Casă modernă, cu acoperiș plat

Tipuri

Pentru mulți, numele "acoperiș plat" este asociat, mai presus de toate, cu clădiri cu mai multe etaje. Acoperișul plat - avantajele și dezavantajele pe care le vom lua în considerare în acest articol - cu aproape un deceniu în urmă, practic nu au fost folosite în construcții de joasă creștere. Cu toate acestea, astăzi crearea unui astfel de acoperiș într-o casă de țară nu este o problemă: materialele și tehnologiile moderne permit crearea unui acoperiș plat cu caracteristici de consum adecvate și la un preț accesibil.

conținut

Video despre aranjamentul unui acoperiș plat acoperit ↑

Avantaje și dezavantaje ↑

Acoperișul plat are următoarele avantaje:

 • Un acoperiș plat este mult mai mic decât un acoperiș înclinat, care economisește materiale și lucrări de construcție și de instalare.
 • Datorită suprafeței relativ mai mici a acoperișului plat, este posibilă optimizarea costurilor.
 • Construcția unui acoperiș plat este mai ușoară și într-un timp mai scurt, comparativ cu acoperișul înclinat, deoarece materialele necesare pentru instalare sunt situate chiar la picioarele lucrătorilor pe o suprafață plană. Același lucru se poate spune și pentru repararea și întreținerea acoperișurilor plate - lucrul pe un acoperiș aproape orizontal este incomparabil mai confortabil decât pe un acoperiș înclinat.
 • Pe un acoperiș plat, instalarea și întreținerea ulterioară cu tot felul de echipamente (sisteme de climatizare, panouri solare, antene etc.) este mai convenabilă.
 • Utilizarea acoperișurilor plate este o oportunitate de a obține un teritoriu util suplimentar, care poate fi folosit ca un loc unde vă puteți relaxa în aerul curat, puteți juca sporturi, puteți crea o grădină, o grădină de flori etc. Până în prezent, există tehnologii care pot acoperi acoperișul, chiar și cu plăci de pavaj sau pavaje. Acoperisul, pavat cu gresie frumoasa, combinat cu un gazon verde, mobilier de gradina, foisor si semineu, poate deveni un loc pentru o vacanta confortabila in familie.

Acoperișul plat, cu excepția avantajelor, prezintă o serie de dezavantaje:

 • Ca rezultat al zăpezii puternice pe acoperișuri plate, se acumulează o mulțime de zăpadă, care, atunci când se topește, cauzează adesea scurgeri.
 • Uneori este necesară utilizarea jgheaburilor interne.
 • Există riscul de înfundare sau înghețare a jgheabului intern.
 • Este nevoie de curățarea mecanică a acoperișului de acumulări prea mari de zăpadă.
 • Este necesar să verificați în mod regulat starea de umiditate a izolației și integritatea acoperișului.

Soiurile acoperișurilor plate ↑

Există patru tipuri de acoperișuri plate:

 • Acoperișuri acționate, caracteristică a cărora este necesitatea unei fundații rigide - în caz contrar, integritatea stratului de impermeabilizare este imposibilă. Sub formă de bază este o șapă din tablă de beton sau ondulată, care creează panta necesară pentru drenaj. Materialul termoizolant de pe acoperișul în exploatare prezintă încărcături dinamice și statice grave și ar trebui să fie suficient de puternic pentru a se comprima. Dacă izolația are o rigiditate scăzută, va fi nevoie de o șapă de ciment deasupra acesteia.

În acoperișul de inversiune, stratul de izolare termică nu este amplasat sub covorul impermeabilizării, ci deasupra acestuia. Această tehnică permite protejarea impermeabilizarea de razele UV de distrugere, pentru a preveni efectele negative ale temperaturilor extreme, precum și procesul de congelare și decongelare. Designul este mai durabil, în comparație cu alte tipuri de acoperișuri, și mai funcțional: poate, de exemplu, realiza zidăria plăcilor de pavaj sau amenajarea unui gazon. Unghiul recomandat de înclinare a acoperișului de inversare este în intervalul 3-5%.

Baza pentru acoperișuri plate

În conformitate cu codurile de construcție, acoperișul plat, pro și contra, despre care am discutat mai sus, ar trebui să aibă o fundație sub formă de plăci din beton armat sau foi ondulat.

Subtilități de impermeabilizare ↑

Durabilitatea structurii de acoperis și rezistența acesteia la diferite efecte adverse depind de utilizarea amestecurilor speciale și a proceselor tehnologice pentru producerea de materiale de acoperire. În funcție de materialele de acoperiș, se obișnuiește să se împartă în trei categorii:

 1. Acoperișuri bituminoase, precum și acoperișuri bituminoase polimerice. Aceste materiale sunt disponibile datorită costului redus al acestora. bitum speciale își păstrează elasticitatea chiar și la temperaturi extrem de scăzute (-50 grade Celsius) termocolat compoziții bitum-polimer sunt laminate văluri de impermeabilizare și acoperișuri pe bază de materiale sintetice, care pe ambele părți este utilizat. În timpul instalării hidroizolației, efectuată cu ajutorul arzătoarelor cu gaz, bobinele sunt topite împreună. Hidroizolarea acoperișului poate fi realizată și cu materiale autoadezive pe bază de polimeri și bitum. În acest caz, masticul este aplicat peste suprafața inferioară a rolei și în procesul de tratare cu solvent obține proprietățile adezivului. Lipsa acoperișului de bitum este fragilă.
 2. Acoperișuri cu membrană cu bază de folie, cauciuc sau polimeri. Acest material are o rezistență solidă, este rezistent la incendii și la alte efecte adverse ale mediului. Membranele sunt lipite pe șapă sau pur și simplu se află pe pământ, fiind încărcate cu balast sau sunt fixate mecanic sau cu ajutorul lipiciului. Pentru conectarea membranelor de membrană se utilizează mașini speciale de sudură, care fixează materialul cu aer cald.
 3. Acoperișuri pe bază de polimeri lichizi, care după răcire nu creează cusături. Astfel de materiale sunt folosite în special pentru structuri cu geometrie complexă.

Indiferent de materialul ales, îmbinările dintre role și joncțiuni pentru diferitele elemente ale acoperișului trebuie să fie impermeabile. Una dintre componentele principale ale unui dispozitiv de impermeabilizare de succes este un material de etanșare de calitate. În timpul perioadei de funcționare, acoperișul este supus unor influențe negative asupra mediului (umiditate, grindină, pietre, schimbări de temperatură severe etc.). Prin urmare, un material de etanșare de înaltă calitate trebuie să fie rezistent la influențele mecanice și la temperatură.

Ca agent de etanșare, masticul este de obicei utilizat - chit, pe bază de rășini elastice din poliuretan. După aplicarea pe acoperis, masticul polimerizează, rezultând o membrană solidă din cauciuc, care are proprietăți de impermeabilizare și protejează acoperirea de deteriorarea mecanică.

Masticul este ideal pentru acoperișuri plate, este sigur, are o aderență ridicată la suprafețele de construcție, are o rezistență ridicată la radiațiile ultraviolete, la sedimente și la tot felul de microorganisme. Se aplica cu pensula, rola sau metoda de pulverizare fără aer - două straturi colorate, care le permite să țină sub control calitatea și uniformitatea distribuției grosimii stratului de etanșare.

Cum să aranjați debitul de apă ↑

Indiferent de materialele folosite, acoperișurile plate trebuie să aibă o anumită pantă pentru curgerea apei (de obicei în intervalul 3-5%), care apare pe acoperiș ca urmare a precipitațiilor atmosferice. Sistemul de drenare trebuie luat în considerare în faza de proiectare a clădirii. Jgheaburile determină cât de eficient va fi drenarea umidității de pe suprafața acoperișului. Pentru a preveni înghețarea scurgerilor în timpul iernii, acestea sunt prevăzute cu cabluri termice speciale.

Jgheaburile sunt organizate, când se creează atât aprovizionarea cu apă și externă, cât și neorganizarea. Atunci când se creează o conductă de apă internă, suprafața acoperișului este împărțită în părți aproximativ egale de 150-200 metri pătrați fiecare. În locurile cu prezența unei pârtii, sunt amenajate conducte de scurgere echipate cu coșuri pentru prinderea resturilor. De obicei, chiuvetele sunt situate în centrul acoperișului, iar conductele se află în interiorul clădirii.

Reguli pentru izolația și bariera de vapori a unui acoperiș plat

Un acoperiș plat trebuie izolat. În absența unui strat de izolație termică pe suprafața acoperișului, condensul se formează ca urmare a contactului dintre masele de aer cald și suprafața rece a acoperișului. La plafoanele casei apare condens cu pete de apă, iar construcția acoperișului este distrusă treptat.

Structura acoperișului presupune o bază pe care este așezat stratul de barieră de vapori. Funcția barierului de vapori este de a proteja izolația de umiditatea difuză provenită din clădire. Stratul de barieră de vapori include o membrană armată cu fibră de sticlă (pe bază de bitum și polimeri) sau o peliculă de barieră la vapori. Stratul este așezat pe partea superioară a șapei, iar de-a lungul marginilor structurii de acoperiș este înfășurat vertical, la o înălțime mai mare decât înălțimea materialului izolator termic. Cusăturile sunt sigilate.

Deasupra stratului de barieră de vapori este amplasat un încălzitor, iar deasupra acestuia - un covor de impermeabilizare pe bază de bitum. În cazul în care încălzirea funcționează ca lut expandat, este necesar să se facă o șapă de ciment pe ea, apoi o pereche de straturi de impermeabilizare. În cazul în care acoperișul este planificat să fie luminos (în cazul în care nu este de așteptat să aibă sarcini semnificative), atunci impermeabilizarea este pur și simplu lipită de-a lungul întregului perimetru al acoperișului.

Pentru acoperișuri fără prezența mansardelor se utilizează atât metodele de izolare exterioare cât și cele interne. Metoda externă este utilizată mai des, astfel că execuția acesteia este mai simplă. Există două opțiuni pentru izolarea termică: două straturi și un singur strat. Decizia privind opțiunea de a aplica în practică depinde de calculele pentru echipamentele de încălzire și de cerințele privind rezistența acoperișului. Plăcile de izolare termică sunt așezate pe construcția acoperișului, pornind de la principiul "cusăturile într-un runaway". În cazul unei acoperiri cu strat dublu, îmbinările plăcilor inferioare și superioare ajung, de asemenea, în izolația termică "runaway". În zona plăcilor adiacente la parapet, felinare și pereți, se creează margele termoizolante. Materialele termoizolante sunt atașate mecanic la bază (șuruburi, dibluri), balast (pietriș, plăci de trotuar) sau adeziv.

Caracteristici ale ventilației pe acoperiș ↑

Structura acoperișului trebuie să fie dotată cu un sistem de ventilație. Ca urmare a încălcării sigiliului stratului de barieră de vapori, umiditatea intră în stratul izolator. Un strat gros de impermeabilizare nu permite evacuarea evaporării și umiditatea se acumulează în izolație. Ca urmare, materialul își pierde caracteristicile de izolare, iar pe tavanele clădirii apare umezeală sub formă de pete. În plus, apa determină umflarea impermeabilizării, iar la temperaturi scăzute, apa de congelare rupe materialul de impermeabilizare de la bază. Schimbările de temperatură, deteriorarea mecanică contribuie la formarea fisurilor în acoperiș, rezultatul căruia este fluxul.

Pentru a evita aceste probleme, acoperișul trebuie să "respire". Pentru a face acest lucru, se folosesc aeratoarele - dispozitive speciale sub formă de țevi din plastic sau metal. Acestea sunt acoperite cu capace de umbrelă și distribuite uniform pe acoperiș, tinzând spre cele mai înalte puncte. Mecanismul Aerarea funcționează pe principiul presiunii diferit, care este creat de fluxuri de aer, aducând vapori de umezeală excesivă din acoperiș și nu permite apei să formeze bule.

Dispozitivul de acoperiș este o operațiune tehnologică responsabilă. Oricum, chiar și o eroare minoră în proiectarea sau construcția acoperișului poate provoca, în viitor, curgerea acestuia. Prin urmare, atunci când se creează un acoperiș trebuie să acorde o atenție deosebită la selecția corectă a hidro și materiale de izolare termică, cu exactitate calcula sarcinile pe structuri precum și echipa selectate de constructori competente.

Acoperiș plat pentru o casă privată: o imagine generală a tehnologiei de construcție

Pentru mulți, acoperișurile plate sunt asociate cu clădiri urbane cu mai multe etaje, fără față și monotone. Dar suntem gata să vă surprindă! Un acoperiș plat într-o casă privată va fi o descoperire plăcută pentru dvs. dacă nu există prea mult zăpadă în zona dvs., dar vântul este suficient de puternic. Faptul este că în timpul iernii toată acumularea de zăpadă de pe un astfel de acoperiș va fi pur și simplu răsturnată. Și principalul lucru este că nici un uragan puternic nu poate rupe acoperișul, care pur și simplu nu există! Și înainte de a deschide un întreg ocean de oportunități pe care le puteți construi acum peste cap: o cafenea, un ring de dans, o mini-grădină și chiar o seră întreagă!

Principalul lucru este să știi doar despre toate complicațiile construcției de case cu un acoperiș plat și totul se va întoarce. Și vom dezvălui toate secretele.

conținut

Pro și contra acestui design

Iată principalele avantaje ale unui dispozitiv de acoperiș plat pentru o casă privată:

 • Un astfel de acoperiș este mult mai mic decât cel mai jos pit gros. Și aceasta este economisirea materialelor.
 • Un astfel de acoperiș este construit mult mai repede decât un gabion și, în special, un șold.
 • Confortul și siguranța tuturor lucrărilor de acoperiș. Căderea de la un astfel de acoperiș încă mai trebuie să se contureze!
 • Poartă reparația și înlocuirea acoperișului.
 • Spre deosebire de un acoperiș gable, dezmembrarea unui plat vechi nu este de obicei necesară - este o impermeabilizare și o protecție suplimentară. Noua plăcintă este realizată direct de veche, ceea ce economisește mult timp și efort.
 • Posibilitatea de a utiliza acoperișul ca un teritoriu suplimentar util, unde puteți rupe o grădină de flori, face o terasă deschisă și chiar construi o seră.
 • Abilitatea de a instala elemente de acoperis transparente (cu impermeabilizare cu atenție) și, astfel, să facă o vedere a cerului de noapte.
 • Posibilitatea de a construi o casă într-o formă arhitecturală laconică. Minimalism - la vârful modă!

Și acum - despre dezavantajele și dezavantajele:

 • Un astfel de acoperis acumulează în mod generos zăpadă. La urma urmei, el nu are unde să se rostogolească, iar zăpada însăși cauzează scurgeri.
 • În zilele deosebit de generoase, zăpada va trebui să fie răzuită mecanic, ceea ce dăunează adesea acoperișului.
 • Structura acoperișului devine mai complicată: acum sunt necesare jgheaburi, care înfundă totul.
 • Diferența este că, de pe acoperișul înclinat, apa se scurge suficient de repede (și se întâmplă să intre în spațiul sub acoperiș). Dar pe apartament merită în general!
  Monitorizarea umidității izolației și a stării generale a acoperișului trebuie să fie regulat.
 • Dar, în ciuda faptului că pentru aranjamentul de materiale de construcție ai nevoie de mult mai puțin decât pentru acoperiș plat, acoperiș în termeni de instalare este mult mai complicat. Să spunem doar că există mult mai multe subtilități și nuanțe despre care este important să știți.

De aceea, mulți au îndoieli justificate cu privire la fiabilitatea acestui acoperiș. Dar experiența europeană și de peste mări a caselor particulare cu acoperișuri plate este de succes și, prin urmare, vă puteți îndrăzni să obțineți afaceri.

Luați în considerare numai astfel de momente:

 1. În Rusia există mult mai mult zăpadă decât în ​​țările europene mai calde.
 2. Mai rău decât zăpada, doar o mare diferență în temperaturile de vară și de iarnă, pentru care nu sunt calculate toate materialele de acoperire străine.

Și aici totul este rezolvat prin tehnologie!

Ce este un acoperiș plat?

Deci, ceea ce acționează ca o bază de sprijin a unui acoperiș plat:

 1. Placa din beton armat.
 2. Panouri sandwich de acoperis.
 3. Tablă profilate din tablă din oțel.

Și datorită faptului că au învățat să facă un acoperiș plin "respirație", adică cu ventilație interioară, acum este posibil să se utilizeze o impermeabilizare complet respirabilă - acoperișul simțit așa.

Orice acoperis pe care noi îl numim plat, de fapt, are încă o ușoară tendință: pe o parte sau intenționat spre canalul de scurgere.

Aici este cel mai simplu exemplu de dispozitiv de acoperiș plat pentru o casă privată:

Tipuri de acoperișuri plate: nefuncționate și inverse

Este, desigur, mai ieftin să gestionăm acoperișurile neexploatate. Și exploatate, care în mod corect numesc "inversiune", includ materiale suplimentare.

Este exploatat un tip separat de acoperiș plat al unei clădiri rezidențiale. Ie cel prin care oamenii vor umbla și vor sta care obiecte. Aceasta este aceeași grădină, teren de sport sau o cafenea de vară. Toate acestea creează sarcini considerabile pe acoperiș și, prin urmare, dispozitivul este deja diferit de cel care este proiectat doar pentru a proteja casa de ploaie.

Deci, principala diferență în dispozitivul de acoperiș tradițional și de inversiune este că în primul strat de izolație termică este sub impermeabilizare, care este destul de logic, iar în al doilea - deasupra ei. În cea de-a doua variantă, impermeabilizarea este mai protejată de razele ultraviolete și de diferențele de temperatură. Acest design este mai durabil și mai funcțional: poate aranja în siguranță un gazon sau a pune o faianță trotuar.

Și acum, în detaliu.

Tavan neexploatat: placinta standard

Dar și pe acoperișul neexploatat, ocazional, o persoană poate să se ridice - pentru aceeași reparație, de exemplu.

Ie În acoperișul plat tradițional, stratul superior este impermeabilizarea și este supus tuturor solicitărilor mecanice și termice.

Forma sa separată este un acoperiș cu un strat de prindere, care este conceput pentru faptul că o persoană poate merge pe ea din când în când:

Inversiune acoperiș: tort spate

Panta standard a acoperișului de inversare este de 5-7%. Metoda de inversare presupune că stratul de izolație termică este deja pe partea superioară a impermeabilizării, care acum servește și ca o barieră de vapori.

Și placa de acoperișuri plate inversate poate fi foarte diferită. Totul depinde de ceea ce veți aranja pe acoperiș: o terasă, un mini-piscină (și astfel - nu mai puțin frecvente) sau o grădină. Însă baza va continua să fie comună: se face un șape monolit, care măsoară întreaga suprafață, apoi se pune impermeabilizarea și toate acestea sunt acoperite cu un încălzitor. Și pe partea de sus deja - un amestec de ciment-nisip sau o acoperire din cauciuc.

Rețineți că funcționarea activă a acoperișului - aceasta este o deteriorare frecventă a stratului de izolare, din cauza căruia umezeala pătrunde în încălzitor și îngheață în timpul iernii. În timp, întregul tort de acoperiș este deteriorat și, prin urmare, fără un sistem de ventilație, nu se poate elimina un acoperiș plat.

Sapa de nisip din ciment poate chiar mai bine să distribuie stratul de presiune la izolatorul de căldură, dar trebuie să fie suplimentar armat cu o rețea de crăpare.

Subtilitatea izolației unui acoperiș plat

Este necesar un strat de izolație termică pentru un acoperiș plat. Pentru comparație: un acoperiș gable este izolat numai atunci când un pod de locuit este instalat sub el și în toate celelalte cazuri un maxim se întinde pe podeaua mansardei. Dar pentru un acoperiș plat, încălzirea este întotdeauna necesară.

Faptul este că fără un strat de izolare termică într-un acoperiș plat pe tavan, condensul va acționa în mod constant în casă (un asemenea acoperiș se va dovedi a fi acea parte rece, pe care se va grăbi vaporii de apă). Și este rău nu numai că trebuie să faceți reparații, ci și pentru că întregul design este atât de ruinat.

Puteți încălzi acoperișul plat atât din exterior, cât și din interior - diferența este mică. Mai important, în câte straturi este necesar să se izoleze un acoperiș din beton - într-una sau două.

Materialele de izolare termică trebuie fixate mecanic pe baza acoperișului, cum ar fi șuruburile sau diblurile, și lipite. Uneori, dispozitivul de fixare nu este utilizat deloc dacă izolația termică este amplasată din exterior și dale de pavaj sau pietricele se apasă pe ea.

De ce două straturi? Faptul este că primul strat de izolație termică pe un acoperiș plat îndeplinește funcția unui încălzitor, acesta având o grosime cuprinsă între 70 și 200 mm. Iar al doilea, de la 40 la 50 mm, este proiectat să distribuie toate încărcăturile. Iar grosimea ambelor straturi este importantă pentru a calcula cu acuratețe, pe baza caracteristicilor climatice ale terenului și a utilizării viitoare a acoperișului însuși.

Cu izolație cu strat dublu, toate îmbinările trebuie să fie necontestate, în ordine elastică, astfel încât să nu cadă unul pe celălalt. Mai mult decât atât, în locurile în care plăcile sunt adiacente pereților și parapetului, este în plus necesar să se realizeze bile termoizolante. Sapa de nisip din ciment poate chiar mai bine să distribuie stratul de presiune la izolatorul de căldură, dar trebuie să fie suplimentar armat cu o rețea de crăpare.

Sistem de drenaj adecvat

Dar aceasta este deja o sarcină dificilă. Acoperișurile plate sunt doar proaste deoarece sunt complet deschise ploii. Dar totul este rezolvat! Principalul lucru este să organizați în mod corespunzător un canal de scurgere și, pentru confortul dvs., am deschis această problemă pentru dvs. în astfel de ilustrații schematice:

Dispozitivul de ventilație internă

Un alt punct important în amenajarea acoperișurilor plane este ventilația. Faptul este că dacă umiditatea intră accidental în încălzire, nu se mai evaporă - se acumulează doar. Ca rezultat, materialul termoizolant este putrezit, iar impermeabilizarea este umflată. Și există multe motive pentru scurgeri: impermeabilizarea spartă, deteriorarea mecanică a stratului superior al acoperișului, fisuri și deteriorări cauzate de apa înghețată.

Un izolator termic umed este, de asemenea, rău, datorită căruia pe acoperișul plat în căldura de vară există bule și crăpături - toate datorită evaporării active a apei. Ca urmare, acoperisul este de asemenea distrus. Și dacă umiditatea cade sub vechiul șapă, atunci întregul acoperiș începe să se exfolieze. De aceea, un acoperiș ar trebui să "respire".

În acest scop, utilizează așa-numitele aeratoare. În aparență, acestea sunt simple tuburi din plastic sau metal acoperite cu capace de umbrelă. Acestea ar trebui să fie amplasate uniform pe toată suprafața acoperișului, preferabil în cele mai înalte puncte. Esența acestui mecanism este aceea că se formează o presiune diferită în interiorul acoperișului, iar aerul începe să creeze fluxuri, luând simultan cu ele toată vaporii de umiditate în exces.

În practică, se arată astfel:

În plus, în orice clădire rezidențială, vaporii de apă se ridică în sus, până la plafon. Și de multe ori depășiți cu succes această barieră (molecula de apă este foarte mică) și intrați în încălzitor, ceea ce este rău pentru el. De aceea este necesară o barieră de vapori. Și nu cel folosit în mod obișnuit pentru izolarea podului, dar dens, din polipropilenă sau polietilenă de calitate. Chiar mai fiabilă este membrana de bitum.

Alegerea acoperișului potrivit

Deci, ce este folosit ca acoperire pentru astfel de acoperișuri?

Opțiunea nr. 1 - materiale bituminoase și polimer-bitum

Astfel de acoperișuri costă proprietarii de case particulare cele mai ieftine. În general, vorbim despre un material de acoperiș și de euroruberoid. Acestea sunt cârpe laminate, care se bazează pe țesături sintetice, iar pe lateral - bitum. Ca material elastic și îngheț, bitumul servește ca o protecție excelentă și impermeabilizare.

În plus, așezarea acoperișului bituminos pe un acoperiș plat este absolut simplă, este necesar doar un arzător cu gaz. Rolurile sunt ușor de topite împreună.

Dar un astfel de acoperiș are un dezavantaj semnificativ - fragilitatea. Și mai mult că materialul de acoperiș nu respiră deloc, adică este rezistent la abur și, prin urmare, este necesar să se aranjeze un astfel de acoperiș, cu excepția cazului în care doriți ca izolația să putrezească într-un an:

Opțiunea nr. 2 - cauciuc lichid

Astfel de acoperișuri au un avantaj imens în ceea ce privește faptul că nu conțin cusături. Așa cum am spus deja, minusul acoperișului plat se datorează în principal acumulării de zăpadă pe acesta, ceea ce duce apoi la scurgeri.

Dar aici sunt subtilități. Deci, cauciuc lichid pentru un acoperiș plat are nevoie doar de două componente, de preferință cea mai bună calitate. Și este extrem de important să aplicați corect acest material pe un acoperiș plat: în mod egal, evitând straturile inutile și economisind în anumite locuri. Deci, în cazul în care vopseaua a fost aplicată neuniform, după 8-10 ani merită așteptate probleme.

Opțiunea # 3 - membrane din PVC, TPO și EPDM

Membranele de acoperire sunt valoroase ca un strat de acoperire pentru un acoperiș plat, prin faptul că lasă aburul în afară. La urma urmei, indiferent de bariera de vapori, umiditatea este încă puțin, dar devine în încălzire, nu numai de jos, ci și de sus - de exemplu, după ploi abundente.

Membranele pentru construirea unui astfel de acoperiș sunt trei tipuri: TPO, PVC și EPDM. Cea mai populară este membrana din PVC, este, de asemenea, cea mai combustibilă. EPDM membrana este mai durabil și mai accesibil, dar dacă provoacă daune mecanice, nu poate fi remediat de nimic, în timp ce o membrană din PVC este suficientă pentru a se topi cu un uscător de păr. În plus, îmbinările membranei EPDM trebuie lipite cu o bandă specială, care este mult mai puțin fiabilă decât lipirea plăcilor din PVC.

Dar cea mai ieftină membrană din sectorul său este PVC. Dar are dezavantaje atât de importante ca rezistența redusă la razele ultraviolete și teama de contact cu bitum, uleiuri diferite și polistiren expandat, în caz contrar durata de viață va fi redusă semnificativ.

Pentru lipirea membranei EPDM, sunt necesare abilități profesionale. Membrana TPO, cum ar fi PVC, este, de asemenea, sudată cu aer cald. Ultravioletul nu se teme de cele mai bune, poziția este chimică și poate fi pusă direct pe polistiren expandat sau pe un acoperiș vechi de bitum fără geotextile. Dar durata de viață a acestuia este mai mică decât cea a EPDM, deci vă recomandăm să utilizați o membrană din PVC pentru acoperișul plat al unei case private private.

Deci, plăcuța dispozitivului de acoperiș plat cu membrană din PVC se face în mod tradițional:

 • Pasul 1. Aranjăm un plafon monolitic pe placă.
 • Pasul 2. Am pus un strat puternic de izolare la vapori pe ruptura.
 • Pasul 3. Faceți o dispută de la izolație sau șapă.
 • Pasul 4. Puneți încălzitorul. În construcții private, aceasta este, de obicei, spumă cu o densitate de 35, iar în partea superioară - XPS cu 50 mm, care este chiar mai puternică.
 • Pasul 5. Acum geotextil 300-500 g pe metru pătrat.
 • Pasul 6. Ne întoarcem la impermeabilizare - aceasta este membrana din PVC. Densitatea izolării este suficientă pentru a permite unui astfel de acoperiș să meargă. Dar, dacă intenționați să faceți o terasă deschisă pe acoperiș, atunci plăcinta ar trebui continuată.
 • Pasul 7. Din nou geotextile stele - acum direct la membrana.
  Am pus o placă de cauciuc sau o șapă armată de 5-7 cm, pe care am pus deja placa de pavaj. Pentru a face o șapă, aveți nevoie de balast.

Și încă un astfel de acoperis costum de cauciuc, polimeri sau chiar folie. Spre deosebire de bituminoase, ele sunt rezistente la foc, rezistente la foc și se țin ferm pe teren. Ajungeți la o pantă mică cu keramzitobetonnoy sau sapa de beton.

Cum se obține o impermeabilizare de 100%?

Principala sarcină atunci când se construiește un acoperiș plat este de a face toate îmbinările și joncțiunile cât mai strânse posibil. La urma urmei, acest tip de acoperiș este afectat în cea mai mare parte de umiditate, grindină, schimbări de temperatură și deșeuri cu vânt. Prin urmare, agenții de etanșare utilizați pentru etanșarea acestor îmbinări trebuie să fie de înaltă calitate și rezistenți la orice impact. Acestea sunt, de asemenea, un fel de costuri, care trebuie să meargă.

Cu același scop de hidroizolare panta unui acoperiș plat este recomandat să facă cel puțin 2%. Nu este suficient? De fapt, este suficient ca toată umiditatea atmosferică să nu rămână pe suprafață, ci să pătrundă în canale și conducte, iar din ele deja - în rezervorul septic, în sol sau în canalizare. Prin urmare, chiar și la etapa de proiectare, trebuie să vă gândiți cu atenție la viitorul sistem de drenaj.

Iar drenajul este făcut atât intern cât și extern. Deci, scurgerea internă este o fitinguri - situată în pâlnia de pe acoperiș, care preia apa curentă și o direcționează către conductele care trec prin clădiri, dar sunt izolate de carcasele de locuit. Singurul dezavantaj al unui astfel de sistem este că țevile sunt înfundate cu resturi mici și frunze, pentru care ar trebui să fie prevăzute cu filtre speciale și curățate periodic.

Drenarea exterioară este fixată deja pe pereții exteriori ai clădirii. Astfel de curat, atunci cand sunt ciocaniti, este cu siguranta mai usor, insa in ingheturi adesea ingheata. Pentru ceea ce sunt admise în plus pentru a fi furnizate cu încălzire electrică sub formă de cabluri.

În ceea ce privește materialul pentru sistemul de drenaj intern și extern al unui acoperiș plat, PVC sau metalul este destul de potrivit. Și una, și această versiune are argumentele sale pro și contra. Astfel, clorura de polivinil nu se supune coroziunii, dar este mai fragilă decât metalul.

Pentru a vă asigura că jgheaburile nu se îngheață în timpul iernii, echipați-le cu cabluri termice de acoperiș.

Zona verde pe acoperiș: la modă și ecologică

Verdeața și zonele de odihnă nu sunt adesea suficiente nu numai pentru locuitorii "junglei de piatră", ci și pentru proprietarii de case particulare. Lucru este că aceleași mobilier frumos de grădină nu este întotdeauna posibil să părăsească în curtea casei, iar florile frumoase rare în patul grădinii de multe ori călătoreau animalele de companie. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că zona verde de pe acoperiș a devenit la modă printre proprietarii de vile. Mai ales dacă ieșirea la ea vine imediat din dormitor și nimeni altcineva odihna de dimineață cu o ceașcă de cafea nu se poate rupe.

Există, de asemenea, a fost o modă în unele cafenele fac un acoperiș plat și pe ea a pus un pic cu efect de seră. Toate verdele - imediat pe masă! Și profitabilă, pentru că în bucătărie pentru a aduce marar proaspat sau ceapa este atât de ușor, și rentabil - este în cazul în care pentru a trimite deșeuri de bucătărie. Și este greu de înțeles cine este cine a împrumutat această idee: intreprinzatori locuitorii din case particulare, cu un acoperiș plat, sau cele mai strălucite minți ale catering. Dar faptul că un astfel de efect de seră aranjament profitabil - este un fapt: rozătoare nu subminează paturi, insecte și dăunători nu se va ajunge la (și dăunători ca vecini), dar faptul că acoperișul este întotdeauna un pic mai cald - pentru aceleași tomate numai plus. Dar, cel mai important - atunci când se construiește corect calcula sarcina pe un astfel de acoperiș!

O placă de acoperiș este adesea standard: impermeabilizarea pe tavan, izolarea termică, geotextilul, drenajul și din nou geotextilul. Și pe partea de sus puteți deja ateriza și paturi:

Sau aici, în această versiune, pentru o suprapunere mai puternică:

Acoperișul plat este un spațiu uriaș pentru orice imaginație. Designerii și arhitecții adoră să pună în viață cele mai diverse proiecte pentru ea: o grădină, o seră, o pistă de alergare și o mini-plajă cu șezlonguri și multe altele. Unii meseriași chiar reușesc să parcheze pe el!

Acoperiș plat pentru o casă privată: merită sau nu?

Acoperișurile plate în zilele noastre sunt uitate nemărginit și nu sunt răsfățate de atenția dezvoltatorilor. În construcția de locuințe private, acestea se găsesc în principal în regiunile sudice, unde ploile abundente și zăpada sunt o raritate. Straturile Shatrovye, dimpotrivă, s-au stabilit ferm în proiectele și mințile proprietarilor de case.

Această situație este explicată pur și simplu: până de curând, constructorii nu aveau o impermeabilizare sigură și durabilă.

Conținutul articolului:

material pentru acoperișuri Standard - un carton impregnat cu bitum, nu poate rezista mult timp la umiditate și temperaturi extreme. Chiar și un strat gros de 4 straturi din acesta trebuie schimbat după 6-8 ani.

Astăzi, interesul pentru acoperișurile plane începe să crească.

Există mai multe motive pentru aceasta:

 • Beneficii economice. Costul aranjamentului este mai mic decât cel al acoperișului (o construcție mai simplă și o zonă mai mică);
 • Suprafață suplimentară utilă. Există posibilitatea utilizării sale raționale (grădină de flori, teren de joacă, zonă de recreere, piscină);
 • Disponibilitatea întreținerii și funcționării (curățarea jgheaburilor, instalarea aparatelor de aer condiționat, antene, inspecția straturilor de acoperire, ventilație și canale de fum);
 • Stratul de zăpadă joacă rolul de izolare termică suplimentară, reducând costul încălzirii.
 • Aspectul original al clădirii.

Tipuri de acoperișuri plate

Strict vorbind, nu veți vedea un acoperiș absolut plat pe clădire. Oricare dintre ele are o pantă minimă de 1 până la 4%, necesară pentru curgerea precipitațiilor atmosferice.

Există patru tipuri de acoperișuri plate:

 • neexploatate;
 • operat;
 • verde (gazon);
 • combinate.

Exploatările neexploatate se găsesc pe clădirile industriale.

Acoperișurile acoperișuri au fost utilizate în construcții publice și private. Acestea aranjează zone de recreere, cafenele și restaurante, se folosesc sub parcări și helipaduri.

Acoperirile verzi (gazon) fac pentru decorarea clădirilor, precum și pentru lipsa spațiului de pe amplasament. În plus față de funcția estetică, ele îndeplinesc o importantă sarcină practică. Strat de gazon vegetal - izolație termică și fonică excelentă.

Acoperișuri combinate cu o suprafață plană - cea mai comună opțiune. O vacanță confortabilă în aerul curat, înconjurat de iarbă verde și plante înflorite, ca totul.

Conform metodei de drenaj, casele cu acoperiș plat sunt împărțite în două tipuri:

 • Cu drenaj intern;
 • Cu descărcarea externă a apei (de-a lungul perimetrului acoperișului).

Drenarea internă este mai ieftină decât în ​​exterior, deoarece nu necesită un număr mare de jgheaburi, țevi, canale și lucrări de înaltă altitudine pentru instalarea lor. În spectacol este mai dificil. Erori în crearea pantei, sigilarea slabă a îmbinărilor duce la scurgeri și întreruperi ale integrității stratului protector de impermeabilizare.

În timpul funcționării, acoperirile plate cu drenaj intern sunt mai profitabile. În timpul iernii, la creasta de pe acest acoperiș nu cresc gheții. Jgheaburile trec în interiorul clădirii și, prin urmare, nu îngheață. Curățarea canalelor de la resturile este mai ușoară și mai ușoară decât jgheaburile suspendate.

Caracteristicile dispozitivului

Experții identifică două tipuri de acoperișuri plane prin metoda de aranjare și aranjare a straturilor structurale:

Placa de acoperiș clasică este echipată cu următoarea tehnologie:

 • pe plăcile din beton armat fac un strat subțire din mortarul de ciment-nisip;
 • o barieră de vapori și un încălzitor;
 • acoperiți membrana de impermeabilizare sau covorul de acoperiș;
 • Dacă se utilizează stratul de acoperire, impermeabilizarea este protejată cu plăci ceramice.

Principalul dezavantaj al designului tradițional este vulnerabilitatea stratului izolator exterior de radiațiile ultraviolete solare și diferențele de temperatură.

Lucrand la rezolvarea acestei probleme, inginerii au venit cu ideea de acoperire inversa. În ele, elementele de bază ale construcției (izolația și membrana impermeabilă) schimbă locurile. Impermeabilizarea este ascunsă sub un plastic spumos, care este protejat de influențele externe printr-un strat de balast de pietriș sau tigla.

În consecință, tehnologia se schimbă. covor rezistent la apă din material pentru acoperișuri sau membrană EPDM este lipită pe placa sau întins pe ea, fixarea la joncțiunea la parapetul.

Părăsirea în acest caz este creată în unul din două moduri:

 • Mistar mistar pe placă;
 • Încălzitor, schimbând grosimea așezării sale.

Pâlnia și țevile de admisie a apei sunt instalate în cele mai joase puncte ale pantei. În plus, ventilația este instalată pentru a îndepărta vaporii de apă care se acumulează în zona de contact a barierului de vapori cu un încălzitor.

La decuparea capacului, conceput pentru plantare, construcția este completată cu stratul superior de impermeabilizare. Pe aceasta, straturile de drenaj sunt turnate din pietriș, se plasează geotextile și se toarnă un strat fertil de pământ.

Pe lângă acoperișuri, așezate pe plăci din beton armat, au fost dezvoltate modele de case cu un acoperiș plat pe grinzi de lemn.

Tehnologia de construcție în acest caz poate include următoarele operațiuni:

 • Pe pereți, grinzile sunt montate în trepte de 50-100 cm, fixându-le la zidărie cu știfturi de ancorare. Secțiunea transversală a barelor depinde de lățimea intervalului, sarcina de proiectare și poate fi de la 10x20 cm la 15x25 cm;
 • Plăcile OSB sunt așezate pe grinzi, care le unește dens unul cu celălalt;
 • Răspândiți membrana hidroizolantă în două straturi, lipiți calitativ articulațiile pânzei.
 • Faceți izolarea termică a unei spumă durabilă (extrudată), lipind-o pe membrană. Panta pentru scurgerea apei este creata prin stivuirea stratului de izolatie de diferite grosimi;
 • În partea de sus, izolatorul termic este protejat cu o șapă de ciment, o plasă armată sau o faianță.

Exemple de case particulare

Printre dezvoltatori există mulți susținători ai acoperișurilor plate. Ele sunt atrase de simplitatea erecției, de costul scăzut al muncii și de posibilitatea de a plasa un loc pentru recreere de vară.

Proiectarea clădirilor cu astfel de acoperiș se potrivește perfect stilului de minimalizare, oferind dezvoltatorilor proiectului un câmp larg pentru creativitate.

Spațios, confortabil și nimic inutil - motto-ul tuturor celor care aleg o casă cu un astfel de acoperiș. Acoperișul așezat vizual face clădirea mai grea, în timp ce acoperișul plat, dimpotrivă, îl face ușor și aerisit.

Aspectul fațadei unei case cu o singură etapă, cu un acoperiș plat, diferă în mod favorabil de variațiile destul de plictisitoare ale caracterului de tip terem.

Pe ea, cel mai adesea nu veți vedea jgheaburi și țevi, apa din care cade pe pereți și strică aspectul finisajului. Drenarea internă este eficientă, practică și imperceptibilă.

Feedbackul proprietarului

O abatere de la stereotipuri în cazul unui acoperiș plat aduce emoții pozitive. Citirea recenziilor proprietarilor, sunteți convins că decizia de abandonare a acoperișului este corectă. Este deosebit de avantajos pentru zonele înghesuite, precum și în prezența unei frumoase priveliști panoramice a zonei înconjurătoare.

De obicei, această acoperire se realizează pe două nivele: deasupra primului etaj și deasupra încăperilor de locuit ale celui de-al doilea. Acest lucru vă permite să dotați o terasă spațioasă sau un patio cu ieșire din dormitor.

În funcție de dorința și capacitățile financiare ale proprietarului, puteți face un solar, o vatră deschisă, o zonă verde și puteți chiar pune o piscină mică.

Ploile și zăpada, cele mai temute de "tradiționaliștii", judecând după răspunsuri, nu provoacă probleme și probleme. Cu condiția ca tehnologia să fie strict respectată și munca este de înaltă calitate, nici un duș greu, nici un strat de zăpadă topită nu este capabil să dăuneze locuinței.

Prețul construcției

Depinde de tipul de impermeabilizare utilizat, de prezența unui încălzitor și de modul în care acesta este utilizat (exploatat, neexploatat).

Atunci când se utilizează euroruberoid, acoperit pe o bază betonată, costul de echipare a 1 m2 de acoperiș izolat nefuncționat "până la cheie" este de la 1.800 la 2.500 de ruble. Acoperiri bazate pe membrană, în medie 5-10% acoperișuri mai scumpe.

La comandarea stratului de inversiune care urmează să fie utilizat, prețul de instalare, luând în considerare materialele, începe la 3.500 ruble pe metru pătrat.

Casa cu acoperiș direct

Proiecte de case cu acoperiș plat

Filtrați proiectele

Case de acoperisuri plate

Această categorie de proiecte reprezintă punctul culminant al catalogului nostru. Casă modernă cu un acoperiș plat, acestea sunt numite „casa plat“, sunt în special în cerere în rândul persoanelor bogate mărșăluind în pas cu vremurile, nu se tem de a experimenta și idei inovatoare într-o clădire casă de țară. Proiectele originale de case cu un acoperiș plat ca nu toată lumea îi place, mulți oameni cred că case plate și cabane nu sunt funcționale și nu frumos, dar de a trăi în ele nu este confortabil. Cu toate acestea, nu este așa, să examinăm mai atent proiectele cu un acoperiș plat din catalogul nostru gratuit. În fotografie toți au un aspect impecabil, pe care deja ne-am obișnuit atunci când vizităm stațiunile străine, deoarece cele mai multe vile moderne sunt făcute exact în acest stil arhitectural. Deciziile de planificare de succes în proiectele finalizate de case cu acoperișuri plate nu sunt inferioare case tipice clasice, dar este disponibil pentru zona de sticlă mare, datorită utilizării de ferestre franceze la podea. Unii oameni sunt confuzi de acoperișul plat, cum să aibă grijă de el și să curețe zăpada în timpul iernii. Acoperișurile din casele cu acoperiș plat sunt realizate din membrană din PVC, care servește mult timp și nu necesită o grijă deosebită, iar zăpada de pe suprafața sa este topită de elemente de încălzire speciale. Cele mai bune opțiuni pentru proiecte de case plate si vile sunt colectate pe site-ul nostru, pentru a alege și de a construi, deoarece casa cu un acoperiș plat este foarte simplu în construcții, în special în blocurile de gaze cu silicat (gazoase) sau de format mare cărămizi ceramice (ceramica cald) au fost alese ca material de construcție. Atunci când alegeți un proiect, luați în considerare necesitățile dvs., numărul de dormitoare, disponibilitatea unui garaj și terase, dacă doriți o casă cu două etaje sau trebuie să fie o poveste într-un singur nivel.

41 din 8 749 proiecte ale casei selectate

Casă cu un singur nivel, cu acoperiș plat - avantaje și caracteristici de instalare

În laicii acoperiș plat este asociat cu moștenirea negativă a trecutului sovietic, atunci când clădirile administrative de acest tip au fost inestetice, aspect sumbru, iar etajele superioare ale clădirilor înalte au suferit de scurgere constantă. În ultimii 10-15 ani, producția de materiale de acoperiș a suferit schimbări semnificative, datorită cărora a fost posibilă crearea unor straturi de polimer durabile, durabile și fiabile ale unei noi generații. Din acest moment, case cu un acoperiș plat au început să câștige popularitate.

desen

casa cu un singur etaj, cu un acoperiș plat - o formă arhitecturală tradițională din orașele sudice de coastă, stațiuni și vile de lux în stil Art Nouveau, care are o climă blândă, fără o mulțime de precipitații. Partea principală a teritoriului Rusiei se află în zona de încărcare ridicată a zăpezii, astfel că această tehnologie de construcție a început să fie introdusă recent, când au apărut materiale moderne de acoperire cu caracteristici de performanță îmbunătățite. În ultimii zece ani, clădirile cu o singură etapă, cu acoperișuri plate, au fost testate de ierni ruși severe și au demonstrat următoarele avantaje față de analogii înclinate:

 1. Economisirea spațiului. Case One-etaje, cu acoperișuri plate, construite pe tehnologia cadru, prin utilizarea rațională a spațiului este un design compact, care poate fi plasat pe un șantier de construcții mică în oraș sau în suburbii. Această calitate este reală în condițiile creșterii constante a costului terenurilor pentru construcții.
 2. Economisirea materialelor. Un acoperiș plat nu are o pantă, prin urmare, pentru acoperirea acestui tip de material se utilizează mai puțin material de acoperire decât pentru construirea de analogi înclinate. În procesul de construcție se utilizează mai puțin lemnul pentru ramă, ceea ce reduce costurile. În plus, acoperișurile plate de dimensiuni mici pot fi montate cu mâinile lor, fără a cheltui bani pentru a angaja maeștrii profesioniști de acoperișuri.
 3. Posibilitatea extinderii zonei. O casă cu un singur nivel, cu acoperiș plat, poate deveni o opțiune de tranziție până în momentul în care există o nevoie și posibilități financiare pentru a construi un al doilea etaj. Această versatilitate va fi un avantaj suplimentar pentru familiile tinere, a căror compoziție se poate schimba în curând.
 4. Utilizarea extensivă a acoperișului. În cazul în care clădirea cu un etaj, dotate cu acoperiș plat operat pe acesta poate fi echipat cu spațiu suplimentar pentru a satisface o varietate de nevoi: de a dota locuri de joaca, zona de recreere cu grătar, piscină, peluze pauză, paturi sau paturi de flori. Pentru proprietarii de case care sunt preocupați de conservarea resurselor naturale, proiecte adecvate cu acoperișuri plate, pe care sunt instalate panourile solare pentru a oferi o energie „curată“.

Fiți atenți! Materiale pentru acoperisuri pe bază de carton și tratamente de suprafață bituminoase utilizate în trecut, a avut o viață de numai 5-8 ani, afectate de acțiunea razelor solare, de cracare cu picături de temperatură ascuțite. Dar acoperirile, create din fibră de sticlă și cauciuc sintetic cu rășini polimerice, vor proteja casa timp de 50 de ani. Pentru materiale pentru pardoseli de generație nouă nu are nevoie de un arzător de gaz, astfel încât acestea sunt potrivite pentru instalarea propriilor mâini.

Aparat acoperiș plat

Plătit numit acoperiș, care nu are nici o pantă, se sprijină pe toți cei patru zidari ai casei. Acest design este o acoperire cu mai multe straturi de materiale impermeabile în rulouri sau în vrac, așezate pe baza pregătită. Instalarea unui acoperiș plat cu mâinile proprii se realizează printr-o metodă de stratificare, turnare sau lipire în următoarea secvență:

Aparat acoperiș plat

 • Baza. Primul strat al unui acoperiș plat este o bază de plăci de beton, grinzi de lemn sau carton ondulat, care sunt special pregătite. Se aplică un grund pentru a reduce rugozitatea suprafeței și a crește adsorbția materialului.
 • Șapă. Șapătura dintr-un mortar de ciment-nisip servește ca strat de egalizare, cu care acoperișul este înclinat, creând o pantă în locurile unde vor fi instalate chiuvetele de admisie a apei.
 • Izolarea fonică. Acest strat de acoperiș din membrana difuză este o barieră în calea vaporilor de apă, care pătrunde din încăperea încălzită în grosimea acoperișului, ceea ce determină umezirea umezelii. Pentru a da rezistența membranei, este întărită cu fibră de sticlă.
 • Izolare termică. Pentru a proteja o casă cu un singur nivel de răcire și pierdere de căldură printr-un acoperiș plat, materialul termoizolant este montat pe acesta. Pentru a face acest lucru, izolație zasypnye (lut expandat), vată de sticlă, fibre de bazalt, zgură sau spumă de polistiren extrudat.
 • Hidroizolarea. Impermeabilizarea acoperișurilor plate plate moderne se realizează cu ajutorul materialelor din polimer sau în vrac. Acoperirile cu role sunt așezate în mai multe straturi pentru a preveni scurgerile în articulații. Materialele de turnare (ruberoid lichid, cauciuc lichid) permit impermeabilizarea acoperișurilor de configurație complexă, nu necesită preîncălzire atunci când se instalează.

Desfacerea acoperișului plat

Important! Calitatea instalării unui acoperiș plat al unei case cu un singur nivel depinde de condițiile meteorologice. Căștii și producătorii cu experiență recomandă acoperirea stratului de acoperire în condiții meteo uscate și calde, când temperatura depășește 5 grade. La temperaturi scăzute, stratul inferior de materiale bituminoase este încălzit mai mult, astfel încât instalarea durează mai mult timp, sporind consumul de gaze.

Tipuri de acoperișuri plate

Casele de o singură poveste cu un acoperiș plat se potrivesc organic în peisajul urban și nu arată mai rău decît o resedinta de tara. Geamurile abundente, utilizarea materialelor naturale în finisaj fac lumina structurii, plină de lumină și spațioasă, în ciuda dimensiunilor mici. În funcție de natura utilizării și de dezvoltatorii financiari, proiectele utilizează următoarele tipuri de acoperișuri plate:

 1. Tavan plat neexploatat. Acest tip de structură de acoperiș nu este proiectat pentru utilizare permanentă. Este proiectat fără sarcini suplimentare, rezistând astfel numai greutății lucrătorilor care se repară și întrețin. Pentru fundamentarea unei astfel de structuri, terasele sunt realizate din carton ondulat sau grinzi de lemn. Tăbila profilată este o opțiune mai ieftină, prin urmare este folosită mai des. Un acoperiș nefolosit este ușor de proiectat și instalat manual.

Structura unui acoperis plat neexploatat

 • Acoperiș plat acționat. Acest tip de acoperiș este proiectat și instalat pentru a utiliza suprafața ca un spațiu suplimentar pe care pot fi localizați oamenii. Merită o astfel de bucurie un ordin de mărime mai mare decât analogii neexploatate, inclusiv, datorită costului proiectului. Proiectați un acoperiș acoperiș ar trebui să fie un arhitect profesional, deoarece este nevoie de o sarcină serioasă. Pentru fundamentarea pardoselii, utilizați plăci de beton sau grinzi puternice din lemn. Dar posibilitatea de a folosi o bază din lemn depinde de încărcătură, deoarece sub o greutate mare poate fi deformată.

  Dispozitivul unui acoperiș plat exploatat

  Dispozitivul "verde" a menținut acoperișul

  Dispozitivul unui acoperiș exploatat cu plantații verzi

 • Inversiune acoperiș plat. Un acoperiș plat, ale cărui straturi sunt aranjate în ordine inversă, se numește inversiune. Pentru aranjament utilizați un material izolant termic în vrac, care este pus peste impermeabilizarea pentru a proteja acoperirea de lumina soarelui, deteriorarea mecanică și fisurarea la o temperatură negativă. Folosind această tehnologie, puteți salva folosind un material de acoperiș mai ieftin din generația trecută.

  Dispozitivul unui acoperiș plat de tip inversiune

  Important! Acoperișul plat pe perimetru este protejat cu un parapet, o barieră protectoare care menține masele de zăpadă și apa de ploaie de la descărcarea spontană. Pe acoperișurile folosite, parapetul servește ca un gard care împiedică căderea oamenilor, deci ar trebui să aibă o înălțime de cel puțin 1,2 m.

  Instrucțiuni video

  Casă modernă, cu acoperiș plat

  Construirea unei case cu cadru cu acoperiș plat

  În Rusia, structurile de cadru care au un acoperiș plat sunt construite rar. Dar interesul pentru ei a crescut recent. Astfel de clădiri arată elegant și rafinat.

  Proiectele locuințelor plate sunt realizate folosind tehnologii noi și materiale de înaltă calitate. Dificultățile de erecție se datorează doar complexității structurilor de cadru și alegerii metodei de acoperire a pereților. Instalarea unor astfel de structuri nu este deosebit de dificilă.

  Până în prezent au fost dezvoltate multe modalități de aranjament. Dintre acestea, puteți alege o opțiune care nu necesită costuri financiare mari și va face un astfel de proiect de locuințe cadru cu acoperiș plat ieftin.

  Etape de asamblare a unui acoperiș plat al unui cabana cadru

  Pentru dispozitivul calitativ al acoperișului direct este necesar să se prevadă montarea unui covor de acoperiș format din mai multe straturi. Acesta ar trebui să cuprindă plăci din beton armat purtător, laturi, materiale termoizolante, șapă de beton și hidroizolare.

  Sub o astfel de plăcuță complexă, este de obicei necesară o construcție fiabilă a pereților unei clădiri din cărămidă sau spumă de beton. Pentru un proiect de tip wireframe dintr-un copac, o întreprindere cu un plan plat arată la prima vedere necorespunzătoare. Dar există o cale de ieșire pentru un astfel de caz. Este necesar să se ofere o versiune simplificată de montare a vârfului, care este mult mai simplă.

  Ordinea lucrărilor efectuate, precum și etapele necesare, sunt determinate de numirea obiectului viitor.

  Pentru locuințele care vor fi încălzite, este necesar:

  • pe un cadru din lemn căptușit cu panouri de perete care să se așeze pe perimetrul Mauerlatului care se suprapune dintr-o rază de lemn. Uneori este folosit un canal metalic. Aceasta se face pentru a transfera în mod egal sarcina de pe acoperișul ridicat, precum și protecția împotriva vântului și zăpezii;
  • montați cadrul rampei;
  • completați cutia de lemn continuă;
  • acoperiți podeaua cu un strat de ruberoid care se suprapune cu 15-20 cm;
  • pe materialul de acoperiș pentru a pune încălzitorul. Cea mai obișnuită utilizare a lutului expandat. El adoarme pentru a asigura o ușoară pantă a acoperișului;
  • pe partea de sus a încălzitorului pentru a face o șapă de ciment. Ar trebui să fie de aproximativ 2 cm grosime, nu mai mult, astfel încât să nu greutate de încărcare pe pereți.
  • după uscarea șapei de ciment, aplicați un grund pentru al proteja de umiditate;
  • acoperiți placinta stratificată cu material de acoperiș, ale cărei alegere depinde de costurile de construcție planificate.

  Este posibilă efectuarea independentă a muncii și în ce caz?

  Instalarea independentă a unui acoperiș direct poate fi realizată cu respectarea tuturor etapelor necesare ale lucrărilor și a cerințelor tehnologice, calculelor corecte și alegerii tuturor încărcăturilor și materialelor. Toate etapele de instalare sunt simple în execuție și nu necesită abilități speciale.

  În unele lucrări, există o pauză pentru a usca straturile intermediare, ceea ce vă permite să efectuați alte lucrări de montaj în acest moment.

  O suprafață directă permite plasarea materialelor și a uneltelor direct pe site, ceea ce facilitează munca rapidă.

  Cu instalarea, mai ales cu o versiune ușoară a structurii din lemn, o persoană se poate ocupa dacă suprafața este mică. La dimensiunile semnificative ale zonei cu o lățime mai mare de 6 m este necesar să se utilizeze grinzi de lemn și plăci de dimensiuni impresionante, deci este mai bine să implicați mai mulți oameni în muncă.

  Caracteristicile dispozitivului se suprapun

  La instalarea se suprapun modele de top drepte, în conformitate cu toate regulile de instalare a plafoanelor, precum și să ia în considerare sarcina de tort strat format din izolare, hidroizolare, straturi barieră de umiditate și alte acoperiri oferite de tehnologie.

  Calcularea sarcinii trebuie efectuată în avans la etapa de proiectare. În plus față de suprapunerea principală. Ca bază, utilizați grinzi de lemn cu o secțiune transversală de 15x15 mm sau grinzi metalice I. Pentru a distribui încărcătura în mod corespunzător, acestea sunt așezate uniform la o distanță de 1 m în întreaga zonă.

  Instalarea de lambriuri pentru acoperișuri

  Acoperișul moale, utilizat pentru partea superioară a clădirii, necesită o versiune continuă a cutiei. Acesta este stabilit după cum urmează: pe tavane, jucând rolul de căpriori, fixați barele de fixare, pe care a fost introdusă o cutie continuă de plăci de tăiere de 2 mm grosime.

  Uneori utilizați opțiunea de platformă OSB. Acesta oferă o suprafață mai fină și este mai ușor să-l împachetați din scânduri. În plus, o astfel de placă are calități bune la apă și este rezistentă la putregai.

  Acoperiș pentru obiecte neîncălzite

  Cu o construcție directă a vârfului casei, o mare cantitate de lucru se face cu izolație. Fără această etapă, nu există nici o casă de apartamente de acest tip.

  În cazul unei versiuni neîncălzite a casei, izolația poate fi exclusă. Ordinea lucrărilor efectuate aici este următoarea:

  • grinzile de fundație sunt așezate sub o mică înclinație, deoarece pietrișul izolator care o furnizează nu va mai exista;
  • Se realizează o suprapunere solidă a plăcilor de bord cu grosimea de 2 cm;
  • materialul de acoperiș sau orice material de acoperire se întinde pe plăcile întărite;
  • dacă clădirea este nelocuită, de exemplu, o verandă sau un foișor, atunci este suficient un strat de suprapunere suprapusă peste ruberoid. Este fixat cu benzi metalice. În același timp, trebuie evitate obstrucțiile de drenaj.

  Izolarea acoperișului din interior

  Pentru a asigura o izolare termică sigură a capului direct al structurii locuinței, partea interioară este izolată suplimentar. Pentru a face acest lucru, fixați izolația din interior între grinzile pardoselilor și protejați-o cu o peliculă de barieră de vapori dinspre partea inferioară, pe partea superioară, izolația este acoperită cu o peliculă de impermeabilizare. Îmbinările filmelor sunt închise cu un material de etanșare.

  Acoperișuri împrăștiate

  Pentru un acoperiș moale format dintr-o structură multistrat, se folosește o prelucrare suplimentară prin pulverizare folosind materiale moderne și unelte speciale pe partea superioară a capacului rolei de protecție. Acest lucru vă permite să consolidați impermeabilizarea acoperișului.

  Următoarele materiale sunt utilizate pentru tehnologie:

  Acestea sunt denumite spume de tip spumă tare. Compoziția este preparată imediat înainte de pulverizare. Pentru a face acest lucru, folosiți un pistol pneumatic special. Atunci când se utilizează acoperiri prin pulverizare, se poate exclude hidroizolația convențională grea.

  Curățarea acoperișului de zăpadă

  La proiectarea și construirea unei locuințe scheletice cu un vârf drept, este necesar să se asigure zăpada de zăpadă în timpul iernii. În acest scop, un sistem de cablu care susține temperatura pozitivă a suprafeței este amplasat pe întreaga suprafață. Zăpada se topește și se scurge sub formă de apă. Proiectul prevede o panta mica a suprafetei si amenajarea jgheaburilor pentru a drena apa de precipitatii.

  Instalarea jgheabului de acoperiș

  Suprafața directă a acoperișului trebuie să aibă în mod necesar dispozitive pentru scurgerea apei. Pentru acest tip de structură se utilizează sistemul de drenaj intern. Aceasta înseamnă că conducta de scurgere trebuie localizată în interiorul locuinței.

  Structura acestui obiect constă din următoarele elemente:

  • Pâlnia din zona de captare situată pe suprafața acoperișului;
  • sub formă de conductă verticală, care trece prin întreaga structură;
  • Eliberați, servind la scurgerea apei în canalul de canalizare sau direct în șanțul de scurgere.

  Instalarea sistemului de drenaj se face de la etajul inferior în sus. Înainte de instalare, este necesar să se calculeze sistemul de drenaj, pentru a selecta diametrul corect al țevilor, în funcție de abundența precipitațiilor și de prezența canalizării.

  • marcarea locului de ridicare și a punctelor sale de ieșire la bazinele de captare;
  • găuri de găurire în beton pentru ieșirea țevilor și locurile de fixare a acestora;
  • instalarea de fitinguri de țevi;
  • instalarea unei conducte de ramificație finală;
  • fixarea țevilor de scurgere a apei;
  • asamblarea elementelor de legătură cu o pâlnie.
  • etanșarea tuturor conexiunilor elementelor structurale.

  În timpul instalării, canalele se adâncează, iar pantele adânciturilor sunt ascunse sub stratul de acoperire. Canalele sunt fixate la suprafață cu flanșe speciale și acoperite, de asemenea, cu o grătare.

  Punerea ondulinei pe acoperiș

  Pentru capacul superior al acoperișului direct al casei, puteți utiliza ondulin. Acestea sunt foi cu bază de bitum-celuloză. Este un material excelent de impermeabilizare a acoperișurilor. Aceste foi au forma de valuri de culori diferite. Ele sunt moi și destul de ușoare. Instalarea acestui material este recomandabilă în cazul unei pante cu o suprafață dreaptă de 10 grade. Este mai bine să aveți o cutie continuă.

  Când o puneți, trebuie să respectați regulile obligatorii:

  • Foile trebuie plasate în mod unison pentru a evita coincidența articulațiilor;
  • așezarea trebuie să înceapă cu marginea opusă direcției vântului;
  • pune suprapunerea materialului. Valoarea sa depinde de unghiul de panta, cu cat este mai mica, cu atat trebuie sa se suprapuna mai mult;
  • lucrările de așezare trebuie efectuate la temperaturi cuprinse între -5 ° C și + 30 ° C, pentru a evita deformarea foilor;
  • fixarea se face prin șuruburi cu auto-filetare. Pentru a fixa fiecare foaie folosiți cel puțin 20 de șuruburi;
  • Marginile foilor care intră în contact cu capetele pereților sunt acoperite cu plăci speciale, numite endova, și le sigilează.

  Principalele diferențe între case și proiectele lor

  Structurile cu un cap drept sunt proiectate în funcție de scopul acoperișului, care este împărțit în:

  • operat;
  • neexploatate;
  • inversiune;
  • de obicei.

  Varianta cea mai complexă este tipul exploatat. În acest caz, trebuie asigurată o etanșeitate specială în combinație cu fiabilitatea structurii superioare directe. Pentru aceasta, ar trebui să se utilizeze nu numai un subsol rigid, ci și un material termoizolant având o caracteristică de înaltă rezistență în timpul comprimării. Permiteți utilizarea încălzitoarelor moi, dar pe partea superioară a acestora trebuie să aplicați șapa. Acest lucru va asigura rezistența și durabilitatea structurii.

  În versiunea neexploatată, nu este necesară duritatea stratului de izolație. Puteți să vă aflați într-un astfel de loc, însă trebuie să vă deplasați doar pe o scară specială care distribuie încărcătura din greutatea persoanei.

  Un design tipic este o construcție simplă constând dintr-un număr mic de straturi:

  • motive;
  • Izolarea stratului (membrana) de la umiditatea din interiorul camerei. Acesta este cel mai adesea un film bitumen-polimer;
  • izolație, de exemplu, polistiren expandat;
  • ciment de ciment;
  • covor hidroizolant pe bază de bitum.

  Tipul de acoperire inversă diferă de locația izolației. Este plasat sub un strat de impermeabilizare pentru a proteja împotriva diferitelor efecte: daune mecanice, raze ultraviolete, schimbări de temperatură. Ca material de izolare, se folosesc izolații termice cu higroscopicitate scăzută și rezistență mare la compresiune.

  Avantajele vilelor cu acoperiș plat

  Structura unui acoperiș drept, indiferent dacă este conac țară sau casa cadru privat în oraș, are multe calități pozitive, chiar dacă nu intenționați să utilizați partea de sus pentru orice scop.

  Acestea includ:

  • Varianta ușoară a construcției acoperișului, care nu necesită instalarea unui sistem complex de raft, care salvează materialele de construcție;
  • viteza și ușurința de instalare;
  • utilizarea tehnologiei care facilitează rezolvarea problemei eliminării apei;
  • economisind suprafața utilizabilă a parcelei folosind platforma de sus ca un loc de odihnă cu un rezervor și gazon, echipat cu o seră sau în alte scopuri.
  • un mic mansard plat poate fi folosit ca strat termic, împiedicând încălzirea tavanului și a pereților locuinței în căldură.

  Fiți atenți

  După studierea caracteristicilor construcției de cadru a unei locuințe având un vârf drept, în timpul construcției este necesar să se acorde atenție următoarelor puncte:

  • proiectarea locuinței trebuie să prevadă desemnarea vârfului: rezistența bazei trebuie calculată în funcție de sarcina pe care o va avea în timpul funcționării;
  • la instalarea acoperișului, acesta trebuie izolat (pentru locuințe cu reședință permanentă), impermeabilizabil cu aburi, protecție împotriva zăpezii și eliminarea apei.

  Dacă aceste cerințe sunt îndeplinite pentru a ridica un acoperiș de tip direct, structura va servi mult timp și va arăta atractivă și modernă.