Tipuri de barieră de vapori și caracteristicile utilizării lor în instalarea acoperișurilor

Tipuri

Izolarea cu aburi este unul dintre elementele principale ale "plăcilor" de acoperiș. Montarea peliculei de barieră de vapori se realizează pentru a proteja structurile de construcție și materialele termoizolante de efectele vaporilor de umiditate care penetrează din încăpere. Din acest motiv, condensul nu se formează pe suprafețe care au o temperatură mai scăzută decât în ​​încăpere. Pentru a economisi la achiziționarea unui material de barieră de vapori nu este în niciun mod posibil, deoarece izolarea umedă va pierde în cele din urmă cea mai mare parte a calităților sale termoizolante. Reflectat negativ de pătrunderea umidității asupra stării părților din lemn și metalice ale construcției acoperișului, dintre care primul este infectat cu o ciupercă, iar al doilea - corodat de rugina. Invelisul de izolare cu abur ajută la reducerea pierderilor de căldură. Producătorii produc o varietate de tipuri de barieră de vapori, fiecare dintre acestea fiind proiectată pentru condiții specifice de utilizare.

conținut

Consilierea video a unui expert pe dispozitivul unui parobarrier într-o plăcuță de acoperiș ↑

Soiuri de materiale de barieră la vapori ↑

Anterior, numai pergamentul a fost folosit ca o barieră de vapori. În prezent, dezvoltatorii au o mare varietate de materiale pentru instalarea unui strat de barieră de vapori, care diferă atât în ​​ceea ce privește proprietățile, cât și costul pe metru pătrat.

Iată principalele tipuri:

 • Filmul monostrat din polietilenă de joasă densitate are un grad ridicat de permeabilitate la vapori de 10-15 g / m2 pe zi. Acest material are o structură liberă, are defecte datorate prezenței particulelor străine în materia primă, precum și pătrunderea prafului în timpul producției. Peliculele din polietilenă sunt livrate în role și sunt destinate în principal ambalării.

Recomandări pentru alegerea materialelor pentru bariera de vapori pentru acoperișuri ↑

Pergaminată și alte materiale de etanșare având vapori de apă la vapori ridicată indice de permeabilitate poate fi utilizat în dispozitiv se suprapun pod neîncălzit, umple de izolare, precum și în construcția de hidroizolatie acoperișului rece ca strat de impermeabilizare.

Peliculele din polietilenă sau polipropilenă cu un buget insuficient pot fi utilizate la montarea unei bariere la vapori pe acoperișurile mansardelor.

Cu o finanțare suficientă a obiectului este de dorit să se utilizeze materiale speciale de izolare a vaporilor caracterizate prin:

 • permeabilitate redusă, egală cu 0-3 g / m2 pe zi;
 • rezistență ridicată, asigurarea integrității materialului în timpul instalării și funcționării acoperișului;
 • rezistenta la radiatii ultraviolete;
 • capacitatea de a rezista presiunii coloanei de apă;
 • simplitatea de fixare (lemne, cuie de acoperiș sau capse de capsator, bandă adezivă pentru conectarea panourilor, fabricate de același producător).

Important! Când alegeți un material pentru bariera de vapori, acordați atenție pictogramelor și instrucțiunilor producătorului, care ar trebui să reflecte informații cu privire la utilizarea acestui produs. Dacă aveți îndoieli, ce barieră de vapori este cea mai bună pentru instalația dvs., atunci solicitați sfaturi de la acoperișuri profesionale sau administratori ai magazinului de construcții.

Protecția izolației cu membrane permeabile la vapori ↑

Pentru a proteja încălzitorul de umiditate din partea laterală a acoperișului, se utilizează membrane permeabile la vapori, care, spre deosebire de bariera de vapori, lasă aburul din stratul termoizolant. În plus, peliculele superioare nu permit suflarea plăcilor din vată minerală ușoară, a căror densitate în vrac este de 11-25 kg / m 3 și îndepărtarea elementelor lor constitutive - fibre minerale. Este important să nu confundați materialele când le așezați. Permeabilitatea la vapori a barierului de vapori este măsurată în grame sau zeci de grame, iar membranele permeabile la vapori sunt în sute și mii de grame.

Este dificil pentru oamenii obișnuiți să înțeleagă materialele de construcție moderne. Pentru a economisi timp și nu pentru a afla de mult timp ce este o barieră de vapori și în care se aplică fiecare specie, este necesar să folosiți serviciile unor companii specializate. Companiile celebre lucrează cu materiale de calitate și furnizori care garantează fiabilitatea acoperișului.

Tipuri de materiale pentru bariera de vapori

Pentru a proteja casa de suflare și de a proteja structurile de construcție de condens, utilizați materiale care împiedică pătrunderea umidității. Diferitele tipuri de barieră de vapori nu numai că păstrează căldura, ci și rezolvă problemele de conservare a energiei, protejează izolatorul termic de distrugere, împiedică apariția mucegaiului, ciupercii. Barierele se află în exteriorul clădirii (acoperiș, fațadă) și în interiorul casei (pardoseli, plafoane, plafoane).

Varietăți ale materialelor pentru bariera de vapori

1. Filmele de acoperiș cu proprietăți hidroprotective și anticondensate sunt fabricate din polietilenă sau polipropilenă. Armarea cu o plasă sau o cârpă mărește indicele de rezistență. Perforarea suplimentară mărește cantitatea de barieră de aburi. O mare popularitate se explică prin costuri accesibile și practică.

Dezavantajul este permeabilitatea scăzută, ceea ce exclude posibilitatea aplicării într-un spațiu limitat. Folile de polipropilenă și polietilenă pentru izolarea barierelor prin vapori sunt utilizate numai atunci când există un spațiu liber între ecran și grinzile de podea (de la 40 la 100 mm). Stratul de aer devine un obstacol care împiedică condensarea.

2. Ecrane de difuzie cu un nivel ridicat de permeabilitate la umiditate. Multe modele de membrane de barieră de vapori în plus față de scopul principal servesc ca un izolator termic. În cazul izolației termice a fațadelor cu vată minerală, ecranul "respirație" servește ca un parbriz sigur, prevenind pierderile termice.

Avantajele evidente includ posibilitatea utilizării raționale a spațiului mansardei în dispozitivul de protecție împotriva vaporilor pentru acoperiș. Membranele "respirabile" sunt așezate direct pe suprafața izolatorului termic. Acest lucru vă permite să abandonați golurile, obligatorii atunci când utilizați bariere de film și creșteți grosimea izolației. Dezavantajele includ costul ridicat.

Instrucțiuni pentru montarea barierului de vapori

Procedura dispozitivului nu este dificilă, prin urmare oricine cu abilitățile de reparații poate face față acestei situații. Înainte de a face o barieră de vapori în casă, trebuie să curățați suprafața de praf și de resturi. Apoi, fisuri, crăpături umple cu chit sau spumă de montaj. Etapa finală a lucrărilor pregătitoare este pregătirea și uscarea. Regulile pentru instalarea barierului de vapori necesită o verificare atentă a stării izolației și eliminarea eventualelor goluri ale îmbinărilor.

1. Instalarea rolei:

 • materialul este rulat de jos;
 • măsurați lungimea necesară a pânzei și plasați-o pe planul încălzitorului cu o suprapunere (100-200 mm) pe fragmentele adiacente;
 • fixat cu capse sau lame de lemn;
 • locurile de îmbinare și de suprapunere sunt fixate cu o bandă de construcție;
 • la sfârșitul lucrării, verificați rezistența tuturor punctelor de conectare.

Izolarea cu aburi este necesară pentru toate tipurile de pardoseli, podele de mansardă sau pereți interiori.

2. Instalarea foliei necesită crearea preliminară a cutiei, în care se va introduce impermeabilizarea. Membranele de difuzie sunt plasate în cadru și fixate cu un capsator. Fixarea foliei este utilizată în dispozitivul de barieră împotriva vaporilor pereților sau suprafețelor de acoperiș ale casei. În timpul funcționării, rețineți că membrana este întotdeauna plasată pe interiorul suprafeței izolatorului.

Sfaturi pentru alegerea materialelor pentru bariera de vapori

La aranjament de acoperișuri ca tampoane strat protector trebuie să aleagă ecrane „respirație“, care au o vysokoparopronitsaemoy bariera de vapori: Izolayk C Izospan DM, Yutafol D110 Standard, Delta Vent N, Deltagp, Tyvek le Solid.Podhodyat pentru mansarda neîncălzite, cu o izolație în vrac.

Pe lângă scopul principal unele tipuri de membrane funcționează funcția de izolare: Izospan C Izolayk C, D, Izovek D, Tyvek Solid, Tyve Housewrap, Yutafol D. Acestea sunt utilizate în amenajarea fațadelor ventilate, asamblarea se suprapun acoperișul și podeaua de beton.

Pentru bariera exterioară de vapori a băii cu mâinile proprii, se recomandă alegerea materialelor care pot proteja în mod fiabil încălzitorul de umiditate și de abur provenind din interior. Alegere optimă în acest scop Izovek S, Izolayk S.

Pentru a preveni acumularea de umiditate pe suprafața acoperișului, se recomandă utilizarea unei membrane cu proprietăți anti-condensare ale lui Isospan DM.

În cazul decorării interioare a pereților într-o baie și în saună este de dorit să se utilizeze tipuri speciale de barieră de vapori cu un strat reflex: DELTA Reflex, Isospan FB, Isolaik FT. Ele au un nivel sporit de rezistență și sunt capabile să reziste la temperaturi ridicate. În plus, reflectă razele infraroșii, care contribuie la eficiența energetică.

Pentru a obține efectul maxim din bariera de vapori a unui acoperiș plat din plăci din beton armat, este necesar să se asigure instalarea a două bariere pe ambele părți ale stratului de izolație. Acest lucru va prelungi durata suprapunerii și va elimina complet aspectul condensului. Acest lucru îi va ajuta pe Izospan C, D, Izovek S, Izolayk D, Yutafol H110 Standard.

Prezentare generală a celor mai cunoscute tipuri de barieră de vapori

Ce tip de barieră de vapori să alegeți pentru plafon: înțelegeți ce este mai bine și de ce

În casă, vaporii de apă sunt întotdeauna prezenți. Se ridică activ în timpul spălării veselei, uscarea și călcarea hainelor, curățarea umedă, udarea florilor, gătitul și, în special, dușul fierbinte. Chiar și omul însuși servește drept sursă constantă. Și, deși în casele moderne, cea mai mare parte a aburului este îndepărtată din încăperile de locuit din cauza ventilației bine echipate, dar totuși cota ei perceptibilă rămâne. Și aici este just și dă multe probleme.

Prin urmare, dacă întâlniți prima dată conceptul de barieră de vapori, vă sfătuim să studiați cu atenție acest articol și să nu vă bazați pe opiniile altora. La urma urmei, din păcate, destul de des, parobarrierii sunt creditați cu proprietăți pe care nu le au nici măcar în minte, sau abordează problema erecției în mod greșit. Dar vă vom ajuta cu totul pentru a afla: ce fel de barieră de vapori pentru a alege pentru tavan, astfel încât să nu vedeți niciodată pe el nici un divorț, nici o condensare, nici un semn de distrugere a structurii. Toate acestea nu sunt greu de înțeles, cel mai important - au răbdare!

conținut

Dacă sunteți interesat, acest tutorial video explică bine de ce bariera de vapori a plafonului este atât de importantă și ce se va întâmpla fără ea:

Când și ce fel de barieră de vapori este necesar?

În sine, o astfel de protecție este un întreg complex de măsuri care sunt necesare atunci când aburul poate întâlni materiale cu rezistență ridicată la difuzie pe calea sa. Și pe ce fel de materiale și despre ce fel de cameră vorbești (biblioteca de acasă sau piscina), depinde de cât de sârguinți ai nevoie pentru a proteja tavanul.

Ce se întâmplă între cele două niveluri ale sediului?

În termeni simpli, procesul de egalizare a umidității între două încăperi la diferite înălțimi este inerent reminiscență a procesului de egalizare a temperaturii. Aerul cald, saturat cu vapori de apă, se va deplasa întotdeauna din camera caldă spre exterior, spre cea mai rece și în același timp va trece prin tavan și pereți, ceea ce se numește difuzie.

Și această vapori de apă din aer în procesul acestei mișcări condensează și impregnează pereții cu umiditate. Aceeași suprapunere din diferite materiale în diferite moduri sări peste acest abur. Prin urmare, în limba de construcție, materialele sunt împărțite în cele cu rezistență ridicată sau scăzută la difuzie.

Este vorba despre fizică: cu cât materialul de construcție este mai dens, cu atât este mai ușor ca moleculele să treacă prin el. De exemplu, aburul trece ușor prin gips, cărămidă roșie și lemn. Dar cărămizile din silicat și podelele din beton au deja o rezistență ridicată la difuzie.

De asemenea, vata minerala, care este atat de populara astazi odata cu incalzirea tavanului, practic nu rezista aerului cald si vaporilor de apa, dar spuma este un obstacol insesizabil pentru aceasta. Iar bariera de vapori în acest caz este stabilită fie prin ignoranță, fie în scopul unei izolații suplimentare, care nu împiedică niciodată. Mai ales dacă bariera de vapori este reflexivă, ca aici:

Ei bine, dacă vine vorba de tavan, care se află între două etaje calde. Ideea este că în aceste încăperi ar trebui să existe aproximativ aceeași temperatură și, prin urmare, bariera de vapori nu poate fi într-adevăr necesară. Apoi, în această plăcintă, este utilizată numai izolarea vântului și numai pentru un singur scop: izolarea cartierelor de locuit de praf fin dintr-un încălzitor. Într-un cuvânt, nu există diferențe de temperatură - nu vor exista probleme.

Și o imagine complet diferită, dacă camera de sus - nu este cald. Conform legilor fizicii, aerul interior al casei este capabil să mențină în sine numai o cantitate nelimitată de abur. De exemplu, cu o temperatură de 20 de grade, se păstrează 17,3 g de vapori de apă și aceasta este deja o umiditate relativă de 100%. Dar el nu poate găzdui mai mult. În plus, dacă aerul este complet saturat cu vapori de apă, chiar și cu o scădere ușoară a temperaturii aerului, apa se va transforma imediat într-un lichid și va cădea sub formă de ceață sau condens. Dar dacă aerul este încălzit, el poate lua mai mult abur.

În termeni simpli, aerul devine dens, crește și înlocuiește aburul în exces. Și aburul se va deplasa de la o cameră caldă la o cameră rece, iar procesul în sine se numește difuzie. Aburul este întotdeauna în cazul în care temperatura aerului este mai mică, și aceasta este suprapunerea unui pod rece. Și aburul caută mereu modalități ușoare: sloturi, looseness, porozitatea materialului și așa mai departe.

Dacă luăm o cameră de zi, atunci temperatura sub tavan este întotdeauna de 2-4 grade mai mare decât cea a podelei și, prin urmare, aerul cald de sus va avea întotdeauna mai multă abur în el. Acesta este motivul pentru care de-udarea de vapori de apă va avea loc neuniform: cea mai mare parte a aburului va ieși prin tavan, și puțin - prin partea de sus a pereților. Și, stricând prin suprapunerea mansardei nefolosite, aburul ajunge la punctul de rouă - chiar temperatura la care depinde când vaporii se transformă în picături de apă. Dacă, desigur, parobarrierul nu a fost gândit în prealabil.

Prin urmare, este necesară o barieră de vapori atunci când podeaua se află între o cameră încălzită și încălzită. De exemplu, în podeaua de la mansardă, între o podea caldă și spațiul sub acoperiș neîncălzit, precum și din interiorul primului etaj al unui metrou ventilat:

Permeabilitatea la vapori de apă a încălzitorului și construcția podelei

Având în vedere faptul că bariera de vapori a tavanului într-o clădire este necesară, am decis deja. Dar cât de dens și cât de impenetrabil? De fapt, reasigurarea nu este necesară aici. Și dacă faci un parobarrier surd peste un spațiu de locuit, atunci când ai nevoie de un alt fel, atunci există riscul de a obține un condens în final, deși această problemă ar putea fi rezolvată prin eliminarea controlată a vaporilor prin tavan. Prin urmare, următorul punct pe care trebuie să îl studiați pentru alegerea corectă a barierului de vapori este o caracteristică a materialelor de acoperiș, cum ar fi permeabilitatea la vapori.

Condiționat, toate încălzitoarele de acoperiș care sunt fabricate sunt împărțite în "vată de bumbac" și "spumă". Primul grup include toate izolațiile din fibre minerale și organice: vată minerală, vată de sticlă de piatră și altele asemenea. Și la spumă se includ materialele care se formează în fabrică prin întărirea spumei cu compoziție chimică diferită. De fapt, pentru aranjarea plafonului, conductivitatea termică a cărei materiale este aproximativ aceeași este de 0,04 W / m ° s.

Dar, pe lângă proprietățile termoizolante, pentru toate celelalte se deosebește destul de puternic. De exemplu, toate materialele de izolare fabricate din fibre sunt materiale permeabile la vapori. Datorită firelor intercalate capricios, porii închisi nu se formează în ele, iar vaporii de apă intră cu ușurință într-un astfel de încălzitor, pe măsură ce se ridică ușor din el:

În plus, într-o serie de izolații moderne din vată de bumbac, fibrele sunt, de asemenea, acoperite cu o substanță specială hidrofugă și astfel de încălzitoare sunt numite hidrofobizate. Ideea este că moleculele de vapori de apă nu pot pătrunde în fibră, ci doar se atașează la suprafața sa. Și când masa critică a acestor molecule se adună, ele formează o întreagă picătură și se rostogolestează sub propria greutate. Prin urmare, vata de bumbac hidrofobizat este, de asemenea, permeabilă la vapori. Aici un mare plus este că, chiar și cu o cantitate suficient de mare de abur, astfel de izolatoare de căldură aproape nu se udă și, prin urmare, nu își pierd proprietățile.

Dar pentru materialele spumante, care sunt realizate prin umplerea porilor cu aer sau gaze inerte, un nivel complet diferit de permeabilitate la vapori. Și astfel de încălzitoare pot trece atât vaporii de apă, cât și să nu treacă, în funcție de natura porilor lor.

De exemplu, polistiren, care este produs prin extrudare și toate bilele sale umplute cu gaz sunt conectate integral, servește ca o excelentă barieră de vapori, dar spuma, care mai este denumit polistiren neekstruzionnym, între bilele lui doar ratează molecula și aerul și apa. Materiale din folie permeabilă la vapori, din care o parte este acoperită cu folie de aluminiu.

Astfel se calculează permeabilitatea vaporilor: cu cât coeficientul este mai mic, cu atât mai puțin aburul poate pătrunde într-un astfel de încălzitor. În mod normal, coeficientul de permeabilitate la vapori al izolației este prevăzut în fișa tehnică a produsului, dar notați: există un concept de "coeficient de permeabilitate a vaporilor", dar există un "coeficient de rezistență al perechii" și sunt diferite.

Cum de a organiza o barieră competentă de vapori a plafonului?

Care este stratul de barieră de vapori al tavanului? Este un material cu o rezistență ridicată la penetrarea vaporilor de apă. Se compune din două elemente importante:

 • o lenjerie, care este un film sau o membrană,
 • o bandă de legătură care este proiectată pentru a asigura etanșeitatea maximă a tuturor joncțiunilor și suprapunerilor.

Bariera de vapori corectă a tavanului ar trebui să arate astfel:

Pe bariera de vapori și etanșă aranjați un strat de finisare, pentru care este adesea nevoie de un cadru. Sunt toate trucurile!

Cum sa alegeti bariera de vapori de inalta calitate prin caracteristicile tehnice?

Așadar, astăzi există multe materiale care au o rezistență ridicată la difuzia vaporilor și o permeabilitate scăzută la vapori. De mult timp, filmele convenționale de polietilenă au fost foarte populare, care, în principiu, își desfășoară activitatea, dar nu le mulțumesc cu permeabilitate ridicată la vapori, caracteristici discontinue scăzute și fragilitate.

Prin urmare, producătorii moderni, în urma politicii lor de substituire a importurilor, produc soluții tehnologice destul de interesante, printre care există și membrane metalizate. Astfel de materiale sunt multe și merită explorate caracteristicile lor pentru a înțelege: Care este cea mai bună barieră de vapori pentru plafonul casei dvs.?

Să enumerăm cele mai importante caracteristici pentru bariera de vapori:

 1. Permeabilitatea la vapori este o caracteristică a filmelor și a membranelor de la 0 la 3000 mg pe metru pătrat pe zi. Acest indicator arată cât de multe grame de apă sub formă de abur pot trece prin zi prin fiecare metru al filmului. Și cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine, desigur. Dacă numerele arată permeabilitate la vapori în sute sau mii de grame, atunci aveți o membrană permeabilă la vapori și nu ar trebui să o puneți pe încălzitor, ci pe ea.
 2. Forța de aderență. Această caracteristică afectează foarte mult cât de ușor va fi lucrarea de instalare. Filmele ieftine cu barieră de vapori sunt destul de ușor de rupt, își pierd integritatea chiar și în timpul instalării, când cad instrumente sau când sunt atinse. Pe de altă parte, o barieră puternică de vapori tolerează de asemenea scăderea temperaturii.
 3. Presiunea coloanei de apă. Filmul pentru bariera de vapori este proiectat pentru a menține apă pe el. Practic, acest indicator este important pentru membrana permeabilă la vapori, care, în sens direct, poate provoca ploaie. Pentru plafon, acest lucru, desigur, nu este critic, deși scurgeri la mansardă nu ar trebui niciodată eliminate.
 4. Rezistența la radiații ultraviolete. Acest indicator variază de la câteva zile la o lună. Cu siguranță ați văzut cum polietilena, care a fost pe stradă pentru o lungă perioadă de timp, devine fragilă și lacrimi. Dar materialul de calitate își păstrează performanța puternică pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru este valabil dacă lucrările de instalare implică stocarea unei pelicule de barieră deschisă pe tavan pentru o perioadă lungă de timp, fără o placare internă.

Și, pentru a înțelege și a clarifica dacă ați selectat bariera de vapori pentru tavan conform specificațiilor tehnice, luați în considerare cu atenție pictogramele de pe ambalaj. Și încredere în acest brand, care este cunoscut pe piața internă și se bucură de încredere. Printre aceste mărci se numără Izospan, Izover, Technonikol, Delphi și altele.

Selectarea tipului de material pentru bariera de vapori pentru tavan

Dacă nevoia de barieră pentru abur este mai mult sau mai puțin clară, atunci ce barieră de vapori este mai bună pentru plafon și care sunt liniile directoare pentru alegere? Fiecare dintre materialele pentru bariera de vapori, care oferă o piață modernă, avantajele și caracteristicile sale. De exemplu, aceleași folii de polietilenă sunt cel puțin rezistente la temperaturi scăzute și expunere la oxigen, devin repede obișnuite, dar sunt accesibile.

Prin urmare, piața modernă oferă, de asemenea, consumatorilor astfel de materiale de barieră de vapori:

 • filme combinate;
 • filme armate cu straturi metalizate;
 • membrane difuze de diferite proprietăți.

Printre ei, astfel de materiale sunt semnificativ diferite:

Parobarrierii: crearea unei barieri fiabile

Pentru o barieră de vapori a unui plafon obișnuit al unei locuințe suficient de armată sau mai accesibilă, folia de polietilenă care posedă permeabilitatea maximă la abur este suficientă. Chiar și o sticlă poate fi folosită, doar o alegeți mai dens și mai gros.

Dar membranele mai scumpe sunt materiale armate puternice, care sunt acoperite cu o folie sau o coajă fleece pe o parte. Ei au o etanșeitate bună și chiar reflectă pierderea căldurii (cu siguranță sunteți conștienți de faptul că căldura se ridică întotdeauna). Fără astfel de membrane nu se poate face cu tavane cu barieră de vapori în încăperi cu umiditate ridicată, cum ar fi bucătării, băi, piscine.

Iată un exemplu de barieră de vapori de înaltă calitate, care va proteja în mod fiabil vata minerală:

Limita de permeabilitate a vaporilor: controlăm condensul

Dar există încă un fel de membrană - cu o permeabilitate limitată la vapori. Această izolație este creată pe baza de polipropilenă nețesută prin metoda lipirii termice a fibrelor polimerice. Și o astfel de permeabilitate redusă a vaporilor vă permite să eliminați uniform toată umiditatea inutilă din sufragerie, dar în același timp, nu se va forma nici un condens pe pereți și pe tavan.

Desigur, această opțiune este adecvată numai în cazul în care premisele de mai sus - mansarda rezidențiale, care este mare pentru o casă de țară, precum și orice alte alte clădiri în cazul în care o reședință sezonieră. Desigur, în cazul unui perete de barieră de vapori și acoperiș cu barieră de vapori astfel de membrane sunt folosite pentru structuri izolate, dar apoi se decontează de ventilație forțată, iar în tavan, ca regulă, nimic de felul acesta.

Permeabilitate variabilă a vaporilor: abordare inteligentă

Și, în final, filmele cu permeabilitate variabilă la vapori sunt membranele care reușesc să-și schimbe proprietățile! De exemplu, într-o încăpere complet uscată, o astfel de barieră este rezistentă la vapori, iar cu umiditate crescătoare devine permeabilă și îndepărtează excesul de umiditate din încăpere. Astfel de astăzi produce în mod substanțial pentru bariera de vapori a plafonului compania Delta.

Și dacă bariera de vapori nu este pusă deloc?

Uneori se întâmplă de asemenea ca plafonul să fie deja suturat, iar bariera de vapori este uitată sau nu este cunoscută. Apoi nu intră în panică și observați ce fel de material este cusut pe plafon. Deci, dacă e gips-carton, atunci ai noroc: e bine absorbant. În cazul în care PAL, de asemenea, nu vă faceți griji, tk. PAL în sine este un material dens, și lipici serveste ca un element obligatoriu pentru el. Chiar și vopseaua de pe tavan va fi o bună protecție. Și, în general, atunci când se utilizează gips-carton, se utilizează de obicei cea mai simplă barieră de vapori:

Selectarea benzilor de conectare și a adezivului pentru bariera de vapori

Bariera de vapori bine echipată este un strat continuu și continuu. Iar scotch-ul obișnuit de construcție pentru lipirea suprapunerilor și a bonturilor nu este potrivit - doar o barieră specială de vapori. Fiecare producător oferă propriile variante de conectare a benzilor pentru diferite sarcini.

De exemplu, unele dintre ele sunt destinate exclusiv suprapunerii pânzei, în timp ce altele sunt destinate îmbinării filmelor cu suprafața netedă, iar a treia pentru a conecta bariera de vapori cu o suprafață poroasă și aspră. Și este extrem de important să cumpărați benzi de legătură ale aceluiași producător ca și bariera de vapori, pentru a obține 100% din etanșeitatea stratului.

Există mai multe tipuri:

 • adeziv special pentru film;
 • adeziv pentru conectarea membranelor;
 • clădirea scotch;
 • o bandă de scotch din aluminiu pe o față;

și o bandă adezivă pe ambele fețe pentru a asigura integritatea panourilor individuale.

Subtilitatea instalării corecte a barierului de vapori la tavan

Și, în sfârșit, vă vom oferi câteva sfaturi utile privind instalarea barierului de vapori ales. Așezați bariera de vapori trebuie să se suprapună întotdeauna cu 15-20 cm, pentru a asigura o protecție sigură împotriva penetrării fumului. Toate îmbinările trebuie sigilate cu o bandă de construcție.

Sub tavanul de la mansardă, bariera de vapori trebuie presată cu lamele de lemn, iar pe partea de sus - blatul trebuie instalat pentru a crea un spațiu între plafonul tavanului și tavanul mansardei. În același timp, asigurați-vă că viitoarele cabluri electrice și alte sisteme de inginerie nu încalcă integritatea filmului pentru bariera de vapori. Toate cablurile electrice trebuie închise și este necesară o cutie.

În plus, într-o astfel de decalaj nu puteți aranja lumini de plafon, tk. din cauza celor mai mici deteriorări la bariera de vapori într-un astfel de spațiu, se formează ușor condensarea, iar picăturile de apă vor intra în contact cu electricitatea. Și acest lucru este plin de probleme considerabile.

Dacă totul se face cu grijă, chiar și o structură destul de voluminoasă și pe mai multe niveluri poate fi fixată cu ușurință la bariera de vapori:

Fii atent, iar reparația totală va plăcea doar ochiul!

Cum sa alegi un film cu bariera de vapori?

Aplicarea corectă a noilor tehnologii de construcție îmbunătățește parametrii operaționali ai clădirilor. Filmul pentru bariera de vapori împiedică pătrunderea umidității în adâncimea structurilor arhitecturale. Își prelungește durabilitatea, asigură protecție împotriva influențelor externe negative. Pentru un astfel de obstacol în a-și îndeplini funcțiile fără cusur, este necesar să se cunoască metodele de selectare și aplicare a materialelor relevante.

Hidroizolația și bariera de protecție împotriva vaporilor - un element important al structurii acoperișului

Film de protecție împotriva abraziunii: Funcții

Aerul conduce caldura slab. Această caracteristică este utilizată pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor. În particular, se utilizează vată minerală sau alte materiale poroase. Ele sunt instalate în construcția de pereți, podele și plafoane, sub acoperiș.

Încălzitoarele moderne au caracteristici bune pentru consumatori. Dar proprietățile lor utile vor fi reduse semnificativ prin pătrunderea umidității în interiorul structurii. Pentru a exclude astfel de procese negative, se creează filme cu barieră de vapori.

Acest material nu este destinat soluționării sarcinilor tipice de impermeabilizare. Împiedică pătrunderea apei sub formă de particule minore, aburi.

Cel mai simplu model este filmul personalizat din polietilenă. Cu ajutorul său, puteți rezolva problema de mai sus, dar numai parțial:

 • Când temperatura se schimbă pe stradă, punctul de rouă se deplasează și condensul se poate acumula în interiorul structurilor clădirii. O barieră impenetrabilă va deveni un obstacol în calea îndepărtării sale prin mijloace naturale.
 • Proprietarii de case din lemn îi prețuiesc pentru micro-orientarea lor unică. Ajută la menținerea unei atmosfere sănătoase în încăperi fără echipament special. În acest caz, un sigiliu complet va fi, de asemenea, inutil.
 • Baia este de asemenea o bună izolare termică bună. Dar mulți polimeri sunt distruși de temperaturile ridicate. Filmele de la acestea nu sunt capabile să reflecte radiațiile infraroșii și, prin urmare, să îmbunătățească caracteristicile de performanță ale obiectului corespunzător.

Sarcinile enumerate sunt rezolvate cu succes cu ajutorul diferitelor modificări ale materialelor din acest grup.

Aplicarea izolației

Pentru a face instalarea relativ simplă și în operația viitoare nu există probleme, trebuie să țineți cont mai întâi de toate caracteristicile unui anumit proiect.

Atunci când plasați un încălzitor în afara clădirii, o bună protecție împotriva vântului va fi utilă. Unele polimeri sunt distruse prin radiații ultraviolete directe, prin urmare, ar trebui să se asigure o piele exterioară adecvată. O folie universală rezistentă la vapori poate rezista schimbărilor mari de temperatură fără deteriorări.

Încălzirea zidurilor unei case din lemn afară

Izolația internă creează condiții pentru deplasarea punctului de rouă spre cameră. Prin urmare, aplicarea sa este precedată de un calcul tehnic precis. În mod tipic, folia de barieră de vapori este instalată din partea laterală a zonei calde. Dar, în acest caz, se utilizează o construcție mai complexă în mai multe straturi, acoperind covorașurile din toate părțile.

Materialul de barieră adecvat, care nu împiedică scurgerea umezelii. Între acesta și perete se lasă o mică distanță pentru ventilație. Oferă acces gratuit la aer. Dacă este necesar, instalați grile speciale în căptușeală.

Planul de încălzire a pereților din interior

Este deosebit de îngrijit că este necesar să se lucreze cu structuri din lemn. Ele însele, și nu doar o izolație specială, au nevoie de o protecție sigură față de umiditate.

Structura izolației termice a pardoselilor

Cifrele arată că, în unele cazuri, este necesară o barieră de vapori în îmbinările dintre încălzitor, placă, întârziere și pardoseală. În construcția podelei sunt create și conducte de ventilație.

În mod similar, o peliculă de barieră hidro-vapori este instalată sub acoperiș. Luați în considerare posibila posibilitate de intrare a apei în exterior. Acordați atenție și modului de funcționare. Menținând o temperatură ridicată în timpul iernii în încăperile de la mansardă, probabilitatea de formare a condensatului crește.

În baie este folosită izolarea termică cu folie. Aici vă ajută să păstrați căldura și umiditatea ridicată (folosind tehnologia rusă sau hamam). De asemenea, previne penetrarea apei în interiorul izolației și a pieselor din lemn. Este instalat sub piele cu un spațiu de ventilație, un strat metalizat către cameră.

Izolarea vaporilor hidraulici în baie

În toate opțiunile enumerate, instalarea filmului pentru bariera de vapori se realizează cu ușurință. Materialele subțiri sunt lipite pe un capsator de 15-20 cm. Cusăturile sunt închise cu bandă scotch. Dacă este necesar, utilizați o bandă cu strat de folie.

Varietăți de materiale

Diferite tipuri și tehnologii de izolare a barierelor prin vapori sunt mai ușor de înțeles dacă studiați cu atenție ofertele actuale din segmentul relevant al pieței. Pentru ca studiul să fie substanțial, produsele din marca "Akston" vor fi luate în considerare în continuare. Acest producător produce o gamă largă de materiale.

Cel mai democratic tip membrană pentru bariera de vapori de tip "B". Se compune din două straturi cu o calitate diferită a suprafeței. Latura cu o duritate crescuta pastreaza condensul, care se evapora in mod natural. Se trimite când se află în afara.

Un astfel de mecanism de funcționare împiedică mișcarea liberă a picăturilor și intrarea umezelii în alte elemente ale structurii clădirii. Cu ajutorul unui pachet standard care cântărește aproximativ un kilogram, puteți închide până la 15 m. zona. Lucrul cu acest material de calitate nu provoacă dificultăți semnificative.

Sub denumirea "C" există o barieră hidroabsorbantă. Poate fi folosit în interiorul și în exteriorul clădirii. În particular, un astfel de film este adesea utilizat pentru a instala structuri ventilate de fațadă. Este cu aproximativ 30% mai greu, comparativ cu versiunea anterioară, dar mai puternic.

Hidroizolarea membranei moderne permeabile la vapori "D" este consolidată cu inserții structurale speciale. Astfel de produse sunt folosite la instalarea unui strat de izolație sub acoperiș. Dacă sunt instalate corect, acestea nu vor pierde apa, chiar dacă există tulburări semnificative în stratul de țiglă sau în alt strat de finisare.

Toate produsele din această categorie pot fi împărțite condiționat în următoarele grupuri:

 • Cele mai simple materiale necostisitoare pentru o bariera de vapori de 1-2 straturi. Ele sunt capabile să îndeplinească numai funcții de bază.
 • Membrane izolate cu abur cu rugozitate schimbată. Un exemplu tipic de astfel de produse este filmul "B" al brandului "Akston" considerat mai sus.
 • „Activ“. Acest grup include produse cu găuri microscopice. Astfel de filme de barieră de vapori scurg de aer, astfel încât acestea sunt adesea folosite în combinație cu case de lemn.
 • Bariera de vapori de radiație infraroșie reflexivă a fost considerată mai sus. Produsele de calitate din această categorie pot îmbunătăți în mod semnificativ eficiența aparatelor de încălzire. Ele sunt mai scumpe, dar instalarea lor ajută la salvarea în procesul de operare.
 • O varietate interesantă de materiale din folie este un strat de câțiva milimetri de polimer spumat. Proprietățile bune de izolare termică a unui film de barieră de vapori de acest tip sunt utilizate pentru a rezolva diferite probleme practice.
 • Impermeabilizarea impermeabilă ("Akston" "C") este mai scumpă. Dar este mai puternică decât alte opțiuni, are rezistență bună la sarcini și influențe mecanice de natură diferită.
Material de film pentru bariera de vapori armata cu armare

Folosind un film

Pentru a înțelege cum să alegeți produsele potrivite și pentru aplicarea precisă a barierelor de vapori, trebuie să studiați în detaliu un exemplu specific cu un acoperiș încălzit înclinat. Pentru această opțiune se utilizează o barieră universală hidro și vapori. Instalarea filmului corespunzător se realizează printr-o suprafață netedă în sus.

Pentru a scoate condensul suficient de activ, instalați două straturi de ventilație pe ambele părți ale încălzitorului principal. Partea inferioară a sistemului este utilizată pentru a acumula și îndepărta umezeala, care a venit odată cu aerul cald din încăpere. Filmul puternic împiedică pătrunderea ploii și topirea apei.

Instalarea de bariera de vapori

Înainte de a începe instalarea produsului, este necesar să aflați încă o întrebare, care parte trebuie să fixeze bariera de vapori. Mai presus de toate au fost mențiuni despre necesitatea de a respecta o anumită direcție. Fiecare producător indică datele relevante în instrucțiunile oficiale. Cu toate acestea, puteți utiliza următoarele informații universale:

 • În prezența unei suprafețe dure, este lăsată la o parte, unde condensul se va umple. De exemplu, este atașat peste încălzitor sub acoperiș cu un spațiu de câțiva centimetri pentru ventilație.
 • O peliculă din mai multe straturi este îndreptată cu o suprafață netedă spre covorașe din vată minerală sau altă izolație.
 • Dacă materialul este o folie fixă, acesta este instalat în direcția sursei de căldură.

Multe produse din această clasă sunt pliate în rulouri într-un mod special, astfel încât pe exterior există un strat exterior. Aceasta accelerează ambalarea și, în același timp, previne erorile.

Protecția membranelor împreună cu izolația termică pot fi instalate sub acoperiș în conformitate cu următorul algoritm:

 1. Alegeți și achiziționați materialele, instrumentele potrivite. Pentru a produce lucrarea, veți avea nevoie de:
 • capsator profesional (construcții, mobilier);
 • Scotch, și față-verso;
 • șuruburi autotubulare;
 • șurubelniță cu acționare electrică;
 • ruleta;
 • cuțit.

2. Între rafturi se instalează covoare din vată minerală. Perdelele auto vor fi întărite cu o cutie.

 • Filmul este fixat pe acest cadru printr-o bandă de scotch cu două fețe. Pentru a acoperi integral suprafața și pentru a lucra cu zone complexe, tăiați piesele corespunzătoare. Asigurați-vă că urmați orientarea recomandată a stratului exterior.
 • Părțile marginilor sunt fixate folosind un capsator profesional. Rândurile sunt stivuite cu o suprapunere de aproximativ 20 cm, urmată de lipirea sloturilor cu o bandă adezivă pe o singură față.
 • În zona de creastă se pune o rolă întregă. Nu trebuie să existe articulații.
 • Grinzile sunt plasate pe membrană. Ele sunt atașate cu șuruburi la partea inferioară a cutiei. Înălțimea acestor elemente este aleasă între 3 și 6 cm pentru a crea un spațiu suficient de ventilație.
 • De sus, acoperișul este instalat în serie, în conformitate cu tehnologia de așezare a plăcilor, a profilelor metalice și a altor materiale. Orificiile de ventilație sunt lăsate pe suprafața de finisare.

Pentru a se asigura că permeabilitatea vaporilor este planificată, verificați integritatea stratului creat. O mică reparație locală se poate face folosind bandă scotch. Găurile mari sunt acoperite cu un film tăiat la dimensiunile dorite.

După pregătirea atentă, lucrările de instalare pot fi efectuate corect și singure

Recomandări utile

Atunci când alegeți, este necesar să studiați materialele pentru bariera de vapori, luând în considerare un scop specific. De exemplu, filmele armate mai scumpe nu vor fi necesare în locuri unde sunt excluse sarcini mecanice. Nu aveți nevoie de un strat reflectorizant de folie în care nu există radiații infraroșii intense. Funcționalitatea excesivă în unele situații va fi dăunătoare. Decizia finală trebuie luată pe baza unui studiu atent al mișcării aerului, a umidității și a altor procese importante.

Protecția suplimentară a plăcilor din polistiren expandat de înaltă calitate nu este necesară. Astfel de materiale sunt utilizate cu succes pentru izolarea exterioară și hidroizolarea fundațiilor. Atunci când sunt echipate cu îmbinări de blocare, un strat din ele nu permite ca apa să treacă prin. Dar în cazul instalării pe acoperiș este necesar un film fiabil și rezistent la vapori. Este instalat separat, cu un spațiu de ventilație, pentru a preveni pătrunderea umezelii în structura elementelor din lemn ale structurii.

În procesul de studiere a diferitelor materiale, trebuie înțeles că ele vor fi instalate în adâncimea structurilor. Când se formează defecte, va fi dificil să se elimine deficiențele fără costuri majore. Situațiile de urgență pot dezactiva rapid izolația, ceea ce va genera și costuri suplimentare.

Pentru a preveni astfel de probleme, trebuie să alegeți cu atenție un producător care să asigure o asigurare calitativă.

Constructii video

Aceste exemple explică importanța analizei complexe. Ar trebui să se facă o comparație, luând în considerare prețurile materialelor, costul livrării și instalării acestora, locul de instalare, durabilitatea, caracteristicile funcționării structurii. Această abordare va contribui la reducerea costurilor globale și la prevenirea erorilor.

Filme de izolare cu aburi - alegerea materialelor de calitate

Izolarea cu aburi este utilizată pe scară largă în condițiile construirii casei din lemn. Orice filme de barieră de vapori sunt atașate la structurile din lemn din fața stratului izolator. Pentru fixare, cel mai adesea se folosesc capse și un capsator special. Stivuirea se realizează prin cap sau prin lipire, iar pentru îmbinările de sutură se utilizează benzi adezive. Până în prezent, există mai multe tipuri de astfel de filme.

Tipuri de filme pentru bariera de vapori

Principala cerință pentru filmele cu barieră de vapori este abilitatea de a trece aburul cât mai puțin posibil și de a menține o rezistență maximă la montare, fără modificări de deformare.

Film de reflecție termică sau folie acoperită cu folie

O astfel de categorie de filme de barieră de vapori nu protejează doar împotriva acumulării de abur, ci este, de asemenea, o barieră excelentă care protejează împotriva radiațiilor termice. Filmele standard reflectoare de căldură se caracterizează printr-o combinație de mai multe funcții și permit protejarea structurii de abur, având proprietăți termoizolante de cea mai bună calitate și garantând căldura din încăperile echipate.

Utilizarea materialelor din categoria "trei în una" contribuie la o simplificare semnificativă a tuturor lucrărilor de instalare în desfășurare și permite reducerea costurilor consumabilelor.

Protecția cu apă din polietilenă

Tipuri standard de folii de polietilenă utilizate pentru izolarea barierelor prin vapori. Ele sunt produse cu armare prin plasă sau țesături speciale de armare, care conferă o rezistență garantată.

Există două categorii de filme din polietilenă armată - perforate și neperforate.

Filme din polipropilenă

Aceștia au anumite avantaje în comparație cu analogii de polietilenă, dintre care principalii sunt rezistența și rezistența la radiații ultraviolete. Polipropilena este capabilă, timp de aproximativ douăsprezece luni, să protejeze structurile de precipitațiile atmosferice în timp ce așteaptă instalarea materialelor de acoperiș.

Pentru a minimiza formarea condensului, o parte a foliei de polipropilenă armată este echipată cu un strat special de anti-condensare, reprezentat de fibră de viscoză și celuloză. Scopul principal al acestui strat special este capacitatea de a efectua funcții absorbante și de menținere a umidității, urmată de o uscare foarte rapidă sub influența fluxului de aer.

Filmele de polipropilenă Antikondansatnye au stratul principal în jos, însă crearea orificiului de ventilație rămâne relevantă. Costurile moderate și indicatorii de bună rezistență fac acest tip de film foarte popular.

Producătorii și caracteristicile tehnice ale materialului

Filmele moderne de barieră la vapori pe piața rusă a construcțiilor sunt prezentate de mai mulți producători, care produc produse de înaltă calitate.

Izolație termică pentru acoperișuri plate Techno NICOLE (3x30 m). - film de polietilenă multistrat

Compania TechnoNikol

Filmele de izolare cu aburi asigură rezistență la umiditate timp de mulți ani și sunt împărțite în difuzie și neperforate.

Membranele de difuzie "respirație" reprezintă o variantă optimă de subliniere a materialelor izolatoare, constând dintr-un film polimeric continuu cu două straturi de țesătură din polipropilenă.

Tipurile de filme neperforate sunt concepute pentru a proteja orice spațiu nu numai de umiditate, ci și de depozitele de praf. În procesul de producție, armarea este utilizată printr-o plasă sau țesătură specială, care conferă o rezistență suplimentară. Cel mai adesea folosit pentru lucrările de barieră de vapori la instalarea acoperișului.

Materialele rulante sunt ușor de așezat și conectate.

Producator Izospan

În plus față de o gamă largă de produse, producătorul garantează o barieră termică sigură și protecție împotriva umezelii și intemperiilor. Principalele opțiuni sunt:

 • membranele sunt permeabile la vapori puternice, dense și rezistente la ultraviolete;
 • membranele cu strat dublu de propilenă;
 • propilenă, laminată cu un film.

Categoria de filme din polipropilenă permeabilă la vapori este reprezentată de mărcile B, D și DM:

 • pelicula Izospan-B - protecția cu abur a acoperișurilor încastrate sau a podelelor mansardate;
 • Filmul Isospan-D - propilenă laminată pentru tipurile de acoperiș neîncălzite;
 • Filmul Isospan-DM - ​​propilenă cu un strat de acoperire anticondensat, rezistent la orice influență mecanică.

Producătorul Yutafol

Filmele de izolație cu aburi Yutafol sunt utilizate ca izolație termică și hidro-protecție.

Sunt produse următoarele mărci: H, SP1, NAL Special și D.

Principala aplicație este dispozitivul barierului de vapori în condițiile acoperișurilor ventilate ale unui tip înclinat și, de asemenea, cu amenajarea acoperișului cu plăci moi. Atunci când se realizează o etanșare cu cusături a acestui material de ruliu, se utilizează un tip special de bandă de construcție.

Cum de a alege cele mai bune

Alegerea barierului de vapori se bazează pe evaluarea proprietăților funcționale ale materialului. Tipurile de membrane difuzive se referă la materialele universale moderne, care pot fi utilizate în orice tip de construcție a acoperișurilor și în combinație cu toate metodele de izolare. O astfel de barieră de vapori este de câteva ori mai scumpă decât alte tipuri din categoria filmelor de impermeabilizare.

Dispozitivul de impermeabilizare a acoperișurilor neîncălzite permite utilizarea unei folii universale sau perforate obișnuite de la producătorii dovediți și bine-dovediți.

La reglarea acoperișurilor metalice înclinate, se recomandă utilizarea filmelor anti-condens.

Costul materialelor

Cel mai important criteriu pentru alegerea unui film pentru izolația împotriva barierelor prin vapori este prețul.

Costul filmelor Tekhnonikol începe de la 3000 de ruble pe role. Filmele de izolare cu aburi de la TechnoNikol pentru amenajarea acoperișurilor înclinate costă aproximativ 1150 de ruble pe rolă, iar prețul materialelor armate este de 1875 ruble pe rolă. Materiale pentru bariera de vapori a acoperișurilor plate - de la 1697 ruble pe role.

Izotermea Izospan are un preț competitiv. Costul depinde în întregime de marca de material de barieră de vapori. Prețul pentru Isospan-B este de câteva ori mai mic decât costul de reflectare a căldurii Isospan-FX. Costul ridicat al izolației termice de la acest producător este datorat durabilității stabile și caracteristicilor de performanță excelente.

Opțiunea cea mai optimă este utilizarea de filme de barieră de vapori de la Yutafol, ale căror costuri încep de la 1500 ruble pe role.

Rezumă

 • Orice folie de impermeabilizare este montată deasupra stratului de izolație termică;
 • rularea unei role cu un material este făcută perpendicular pe sistemul de lambriuri de jos în sus;
 • Suprapunerea standard este cuprinsă între cincisprezece și douăzeci de centimetri;
 • Pentru etanșarea îmbinărilor se utilizează o bandă adezivă specială sau o bandă de legătură.

Care este bariera de vapori pentru plafonul din podea din lemn este mai bine - tipuri, caracteristici

Odată cu apariția unor noi materiale de construcție și de finisare de pe piață, nivelul confortului în locuințe a crescut semnificativ. Una dintre noutățile poate fi numită o membrană cu barieră de vapori, care realizează nivelul optim de umiditate al încălzitoarelor, plafoanelor de tavan și acoperișului.

Scopul barierului de vapori

Mulți maeștri acasă pun întrebarea dacă este necesară o barieră de vapori pe tavan. A trăi într-o cameră duce la o creștere constantă a umidității. Acest fapt se explică prin utilizarea regulată a apei și a gătitului. Ca rezultat al acestor activități, aburul umed, care este mult mai ușor decât aerul, crește. Dacă pe drum nu erau plăci de tavan, umezeala ar fi lăsat în cameră nestingherită.

Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi, prin urmare, umiditatea excesivă se rezolvă și afectează în mod distructiv materialele din lemn, metal, fibroase și poroase care intră direct în structura multistrat a oricărei suprapuneri. Ca urmare, se produce umezeală între materiale, care provoacă în mod inevitabil mucegai, mucegai și putregai. Astfel de procese reduc principalele caracteristici de performanță ale suprapunerii: rezistența și durabilitatea. În plus, microclimatul din cameră se deteriorează, apar mirosuri neplăcute, care afectează negativ sănătatea umană.

Cu toate acestea, umezeala în cameră poate fi formată și din alte motive. În special, aceasta reprezintă o încălcare a tehnologiei de construcție sau greșelile făcute în faza de proiectare. În acest caz, problema este rezolvată prin ventilație forțată.

Utilizarea membranelor de barieră de vapori împiedică distrugerea prematură a materialelor de construcție, finisare și izolare. Membrana este un material format din mai multe straturi, fiecare dintre acestea având o funcție specifică. O astfel de protecție va fi destul de costisitoare, deci dacă există un deficit bugetar, puteți căuta alte opțiuni.

Varietăți de materiale

Izolarea cu aburi și impermeabilizarea sunt concepte complet diferite, deci este important să înțelegeți cum funcționează bariera de vapori de plafon. Opinia conform căreia filmul obișnuit de polietilenă poate rezolva problema umidității excesive este considerat eronat. Acest material protejează în mod fiabil pereții și plafoanele de penetrarea aburilor și a apei. Cu toate acestea, condensul se va acumula pe suprafața polietilenei, care va cădea cu siguranță pe materialul de căptușeală care acoperă pelicula de polietilenă. Ca urmare, căptușeala este deformată și distrusă, ceea ce afectează aspectul camerei.

Materialele moderne de barieră de vapori sunt capabile să treacă o anumită cantitate de umiditate, ca urmare a pereților și plafoanelor nu suferă de această negativitate. Abilitatea de a controla eliberarea aburului din cameră oferă un mare avantaj acestor materiale față de alte analogi.

Între un număr mare de producători de materiale de barieră de vapori este dificil să se determine care barieră de vapori este mai bună pentru tavanul unei case din lemn. Pot fi identificate mai multe branduri populare: TechnoNICOL, Nanoizol, Isospan, Penofol, Tyvek.

Bariera modernă de vapori este reprezentată de mai multe tipuri:

 • Membrană multistrat.
 • Materialul foliei.
 • Film de polietilenă armată perforată.
 • Peliculă din polipropilenă.
 • Lichid lichid.

Protejați podelele din lemn pot fi oricare dintre materialele listate. Toate acestea sunt testate în practică și au multe recenzii pozitive. Cu toate acestea, este mai bine să nu folosiți bariera de vapori de etanșare pentru spațiile rezidențiale, este cea mai bună opțiune pentru structurile stradale din beton și cărămidă, precum și pentru spațiile industriale.

Izolarea cu aburi a plafonului podelei din lemn are unele caracteristici, în special, este vorba despre următoarele:

 • Se recomandă ca izolația să fie așezată între grinzile podelei și pot fi utilizate materiale din plăci sau rulouri.
 • Materialul de barieră de vapori este montat în mai multe moduri: imediat în fața materialului termoizolant, după el sau pe ambele părți. Alegerea este determinată de caracteristicile barierului de vapori selectat.
 • Întreaga suprafață a plafonului, inclusiv grinzile, este acoperită cu material de barieră de vapori.
 • Protecția împotriva aburilor trebuie să formeze o rețea continuă. Atunci când se utilizează mai multe segmente, îmbinările sunt lipite în mod fiabil.
 • Marginile materialului pentru bariera de vapori trebuie să fie strânse și fixate pe pereți, nu pe tavan.

Filme din polipropilenă și polietilenă

Cea mai ieftină opțiune din toate materialele de mai sus este filmele subțiri din polietilenă și polipropilenă. Cu toate acestea, costul scăzut nu înseamnă calitate slabă și eficiență scăzută, astfel de materiale asigură eliberarea controlată a aburului din incintă.

Foliile din polietilenă armată pot fi de două tipuri: folie perforată și multistrat. Ambele versiuni sunt folosite cu mare succes pentru a crea un strat de barieră de vapori în case cu tavane din lemn. Materialul foliei efectuează în paralel funcția de reflectare a căldurii. Ca rezultat, căldura rămâne în cameră, ceea ce vă permite să obțineți economii la încălzire.

Pelicula din polipropilenă are compozite fibroase higroscopice, prin urmare trece simultan aburul și absoarbe umezeala. Astfel, umezeala pătrunde în fibre și, evaporând treptat, iese.

Peliculele din polietilenă și polipropilenă sunt prezentate consumatorului într-o formă de role, care determină modul de instalare a acestora. Rezolvarea problemei cum se face o barieră de vapori a plafonului implică următoarele etape:

 • Filmul este tăiat în bucăți de o anumită lungime.
 • Pune panza pe tavan, făcând o suprapunere de aproximativ 15 cm.
 • Articulațiile sunt etanșate cu o bandă autocolantă largă.
 • Efectuați fixarea marginilor materialului de barieră de vapori folosind un profil metalic sau cleme de construcție.

Cele mai bune caracteristici ale barierei de vapori din acest grup de materiale sunt Isospan V. Totuși, în ciuda capacității excelente de transmisie a aburului, acest izospan pentru un tavan într-o casă din lemn are un dezavantaj semnificativ - caracteristicile de rezistență inferioare. Această proprietate complică în mod semnificativ lucrările de instalare. Atunci când se utilizează Isospan B, se recomandă prudență și exactitate.

Materialul "Izospan B" este o țesătură nețesută din polipropilenă cu două straturi. Stratul său superior are o suprafață netedă, stratul inferior - fibros și dur. Este vorba de vile care nu permit ca condensul să pătrundă în izolație și în tavan. Alegerea acestui material pentru echiparea stratului de barieră de vapori, ar trebui să știți un lucru: este pus în fața încălzitorului. Când tavanul este izolat într-o casă din lemn, filmul Isospan B este așezat mai întâi, ghidându-i partea netedă în jos.

Procesul este următorul:

 • Rulați despachetarea și scoateți panza. Măsurați și tăiați bucăți de o anumită dimensiune.
 • Fâșiile sunt așezate, făcând o suprapunere de 15-20 cm într-o direcție orizontală și verticală.
 • Elementele pentru fixarea pânzei sunt alese în funcție de materialul din care va fi realizat plafonul decorativ. De exemplu, pentru tavan gipsokartonnogo utilizați profile metalice, pentru tavan, căptușit cu căptușeală, luați lamele din lemn.
 • Indiferent de materialul de fabricație, se recomandă achiziționarea de șuruburi cu un singur strat anti-coroziune.
 • Îmbinările pânzei sunt sigilate cu bandă adezivă, iar acest lucru trebuie realizat suficient de strâns.
 • Efectuați fixarea izolației pe tavan cu ajutorul diblurilor de disc din plastic sau a șuruburilor de auto-filetare galvanizate.
 • Pe partea superioară a izolației termice se montează un alt strat de barieră de vapori "Izospan B".
 • În final, este instalat materialul de finisare. În același timp, trebuie lăsat un spațiu de aproximativ 4 mm între materialul barieră de vapori și structura decorativă.

Bariera de vapori împrăștiată

Materialele de barieră de vapori spumate constau din mai multe straturi, datorită cărora este posibilă efectuarea simultană a mai multor funcții pentru a crea un microclimat confortabil în zona de living. În special vorbim despre bariera de vapori, izolarea și absorbția zgomotului.

Atunci când alegeți un astfel de material pentru protecția împotriva umezelii și aburului de podele din lemn, consumatorul primește o soluție destul de economică. Marcile populare din aceasta zona sunt "Alucraft", "Armofol" si "Penofol". Pentru a înțelege ce barieră de vapori este cea mai bună pentru tavan, ar trebui să cunoașteți mai atent mărcile principale.

Principalele caracteristici și avantaje ale barierului de vapori "Alucraft"

Una dintre cele mai bune opțiuni este materialul barieră de vapori "Alucraft" cu o structură în trei straturi. Stratul superior este folie de aluminiu, stratul de jos este hârtie kraft, iar legătura de legătură dintre ele este polietilenă topită. Caracteristica foliei de aluminiu în acest material este rezistența ridicată la tracțiune, care este asigurată de o bază de hârtie. În acest caz, materialul trece vaporii și, în paralel, reflectă fluxul de căldură, prin urmare, căldura revine din nou în încăpere.

Materialul acestui brand poate fi numit o opțiune excelentă pentru crearea unui strat de barieră de vapori în saună și saună, cu pereți de cărămidă, beton și lemn. În ceea ce privește plafonul unei case private cu tavane din lemn, atunci "Alucraft" este opțiunea cea mai optimă în acest caz.

Toate materialele cu strat de folie nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Ei nu tind să elibereze substanțe nocive atunci când sunt încălzite sau expuse radiațiilor solare. În plus, bariera de vapori izolată din folie pentru tavan este caracterizată de un cost foarte rezonabil. Materialul este rulat în rulouri, ceea ce simplifică transportul spre locul de muncă și lucrările de instalare.

Descrierea barierului pentru vapori de tavan "Armofol"

Materialele acestui brand sunt împărțite în două tipuri, una având folie unilaterală, cealaltă folie este disponibilă pe ambele părți.

Izolarea cu aburi "Armofol A" este un material rulant cu un singur strat de folie pe baza unei plasă din fibră de sticlă. Scopul principal - bariera de vapori și izolarea termică a încăperilor cu umiditate ridicată și temperaturi ridicate. La astfel de spații se pot efectua băi, saune și unități de catering. În plus, "Armofol A" poate fi utilizat pentru a crea un strat de barieră de vapori în case private cu tavane din lemn.

"Armofol V" este un material de tip rolă format din trei straturi, dintre care două sunt realizate cu folie, al treilea strat este o plasă de sticlă. Se remarcă o eficiență ridicată în bariera de vapori și izolarea termică a încăperilor mansardate, precum și pe tavanele de podele din lemn.

O caracteristică distinctivă a materialului rulou "Armofol C" cu un strat de folie este prezența unei baze autocolante. Dezavantajul unei astfel de bariere la vapori pentru un tavan pe podea din lemn este reducerea eficienței atunci când este montată pe suprafețe neuniforme.

Alte mărci ale acestui brand au un cost mai mare, prin urmare, în sectorul privat, acestea sunt folosite destul de rar. Ele sunt mai potrivite pentru spații industriale în care spațiul aerian este umplut cu vapori de acizi, alcalii și alte substanțe chimice agresive.

Caracteristicile și momentele avantajoase ale barierului de vapori "Penofol"

Materialele acestui brand sunt foarte populare pentru crearea unei barieră de vapori pe tavan într-o casă din lemn. În structura unor astfel de materiale de barieră la vapori există o peliculă subțire de aluminiu și polietilenă spumată. Modificarea "A" are un strat de folie, materialele din grupul "B" au două straturi de folie puternică, modelele din grupa "C" au o bază adezivă suplimentară.

Pentru a rezolva problema cum să realizați corect o barieră de vapori a unui plafon, este necesar să respectați următoarele reguli:

 • Stratul de folie trebuie rotit în interiorul încăperii la sursele de căldură și aburul umed.
 • Se recomandă ca pânzele să fie așezate înainte și înapoi, încercând să evite lacunele.
 • Articulațiile sunt etanșate ermetic cu o bandă de aluminiu adezivă.
 • Pentru a crea o izolație suplimentară, așezarea pânzei se face cu o suprapunere de 10 cm.
 • Când utilizați materiale cu folie dublă, trebuie să aveți grijă să instalați cu cabluri electrice de calitate scăzută. Este important să rețineți că folia este un excelent dirijor al electricității.

Membrana izolatoare de aburi pentru suprapunerea plafonului din lemn

Cea mai eficientă și în același timp costisitoare soluție a întrebării, ce fel de barieră de vapori pentru tavanul din podea de lemn pentru a alege, puteți numi o membrană difuză. Acest material este disponibil în două tipuri: unilateral și bidirecțional. Atunci când utilizați prima opțiune, ar trebui să efectuați cu atenție instalarea, deoarece un astfel de material trece amortizoarele umede într-o singură direcție. Prin urmare, este imposibil de confundat care parte ar trebui să fie adiacentă la suprafața de lagăr, și care unul la încălzitor. Materialul pe două fețe alunecă perechile în ambele direcții, prin urmare lucrările de instalare de complexitate specială nu reprezintă.

Atunci când decideți ce barieră de vapori să alegeți pentru tavan, trebuie să știți că membranele pot fi un strat și două straturi. În primul caz, trăsătura distinctivă este costul redus și principiul simplu de funcționare. A doua opțiune este caracterizată de capacitatea de a acumula umezeală în interiorul păturii și de ao scoate treptat în exterior.

O atenție deosebită în această categorie de bunuri atrage o membrană "inteligentă". Un astfel de material absoarbe simultan aburul și servește ca un fel de hidrobaryon, care reglează nivelul de umiditate din cameră. Aceasta este opțiunea cea mai optimă pentru izolarea cu aburi a plafoanelor din lemn de case private, cu toate acestea, costul lor este la un nivel suficient de ridicat, astfel încât majoritatea consumatorilor nu își pot permite astfel de materiale.

Membrană "TechnoNicol" pentru tavan

Poziția de lider printre materialele pentru bariera de vapori este ocupată de membrana TechnoNikol. Marca "Optima" este perfect potrivită pentru bariera de vapori a unui tavan într-o casă cu tavane din lemn. Structura unui astfel de material conține trei straturi, dintre care două sunt realizate din polipropilenă, stratul intermediar între ele fiind un film funcțional de permeabilitate la vapori funcțional. Membranele acestui brand sunt în majoritatea cazurilor prezentate într-o formă de rolă până la o lățime de 1,5 metri și o lungime de 50 de metri. Materialul este cea mai bună opțiune pentru crearea unui strat de barieră de vapori pe orice tip de podea. Poate fi folosit atât în ​​interior, cât și pentru a proteja suprafețele exterioare ale clădirii.

Instalarea barierului de vapori pe tavanul podelei din lemn se efectuează în conformitate cu următoarea schemă:

 • Membrana trebuie așezată peste izolație, direcționând partea netedă în cameră.
 • Benzile pot fi aranjate într-o direcție paralelă sau perpendiculară una față de cealaltă.
 • Fasele de fixare sunt realizate cu o suprapunere de 10-15 cm.
 • Pentru a fixa membrana, se recomandă utilizarea unor șuruburi autoportante galvanizate cu capotă largă sau cleme speciale, care au o acoperire anticorozivă.
 • Îmbinările articulațiilor sunt etanșate de o bandă de montaj cu o parte autocolantă.
 • Marginile panzei diafragmei trebuie aduse pe perete pentru 15-20 cm și fixate cu o bandă de lemn sau un profil metalic.
 • Perimetrul stratului de barieră de vapori este, de asemenea, lipit cu o bandă de montaj.
 • În locurile în care membrana va intra în contact cu grinzile, țevile și cutiile de ventilație, trebuie să aveți grijă. Este important ca bariera de vapori să nu aibă falduri și să se îndoaie.
 • Între membrana barieră de vapori și plafonul decorativ, lăsați un spațiu de ventilație de aproximativ 3-4 cm.

În plus față de principalele mărci enumerate pe piață, există și alte materiale pentru bariera de vapori a plafonului. Caracteristicile și eficiența lor de calitate sunt, de asemenea, la un nivel ridicat.