Materiale pentru izolarea acoperișurilor: tipuri și scopuri

Horn

Parobarrier - un element important al prăjiturii de acoperiș, proiectat pentru a proteja stratul de barieră termică de penetrarea umidității. Izolarea fibroasă, umectarea, își pierde proprietățile operaționale, mediul umed devine cauza distrugerii elementelor din lemn și metal din sistemul de tavan. Materialele de izolare a aburilor servesc nu numai ca un obstacol în calea evaporării, ci ajută la menținerea căldurii în cameră, ceea ce reduce costurile de energie în timpul sezonului de încălzire.

Îmbinarea barierului de vapori cu bandă de scotch față-verso

Este important să alegeți o barieră de vapori de calitate - pe piață există materiale cu caracteristici tehnice diferite care afectează caracteristicile de instalare și funcționalitatea barierului de vapori. Pentru a înțelege această problemă, să comparăm proprietățile operaționale ale materialelor izolatoare de vapori oferite de producători.

Proprietăți distructive ale vaporilor de apă

Aerul din cameră este saturat de umiditate datorită respirației oamenilor și a vaporilor corpului, aburul de la gătit, de la lucrurile uscate după spălare, de la plantele care necesită udare regulată etc. Cele mai multe materiale de construcție, cu excepția metalului și a sticlei, într-o oarecare măsură sări peste abur, permițându-i să iasă afară.

Să vedem ce înseamnă bariera de vapori. Datorită diferenței de temperatură din interiorul și exteriorul casei, punctul de rouă (condensarea umezelii) este localizat în interiorul structurilor de perete sau în tortul de acoperire, unde trece partea frontală a temperaturii. Dacă permitem pătrunderea fumului în izolatorul termic, în timpul sezonului rece, în stratul de încălzire se va condensa umezeala. În timpul iernii, se transformă în gheață și sparge fibrele, înrăutățind structura materialului, se topește cu încălzire. Izolatorul termic fibros absorbant de umiditate mărește în mod drastic conductivitatea termică și nu-și poate îndeplini funcțiile - peretele izolat, acoperișul, podeaua sau tavanul vor îngheța.

Formarea punctului de rouă într-un încălzitor

Izolația cu aburi pentru acoperiș protejează izolația împotriva umezelii provenite din cameră, iar impermeabilizarea, împreună cu acoperișul, de impactul precipitațiilor. Trebuie avut în vedere faptul că o izolație umedă este mediul optim pentru dezvoltarea unei matrițe care dăunează sistemului de structură, structurilor din lemn și metalice ale pardoselilor, pereților și plafoanelor. Scopul barierului de vapori este, printre altele, extinderea duratei de viață a clădirii și asigurarea unui microclimat sănătos în casă.

Soiuri de bariera de vapori pentru acoperisuri

Atunci când alegeți un material, este necesar să se țină cont de tipurile și proprietățile filmelor cu barieră la vapori. În mod tradițional, bariera de vapori a fost montată din material impermeabil - material de acoperiș sau pergamină. Dar astăzi piața prezintă diferite tipuri de barieră de vapori pentru acoperișuri izolate. Acestea includ:

 • barieră de vapori;
 • bariera de vapori;
 • membrane de difuzie;
 • film reflectorizant.

Pentru a înțelege cum să alegeți un material pentru a proteja încălzitorul de vaporii de apă, trebuie să înțelegeți caracteristicile fiecărei opțiuni.

Filme de izolare termică

O peliculă de barieră de vapori este un rulou de polietilenă, care este aproape complet impermeabil la vaporii de apă. Deoarece astfel de material nu "respira", ar trebui să fie asigurată o bună aerisire în încăpere sub acoperiș. În caz contrar, designul și finisajul vor suferi de umiditate, se va dezvolta o mucegai care este periculos pentru sănătate.

Izolarea barierei împotriva vaporilor de materiale este cea mai ieftină opțiune, dar nu ar trebui să economisiți pentru a crea o barieră de vapori. Grosimea insuficientă a foliei de barieră de vapori va conduce la faptul că va trebui să fie schimbată după câțiva ani, dezmembrarea plăcii. Polietilena subțire este ușor de rupt, își pierde mai rapid proprietățile de protecție și orice deteriorare mecanică deschide calea pentru evaporare în interiorul izolației.

Pelicula trebuie să fie groasă, densă, fără perforare, de preferință armată. Ca barieră de vapori este imposibil să se folosească un film perforat - trece vaporii de apă.

Bariere împotriva aburului

Un astfel de material de barieră la vapori este un film de polipropilenă, care se distinge prin caracteristici îmbunătățite în comparație cu polietilenă - rezistență sporită și rezistență la influențe externe, durabilitate.

Filmul din polipropilenă poate avea un strat suplimentar de celuloză și viscoză. Este un strat anticondensat, dur la atingere. Se acumulează umezeală, împiedicându-i să se scurgă - se evaporă pur și simplu de pe suprafața materialului.

Pentru acoperișuri plane cu barieră de vapori bază de beton poate fi folosit ca material de impermeabilizare - este montat pe planseul cu ajutorul benzii dublu adezive.

Membrane pentru difuzie

Permeabilitatea la abur este o proprietate cheie a oricărei membrane. Prin acest criteriu, ele sunt împărțite în trei tipuri:

 1. Difuzie scăzută - conductivitate de 300 mg / m² în timpul zilei. Folosit pentru camere uscate (camere) și partiții.
 2. Difuzia medie este de 300-1000 mg / m² / 24 de ore. Aplicabil pentru majoritatea cazurilor în condiții climatice moderate și medii.
 3. Creșterea difuziei (superdifuzie) - mai mult de 1000 mg / m² / 24 de ore. Pentru încălzitoare cu o grosime mare, zone cu umiditate ridicată și climă aspră.
Cum funcționează membrana superdifuziei

Cea mai bună barieră de vapori este considerată a fi materiale moderne de membrană, care sunt împărțite în funcție de permeabilitatea vaporilor pentru difuzie și super difuzie. Membrana este alcătuită din unul, două sau trei straturi - în al doilea caz, stratul de mijloc este o plasă de armare prin care strat barieră de vapori are o durabilitate ridicată. Între straturile exterioare ale membranei este prevăzut un spațiu de aer, de-a lungul căruia sunt evacuate vaporii de apă. Armarea nu interferează cu circulația aerului în interiorul membranei.

Bariera de vapori cu membrană pentru acoperiș - un material permeabil la vapori (respirabil), dotat cu o perforare specială. Cele mai mici găuri sunt realizate sub forma unui con, care asigură proprietățile de impermeabilizare ale materialului - pânza nu permite trecerea apei. Pentru protecția prin aburi, sunt adecvate membranele inovatoare cu permeabilitate variabilă a vaporilor, care în timpul iernii servesc ca o barieră de vapori și împiedică penetrarea vaporilor de apă în construcția tortului de acoperire. În timpul verii, datorită expansiunii porilor, excesul de umiditate este eliminat din structură. O astfel de barieră de vapori poate trece o anumită cantitate de umiditate în izolație, astfel încât este necesară o impermeabilizare bună pentru a evacua eficient aburul în exterior.

Exemplu de barieră de vapori la mansardă

Membrana utilizată pentru izolarea acoperișului, spre deosebire de pelicula din polietilenă sau propilenă, nu interferează cu schimbul de aer - aceasta este importantă dacă plasarea sub acoperiș este hotărâtă a fi rezidențială sau operată, deoarece are un efect favorabil asupra microclimatului. Cu toate acestea, împreună cu aerul, o anumită cantitate de vapori intră și în încălzitor. Materialele de izolare din aburi pentru a proteja izolația din partea laterală a camerei pot servi ca membrane de pseudodifuzie sau difuzie.

În acest caz, ca o impermeabilizare, se pune o membrană superdifuzie în timpul construcției tortului de acoperiș, ceea ce va permite umezelii să lase rapid izolația fibroasă.

Materialul de superdifuzie și difuzie este utilizat pe ambele părți numai atunci când grosimea izolației este mai mare de 150 mm.

Izolație de aburi cu strat reflectorizant

În cazul în care comparația duce la vapori capacitatea de materiale de tip barieră pentru a stoca căldură în cameră, avantajul deliberat pentru a obține un film cu un metal sau un strat exterior dejucate. Din cauza abilității de a reflecta radiația infraroșie a căldurii, materialul folie este utilizat în mod activ în amenajarea băii. Bariera de vapori de acoperire din filmul reflectorizant va face ca mansarda sau camera mansarda rezidentiala sa se incalzeasca.

Caracteristicile de bariera de vapori de diferite tipuri

Tehnologia de așezare a stratului de barieră de vapori asigură montarea pânzei pe căpriori sau cutia pregătită pe un acoperiș plat. Stofa trebuie sa acopere complet suprafata si sa mearga in planul unei alte rampa, balustrade si podea de-a lungul intregului perimetru pentru 10-15 cm.

Luați în considerare cum să vă alăturați corespunzător benzii de material:

 • pentru filmele cu barieră de vapori, bariera de vapori, materialele de acoperire cu membrană este de 10-12 cm, cusăturile sunt lipite cu bandă de construcție (poate fi întărită) sau lipici special;
 • Materialul foliei este pus în cap, cusătura este închisă cu o bandă de aluminiu.

Bariera de vapori la elementele de lemn ale grinzilor sau lăzilor este fixată cu ajutorul unor brațe (folosind un capsator de construcție) sau a bolțurilor din oțel inoxidabil galvanizate cu pălării largi. Pentru profile metalice, bariera de vapori este fixată cu șuruburi autoportante pentru bandă adezivă metalică sau dublă.

Fixare cu capsator de constructie

Stofa trebuie neapărat să fie întinsă, să nu vă lăsați. Este necesar să se asigure un spațiu de aer între piele pentru finisare și bariera de vapori. Este necesară evaporarea umezelii, în caz contrar vaporii de apă vor deteriora finisajul. Pentru a face acest lucru, peste stratul de barieră de vapori, contra-șinele sunt umplute de-a lungul grinzilor.

Atunci când alegeți o barieră de vapori, este important să cunoașteți caracteristicile de instalare care depind de caracteristicile funcționale ale materialului:

 1. Filmul de polietilenă poate fi așezat de fiecare parte la încălzitor.
 2. Parabarrierul cu un strat anticondensat este așezat cu o parte netedă către încălzitor și aspru în partea laterală a încăperii.
 3. Tipurile de membrane de barieră de vapori sunt împărțite într-o singură parte și pe două fețe. În primul caz, perforația este proiectată astfel încât aburul să se poată deplasa într-o singură direcție, în al doilea caz în ambele. Dacă este selectată o diafragmă pentru materialul de barieră de vapori al acoperișului, acesta poate fi montat pe ambele părți. Materialul cu o singură față este așezat în conformitate cu instrucțiunile producătorului.

Cum sa alegi o bariera de vapori

Analizând ce să aleagă pentru bariera de vapori pe acoperiș, nu uitați că partea exterioară a izolației se referă la gidrobarer de umiditate. Și caracteristicile sale ar trebui să fie, de asemenea, luate în considerare.

Pentru ca tortul de acoperiș să rămână permeabil la gaz, o membrană superdifuzie ar trebui să servească drept material de impermeabilizare. Nu va lăsa umezeala în interiorul sistemului de acoperiș și să permită evaporarea să lase încălzitorul liber. Ca barieră de vapori în acest caz, se folosește o membrană de difuzie permeabilă la gaz. Aceasta este cea mai scumpă opțiune pentru acoperiș, dar este, de asemenea, cea mai eficientă și vă permite să oferiți un microclimat benefic în casă.

Cea mai bună barieră de vapori pentru membrană a mărcii KLOBER (Germania), DELTA (Germania), TYVEK (Luxemburg). Selectarea membranei trebuie să se bazeze pe scopul, parametrii de rezistență, permeabilitatea la vapori, rezistența la foc, etc. Exemplele lor de membrane de difuzie (care nu trebuie confundate cu bariera de vapori) sunt prezentate în fotografia de mai jos.

Combinația de membrane cu diferite coeficient de permeabilitate la vapori de apă este utilizat în acoperiș inclinate regenerare cald, cu pereți de izolare. acoperiș plat de vapori are o anumită specificitate - datorită unghiului mic al turtei de ventilație acoperiș este slabă, astfel încât utilizarea membranelor ca paroizolyatora și topsheet impermeabilizare indezirabil.

Pe acoperișuri înclinate cu membrană Superdiffuzionnaya poate fi utilizată împreună cu orice alte tipuri de paroizolyatorov, dar un astfel de sistem nu va fi permeabil pentru gaz, ceea ce face sens costul financiar al unui material de impermeabilizare scump.

În mod tipic, un covor de impermeabilizare este montat dintr-un material de acoperire sau alt material din material stratificat. Această impermeabilizare este într-o anumită măsură permeabilă la vapori, iar umiditatea din izolație va ieși sub condiția penetrării limitate a fumului în tortul de acoperiș. Acest lucru se poate realiza prin protejarea izolației din partea laterală a încăperii cu o folie de polietilenă, o barieră de vapori sau material folie. Aceasta este o opțiune bugetară, care are indicatori de performanță buni, însă necesită o abordare atentă a dispozitivului de ventilație a camerei.

Indiferent de tipul de barieră de vapori pe care o alegeți, durabilitatea și funcționalitatea placilor de acoperiș izolate depind într-o mare măsură de respectarea tehnologiei de instalare.

Izolația fonică pentru acoperiș: principalele tipuri de materiale și eficiența utilizării

Conservarea căldurii nu este doar o componentă a economisirii. Mai întâi de toate, sănătatea și confortul. Umiditatea excesivă în combinație cu aerul rece conduce la formarea de umezeală și mucegai. Păstrarea în camera în care a apărut ciuperca nu este doar incomod, ci și nesigură. În plus, acest lucru duce la distrugerea inevitabilă a structurilor de construcție, care sunt sub influența constantă a umidității. O barieră modernă sigură de vapori pentru acoperiș va ajuta la evitarea problemelor de mai sus.

Izolarea cu aburi este o soluție practică la problema apariției condensului de tavan în case

Ce este o bariera de vapori

Nivelul de uscare, confort și căldură în cameră depinde în mare măsură de starea acoperișului. Este o barieră între mediul extern rece și căldura internă a clădirii. Utilizarea izolației în absența impermeabilizării acoperișului este ineficientă. Impermeabilizarea împiedică pătrunderea aburului din camera de zi în straturile izolatoare.

În plus față de protejarea substratului de umiditate, materialul realizează o importantă funcție de izolare termică, împiedicând creșterea aerului cald

Pentru o lungă perioadă de timp, o folie de polietilenă obișnuită a fost utilizată ca o barieră de vapori în acoperișuri. Dar acest material este vulnerabil din punct de vedere mecanic. În plus, este caracterizat printr-un nivel suficient de ridicat de permeabilitate la umiditate. Filmul modern pentru bariera de vapori pentru acoperiș are o permeabilitate la vapori de 0,4 g / m², iar polietilenă convențională - 13-20 g / m². Se folosește pentru toate tipurile de acoperișuri: plat, așezat, cu o podea de mansardă. Este deosebit de importantă bariera de vapori de încredere a tavanului în podul rece.

Parobarrierul este una dintre componentele "placajului de acoperiș", care include, de asemenea, impermeabilizarea și izolarea. Dacă "placinta" este așezată corect și din materiale de calitate, atunci funcțiile principale ale barierului de vapori pot fi luate în considerare:

 • conservarea microclimatului, asigurarea schimbului de aer, menținerea regimului optim de temperatură și a nivelului de umiditate în incintele clădirii;
 • protecția structurii acoperișului de pătrunderea umezelii din exterior și a aburului din interior, împiedicând formarea de condens, daune, ciuperci, mucegai;
 • reducerea pierderilor de căldură în timpul sezonului rece, ceea ce contribuie la economisirea costurilor pentru transportatorii de căldură;
 • creșterea rezistenței la foc a structurilor de acoperiș;

Izolarea prin aburi este una dintre componentele "plăcii de acoperiș"

 • Reducerea costului de reparare a acoperișului și a clădirii.

Lipsa de implementare a cel puțin uneia dintre funcțiile de mai sus indică o calitate slabă a filmului sau erori făcute în timpul aplicării acestuia.

Sfaturi utile! Înainte de a achiziționa un material pentru bariera de vapori, este necesar (în absența cunoștințelor) să consultați un acoperiș cu experiență. Selectarea incorectă poate duce la deteriorarea materialului termoizolant prin abur.

Tipuri de barieră la vapori și caracteristicile acestora

Filmele moderne de barieră de vapori, care deplasează în mod activ polietilena simplă, ruberoidă și sticlă, se disting printr-o gamă largă de scopuri. Cele mai frecvente, disponibile pentru preț și pentru metoda de instalare sunt următoarele tipuri:

 • film standard pentru bariera de vapori. Nu permite formarea condensului pe acoperiș și izolație;
 • spumă barieră de vapori. Spre deosebire de stratul standard, are o funcție reflectorizantă și oferă o barieră de vapori sporită și reflectă și returnează o parte din căldură în cameră;

Hidro-vapori barieră - un material pe două straturi bazat pe o țesătură din polipropilenă de înaltă rezistență

 • film de membrană. Are efect de izolare și permeabilitate limitată la vapori, ceea ce vă permite să controlați îndepărtarea excesului de umiditate din încăpere.

Filmul pentru bariera de vapori poate fi fabricat din polietilenă sau polipropilenă. Polietilena este un material fragil, deoarece produsul polietilenic este întărit cu o cârpă specială sau o plasă de armare. Peliculele din polipropilenă sunt un material țesut, laminat pe ambele fețe cu cea mai bună polipropilenă. Acest tip de produs este puternic, rezistent la lumina ultravioleta.

Există opțiuni când se aplică un strat antioxidant pe pelicula de polipropilenă, care absoarbe și reține umezeala, iar după ce alimentarea cu vapori încetează, stratul se usucă prin ventilație. Dispozitivul de acest tip de barieră de vapori permite să-l așeza într-un singur mod: un strat antioxidant dur este plasat în partea de jos, o suprafață netedă este deasupra.

Filmele stratificate pe o parte cu un strat de folie au cele mai mari proprietati de bariera de vapori si sunt cel mai potrivit tip de bariera de vapori pentru tavanul camerelor cu umiditate ridicata (bai, saune, piscine etc.).

Cel mai modern și practic tip de material pentru bariera de vapori sunt membranele

Soiuri de filme membranare

Un tip special de protecție cu aburi este membrana de bază. Este un material durabil, rezistent la temperaturi. Nu diferă în ceea ce privește permeabilitatea scăzută a vaporilor, dar este eficientă în construcția anumitor tipuri de acoperișuri. Caracterizat printr-o structură mai complexă decât un film convențional. Porii membranei seamănă cu pâlnia microscopică. Datorită acestei proprietăți, nu permite aburul din exterior, ci elimină perfect umezeala din interior. În prezent sunt produse mai multe tipuri de membrane de acoperiș:

 1. Membrană perforată. Acesta este un film armat sau o țesătură combinată care are găuri perforate. Este folosit pentru echiparea unui acoperiș înclinat la rece. Nu poate fi folosit pentru izolarea cu abur a unui încălzitor. În vremea înghețată, aburul se poate așeza pe suprafața interioară a membranei.
 2. O membrană poroasă. Are o multitudine de pori interfibrizi pentru trecerea vaporilor de apă între ei. Permeabilitatea la vapori a materialului poate fi diferită, depinde de dimensiunea porilor și de gradul de hidrofilitate al zidurilor. Nu se recomandă utilizarea acestui tip de protecție cu aburi în condiții de conținut ridicat de praf. În vreme uscată și vânt, praful prin goluri se poate depune pe membrană și poate închide porii.
 3. Membrane de superdifuzie cu trei straturi. Sunt fabricate din mai multe straturi. Nu au găuri în care să pătrundă praf sau umiditate, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ. Membranele nu pierd permeabilitate ridicată a vaporilor într-un mediu cu praf. De remarcat, de asemenea, este capacitatea lor excelentă de rezistență la vânt.
 4. Membranele de film din două straturi. Versiunea mai ieftină a produsului multistrat. Lipsa unuia dintre straturile protectoare agravează în mod semnificativ fiabilitatea.

Membranele de polimer sunt o acoperire durabilă și viabilă din punct de vedere economic pentru acoperișuri moi

Materialele de izolare a aburilor trebuie să fie elastice, durabile și ușor de utilizat. Atunci când fixați cu dibluri, șuruburi, capse, cuie, este necesar ca acestea să nu se rupă, dar în același timp să se potrivească strâns cu dispozitivul de fixare.

Sfaturi utile! Atunci când alegeți un material pentru bariera de vapori, trebuie acordată o atenție deosebită calității, deoarece acesta este stratul inferior al structurii acoperișului, iar repararea acestuia este practic imposibilă.

Elementele de bază ale alegerii corecte

Atunci când construiți un acoperiș, este important nu numai să știți cum să amplasați corect bariera de vapori, dar și cum să determinați materialul potrivit. Pentru a lua în considerare atunci când alegeți, în primul rând, tipul de material de acoperis.

Dacă platforma acoperișului va fi produs din materiale de conductivitate termică scăzută: ardezie, gresie, Ondulin, onduvilly - pentru a utiliza difuzia vaporilor de membrană barieră.

Acoperisuri din metal, acoperiș cusătură ondulat și în picioare (foi compuse cu un talon) se recomandă protejarea cu ajutorul unui film de vapori proof cu strat anti-condens.

Materialul previne pătrunderea umezelii, protejează podelele de condens și distrugeri ulterioare

La alegerea materialelor pentru bariera de vapori, trebuie luați în considerare următorii parametri:

 • permeabilitatea la vapori;
 • durabilitatea funcționării;
 • caracteristici de instalare;
 • costul.

Nivelul de permeabilitate a vaporilor este măsurat în g / m² pe zi. Mai puțină permeabilitate, cu atât mai bine protejată de inmuierea izolației, finisării, elementelor structurale ale acoperișului. Într-o anumită măsură, filmul trebuie să furnizeze schimb de aer, altfel se va crea un efect de seră pentru cameră. Filmele de polipropilenă anti-condensate și membranele de difuzie "respirabile" asigură o protecție optimă a aburilor.

Durabilitatea materialelor de barieră la vapori este determinată de un număr de calități:

 • rezistența la rupere și rupere;
 • rezistenta la temperaturi ridicate;

Membrana are proprietăți de difuzie mărită, precum și o rezistență ridicată la încărcarea cu apă și vânt

 • neaderența la lumina ultravioletă.

Banda de polietilenă din buget poate fi ruptă deja în timpul instalării și distrusă de schimbările de temperatură. Durabilitatea este marcată de membranele pentru bariera de vapori realizate din fibre artificiale nețesute cu un strat protector. Ele sunt rezistente la deteriorări mecanice și temperaturi.

Caracteristicile instalației trebuie cunoscute înainte de a cumpăra filmul, deoarece este posibilă calcularea corectă a cantității numai dacă cunoașteți cantitatea de suprapunere. De asemenea, achiziționarea de materiale conexe depinde direct de metoda de așezare. Dacă aderența materialului barieră la vapori la banda de montaj nu este ridicată, atunci va duce în mod inevitabil la o încălcare a etanșării stratului de barieră de vapori. Prin urmare, trebuie să achiziționați un alt tip de bandă adezivă.

Prețul unei barieri de vapori pentru un acoperiș depinde de calitatea acesteia. Opțiunile bugetare sunt de scurtă durată. Este necesar să puteți calcula corect costul materialului. Un preț scăzut pentru o rulou poate să nu însemne costul optim, ci să fie o consecință a unui material mic. Doar compararea prețului pentru 1 m² de diferite tipuri de barieră de vapori va ajuta la alegerea potrivită.

Indicatorul principal pentru alegerea unui film pentru bariera de vapori este permeabilitatea la vapori

Sfaturi utile! Calitatea filmului trebuie să corespundă calității materialului de acoperiș. În cazul în care materialul este proiectat pentru o funcționare pe termen lung și durata barierului de vapori este mai mică, atunci când se înlocuiește, este necesară dezasamblarea întregului "tort de acoperire".

Secvența de stabilire a barieră de vapori: reguli de bază

Izolarea cu aburi poate fi de două tipuri: rola și foaia.

Instalarea stivului roll-up se efectuează după cum urmează:

 • materialul este laminat;
 • Măsurați lungimea necesară a straturilor și plasați-le cu o suprapunere (100-200 mm) pe fragmentele adiacente;
 • fixat cu capse sau lame de lemn;
 • Locurile de îmbinări și suprapuneri sunt fixate cu bandă adezivă pentru bariera de vapori (sau altă bandă adezivă).

Asamblarea foilor necesită crearea preliminară a unei cutii de lemn sau a unui cadru din profilul în care va fi pusă impermeabilizarea. Puteți să o fixați cu șuruburi sau cu un capsator (în funcție de material).

Partea netedă a barierului de vapori trebuie să privească în mod necesar spre exterior, adică către stratul brut al tavanului

Atunci când se pune "placinta de acoperiș" întrebarea: "Care parte pentru a stivui bariera de vapori?" - apare printre primii. Identic pe ambele părți ale complexitatea filmului în timpul instalării nu provoacă: o barieră de vapori sau secundar pozitiv - efectul este același. Film având o structură bistrat, în care o parte este netedă, iar a doua stare brută (pentru reținerea condensului) amplasate lateral spre exterior neted (adiacent izolantul) și dur - în cameră.

Articol asociat:

Implementarea lucrărilor de impermeabilizare pe fundație cu materiale rulante de diferite tipuri: instrucțiuni detaliate.

Care parte a izolatiei foliei la izolatie, este de asemenea usor de determinat. Din moment ce acest tip de o bariera de vapori nu este numai pentru blocarea vaporilor de umiditate, dar și pentru retenția de căldură, latura de reflexie (folie) trebuie să fie îndreptată spre spațiul.

Respectarea regulilor simple de montare și a normelor de funcționare va contribui la prelungirea considerabilă a duratei de viață a barierului de vapori

Bariera de vapori cu membrană poate fi dublă, iar apoi pentru eficacitatea acesteia nu contează care parte a izolației este bariera de vapori a acestei specii. Dacă parabaritul membranei este unilateral, producătorul desemnează neapărat partea greșită.

Reguli de bază pentru montarea barierului de vapori:

 • curățarea și uscarea acoperirii;
 • filmul pentru bariera de vapori trebuie să fie montat fără căderi, cu o ușoară tensiune;
 • pentru funcționarea corectă este necesar un sistem de ventilație;
 • este necesară strângerea articulațiilor.

Sfaturi utile! Când cumpărați impermeabilizarea, ar trebui să studiați instrucțiunile (adnotări). Uneori nu este nevoie de una, ci de două suflări de ventilație.

Suprafața standard de barieră de vapori este așezată din interiorul casei când stratul de izolație este aranjat

Cum să instalați corect o barieră de vapori pentru acoperiș

Instalarea izolației acoperișului este un proces a cărui complexitate depinde de tipul de acoperiș.

Cu cât este mai complicată structura cavității și, prin urmare, forma acoperișului, devine mai scumpă și complexă sarcina de izolare a calității. Instalarea barierului de vapori hidraulici pentru acoperiș trebuie efectuată din interior.

Montarea se poate face vertical și orizontal. Dacă selectați metoda orizontală, atunci trebuie să începeți montarea de sus. Fiecare panza ulterioară este așezată pe cea precedentă, cu o suprapunere de cel puțin 10 cm. Cusăturile sunt sigilate cu bandă adezivă. Puteți utiliza bandă unilaterală, este suprapusă în partea superioară. Banda adezivă pe ambele fețe este așezată spre interior.

Dacă instalarea unei bariere de vapori pentru acoperiș realizată de-a lungul căpriori, t. E. Vertically, suprapunerea trebuie făcut picturi pe căpriori de lemn. Pentru elementele din lemn ale construcției, materialul de barieră de vapori este fixat de brațe sau de unghii galvanizate. Desemnat dimensionarea rosturilor dorite pentru a îmbunătăți barele de prindere, care sunt deosebit de importante pentru utilizarea pe acoperișuri cu pantă de până la 30 de grade și la o izolație de joasă densitate.

Pentru a stabili bariera de vapori, este necesar cât mai atent posibil, fără a lăsa goluri sau găuri între pânze

Sfaturi utile! Barele și barele din lemn folosite trebuie tratate cu un antiseptic. Aceasta va prelungi în mod semnificativ perioada de funcționare completă.

În cazul în care construcția are ferestre de acoperiș, trape sau alte pasaje prin acoperiș, atunci perimetrul lor au nevoie pentru a lipi cauciuc butil bandă autoadezivă, care exclude trecerea apei și a aburului, strâns sigilați decupajul spațiu în film de izolare, chiar dacă acestea sunt adiacente suprafeței nu în întregime plană. Acest tip de bandă are proprietăți puternice de respingere a apei și o bună rezistență la efectele de temperatură. În plus, se poate ușor nivel de inegalitate.

Dacă conductele de ventilație trec prin acoperiș, filmul trebuie să fie înfășurat și împachetat bine în jurul lor, fixat ferm cu o bandă adezivă unilaterală.

Erori admise la instalarea barierului de vapori

În absența experienței și a consilierii profesionale la stabilirea barierului de vapori, sunt permise mai multe erori, ceea ce va avea ulterior un impact semnificativ asupra eficacității parobarrierului. Cele mai frecvente dintre ele sunt:

 • conexiunea loose a filmului cu grinzile, traversele, valea, coloana vertebrală și grinzile de creastă;

Între stratul de barieră de vapori și materialul de acoperire, este necesar să se lase un mic spațiu, pentru ieșirea de aer umed

 • ignoranță, care parte să pună o barieră de vapori la izolație;
 • utilizarea pentru etanșarea benzilor adezive înguste (până la 50 mm);
 • când deschiderile sunt etanșate, rezerva de deformare a filmului (20-30 mm) nu este lăsată;
 • Produsul din polietilenă din jurul ferestrelor pentru acoperișuri nu se închide în interior și, după un timp, se prăbușește sub influența temperaturii ultraviolete și a temperaturilor scăzute;
 • filmul se înclină în jurul picioarelor cavității. Umiditatea dintre capriori și protecția cu abur va pătrunde în spațiul gol;
 • În locurile în care filmul se sprijină pe suprafețe semnificativ neuniforme, nu se utilizează adeziv special. Banda de construcție, butil și alte tipuri de benzi adezive în scurgeri complete în astfel de cazuri nu oferă.

Sfaturi utile! Atunci când se pune bariera de vapori, nu merită neglijat nici măcar norma aparent nesemnificativă sau întreruperea secvenței de instalare. Un rezultat bun va fi obținut numai dacă toate cerințele sunt îndeplinite.

Izolație fonică pentru un tavan pe podea din lemn

Lemnul este un material organic, prin urmare, permite evaporarea. Dar pentru prea multă umidificare a aburului nu este de dorit, deoarece sub influența lui copacul se extinde, putrezind. Pentru ca suprapunerea tavanului, care se află sub podul rece, să rămână în stare normală, este necesar să se aranjeze o barieră de vapori corectă. Este important să urmăriți secvența de așezare. Primul care plasează o componentă care are o barieră minimă la vapori. Trebuie să fie zero sau aproape de zero. Următoarele straturi - cu o permeabilitate mai mare decât cea anterioară.

Pentru plafoane din lemn înainte de ora nu este deformat sau putrezit, este necesar să se aibă grijă de bariera de vapori de calitate

Din cameră, bariera de vapori ar trebui să arate astfel:

 • bariera de vapori. Peliculă din polietilenă sau polipropilenă, membrană de difuzie. Se potrivește în partea superioară a suprapunerii;
 • izolație termică. Rulou, umplutură sau material țiglă. Umple golul dintre grinzi;
 • impermeabilizare. Un strat realizat dintr-o membrană de difuzie sau polietilenă perforată. Se potrivește numai în cazul utilizării mansardei.

În cazul în care spațiul mansardă nu este destinat utilizării, stratul de impermeabilizare este transferat pe pante, unde se realizează protecția întregului acoperiș.

Montarea materialului de barieră de vapori pe podele din lemn se face prin îndoirea fiecărui fascicul. Benzile sunt montate perpendicular pe grinzi. Materialul, în acest caz, nu este întins, este obligatorie o încovoiere mică.

Dispozitiv pentru bariera de vapori de plafon

Cu capacul din lemn, fiecare compartiment se întoarce. Materialul este tăiat în funcție de mărimea scutului și de înălțimea pereților.

Sfaturi utile! Nu întoarceți materialul pentru bariera de vapori, astfel încât să nu confundați partea care trebuie să vină în contact cu suprapunerea (este specificată de producător).

Izolator de aburi pentru baie

Baie - cameră care necesită temperaturi ridicate și se caracterizează printr-un nivel ridicat de umiditate. Izolarea cu aburi a acestei structuri este utilizată pentru a păstra izolația, precum și pentru a proteja structurile din lemn de efectele umidității. Atunci când alegeți un material pentru bariera de vapori, este necesar să se țină seama de faptul că, pentru diferite scopuri, se recomandă utilizarea unei izolații diferite:

 • pentru camera de aburi, cea mai bună opțiune este bariera de vapori din spumă din folie, care reflectă căldura și creează un efect termos suplimentar;
 • camera de dus poate fi izolată în vapori cu folie de polietilenă sau polipropilenă;

Schema de încălzire a băii de aburi

 • în sala de așteptare și în odaia de odihnă va fi o barieră de vapori cu membrană adecvată, care va asigura schimbul necesar de aer.

Una dintre materialele recunoscute moderne pentru bariera de vapori este Izospan V. Are un scop destul de larg. Instrucțiunile pentru aplicarea barierului de vapori "Izospan B" indică faptul că poate fi utilizat pentru:

 • structuri de acoperis;
 • sex;
 • pereți, atât din exterior cât și din interior;
 • parchet laminat și parchet.

Structura duplex acestui material permite să utilizeze în mod activ o bariera de vapori în băi fumători. Cum să se stabilească o barieră de vapori și o parte barieră de vapori de montare „Izospan B“, sugerează existența unor structuri diferite ale părților: suprafața aspră este proiectat pentru a absorbi aburul, prin urmare, ar trebui să fie direcționat în cameră.

La izolarea unei băi, este mai bine să se folosească o structură de material pe două fețe

Am nevoie de o barieră de vapori la izolarea cu vată minerală?

Izolația din vată minerală este o formă eficientă de izolare termică, utilizată în mod activ în construcțiile moderne. Dar are un dezavantaj destul de important: atunci când umezește vata minerală, se prăbușește și își pierde proprietățile termoizolante. De aceea, utilizarea unei folii de barieră de vapori, împreună cu această izolație, este extrem de necesară. Aceasta va crea o barieră care va proteja stratul de izolație termică de efectele aburului și va permite păstrarea căldurii din incintă.

Care parte pentru a pune o bariera de vapori, în cazul în care o izolație de vată minerală este utilizat?

Dacă se folosește o peliculă cu o față dublă cu un strat de absorbție a umezelii, trebuie să fie îndreptată spre cameră, de unde curge aburul. Partea netedă se învecinează cu un încălzitor. Atunci când se utilizează un material cu o suprafață foilizată, stratul de aluminiu va deveni un obstacol în calea penetrării umezelii în materialul termoizolant. Prin urmare, această suprafață trebuie îndreptată spre cameră.

Sfaturi utile! Dacă vata minerală este utilizată pentru izolarea camerelor cu un nivel ridicat de umiditate, este mai sigur să se utilizeze o barieră de vapori cu un strat folie, deoarece are cel mai scăzut nivel de permeabilitate la vapori.

Când este umed, vata minerală își pierde aproape complet capacitatea de izolare, îngheață și se prăbușește treptat

Preturi si producatori

Tekhnonikol este un producător de frunte de materiale de protecție cu abur în Rusia și CSI. Produsele sunt produse pe bază de polimeri. Există următoarele tipuri de barieră de vapori Tehnonikol:

 • pentru acoperișurile înclinate (are capacitatea de a parcurge parțial aburul);
 • pentru acoperisuri plate (are o înaltă rezistență, elasticitate);
 • armat (folie întărită cu trei straturi de înaltă rezistență);
 • Universal (utilizat pentru toate tipurile de acoperișuri).

Prețul izolației cu abur Tekhnonikol pe m² în medie este de 20 de ruble. Acesta este un nivel scăzut al prețurilor, de bună calitate.

Izolarea aburului Yutafol - produse ale producătorului european, care este diversă, satisfăcând diferite scopuri pentru instalarea barieră de vapori. Pentru confortul cumpărătorului, pentru a distinge cu ușurință materialul, pentru a nu confunda impermeabilizarea, izolarea vântului și bariera de vapori, acestea au numele de Yutakon, Utavec și Yutafol (respectiv). În plus față de produsele standard, această companie cehă produce filmul Yutafol H110 cu un reactiv de auto-stingere care minimizează nivelul de inflamabilitate. Prețul acestui film pentru 1 mp - de la 17 ruble. Reducerea costului produselor datorită simplității ambalajului este o decizie bună a companiei.

Izolarea fonică Yutafol - foliile termoizolante și termoizolante din ultima generație, combinând prietenia cu mediul, fiabilitatea și durabilitatea

Vaporizarea Axton este produsul companiei franceze Leroy Merlin. Are trei tipuri: B, C și D. Axton B - film de polietilenă, opțiune bugetară. Va dura un timp considerabil dacă evitați daunele mecanice și le corectați corect, folosind nu un capsator, ci unghii speciale cu pălării largi. Acest material este utilizat numai pentru instalarea în interior.

Axton C - produs din polipropilenă, mai durabil, universal. Are parametri de permeabilitate diferiți. Acesta este un material cu două straturi, este recomandat pentru tipuri de acoperișuri izolate și neizolate, având o varietate de modele. Axton D arată ca un cort. Utilizat pentru bariera de apă și vapori. Caracterizat de înaltă rezistență, ușurința de instalare. Produsele acestei companii se disting printr-un înalt nivel de protecție a mediului.

Materialele de izolare cu aburi din Taiwan sunt fabricate în fabrica din Luxemburg. Baza este polietilenă de înaltă calitate, o structură nețesută. Principala diferență între produse este compatibilitatea ecologică și membranele "respirație" create de tehnologii inovatoare cu permeabilitate controlată a vaporilor. Prețul barierului de vapori Tyvek este cu 7-10% mai mare decât costul analogilor autohtoni.

Prețul barierului pentru vapori pentru tavan depinde cel mai mult de calitatea materialului, de densitatea acestuia și de producător. De aceea, produsele de marcă ale companiilor străine sunt mai scumpe.

Tyvek este o izolație cu mai multe straturi, care constă din fibre polimerice nețesute cu un nivel ridicat de căldură și etanșeitate la vapori

Izolația fonică pentru acoperiș: soluție modernă pentru protecția împotriva umezelii

Acoperișul este un element al unei structuri care poate rezista unei sarcini duble constante. Din exterior, este expus fenomenelor atmosferice: precipitații, lumina soarelui, temperaturi scăzute, vânt. În interior, are un efect intern al temperaturii și umidității. În astfel de circumstanțe, necesitatea de a instala corect o barieră de vapori, care poate duce la distrugerea acoperișului și ulterior a clădirii în sine, pur și simplu nu este posibilă.

Tehnologia modernă a permis filmului pentru a crea polimeri care pot asigura nivelul necesar de bariera de vapori. O selecție largă de materiale vă permite să o aplicați în conformitate cu condițiile și scopul. După ce a analizat cu atenție modul de a pune o bariera de vapori, care îndeplinește toate cerințele tehnice, puteți crea un microclimat sănătos în incinta și să asigure structura întregii existențe de mai mulți ani fără reparații majore, menținerea aspectului estetic.

Prețul izolației pentru bariera de vapori pentru acoperiș pe m² nu are motive să fie considerat ridicat, ceea ce face ca materialul să fie accesibil pentru orice dezvoltator.

Este important să alegeți în mod corespunzător o membrană paroblocantă pentru a proteja acoperișul de efectele negative ale condensului

Pentru a face o alegere rezonabilă și rațională de materiale, pentru a face în mod corespunzător de instalare a bariera de vapori - dorința de fiecare proprietar de case. Conținutul articolului este destinat să ajute la realizarea independentă a instalării barierului de vapori. Dar chiar dacă o astfel de decizie este inacceptabilă, trebuie să fii conștient pentru a evalua corect costurile și calitatea muncii profesioniștilor angajați.

Izolarea termică a acoperișului: cum să alegeți aburul potrivit?

Construcția plăcilor de acoperiș este una dintre cele mai importante etape. Pe cât de competent va fi organizată bariera de vapori a acoperișului și izolarea sa va depinde nu numai de viața structurii însăși, ci și de microclimatul de sub ea. Și cu ce probleme vă veți confrunta în viitorul apropiat.

La urma urmei, orice acoperiș, în funcție de tipul său, are structura proprie și straturile necesare, dintre care cel mai important este cel izolator. Și în acest articol, vom detalia problema cum să alegeți o barieră de vapori pentru acoperiș printre numeroasele propuneri ale pieței moderne!

conținut

Și ce loc este bariera de vapori în placa de acoperire generală, veți putea înțelege acest videoclip:

Pericol de vapori de apă pentru structura acoperișului

Contrar opiniei populare, nu numai vânturile puternice, ploile și alte încărcături statice și dinamice afectează agresiv acoperișul și placa interioară, dar și unii factori din interiorul camerei!

Primul și cel mai periculos dintre ei este aburul. De-a lungul timpului, vaporii umed în aer distruge întreaga clădire, așa cum este depozitată sub formă de picături în izolație în structura acoperișului și a pereților, dar această auto perechi, în contrast cu apa conventionala poate penetra în mod transparent practic orice perete decor materiale, cu excepția metalului și sticlei. Și în diferite locuințe - un nivel diferit de umiditate. Și dacă cea mai mare parte a anului într-o clădire este susținută de temperatura aerului este mai mare decat in afara, atunci saturației absolută a aerului, spunând termeni oficiali, este întotdeauna mai mare decât cea atmosferică.

Să vedem ce servește ca o sursă constantă de saturație a aerului cu umiditate. Aceasta este respirația oamenilor, evaporarea pielii, plantele de interior pe care le aprovizionați în mod regulat, gătirea în bucătărie, scăldatul, spălarea hainelor și multe altele. Numai în lunile de vară, cuplurile părăsesc cu ușurință casa datorită strânsei strânse a structurilor clădirilor, iar în lunile mai reci ale anului se împiedică izolarea deja răcită.

La urma urmei, sub acoperiș, aerul se încălzește în timpul zilei și se răcește noaptea și, prin urmare, roua condensează cu ușurință pe suprafața interioară a acoperișului. De aceea, în dimineața următoare, puteți găsi pete gri de la scurgeri, deși nu a existat ploaie și acoperișul a fost făcut corect.

Și cel mai rău dintre toate este necesar în acest plan doar un încălzitor. Cele mai multe dintre materialele de izolare termică a acoperișurilor care sunt folosite astăzi în Rusia sunt fibroase. Se datorează faptului că acestea sunt în cea mai uscată formă și oferă o conductivitate termică scăzută. De fapt, așa-numitul "efect de blană" funcționează aici: moleculele de aer se blochează între fibre și nu permit frigului să treacă.

Și când vaporii de apă intră într-un astfel de încălzitor, moleculele de apă își schimbă proprietățile și rapid. Materialul termoizolant devine umed, iar umiditatea conduce perfect căldura. Ca urmare, izolația nu numai că se umezește, dar, de asemenea, reduce semnificativ proprietățile de protecție termică. De exemplu, dacă izolația adaugă o umiditate internă de numai 5%, capacitatea sa de izolare este deja redusă de 2 ori!

Întreaga esență a fenomenului fizic ilustrat mai sus este că între aerul rece al străzii și încăperea caldă se formează așa numitul "front rece", joncțiunea în care aburul este transformat în condensat de apă. Și umiditatea excesivă în structurile de acoperiș oferă condiții favorabile pentru răspândire și mucegai și, la rândul său, este extrem de dăunătoare pentru persoanele care trăiesc în interiorul casei. Prin urmare, stratul de acoperis al materialelor moderne de izolație, deși se confruntă remarcabil cu sarcina sa, necesită o anumită protecție.

Aici este un film foarte interesant care explică în mod clar modul în care aburul reușește să pătrundă în structura acoperișului:

Există încă un moment neplăcut: aburul într-un încălzitor intră întotdeauna la o temperatură mai rece și se transformă cu ușurință în picături. Această apă se blochează în izolație, iar la primele înghețuri se transformă în gheață, din interior distruge insulatorul termic propriu-zis.

Dacă încălzitorul este în același timp hidrofobizat, aburul va cădea în cea mai mare parte a picăturii de apă, dar o mică parte rămâne. De aceea, chiar și cu ventilație foarte bună a tortului de acoperiș și a aranjamentului său adecvat, este încă nevoie de un film de barieră de vapori în fața unui încălzitor permeabil (oricât de costisitor ar fi acesta).

Dar dacă această izolație continuă să se ude mult timp, se va dezvolta mucegai și ciuperci, care acoperă construcția pereților și a acoperișurilor. Iar consecințele pot fi triste - este o reconstrucție costisitoare sau chiar o restructurare a întregii case.

La urma urmei, îți amintești că într-o casă contaminată cu mucegai, viața este extrem de periculoasă pentru sănătate și, de exemplu, în străinătate, astfel de mănăstiri sunt complet demolate. Astfel, să luăm serios întrebările privind izolația acoperișului, care vă permite să păstrați umiditatea interioară a peretelui și a acoperișului într-o stare uscată:

Permeabilitatea la vapori de apă a izolației și alegerea barierului de vapori

Prima regulă este că ar trebui să ghideze selectarea unei bariere de vapori, este aceasta: dacă aveți o oportunitate complet la aer umed din acoperișul de plăcintă într-un mod natural, apoi maxim aburul, nu este necesar, deoarece orice film are un perete „non-respiratie“. Acest lucru se aplică pereților și luminatoarelor mansardei, mai ales la casa casei.

În general, procentul permeabilității la vapori a izolației, depinde întreaga schemă constructivă a dispozitivului stratificat al tortului de acoperiș. Astfel, de exemplu, încălzitoarele care au o rezistență la permeabilitate la vapori de peste 1,6 m² · h / mg, aproape că nu au nevoie de o astfel de izolare, astfel încât sunt în mod esențial bariere de vapori. Dar acordați atenție grosimii materialului: dacă se dovedește a fi mai puțin decât normativul, atunci trebuie doar să renunțați la rezistența la permeabilitatea vaporilor prin formule. Principalul lucru este că, în cele din urmă, a fost mai mult în conformitate cu cerințele SNIP decât 1,6 m² · h / mg. Și fără izolare fiabilă nu se poate face, dacă izolația are un coeficient de permeabilitate la vapori de până la 0,08 mg / m · h:

Și acum comparați cu ceea ce permeabilitatea vaporilor materialelor moderne de izolare a vaporilor:

Locul de barieră de vapori în tortul acoperișului

Deci, cum poți să ajuți acoperișul, în care cuplurile umede se ridică dintr-o casă de apartamente? Mai întâi de toate - să se instaleze o barieră de vapori de înaltă calitate, precum și aparatele de aer condiționat, dezumidificatoarele de aer și, cel mai important - asigurarea înlocuirii aerului interior cu exteriorul, adică echiparea ventilației fiabile.

De ce totul este atât de dificil și nu se poate face cu un simplu strat de plastic sub șipcile de acoperiș? Problema este că orice barieră modernă de vapori este parțial permeabilă la vapori. Iar gradul de permeabilitate a vaporilor depinde de calitatea parobarrierului selectat.

La urma urmei, în sezonul rece, în special în timpul iernii, difuzia de aburi este deosebit de activă și trece treptat prin pereți și plăci de acoperiș, trecând mai multe zone de temperatură simultan. Partea mică, care intră în structura de închidere cu o temperatură internă caldă, se îndreaptă spre partea mai rece. Aici se scurge roua.

Dar, în cazul în care o plăcintă de acoperiș a fost proiectat în mod corect, atunci aburul trebuie să treacă printr-un încălzitor și lăsați-l, fără a modifica proprietățile sale fizice (noi acum vorbim despre un procent foarte mic din pereche, care nu este în măsură să dețină nici o barieră de vapori, cu excepția metal și sticlă). Asta e doar în acest scop și să organizeze micro-ventilare a stratului de izolație, în cazul în care fluxul eolian va servi două funcții: pentru a înlocui sub acoperiș de aer încărcat cu umiditate, și de asemenea, un pic mai egaliza temperatura sub acoperiș, astfel încât nu a fost departe de aerul ambiant:

Și acum, să rezumăm: bariera de vapori a acoperișului nu este necesară pentru a bloca complet accesul aburului la izolație (este pur și simplu imposibil), și pentru a reduce în mod semnificativ cantitatea acestuia, reduceți-l la minimum. Și în acest scop este de preferat utilizarea pergamentului, a filmului din polietilenă și a altor parobarieri moderni cu multe funcții. Totul depinde de caracteristicile acoperișului propriu-zis!

Ce oferă actuala piață?

Să vedem acum, deci ce este bariera de vapori a acoperișului mai specific în cazul tău? Să presupunem că alegerea din fața ta este imensă. Producătorii de astăzi sunt atât de încrezători în calitatea barieră de vapori furnizată de aceștia, încât ei chiar efectuează experimente impresionante la expozițiile lor.

De exemplu, invitați vizitatorii să meargă printr-un film întins și să vă asigurați că nu se rupe sau încercați să rupeți izolația întărită cu un cui obișnuit! Și cum să nu ne confundăm într-o astfel de varietate, vom spune acum.

Pergamul: izolație testată în timp

Pergamul a fost odată singura opțiune pentru protejarea acoperișului și astăzi nu este la fel de populară cum a fost. Dar el nu a pierdut proprietățile sale, și o astfel de barieră de vapori astăzi este încă folosit în etajele de poduri neîncălzite, în cazul în care izolarea zasypnaya este folosit, și ca un acoperiș de barieră de vapori rece. Adevărat, el este lipsit de vapori mai rău decât polietilena, dar pentru încălzitoarele fibroase cu un spațiu de ventilație, o astfel de soluție este destul de acceptabilă și se găsește adesea în practică.

Spre deosebire de filme, geamul este așezat orizontal, vertical și chiar fără suprapunere:

Filme din polietilenă: simple și accesibile

Filmele de polietilenă convenționale sunt bariere orb, care nu permit trecerea umezelii. Principalul lor avantaj îl reprezintă prețul scăzut și o mare varietate de specii. Analogii mai moderni sunt produși sub formă de foi cu două straturi, cu o latură netedă și aspră. Dar nu uitați că filmele nu au 100% protecție împotriva aburului.

Dar, cu un buget limitat, puteți utiliza polietilenă sau folie de polipropilenă, pliere-l în jumătate, atunci durata de viață a acoperișului de plăcintă va fi aproape de durata de viață a acoperișului în sine, ceea ce nu este rău. De asemenea, asfalt, și film ieftin perfect potrivit pentru o barieră de vapori sub finisajul gips carton, deoarece este nevoie parțial preia funcția de barieră de vapori:

Filme anti-condens: pentru montare pe ambele fețe

Astfel de filme diferă de polietilenă prin aceea că acestea au o suprafață netedă și o față groasă este anticondensată. Aici rugozitatea ar trebui să-și păstreze singuri picături de umiditate dintr-un condens și, în consecință, un astfel de film, fără a fi nevoie să monteze o petrecere netedă la un încălzitor:

Membrane: parabarite cu un întreg set de funcții

Următoarea generație de folii din polietilenă sunt membranele. Membrana diferă de filme prin faptul că are o structură specială care trece aburul, dar nu permite umiditatea să treacă prin ea. Dar, cu dispozitivul unei astfel de barieră de vapori, a fost nevoie de ventilație.

În esență, ele reprezintă o barieră de vapori cu permeabilitate limitată la vapori și constă din polipropilenă nețesută cu un film de polimer. Pentru toate, multe dintre membranele moderne ale barierului de vapori au funcții anticondensante, dacă unul dintre fețele lor este dur.

Și cât de mult membranele sunt capabile să întârzie sau să piardă aburul, ele sunt împărțite în mai multe tipuri.

Membranele pseudo-difuze

Această membrană cu o permeabilitate la vapori de 20 până la 300 g / m2 pe zi. Acestea sunt practic permeabile la vapori și nu sunt prea eficiente pentru toate celelalte și necesită un dispozitiv de ventilație:

Dar de ce ai nevoie de o membrană pseudo-difuză, întrebi? O astfel de barieră de vapori este indispensabilă în amenajarea unui mansardă într-o casă de lemn, mai ales într-o baie. Datorită permeabilității speciale a vaporilor, o astfel de membrană permite atingerea echilibrului dorit de temperatură-umiditate. Apoi, construcția lemnului "respira" și nu există nici un efect al serii, care este, de obicei, vinovat de pod. Temperatura de funcționare este o astfel de barieră de vapori de la -40 ° la + 80 ° C:

Aveți grijă: trebuie să cumpărați o membrană cu o permeabilitate la vapori, care va fi mai mare decât izolația, dar nu mai mică. Toate datele necesare pentru comparație pe care le-am dat în tabele. Este clar că în acest caz vaporii vor rămâne în izolație, își vor schimba proprietățile. Dar este permisă utilizarea unui film de polietilenă perforată mai ieftin cu găuri mici, dacă permeabilitatea la vapori este, de asemenea, mai mare decât cea a unui încălzitor.

membrană Pseudo difuză trebuie să fie montat într-o suprafață aspră premisă, dungi verticale sau orizontale, suprapuse de aproximativ 10 cm. Articulațiile astfel de film trebuie să fie lipite împreună cu ajutorul benzii de montaj și de vânt web pe pereți 20-25 cm, cu atenție le astfel etanșând.

Între suprafața barierei de vapori și ornamentelor decorative ar trebui să fie un spațiu de ventilație de 3-4 cm, mai ales în cazul în care camera va fi umed (saună, bucătărie, iar astăzi este la modă să echipeze în pod, o baie suplimentară sau o adevărată SPA-zonă.).

Dibluri difuze

Acestea au un nivel de permeabilitate la vapori de la 4 la 1000 g / m 2, pentru care nu este necesar spațiul de ventilație. O membrană cu două sau trei straturi trebuie, de asemenea, să fie fixată pe o suprafață netedă către cameră, cu benzi verticale sau orizontale cu o suprapunere de 10 cm.

Membranele superdifuzate

Astfel de membrane au un nivel de permeabilitate la vapori de până la 1000 g / m2 și, de asemenea, nu au nevoie de un spațiu special. După cum probabil ați ghicit, aceasta este cea mai fiabilă protecție împotriva aburului, deoarece este o barieră de vapori hidrofobă propilenă cu trei straturi. Acest lucru este folosit, de asemenea, pentru izolarea cu aburi a acoperișurilor izolate.

Secretul membranei superdifuzate este acela că menține simultan nivelul barieră de vapori și permeabilitatea vaporilor. Coeficientul de permeabilitate la vapori este de 5 m / s, 5 g / m2 * 24 ore și este asigurat de un strat funcțional între două straturi de propilenă nețesută.

"Clever" membrane

Aceasta este o nouă generație de materiale pentru bariera de vapori. Secretul lor este că o astfel de membrană, în funcție de condițiile de temperatură și umiditate, își poate extinde sau restrânge porii! De exemplu, compania Izover este implicată în producția de astfel de membrane. În instalație, acestea nu sunt diferite de cele obișnuite, de asemenea, acestea trebuie să se rostogolească pe încălzitor:

Bariera de vapori reflexivă

O membrană etanșată cu folie este o peliculă de economisire a energiei cu un strat exterior metalizat, care este rezistent la temperaturi ridicate și solicitări mecanice. Un astfel de material reflectă în mod remarcabil însoțitorul de radiații.

Instalați membrana barieră de vapori din folie în interiorul camerei cu o parte reflectorizantă. În plus, dacă se dorește, puteți lăsa între bariera de vapori si captuseala interioara a diferenței de aer de 2-3 cm grosime, dar nu pentru ventilație, ca de obicei, dar pentru a avea o astfel de membrană a declanșat funcția suplimentară de reflecție de căldură într-o premisă:

Bariera de vapori spumată, bineînțeles, ușor mai bine păstrează aburul și are în continuare proprietăți de reflexie a căldurii, dar vă va costa mai mult și va fi mai greu să lipiți îmbinările.

Selectarea benzilor de conectare pentru a etanșa bariera de vapori

Și acum despre ceea ce este necesar să fixați bariera de vapori pe acoperiș. De exemplu, în Norvegia, strângerea articulațiilor este aproape întotdeauna făcută folosind șine de presiune sau bariera de vapori este presată pur și simplu cu materialele din pielea interioară. Producătorii autohtoni și cei mai buni recomanda folosirea în acest scop a accesoriilor speciale pentru acoperișuri.

Deci, haideți să ne uităm la ceea ce este un scotch special. Faptul că unele firme oferă să repare produsele lor prin acoperișul benzii adezive, altele recomandăm cuie pentru acoperișuri sau capse capsator, și încă altele produc propriile lor produse pentru barieră de vapori de fixare.

În plus, este imposibil să se sigileze un film de barieră de vapori cu bandă adezivă de la alt brand. Faptul este că aceste filme diferă în ceea ce privește compoziția chimică, iar scotch-ul străin pur și simplu nu va asigura o etanșeitate corespunzătoare. Și nu este conceput pentru o anumită compoziție a adezivului poate chiar dizolva marginile membranei! Iar astfel de recomandări ale producătorilor ar trebui să fie luate în considerare, deoarece numai în acest fel va fi posibilă evitarea ruperii filmului și deteriorarea calității barierului de vapori finit.

Principalele greșeli în organizarea bariera de vapori a acoperișului

Ați analizat cu atenție schemele dispozitivului de barieră de vapori propuse în articol? Aici cel mai important lucru nu este de a face greșeli enervante!

De exemplu, cel mai rău caz, când filmele impermeabile la vapori și permeabile la vapori sunt confuze. Veți fi surprins de cât de des se întâmplă acest lucru. De exemplu, o membrană permeabilă la vapori este instalată pe izolație, dar pe partea din sufragerie, iar membrana barieră de vapori este pe cealaltă parte. Ca urmare, aburul din camera de zi intră ușor în încălzitor, dar nu mai poate ieși din el.

De asemenea, este eronat ca bariera de vapori să fie pusă pe două laturi ale încălzitorului. Deci, începători, în speranța că acum izolația este exact protejată de aburi. Dar, de fapt, aburul căzut în mod accidental, procentul foarte mic, care încă lipsește orice film sau membrană, va fi neapărat într-un încălzitor și rămâne acolo mult timp. Acesta este motivul pentru care folia de impermeabilizare din partea acoperișului la încălzitor este întotdeauna așezată cu o înclinare, pentru a asigura cel mai mic spațiu de ventilație care poate elimina aburul din izolația termică.

După cum puteți vedea, nimic complicat, abordarea problemei izolației acoperișului acoperișului în mod responsabil - și veți reuși!