Jgheaburi de încălzire: instalarea unui sistem de încălzire pe acoperiș și a jgheaburilor cu mâinile proprii

Materiale

În primăvara timpurie și toamna târzie, toți proprietarii se confruntă cu problema înghețării raidurilor de acoperiș și înghețarea în scurgerile de apă topită. Dacă nu este rezolvată în timp, siguranța oamenilor, precum și securitatea proprietății lor, vor fi amenințate cu gheață mare și zăpadă înghețată de zăpadă care cade din acoperiș.

O soluție bună este încălzirea scurgerilor, ceea ce va împiedica formarea gheții.

Ar trebui să încălzesc jgheabul

În timpul lunilor de iarnă, în majoritatea regiunilor din țara noastră predomină înghețurile și ploile abundente. Ca urmare, pe acoperiș se acumulează mase grele de zăpadă. Creșterea temperaturii provoacă mai întâi decongelarea acestora, iar apoi dezghețarea activă. În timpul zilei, apa topită scapă până la marginile acoperișului și în canale. Noaptea îngheață, ceea ce duce la distrugerea treptată a elementelor acoperișului și a jgheaburilor.

Iciculele și un conglomerat de zăpadă și gheață înghețate se acumulează pe marginea acoperișului. Din când în când se destramă, amenințând siguranța oamenilor de mai jos și proprietățile lor, integritatea sistemului de drenare și elementele decorului fațadei. Preveniți toate aceste probleme numai prin asigurarea drenajului nestingherit al apei topite. Acest lucru este posibil numai dacă marginile acoperișului și sistemul de drenaj sunt încălzite.

Se întâmplă că, pentru a reduce costul sistemului de încălzire, este pus doar pe suprafața acoperișului. Proprietarul are încrederea că acest lucru va fi suficient.

Totuși, acest lucru nu este cazul. Apa va curge în jgheaburi și coșuri, unde la sfârșitul zilei va îngheța, deoarece nu există încălzire acolo. Scurgerile vor fi înfundate cu gheață, astfel încât nu vor putea să ia apă dezghețată. În plus, există pericolul deteriorării lor mecanice.

Astfel, pentru a obține un rezultat bun, este necesar să se doteze încălzirea acoperișului și a jgheaburilor din jur. În majoritatea cazurilor, cablul de încălzire este montat pe cornișoanele de acoperiș, în interiorul jgheaburilor și chiuvetelor, în secțiunile articulațiilor fragmentelor de acoperiș, de-a lungul liniilor capetelor. În plus, încălzirea trebuie să fie prezentă pe întreaga lungime a conductelor de scurgere, în bazinele de apă și în dalele de drenaj.

Caracteristicile aranjamentului sistemului de încălzire

Modalitățile de acoperire a acoperișurilor de diferite tipuri pot varia. Acestea sunt acoperișurile așa-numite "reci" și "calde". Să analizăm caracteristicile fiecărei opțiuni.

Încălzirea acoperișurilor reci

Acesta este numele unui acoperiș izolat termic cu o bună ventilație. Cel mai adesea, astfel de acoperișuri sunt situate deasupra spațiilor de mansardă nerezidențiale. Nu lăsă căldura afară, așa că acoperirea de zăpadă nu se topește pe toată iarna.

Pentru astfel de structuri, va fi suficientă instalarea unui sistem de încălzire pentru scurgere. Puterea liniară a cablului pus trebuie să crească treptat. Începeți cu 20-30 wați pe p / m și finalizați 60-70 wați pe metru de drenaj.

Cum să încălzi un acoperiș cald

Unul cald este considerat un acoperiș cu insuficiență termică insuficientă. Acestea lasă căldura să iasă, astfel încât chiar și la temperaturi negative de pe suprafața acoperișului cald, capacul de zăpadă să se dezghețe. Apa formată curge spre fragmentele reci ale acoperișului și îngheață, formând astfel gheață. Din acest motiv, este necesară încălzirea marginii acoperișului.

Este realizată sub forma unor secțiuni de încălzire așezate de-a lungul marginii acoperișului. Ele sunt puse în formă de bucle cu o lățime de 0,3-0,5 m. În același timp, puterea specifică a sistemului de încălzire care rezultă ar trebui să fie de la 200 la 250 W pe metru pătrat. Aranjamentul de încălzire a scurgerilor se realizează similar cu cel utilizat pentru acoperișul rece.

Încălzire pentru scurgere: din ce constă

Pentru încălzirea acoperișului și a jgheaburilor, cel mai des folosit sistemul cu cablul de încălzire. Să luăm în considerare elementele sale de bază.

Bloc de distribuție

Concepute pentru comutarea puterii (rece) și a cablurilor de încălzire. Structura nodului include elementele:

 • un cablu de semnal care conectează senzorii la unitatea de comandă;
 • cablu de alimentare;
 • Cuplaje speciale folosite pentru a asigura integritatea sistemului;
 • cutie de montare.

Unitatea poate fi montată direct pe acoperiș, prin urmare ar trebui să fie bine protejată de umiditate.

Senzori de diferite tipuri

În funcționarea sistemului pot fi utilizate trei tipuri de detectoare: apă, precipitații și temperatură. Ele sunt situate pe acoperiș, în jgheaburi și scurgere. Principala lor sarcină este colectarea informațiilor pentru controlul automat al încălzirii.

Datele colectate sunt transmise controlorului, care le analizează, decide să oprească / activeze echipamentul și selectează modul optim de operare.

controlor

"Creierul" întregului sistem este responsabil pentru munca sa. În versiunea cea mai simplificată, poate fi orice dispozitiv termoregulator. În acest caz, intervalul minim de funcționare al dispozitivului ar trebui să fie cuprins între +3 și -8 grade C. În acest caz, controlul și comutarea sistemului nu pot fi complet automatizate, va fi necesară intervenția omului.

O opțiune mai convenabilă pentru operare este utilizarea unui dispozitiv electronic de control sofisticat cu posibilitatea de programare. Acest echipament este capabil să controleze independent procesul de topire precipitații, cantitatea lor, monitoriza temperatura. Controlorul răspunde rapid la schimbările care apar și ia cele mai bune decizii, alegând cel mai bun mod de funcționare pentru echipamentele de încălzire în condițiile existente.

Scutul managementului

Acesta este conceput pentru a controla întregul sistem și a asigura siguranța atunci când este utilizat. Pentru aranjarea unui nod, se folosesc de regulă următoarele elemente:

 • automat automat de intrare;
 • RCDs (este, de asemenea, un dispozitiv de deconectare);
 • contactor cu patru poli;
 • lumina de avertizare.

În plus, va fi necesar să se pună pe fiecare dispozitiv de protecție cu un singur pol de fază, precum și protecția circuitului termostatului.

În plus, în timpul instalării vor fi necesare componente pentru fixare: cuie de acoperiș, șuruburi, nituri. Veți avea nevoie de tuburi de contracție și o bandă specială de montare.

Cablu de încălzire: cum să alegi cea potrivită

Poate că cel mai important element al sistemului poate fi considerat un cablu de încălzire. În practică, alegeți între dispozitive de două tipuri: cablu autoreglabil și rezistiv. Luați în considerare toate dezavantajele și avantajele utilizării ambelor opțiuni.

Caracteristici de cablu de tip rezistiv

Diferă în simplitatea principiului muncii. În interiorul unui astfel de cablu este un conductor metalic cu rezistență ridicată. Atunci când este furnizată energie electrică, acesta începe să se încălzească rapid și dă căldură obiectului încălzit. Sistemul cu cablu rezistiv este foarte simplu de utilizat și nu necesită costuri ridicate.

Principalele avantaje ale utilizării acestui tip de cablu sunt lipsa curenților de pornire la pornire, costul redus al firului rezistiv și prezența unei puteri constante.

Ultima afirmație poate fi atribuită controversatului. Întrucât, în unele cazuri, puterea constantă va fi mai degrabă un dezavantaj. Acest lucru se va întâmpla dacă secțiunile sistemului vor simți necesitatea unor cantități diferite de căldură. Unele dintre ele se pot supraîncălzi, iar restul, dimpotrivă, vor primi mai puțină căldură.

Pentru a regla gradul de încălzire al sistemului cu un cablu rezistiv, termostatele sau alte dispozitive sunt în mod necesar utilizate. Eficiența și profitabilitatea funcționării unui astfel de sistem depind de corectitudinea configurației, astfel încât realitatea este adesea destul de departe de a fi dorită. În acest caz, cablul rezistiv este mult inferior cablului de auto-reglare.

Specialiștii recomandă, dacă este posibil, stabilirea unui cablu rezistiv de zonă. Acest soi se distinge prin prezența unui filament de încălzire din nichrom. Puterea lui nu depinde de dimensiune, dacă este necesar, cablul poate fi tăiat. De asemenea, avantajele cablurilor de încălzire pot fi atribuite simplității instalării și funcționării pe termen lung.

Cablu de auto-reglare și nuanțe ale muncii sale

Diferă printr-un dispozitiv mai complicat. În interiorul unui astfel de cablu sunt două conductoare de încălzire, în jurul cărora există o matrice specială. Acesta "ajustează" rezistența cablurilor, în funcție de temperatura mediului ambiant. Cu cât este mai mare, cu atât mai puțin se încălzește cablul și viceversa, cu cât este mai rece în jur, cu atât mai bine se încălzește.

Avantajele unui cablu de auto-reglare sunt multe. În primul rând, funcționarea normală nu necesită instalarea unui complex de dispozitive de control: detectoare și regulatoare de temperatură. Sistemul va fi reglat independent, cu supraîncălzirea sau încălzirea insuficientă, așa cum se poate întâmpla cu un cablu rezistiv, nu se va întâmpla.

Sârma autoreglabilă poate fi tăiată. Lungimea minimă a segmentului este de 20 cm, caracteristicile sale de performanță nu se vor schimba cu lungimea. În timpul procesului de instalare, cablurile pot fi traversate, dacă este necesar și chiar răsucite, acestea vor funcționa ca de obicei. Instalarea și funcționarea cablului de autoreglare este foarte simplă. Acesta poate fi montat în exteriorul sau în interiorul unui obiect încălzit.

Există dezavantaje ale sistemului. Mai întâi de toate, este cost. Cablul de auto-reglare costă aproximativ 2-3 ori mai scump rezistiv. În același timp, trebuie luată în considerare faptul că va fi mai ieftin să operezi. Un alt dezavantaj este îmbătrânirea treptată a matricei de auto-reglare, ca urmare a căreia, în timp, cablul autoreglabil se descompune.

Cum se calculează sistemul de încălzire

Experții recomandă alegerea pentru sistemul de încălzire a cablurilor pentru acoperișuri și jgheaburi cu o putere de cel puțin 25-30 W pe metru. Este necesar să se știe că cablurile de încălzire de ambele tipuri sunt utilizate în alte scopuri. Pentru aranjarea podelelor calde, de exemplu, dar puterea lor este mult mai mică.

Consumul de energie este evaluat în modul activ. Aceasta este perioada în care sistemul funcționează la sarcină maximă. Aceasta durează în total de la 11 la 33% din întregul sezon rece, care durează în mod condiționat de la mijlocul lunii noiembrie până la jumătatea lunii martie. Acestea sunt valori medii, pentru fiecare localitate ele sunt diferite. Puterea sistemului trebuie calculată.

Pentru ao determina trebuie sa cunoasteti parametrii sistemului de drenaj. Dăm un exemplu de calcule pentru un design standard cu o secțiune transversală verticală de scurgere de 80-100 mm, cu un diametru de jgheab de 120-150 mm.

 • Este necesar să se măsoare cu precizie lungimea tuturor jgheaburilor pentru scurgerea apei și să se adauge valorile rezultate.
 • Rezultatul trebuie multiplicat cu două. Aceasta este lungimea cablului care va fi așezat de-a lungul porțiunii orizontale a sistemului de încălzire.
 • Se măsoară lungimea tuturor jgheaburilor verticale. Se adaugă valorile obținute.
 • Lungimea secțiunii verticale a sistemului este egală cu lungimea totală a jgheaburilor, deoarece în acest caz este suficientă o linie de cablu.
 • Lungimile calculate ale ambelor secțiuni ale sistemului de încălzire sunt adăugate împreună.
 • Rezultatul este înmulțit cu 25. Prin urmare, se obține capacitatea electrică de încălzire în modul activ.

Astfel de calcule sunt considerate aproximative. Cu mai multă exactitate, totul poate fi calculat dacă utilizați un calculator special pe unul dintre site-urile de internet. Dacă calculele independente sunt complexe, merită invitat un specialist.

Unde să amplasați cablul de încălzire

De fapt, sistemul de încălzire pentru jgheaburi nu este atât de complicat, totuși, pentru ca acesta să funcționeze cât mai eficient posibil, este necesar să se așeze cablul în toate zonele în care se formează gheața și în locurile în care cădea zapada topită. În văile de acoperiș, cablul este montat în sus și în sus, cu o lungime de două treimi din vale. Minimum - 1 m de la începutul consolei. Fiecare metru pătrat al văii ar trebui să aibă o putere de 250-300 de wați.

Pe marginea pervazului, firul este așezat sub formă de șarpe. Pasul șarpe pentru acoperișuri moi - 35-40 cm, pe acoperișuri grele, face un multiplu al imaginii. Lungimea balamalelor este aleasă în așa fel încât pe suprafața încălzită să nu existe zone reci, în caz contrar se va forma gheață. Cablul este așezat pe linia de separare a apei de către dropper. Poate fi 1-3 fire, alegerea se face pe baza designului sistemului.

Cablul de încălzire este montat în interiorul jgheaburilor. De obicei sunt așezate două fire, puterea este aleasă în funcție de diametrul jgheabului. În interiorul jgheaburilor se montează un conductor de încălzire. O atenție deosebită trebuie acordată ieșirilor țevilor și canalelor. De obicei este necesară o încălzire suplimentară.

Tehnologia aranjamentului sistemului de încălzire

Vă oferim să studiați instrucțiunile detaliate pentru instalarea sistemului de încălzire a acoperișului și a jgheaburilor cu mâinile proprii. Efectuăm lucrările în etape.

Marcați secțiunile viitorului sistem

Planificăm locurile unde va fi așezat cablul. Este important să țineți cont de toate întoarcerile și de complexitatea lor. Dacă unghiul de rotație este prea abrupt, se recomandă tăierea cablului în părți de lungime necesară și apoi conectarea acestuia prin cuplaje. Când marcați, examinați cu atenție baza. Nu ar trebui să existe proeminențe sau colțuri ascuțite, altfel integritatea cablului va fi în pericol.

Fixăm cablul de încălzire

În interiorul jgheaburilor, cablul este fixat cu o bandă specială de montare. Este fixat pe fir. Bandă este de dorit pentru a alege cele mai durabile. Cablul rezistiv este fixat cu o bandă la fiecare 0,25 m, auto-ajustare - după 0,5 m. Fiecare bandă de bandă este fixată suplimentar cu nituri. Locurile pentru instalarea lor sunt tratate cu un material de etanșare.

În interiorul jgheaburilor, pentru fixarea cablului se folosește aceeași bandă de montaj sau tubulatură termocontractabilă. Pentru piese mai lungi de 6 m, se folosește suplimentar un cablu metalic. Un cablu este atașat la acesta pentru a îndepărta încărcătura de la acesta din urmă. În interiorul canalelor, cablul de încălzire este atașat la bandă și nituri. Pe acoperiș - pe banda de montaj, lipită pe materialul de etanșare sau pe spuma de montaj.

Notă importantă de la specialiști. Se poate părea că aderența materialului de acoperire la materialul de etanșare sau spumă nu este suficientă pentru o conexiune fiabilă. Cu toate acestea, este strict interzisă purtarea găurilor pe materialul de acoperiș sub nituri. În timp, acest lucru va duce în mod inevitabil la apariția unor scurgeri, iar acoperișul va deveni inutilizabil.

Instalarea cutiilor de montare și a senzorilor

Am selectat locul de sub cutiile de joncțiune și le-am instalat. Apoi sunăm și măsoarăm cu precizie rezistența de izolație a tuturor secțiunilor rezultate. Am introdus senzorii termostatului, punem semnalele de alimentare și de semnal. Fiecare senzor este un dispozitiv mic cu un fir, lungimea acestuia poate fi reglată. Detectoarele sunt amplasate în locații strict definite.

De exemplu, pentru un senzor de zăpadă, este selectat un loc pe acoperișul casei, un detector de apă în partea inferioară a jgheabului. Toate lucrările se efectuează în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Conectați detectoarele la controler. Dacă clădirea este mare, senzorii pot fi combinați în grupuri, care ulterior sunt conectate la un controler comun.

Montați automatizarea în ecran

Mai întâi pregătim locul în care va fi instalat sistemul de control automat. Cel mai adesea, acesta este un tablou aflat în interiorul clădirii. Aici sunt instalate controlerul și grupul de protecție. În funcție de tipul de controler, nuanțele instalării sale pot fi ușor diferite. Cu toate acestea, în orice caz, va avea terminale pentru conectarea detectoarelor, cablurilor de încălzire și pentru alimentarea cu energie.

Stabiliți un grup de protecție și apoi măsurați rezistența cablurilor instalate anterior. Acum trebuie să testați oprirea automată a siguranței pentru a afla cât de bine își gestionează funcțiile.

Dacă totul este în ordine, programăm termostatul și pornim sistemul în funcțiune.

Eroare tipică la instalarea sistemului

Instalatorii experimentați disting greselile tipice admise adesea de cei care pentru prima dată instalează independent jgheaburi de încălzire:

 • Erori la proiectare. Cea mai comună este ignorarea caracteristicilor specifice ale unui anumit acoperiș. La proiectare, nu se acordă atenție marginilor reci, zonelor calde, zonelor de scurgere etc. Ca urmare, pe unele porțiuni ale acoperișului, gheața continuă să se formeze.
 • Erori la fixarea cablului de încălzire: sârmă mobilă, "agățat" pe banda de montaj, găuri în acoperiș pentru dispozitive de fixare, utilizarea unei benzi care este proiectată pentru a instala o podea caldă pe acoperiș.
 • Instalarea clemelor de plastic destinate lucrărilor interne, ca elemente de fixare. Sub influența ultraviolete, ele vor deveni fragile și se vor prăbuși mai puțin de un an.
 • Suspendarea cablului de încălzire în scurgere fără fixare suplimentară pe cablu. Aceasta conduce la ruperea firului datorită expansiunii de temperatură și gravitației gheții.
 • Instalarea cablurilor de alimentare care nu sunt proiectate pentru a fi așezate pe acoperiș. Ca urmare, există o defecțiune a izolației, care amenință să deterioreze curentul.

Greselile pot fi atribuite poziționării cablurilor în zone în care utilizarea lor nu este necesară. Lucrarea lui va fi inutilă, iar proprietarul va trebui să-l plătească.

Video utile despre acest subiect

Informații interesante despre cablurile de încălzire și sfaturi utile pentru instalarea acestora sunt prezentate în următoarele videoclipuri.

Caracteristicile cablului de încălzire autoreglabil:

Cum se asamblează un sistem de încălzire pentru jgheaburile de apă de ploaie:

Instalare de sisteme de incalzire montare industriala:

Practica arată că în sezonul rece este necesar să se încălzească jgheaburile. Acest lucru face posibilă scăderea gheții și garantarea protecției împotriva zăpezii bruște. Puteți aranja un astfel de sistem. Poate că cel mai dificil este să-l calculați și să selectați zonele în care trebuie să puneți cablul de încălzire. Această parte a lucrării poate fi încredințată profesioniștilor. După primirea calculelor și a proiectului, instalarea ulterioară este ușor de implementat independent.

Totul despre sistemele moderne de încălzire electrică a acoperișului, a acoperișului și a jgheaburilor

Împreună cu primul îngheț revigorant, iarna rusă aduce multe probleme: tone de zăpadă pe acoperiș, gheață și gheață care cad pe cap. Și, la urma urmei, gheața de pe acoperiș nu este doar un risc pentru oamenii care stau jos să sufere o vătămare gravă, ci și distrugerea constantă a jgheaburilor și jgheaburilor agățate. Să nu mai vorbim de faptul că supraîncărcările mari cu zăpadă sau gheață pot crea distorsiuni și distrugeri ale acoperișului. Înarmat cu o lopată sau aranjați încălzirea profesională a acoperișului casei dvs.? Să decidem împreună!

Proiectarea unui sistem anti-uscare este o sarcină destul de complicată de inginerie. Este important să se ia în considerare mai mulți factori, de la configurația acoperișului și care se termină cu amenajarea tuturor proeminențelor și vizierelor. Dar, după ce ați abordat acest proces cu atenție și atenție studiind acest articol, puteți instala personal cablul pe acoperișul casei dvs.

conținut

Fericirea pe cap sau de unde provin ghețurile?

Ești curios să știi de ce se formează gheața pe marginea acoperișului? Și de unde provin ei iarna, pentru că zăpada trebuie să se topească?

Lucrul este că fulgii de zăpadă, care cad pe un acoperiș relativ cald, se topesc și pur și simplu se scurge. Treptat, ele depășesc o temperatură superficială la suprafață și cad pe o corniță foarte rece, care se află în afara clădirii și nu mai primește căldură din ea. Aici, apa îngheață, formând gheață mare. Și ne dau deja atât de multe probleme.

Educația de pe acoperișul "cocii de gheață" indică prezența unei diferențe de temperatură grave între partea încălzită a acoperișului și cornierul neîncălzit. Și pot exista mai multe motive pentru acest lucru.

Motivul nr. 1. Izolarea termică incorectă

Rețineți că puneți pe acoperiș - cel mai adesea din cauza izolației necorespunzătoare. Deci, în cazul în care pierderea de căldură a casei merge în mare parte prin acoperiș (în absența izolației termice normale), atunci această căldură ușor podtaplivaet și zăpadă pe acoperiș. Și una, așa cum ați înțeles deja, creează principalele probleme.

Și, în cazul în care gheața de pe acoperiș - un semn care este proiectat pentru a proporțiilor de acoperiș a fost greșit, doar doi sau trei ani, toate acestea vor veni în lateral: putrezire izolare, mucegai pe pereți și mirosul de igrasie. De aceea, într-un acoperiș ideal echipat corespunzător în încălzire nu este nevoie, deoarece gheața nu este formată. Dacă numai vremea nu contează.

Motivul 2. Caracteristicile climatului

Potrivit meteorologului, în timpul iernii, în medie, până în 70 de sărituri de temperatură sunt înregistrate în Rusia, prin marcajul de 0 ° C! De fapt, astfel de fluctuații oferă, de asemenea, cele mai multe probleme. Deci, aerul se încălzește rapid și se răcește rapid, zăpada începe să se topească - și apoi se transformă deja în gheață.

Înghețurile puternice în timpul nopții se înlocuiesc cu un dezgheț și apoi - o temperatură minuscă neașteptată. O imagine familiară? Vremea din acea zonă este exact așa? Dezghețările sunt deosebit de problematice, când pentru o zi temperatura stradală poate fi găsită cu ușurință pe ambele părți ale marcajului zero. Ca urmare, zăpada de pe acoperiș în timpul zilei se topeste, iar noaptea - îngheață rapid.

Motivul nr. 3. Construcție completă a acoperișului

Complexitatea sa se adaugă popular pe turle de acoperiș, colțuri interioare, coliere și platforme orizontale. Toate acestea formează o acoperire suplimentară de zăpadă, ceea ce oferă și mai multe probleme. De ce designeri și a recomandat pentru latitudinile de ruși să prefere forma simplă a acoperișului, la un unghi de 30 °, iar în Europa, să-i fantezii, ei au atât de mult nu există zăpadă.

Ce este periculos pentru acoperiș?

De ce să vă fie frică? Prima apă înghețată de pe cornișă formează un baraj de gheață, în fața căruia continuă să se acumuleze apă. Conform legilor fizice invizibile, lichidul începe să se deplaseze în sus de cusăturile îmbinărilor acoperișului, pe măsură ce apa se mișcă în vasele comunicante (acestea sunt folosite ca nivel de hidrocentrare a clădirii). Și asta, la rândul său, cauzează scurgeri!

Iar gheața reușește să se formeze nu numai pe acoperiș, ci și în jgheaburi și chiar în conductele de scurgere verticale. Și dacă apa dezghețată nu mai există datorită unei scurgerii înghețate de gheață, aceasta începe să se scurgă sub acoperirea acoperisului. Și există un sistem de încălzire și un orificiu de evacuare la spațiul interior de umiditate se va găsi întotdeauna: găuri pentru folie impermeabilă la apă, după un capsator, discontinuități minore deteriorarea articulațiilor cu elemente de acoperiș. Rezultat - căpriori putred, izolarea și reproducerea brută a ciupercii pe spațiul pod.

În plus, dacă ați întâlnit vreodată un jgheab rupt, trebuie să știți că aceasta este lucrarea de uzură obișnuită și zăpadă topită, când nu există un sistem de protecție împotriva înghețării.

De asemenea, dacă pe acoperis nu există zăpadă, t. se dezgheață constant și se mișcă în jos, apoi acoperirea acoperișului în sine va fi în cele din urmă supusă unor cicluri constante de congelare și decongelare. Și aceasta este o reducere tangibilă a duratei de viață a acoperișului. Iar acoperișul cel mai greu lovit moale, care este lipsit de praf de piatră și bloca-l stăvilare, pauze placi ceramice, și acoperișuri rola curge în cele din urmă în apă. Chiar și metalul izbucnește din gheață.

De aceea încălzirea acoperișurilor este necesară pentru orice clădire, și nu numai în cazul în care ghețurile amenință să cadă pe capul locuitorilor orașului. În plus, soluțiile tehnice moderne sunt destul de simple și sunt accesibile tuturor.

De ce nu aruncați doar zăpada?

Să observăm că astăzi se folosește în mod activ calea mecanică de luptă împotriva înghețării și a ghețurilor - este o lopată, o resturi și o racletă. Se pare că este mai ușor: batem toată această bogăție de pe acoperiș și e gata. Nu sunt necesare sisteme electrice, cabluri sau conducte de apă caldă. Dar, de fapt, neajunsurile acestei metode acoperă în totalitate toate avantajele sale:

 • Din jgheaburile înghețate înghețate și stricate jgheabul.
 • La curățarea acoperișului, este ușor să zgâriți acoperirea acoperișului, ceea ce va duce rapid la coroziunea sa.
 • În timpul curățării zăpezii cu el, de multe ori un om pleacă de pe acoperiș.

În plus, jgheaburile cu gheață sunt, de asemenea, periculoase. Ele devin prea grele și într-un moment se pot prăbuși pur și simplu pe capetele oamenilor din apropiere. Și nu trebuie să menționăm cât de repede se pot aștepta reparații.

Convins? Atunci să mergem mai departe!

De ce puneți încălzirea și care sunt opțiunile?

Există trei motive pentru instalarea unui sistem special de încălzire pe acoperiș:

 1. Siguranța oamenilor, a animalelor și a bunurilor personale care pot intra în zonă sub gheață și blocuri de gheață. Sunt de acord, este insultă nu numai pentru a obține o contuzie de la un bloc de gheață laminate, dar, de asemenea, pentru a bate masina ta preferata.
 2. Reducerea greutății pe acoperiș și a întregii clădiri care poate crea gheață.
 3. Conservarea integrității sistemului de acoperiș și drenaj, protecția împotriva distrugerii datorată formării gheții.

Dar să vedem câteva concepte specifice.

Acoperișurile, pe care atât zăpada cât și gheața se topesc la o temperatură de -10 ° C, se numesc "calde". Aici au doar probleme cu glazura și fără încălzire suplimentară nu pot face în nici un fel. Dacă gheața de pe acoperiș se topește încă la o temperatură mai scăzută, un astfel de acoperis se numește "fierbinte", iar un sistem convențional de încălzire prin cablu poate fi deja insuficient.

Pentru a scăpa de gheață pe acoperiș, astăzi se folosesc aceste metode:

 • Cel mai rar tip de încălzire a acoperișului pentru astăzi este sistemul electroimpuls. Pentru ei este nevoie de echipamente costisitoare, care se plătesc doar în câțiva ani, datorită unui consum destul de redus de energie electrică. Dar jgheaburile și jgheaburile în acest fel nu protejează împotriva gheții.
 • Încălzirea acoperișului cu un cablu de încălzire este cea mai modernă și mai sigură cale de a scăpa de gheață. Un astfel de sistem este convenabil pentru a încălzi nu numai marginea acoperișului, ci și jgheaburile și scurgerile, și structura cea mai complexă.
 • A treia metodă - aplicarea de emulsii speciale pe acoperiș, care împiedică înghețarea. Dar emulsiile nu sunt ieftine și trebuie aplicate de mai multe ori pe acoperiș într-o singură iarnă.

Cea mai populară este încălzirea electrică a acoperișului și a scurgerilor conectate, după cum va fi discutat mai târziu.

Amenajarea încălzirii electrice a acoperișului și a jgheaburilor

Deci, cea mai simplă și cea mai populară soluție a problemei este de a încălzi cornișoanele cu un șarpe. La 1 metru de cornișă va fi necesară instalarea a 6-8 metri de cablu pentru a ajunge la o putere de aproximativ 180 W / m pe același pătrat.

Există, de asemenea, o soluție mai economică dezvoltată de unele firme moderne: foile de cupru sau oțel sunt montate sub cablu, ceea ce este mai puțin eficient. O astfel de instalație este suficientă pentru a funcționa la o putere de 30 W / m. căldură va fi distribuită de la cablu deja cu 25-30 cm și consumul total de energie va fi redus de 6-8 ori, ceea ce este foarte esențial pentru o casă privată. Rețineți că astfel de sisteme de încălzire sunt chiar mai rezistente la foc.

Esența acestui sistem

Există un sistem pentru încălzirea acoperișului acestor elemente:

 1. Cablu de încălzire.
 2. Automatizare.
 3. Elemente suplimentare pentru fixare.
 4. Rețea de distribuție electrică.

Inima cablului de încălzire este o matriță de încălzire, iar diferiții producători dau o viață diferită.

Selectarea echipamentului necesar

Un sistem automat sofisticat își asumă locația în locațiile cele mai critice ale senzorilor care vor putea să monitorizeze temperatura și să pornească automat încălzirea atunci când există riscul formării de gheață. Și pot monitoriza nu numai temperatura, ci și umiditatea. De aceea, sistemul automat, deși este mai scump decât cablul convențional rezistiv cu 20%, însă economisește energia în sine.

Dar pentru întrebarea care este cel mai bun cablu - rezistiv sau autoreglementat - nu există un răspuns clar. Faptul este că pe acoperișurile unui design simplu pentru a instala un cablu rezistiv este economic mai profitabil, deoarece automatizarea complexă nu este necesară pentru aceasta: trebuie doar să reglați sistemul de cabluri în intervalul de temperatură dorit. Dar acoperișul cu patine diferite, ferestre de mansardă și alte elemente structurale, sistemul rezistiv nu mai este eficient - avem nevoie de un sistem de autoreglare. Deși încă un cablu de auto-reglare poate fi tăiat în bucăți chiar în momentul instalării, de ce întregul sistem de încălzire cu acesta este mult mai ușor de proiectat.

Desigur, există deseori situații în care pe un singur acoperiș este necesar să se combine două sisteme pentru a obține rezultatul dorit.

Finitatea instalării

Montați mai bine sistemul de încălzire în sezonul cald. Apoi, vom vorbi despre încălzirea separată a unui acoperiș plat și așezat.

Acoperiș plat încălzit

Cea mai simplă încălzire este un acoperiș plat cu parapete și canale interioare. În acest caz, este suficientă încălzirea doar a canalelor sau a puțurilor.

Aici, cablul este deja instalat în toate țevile externe. Dacă există o deversare de la diferite nivele ale acoperișului, atunci încălzim locul de deversare și calea probabilă a apei topite până la cel mai apropiat admis de apă.

Încălzirea acoperișului

Cablul de încălzire trebuie așezat în toate jgheaburile și conductele de scurgere de-a lungul perimetrului acoperișului. În plus, puteți instala un sistem de încălzire în astfel de zone cu probleme cum ar fi văile și părțile complexe ale acoperișului.

Dacă nu există o țeavă de scurgere de-a lungul marginii acoperișului sau un jgheab, atunci pur și simplu atârnați un cablu sub acoperiș - se va tăia gheața.

Rețineți că jgheaburile agățate trebuie să fie încălzite mai puțin decât cele încorporate - luați în considerare acest lucru atunci când proiectați o casă.

În plus, este mai sigur să atașați cablul la o bandă specială care păstrează acoperișul în integritate:

Cum de a alege accesorii de înaltă calitate?

Există doi indicatori principali care caracterizează calitatea cablului de încălzire. Deci, aceasta este puterea de repaus, care este măsurată la o temperatură a aerului de 0 ° C și puterea de operare, măsurată în gheață, la o temperatură de 0 ° C. De obicei, ambii producători de indicatori îndreaptă direct spre cablul de încălzire.

Din nefericire, în timp, puterea este mereu redusă, și cu atât mai rău este cablul pentru calitate - cu atât mai repede. Și reducerea puterii cablului de încălzire duce întotdeauna la faptul că sistemul de încălzire se înrăutățește și se înrăutățește cu funcțiile sale. Numai cele mai scumpe cabluri sunt capabile să nu-și schimbe capacitatea de 10 ani.

Dar luați în considerare astfel de subtilități. De exemplu, un producător străin indică de obicei puterea cablului cu o tensiune de alimentare de 240V, în timp ce în Rusia este de 220V. Și, prin urmare, puterea unui astfel de cablu este de fapt mai mică de 10%, ceea ce este important pentru calcule exacte. Prin urmare, este mai bine să cumpărați cabluri de încălzire de la astfel de companii, care își dezvoltă produsele în mod special pentru Rusia. Rețineți că deseori designerii sunt reasigurați și sfătuiesc cumpărătorul să monteze un cablu mai puternic decât este necesar.

Pentru propria dvs. siguranță, încercați să utilizați componente originale de la același producător ca și cablul. Și trebuie să fie cerută de la furnizorii care încearcă întotdeauna să economisească bani. Chiar mai bine - contactați direct reprezentantul oficial: acestea sunt ușor de găsit pe Internet și pot comanda imediat o instalare profesională.

Este important ca teaca exterioară a cablului să fie rezistentă la razele ultraviolete și să nu fie distrusă cu timpul.

Principalul lucru este să evitați greșelile!

Și acum, să analizăm toate erorile cele mai enervante în instalarea unui cablu de încălzire, care poate duce cu ușurință la probleme.

Greșeală # 1. Erecție îndelungată

Dacă fixați fără griji cablul, acesta poate fi ușor rupt în mai multe locuri. Din acest motiv, ca rezultat, întregul sistem de încălzire este distrus.

Greșeală # 2. mobilitate

Dacă cablul este mobil datorită faptului că acesta este atașat numai benzii de montare - acest lucru nu va dura doi ani. Și toate pentru că el va fi constant expus la efectele mecanice ale zăpezii și gheții.

Greșeala # 3. Incuietori incorecte

Un cablu de încălzire pentru acoperișuri nu poate fi atașat cu o bandă, care este utilizată pentru instalarea de podele calde. Clemele utilizate nu sunt absolut potrivite pentru fixarea cablului și sunt ușor de decuplat sub presiunea zăpezii în mișcare. De ce sunt clemele folosite pentru sexe? Aceasta este o măsură temporară, iar funcția lor se termină atunci când podelele sunt inundate cu un șapă de ciment.

De asemenea, nu este potrivit pentru acest scop și un dispozitiv special de fixare din plastic pentru cabluri, dacă este montat pe un clic. În câțiva ani, o astfel de fixare este ruptă de fragilitatea datorată razelor ultraviolete. Și cu atât mai mult nu puteți atașa legăturile din plastic alb - numai negru, și numai de la un producător bun. Șapele convenționale nu sunt mai ieftine pentru un acoperiș, desigur, și păstrează și cablul vizibil, dar nu vor trăi mai mult de o iarnă.

Greșeală # 4. Găuri excesive de montare

Orice deschidere pe acoperiș, chiar și bine sigilată cu un material de etanșare, de-a lungul anilor începe să scurgă. Prin urmare, este absolut greșit să depuneți eforturi pentru a fixa cablul cât mai strâns posibil.

Greșeala # 5. Izolarea incorectă a cablurilor

Dacă tubul termocontractabil este instalat pe vârful cablului de încălzire și este comprimat prin clește, atunci când firul este încălzit, scurgerea se pierde. Imaginați-vă consecințele?

Greșeala # 6. Absența unui cablu

Cablul de încălzire, desigur, poate fi coborât în ​​conducta de scurgere și fără cablu, dar expansiunea termică și greutatea gheții își vor face lucrurile - sistemul se va rupe.

Greșeala # 7. Utilizarea unui cablu greșit

Cablurile de alimentare care nu sunt proiectate pentru a fi așezate, nu pentru acoperiș, nu pot fi utilizate: sistemul va fi oprit definitiv și este posibil ca șocul electric să se aplice celor care îl ating.

De asemenea, nu puneți cablul acolo unde nu este necesar - de exemplu, pe garda acoperisului. Este doar o cheltuială suplimentară a energiei și nu mai mult.

Acoperirea prin încălzire și de scurgere: instalarea unui sistem eficient de topire a zăpezii cu mâinile tale

Zăpezile de iarnă, care furnizează atâtea momente plăcute adulților și copiilor, aduc multe probleme serviciilor publice și proprietarilor de case particulare. Și dacă acumularea de zăpadă pe drumuri, trotuare și alei de grădină este relativ ușor de îndepărtat, apoi se lupta cu troienele de zăpadă și formarea de gheață de pe acoperiș necesită un consum disproporționat de mare de energie, timp și bani. Nici un proprietar atent nu va permite ca această situație să șansă, pentru că acumularea de gheață pe cornișele și elementele de scurgere nu reprezintă doar un pericol pentru alții, dar, de asemenea, contribuie la distrugerea rapidă a acoperișului și a fațadei. Situația poate fi rectificată de un sistem care topeste zăpada în timp și nu permite formarea de gheață pe acoperiș.

Cauzele înghețării acoperișului și căile de eliminare a acestora

Dintre toți factorii care afectează longevitatea și integritatea acoperișului, formarea gheții este cea mai distructivă. Naled format din apă, care apare pe acoperiș în timpul iernii, în anumite condiții:

 • alternanța temperaturii atmosferice pozitive și negative, care contribuie la topirea constantă a zăpezii;
 • Construcție completă a acoperișului cu un număr mare de colțuri interioare, turnuri, coliere și zone orizontale pe care se adună capacele de zăpadă;
 • sistem impermeabil de izolare a acoperișurilor, care contribuie la pierderile de căldură prin suprapunere. Pe acoperisul cu pierderi mari de căldură, stratul inferior de acoperire de zăpadă se topește chiar și la temperaturi externe negative.

Trebuie să spun că chiar și pe un acoperiș construit de toate regulile, acumulările de zăpadă se topesc sub influența energiei solare. Apa, așa cum ar trebui să fie, ar trebui să fie expuse la canalele de scurgere și se lasă pe acoperiș, dar la temperaturi joase aerul nu poate ajunge la sol, congelare în cratere reci, tranșee și tuneluri. Procesul se desfășoară într-o manieră asemănătoare avalanșei, în timp ce crusta de gheață atinge o grosime care acoperă complet secțiunile transversale ale elementelor sistemului de drenaj.

Topirea zăpezii în timpul iernii duce deseori la o coborâre de tip avalanșă de pe acoperișul apei, care îngheață și blochează imediat canalele de drenaj

Pericolul acestui fenomen este următorul:

 • apa intră în stratul de acoperire, unde îngheață și extinde materialele de acoperire;
 • umiditatea contribuie la izolarea termică în putrefacție și la elementele din lemn ale sistemului de acoperișuri;
 • zăpada și înghețul creează o încărcătură crescută pe acoperiș, reducând perioada de funcționare;
 • apa curge pe fațadă și dăunează stratul de finisare, pereții și fundația;
 • ghearele și blocurile de gheață se formează pe ferestrele, cornișele și alte părți externe ale clădirilor, care creează un pericol pentru viețile altora și pot provoca daune vehiculelor și altor bunuri materiale.

Lupta cu formarea de gheață pe suprafața acoperișului poate fi acum realizată în mai multe moduri.

Îndepărtarea mecanică a zăpezii și gheții

Curățarea mecanică pentru o lungă perioadă de timp a rămas singura modalitate de a scăpa de zăpadă și de nalad. Se pare că cea mai simplă și mai ieftină opțiune, nu-i așa? De fapt, pentru a efectua lucrări pe acoperiș, va fi nevoie de personal cu personal calificat, echipament special și necesitatea blocării trotuarelor (și, în unele cazuri, a drumurilor). Cu toate acestea, nu este principalul dezavantaj al curățării manuale. Pericolul acestei metode este că lopețile, racletele și axele de gheață, chiar și cu manevrarea cea mai atentă, dăunează în mod inevitabil sistemului de acoperișuri și jgheaburi.

Pentru curățarea mecanică a acoperișurilor de zăpadă, alpiniștii industriali sunt adesea atrași

Utilizarea sistemelor anti-înghețare cu ultrasunete, laser și electroimpuls

În instalațiile cu ultrasunete, distrugerea gheții apare datorită unui impuls puternic la frecvențe de la sute de kHz la mai multe MHz. Lucrând pe acest principiu instrumente sunt folosite numai de consumul de energie foarte scăzut, la fel ca în restul metodei de distrugere cu ultrasunete are multe dezavantaje, inclusiv costul ridicat al echipamentelor (până la 200 EUR per 1 m de streșini), efecte negative asupra costurilor umane și de exploatare ridicate.

Chiar mai multe investiții necesită echipamente laser care utilizează centrale electrice de pompare CO2 și puterea fasciculului până la 250 W. Cu toate acestea, se constată, de asemenea, aplicarea sa la obiectivele strategice importante ale economiei naționale.

Instalațiile cu impulsuri electrice au fost utilizate pentru prima dată în 1967 pentru a împiedica apariția glazurii fuselajului și a aripilor aeronavelor. Puțin mai târziu, astfel de sisteme anti-înghețare au început să fie instalate pe clădiri. Metoda de purificare a electropulsului constă în instalarea conductorilor pe canalele de scurgere, jgheaburi și conducte. De câteva ori pe zi, instalația transmite un impuls care împiedică formarea de gheață. protecție destul de ridicat prețul de un metru de jgheab (20 până la 60 de euro) și o costuri considerabile de întreținere a limita utilizarea acestei metode, chiar dacă consumul de energie ultra-redus (setare de putere consumată este de 20 până la 50 W).

Aplicarea reactivilor chimici

Protecția prin mijloace chimice constă în faptul că planurile acoperișului sunt acoperite cu o emulsie specială, care împiedică cristalizarea lichidului și trecerea substanței în stare solidă. Utilizarea reactivilor speciali este o tehnologie destul de costisitoare, durata actiunii lor fiind inca mica, iar pentru aplicarea necesita echipamente speciale si personal instruit. De aceea, această metodă este justificată numai dacă nu este posibilă utilizarea altor opțiuni.

Reactivii chimici se descurcă cu succes la topirea zăpezii și a gheții, dar au un cost ridicat

Acoperiș de încălzire

Sistemele de încălzire ale celor mai problematice zone se bazează pe proprietățile conductorilor cu o rezistență internă ridicată care trebuie încălzită atunci când curge un curent electric. Simplitatea și ieftinitatea unor astfel de sisteme anti-înghețare contribuie la creșterea popularității lor în rândul proprietarilor de case particulare, așa că să vorbim despre această metodă mai detaliat.

Sistemul de acoperiș și drenare: dispozitiv și caracteristici

Încălzirea zonelor cele mai problematice ale acoperișului și a jgheaburilor poate împiedica formarea de gheață, elimină pericolul acumulării zăpezii și asigură îndepărtarea în timp util a umidității în timpul iernii. Eficiența sistemului anti-uscare este asigurată de cablurile electrice de încălzire care sunt echipate cu:

 • suprafețele acoperișului plat în apropierea cornițelor și bazinelor hidrografice;
 • vale;
 • jgheaburi;
 • canale și tăvi care sunt folosite pentru colectarea apei;
 • conducte de drenaj.

Pentru funcționarea eficientă a cablurilor de încălzire jgheab să fie echipate și elemente potențial mai periculoase ale sistemului de drenaj - locuri de transfer de apă din colectoarele Stormwater adiacent suprafeței de tăvi de sol, jgheaburi, etc...

Cablurile de încălzire sunt situate în zonele cele mai problematice ale acoperișului și drenajului

Proiectarea sistemelor de topire a zăpezii este similară în multe privințe cu dispozitivul de încălzire electrică. Sistemul oferă:

 • circuite separate din cablul de încălzire;
 • semnale și conductori de putere;
 • senzori de umiditate și temperatură;
 • dispozitive automate de control și protecție.

În cele mai simple sisteme de încălzire a acoperișului, un termostat mecanic sau electronic este utilizat pentru a porni încălzitoarele. Tensiunea este furnizată numai în funcție de starea senzorului de temperatură de pe acoperiș, astfel încât există cazuri când încălzirea acoperișului va avea loc în absența totală de zăpadă. Cel mai adesea, în modul manual sunt folosite sisteme simple anti-înghețare, făcând concluzii cu privire la necesitatea includerii acestora pe baza observațiilor vizuale.

În plus față de elementele de încălzire, sistemul de topire a zăpezii include o unitate de comandă, senzori, cabluri de semnal și de alimentare

Proiectele mai scumpe presupun instalarea unei unități de comandă, care decide cu privire la necesitatea de a activa încălzitoarele bazate pe citirea senzorilor de temperatură, umiditate și precipitații. Încălzirea are loc numai atunci când acoperișul și elementele jgheabului sunt acoperite cu zăpadă și gheață. În acest caz, senzorul de apă trebuie să semnalizeze o umiditate minimă, care este posibilă numai atunci când lichidul trece într-o stare agregată solidă. Imediat ce gheața se topește, senzorul de alarmă se umezește și alimentarea cu energie electrică se oprește. Astfel de sisteme sunt economice, iar munca lor nu necesită participarea umană.

De asemenea, ar trebui să ne amintim de cele mai avansate instalații de topire a zăpezilor, care analizează nu numai temperatura și umiditatea, ci și datele stației meteorologice care face parte din compoziția lor. Sistemele intelectuale sunt lipsite de inerție și pot funcționa "înaintea curbei", prin urmare ele sunt cele mai eficiente și mai economice.

Cum de a alege un sistem de încălzire pentru acoperișuri și jgheaburi

În sistemele de încălzire pe acoperiș se utilizează un cablu de încălzire cu rezistență sau autoreglabilă, cu o putere termică de cel puțin 20 W pe metru de funcționare.

 1. Elementul de combustibil al încălzitorului rezistiv funcționează pe principiul pierderilor ohmice în conductor și constă din una sau două fire de metal cu o rezistență internă ridicată. Stratul de protecție din plastic rezistent la căldură, armarea cu panglică metalică și capacul superior din PVC durabil și plastic face ca cablul să fie imun la umiditate și la influențele mecanice. Eliberarea de căldură a elementului de încălzire rezistiv atinge 30 W / m, iar temperatura este de 250 ° C. Acești parametri, precum rezistența conductorilor interni, sunt o valoare constantă, astfel că transferul de căldură de-a lungul întregii lungimi a cablului de încălzire nu se schimbă. Avantajul încălzitoarelor de acest tip este caracterul lor simplitate, costuri reduse și stabilitate. Dezavantajele tehnologiei rezistive sunt:
  • consum mare de energie;
  • posibilitatea supraîncălzirii locale în zone de suprapunere și acumulare de resturi;
  • necesitatea unui calcul precis al lungimii încălzitoarelor;
  • restricții privind lungimea cablului;
  • întreruperea întregului circuit datorită arderii încălzitorului într-un singur loc. Cablul rezistiv are un dispozitiv simplu și un preț scăzut, dar consumă o mulțime de energie electrică și de multe ori nu mai este în ordine
 2. Dezavantajele menționate mai sus nu au un cablu de auto-reglare. Spre deosebire de încălzitorul rezistiv, venele sale cu curent sunt în stratul unui termoplastic special, cu multe incluziuni de grafit. Miezurile de carbon sunt un lanț lung, care joacă rolul rezistențelor variabile cu conexiune paralelă. Rezistența matricei polimerice depinde de temperatură, astfel încât reglarea gradului de încălzire se efectuează automat. Pe partea superioară a cablului autoreglabil este protejată o carcasă termoplastică dublă, între care este un ecran metalic. Lungimea maximă a cablului autoreglabil pentru conectarea la rețeaua de 220 V este de 150 m. Dacă este necesar, pentru a crește suprafața încălzită, utilizați mai multe circuite care sunt conectate în paralel.
  Cablul autoreglabil are o panglică sensibilă la temperatură și ajustează automat gradul de încălzire

Dezavantajele încălzitoarelor de înaltă tehnologie includ costuri mai mari și parametri instabili în timp. În timpul funcționării, proprietățile conductive ale matricei polimerice scad și puterea termică a cablului scade.

Pentru a construi un sistem de încălzire pe acoperiș durabil, eficient și economic, cel mai bine este să folosiți cabluri de ambele tipuri. În acest caz, încălzitorul rezistiv ar trebui să fie instalat în zone cu suprafață mare și lungime - acolo este că puterea specifică ridicată va fi în plină cerere. Cablul de auto-reglare este ideal pentru echiparea elementelor de drenare a apei - pâlnii, jgheaburi, țevi și tăvi.

Un termostat simplu cu relee încorporate sau cu relee electromagnetice poate fi utilizat pentru a comuta încălzitoarele sistemului de încălzire bugetară. Cu ajutorul acestuia, este posibilă ajustarea temperaturilor la limită pentru pornirea și oprirea încălzitoarelor. Dacă puterea cablurilor de încălzire depășește sarcina admisă, se utilizează echipamente de comutare intermediară pentru contactori - contactori, demaroare magnetice etc.

Într-un sistem simplu cu un termostat de reglare, puteți utiliza un cablu rezistiv cu unul sau două miezuri)

Un sistem mai perfect poate fi construit folosind controale cu o stație meteorologică. În acest caz, necesitatea de a monta nu numai senzorii de temperatură, dar și senzorii care arată prezența ploii, umiditate, și așa mai departe. D. Această opțiune va costa un design mult mai scumpe, cu un termostat, dar este recomandat de către experți pentru zonele cu umiditate ridicată.

Video: cum funcționează cablul de autoreglare

Cum se instalează un sistem anti-îngheț

Înainte de a încerca să instalați instalarea de a dezghețului, ar trebui să identifice zonele cele mai problematice ale acoperișului și se calculează cât de mult cablu este necesar pentru încălzirea acestora. Cunoscând puterea specifică a 1 metru de funcționare al încălzitorului, nu este dificil să se calculeze consumul total de energie al sistemului. Aceste date vor fi necesare în viitor pentru selectarea echipamentului de comutare și de protecție.

Ceea ce plasează pe acoperiș trebuie să fie încălzit

Pentru a face sistemul „antilod“ productiv și, în același timp, cost-eficiente, este necesar să se analizeze structura acoperișului și să-l atribuie zonei de încălzire, care permite eliminarea acoperișul de precipitații în timp și în mod eficient. În primul rând, sistemul de încălzire trebuie să acopere zonele cele mai problematice.

Cornișe și secțiuni drepte ale acoperișului

Decizia privind cantitatea de încălzire și modul în care este amplasată depinde de panta rampei. Pe suprafețe cu o pantă de până la 30 °, cablul este montat cu un "șarpe", care acoperă cornișa și porțiunea inferioară a rampei la o distanță de cel puțin 30 cm de proiecția peretelui de lagăr. Pe pantele mai blânde ale acoperișului, cablurile sunt echipate suplimentar cu joncțiuni la bazinele de captură. Zona încălzită trebuie să fie de cel puțin 1 m 2. Satele și parapetele adiacente sunt suficiente pentru echiparea cu o ramură a încălzitorului, așezată de-a lungul structurii.

La încălzirea acoperișurilor cu o pantă de până la 30 de grade, elementul de încălzire este așezat cu un șarpe de-a lungul coroanei

Acoperișurile, ale căror pante au o pantă mai mare de 45 °, sunt eliberate natural din zăpadă și, prin urmare, nu au nevoie de încălzitoare. Acest lucru nu se aplică jgheaburilor instalate pe ele - acolo cablul de încălzire va fi foarte util.

Endowys

Sfârșitul (razozhelobkami) se numește zone în care sunt îmbinate acoperișurile skate adiacente. La fel ca orice colț interior, acestea sunt expuse în primul rând la formarea capacelor de zăpadă, iar în timpul topirii de zăpadă se creează pericolul de a se suprapune în spațiul sub acoperiș. Pentru încălzirea slotului sunt suficiente una sau două bucle de cablu de încălzire, care echipează 1/3 până la 2/3 din vale în partea inferioară. Pasul încălzitorului depinde de puterea specifică și variază în limitele a 10-40 cm.

Încălzirea este încălzită de câteva linii paralele de încălzire prin cablu

Elemente ale sistemului de drenaj

În tăvile și chiuvetele utilizați două ramuri paralele ale cablului, care sunt fixate la partea inferioară. Palnii și porțiuni din jurul încălzitorului sunt echipate astfel încât să acopere porțiunea o rază de cel puțin 50 cm. In acest caz încălzitorul trebuie să coboare de-a lungul distribuitorului de apă sub forma unei bucle, cu două linii paralele pe laturile opuse ale acesteia și pătrund sub puntea superioară. În mod similar, echipați și zonele de acoperiș lângă canistrele de apă, singura diferență fiind aceea că încălzitorul este așezat pe fundul bazinelor de apă.

Jgheaburile de încălzire necesită cea mai mare atenție, deoarece ele afectează în mare măsură eficiența sistemului de topire a zăpezii

Atunci când puneți încălzitorul într-o scurgere verticală, o bucla este construită în partea sa inferioară. Cablul este atașat la pereții conductei sau a cablului de oțel - totul depinde de lungimea canalului de evacuare.

La instalarea unui cablu de încălzire în țevi verticale mai lungi de 6 m, acesta este fixat cu ajutorul unui cablu de oțel, care este atașat la acoperiș la marginea superioară a canalului de scurgere.

Cât de mult cablu de încălzire este necesar pentru încălzirea acoperișului

Cunoscând puterea specifică a unui contor de funcționare a cablului de încălzire, nu este dificil să calculați cât de mult va fi necesar încălzirea pentru a încălzi o anumită secțiune a acoperișului și a scurge. Specialiștii recomandă calcularea puterii termice pe baza unor astfel de date practice:

 • de-a lungul jgheaburilor și văilor, 250-300 W putere termică pe 1 m 2;
 • pentru încălzirea cornișelor - nu mai mică de 180-250 W / m 2;
 • în țevi și tăvi, a căror diametru sau lățime este mai mare de 100 mm - 36 W / m;
 • în țevi și tăvi cu lățimea sau diametrul mai mic de 100 mm - 28 W / m.

În funcție de schema acoperișului cu dimensiuni aplicate, setați densitatea instalării și consumul elementului de încălzire în metri. Pentru a calcula puterea electrică totală a sistemului de încălzire, valoarea găsită este înmulțită cu puterea specifică a unui metru curent al cablului de încălzire.

Ordinea de montare a sistemului de încălzire pe acoperiș și jgheaburi cu propriile mâini

Instalarea este pornită numai după ce suprafața acoperișului a fost complet curățată de frunzele acumulate, murdăria și murdăria. Este necesar să inspectați cu atenție locurile unde vor fi instalate încălzitoarele. Toate părțile proeminente și colțurile ascuțite care pot deteriora teaca de protecție a cablului de alimentare, de semnal sau de încălzire trebuie să fie netezite.

Cel mai bine este să instalați sistemul de topire a zăpezii cu primele geruri - ceea ce va permite nu numai montarea echipamentului, ci și efectuarea de teste. Cu toate acestea 3.05.06-85 permis să vârfurile tăiate efectueze lucrările de asamblare, la temperaturi de până la -15 ° C, astfel încât să întârzie aranjamentul de acoperiș și așteptați până când acesta este acoperit cu zăpadă și gheață, nu este recomandată - acest lucru va complica în mod semnificativ procesul.

Înainte de a începe lucrul, este necesar să se compileze o schemă detaliată pentru amplasarea senzorilor, a încălzitoarelor și a dispozitivelor de automatizare pentru sistemul anti-îngheț al acoperișului

Lucrările de instalare se efectuează în ordine strictă.

 1. Setați senzorii pentru precipitare, temperatură și umiditate. Primele sunt situate în aer liber, în timp ce acestea din urmă sunt atașate la partea inferioară a jgheaburilor și la marginea secțiunilor adiacente pâlnilor. Senzorii de temperatură sunt fixați astfel încât să excludă influența radiației solare asupra acestora, precum și căldura provenită de la sistemele de inginerie intracomunitare. Senzorii de semnal sunt amplasați în locuri care sunt în principal acoperite cu apă topită
 2. Cu ajutorul unor suporturi de plastic speciale și a unor cârlige de polimer, se pun cablurile de semnal și cablurile de alimentare. Toate conductoarele sunt verificate pentru un circuit deschis, iar circuitele de alimentare sunt de asemenea rezistente la izolație, care trebuie să fie de cel puțin 10 MΩ / m.
 3. În conformitate cu schema dezvoltată mai devreme, elementele de încălzire sunt plasate pe suprafața patinei. Fixarea lor se realizează cu ajutorul consolelor și clemelor furnizate de producător, dar în lipsa acestora se poate folosi și o bandă perforată pentru a fixa profilele de gips. Este necesar să se excludă posibilitatea de rupere a cablurilor și asigurarea că încălzitoarele rezistive nu se suprapun. Când utilizați încuietori de mână, trebuie să fiți foarte atenți să nu deteriorați carcasa cablurilor electrice. În locurile în care cablurile și senzorii pot fi deteriorați prin căderi de zăpadă și blocuri de gheață provenite de pe patine, ar trebui instalate structuri de barieră. Pentru a instala cablul de încălzire, utilizați cleme speciale și benzi perforate
 4. Instalarea încălzitoarelor în elementele sistemului de drenaj se realizează în ordine, pornind de la elementele verticale ale construcției și terminând cu colectorii de apă. În primul rând, încălzitoarele sunt montate în conductele de scurgere, pentru care bucla cablului este alimentată în interior și fixată cu cleme de oțel în apropierea orificiului de admisie a apei. În continuare, liniile paralele ale elementului de încălzire sunt fixate la o distanță de 5 cm în partea inferioară a jgheabului vertical din partea casei. În pâlnie, cablul trebuie așezat și fixat sub forma unui inel. Dacă scurgerea verticală constă din mai multe țevi, atunci cablul trebuie fixat cu cleme de oțel la începutul și la sfârșitul fiecărei secțiuni. Cablul de încălzire din interiorul țevii de evacuare este atașat la cablul coborât în ​​acesta și, de asemenea, la scurgere la începutul și la sfârșitul fiecărei secțiuni
 5. Montați cutiile de joncțiune și dulapul de comandă.
 6. Capetele cablurilor sunt conectate conform diagramei electrice și izolate cu atenție.
 7. Instalați unitatea de control pentru sistemul de topire a zăpezii și conectați la acesta cablurile de alimentare și ieșirile senzorilor de semnal. Dulapul de comandă este conectat la bucla de protecție la împământare, iar întreruptoarele și RCD-urile sunt montate. Sistemul anti-îngheț al acoperișului trebuie să fie conectat la rețeaua electrică printr-un dispozitiv RCD și un întrerupător de circuit
 8. Conectați sistemul la rețea.

Testarea sistemului de încălzire a acoperișului și a jgheaburilor se efectuează la temperatura minus. Mai întâi se efectuează o comutare de testare și se măsoară curentul în toate circuitele. Pentru discrepanțe mari cu valorile calculate, ar trebui să găsiți și să corectați cauza problemei. După aceasta, sistemul este testat timp de 1-2 ore, observând cât de repede se opresc încălzitoarele.

Cu cerul clar și fără precipitații, testarea poate fi efectuată prin udarea senzorilor.

Video: cum se face încălzirea scurgerilor prin mâinile proprii

Recomandări pentru întreținerea și funcționarea sistemelor de încălzire pe acoperiș

Pentru a asigura funcționarea îndelungată și fără probleme a echipamentului, nu este permisă înglobarea unor persoane ocazionale să le deservească. Lucrătorii ar trebui instruiți (inclusiv în ceea ce privește siguranța) și să aibă calificările corespunzătoare. Sistemul de încălzire al acoperișului și jgheaburilor este o structură destul de fiabilă, dar va satisface funcționarea fără defecțiuni numai cu întreținere de înaltă calitate și în timp util.

Pentru aceasta, la începutul fiecărui sezon, suprafața acoperișului este eliberată de frunze căzute și de alte resturi - aceasta provoacă supraîncălzirea încălzitoarelor. Numai perii și crengi moi sunt folosite pentru lucru, altfel izolația cablurilor poate fi deteriorată. După ce locurile de instalare a cablurilor și a senzorilor au fost curățate, se efectuează o inspecție amănunțită a mantalelor de protecție ale elementelor conductoare. Dacă este necesar, izolația este restabilită, iar secțiunile cablurilor sunt deteriorate și înlocuite.

Frunzele căzute și alte resturi sunt cea mai frecventă cauză de supraîncălzire a elementelor de încălzire

În fiecare trimestru, trebuie să verificați fiabilitatea monturilor senzorilor, încălzitoarelor și cablurilor de reținere. Deoarece sistemul funcționează sub tensiune înaltă, verificați periodic punctele de legare la pământ și verificați viteza de declanșare a dispozitivelor de curent rezidual.

Pentru a instala dispozitive de topire a zăpezilor, nu este necesar să contactați companii specializate. Instalarea sistemului de încălzire pe acoperiș și a scurgerilor se poate face manual. Tot ce este necesar pentru acest lucru, puteți cumpăra un kit sau ca părți separate și ansambluri. Cheia muncii reușite va fi abilitățile muncii electrice, precizia extremă și conformitatea cu reglementările de siguranță.