Acoperișul plat este

Izolare termică

Proiectarea caselor cu acoperiș plat în țările dezvoltate este considerată una dintre opțiunile de construcție promițătoare și este utilizată pentru dotarea clădirilor înalte, cabane, centre comerciale și clădiri industriale. În țara noastră, acest fenomen este rar, iar întreaga vină este mentalitatea omului rusesc, care a fost format sub influența stereotipurilor de construcție clasică.

conținut

Avantajele acoperișului plat și a tipurilor în funcție de funcționare

Instalarea acoperișurilor plate este foarte solicitată în toate tipurile de construcții. Construcția de clădiri rezidențiale și de structuri industriale este din ce în ce mai mult fără proiectarea unui acoperiș plat, care se datorează mai multor avantaje.

Principalul dintre aceste avantaje este protecția maximă a clădirii împotriva precipitațiilor excesive, ceea ce se realizează prin principiul construirii unui acoperiș plat. Vorbind despre meritele secundare (și pentru cineva care vin, uneori, în primul rând), să nu mai vorbim de faptul că acest tip de acoperiș permite mai multe zone exploatate, care pot fi utilizate în diverse scopuri.

În funcție de gradul de exploatare a zonei obținute din acoperișul plat, se disting mai multe tipuri de acoperiș.

tavan neted

Cea mai mare opțiune bugetară este considerată un acoperiș plat neexploatat. Puteți prefera acoperișul neexploatat în cazul în care nu intenționați să îl utilizați ca zonă suplimentară. Conform caracteristicilor sale de consum, aceasta nu este inferioară unui acoperiș plat exploatat, iar costurile accesibile permit intrarea fermă în consumul larg.

menținut acoperiș plat

Cu toate acestea, versiunea exploatată a acoperișurilor plate a devenit mai populară.

Caracteristicile momentelor structurale, care prevăd prezența unei baze rigide suplimentare, permit acoperișului, proiectat pentru funcționare, să reziste sarcini de diferite grade. Dacă ați ales un acoperiș plat exploatat, atunci în viitor îl puteți folosi ca un teritoriu pentru dotarea unui teren de sport, un teren de tenis, o grădină de iarnă, un parc auto sau alte zone pentru recreere și nevoi de uz casnic. Tehnologia de instalare a unui acoperiș plat exploatat asigură investiții materiale mari, dar durata de viață justifică costurile.

Variante ale unui acoperiș plat în funcție de tehnica de instalare

În funcție de tehnologia de instalare, se disting și mai multe tipuri de acoperiș plat.

tip tradițional

Versiunea tradițională a acoperișului asigură instalarea, care se bazează pe utilizarea materialelor termoizolante. Materialele destinate izolației termice trebuie să îndeplinească toate caracteristicile calitative, deoarece acestea suferă modificări ale regimului de temperatură și alți factori nocivi de natură naturală, iar în cazul unui acoperiș acoperiș - la influențe mecanice.

tipul de inversiune

De asemenea, este necesar să se ia în considerare tipul invers al acoperișurilor plate. Acest lucru va fi deosebit de important, deoarece instalarea acoperișului, montată pe un tip de inversiune, necesită respectarea exactă a condițiilor de instalare tehnologică. Complexitatea designului său nu dă dreptul la fălci de a face greșeli, deoarece reparația unei structuri multistrat este imposibilă fără deschiderea completă a întregului balast.

În construcția de acoperiș de tip inversiune, izolația este pusă pe stratul de materiale de impermeabilizare, care sunt protejate de un încălzitor de la schimbarea condițiilor de temperatură, radiații ultraviolete și factori mecanici. Stratul de izolație, la rândul său, este, de asemenea, protejat de efectele dăunătoare ale mediului extern, care sunt asigurate prin așezarea stratului de drenaj și a geotextilului. În cazul în care sunt planificate sarcini suplimentare pe acoperiș, de exemplu, parcarea auto, este necesar să se aibă grijă de armarea suplimentară, care se realizează prin așezarea plăcilor de pavaj.

Tehnologia acoperișului plat

Separat, este necesar să se menționeze panta unui acoperiș plat. Apelați-l la un nivel, trebuie să vă amintiți că acest termen este foarte relativ. În mod ideal, nu există un acoperiș plat, iar cea mai comună variantă de instalare oferă o pantă de cel puțin 3%. Această nuanță trebuie respectată ținând cont de faptul că panta acoperișului plat asigură protecția membranei de impermeabilizare împotriva deteriorării în perioada toamnă-iarnă.

Tehnologia acoperișurilor plate este reprezentată de un sistem multicomponent, fiecare nivel al căruia are sarcină proprie. De obicei, construcția unui acoperiș plat este reprezentată de cinci straturi.

Primul strat, preluând întreaga încărcătură, se numește bază și este reprezentat de o placă de beton.

izolarea termică a acoperișurilor plate și a materialelor izolatoare

Al doilea este stratul termoizolant, proiectat pentru a proteja acoperisul de schimbările de temperatură. Încălzitoarele principale pentru acoperișurile plate sunt materiale care au siguranță la foc, conductivitate termică scăzută și higroscopicitate, precum și etanșeitate la vapori. Cel mai adesea, rolul unui încălzitor pentru acoperișul plat se realizează prin vată minerală care îndeplinește toate cerințele de mai sus, dar nu este interzisă utilizarea spumei din plastic, a polistirenului spumos și a spumei poliuretanice pulverizate. Încălzirea acoperișului plat se poate face chiar și în timpul fazei de construcție, iar deja în această perioadă este necesar să se efectueze un calcul termic, ținând cont de cerințele de rezistență ale acoperișului.

hidroizolare și mastic ca material principal pentru impermeabilizare

O altă, nu mai puțin important pas este pasul de impermeabilizare a acoperișurilor plane și, respectiv, al treilea strat din structura este un strat de materiale hidroizolante. Este proiectat pentru a proteja clădirea de precipitații excesive și umiditate. Cel mai comun material utilizat în această etapă este masticul lichid, care după aplicare este supus unor transformări fizico-chimice. În centrul producției de mastic este utilizarea de origine rășini poliuretanice care posedă elasticitate și hidrofobicitatea. Ele asigură un anumit nivel de polimerizare a materialului sub acțiunea aerului, rezultând o acoperire care seamănă cu structura de cauciuc. avantaj tehnologic al acestui material este considerată evidentă aplicație specifică de monitorizare, permițând astfel grosimea minimă a structurii acoperișului, precum și o mare afinitate pentru suprafețele de origine diferită, în combinație cu rezistență la radiații solare spectral face materialul indispensabil pentru mastic impermeabilizare.

etapele finale ale lucrărilor de instalare

Elemente de finisaj din această structură multistrat sunt drenaj depuse pat de pietriș este asigurată prin care apa de la robinet și un înveliș exterior, care poate fi realizată prin suprapunerea materialelor de duritate diferită, este adesea materiale sau plăci de pavaj laminate.

Ecologizarea unui acoperiș plat - o abordare inovatoare a arhitecturii

Inovația în arhitectură a fost utilizarea acoperișurilor, a căror structură prevede ecologizarea acoperișului.

Acoperișurile verzi sunt considerate o mulțime de proprietari privați, care de multe ori doresc să iasă în evidență printre numeroasele mase gri. Materiale de acoperise destinate pentru construcția de case, lucru recunoscut pe plan internațional de artă, trebuie să fie rezistente la structuri profunde și de umiditate excesivă, deoarece caracteristicile de design ale unor astfel de creații se numără acumularea apei de ploaie, chiar și cu drenaj în timp util. Folosind această abordare inovatoare, veți deveni proprietarul unei clădiri, a cărei acoperire va fi atât decorativă, cât și funcțională.

Constructii de case

Există mai multe tipuri de acoperișuri, în funcție de forma: un singur pas, un arc, complex și plat. Ultima opțiune este cea mai rapidă, dar în același timp dificilă din punct de vedere tehnologic. A se vedea tehnologia de auto-ridicarea unui acoperiș plat cu propriile mâini.

Cuprins:

Dispozitivul unui acoperiș plat și un principiu al erecției sale

Acoperișul plat - are o configurație destul de simplă, iar cu abordarea corectă procesul de construire durează maximum două zile. Mai întâi de toate, decideți despre tehnologia de montaj, faceți un proiect, cumpărați și pregătiți materiale pentru lucru.

Pe pereți portanți sunt instalate grinzi de lemn sau oțel, care transferă încărcătura de pe acoperiș către pereți și fundație.

În plus, grinzile efectuează mai multe funcții importante, cum ar fi:

 • păstrarea greutății totale a spațiului și podelelor la nivelul podului;
 • greutatea persoanelor care repara și întrețin structurile de acoperiș;
 • vanturile, greutatea precipitațiilor atmosferice, care se acumulează pe acoperiș.

Pentru selectarea corectă a diametrului și mărimii fasciculului, luați în considerare toate încărcăturile care le afectează. În plus, pentru construirea unui acoperiș plat de înaltă calitate, alegeți stratul potrivit de finisare, care este fiabil și performant bun.

Una dintre cele mai importante etape este izolarea termică și fonică. Acoperișul plat al structurilor de capital este alcătuit din plăci, deasupra cărora există o plăcuță de căldură și impermeabilizare:

1. Inițial, o barieră de vapori este plasată pe suprafață, împiedicând pătrunderea umezelii în încălzitor. Pentru producerea de barieră de vapori, este cel mai adesea folosită pelicula de bitum armată pe bază de fibră de sticlă. Marginea filmului este înfășurată în spatele liniei verticale a suprapunerii și toate cusăturile sunt bine dispersate.

2. Instalarea izolației este următorul pas. Este posibil să se utilizeze argila pentru izolarea suprafeței, inițial o șapă de beton este instalată pe aceasta, iar cu o versiune ușoară a acoperișului sunt utilizate versiuni solide ale izolației polimerice.

3. Cel mai important și ultim strat este impermeabilizarea. Este pe calitatea performanței sale depinde de durata de viață a acoperișului în ansamblul său. Cel mai adesea, impermeabilizarea unui acoperiș plat se realizează folosind materiale polimer-bituminoase.

Există două variante ale unui acoperiș plat, în raport cu tipul de încăperi pentru care este construită:

 • acoperișul plat pentru camera încălzită;
 • acoperiș acoperiș pentru cameră neîncălzită.

Ridicarea unui acoperiș plat pe o clădire economică, vărsat, arbore nu necesită abilități speciale. Pentru a crea un teanc, este suficientă o pantă mică într-o direcție.

Procesul de creare a unui acoperiș plat pentru o cameră încălzită este împărțit în etape:

1. Pe grinzile așezate instalați o pardoseală din lemn, acoperită cu o pâslă de acoperiș sau pâslă acoperită cu o suprapunere mare.

2. izolație acoperișuri stabilite, care se bazează pe argilă sau zgură expandat care se încadrează izolație adormit, stick anumită pantă în raport cu deversarea de apă de ploaie pe acoperiș sau zăpadă topită.

3. Pe încălzitor instalați un șapă pe bază de mortar de ciment, cu o grosime minimă de doi centimetri. După setare, materialul este tratat cu un grund bituminos. Pe șapă o rolă suplimentară de covor.

Se recomandă să se creeze un acoperiș plat cu o distanță minimă, reducând astfel dificultatea izolației termice și hidroelectrice. Acoperișurile, a căror lățime depășește 600 cm, se recomandă construirea numai cu specialiști. Calculul incorect al sarcinilor pe grinzi conduce la consecințe teribile: distribuția incorectă a încărcăturii și scăderea utilizării materialelor de acoperiș.

Tehnologia de instalare a unui acoperiș plat de beton monolit

Ca structuri de susținere pentru un acoperiș plat din beton, grinzile de oțel de tipul celor două niveluri acționează. Dacă deschiderea acoperișului nu depășește 500 cm, pentru aranjarea acoperișului se utilizează grinzi groase de 15 cm.

Pentru fabricarea plafoanelor monolitice, vă recomandăm să utilizați betonul din fabrică 250. Dacă betonul nu este disponibil, utilizați un malaxor de beton pentru a face acest lucru. Pentru a face o soluție concretă, preparați ingredientele sub forma:

 • piatra zdrobita, fractie de 1-2 cm;
 • ciment marca 400.

Ingredientele sunt combinate în cantitate de opt găleți de moloz și trei găleți de ciment, patru găleți de nisip și două găleți de apă.

Apoi urmează procesul de montare a plăcilor pe rafturile inferioare ale grinzilor, rubinitul și plasa de armare sunt montate pe plăci, cu o dimensiune minimă a celulei de 10 mm. Pentru a conecta intersecțiile rețelei utilizați un fir pentru tricotat sau o mașină de sudat. Diferența dintre grilă și hârtie pentru acoperiș este de aproximativ 4-5 cm, pentru aceasta sub gloanțele așezate. Grosimea stratului de beton în acest caz este de cel puțin cincisprezece centimetri.

În acest caz, benzile sunt stivuite uniform, nu este permisă părăsirea benzii neterminate până în ziua următoare. Acest lucru afectează în mod negativ calitatea structurii de acoperiș. Cea mai bună opțiune este umplerea acoperișului pentru o zi. După turnare, suprafața este compactată cu un vibrator peste beton sau o sculă de mână. Etanșați betonul, aveți grijă să nu deformați plasa.

Apoi, o peliculă de polietilenă este instalată pe acoperiș, împiedicând evaporarea excesivă a umidității și crăparea stratului superior. După uscarea completă a acoperișului, cu ajutorul unui încălzitor este construită o pantă pentru scurgerea apei.

Izolarea termică a unui acoperiș plat cu mâinile proprii

Acoperișul plat diferă de acoperișurile standard și un acoperiș tip gable, necesită izolare internă și externă. În primul rând, acoperișul este izolat din exterior și, dacă este necesar, în interior.

În trecut, pentru izolarea acoperișului plat au fost folosite plăci termoizolante, dar datorită greutății mari, în prezent, acestea nu sunt practic utilizate. Înlocuirea acestui încălzitor cu materiale termoizolante bazate pe bazalt și vată minerală. Conductibilitatea termica a acestui material este mult mai mare, iar greutatea - nu este mai greu de proiectat.

În plus, izolația este excelentă împotriva deteriorării mecanice și are o siguranță ridicată împotriva incendiilor. Izolația internă a acoperișului plat se realizează cu ajutorul structurilor refractare cu grosimea de 2-3 cm. Pentru montarea plăcilor pe tavan se folosesc lamele de lemn, pe care plăcile sunt fixate cu clei sau mastic special. Rețineți că, înainte de izolarea plafonului, toate dispozitivele de iluminat de pe tavan sunt demontate.

În plus, ca încălzitor pentru un acoperiș plat, folosiți materiale sub forma:

 • vata minerala bazalt - nu necesita cravata suplimentara de protectie;
 • spumă de polistiren extrudat - o opțiune excelentă pentru un acoperiș în funcționare continuă, nu arde, are caracteristici bune de izolare fonică;
 • spumă poliuretanică - nu formează îmbinări la capăt, nu arde și este utilizată ca încălzitor de acoperiș moale;
 • ecowools - conține celuloză în compoziție, are o acoperire suplimentară ignifugă, deci are un nivel ridicat de siguranță;
 • spuma - diferă structura monolită și o durată de viață îndelungată, în structură este similar cu spuma, ideal pentru încălzirea acoperișurilor plate fără a crea sarcini semnificative pe fundație.

Dispozitivul unui acoperiș plat și tehnologia de creare a plăcilor de acoperiș

Pentru a obține acoperirea ideală a acoperișului cu caracteristici bune de zgomot și căldură și impermeabilitate, este necesar să se creeze mai întâi un desen al prăjiturii de acoperiș, care constă din:

 • suport de bază - grinzi de beton sau oțel;
 • strat de barieră de vapori;
 • strat termoizolant;
 • impermeabilizare.

Este posibilă schimbarea succesiunii straturilor și adăugarea de materiale suplimentare, aceasta depinzând de caracteristicile individuale ale acoperișului și de clădirea în sine. În plus, după izolare, puneți un strat textil, apoi adormiți cu moloz și terminați finisajul. Un astfel de acoperiș se numește inversiune și este folosit foarte rar, datorită greutății mari. Este potrivit pentru clădiri cu cerințe ridicate de siguranță la incendiu.

Dispozitivul unui acoperiș planifică respectarea tuturor sarcinilor care apar în timpul funcționării. În ceea ce privește acest indicator, se calculează grosimea fiecărui strat din tortul de acoperire.

Există mai multe tipuri de acoperiș plat în raport cu caracteristicile structurale:

 • acoperiș izolat;
 • acoperișul izolat care are sisteme deschise și închise 4
 • acoperișuri monolitice;
 • acoperisuri inversate.

În ceea ce privește sarcinile operaționale, acoperișurile plate sunt:

 • exploatat;
 • nu funcționează.

În funcție de scurgere:

 • acoperiș plat cu drenaj intern;
 • acoperiș plat cu scurgere exterioară.

Inversiune acoperiș plat cu propriile mâini

Acoperișul plat inversat diferă în ceea ce privește caracteristicile de funcționare bune și siguranța la foc mare. Tehnologia de montare a acestei variante a acoperișului este următoarea:

 • impermeabilizare;
 • instalarea de materiale termoizolante;
 • componenta geotextilă;
 • sistem de drenaj;
 • strat de protecție în vrac.

Printre avantajele unui acoperiș plat de acest tip sunt:

 • complexitatea distrugerii impermeabilizării;
 • Lipsa condensului pe izolație, deoarece este localizată pe partea superioară a tortului acoperișului;
 • ușurința de reparație și înlocuire a materialelor termoizolante.

Umiditatea excesivă care se formează în stratul izolator provoacă deteriorarea caracteristicilor de protecție ale acoperișului în ansamblu. Curând este acoperit de fisuri și bule, mai ales în sezonul de vară, când izolația emite umezeală. Absența completă a ventilației duce la deformarea acoperișului de la bază.

În acest caz, vă recomandăm să aranjați un acoperiș de respirație. Pentru fabricarea acoperișurilor se utilizează materiale rulante, cu etanșeitate excelentă și o durată lungă de viață. Între masticul de bitum se instalează materialul termoizolant, iar pentru ventilație suplimentară se utilizează aeratoare de acoperiș. Dintre avantajele acestui strat de acoperire, observăm:

 • nu este necesară demontarea podelei, armarea suplimentară a hidroprotecției;
 • așezarea unui al doilea strat cu o pantă duce la o îmbunătățire a scurgerii umidității;
 • Posibilitatea utilizării acestei metode atât la instalarea inițială a acoperișului cât și în timpul reparației.

Instrucțiuni pentru finisarea acoperișului plat cu propriile mâini

Materialele pentru finisarea unui acoperiș plat trebuie să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi:

 • nivel ridicat de rezistență;
 • greutate redusă;
 • caracteristici de izolare termică și izolare fonică;
 • rezistenta la radiatii ultraviolete;
 • durata de funcționare;
 • simplitatea instalării și întreținerii.

Destul de des, ruberoidul cu pergamină este așezat pe un acoperiș plat, totuși, aceste materiale nu se caracterizează printr-o viață lungă de serviciu, nu tolerează înghețul și sunt distruse sub influența fluctuațiilor de temperatură. La fiecare 8-10 ani de funcționare, acoperișul este acoperit cu material de acoperire.

Acoperirile noi cu rulouri bituminoase înlocuiesc treptat ruberoidul cu pergamon. Acest lucru se datorează avantajelor acestora:

 • caracteristici excelente de performanță;
 • confortul instalării;
 • hidroizolare acoperișă completă;
 • rezistență la substanțe chimice, schimbări de temperatură;
 • durata de utilizare.

Există mai multe varietăți de materiale bituminoase pentru acoperișuri plate:

1. fibră de sticlă, fibră de sticlă - caracterizată prin rezistență ridicată, rezistență la deteriorări mecanice și rezistență absolută la umezeală.

2. Materiale bituminoase pe bază de poliester sau polipropilenă. Folosite ca un strat inferior de acoperiri protectoare, au o densitate ridicată, o bună performanță de impermeabilizare și sunt utilizate pe podele din beton armat.

Materialele de membrană din polimeri se bazează pe plasă din plastic armat, rășină din cauciuc și polimer. Costul acestor materiale este mult mai mare decât bitumul, cu toate acestea, în comparație cu cele din urmă, au anumite avantaje:

 • greutate mică, deci nu încărcați fundația și fundația clădirii;
 • elasticitatea și tendința de a se întinde;
 • durata de funcționare, care depășește 50 de ani;
 • Nu trebuie să utilizați o flacără deschisă pentru instalare, în comparație cu materialele bituminoase;
 • Pentru conectarea îmbinărilor se utilizează aer cald.

Materialele pe bază de mastic sunt ideale pentru acoperișuri plate. Materialele rulante, deși au anumite avantaje, toate creează cusături, care, cu încărcătură crescută, permit umiditatea să treacă. Acoperirea fără acoperiș a acoperișului cu mastic nu creează îmbinări la cap și se distinge printr-o netedă ideală. Un astfel de acoperis se numește "vrac". Acest acoperiș este ușor de aplicat, formând o singură rețea, pentru a alinia suficient materialul cu peria sau peria. Anterior, acoperișul este tratat cu grund sau grund.

Acoperiș plat pentru o casă privată: merită sau nu?

Acoperișurile plate în zilele noastre sunt uitate nemărginit și nu sunt răsfățate de atenția dezvoltatorilor. În construcția de locuințe private, acestea se găsesc în principal în regiunile sudice, unde ploile abundente și zăpada sunt o raritate. Straturile Shatrovye, dimpotrivă, s-au stabilit ferm în proiectele și mințile proprietarilor de case.

Această situație este explicată pur și simplu: până de curând, constructorii nu aveau o impermeabilizare sigură și durabilă.

Conținutul articolului:

material pentru acoperișuri Standard - un carton impregnat cu bitum, nu poate rezista mult timp la umiditate și temperaturi extreme. Chiar și un strat gros de 4 straturi din acesta trebuie schimbat după 6-8 ani.

Astăzi, interesul pentru acoperișurile plane începe să crească.

Există mai multe motive pentru aceasta:

 • Beneficii economice. Costul aranjamentului este mai mic decât cel al acoperișului (o construcție mai simplă și o zonă mai mică);
 • Suprafață suplimentară utilă. Există posibilitatea utilizării sale raționale (grădină de flori, teren de joacă, zonă de recreere, piscină);
 • Disponibilitatea întreținerii și funcționării (curățarea jgheaburilor, instalarea aparatelor de aer condiționat, antene, inspecția straturilor de acoperire, ventilație și canale de fum);
 • Stratul de zăpadă joacă rolul de izolare termică suplimentară, reducând costul încălzirii.
 • Aspectul original al clădirii.

Tipuri de acoperișuri plate

Strict vorbind, nu veți vedea un acoperiș absolut plat pe clădire. Oricare dintre ele are o pantă minimă de 1 până la 4%, necesară pentru curgerea precipitațiilor atmosferice.

Există patru tipuri de acoperișuri plate:

 • neexploatate;
 • operat;
 • verde (gazon);
 • combinate.

Exploatările neexploatate se găsesc pe clădirile industriale.

Acoperișurile acoperișuri au fost utilizate în construcții publice și private. Acestea aranjează zone de recreere, cafenele și restaurante, se folosesc sub parcări și helipaduri.

Acoperirile verzi (gazon) fac pentru decorarea clădirilor, precum și pentru lipsa spațiului de pe amplasament. În plus față de funcția estetică, ele îndeplinesc o importantă sarcină practică. Strat de gazon vegetal - izolație termică și fonică excelentă.

Acoperișuri combinate cu o suprafață plană - cea mai comună opțiune. O vacanță confortabilă în aerul curat, înconjurat de iarbă verde și plante înflorite, ca totul.

Conform metodei de drenaj, casele cu acoperiș plat sunt împărțite în două tipuri:

 • Cu drenaj intern;
 • Cu descărcarea externă a apei (de-a lungul perimetrului acoperișului).

Drenarea internă este mai ieftină decât în ​​exterior, deoarece nu necesită un număr mare de jgheaburi, țevi, canale și lucrări de înaltă altitudine pentru instalarea lor. În spectacol este mai dificil. Erori în crearea pantei, sigilarea slabă a îmbinărilor duce la scurgeri și întreruperi ale integrității stratului protector de impermeabilizare.

În timpul funcționării, acoperirile plate cu drenaj intern sunt mai profitabile. În timpul iernii, la creasta de pe acest acoperiș nu cresc gheții. Jgheaburile trec în interiorul clădirii și, prin urmare, nu îngheață. Curățarea canalelor de la resturile este mai ușoară și mai ușoară decât jgheaburile suspendate.

Caracteristicile dispozitivului

Experții identifică două tipuri de acoperișuri plane prin metoda de aranjare și aranjare a straturilor structurale:

Placa de acoperiș clasică este echipată cu următoarea tehnologie:

 • pe plăcile din beton armat fac un strat subțire din mortarul de ciment-nisip;
 • o barieră de vapori și un încălzitor;
 • acoperiți membrana de impermeabilizare sau covorul de acoperiș;
 • Dacă se utilizează stratul de acoperire, impermeabilizarea este protejată cu plăci ceramice.

Principalul dezavantaj al designului tradițional este vulnerabilitatea stratului izolator exterior de radiațiile ultraviolete solare și diferențele de temperatură.

Lucrand la rezolvarea acestei probleme, inginerii au venit cu ideea de acoperire inversa. În ele, elementele de bază ale construcției (izolația și membrana impermeabilă) schimbă locurile. Impermeabilizarea este ascunsă sub un plastic spumos, care este protejat de influențele externe printr-un strat de balast de pietriș sau tigla.

În consecință, tehnologia se schimbă. covor rezistent la apă din material pentru acoperișuri sau membrană EPDM este lipită pe placa sau întins pe ea, fixarea la joncțiunea la parapetul.

Părăsirea în acest caz este creată în unul din două moduri:

 • Mistar mistar pe placă;
 • Încălzitor, schimbând grosimea așezării sale.

Pâlnia și țevile de admisie a apei sunt instalate în cele mai joase puncte ale pantei. În plus, ventilația este instalată pentru a îndepărta vaporii de apă care se acumulează în zona de contact a barierului de vapori cu un încălzitor.

La decuparea capacului, conceput pentru plantare, construcția este completată cu stratul superior de impermeabilizare. Pe aceasta, straturile de drenaj sunt turnate din pietriș, se plasează geotextile și se toarnă un strat fertil de pământ.

Pe lângă acoperișuri, așezate pe plăci din beton armat, au fost dezvoltate modele de case cu un acoperiș plat pe grinzi de lemn.

Tehnologia de construcție în acest caz poate include următoarele operațiuni:

 • Pe pereți, grinzile sunt montate în trepte de 50-100 cm, fixându-le la zidărie cu știfturi de ancorare. Secțiunea transversală a barelor depinde de lățimea intervalului, sarcina de proiectare și poate fi de la 10x20 cm la 15x25 cm;
 • Plăcile OSB sunt așezate pe grinzi, care le unește dens unul cu celălalt;
 • Răspândiți membrana hidroizolantă în două straturi, lipiți calitativ articulațiile pânzei.
 • Faceți izolarea termică a unei spumă durabilă (extrudată), lipind-o pe membrană. Panta pentru scurgerea apei este creata prin stivuirea stratului de izolatie de diferite grosimi;
 • În partea de sus, izolatorul termic este protejat cu o șapă de ciment, o plasă armată sau o faianță.

Exemple de case particulare

Printre dezvoltatori există mulți susținători ai acoperișurilor plate. Ele sunt atrase de simplitatea erecției, de costul scăzut al muncii și de posibilitatea de a plasa un loc pentru recreere de vară.

Proiectarea clădirilor cu astfel de acoperiș se potrivește perfect stilului de minimalizare, oferind dezvoltatorilor proiectului un câmp larg pentru creativitate.

Spațios, confortabil și nimic inutil - motto-ul tuturor celor care aleg o casă cu un astfel de acoperiș. Acoperișul așezat vizual face clădirea mai grea, în timp ce acoperișul plat, dimpotrivă, îl face ușor și aerisit.

Aspectul fațadei unei case cu o singură etapă, cu un acoperiș plat, diferă în mod favorabil de variațiile destul de plictisitoare ale caracterului de tip terem.

Pe ea, cel mai adesea nu veți vedea jgheaburi și țevi, apa din care cade pe pereți și strică aspectul finisajului. Drenarea internă este eficientă, practică și imperceptibilă.

Feedbackul proprietarului

O abatere de la stereotipuri în cazul unui acoperiș plat aduce emoții pozitive. Citirea recenziilor proprietarilor, sunteți convins că decizia de abandonare a acoperișului este corectă. Este deosebit de avantajos pentru zonele înghesuite, precum și în prezența unei frumoase priveliști panoramice a zonei înconjurătoare.

De obicei, această acoperire se realizează pe două nivele: deasupra primului etaj și deasupra încăperilor de locuit ale celui de-al doilea. Acest lucru vă permite să dotați o terasă spațioasă sau un patio cu ieșire din dormitor.

În funcție de dorința și capacitățile financiare ale proprietarului, puteți face un solar, o vatră deschisă, o zonă verde și puteți chiar pune o piscină mică.

Ploile și zăpada, cele mai temute de "tradiționaliștii", judecând după răspunsuri, nu provoacă probleme și probleme. Cu condiția ca tehnologia să fie strict respectată și munca este de înaltă calitate, nici un duș greu, nici un strat de zăpadă topită nu este capabil să dăuneze locuinței.

Prețul construcției

Depinde de tipul de impermeabilizare utilizat, de prezența unui încălzitor și de modul în care acesta este utilizat (exploatat, neexploatat).

Atunci când se utilizează euroruberoid, acoperit pe o bază betonată, costul de echipare a 1 m2 de acoperiș izolat nefuncționat "până la cheie" este de la 1.800 la 2.500 de ruble. Acoperiri bazate pe membrană, în medie 5-10% acoperișuri mai scumpe.

La comandarea stratului de inversiune care urmează să fie utilizat, prețul de instalare, luând în considerare materialele, începe la 3.500 ruble pe metru pătrat.

Construirea unui acoperiș plat - o versiune bugetară a unui acoperiș fiabil cu mâinile tale

Una dintre structurile practice și destul de ușor de instalat este un acoperiș plat. În ciuda multor ani de experiență în construcții, astfel de acoperișuri rămân exclusiv pe piață. O acoperire plată are multe avantaje, inclusiv confortul de auto-asamblare.

Ce sunt acoperișurile plate, care este diferența lor

Acoperișurile plate sunt:

 • Operat și neexploatat;
 • tradițional și invers;
 • respirație;
 • verde.

Să analizăm mai detaliat fiecare din aceste specii.

 1. Acoperiș acționat. Principala caracteristică a stratului de acoperire este de a preveni defecțiunile stratului de impermeabilizare cu ajutorul plăcilor ondulate sau a șapei de beton. Ca încălzitor este necesar să selectați un material capabil să reziste unei sarcini de compresie ridicate. Dacă utilizați un insulator termic insuficient de rigid, puteți obține puterea necesară creând un alt strat de șapă. În condițiile lipsei de spațiu liber, acoperișurile plate sunt utilizate pe scară largă pentru amenajarea de cafenele de vară, parcare, locuri de odihnă. Structura acoperișului este:
  • plăci din beton armat;
  • un strat de barieră de vapori;
  • izolație termică;
  • impermeabilizare;
  • finisaje (de exemplu, dale de pavaj). Pe acoperiș puteți aranja orice doriți
 2. Tavan neexploatat. Acesta diferă de tipul de construcție precedent, în simplitatea sa de aranjare, cerințele reduse față de bază și izolație. Singurul minus al unui astfel de acoperiș este o scurtă durată de funcționare.
 3. Acoperiș tradițional. Acoperirea constă din mai multe straturi, care includ o barieră de vapori, așezată deasupra bazei. Această folie protejează izolația (plasticul spongios sau vata minerală) de umiditate. În acoperișul tradițional, toate straturile sunt în ordinea obișnuită
 4. Inversion design. O caracteristică distinctivă - punerea izolației pe filmul de impermeabilizare, care asigură protecția acestuia de sursele de impact negativ. Încălzitorul este ales unul care nu își pierde proprietățile, chiar și cu umiditate crescătoare, de exemplu, un panou de polistiren extrudat. Acoperișul de inversare poate fi utilizat ca exploatabil - poate fi un gazon verde sau o zonă pietonală. În acoperișul de inversiune, încălzitorul este așezat pe stratul de impermeabilizare
 5. Acoperiș cu înveliș respirabil. Acest tip de acoperiș previne formarea de abur în straturile termoizolante, nu necesită demontarea stratului vechi, deoarece acesta poate fi stivuit ca un covor principal suplimentar. Suprafața acoperișului respirabilă previne condensarea
 6. Acoperis cu amenajare peisagistică. O lipsă de peluze în apropierea casei poate fi alimentată cu ajutorul unui gazon sau a unui întreg parc pe un acoperiș plat. Planificarea unei astfel de acoperiri se realizează în etapa de proiectare a clădirii, explicată prin necesitatea de a calcula armarea pentru sarcina exercitată de stratul de sol. Schema de instalare a acoperișurilor verzi:
  • instalarea bazei din beton armat;
  • stabilirea membranelor polimerice sau EPDM ca hidroizolare;
  • fixarea izolației extrudate;
  • Dispozitiv geotextil;
  • umplutura stratului de drenaj din pietriș și piatră zdrobită;
  • crearea unui strat de umplutură;
  • așezarea solului. La acoperișul verde sunt cerințe ridicate

Potrivit tipului de utilizare, acoperișul verde poate fi extins, atunci când numai iarba de gazon este plantată și intensă, când florile, arbuștii, copacii cresc pe acoperiș.

Identificarea avantajelor și dezavantajelor utilizării acoperișurilor plate

Cu instalarea și instalarea corespunzătoare a stratului de impermeabilizare, acoperișul plat are calități pozitive:

 • permite economisirea materialelor de construcție datorită zonei mai mici a structurii;
 • este mult mai rapid decât alte tipuri de acoperișuri;
 • deservite și reparate destul de simplu;
 • asigură crearea de spațiu suplimentar pentru, de exemplu, complexe sportive, zone de agrement, paturi de flori;
 • permite utilizarea unei acoperiri de pavaje sau plăci de trotuar.

O structură specială face ca acoperisul să fie vulnerabil la condițiile climatice negative, dotând-o cu o serie de deficiențe:

 • formarea scurgerilor în timpul topirii unui volum mare de zăpadă;
 • necesitatea unui sistem de drenare;
 • apariția unei probleme în exploatarea scurgerilor: se formează cămăși, în timpul iernii îngheață;
 • necesitatea curățării zăpezii;
 • necesitatea unei inspecții periodice pentru a preveni pătrunderea umezelii în stratul de izolație;
 • necesitatea unor reparații rapide în cazul încălcării integrității acoperișului.

Video: cât de bun este un acoperiș plat

Ce trebuie să știți atunci când instalați o structură plană

Există anumite reguli pentru construirea unui acoperiș plat:

 1. Montarea orizontală nu este permisă fără o panta ușoară. Valoarea minimă a unghiului este de 5 grade, ceea ce va asigura o precipitare independentă. Pentru a crea o pantă, în plus față de acoperirea propriu-zisă, substratul trebuie utilizat din lut expandat sau zgură. Nu faceți o pantă de 10 sau mai multe grade - nu va permite aplicarea uniformă a stratului de izolare termică.
 2. Pentru bariera de vapori, se folosește o membrană bitum-polimer cu armătură din fibră de sticlă sau un film parabaren.
 3. La marginea bariera de vapori se montează deasupra izolației cu cusături obligatorii de etanșare.
 4. Materialul termoizolant este plasat pe pelicula de barieră de vapori, iar deasupra acestuia - covor de impermeabilizare a bitumului. Atunci când se utilizează argila expandată ca încălzitor, este necesar să se umple șapa de ciment cu aranjarea ulterioară a hidroizolației cu două straturi.
În mod ideal, un acoperiș plat pe o casă rezidențială nu poate fi, trebuie să fie echipat cu o pantă mică

Secvența de instalare a acoperișului pe grinzi de lemn

După finalizarea asamblării pereților lagărului, este posibilă fixarea grinzilor de bază la șuruburile de ancorare, luând în considerare decalajul în intervalul de 0,5-1 m. Ele sunt selectate în funcție de greutatea estimată a acoperișului și precipitațiile medii anuale. Grinzile pot fi secțiunea 150 × 150 mm sau 100 × 100 mm.

Procesul în sine are loc în mai multe etape:

 1. Pe partea superioară a structurii portante este prevăzută cu o cutie continuă (fără fisuri și goluri) de pe placa de margine de 20-25 mm.
 2. În etapa următoare hidroizolarea polimerică este așezată astfel încât fiecare strat superior să fie suprapus cu cel precedent și lipit cu bandă adezivă.
 3. Apoi este instalată izolația termică. Cea mai bună opțiune este folosirea covorașelor de izolație din fibră de sticlă sau foi de spumă de polistiren extrudat. Pentru a evita în viitor apariția condensului și distrugerea acestui strat, este necesar să fixați ferm materialul între ele. În plus, fisurile neecranate pot deveni o sursă de poduri reci.
 4. Se instalează un placaj impermeabil la umiditate sau o placă OSB. Deasupra acestei acoperiri, materialul de acoperiș este așezat. Puteți alege orice, de exemplu, plăci moi.
Toate componentele din lemn sunt recomandate a fi acoperite cu compuși speciali

Caracteristicile sistemului de rafturi

Scopul cavității este de a distribui sarcina acoperișului de-a lungul punctelor de referință. Acoperișul plat poate fi ridicat pe grinzi de trei tipuri de fixare:

 1. Sistemul suspendat suspendat. Este de dorit în absența suportului între grinzile laterale. Asamblarea structurii se realizează pe teren cu transportul ulterior către cadru. Pentru muncă, sunt utilizate pini, elemente din beton armat și elemente metalice. Grinzile sunt luate cu o secțiune transversală de 5 × 15 cm, un fir - 5 × 5 cm
 2. Sistemul de straturi. Rafturile sunt așezate la un unghi față de pereții exteriori, la o distanță de 60-140 cm unul față de celălalt. Partea superioară a structurii se află pe o bară întărită cu corzi și stâlpi. De obicei, această structură este adecvată pentru construirea de clădiri agricole.
 3. Construcția grinzilor culisante. Acesta este montat pe case care suferă contracții în primul an de funcționare (de exemplu, dintr-un bar). Ansamblul este realizat pe jurnalul de creastă, astfel încât grinzile sunt suprapuse sau capătul capului. Pentru a evita lasarea sistemului de acoperiș și căpriori de deformare jurnal fixe la mauerlat liber.
Cu cât sunt mai mari dimensiunile acoperișului, cu atât trebuie să se încline mai mult

Video: Suprapunerea acoperișului plat

Efectuarea calculelor

La efectuarea lucrărilor de asamblare, ca și în orice construcție, este necesar să se funcționeze cu date de bază.

Încărcare de zăpadă

Pentru calculul există o formulă comună: Q = G * S, unde Q - sarcină de zăpadă, G - masa de zăpadă în kg / m (valoare poate fi luată din tabelul de nivel de zăpadă), S - coeficient determinat de unghiul de înclinare a acoperișului:

 • când este înclinat la 25 de grade S = 1;
 • la o înclinație de 25-60 grade S = 0,7;
 • la o înclinație de 60 de grade nu se poate lua în considerare nivelul de încărcare de zăpadă, deoarece este puțin probabil ca precipitații pe panta de detenție.

Un exemplu de calculare a cantității de zăpadă în cazul în care casa din Rusia este situată la Q este de 180 kg / m 2.

Panta acoperișului este de 23 de grade, ceea ce determină încărcarea maximă a zăpezii Q = 180 * 1 = 180 kg / m 2.

Pentru a pune corect fundația, este necesar să cunoaștem întreaga masă a capacului de zăpadă conform formulei M = Q * S, unde M este masa zăpezii, S este zona de acoperire.

În acest exemplu, suprafața este de 150 m 2.

La calcularea sarcinii totale din precipitații în timpul iernii, se obține M = 180 * 150 = 27000 kg sau 27 tone.

Zonă de acoperiș

Acoperișurile plate, de regulă, coincid în zona cu zona casei sau sub acoperiș.

Pâlnii de admisie a apei

Un buncăr poate servi până la 200 m 2 a acoperișului, distanța dintre ele trebuie să fie mai mare de 50 cm, iar diametrul burlanul. - 10 cm indiferent de suprafața acoperișului trebuie să stea pe ea cel puțin două pâlnii, altfel posibile inundații sau înfundarea sistemului.

Pentru a determina corect numărul de canale de admisie a apei, este necesară operarea cu date privind intensitatea și frecvența precipitațiilor.

Structura placajului acoperișului plat

Construcția structurii este permisă în două moduri:

 1. Tradițional, când materialul de impermeabilizare este aplicat ca strat de finisare, protejând sistemul de încărcăturile climatice și fizice. Ca bază de sprijin, se utilizează o placă din beton armat, un panou de tip sandwich pentru acoperiș sau o foaie din oțel profilat armat. Pentru a crea o pantă, se utilizează o șapă din beton sau argilă expandată. Următoarele straturi se încadrează în această schemă:
  • bariera de vapori - folie de polietilenă sau polipropilenă;
  • izolatie termica - vata bazalt in doua straturi (pentru incalzire 70-200 mm si distributie 40-50 mm);
  • Strat de finisare de impermeabilizare din masticuri lichide sau membrane de acoperiș. Cel mai adesea este placinta traditionala de acoperis
 2. Inverse - implică așezarea izolației pe impermeabilizare. Este mai potrivit pentru un acoperiș exploatat și este reprezentat de următoarele etape:
  • turnarea șapei monolitice pe o bază din beton;
  • impermeabilizare;
  • instalarea izolației termice;
  • amestec de nisip și ciment;
  • Aranjamentul stratului de finisare, de exemplu, a plăcilor de pavaj. Placa de acoperiș inversată este cel mai adesea folosită pentru echiparea unui acoperiș exploatat

Amenajarea hidroizolației acoperișului

Lucrările de impermeabilizare, indiferent de tipul acoperișului plat, sunt de același tip și se realizează ținând cont de o serie de cerințe:

 • Structura de acoperiș ar trebui să aibă o pantă ușoară pentru drenajul liber al precipitațiilor;
 • stratul de impermeabilizare este pus sub forma unei cârpe solide și omogene;
 • debitul sistemului de drenaj trebuie să fie cât mai mare posibil;
 • Impermeabilizarea lângă ieșirea din comunicații trebuie să fie ușor ridicată.

Pentru a aranja un acoperiș plat puteți folosi diferite materiale:

 1. Membrane de polimeri. Membrana polimerică este ușor de instalat
 2. Mastice pe baza de bitum, acril, silicon, cauciuc.
 3. Material rulant și foaie.
 4. Vopsele și lacuri.
 5. Spray-uri (acoperire lichidă pe bază de cauciuc). Acoperirea cu cauciuc lichid nu formează îmbinări și fante
 6. Impregnarea.

Video: impermeabilizarea acoperișului plat cu propriile mâini

Plasarea izolației termice pe un acoperiș plat

Alegerea unui încălzitor printre materialele practice și necostisitoare prezentate astăzi nu este dificilă:

 1. Rezistent la spumă de polistiren de stres fizic. Cu o greutate specifică mică, are o rezistență excelentă la fluctuațiile de temperatură, nu se înmoaie și nu susține arderea, durata de viață este de 25-80 de ani. Polistirenul expandat este disponibil sub formă de plăci
 2. Ecologic curat și fiabil argilă expandată. Stratul de material este umplut cu o înălțime de cel puțin 10 cm, după care este acoperit cu orice acoperiș. Argila extinsă este un material natural ecologic
 3. Conductorul slab. Protejează fără întârziere structura de putregai, mucegai, este furnizată pe piață cu role și covoare. Isover nu este susceptibil de a se distruge

Orice comandant poate izola în mod independent acoperișul, indiferent de materialul selectat, în conformitate cu schema prezentată:

 1. Selectarea și calcularea izolației. În timpul instalării, plăcile sunt tăiate în bucăți de dimensiunea corectă, deci este recomandat să luați materialul cu o marjă.
 2. Pregătirea bazei pentru izolație: curățarea, montarea barieră de vapori.
 3. Stivuirea materialului. Pentru a evita condensarea, se recomandă montarea unui încălzitor la o distanță de 2 cm de film sau utilizarea unui material anti-condens. Pentru a fixa materialul termoizolant pe substrat, masticul de bitum, adezivul special, unghiile lichide, deși pot fi folosite unghiile convenționale.
 4. Etanșarea articulațiilor. Pentru a elimina spațiile intercalate și golurile, este necesară o spumă de instalare.

Tratarea acoperișului din lemn

Crearea învelișului ignifugat pe structurile de acoperiș se realizează prin următoarele metode:

 • constructiv - implică utilizarea izolatoarelor de căldură rezistente la foc, ecrane, partiții;
 • Metoda mecanică de prelucrare este aplicarea unor compuși speciali pe elementele din lemn, care permit încetinirea sau prevenirea procesului de ardere. De regulă, asemenea produse au și proprietăți antiseptice.

Sarcinile principale ale mijloacelor ignifuge sunt:

 • care conferă rezistență la foc structurilor;
 • creând limite clare pentru răspândirea flacării;
 • reducerea producerii de fum și eliberarea de substanțe toxice.

Impregnările vin în două varietăți:

 1. Intumescent - sub influența căderii de căldură și de a crea un fel de scut rezistente la foc.
 2. Nu sunt intumescente - compoziții de colorare a lacului cu întârziere la foc, care, datorită stratului subțire, nu permit focului să se aprindă.
Toate elementele din lemn dintr-un acoperiș plat trebuie acoperite cu impregnări ignifuge

Pentru tratarea elementelor din lemn se recomandă utilizarea impregnării cu sare (protecția durează 2-4 ani) sau amestecurile organice (efectul rezistenței la foc persistă timp de aproximativ 17 ani). Dacă aveți nevoie să vă concentrați asupra structurii naturale a lemnului, puteți utiliza lacuri și vopsele de protecție. Datorită acoperirii cu agenți de impregnare și agenți pe bază de apă, lemnul nu este aprins, ci este ars.

Protecția maximă este procesarea profundă a acoperișului, efectuată sub presiune înaltă, rezultând o nouă suprafață care nu se supune efectului distructiv al flăcării.

Una dintre consecințele periculoase ale aprinderii este deformarea și prăbușirea structurilor metalice, astfel că aplicarea unui agent de protecție este necesară în special în locuri cu concentrații mari de oameni. Deci, piesele de oțel ale acoperișului sunt tencuite sau vopsite cu mijloace intumătoare. Datorită stratului de tencuială, metalul nu se încălzește, menținându-și capacitatea de încărcare. Dezavantajul acestei metode este acoperirea cu durată scurtă de viață și rezistența scăzută la deteriorarea mecanică. Un analog mai calitativ este colorarea, atunci când acoperirea cu încălzire puternică creează un strat gros care nu permite acoperișului să se încălzească timp de 0,3-2,5 ore.

Materialul de acoperiș din metal este rezistent la foc

Atunci când se selectează metoda de tratare, trebuie luate în considerare caracteristicile materialelor de acoperiș. Deci, în cazul în care acoperișul este pus placi, atunci la momentul de incendiu va fuma doar, și de acoperire va crack. Materialul de acoperire pe bază de bitum-polimer este periculos pentru inflamabilitatea rapidă și răspândirea focului pe suprafețele din apropiere.

Astfel, în ciuda simplității acestei lucrări, în cazul unui aranjament independent, este necesar să se țină seama de particularitățile regiunii de exploatare a acoperișului, a sistemului de acoperiș și a placajului de acoperiș. Cu toate recomandările, designul va fi puternic și rezistent la impactul negativ sub formă de schimbări climatice, precipitații, sarcini mecanice, aprindere.

Caracteristici de ventilație

Indiferent de design, acoperișul trebuie ventilat corespunzător, altfel problemele nu pot fi evitate, ceea ce poate provoca deteriorarea acoperișului. Ventilarea este un sistem care permite ca fiecare strat de placă de acoperiș să fie ținut departe de umiditate. Procedând astfel, trebuie să respectați anumite reguli:

 1. Pentru schimbarea corectă a aerului, se utilizează un aerator - o țeavă de metal sau de plastic, care este localizată în anumite puncte pe toată suprafața acoperișului.
 2. Este necesar să se instaleze umbrele conice, care protejează acoperisul de penetrarea precipitațiilor. Umiditatea inutilă este eliminată din cauza diferenței de presiune.

Montarea aeratoarelor

Principala funcție a acestor dispozitive este eliminarea excesului de umiditate, evacuarea aerului umed. Ele pot fi instalate atat in timpul ridicarii acoperișului cat si in timpul functionarii. În unele cazuri, instalarea aeratorului este o măsură preventivă pentru a preveni putrezirea capacului exterior al acoperișului.

Sistemul de ventilație pentru acoperișurile plate trebuie echipat cu aeratoare

Numărul acestor părți pe acoperiș depinde de suprafața sa, de cantitatea de condens și umiditate, de starea acoperișului. Pentru a le mări, este necesar, în cazul construcției acoperișului, pe spații specifice, cum ar fi o baie sau o piscină.

Procesul de ventilație este asigurat de conducte speciale. De asemenea, sunt aerare din polietilenă, având un diametru de 6 până la 12 cm. Caracteristica lor specială este prezența umbrelelor.

Procesul de ridicare a aeratorului este următorul:

 1. Înainte de a verifica o condiție a încălzitorului. Dacă este necesar, materialul trebuie înlocuit.
 2. Partea inferioară a aeratorului trebuie lubrifiată cu mastic și apoi atașată la baza acoperișului. Fusta trebuie fixată cu atenție cu câteva șuruburi.
 3. Locul îmbinării aeratoarelor trebuie sigilat cu material de impermeabilizare.

Ventkanal pentru acoperișuri plane cu suprastructură

În cazul aranjării unui acoperiș plat cu o suprastructură, este necesar să montați orificiile de ventilație pe verticală. Astfel, pot direcționa fluxurile de aer, pot crea tracțiune, protejează sistemul de ventilație al acoperișului de ploaie și zăpadă. Particularitatea unui acoperiș plat cu o suprastructură constă în faptul că în sistemul de ventilație nu există o conexiune prin adaptoare. În plus, este posibilă instalarea unui ansamblu ventilator. Funcționează atât de silențios și eficient încât nu veți auzi un sunet de la el.

Aeratoarele pot fi echipate cu ventilatoare electrice

Sistemul de colectare a curentului reticulat

Fiecare casă are nevoie de protecție împotriva fulgerului. În cazul aranjamentului unui acoperiș plat, toate lucrările se efectuează în conformitate cu următoarea schemă:

 1. Un detector de trăsnet este utilizat sub forma unei rețele, care poate fi realizată din oțel rotund cu un diametru de 6-8 mm.
 2. Robinetul este un conductor metalic realizat din sârmă cu o secțiune transversală de 6 mm, care trebuie conectat la sol. Se recomandă ca piesa subterană să fie fabricată din produse laminate cu un diametru de 10 mm. De asemenea, ca colector de curent pot fi utilizate țevi și fitinguri. Dacă aceste detalii sunt mai multe, atunci acestea ar trebui instalate la o distanță de 25 m una de cealaltă.
 3. În cazul în care acoperișul plat este acoperit cu material metalic, sistemul de detectare a trăsnetului poate fi suplimentat cu oțel, care este suficient pentru a se conecta la acoperiș. Acest sistem este relevant numai pentru acoperișul acoperit.
Pentru un acoperiș plat, un receptor de rețea cu fulgere

Sistemul de rețea al recipientului de trăsnet poate fi montat atât în ​​timpul amenajării acoperișului, cât și în timpul acoperirii. Prima opțiune este recomandată atunci când se utilizează un încălzitor incombustibil. În acest caz, plasa este pusă sub impermeabilizare. A doua opțiune nu are nicio limitare, dar un astfel de receptor de trăsnet afectează nu numai aspectul casei, ci și caracteristicile tehnice necesare ale acoperișului. În acest scop este suficient să se plaseze o rețea pe o suprafață de acoperiș și să se fixeze suporturi speciale. Amintiți-vă de necesitatea unei ventilații dacă utilizați materiale combustibile.

Reguli pentru construirea unei rețele de fulgere:

 • Ramurile trebuie să fie pliate perpendicular și să fie formate celule cu laturi egale;
 • distanța dintre ele ar trebui să fie de maxim 12 m, iar aranjamentul acoperișului peste garaj acest parametru este egal cu 5 m;
 • Când se instalează dispozitive care se ridică deasupra nivelului recipientului de trăsnet, ele trebuie să aibă tije suplimentare în proiectare.

Fixați mai bine piesele metalice prin sudare.

Este de dorit să conectați ramurile receptorului la fiecare parte a colectorului curent.

Colectorul trebuie să fie pe fiecare acoperiș

Sistem de drenaj

Sistemul de scurgere pentru un acoperiș plat este compus din țevi, elemente de conectare și canale. Poate fi extern sau intern. Pentru un acoperiș plat, a doua opțiune este deseori aleasă. Toate jgheaburile trebuie montate într-un unghi mai mare de 3 grade față de centrul casei. Se recomandă așezarea conductelor de drenaj peste încălzitor și pâlnia sub stratul de impermeabilizare.

Sistemul de drenaj constă în jgheaburi și canale

Pe un acoperiș plat trebuie să existe cel puțin trei pâlnii. Una dintre ele este una principală, celelalte două sunt conectate la o răscroială și la un exod de furtună.

Sistemul intern poate avea un design diferit:

 • auto-colectarea colectează apă de pe întregul acoperiș și numai atunci îl scoate prin țevi, are o pantă;
 • sifon înseamnă utilizarea unor dispozitive speciale care, datorită presiunii rare, absorb apa și sunt trimise în canalul de canalizare.

Există anumite reguli pentru instalarea unui sistem de drenaj pentru un acoperiș plat:

 1. Jgheaburile trebuie amplasate în locurile cele mai de jos ale acoperișului.
 2. Panta din pâlnie trebuie să fie de cel puțin 5 grade la o distanță de 50 cm, pentru care se recomandă reducerea grosimii izolației sau utilizarea unui șapă egalizatoare. Pentru a instala jgheaburi este recomandat să se ia un fascicul de lemn care trebuie fixat pe baza acoperișului și apoi tratat cu soluții antiseptice.
 3. Diametrul țevilor orizontale nu trebuie să fie mai mare de 7,5 cm.
 4. Dacă pâlnia este poziționată deasupra nivelului de congelare, este necesar un dispozitiv electric de încălzire.
Se recomandă poziționarea canalelor în locurile inferioare ale acoperișului

picurare

Protejează cornișorul de efectele negative ale apei.

Kapelnik împiedică impactul negativ al umezelii asupra cornierului acoperișului

Montați capelă la marginile acoperișului, în timp ce acesta este orientat în jos. În plus, acest element poate fi acoperit cu un polimer.

Procesul de instalare este următorul:

 1. Setați refluxul paralel cu cornișorul, plasându-l sub bordul cutiei. Puteți folosi unghiile sau șuruburile pentru fixare.
 2. De asemenea, puteți instala picăturile pe placa frontală. Această metodă este potrivită pentru acoperișuri cu un unghi de înclinație minim, dar nu uitați că un astfel de sistem nu poate rezista încărcăturii de zăpadă.
 3. Kapelnik și coarda ar trebui să fie cât mai apropiate posibil.

Variante de acoperire acoperiș

Pentru un acoperiș plat, trebuie să alegeți materiale care îndeplinesc cerințele crescute, în special, acest lucru se aplică:

 • rezistență;
 • greutate redusă;
 • bună izolare fonică caldă;
 • rezistență la radiația solară, îngheț, căldură, ciuperci și mucegai, foc;
 • durată de viață îndelungată;
 • cost-eficiență;
 • simplitatea îngrijirii.

Tălpi profilate

Instalarea se face direct pe grinzi. Permite reducerea costurilor financiare pentru acoperirea acoperisului din beton armat utilizând capacitatea inerentă a lagărului profilat. În unele cazuri, este posibil să refuzați în totalitate betonarea.

Fiabilitatea unui astfel de acoperiș poate fi mărită dacă golurile între valuri sunt umplute cu orice material poros necombustibil.

Pentru a pune o placă ondulată, nu este nevoie să dați echipamentul căruciorului

Ruberoid

Un astfel de acoperiș necesită instalarea unei plăci speciale de acoperiș:

 1. Mai întâi trebuie să executați slangul. Ideal pentru acest scop este pietrișul potrivit. Argumentarea acoperișului se poate face în mai multe moduri
 2. Apoi, puteți instala un sistem de excursi.
 3. Stratul de izolație este protejat cu o membrană cu barieră de vapori, deasupra căreia este așezat materialul termoizolant. Sub ruberoid, puteți pune vată minerală sau polistiren. Este mai ușor să așezați o placă sau o izolație prin rolă
 4. Pe încălzitor puneți materialul de impermeabilizare cu o încovoiere.
 5. Puteți monta o fundație solidă de placaj, ardezie, lemn sau beton. O astfel de așternut trebuie acoperită cu un grund. Pentru un acoperiș plat, o învelire continuă
 6. Acum puteți pune materialul de acoperiș. Există două moduri de a monta un acoperiș simțit. Lapping implică podelele de material, astfel încât se termină pe o suprafață verticală. Următoarea cârpă trebuie așezată astfel încât să se alăture celei anterioare. Mărimea suprapunerii variază între 10-15 cm. Următorul mod de montare a acoperișului simțit în furculiță. În acest caz, materialul este atașat la șină, punctul de conectare este închis cu șorțuri metalice.

Numărul de straturi depinde de zona și de panta acoperișului (cu cât sunt mai mici straturile de care aveți nevoie). Pentru instalare, puteți utiliza un arzător cu gaz, dar aveți grijă să nu ardeți materialul. Pentru aceasta, se recomandă ca flacăra să fie îndreptată în jos pe rola rolei, formând astfel un bitum topit care iese în afara marginilor.

Sip panouri

Poate fi folosit nu numai pentru construcția de case, ci și pentru amenajarea structurilor de acoperiș. Și aceasta poate fi atât ridicarea unei case noi, cât și înlocuirea acoperișului vechii structuri. Materialul din care au fost construite zidurile, cu toate acestea, nu are nici un rol, panourile pot fi ușor montate absolut pe orice structură. Principalele avantaje ale panourilor de sipca:

 • nu este necesară izolarea și bariera de vapori;
 • proprietăți bune de izolare fonică;
 • eficiență energetică ridicată;
 • putere crescută.

De asemenea, trebuie să ne amintim de neajunsurile:

 • este necesară echiparea sistemului de ventilație datorită etanșeității sloturilor;
 • Înainte de a pune materialul de protecție, îmbinările externe trebuie sigilate.
Acoperișul plăcilor de sip nu necesită încălzire

Zidăria din panouri de sipci se realizează în paralel cu Mauerlat. Unghiul de înclinare al unui astfel de acoperiș ar trebui să fie de cel puțin 5 grade, dar numai dacă nu există mansardă.

Construcția panourilor de sipci necesită acoperire suplimentară cu alte materiale de acoperire, de exemplu acoperiș metalic sau ondulin.

Video: dacă este posibilă realizarea unui acoperiș din panourile de sipci

Plafoane din PVC

Membrana din PVC este un polimer plastifiat care este capabil să ofere o rezistență deosebită acoperișului datorită armării fibrei eterice.

Acoperișurile din PVC au proprietăți bune de impermeabilizare

Avantajul acestui material este elasticitatea și rezistența la schimbări de temperatură constante. Dar nu ar trebui folosit cu materiale pe bază de bitum.

Instalarea se face în mai multe etape:

 1. Este necesar să eliminați impermeabilizarea veche, apoi să puneți noul material în conformitate cu toate regulile.
 2. Acum poți monta un film cu membrană, o poți face pe orice substrat.

Există trei moduri de fixare:

 1. Primul este utilizarea de sudare caldă, adică, aerul încălzit. Acest lucru asigură rezistența cusăturii. Această procedură se poate realiza printr-o mașină specială de sudură, care trebuie să prelucreze marginile filmului, după care materialul de acoperiș poate fi fixat pe acoperiș. De asemenea, puteți utiliza benzi speciale care au o bază adezivă pe două fețe.
 2. Cel de-al doilea tip de atașament este potrivit pentru acoperișuri cu o pantă de cel mult 15 grade. Fixarea are loc numai de-a lungul perimetrului și în intersecții. După aceasta se utilizează un balast care cântărește mai mult de 50 kg pe 1 m 2. Pentru aceasta puteți lua pietricele, pietriș, bloc de beton, dale de pavaj și orice alt obiect greu.
 3. Metoda mecanică. Acesta poate fi ales atunci când prezența unei sarcini suplimentare asupra structurii de susținere este inacceptabilă, precum și în cazurile în care nu există canale și parapete. Montarea este după cum urmează. Pe perimetru sunt instalate elemente de fixare telescopice, care pot acționa umbrele de plastic cu o pălărie mare și o ancoră metalică. Dacă panta acoperișului este mai mare de 10 grade, puteți utiliza suporturi pentru discuri. Elementele sunt plasate la o distanță de 2 m. La punctele de joncțiune se recomandă utilizarea a două rânduri de elemente de fixare.

Video: Plafon din PVC cu mâini proprii

Celular policarbonat

Pentru a organiza încăperi de locuit, se recomandă alegerea materialului cu cea mai mare grosime. Particularitatea așezării este aceea că este nevoie de montarea grătarelor în trepte de un metru. Este, de asemenea, necesară prezența unui cadru, care poate fi făcut din profile carbonate sau metalice. Ei, la rândul lor, sunt recomandați să fie protejați de praf și de murdărie. Profilul poate fi atașat direct la grinzi.

Pentru acoperișurile din policarbonat, trebuie utilizat cel mai gros material

Acum puteți atașa coli de policarbonat. Pentru aceasta, pot fi utilizate profile de fixare și șuruburi simple. Se recomandă să se găsească o gaură în avans, care ar fi mai mare decât diametrul șurubului. Nu este recomandat ca aceste elemente să fie înșurubate prea strâns, în caz contrar există riscul deteriorării materialului datorită schimbării temperaturii.

Policarbonatul poate fi atribuit materialelor fragile, deci atunci când lucrați cu el este recomandat să fii mai precaut. Este necesar să se respecte anumite reguli:

 1. Canalele canalului trebuie să fie paralele cu rampa.
 2. Lucrările trebuie efectuate pe o suprafață netedă folosind o unealtă ascuțită.
 3. Filmul poate fi îndepărtat numai după tăiere.

Noduri de bază

Fiabilitatea construcției depinde în mare măsură de corectitudinea amplasării joncțiunilor la structurile de construcție. Acest lucru se aplică parapetelor, pereților, țevilor, elementelor de ventilație.

Eave Assembly

Cornierul este un element de acoperiș capabil să asigure o durată lungă de viață datorită rezistenței crescute a marginilor. Din partea de sus trebuie să fie acoperită cu material de acoperiș, iar pentru finisarea de jos puteți folosi siding sau lemn. Atunci când streașinile sunt situate în partea inferioară a pantei, sunt atribuite următoarele funcții:

 • armonizarea și completitudinea logică a formei arhitecturale;
 • asigurarea protecției pereților de umiditate ridicată, amprenta fundației din fluxul de apă topită.

Lățimea minimă a cornișei ar trebui să fie de 50 cm. Acest parametru depinde de cantitatea de precipitații dintr-o anumită regiune.

Cornierul este proiectat pentru a proteja marginea acoperișului

Noduri de acoperis rece

Scopul lor este de a asigura izolarea tranziției de la suprafața orizontală la suprafața verticală, precum și de etanșare a îmbinărilor.

Pentru a crea unități de acoperiș rece aveți nevoie de:

 1. Instalați bara în punctele de sprijin, cu ajutorul unei garnituri. Acest lucru este necesar pentru a preveni pătrunderea prafului și a umezelii în tortul acoperișului.
 2. În perete, faceți o pedeapsă, în care trebuie să introduceți bara în canelură, apoi fixați sistemul cu dibluri și un strat de etanșant.
 3. Acum trebuie să fie conectat la materialul de acoperiș folosind șuruburi cu auto-filetare. Dacă acoperișul este acoperit cu carton ondulat sau ardezie, este necesar să înșurubați elementele de prindere în punctul maxim proeminent al undei.

Noduri de contiguitate la parapet

Joncțiunea la parapet necesită o impermeabilizare îmbunătățită prin utilizarea unui acoperiș în rulou, trebuie să fie așezată pe o suprafață verticală și trebuie prevăzută un suport special. Dacă montați materialul de acoperiș fără el, se poate forma o cavitate, ceea ce va cauza deteriorarea mecanică și deteriorarea integrității stratului de acoperire. Prin urmare, este necesar să se asigure un sprijin la un unghi de 45 de grade între fundul acoperișului și parapet. Poate fi o șapă de ciment-nisip sau un bar din lemn.

Parapetul îndeplinește o funcție de protecție

Stratul de impermeabilizare trebuie lipit la baza acoperișului, pe această parte și parapet, folosind mastic bitumat încălzit.

Înainte de a se usca, acoperiți stratul de impermeabilizare cu marginea în canelura pregătită. Mai departe această parte a materialului poate fi fixată cu o bară de metal și dibluri. Îmbinarea trebuie tratată cu un material de etanșare.

Caracteristici de întreținere a unui acoperiș plat

Există anumite cerințe pentru dispozitivul unui acoperiș plat.

încălzire

Vine vremuri când căldura solară nu este suficientă pentru zăpadă și gheață pentru a deveni apă. Prin urmare, este necesară încălzirea. Există mai multe opțiuni pentru aranjarea acestui sistem pentru un acoperiș plat:

 • utilizarea cablurilor autoreglabile;
 • instalarea elementelor de încălzire rezistive.

Diferența lor se află în principiul elementelor de reglare și de încălzire. În primul caz, există doi conductori de cupru legați împreună printr-o placă de plastic, care este un element de încălzire. Un astfel de sistem reglează în mod independent cantitatea de căldură radiată. Cu cât temperatura aerului este mai mică, cu atât este mai mică rezistența elementului de conectare și deci este mai mare curentul și cantitatea de căldură eliberată.

Încălzirea acoperișului plat împiedică căderea zăpezii și înghețarea

Atunci când se utilizează elemente de încălzire rezistente, căldura este transferată prin miezul conductiv. Principalul avantaj al unui astfel de sistem la un preț accesibil, dar merită să ne amintim că nu există un control automat al temperaturii.

Curățarea zăpezii

Cu un unghi de înclinare insuficient al patinei, probabilitatea depozitării zăpezilor este mare, ceea ce poate duce la curgerea acoperișului, deteriorarea acestuia mai rapidă și formarea de gheață pe cornișe.

Pentru a elimina zăpada de pe un acoperiș plat este necesar în timp util

În timpul iernii, curățarea zăpezii ar trebui să se efectueze în mod regulat, deoarece chiar și în timpul unui dezgheț cu o scădere bruscă a temperaturii, jgheaburile pot îngheța, ceea ce va duce la deformarea și deteriorarea sistemului.

Puteți să scăpați de gheață în mai multe moduri:

 • ultrasunete;
 • dispozitiv laser;
 • substanțe chimice.

Avantajele acestor metode sunt că nu este necesară prezența unei persoane pe acoperiș, ceea ce face ca procesul de recoltare a zăpezii și a ghețurilor să fie mai sigur.

Ca măsură preventivă, puteți utiliza compuși speciali care împiedică înghețarea acoperișului:

 • cauciuc sintetic;
 • siliciu organic;
 • fluoroplastic.

Acești agenți reduc aderența gheții la materialul de acoperiș.

Acoperișul este elementul cel mai important al designului casei, motiv pentru care dispozitivul său necesită anumite abilități profesionale. Erori în timpul instalării sunt inacceptabile, pot costa prea mult.