Izolarea la mansardă: care este mai bine de ales

Tipuri

Întrebarea despre care izolare este mai bună la mansardă este relevantă pentru cei care au decis să doteze spațiul de locuit sub acoperișul înalt al casei private. Din camera obișnuită a casei, mansarda se caracterizează prin pierderi mari de căldură. Acest lucru se explică prin faptul că, de obicei, nu are pereți exteriori de capital fără deschideri de ferestre, iar pe ambele părți și deasupra camerei este separat de stradă doar printr-un sistem de acoperiș cu grosime mică.

Criterii pentru alegerea unui încălzitor pentru un pod

Izolația de înaltă calitate vă permite să creați mansarda potrivită pentru viața pe tot parcursul anului. Atunci când alegeți un izolator termic, este necesar să acordați atenție caracteristicilor de performanță ale materialelor, inclusiv:

 • proprietăți de izolare fonică;
 • confort în instalare;
 • rezistența la umiditate;
 • rezistența la daune biologice;
 • durata de viață;
 • eficiență;
 • compatibilitate ecologică;
 • siguranța la incendiu.

Dar calitatea principală, care evaluează materialul pentru izolație, este coeficientul său de conductivitate termică, pe care depinde capacitatea de a păstra căldura în încăpere.

În ceea ce privește ușurința instalării și utilizarea izolației, ar trebui să se acorde prioritate materialelor universale. Dacă același izolator termic poate fi utilizat pentru pereți, acoperiș și podea, izolația tuturor structurilor va servi la același termen.

Proprietăți de izolare acustică - un parametru deosebit de important în cazul în care acoperișul este realizat din metal (acoperis acoperit, metal, carton ondulat). Râuri de vânt, ploaie și grindină fac un astfel de acoperiș "sunet", iar șederea la mansardă va provoca disconfort.

Plăci de încălzire ale producătorului renumit

Deoarece cadrul de acoperiș este de obicei montat din lemn, este de dorit să se utilizeze un încălzitor care este rezistent la foc și care nu răspândește arderea. În caz contrar, aprinderea accidentală va duce la faptul că întreg podul și acoperișul se vor aprinde rapid.

Pentru a structurilor din lemn sistem schelete și frontoanele previne condensarea și materialul de izolație termică nu-și pierde proprietățile sale de izolare din cauza pătrunderii umezelii, este necesară izolarea vaporilor de pod și un material rezistent la umiditate, sau de a folosi o barieră fiabilă hidro-și vapori. Aceasta afectează viteza și complexitatea instalării stratului de izolație, influențează preferințele în alegerea materialului.

Grosimea izolației termice

Pentru a calcula grosimea stratului de izolație termică, puteți utiliza următoarele valori, indicate în tabelul de mai jos.

Tabelul 1. Dependența grosimii izolației de coeficientul de conductivitate termică

Coeficientul de conductivitate termică al producătorului indică ambalajul materialului. Această cifră depinde de tehnologia de producție și de densitatea izolației. Tabelul de mai jos prezintă valorile medii:

Tabelul 2. Coeficienții conductivității termice a unor încălzitoare

Spuma poliuretanica si ecowool sunt materiale moderne care pot fi folosite ca izolatoare de caldura pentru sali de mansarda, insa instalarea acestora necesita utilizarea de echipamente specializate, invitand specialisti. Sunt disponibili și alte izolatoare de căldură populare sub formă de plăci sau materiale rulante cu densitate și grosime diferite.

Izolația este tăiată până la lățimea intervalului dintre picioarele vecine (sau decalajul dintre șinele cutiei de pe pereți) și introduse în vestibul. Dacă grosimea calculată a stratului de izolație termică depășește lățimea piciorului de coasere, barele de secțiune transversală adecvată sunt umplute pe grinzi din partea laterală a încăperii.

Cel mai eficient este o izolație din două straturi - după intervale între căpriori umplute izolator, un alt strat de material de tip bandă (folie barieră de vapori poate fi o suprafață exterioară), montat pe partea superioară a căpriorilor dungi solide andocat. Acest lucru va elimina apariția de poduri reci.

Stivuirea izolatorului termic între capriori

Să analizăm în detaliu principalele avantaje și dezavantaje ale încălzitoarelor populare, care sunt potrivite pentru izolarea termică a acoperișurilor și a acoperișurilor de pe gable.

Plăci din fibră de sticlă și radiatoare

Această categorie include:

 • vata de sticla;
 • vata minerala;
 • vată de vată din vată de bazalt.

Avantajul lor cheie și, în același timp, un dezavantaj este abilitatea de a sări peste abur. Teoretic, aerul cald umed de la mansardă va trece prin căptușeala interioară respirativă, izolatorul de căldură și sistemul de acoperiș, ceea ce va ajuta la menținerea unui microclimat favorabil în cameră. În practică însă, există următoarele dificultăți:

 • creșterea umidității izolației fibroase duce la o scădere bruscă a proprietăților sale de izolare termică;
 • absorbantul de umiditate (în special vată de sticlă) este încrețit, deformat, care formează punți reci;
 • Cherestea din sistemul de lagăr din contact cu umiditatea începe să putrezească.

Pentru a evita aceste probleme, este necesar să montați o barieră de protecție împotriva vaporilor peste izolație din interior. Trebuie să se pună un material de impermeabilizare între acoperiș și izolația termică.

Placinta de acoperis cu impermeabilizare peste izolatie

Schimbul de aer prin izolație fibroasă se va efectua numai dacă stratul de impermeabilizare și barieră de vapori este realizat din membrane permeabile la gaze speciale. Bariera de vapori trebuie să se lase în aer, dar să rețină umiditatea care vine din încăpere. Bariera hidroizolantă permeabilă la gaz trebuie să elibereze umezeala din izolație și să împiedice pătrunderea apei în ea.

Materialele cu membrane sunt mult mai scumpe decât folia convențională sau armată, hârtia de acoperiș sau pergamina. Dar aceste investiții se vor justifica datorită longevității nu numai a izolației, ci și a sistemului de bare de acoperiș.

Membrană superdifuzie Dacă folia este folosită ca o barieră de vapori, acest lucru va reduce costurile de construcție, dar acest lucru va reduce avantajul important al izolației fibroase - permeabilitatea la gaze. Nu utilizați un film perforat, deoarece trece aburul care se va acumula în încălzitor.

Caracteristicile de performanță ale încălzitoarelor fibroase

Vată de sticlă. Calitățile sale pozitive includ:

 • siguranța la foc (2 grade de rezistență la foc);
 • securitatea ecologică (nu conține rășini);
 • Unatractivitate pentru șoareci (nu construiți cuiburi și mișcări);
 • Preț accesibil.

Principalul dezavantaj este că, atunci când se lucrează cu un material, se formează un praf de sticlă înțepător, instalarea unui izolator termic necesită precizie și utilizarea echipamentului de protecție. În plus, în timp, vata de sticlă tinde să se deformeze, să se deformeze, mai ales când pătrunde umezeala.

Vată minerală. Compoziția materialului include fibre de origine diferită (materialul de producție - argilă, piatră, nisip de cuart, sticlă etc.). Vata minerală este caracterizată de o structură eterogenă multistrat cu lentile de aer. Datorită acestui fapt, sunetul absoarbe bine undele sonore. Alegerea unui minat (în primul rând Isover, Ursa) este recomandat pentru cei care au decis să facă o podea acoperită din metal.

Un astfel de izolator termic este rezistent la foc, nu putrezeste, este ușor de montat. Dar se pot potrivi rozătoarelor, ale căror cuiburi, cursuri și produse de activitate vitală reduc proprietățile operaționale ale izolației.

Vată de vată de bază. Se compune din fibre obținute prin topirea rocilor. Rezistă încălzirea până la 1000 de grade, nu răspândește arderea. Selectați vată de vată de bază trebuie să fie atent, verificând certificatele de calitate și siguranță: unii producători, care caută să reducă costul produselor, folosesc rășini care eliberează substanțe toxice.

Vată de vată de bază este rezistentă la ciuperci, dar poate fi deteriorată de rozătoare. Acesta este un bun izolator de zgomot, ușor de instalat. Dar atunci când alegeți materialul pentru izolarea termică a sistemului de tavan, trebuie să țineți cont de greutatea destul de mare a plăcilor din vată de piatră.

Dacă doriți să alegeți un izolator termic fibros pentru izolarea mansardei, acordați atenție densității materialului. Izolatorul de căldură nu trebuie să își piardă forma chiar după o utilizare prelungită. Pentru minerale, lână de bazalt, densitatea ar trebui să fie de aproximativ 40-45 kg / m3.

Materiale polimerice pentru izolare

Alegem un izolator de polimeri pentru acoperiș și pereții mansardei. Acest lucru poate fi o spumă de polistiren extrudat (aceste două tipuri de izolație sunt fabricate sub formă de foi și plăci de diferite grosimi) și o spumă poliuretanică, care este aplicată pe structura prin pulverizare.

Avantajele izolării polimerice sunt greutatea redusă și coeficientul scăzut de conductivitate termică. Astfel de izolație nu va supraîncărca sistemul de tavan și va face față cu succes sarcinii de menținere a căldurii.

La dezavantajele încălzitoarelor polimerice trebuie să se atribuie o permeabilitate extrem de scăzută a vaporilor. Prin structurile izolate nu există schimb de gaze, astfel încât fără un sistem de ventilație gînditor în camera de la mansardă nu se poate face.

Încălzirea podului cu spumă poliuretanică

Izolație polistiren extrudat (Penoplex) și spuma nu va trece de căldură și abur la cadrul sarpanta este, prin urmare, nu este necesară montarea barierei de vapori din partea camerei. În ciuda faptului că punctul de rouă la frontoanele de izolație interioară trecerea la izolator, umiditate, dăunătoare pentru lemn, nu se va condensa.

Toate articulațiile și joncțiuni ale izolației Penoplex trebuie umplute cu spumă și (după îndepărtarea excesului de spumă) întărită cu bandă lipită la stratul de izolație a fost sigilat.

Producătorii produc o spumă de densitate diferită. Pentru acoperișurile înclinate și pereții mansardelor, unde pierderile de căldură sunt ridicate, este de dorit să se utilizeze plăci cu o densitate de 30-35 kg / m3.

Dacă se decide să alegeți o spumă ieftină pentru preț, este mai bine să montați izolația conform aceluiași principiu ca și materialele plate din fibre. Spre deosebire de spuma de polistiren extrudat, cu o structură continuă, cu celule închise, spuma constă dintr-un număr de pelete individuale presate în placă. Între elementele structurale se află porii tehnologici, care sunt capabili să treacă perechile la structurile din lemn.

Densitatea adecvată a spumei este de 35 kg / m3, la rupere materialul nu trebuie să se prăbușească în bile separate. Pe măsură ce smoala polistirenului se aprinde atunci când se aprinde cu eliberarea de substanțe toxice și este ușor de mestecat de șoareci, acesta nu este cel mai bun material pentru izolarea internă.

Izolația polimerizată pentru mansardă nu trebuie privită ca un material de izolare fonică pentru acoperiș - nu scutește de lovirea picăturilor de ploaie. Dar dacă izolați podeaua, reduceți încărcătura de vibrații din trepte, creând un confort acustic în incinta din pod.

Versiunea aleasă de izolație va dura mulți ani, dacă cumpărați un material bun și luați în considerare toate detaliile instalării sale.

Care este grosimea izolației mansardei acoperișului, în funcție de material

Mansarda este o clădire care este sub acoperiș, folosită pentru o ședere permanentă sau pur și simplu pentru o distracție plăcută. Mansardele sunt foarte populare în multe țări, însă pentru aranjamentul lor confortabil este foarte important să se echipeze un sistem de izolație termică care să prevină pierderea căldurii prin pantele acoperișului.

Cerințele de bază pentru un încălzitor pentru un acoperiș de mansardă

Pentru a izola acoperișul podului, pot fi utilizate diverse materiale de izolație, cu o alegere între care se acordă atenție următoarelor caracteristici:

 • conductivitate termică scăzută;
 • rezistența ridicată la îngheț și rezistența la decongelare;
 • rezistență la fluctuații semnificative de temperatură;
 • higroscopicitate scăzută, absorbție minimă a umidității;
 • rezistență la foc;
 • perioadă lungă de funcționare.

Pe de altă parte, atunci când selectarea izolației sunt factori importanți, cum ar fi panta si forma razelor de acoperiș, condițiile climatice și meteorologice ale terenului, cu scopul de a dota pod, și așa mai departe. D. Din aceste nuanțe nu depinde numai de preferința unui anumit material, dar, de asemenea, ce densitate de izolație este necesară pentru mansardă, grosimea încălzitorului de acoperiș din manta și alți parametri.

Materialele de bază pentru aranjarea izolației termice a podului

Alegerea izolației pe piața modernă a construcțiilor este destul de mare, totuși pentru izolarea termică a acoperișului mansardei se utilizează cel mai adesea următoarele:

 • vata minerala;
 • polistiren spumă;
 • spumă poliuretanică.

Fiecare dintre aceste materiale are propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje, care ar trebui discutate mai detaliat.

Vată minerală - densitatea și grosimea vatei minerale

Vata minerala este aproape cea mai frecventa izolatie a luminatoarelor de acoperis datorita costurilor reduse si a proprietatilor de izolare termica buna. În plus, avantajele acestui material sunt, de asemenea, rezistența la foc, o bună permeabilitate la aer și o higroscopicitate scăzută. Pe de altă parte, caracteristicile de izolare termică ale vatei minerale sunt reduse semnificativ când este umed, ceea ce face necesară echiparea cu membrane de impermeabilizare și barieră de vapori.

Vata minerala are mai multe soiuri:

 • vata de sticla;
 • zgură;
 • bazalt sau lână de piatră.

Vata de sticlă este făcută din cele mai fine fibre de sticlă cu o grosime de 5-15 microni și o lungime de 15-50 milimetri. Are o structură elastică și puternică și necesită o mare grijă în lucrare: pentru a evita iritarea, atunci când îl puneți, puneți-l pe un costum de protecție, mănuși, ochelari și un aparat respirator. Rezistent la temperaturi de la minus 60 până la 450-500 ° C.

Fibra de zgură, obținută din zguri de furnal, conține fibre de grosime de 4-12 microni și lungime de circa 16 milimetri. Acest material poate rezista încălzirii până la 300 ° C, dar este ineficient în aranjarea izolației termice a podului datorită higroscopicității sale ridicate. În plus, zgurile cu aciditate reziduală pot afecta agresiv suprafețele metalice, ceea ce reprezintă și un dezavantaj semnificativ. Minusurile zgură sunt, de asemenea, fragilitatea și "țâșnirea", care creează neplăceri atunci când lucrează cu ea cu mâinile goale.

Vata de vata de bazalt (piatra) este fabricata din gabbro-bazalt sau diabaza cu aditivi compoziti si obligati. Fibrele sale au aproximativ aceleași dimensiuni ca și cele ale fibrelor de zgură. Conform caracteristicilor sale tehnologice, acest material este superior tuturor celorlalte soiuri de vată minerală și, prin urmare, este folosit în mod special pentru izolarea termică a acoperișurilor mansardelor. Rezistent la încălzire până la 600 ° C (unele tipuri până la 1000 ° C). Atunci când se utilizează acest soi, elasticitatea și densitatea vatei minerale pentru izolarea mansardei sunt suficiente pentru a împiedica zdrobirea și uscarea materialului în timpul montării pe rampe.

În ceea ce privește grosimea necesară a vatei minerale pentru izolarea mansardei, aceasta depinde în mare măsură de condițiile climatice, cu o medie de 15-30 centimetri. Este clar că în regiunile cu climă mai rece și mai umedă grosimea izolației pentru acoperișul podului ar trebui să fie relativ mai mare.

Polistierol

Penoplastul este un material termoizolant modern bazat pe polistiren expandat. În structura sa este un polistiren spumos întărit, în interiorul căruia sunt multe bule de aer.

Avantajele spumei sunt usoare, excelente proprietăți de izolare termică, higroscopicitate redusă și proprietăți bune de izolare, care, combinate cu un preț accesibil face unul dintre materialele cele mai preferate pentru izolație. În același timp dezavantajele spumei care trebuie luate în considerare în regenerarea mansarda sunt inflamabilitate, instabilitate la căldură și la razele ultraviolete, și rezistență scăzută.

Pentru a îmbunătăți performanța, unii producători manipulează produse din spumă cu agenți de întârziere a flăcării, ceea ce sporește durata de viață a acestora cu mai mulți ani.

De asemenea, trebuie spus despre stratul de izolație necesar pentru pod, în cazul utilizării acestui material. Grosimea necesară pentru majoritatea zonelor climatice este de 15-20 de centimetri, dar în regiunile înghețate este logic să-l crească la 25-30 centimetri.

Atunci când se aranjează izolația acoperișului acoperișului din plastic spumant, este important să se asigure o bună aerisire a spațiului sub acoperiș, deoarece acest material nu este "respirabil". În caz contrar, poate duce la condensare, apariția proceselor de mucegai și putrefacție.

Spumă poliuretanică

Spumă poliuretanică este o izolație polimerică, care este un tip de spumă de plastic cu o structură celulară. Celulele sunt umplute cu o substanță gazoasă, care determină proprietățile termoizolante eficiente ale acestui material.

Avantajele spumei poliuretanice sunt versatilitatea, inflamabilitatea scăzută, lipsa higroscopicității, rezistența la influențele chimice agresive, conductivitatea termică scăzută și durabilitatea. Deși caracteristicile de izolare termică sunt puțin inferioare polistirenului și vatei minerale, dar din punctul de vedere al serviciilor, acestea depășesc de câteva ori.

Izolatoarele din spumă poliuretanică sunt disponibile atât sub formă de plăci, cât și sub formă de amestecuri lichide pulverizate. Ultima opțiune este cea mai generală și mai eficientă: se poate aplica oricăror materiale, acoperind în același timp toate fisurile și golurile.

Trebuie remarcat faptul că, în cazul în cazul materialelor de calcul țiglă izolație pentru pod poate fi unele dificultăți, apoi în pulverizarea poliuretanului lichid sunt necesare calcule speciale. Întregul proces poate fi ușor de realizat cu propriile sale mâini pentru o perioadă scurtă de timp - suficient doar a unei structuri termoizolatoare și echipament pentru pulverizare.

Un alt plus important este faptul că spuma poliuretanică lichidă este pulverizată fără cusături și îmbinări, repetând complet formele complexe de înclinate și alte suprafețe. Acest lucru determină o izolare termică mult mai eficientă. Prin urmare, dacă vorbim despre grosimea de izolație trebuie să fie în pod, apoi, de obicei, un strat de 10-15 centimetri este suficient.

Formele de pardoseală din spumă poliuretanică găsesc, de asemenea, aplicații pentru izolarea acoperișurilor pentru acoperișuri, dar au o ușoară comoditate și o practică mai mică.

Alte tipuri de izolație pentru luminatoare de acoperiș

Împreună cu materialele enumerate, uneori alte materiale sunt utilizate pentru izolarea termică a acoperișurilor mansardelor, deși prevalența lor nu este atât de mare.

Deci, de exemplu, în unele regiuni vechea metodă - încălzirea cu pâslă nu și-a pierdut valoarea. În plus, în ultimii ani, pe piața construcțiilor au apărut relativ recent noi tipuri de materiale de izolație eficiente. Aceasta include, de exemplu, încălzitoarele ecologice și moderne din fibră de sticlă. Este, de asemenea, de remarcat faptul că, împreună cu tipurile de încălzitoare luate în considerare, soiurile de folie sunt adesea folosite, al căror cost este oarecum mai scump.

Este clar că calculul izolației la mansardă poate avea anumite caracteristici, în funcție de tipul de izolație utilizat și de alți factori.

De exemplu, răspunsul la întrebare - care este grosimea încălzitorului la mansardă - poate fi formulat aproximativ după cum urmează:

 • Cu cât conductivitatea termică a materialului este mai mare, cu atât grosimea stratului izolator termic este mai mare;
 • pentru zonele cu climă mai blândă este necesar un încălzitor cu o grosime mai mică, pentru zone climatice mai severe - dimpotrivă;
 • un număr mare de îmbinări cap la cap și cusături contribuie la pierderea de căldură, necesitând o grosime mai mare a izolației.

Alegerea corectă a materialelor pentru izolarea termică și calculele bine concepute reprezintă baza pentru asigurarea confortului termic în camera de la mansardă, contribuind literalmente la o atmosferă caldă în orice moment al anului.

Care este grosimea izolației necesare pentru mansardă?

Mulți proprietari de case de țară și de țară, cu scopul de a spori spațiul de locuit dau un spațiu de mansardă pentru a crea acolo un birou, un dormitor, o cameră de zi. Această cameră este numită pod. Trebuie izolat.

Ca încălzire, sunt folosite mai multe materiale diferite: vată minerală și sticlă, spumă de polistiren, spumă poliuretanică, alte încălzitoare. Dar nu toate aceste materiale sunt potrivite pentru realizarea lucrărilor de izolare termică a spațiului mansardei pentru al transforma într-un pod real.

Cerințe privind materialele pentru izolare

Materialele utilizate pentru a izola mansarda trebuie să aibă:

Tabelul caracteristicilor comparative ale încălzitoarelor.

 1. Siguranța la foc. Nu ar trebui să susțină arderea.
 2. Efectuați funcții de protecție împotriva sunetului care împiedică pătrunderea zgomotului din exterior.
 3. Funcția de permeabilitate la vapori pentru a asigura microclimatul necesar în camera de la mansardă.
 4. Respectarea codurilor de mediu, sanitare și de construcție.
 5. Rezistență și durabilitate.
 6. Rezistent la deformare.

Conform recomandărilor multor specialiști, stratul de izolație trebuie să fie de 25-30 cm. Este mai bine să se aranjeze un strat dublu sau triplu. Acest mod de încălzire împiedică apariția podurilor reci. La izolarea mansardei, nu trebuie să uităm că și frontonul este zidul spațiului mansardei. Un copac din lemn necesită un strat mai gros de izolație decât pereții de cărămidă.

Unele caracteristici ale încălzitoarelor

Utilizată pe scară largă pentru izolarea pereților, a pardoselilor și a plafoanelor din spumă. În pod, acoperișul și acoperișul sunt funcția pereților și tavanului. Pentru izolarea sa, utilizarea spumei nu este recomandată din următoarele motive:

Etaje de izolare la mansarda acoperișului.

 • toate elementele acoperișului, inclusiv materialul izolator, ar trebui bine ventilate;
 • Încălzitorul trebuie să permită vapori de aer și umiditate.

Aerul cald sub legile fizicii se ridică de jos în sus. Penoplastul nu permite complet umiditatea conținută în aerul cald. Aceasta va duce la condensarea din interiorul încăperii. Ca rezultat, în termen de 1-3 ani otsyreyut detalii de construcție pentru schelete, pentru materialul izolant vor curge râuri de apă, se va modela părțile de lemn ale acoperișului va începe să putrezească.

Materiale foarte obișnuite - vată minerală și vată de sticlă. Ele au un cost redus și o rezistență excelentă la temperaturi ridicate. Atunci când se lucrează cu vată de sticlă, trebuie respectate măsuri de protecție speciale, deoarece cele mai mici particule de sticlă atunci când sunt expuse la pielea expusă provoacă iritații severe și dureri semnificative. Lucrul poate fi numai în îmbrăcăminte de protecție, mănuși și ochelari. Grosimea stratului de izolație termică din vată minerală sau vată de sticlă este aleasă cu o rată de 15-30 cm. Aceasta depinde de zona climatică în care se află casa.

Elemente de căldură a unui acoperiș mansardă: 1 - vată minerală; 2 - etanșare la vapori (membrană); 3 - impermeabilizare; 4 - fluxurile de aer; 5 - rafturi; 6 - acoperișul; 7 - acoperișul podului.

Pentru părțile negative ale acestui material termoizolant este necesar să se atribuie deformarea ușoară și higroscopicitatea acestuia, ceea ce poate duce la o scădere a proprietăților termoizolante. Vata de sticlă nu este, de asemenea, printre materialele ecologice. Prin urmare, este preferabil să se utilizeze vată minerală. Achiziționați vată minerală de vată minerală la o densitate de 40-45 kg pe metru cub. Acesta este materialul optim pentru izolarea mansardei. Vata minerala este un material care ofera:

 • siguranța mediului;
 • rezistență la foc;
 • bună izolare fonică;
 • rezistență la umezeală și la temperaturi extreme;
 • rezistență la îngheț;
 • protecție împotriva rozătoarelor și a altor dăunători;
 • rezistența la apariția fungilor și mucegaiului;
 • instalare rapidă și ușoară.

Pentru a încălzi mansarda, poți folosi pâslă, cânepă, rumeguș, plăci din stuf. Dar toate aceste materiale necesită tratament antiseptic și ignifug preliminar. Aceste operațiuni măresc în mod semnificativ timpul echipamentului de protecție termică.

Panourile sandwich sunt mai scumpe decât vata minerală, dar garantează calitatea și durabilitatea izolației. Ele constau din mai multe straturi: barieră de vapori, izolație, impermeabilizare, decorativă.

Plăcile din sticlă spongioasă sunt o izolație relativ nouă și scumpă. Are rezistență ridicată. Materialul este destul de elastic și rezistent la diferite influențe mecanice. Ideal pentru protecția împotriva căldurii atunci când se utilizează un acoperiș moale.

Încălzirea camerei de la mansardă

Schema de izolare a podului ecowool.

Acoperișul mansardei constă, de obicei, dintr-un sistem de acoperiș acoperit cu material de acoperire. Rafturile sunt instalate la fiecare 60-100 cm. Aceste intervale sunt umplute cu un încălzitor. Ca material pentru izolare, se recomandă vată minerală sau fibră de sticlă. Acest material este disponibil sub formă de plăci sau covorașe. Ele sunt așezate în straturi, numărul cărora depinde de grosimea lor. Ce ar trebui să fie? Calcularea grosimii izolației se bazează pe coeficientul de conductivitate termică, care este indicat în certificatele de calitate. Vă puteți concentra pe următoarele date:

Coeficientul Grosimea izolației

 • 0,035 până la 150 mm;
 • 0,04 180 mm;
 • 0,044 200 mm;
 • 0,045 205 mm;
 • 0,046 210 mm;
 • 0,047 215 mm;
 • 0,05 225 mm.

Cu un coeficient de conductivitate termică de 0,04, calculul grosimii medii a stratului de izolație pentru diferite orașe ale Rusiei va fi după cum urmează:

Oraș Grosimea izolației termice (mm):

Tabelul de calcul al grosimii medii a stratului de izolație pentru diferite orașe din Rusia.

 • Arkhangelsk 220;
 • Astrahan 160;
 • Anadyr 290;
 • Barnaul 210;
 • Belgorod 170;
 • Blagoveshchensk 230;
 • Bryansk 190;
 • Volgograd 160;
 • Vologda 210;
 • Voroneț 180;
 • Vladimir 200;
 • Vladivostok 190;
 • Vladikavkaz 150;
 • Grozny 150;
 • Ekaterinburg 210;
 • Ivanovo 200;
 • Igarka 290;
 • Irkutsk 220;
 • Izhevsk 210;
 • Yoshkar-Ola 210;
 • Kazan 200;
 • Kaliningrad 170;
 • Kaluga 190;
 • Kemerovo 220;
 • Kirov 210;
 • Kostroma 200;
 • Krasnodar 140;
 • Krasnoyarsk 210;
 • Kurgan 210;
 • Kursk 180;
 • Kyzyl 240;
 • Lipetsk 180;
 • Magadan 250;
 • Makhachkala 130;
 • Moscova 190;
 • Murmansk 220
 • Nalchik 150
 • Nizhny Novgorod 200;
 • Novgorod 190;
 • Novosibirsk 220;
 • Omsk 210;
 • Orenburg 190;
 • Vulturul 190;
 • Penza 190;
 • Perm 210;
 • Petrozavodsk 210;
 • Petropavlovsk-Kamchatsky 190;
 • Pskov 190;
 • Rostov-on-Don 160;
 • Ryazan 190;
 • Samara 200;
 • Sankt Petersburg 190;
 • Saransk 190;
 • Saratov 180;
 • Salekhard 280;
 • Smolensk 190;
 • Stavropol 150;
 • Syktyvkar 220;
 • Tambov 180;
 • Tver 200;
 • Tomsk 230;
 • Tula 190;
 • Tyumen 210;
 • Ulyanovsk 190;
 • Ulan-Ude 230;
 • Ufa 200;
 • Khabarovsk 220;
 • Cheboksary 200;
 • Chelyabinsk 200;
 • Chita 240;
 • Elista 160;
 • Yuzhno-Sahalinsk 210;
 • Yakutsk 290;
 • Yaroslavl 200.

În cazul în care secțiunea transversală a picioarelor este mai mică decât grosimea stratului de material de izolație, la acestea se atașează bare suplimentare din lemn cu ajutorul unor cuie, șuruburi sau șuruburi. Acestea trebuie în mod necesar să fie tratate cu un compus antiseptic. Între stratul de izolație și acoperiș ar trebui să rămână ventilație sub forma unui gol de aer. Diferența de aer este de 25-50 mm. Pe partea de sus, izolația este protejată de o diafragmă elastică. Este mai bine în acest scop să folosiți filmele "Tyvek HD", "Monaperm 450 Vm", "Monarflex VM 310".

izolație strat inferior pentru film de izolație mansarda este acoperită și montat căptușeală finisaj de căptușeală, gips-carton sau alte materiale.

Pentru a crea condiții confortabile în camera de la mansardă, aveți nevoie de izolație termică. Apoi trebuie să izolați acoperișul și geamurile. Materialele pentru aceste scopuri pot fi utilizate într-o varietate de moduri. Cel mai bine este să folosiți vată minerală. Are caracteristici excelente și se montează ușor.

Calcularea grosimii stratului termoizolant se face în zona de reședință.

Cu cât climatul este mai rece, cu atât stratul de izolare este mai mare. Izolarea termică corectă a camerei reduce semnificativ costul încălzirii clădirii.

Ce izolație este mai bună pentru mansardă: o comparație a celor 6 materiale cele mai populare

Se știe că în Rusia cel puțin 5 luni pe an (în regiunile nordice - toate cele 8) în orice clădire rezidențială a casei funcționează un sistem de încălzire. Și sub cerul deschis în acest moment - o friguri tangibile. Și, dacă este un pod, unde zona de contact cu atmosfera deschisă este cea mai mare, atunci merită să o luăm în serios. La urma urmei, în timpul iernii, există o diferență gravă de temperatură pe ambele părți ale acoperișului și pe barele mansardei, datorită căruia fluxul de căldură se deplasează întotdeauna la sursa frigului - afară. Și sarcina de a încălzi mansarda - pentru a opri acest flux și pentru a minimiza pierderea de căldură, în scopul căruia materialele cu conductivitate termică scăzută sunt folosite, în termeni simpli - încălzitoare.

Dar nu este atât de simplu! Prin urmare, în primul rând, este important să se determine care este izolația optimă pentru mansardă - pornind de la materialele fabricării sale, funcționarea planificată și temperatura internă așteptată. Cu noi puteți înțelege cu ușurință totul!

conținut

În primul rând, vă sugerăm să vizionați un clip video cu informații generale despre izolarea mansardei:

Cerințe pentru izolarea mansardelor

Deci, ce fel de izolație poate fi numită cea mai bună pentru luminatorul de acoperiș? Totul depinde de ce anume te aștepți, ca și pentru izolarea termică a băilor pod și saune, unde coșurile de fum pozharonebezopasnye, este dificil de a veni cu ceva mai bun de izolare de bazalt, care poate rezista până la 1000 ° C, dar pentru izolarea termică a unei vară pod convențional Această casă este o opțiune de pierdere: toată lumea va mânca mouse-ul. Dar de ce ai nevoie?

Fiecare material are proprietățile sale valoroase și minusurile sale. Atunci când alegeți un material pentru izolarea la mansardă, majoritatea oamenilor sunt interesați de aspecte precum:

 1. Calități termoizolante.
 2. Economie.
 3. Durabilitate.
 4. Ușor de instalat.
 5. Proprietăți de respingere a apei.
 6. izolată fonic
 7. versatilitate

Dar să abordăm această întrebare din partea profesională. Desigur, cea mai valoroasă calitate, este încă capacitatea unui încălzitor de a întârzia căldură:

Al doilea punct important este dacă este posibilă izolarea atât a pereților mansardei, cât și a podelelor cu aceeași izolație. Prin urmare, atenție: dacă în numele unor izolații există cuvântul "universal", atunci acesta poate fi folosit ca și pentru izolarea acoperișului, și pentru pereți, podele și plafoane. Pentru decorarea mansardei - aceasta este cea mai bună opțiune: cumpărăm materialul pe care-l plăcești și decorează imediat și pereții, gablurile și sexul. Rapid și mai puțin problematică - acum toată izolația va avea aceleași proprietăți și aceeași lungă va servi.

Și acum despre absorbția sunetelor. Dar de ce acoperișul este izolat de zgomot, pentru că nu există vecini în urmă, fără urme? Să spunem doar: aceia în casa căruia au fost acoperite metalul (profil, țiglă metalică) și, cel puțin odată ce a plouat, astfel de întrebări nu apar. Se înțelege că mansarda non-rezidențiale este încă posibil să plece fără izolare fonică, dar regenerarea mansarda este important să se înțeleagă că confort - este în primul rând tăcerea.

O altă alegere a izolației la mansardă depinde în mod direct de ceea ce se face din structura de susținere: din beton armat, metal sau lemn. Și mai mult material combustibil aceeași căprior, cu atât mai puțin combustibil trebuie să fie o sursă de încălzire, apoi la „boem“ spațiu nu este rupt, ca un meci.

Și, în sfârșit, pentru un încălzitor de mansardă datorită prezenței vaporilor de apă constanți în cameră, cea mai valoroasă calitate este încă hidrofobicitatea:

Și acum, despre ce fel de izolație este cel mai potrivit pentru acoperișul acoperișului casei tale.

Ceea ce este izolat astăzi la mansardă?

Cele mai populare materiale pentru izolarea termică a mansardei - materiale izolante pe bază de vată minerală și fibră de sticlă, și un nou și încă puțin studiat în casă - ecowool, plăci de folie și materiale naturale.

Steklovat: și tu vrei și este lovit

Lana din fibră de sticlă este una dintre opțiunile cele mai ieftine. Instalarea sa este simplă, nu există toxicitate într-o formă închisă pentru o persoană, iar lipsa de organice face un astfel de încălzitor neatractiv pentru rozătoarele mici. Și cel mai important, vata de sticlă - al doilea grad de siguranță la incendiu, care este destul de mult.

Singurul dezavantaj semnificativ este praful de sticlă fină, care intră pe ochii mucoasei și provoacă leziuni, iar pielea începe să manieze. Ie cu astfel de lucru nu se poate face fără îmbrăcăminte închisă specială, mănuși, un respirator și ochelari cu elemente de cauciuc. Îmbrăcămintea după lucrările de instalare va trebui distrusă - nu va fi salvată de orice spălare. Să remarcăm că cei care, prin neglijență sau prostie, au lucrat cu vată de sticlă cu mâinile goale, apoi au ocolit-o pe toată viața lor.

Bumbac mineral: prioritatea este căldura

Vata minerală este mult mai flexibilă în această privință. Se compune din fibre sintetice și miezuri fine de piatră, lut și multe altele. Din fibra de sticla, de asemenea, poate fi prezent, dar deja putin. Datorită greutății sale ușoare, permeabilității excelente la vapori și higroscopicității scăzute, acest material nu poate fi supraestimat. La vânzare se găsesc sub formă de role și sub formă de plăci, de diferite dimensiuni și grosimi - de la 50 la 100 mm.

Încălzirea vatei minerale este conservată datorită structurii sale multistrat, în straturile intermediare ale căror aer este reținut. În acest caz, acest încălzitor este de asemenea un paronet, adică „Respira“. Și spre deosebire de polistiren, rozătoarele mici nu sunt plantate în vată minerală.

Din minus, se poate observa că vata minerală colectează rapid praful și nu este rezistentă la umezeală și, prin urmare, impermeabilizarea acesteia ar trebui să fie gândită cu deosebită atenție. În ceea ce privește siguranța la foc a vatei minerale, nisipul de cuarț este chiar capabil să țină foc dacă se întâmplă astfel de probleme.

Cele mai populare clase de vată minerală pentru izolarea podului sunt Isover și Ursa.

Izover ca încălzitor este valabil nu numai pentru calitatea termoizolantă - are o absorbție ridicată a zgomotului. De aceea, dacă aveți de gând să dotați podul casei dvs. pentru o cameră de copii sau un home theater, atunci alegeți încălzitorul. Apoi seara ta va fi calmă!

De unde o asemenea proprietate? Este vorba de lentilele de aer special create ale acestui încălzitor. Și, așa cum vă amintiți din cursul fizicii de la școală, materiale de densitate diferită fac mult mai dificilă trecerea vibrațiilor sonore. De exemplu, după izolarea acoperișului cu acoperiș metalic, sunetul din ploaie nu va fi auzit de sunetul sunetului.

Ursa este însă furnizată cu izolație în vânzare, într-o rolă confortabilă. După cum promite producătorul, încălzitoarele Ursa sunt fabricate din compoziție naturală - din fibră de sticlă și din nisip de cuarț. Nu există nimic dăunător sau periculos pentru oameni și pentru mediu. Și în același timp, păstrează o căldură minunată, absoarbe zgomotul și nu-i place insectele și rozătoarele datorită originii sale anorganice.

O vată minerală a servit toți 50 de ani, fără semne de putregai, înflorire sau putrezire.

Lana de bază: varianta ecologică a mineralelor

Cel mai sigur și mai cunoscut tip de vată minerală este bazalul. Vă reamintim că bazalul este un material natural, o piatră care este topită și transformată în fibre subțiri la fabrica. Da, această izolație nu arde până la 1000 ° C - acesta este punctul de topire al pietrei. Dar șoarecii săi, totuși, adoră, deși la o înălțime, la fel ca la mansardă, sunt mai ușor de rezolvat, sunt de acord?

Printre brandurile populare de lână bazalt - "Rocklight": izolare termică și fonică excelentă, nu inflamabilitate, ușurință de instalare. În plus, prețul acestui încălzitor este plăcut surprinzător, deoarece calitatea este suficient de mare. Siguranța la foc a acestei izolații la o altitudine: capacitatea de a rezista pentru o perioadă chiar și la o temperatură de + 100 ° C.

Și Rockelight este suficient de durabil, nu se prăjește și, pe tot parcursul duratei sale de viață, proprietățile sale permeabile la vapori rămân. În acest sistem de încălzire nu există niciodată o ciupercă, pereții "respirați", ceea ce este important pentru mansardă.

Spumă de polistiren extrudat: o soluție ușoară

Spuma de polistiren extrudat este atractivă pentru mulți, pentru simplitatea și ușurința de instalare, precum și pentru lipsa de mâncărime pe piele. Nu există senzații neplăcute! Procesul de încălzire în sine arată ca și cum ați asambla o piesă de puzzle. Dar prețul acestui incalzitor, desigur, o mică surpriză - costul este scăzut.

Dar este foarte rar sa se izoleze mansarda cu polistiren spongios singur: acest material este mai valoros in izolatia combinata. Ca și în acest exemplu:

Penoplast: ieftin, supărat și riscant

Una dintre cele mai ieftine izolații pentru acoperiș. Penoplastul este în primul rând bun, deoarece poate fi ușor instalat manual, fără a provoca stăpânirea și este deosebit de convenabil pentru pereții înclinați ai mansardei sau acoperișului.

Spuma are mai multe nivele de densitate. De aceea acest material are o bună izolare fonică și, prin urmare, puteți uita de zgomotul puternic al picăturilor care bat pe acoperișul metalic. Penoplastul este, de asemenea, bun, deoarece nu se rezolvă cu timpul.

Din rigiditatea spumei utilizate depinde de cât de puternic va fi materialul în stoarcere și îndoire. Dar cu cât materialul este mai dens - cu atât va fi mai mare combustibilitatea acestuia, deci pentru izolarea acoperișului, nu încercați să alegeți încălzitoarele cele mai rigide - nu veți merge după ele.

PPU: ajungem în cele mai inaccesibile locuri

Când izolați podul din interior cu spumă poliuretanică pulverizată - spumă poliuretanică - adăpostul sub acoperiș va fi complet locuit. Și, trebuie să spun, aceasta este o izolare termică excelentă și multe alte calități:

 1. PPU are performanțe excelente în ceea ce privește protecția împotriva căldurii: numai 2,5 cm protejează podul de sudură rece și 8 cm de vată minerală. Destul de aproape de conductivitatea termică la acest material poate fi numit numai spumă de polistiren, care se ocupă de sarcina sa este aproape de două ori mai rău.
 2. Iată un alt avantaj valoros: atunci când izolați cu spumă poliuretanică, nu veți avea nevoie nici de un cadru, nici de elemente speciale de fixare. Și cel mai valoros lucru este că PUF nu are cusături, atunci când cusăturile sunt întotdeauna poduri de frig.
 3. De asemenea, dacă capacele și coșurile de fum trece prin podul în jurul căruia este deosebit de dificil să se creeze o etanșare, dați prioritate acestui încălzitor. Același lucru este valabil pentru orice forme și suprafețe complexe.
 4. Și, în sfârșit, ce părere aveți, care este cea mai mare frică de pe podul acoperișului? Desigur, umiditate! Și nu este atât de ușor să vă protejați direct de placinta sub acoperire. Dacă, bineînțeles, nu vorbim în mod specific despre PPU, care, în general, nu amortizează și nu contactează în liniște orice material de acoperiș. Și în timp ce este, de asemenea, un vapor-permeabil!
 5. Totuși, spuma poliuretanică are o aderență excelentă la orice suprafață.
 6. Spre deosebire de polistirenul expandat, care este aproape de PPU pentru proprietățile de izolare termică, acest material este, de asemenea, permeabil la vapori, adică „Respira“. Ce pentru pod - o calitate de valoare!
 7. PPU nu mănâncă șoareci, nu mănâncă insecte, nu putrezesc și nu mușcă.

Singurul dezavantaj al unei astfel de izolații este că este imposibil să se pulverizeze PPU fără echipament. Va trebui fie să angajezi o întreagă echipă de construcție, fie să dobândești un contractant competent.

Lână naturală: ecologic, dar problematică

Da, în unele localități, în special în Caucaz, lâna naturală și pâsla sunt utilizate în mod activ ca izolație pentru acoperișuri. Și acest lucru este destul de materiale acceptabile: pâslă de lână este indicat în SNiP ca un material de construcție permeabil la vapori. Și coeficientul de izolare termică este același cu cel al izolației bazaltice - 0,045 W / mS.

Cel mai adesea, această lână este pusă în saci, iar acestea sunt deja rânduri dense - pe acoperiș. Dar, uneori, acestea sunt utilizate în tortul de acoperiș ca o izolație deplină, pretreated cu un miros neplăcut.

Lana în zonele caucaziene este foarte ieftină, datorită numărului mare de oi. Și pentru că este mai ușor să se izoleze cu acest material, care este în exces, decât să se pregătească și să fie scump. Dar minusurile sunt destul de semnificative: ele sunt insecte și rozătoare, care pur și simplu adoră totul natural.

Ecowool: simplu și ecologic

O altă noutate foarte interesantă a fost așa-numita ecowool. Ei o fac din deșeurile ziarelor, tăiate și procesate în așa fel încât să nu ardă și să nu putrezească. În ceea ce privește temerile multor cetățeni că ziarele conțin periculoase plumb - această tehnologie a fost mult timp în trecut.

Este adevărat că este puțin probabil să se întâmple să se izoleze mansardele ecologice cu mâinile lor - această noutate este angajată în firme de construcții.

Dar acum venim să practicăm. Și ultima întrebare pe care o veți întreba când cumpărați un încălzitor ales pentru un pod este să-l luați în rogojini sau covoare?

Ce este mai convenabil: rulouri sau covorașe?

De fapt, în ce formă este vândută izolarea respectivă, mulți jucători joacă un rol important. Cineva preferă să lucreze numai cu plăci ca fiind mai convenabil, iar cele mai raționale roluri par a fi: laminate și fixe, ce ar putea fi mai ușor?

Să spunem: cu material rulant este foarte convenabil să lucrați. Rotiți lungimea necesară, tăiați și tăiați o bucată de răsucite. Au adus un nou jurubiț la locul potrivit, l-au rostogolit din nou, l-au răspândit și l-au fixat. O altă izolație laminat este convenabil ca la o distanță standard, între căpriori 61 cm rola ușor tăiate în jumătate cuțitul de obicei, iar jumătățile sale perfecte vor fi incluse în nișe lor - doar roll-le:

Dar mai puțin convenabil în practică pentru mulți este ambalarea plăcilor dreptunghiulare, după care rămân cele mai multe deșeuri. Dar este mai ușor de transportat, iar încălzitorul nu este îndoit în el, ca într-o rolă, pentru multe materiale - o întrebare critică:

Și în sfârșit: când cumperi un încălzitor, acordă o atenție deosebită integrității pachetului, altfel nu vei avea probleme mai târziu. Ambalajul izolat trebuie să fie complet etanșat, ușor comprimat, fără o singură zgârietură sau film rupt. Doar așa la încălzitor înainte de instalare nu obține umiditate.

Acum, imaginați-vă ce se întâmplă cu izolație defecte în ambalaj: prin găuri și fante în materialul pătrunde umezeala și vapori de apă (și chestia asta peste tot), izolarea devine locuri umede și schimbarea geometriei sale. La site-ul să despachetați rola sau o placă și începe să instaleze, și se pare că de încălzire umflat și, uneori, conectat nu se lipeasca, fisuri vizibile cu ochiul liber. Cumva namuchavshis, închideți toate aceste căptușeli bune sau gips-carton - și toate! De fapt, nu lăsăm ziduri încălzite fără a fi livrate chiar și pentru câteva ore - pentru ce? Și ca rezultat, izolația uscată se află într-un spațiu închis și întunecat - un loc ideal pentru dezvoltarea mucegaiului. Consecințele nu sunt de obicei plăcute ochilor, iar prezența lor veți învăța din mirosul neplăcut din câteva săptămâni.

Prin urmare, urmați recomandările noastre, studiați site-ul nostru - și totul va fi fără probleme!

Care este densitatea izolației trebuie să fie pentru acoperișul podului

Care este grosimea izolației necesare pentru mansardă?

 • Data: 08-01-2015
 • Vizualizări profil 691
 • comentarii:
 • Evaluare: 57
 • Cerințe privind materialele pentru izolare
 • Unele caracteristici ale încălzitoarelor
 • Încălzirea camerei de la mansardă

Mulți proprietari de case de țară și de țară, cu scopul de a spori spațiul de locuit dau un spațiu de mansardă pentru a crea acolo un birou, un dormitor, o cameră de zi. Această cameră este numită pod. Trebuie izolat.

Ca încălzire, sunt folosite mai multe materiale diferite: vată minerală și sticlă, spumă de polistiren, spumă poliuretanică, alte încălzitoare. Dar nu toate aceste materiale sunt potrivite pentru realizarea lucrărilor de izolare termică a spațiului mansardei pentru al transforma într-un pod real.

Cerințe privind materialele pentru izolare

Materialele utilizate pentru a izola mansarda trebuie să aibă:

Tabelul caracteristicilor comparative ale încălzitoarelor.

 1. Siguranța la foc. Nu ar trebui să susțină arderea.
 2. Efectuați funcții de protecție împotriva sunetului care împiedică pătrunderea zgomotului din exterior.
 3. Funcția de permeabilitate la vapori pentru a asigura microclimatul necesar în camera de la mansardă.
 4. Respectarea codurilor de mediu, sanitare și de construcție.
 5. Rezistență și durabilitate.
 6. Rezistent la deformare.

Conform recomandărilor multor specialiști, stratul de izolație trebuie să fie de 25-30 cm. Este mai bine să se aranjeze un strat dublu sau triplu. Acest mod de încălzire împiedică apariția podurilor reci. La izolarea mansardei, nu trebuie să uităm că și frontonul este zidul spațiului mansardei. Un copac din lemn necesită un strat mai gros de izolație decât pereții de cărămidă.

Înapoi la conținut

Utilizată pe scară largă pentru izolarea pereților, a pardoselilor și a plafoanelor din spumă. În pod, acoperișul și acoperișul sunt funcția pereților și tavanului. Pentru izolarea sa, utilizarea spumei nu este recomandată din următoarele motive:

Etaje de izolare la mansarda acoperișului.

 • toate elementele acoperișului, inclusiv materialul izolator, ar trebui bine ventilate;
 • Încălzitorul trebuie să permită vapori de aer și umiditate.

Aerul cald sub legile fizicii se ridică de jos în sus. Penoplastul nu permite complet umiditatea conținută în aerul cald. Aceasta va duce la condensarea din interiorul încăperii. Ca rezultat, în termen de 1-3 ani otsyreyut detalii de construcție pentru schelete, pentru materialul izolant vor curge râuri de apă, se va modela părțile de lemn ale acoperișului va începe să putrezească.

Materiale foarte obișnuite - vată minerală și vată de sticlă. Ele au un cost redus și o rezistență excelentă la temperaturi ridicate. Atunci când se lucrează cu vată de sticlă, trebuie respectate măsuri de protecție speciale, deoarece cele mai mici particule de sticlă atunci când sunt expuse la pielea expusă provoacă iritații severe și dureri semnificative. Lucrul poate fi numai în îmbrăcăminte de protecție, mănuși și ochelari. Grosimea stratului de izolație termică din vată minerală sau vată de sticlă este aleasă cu o rată de 15-30 cm. Aceasta depinde de zona climatică în care se află casa.

Elemente de căldură a unui acoperiș mansardă: 1 - vată minerală; 2 - etanșare la vapori (membrană); 3 - impermeabilizare; 4 - fluxurile de aer; 5 - rafturi; 6 - acoperișul; 7 - acoperișul podului.

Pentru părțile negative ale acestui material termoizolant este necesar să se atribuie deformarea ușoară și higroscopicitatea acestuia, ceea ce poate duce la o scădere a proprietăților termoizolante. Vata de sticlă nu este, de asemenea, printre materialele ecologice. Prin urmare, este preferabil să se utilizeze vată minerală. Achiziționați vată minerală de vată minerală la o densitate de 40-45 kg pe metru cub. Acesta este materialul optim pentru izolarea mansardei. Vata minerala este un material care ofera:

 • siguranța mediului;
 • rezistență la foc;
 • bună izolare fonică;
 • rezistență la umezeală și la temperaturi extreme;
 • rezistență la îngheț;
 • protecție împotriva rozătoarelor și a altor dăunători;
 • rezistența la apariția fungilor și mucegaiului;
 • instalare rapidă și ușoară.

Pentru a încălzi mansarda, poți folosi pâslă, cânepă, rumeguș, plăci din stuf. Dar toate aceste materiale necesită tratament antiseptic și ignifug preliminar. Aceste operațiuni măresc în mod semnificativ timpul echipamentului de protecție termică.

Panourile sandwich sunt mai scumpe decât vata minerală, dar garantează calitatea și durabilitatea izolației. Ele constau din mai multe straturi: barieră de vapori, izolație, impermeabilizare, decorativă.

Plăcile din sticlă spongioasă sunt o izolație relativ nouă și scumpă. Are rezistență ridicată. Materialul este destul de elastic și rezistent la diferite influențe mecanice. Ideal pentru protecția împotriva căldurii atunci când se utilizează un acoperiș moale.

Înapoi la conținut

Schema de izolare a podului ecowool.

Acoperișul mansardei constă, de obicei, dintr-un sistem de acoperiș acoperit cu material de acoperire. Rafturile sunt instalate la fiecare 60-100 cm. Aceste intervale sunt umplute cu un încălzitor. Ca material pentru izolare, se recomandă vată minerală sau fibră de sticlă. Acest material este disponibil sub formă de plăci sau covorașe. Ele sunt așezate în straturi, numărul cărora depinde de grosimea lor. Ce ar trebui să fie? Calcularea grosimii izolației se bazează pe coeficientul de conductivitate termică, care este indicat în certificatele de calitate. Vă puteți concentra pe următoarele date:

Coeficientul Grosimea izolației

 • 0,035 până la 150 mm;
 • 0,04 180 mm;
 • 0,044 200 mm;
 • 0,045 205 mm;
 • 0,046 210 mm;
 • 0,047 215 mm;
 • 0,05 225 mm.

Cu un coeficient de conductivitate termică de 0,04, calculul grosimii medii a stratului de izolație pentru diferite orașe ale Rusiei va fi după cum urmează:

Oraș Grosimea izolației termice (mm):

Tabelul de calcul al grosimii medii a stratului de izolație pentru diferite orașe din Rusia.

 • Arkhangelsk 220;
 • Astrahan 160;
 • Anadyr 290;
 • Barnaul 210;
 • Belgorod 170;
 • Blagoveshchensk 230;
 • Bryansk 190;
 • Volgograd 160;
 • Vologda 210;
 • Voroneț 180;
 • Vladimir 200;
 • Vladivostok 190;
 • Vladikavkaz 150;
 • Grozny 150;
 • Ekaterinburg 210;
 • Ivanovo 200;
 • Igarka 290;
 • Irkutsk 220;
 • Izhevsk 210;
 • Yoshkar-Ola 210;
 • Kazan 200;
 • Kaliningrad 170;
 • Kaluga 190;
 • Kemerovo 220;
 • Kirov 210;
 • Kostroma 200;
 • Krasnodar 140;
 • Krasnoyarsk 210;
 • Kurgan 210;
 • Kursk 180;
 • Kyzyl 240;
 • Lipetsk 180;
 • Magadan 250;
 • Makhachkala 130;
 • Moscova 190;
 • Murmansk 220
 • Nalchik 150
 • Nizhny Novgorod 200;
 • Novgorod 190;
 • Novosibirsk 220;
 • Omsk 210;
 • Orenburg 190;
 • Vulturul 190;
 • Penza 190;
 • Perm 210;
 • Petrozavodsk 210;
 • Petropavlovsk-Kamchatsky 190;
 • Pskov 190;
 • Rostov-on-Don 160;
 • Ryazan 190;
 • Samara 200;
 • Sankt Petersburg 190;
 • Saransk 190;
 • Saratov 180;
 • Salekhard 280;
 • Smolensk 190;
 • Stavropol 150;
 • Syktyvkar 220;
 • Tambov 180;
 • Tver 200;
 • Tomsk 230;
 • Tula 190;
 • Tyumen 210;
 • Ulyanovsk 190;
 • Ulan-Ude 230;
 • Ufa 200;
 • Khabarovsk 220;
 • Cheboksary 200;
 • Chelyabinsk 200;
 • Chita 240;
 • Elista 160;
 • Yuzhno-Sahalinsk 210;
 • Yakutsk 290;
 • Yaroslavl 200.

În cazul în care secțiunea transversală a picioarelor este mai mică decât grosimea stratului de material de izolație, la acestea se atașează bare suplimentare din lemn cu ajutorul unor cuie, șuruburi sau șuruburi. Acestea trebuie în mod necesar să fie tratate cu un compus antiseptic. Între stratul de izolație și acoperiș ar trebui să rămână ventilație sub forma unui gol de aer. Diferența de aer este de 25-50 mm. Pe partea de sus, izolația este protejată de o diafragmă elastică. Este mai bine în acest scop să folosiți filmele "Tyvek HD", "Monaperm 450 Vm", "Monarflex VM 310".

izolație strat inferior pentru film de izolație mansarda este acoperită și montat căptușeală finisaj de căptușeală, gips-carton sau alte materiale.

Pentru a crea condiții confortabile în camera de la mansardă, aveți nevoie de izolație termică. Apoi trebuie să izolați acoperișul și geamurile. Materialele pentru aceste scopuri pot fi utilizate într-o varietate de moduri. Cel mai bine este să folosiți vată minerală. Are caracteristici excelente și se montează ușor.

Calcularea grosimii stratului termoizolant se face în zona de reședință.

Cu cât climatul este mai rece, cu atât stratul de izolare este mai mare. Izolarea termică corectă a camerei reduce semnificativ costul încălzirii clădirii.

Încălzitor pentru luminator pentru acoperiș

Functionarea camerelor mansardate depinde direct de calitatea constructiei lor. Particularitatea acestora este că nu au ziduri groase, funcțiile lor fiind executate de pantele acoperișului. Prin urmare, în ele mai mult decât în ​​întreaga casă există diferențe de temperatură - se răcesc mai repede și se încălzesc.

Îmbunătățirea situației permite aranjarea unui strat de încălzire. În cazul unei performanțe corecte și de înaltă calitate, la care nu se observă modificări puternice ale temperaturii în timpul zilei și anotimpurilor. Astfel, stratul termoizolant permite realizarea favorabilă a microclimatului camerei mansardate, nivelând temperatura în acesta.

La izolarea luminării acoperișului, se utilizează aceleași principii ca și în cazul acoperișurilor obișnuite.

Schema de izolare termică a acoperișului podului din interior

Tehnologia de izolare la mansarda acoperișului presupune crearea unei plăci multistratificate unice, fiecare strat realizând o anumită funcție și completând caracteristicile funcționale ale altor straturi.

Tortul la mansardă, atunci când se mișcă din interior spre exterior, are următoarea structură:

 • un strat de barieră de vapori;
 • un strat de încălzire;
 • ventilație;
 • strat de impermeabilizare;
 • acoperiș.

Nu rupeți succesiunea straturilor, precum și prezența acestora. Cea mai importantă influență asupra vieții confortabile la nivelul podului este influențată de spațiul de ventilație și izolația termică. Pentru calitatea lor, se fac cerințe speciale.

Caracteristici tip mansard ventilație acoperiș

Echipamentele calitative ale sistemului de ventilație a acoperișului vor rezista în mod eficient celui mai prost inamic al oricărei structuri - condensat. Erori de construcție se transformă atât în ​​costurile materiale pentru eliminarea lor, cât și în încălcările sănătății sistemului nervos.

Există două modalități de a obține umezeală în casă:

Cu primul, mai mult sau mai puțin clar. Al doilea este asociat cu evaporarea, formată ca urmare a activității vitale. particule microscopice de umiditate duce la distrugerea de elemente de fixare din metal și izolație, sistem prognivaniyu schelete și, în cele din urmă, distrugerea caselor.

Pentru a evita consecințele negative, sunt create diferite sisteme de drenare. Cea mai optimă și mai eficientă este combinația mai multor metode.

Sunt necesare cerințe înalte privind caracteristicile de ventilație pentru încăperile mansardate (mansardă), precum și pentru case acoperite cu acoperiș moale.

Mecanismul de formare a condensatului se bazează pe gradientul (diferența) temperaturilor interne și externe. Pentru ao reduce, este necesar să se creeze un spațiu liber de aer, asigurând circulația fără aer a aerului.

Cu toate acestea, astfel de spații nu pot fi întotdeauna create. Prin urmare, un sistem de ventilație și evacuare este proiectat pentru lucarnele de acoperiș. Se află în placa mansardă - spațiu de ventilație.

Alegerea unui încălzitor

Ce izolație aleg și cumpăr? Cea mai importantă componentă a placilor de mansardă este stratul termoizolant. Este calitatea sa care va determina funcționalitatea camerei.

Tipul de izolație depinde de necesitățile structurii, care la rândul lor sunt determinate de mai mulți factori:

 • clima în zona construcțiilor;
 • mediul înconjurător;
 • construcția de pereți;
 • grosimea zidurilor de aer;
 • unghiul de înclinare al acoperișului;
 • formă de mansardă.

Acestea ar trebui să fie luate în considerare atunci când alegeți un încălzitor. Deci, un încălzitor de grosime mică nu se potrivește pentru zonele cu temperaturi scăzute, dar pentru zonele calde este acceptabil. Ca o regulă, pentru a izola mansarda recurs la rotile sau plăci încălzitoare și aproape nu folosiți zasypnye.

Ce ar trebui să fie un încălzitor?

Mansard încălzitorul trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • Materialul folosit nu trebuie să fie supus strivirii și fisurilor. Proprietățile sale generale nu trebuie să se schimbe nici măcar la înghețuri severe și ar trebui, de asemenea, să rămână neschimbate după un ciclu complet de îngheț-dezgheț;
 • Este inacceptabil să se acumuleze umiditate în materialul termoizolant. În caz contrar, proprietățile sale de izolare sunt reduse, crește greutatea și crește sarcina pe toată structura acoperișului;
 • materialul trebuie să aibă o inflamabilitate scăzută. În ciuda faptului că astfel de materiale sunt practic incombustibile, ele se pot topi sub influența temperaturilor ridicate sau a focului deschis. În acest caz, o proprietate importantă a materialului izolant este absența substanțelor toxice în compoziția sa. Ar trebui să conțină agenți de întârziere a flăcării - substanțe care încetinesc răspândirea flăcării;
 • Păstrarea formei inițiale pe întreaga perioadă operațională. Această proprietate este afectată de rezistența la formarea de fisuri, cavități și alte defecte.

Tipuri de încălzitoare pentru mansarde: facem o alegere corectă

Piața modernă a construcțiilor este saturată de o varietate de materiale de izolație.

Împreună cu cele tradiționale pe aceasta există și izolatoare termice inovatoare:

 • vata minerala;
 • plăci din polistiren expandat;
 • lichid poliuretan;
 • ecowool, etc.

Fiecare dintre ele are avantaje proprii. Pentru a determina corect izolația, este necesar să cunoaștem caracteristicile sale de performanță, să vorbim cu specialiști, constructori, adică să obținem cât mai multe informații.

Dorința de eco-friendliness face ecowool, care este un produs al prelucrării celulozei, cu adăugarea de antiseptice și ignifuge, mai popular. Atrage și costul său scăzut.

Cum să așezați și să protejați încălzitorul de umiditate?

Indiferent de tipul de acoperiș, izolația trebuie plasată în mod egal în spațiul interstabil. Când se pune, nu este permisă crearea unui spațiu între încălzitor și capriori. Izolarea termică trebuie să fie de 1/3 grosime a sistemului de tavan.

Atunci când se utilizează o izolație subțire, sunt permise mai multe straturi. Fixarea unui încălzitor este realizată de paranteze. Pentru a proteja izolația termică împotriva umezelii, utilizați o barieră de vapori.

 • film cu o rețea;
 • film de polietilenă;
 • film perforat;
 • material textil.

Dacă mansarda este umedă, este mai bine să utilizați folii de folie.

Recomandări pentru izolare

 • Utilizați izolarea termică a densității necesare, care se păstrează bine.
 • Nu utilizați materiale izolante solide deoarece nu dau rosturi strânse. În aceste cazuri, spuma de montaj nu este o ieșire.
 • Utilizarea impermeabilizării este obligatorie.
 • Prevenirea apariției podurilor reci este asigurată prin deplasarea plăcilor cu ½ lungime.
 • Evitați fisurile.
 • Opriți alegerea pe cea mai mare grosime a izolației. Deci, dacă trebuie să umpleți cu o izolație de 200 mm, ar trebui să utilizați două plăci de 100 mm, dar nu patru plăci de 50 mm.
 • Respectați recomandările producătorilor atunci când efectuați lucrări de instalare.

Cum se poate izola cu vată minerală?

Încălzirea vatei de vată minerală sau bazalt este făcută în mai multe etape:

 • curățarea suprafețelor din resturi și poluare;
 • instalarea profilelor de ghidare. Se fixează la o înălțime de 60 cm;
 • cleiuri minerale speciale, fixarea plăcilor cu ciuperci de construcție sau dibluri;
 • armarea plăcilor fixe cu clei special.

Tehnologia de montare a izolației

Izolarea termică a acoperișului începe cu planificarea și executarea lucrărilor pregătitoare:

 • Instalarea ferestrelor;
 • efectuarea de comunicații;
 • izolarea interioară a structurii acoperișului.

Pasul corect este să planificați lucrările, permițându-vă să identificați principalele etape și secvența de instalare, precum și achiziționarea cantității necesare de materiale de construcție. Următoarea acțiune se efectuează dacă este necesar și se elimină defectele de acoperire.

Apoi instalarea se efectuează conform schemei:

 • crearea unui strat de impermeabilizare. Dacă se utilizează materiale de membrană convenționale, se creează neapărat un spațiu de ventilație. Pe partea de sus a grinzilor sunt lipite bare;
 • așezarea materialelor de izolație în spațiul dintre capriori;
 • Impermeabilizarea poate fi fixată cu unghii sau capse.

Când sunt izolate cu blocuri de vată minerală, așezați-le în așa fel încât lungimea blocului să fie mai mare decât distanța grăunții cu 2 până la 3 cm.

izolată fonic

Spațiul mansardat poate fi împărțit prin partiții în mai multe camere. În plus față de toate celelalte lucrări, ar trebui să se facă măsuri de izolare fonică pentru a face aceste spații confortabile pentru a trăi.

Izolarea fonică a spațiului sub acoperiș este asigurată de materialele termoizolante, deoarece împreună cu căldura au proprietăți de izolare fonică. Caracteristicile tehnice ale fiecăruia dintre aceste materiale conțin și indicatoare izolate fonic.

Cu o grosime crescătoare a izolatorului, calitatea absorbției sonore crește. Deci, izolarea calitativă a zgomotului permite aplicarea unei izolații de vată minerală de 200 mm. Nu utilizați materiale care au un coeficient de absorbție a sunetului mai mic de 0,6. Aceasta, de exemplu, spumă.

Ferestrele, vertical sau înclinate, instalate în panta acoperișului, au fost numite mansardă. Ele asigură intrarea în cameră a unor cantități mari de lumină și aer proaspăt. Ferestrele moderne pentru spațiile de acoperiș sunt caracterizate de niveluri ridicate de izolare termică, absorbție acustică. Ele pot avea control de la distanță sau electronic.

Sistem de ventilație

Sistemul de ventilație a acoperișului asigură îndepărtarea umezelii excesive din întreaga structură a acoperișului. Datorită controlului, este prevăzut un spațiu de ventilație pentru a asigura circulația aerului.

În cazurile în care sistemul este montat corect, canalele de ventilație asigură o ieșire fără aer de aer umed până la exterior prin sonda de ventilare sau aeratoarele.

Dispunerea fluxului de ventilație a aerului presupune fie jgheab sau în apropierea streașină, fluxul de aer trebuie să aibă loc în vecinătatea cel mai înalt punct al acoperișului.

Atunci când creați acest sistem, nu puteți face fără investiții de capital suplimentare, dar acestea sunt justificate și vor plăti rapid pentru ele însele, asigurând eliminarea eficientă a condensului.

Mansard izolație vapori

Pentru a proteja stratul de izolație termică, utilizați materiale speciale pentru bariera de vapori, care sunt un film.

Este suprapusă pe partea interioară a încălzitorului (suprapunerea de 10 cm este necesară atât pe orizontală cât și pe verticală). Toate îmbinările sunt sigilate cu o bandă de legătură.

Bariera de vapori este de asemenea atașată la sistemul de lambriuri. O condiție obligatorie pentru așezarea acestui strat este crearea unui mic spațiu cu ajutorul șinelor.

Grosimea izolației pentru pod, în funcție de alegerea materialului

Aranjamentul camerelor mansardate în case particulare, cabane presupune o creștere a spațiului de locuit, cu un minim de investiții financiare și costuri pentru materiale. Deoarece etajul superior suplimentar este destinat utilizării ulterioare, va fi logic să se ia măsuri pentru izolarea acestuia.

Încălzirea "plăcilor"

Specialiștii aplică diferite tipuri de izolații în funcție de designul construcției, condițiile climatice ale locației clădirii, capacitățile materiale ale proprietarului. Cu toate acestea, aranjamentul stratificat al materialelor necesare pentru izolarea mansardei pare aproximativ același (a se vedea Cum se izolează mansarda):

 • acoperire externă;
 • controlați zăbrelele;
 • un strat de impermeabilizare;
 • izolație;
 • bariera de vapori cu blocare;
 • acoperiri decorative.

În funcție de ceea ce se presupune a fi izolat: acoperișul, pereții, pardoseala, schema poate varia ușor, dar principiul construirii unui "tort" va fi aproximativ păstrat.

Atunci când alegeți un încălzitor, este necesar să efectuați un calcul optim cu numărul de materiale necesare în mod independent sau cu implicarea profesioniștilor. Acest lucru va ajuta la evitarea unei reduceri semnificative a înălțimii sau a parametrilor liniari ai camerei datorită grosimii straturilor "plăcii".

Vată minerală

Utilizarea vatei minerale va proteja perfect camera nu numai de căldura rece sau excesivă, ci și de zgomot. Cu toate acestea, lipsa materialului este considerată a fi higroscopicitatea sa ridicată, ceea ce determină aplicarea obligatorie a unui strat de impermeabilizare pentru a crește rezistența la umiditate.

Atunci când se creează un strat de izolare termică a acoperișului, grosimea izolației pentru mansardă poate varia în intervalul de 15 - 20 - 25 cm, care depinde de caracteristicile structurale ale sistemului de rafturi. Pentru ca vata minerala sa umple spatiul necesar, este necesar sa se ia o latime de 2 cm mai mult.

Prin utilizarea izolației termice la mansardă vor fi prevăzute cu păstrarea adecvată căldură confortabilă, respirabilitate, ekochistota straturile interioare fără dezvoltarea de ciuperci, mucegai si microbi.

Spumă de polistiren extrudat (EP)

Utilizarea spumei din polistiren extrudat este considerată de constructori ca fiind unul dintre cele mai profitabile materiale atât din punctul de vedere al costurilor, cât și în prevenirea pierderilor de căldură.

Înainte de a utiliza EP, este necesar să verificați tratarea produsului de construcție cu substanțe care măresc rezistența la foc sau asigurați-vă că acestea sunt prezente în componentele componente.

EP este necomplicat în instalare și se supune atunci când se aplică aceleași pași ca și vata minerală. Pentru a determina cât de groasă ar trebui să fie o spumă, este necesar să cunoaștem parametrii spațiului de umplere pentru a ține cont de locația materialului.

Faptul este că pentru izolarea termică a acoperișului sau a pereților spații mansarda, va fi o grosime suficientă a 7 -. 10 cm Dupa aplicarea si fixarea panourilor de polistiren expandat și finisaj interior, putem spune cu încredere că căldura este la ultimul etaj vor fi păstrate pe deplin.

În cazul în care EP este destinat a fi utilizat în regiuni cu temperaturi scăzute, pentru o mai mare încredere în izolarea termică, specialiștii experimentați recomandă aplicarea a două straturi. Astfel de acțiuni se vor achita de costurile de energie pentru încălzirea nu numai a mansardei, ci și a încăperilor, ale căror plafoane servesc drept podeaua camerei superioare.

Polistierol

Dacă decideți să aplicați spuma la protecția termică a acoperișului, grosimea izolației pod să nu fie mai mult de 10 - 15 cm Astfel de parametri nu va crea probleme cu o reducere semnificativă în spațiu utilizabil..

Discuții despre modul în care materialul de izolare spuma nu dispare printre constructori, datorită caracteristicilor sale speciale (sm.Chto mai bine poenplast sau penoplex?).

Dintre proprietatile pozitive sunt:

 • etanșeitatea plăcilor,
 • lipsa de legături,
 • conservarea grosimii datorită faptului că materialul nu se îndoaie;
 • bună izolare fonică;
 • preț scăzut;
 • Ușurința cu care presiunea asupra structurii este neglijabilă.

Pentru fețele negative ale alegerii polistirenului pentru izolație, mansarda este atribuită permeabilității sale slabe la vapori și conductivității termice scăzute.

Izolarea bazaltului

Pentru izolația bazaltului există caracteristici precum:

 • rezistența la deformare mecanică,
 • izolație fonică,
 • hidrofobie,
 • economisirea energiei,
 • non-inflamabilitate,
 • durabilitate.

Efectuând calculul optim al grosimii, este necesar să se țină cont de toate caracteristicile sale pentru a alege un strat suficient pentru încălzire. De obicei, pentru oricare dintre regiunile rusești, cea mai bună grosime este considerată a fi de 150-200 mm. Pentru zonele cu înghețuri severe este necesară o așezare în două straturi a plăcilor de bazalt.

Este meritat să se izoleze mansarda?

Întrebarea este relevantă, deoarece costul oricărui încălzitor dat sau al altor încălzitoare nu este scăzut, costurile vor fi neechivoce. Dar dacă proprietarii casei există o dorință de a crea un alt spațiu de locuit cu izolație simultană a acoperișului (pentru a lucra în jurul valorii de această dată nu poate fi), precum și petrecerea timpului într-un spațiu cald și primitor, cel mai bine este de a face izolația mansarda. După ce a stabilit ce grosime trebuie să fie un strat de izolație, va rămâne pentru a achiziționa materialul selectat și pentru a continua executarea exactă a lucrului.

Soluții reușite și economice pentru păstrarea căldurii în pod!

Citește de asemenea: Care parte a barierului de vapori, Izolarea bazaltului: Dimensiuni

Comparați izolația pentru luminatorul de acoperiș

O mansardă este o cameră situată sub acoperișul acoperișului, folosit ca locuință. Proiectele de case cu un acoperiș la mansardă sunt de o mare popularitate, deoarece permit o încăpere suplimentară, reducând cheltuielile la un nivel minim față de construcția celui de-al doilea etaj. Cu toate acestea, pentru a folosi o astfel de cameră confortabilă chiar și în timpul iernii, este necesară o izolare termică de înaltă calitate pentru a preveni pierderea căldurii prin pante. În acest articol vă vom spune ce calități ar trebui să aibă încălzitoarele de la mansardă și cum să alegeți cel mai potrivit material.

Criterii de selecție

Izolația este un material de construcție cu conductivitate redusă a căldurii, care este utilizată pentru a proteja acoperișul podului de penetrarea aerului rece de pe stradă, precum și pierderile de căldură. Conform legii convecției, aerul încălzit în interiorul casei de către dispozitivele de încălzire se ridică, astfel încât pierderile de căldură principale au loc prin etajele celui de-al doilea etaj. Pentru a optimiza regimul de temperatură al podului, patina este izolată termic. Izolația utilizată pentru această operațiune de proces trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 1. Izolarea termică a celui de-al doilea etaj și a acoperișului trebuie să aibă o conductivitate termică scăzută și să suporte o mulțime de cicluri de congelare și decongelare, fără a pierde integritatea, elasticitatea și alte proprietăți de izolare termică. Nici în înghețuri grave, nici în căldură debilitantă, izolația trebuie să mențină integritatea, să nu crape, să nu se așeze.
 2. Incalzitoarele utilizate pentru a izola podeaua trebuie să aibă o higroscopicitate scăzută, deoarece acestea vin în contact cu apa, condensul și vaporii provenind din spațiile rezidențiale. În plus, în cazul în care materialul reține umiditatea, greutatea termoizolației crește, precum și sarcina pe grinzi și fundație.
 3. Încălzitoarele selectate calitativ pentru acoperișul acoperișului sunt fabricate din substanțe neinflamabile sau au întârzieri de flacără. Materialele cu rezistență ridicată la foc în contact cu timpul încep să se topească, dar această întârziere ajută la oprirea focului sau așteptarea sosirii pompierilor. Refractarea este o calitate importantă a izolației termice a acoperișului și a podelei mansardate, deoarece prin acesta este așezat un coș de fum, care este adesea cauza incendiilor.
 4. O bună izolație pentru acoperișul acoperișului își păstrează structura și integritatea pe tot parcursul vieții. Dacă se va deforma și se va depune, expunând partea superioară a rampei, eficiența izolației termice va scădea semnificativ, deoarece există pierderi de căldură.

Fiți atenți! Alegerea unui încălzitor pentru un acoperiș mansardat, ia în considerare forma și panta rampei, condițiile climatice din regiunea de construcție și natura utilizării subteranului. Grosimea izolației termice se calculează utilizând calculul pentru banda centrală a Rusiei, de obicei un strat de 150-200 mm este suficient.

Instalarea unui încălzitor între capriori

Vată minerală

Cel mai popular și accesibil material pentru izolarea termică a luminatoarelor din acoperiș este vata minerală. Este o placă, o rolă sau o mată izolată din fibră, realizată din substanțe minerale (sticlă, gabbro-bazalt, zgură metalurgică). Încălzitoarele din acest grup au o rezistență mare la foc, o ușoară higroscopicitate, conductivitate termică scăzută și, de asemenea, o structură elastică permeabilă la aer. Există următoarele tipuri de vată minerală:

 • Vată de sticlă. Materialul termoizolant realizat din cele mai fine fibre de sticlă, a căror grosime nu depășește 15 microni. Atunci când vata de sticlă, purtați ochelari de protecție și respiratori, deoarece cel mai mic contact cu el este suficient pentru a vă irita.
 • Vată de vată de bază. Vata de bazalt sau de piatră este realizată din bazalt gabbro cu adăugarea de lut bentonit și materiale compozite. Această izolație este o structură mai densă, elastică, astfel încât să nu se deformeze atunci când este montată pe rampă.
 • Zgură. Un material de izolare termică bazat pe deșeuri din industria metalurgică, a cărui grosime a fibrei este de 4-12 microni. Printre alte tipuri de materiale minerale termoizolante, lâna de zgură are cea mai mare higroscopicitate, aciditate ridicată și eficiență scăzută.
Vată de sticlă sub formă de rolă Vată de piatră sub formă de rolă O comparație a proprietăților vatei de sticlă și a vatei de piatră

Important! Vata minerala mai des decat alte materiale sunt folosite pentru izolarea termica a acoperisului, deoarece au caracteristici de performanta bune si un pret mic. Cu toate acestea, eficiența maximă a izolației la mansardă cu aceste materiale se realizează în utilizarea complexă cu membrane de impermeabilizare și barieră de vapori, împiedicând umectarea materialului. Creșterea umidității izolației minerale cu 5% reduce eficiența izolației termice cu 50%.

Polistierol

Penoplast - un încălzitor modern bazat pe polistiren expandat. De fapt, mai mult de 98% din volumul acestui material preia aerul, închis în cele mai fine coji de polistiren. Pentru a înțelege structura spumei, este suficient să vă imaginați o bucată de spumă întărită. Există spumă de polistiren simplu și extrudat, care are următoarele caracteristici:

 • Greutate redusă. În comparație cu încălzitoarele minerale, spuma de polistiren cântărește de mai multe ori mai puțin. Prin urmare, pentru a monta acest material termoizolant, nu este nevoie să consolidați cadrul ramei de acoperiș. Chiar și panouri, a căror grosime este cu 140 mm mai ușoară decât alte încălzitoare.
 • Conductivitate termică scăzută. Coeficientul de conductivitate termică a polistirenului expandat este mai mic decât cel al încălzitoarelor minerale, datorită aerului care este în stare staționară și nu conduce căldură.
 • Mica higroscopicitate. Penoplastul nu absoarbe umezeala, astfel încât scurgerile prin acoperiș sau condens nu reduc eficiența izolației și nu afectează caracteristicile de performanță ale materialului.
 • Izolație fonică bună. Penoplastul este considerat cel mai eficient material pentru izolarea fonică, astfel încât expertul recomandă utilizarea acestuia pentru montarea pe acoperișuri metalice cu o capacitate mare de rezonanță. O astfel de măsură reduce în mod semnificativ nivelul de zgomot în timpul ploii.
 • Combustibilitate. Polistirenul expandat se referă la materiale cu combustibilitate clasa G3-G4, adică se topește, arde și susține arderea. Unii producători măresc rezistența la incendiu a izolației la G2 cu ajutorul ignifugelor, dar acest tratament este suficient doar pentru 2-3 ani.

Fiți atenți! Mulți se tem de puterea scăzută a spumei, însă cel mai slab punct al acestui material este rezistența redusă la razele ultraviolete. Când este expus la lumina directă a soarelui, în cele din urmă își pierde elasticitatea, rezistența și apoi distruge complet. Prin instalarea corectă și calculul grosimii stratului de izolare termică, spuma de polistiren va dura cel puțin 30 de ani.

Procesul de încălzire a rampei din interior cu utilizarea polistirenului expandat

Spumă poliuretanică

Spuma poliuretanica este o izolatie polimerica, este un fel de material spongios cu structura de tip fagure. Fiecare astfel de celulă este umplută cu o substanță gazoasă, ceea ce determină o conductivitate termică scăzută a materialului. Pentru izolarea termică folosiți tipuri rigide de spumă poliuretanică cu o densitate mai mare de 35 kg pe metru cub. Are următoarele caracteristici:

 1. Conductivitate termică scăzută. Conform nivelului de conductivitate termică, izolația spumă poliuretanică este a doua numai la spumă și vată minerală, dar cu mult superioară argilului expandat sau silicatului de gaze.
 2. Rezistența la atac chimic. Spuma poliuretanică are o rezistență ridicată la mediile chimice agresive, nu este distrusă de acizi, alcool, vapori caustici.
 3. Mica higroscopicitate. Spuma poliuretanica practic nu absoarbe umezeala, de aceea nu se teme sa intre in contact cu precipitatiile atmosferice. Când este umed, proprietățile termoizolante ale acestui material, precum și durata de viață nu scad.
 4. Nivel scăzut de combustibilitate. Diferitele tipuri de spumă poliuretanică fac parte din clasa materialelor greu inflamabile, cu auto-stingere și cu dificultăți de ardere. Această izolație este considerată cea mai rezistentă la foc și mai sigură.
 5. Durabilitate. Durata de viață garantată a stratului de izolație termică a spumei poliuretanice este de 25-30 ani conform pretențiilor constructorilor, dar constructorii afirmă că în practică este de 1,5-2 ori mai lung.
 6. Versatilitate. Spumă poliuretanică poate fi aplicată pe orice materiale și acoperiri, chiar și pe metal. Stratul, a cărui grosime este de 10-15 cm, protejează împotriva penetrării aerului rece, reducând în mod eficient pierderile de căldură.

Fiți atenți. Spumă poliuretanică este produsă sub formă de plăci și sub formă de amestecuri lichide care se aplică pe suprafața rezistentă la căldură a rampei cu ajutorul unei instalații speciale. Forma lichidă de aplicare este cea mai eficientă, deoarece vă permite să închideți toate fisurile și golurile acoperișului.

Izolarea rampei din interior cu spumă poliuretanică spumată

Articolul Următor

Arborii stiluri