie folosită nu numai pentru acoperișuri, ci și pentru alte necesități, și este necesar ca, dacă este necesar, să fie mărită în lungime, este necesar să se acorde atenție versiunii de alunecare a structurii. Apropo, va funcționa și în cazul în care într-un complex cu casa există mai multe anexe cu acoperișuri, care diferă în dimensiunile de patine. În acest caz, o scară de alunecare, care are module de diferite lungimi, poate fi utilizată pentru inspectarea sau repararea acoperișului oricărei structuri.

Modulele scării de alunecare pot diferi în funcție de lungimea lor

Cea mai bună opțiune poate fi o scară formată din două module, care pot fi complet deconectate sau fixate într-o construcție cu lungimi diferite. Poate fi folosit ca scară de acoperiș sau atașat și poate fi utilizat pentru curățarea sau repararea, de exemplu, a unui sistem de drenare fixat pe acoperișul acoperișului.

Această schemă vă va ajuta să înțelegeți proiectarea scării de alunecare și să vă pregătiți pentru asamblarea acesteia toate detaliile necesare.

Pentru a realiza un design cu două module, prezentat în diagramă, vor fi necesare următoarele materiale:

 • Patru grinzi de 60 × 35 mm în secțiune transversală - pentru producția de rafturi. Lungimea lor poate fi diferită sau egală, de exemplu, poate fi de 1800 mm.
 • Un fascicul cu o dimensiune de 30 × 25 mm este utilizat pentru a face pași care vor fi fixați în trepte de 350 mm. Lățimea modulului principal de scară, care va fi întotdeauna în partea de jos, conform schemei, ar trebui să fie de 520 mm, iar partea superioară - 450 mm, deoarece trebuie să intre între rafturile primului. În consecință, durata pașilor pentru diferite module va fi diferită. Pentru modulul principal, acest parametru trebuie să fie de 470 mm, iar pentru partea superioară de 400 mm. Numărul de bare va depinde de înălțimea aleasă a fiecărui modul. În acest caz, pasul trebuie să fie unificat pentru toate părțile scării pliante.
 • În plus față de cherestea este necesar să se pregătească:

- Două cârlige fiabile fixate pe capetele superioare ale rafturilor modulului superior. cu ajutorul lor va fi cuplat la dispozitivele de fixare montate pe creasta;

- La capetele superioare ale modulului principal inferior, trebuie fixate suporturile pe care urmează să fie fixate modulul superior și, împreună cu ele, lungimea scării poate fi mărită la jumătate.

- Pentru o fixare mai fiabilă a modulului superior la cel inferior, sunt necesare două brațe, fixate pe părțile laterale ale rafturilor imediat superioare celei mai joase etape.

- Pentru părțile inferioare ale rafturilor modulului, este necesar să se asigure acoperirea metalică care se pune pe barele rafturilor;

- Pentru a fixa pașii de pe rafturi, se poate utiliza metoda de conectare "în jumătate de copac", introducerea pașilor prin metoda "groove-spike". Iar diagrama arată folosirea elementelor de fixare special concepute pentru acest scop din plastic rezistent la șoc, care sunt înșurubate cu șuruburi pe partea interioară a rafturilor. În aceste clipuri sunt introduse pași și marginile acestora vor fi protejate de umiditate. Dacă, totuși, este selectată una dintre metodele de atingere pentru a asigura pașii, pașii trebuie făcuți puțin mai mult. Este lungimea excesivă care va fi utilizată pentru echiparea conexiunilor.

- Părți de reținere metalice - suporturi fixate sub toate etapele sau cel puțin sub cele pentru care va cădea o sarcină grea. În particular, o astfel de întărire este văzută ca fiind deosebit de necesară atunci când se presupune că se fixează brațele care leagă cele două module.

Dacă înțelegeți acest design, puteți ajunge la concluzia că nu există nimic dificil în fabricarea și asamblarea acestuia.

Ansamblul unei astfel de scări de alunecare este aproape același cu cel obișnuit. Fiecare dintre module este asamblat separat, ca o scară standard, dar pentru fiecare, apoi, în anumite locuri, sunt fixate parantezele necesare pentru a se uni într-o singură structură.

Astfel, s-au prezentat variante relativ simple de acoperișuri de fabricație și de instalare a structurilor fabricate. Dacă nu aveți încă scări la creasta casei dvs., atunci merită să luați serios în considerare problema achiziției sale - fie achiziționarea, fie auto-asamblarea. Este foarte important să existe posibilitatea accesului liber la toate comunicațiile situate pe acoperișul clădirii, la secțiunile acoperișului. Toate problemele care apar vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar inspecția și prevenirea periodică a hornurilor și ventilației vor asigura o ședere confortabilă și sigură în casă.

Și la sfârșitul publicației - sigur că cititorul va deveni un film interesant și informativ, arătând dispozitivele originale care asigură siguranța muncii pe acoperiș.