Profile profilate galvanizate - caracteristici, dimensiuni, utilizare pentru gard si acoperisuri

Izolare termică

În construcții private, se practică în mod activ garduri și acoperișuri din tablă profilată. Luați în considerare caracteristicile plăcii ondulate galvanizate, ca una dintre soiurile acestui material.

În ciuda aspectului și a utilizării omniprezente a plăcii ondulate, galvanizarea nu și-a pierdut popularitatea. Acest lucru se datorează faptului că, la un cost redus, scopul său de utilizare nu este limitat și, în practică, mult mai amplu decât culoarea analogului.

Sfera de aplicare a plăcilor ondulate galvanizate

Folosirea plăcilor profilate galvanizate este recomandabilă în cazurile în care este necesar:

 • construcția unui cofraj nedemontabil la turnarea fundațiilor. Folosirea cartonului ondulat face munca mai puțin consumatoare de timp;
 • construcția de garduri - de la temporar la permanent. Gardul din carton ondulat este adesea instalat în jurul șantierelor de construcții sau pentru a proteja locul în timpul construcției. Cu toate acestea, placa ondulată de înaltă calitate este destul de adecvată pentru a construi un gard permanent, decorându-l cu elemente suplimentare. La urma urmei, durata de viață estimată este de 15-20 de ani (în funcție de calitatea stratului de acoperire).
 • ridicarea structurilor temporare și a anexelor. De exemplu, construcția de chioșcuri, garaje, copertine din tablă ondulată galvanizată;
 • pentru finisarea pereților (externă și internă);
 • dacă este necesar, să acopere acoperișul unei spații industriale cu o suprafață mare;
 • pentru formarea sau înlocuirea plăcilor în construcția de construcții cadru-monolitice.

Tipuri de tablă ondulată galvanizată

Zid (galvanizat ondulat pentru gard, gard)

Pentru așezarea (decorarea) suprafețelor verticale se folosește o foaie cu o înălțime a valurilor de 8 până la 21 mm. Această dimensiune, datorită faptului că există încă zonă mai utilă a foii, iar rigiditatea ansamblului vertical pe cadru nu este un parametru determinant în unda de profilare scăzută.

Acoperișuri (acoperiș ondulat galvanizat)

Este potrivit pentru utilizare pe suprafețe orizontale și înclinate. Pentru un acoperiș este adecvată o foaie cu o înălțime a valurilor de 20 mm. În practică, cu cât este mai mare unghiul pantei acoperișului, cu atât poate fi aplicată înălțimea valurilor mai mică. In schimb, ajustat profilat cu o înălțime a valurilor de 45 mm pe un acoperiș plat și cu cantitatea de precipitații în regiune, grosimea stratului de zăpadă, o configurație de acoperiș - cu o înălțime a valurilor de 75 mm.

Placi profilate galvanizate

Pentru formarea pardoselilor, este rezonabil să se folosească numai o placă profilate zincată, aici parametrul determinant este rigiditatea și capacitatea de rulare a foii, și nu proprietățile estetice sau rezistența la coroziune. În aceste scopuri, este preferabil să se folosească o foaie ondulată cu o înălțime a valurilor de 75 mm.

Indiferent de scopul, foaia profilată este făcută în conformitate cu reglementările cuprinse în IEC 24045-94 „din carton ondulat galvanizat“ echipamente speciale. Ca urmare a trecerii foii galvanizate prin arbori, se formează valuri - profile (rigidizări), care informează foaia fină ondulată a proprietăților sale.

Dimensiuni de carton ondulat galvanizat

Grosimea plăcii ondulată galvanizată și galvanizarea

Placa ondulată galvanizată are doi parametri definitori:

Grosimea foii de tablă ondulată

În piață există o foaie ondulată cu o grosime de 0,3 până la 1,7 mm. Cea mai solicitată este grosimea plăcii ondulate de 0,45-0,7 mm.

Grosimea stratului de zinc

Acest indicator afectează în mod direct proprietățile anticorozive ale materialului. GOST specifică faptul că grosimea acoperirii galvanizate trebuie să fie de 275 g / m2. Durata de viață estimată a unei astfel de foi profilate este de 15-20 de ani. Reducerea grosimii stratului de acoperire implică o reducere a prețului, dar și o reducere a duratei de viață.

De asemenea, observăm că zincul este un material volatil și în cele din urmă dispare din substratul de oțel. În plus, deteriorarea integrității stratului (deteriorarea mecanică) contribuie, de asemenea, la dezvoltarea rapidă a coroziunii.

Oțelul de oțel galvanizat nu determină doar durata de viață a foii profilate, ci și aspectul acesteia.

Există trei tipuri de suprafețe de zincare în funcție de modelul de cristalizare:

Cu un model normal de cristalizare, aspectul foii va fi acoperit cu "stele", "fulgi de zăpadă" etc. Alegerea "desenului" depinde de preferințele cumpărătorului.

Tablă ondulată galvanizată - foi

Lățimea plăcii ondulate galvanizate

Având în vedere faptul că foaia este profilată dintr-o țaglă, lățimea plăcii ondulate este determinată de înălțimea valului - cu cât este mai mare valul, cu cât este mai îngust frunza. Această proprietate trebuie luată în considerare la efectuarea calculului plăcii ondulate. În plus, ar trebui să se țină seama de faptul că diferiții producători dispun de echipamente diferite de formare a rolelor. Ie configurație de undă (unghi de înclinare în raport cu planul plăcii) și astfel lățimea de lucru a foii va diferi. Astfel, la aceeași înălțime a valurilor, lățimea poate fi diferită cu 5-15 mm.

Lungimea plăcii ondulate galvanizate

Lungimea poate fi oricare și este determinată de nevoile clientului. Din punct de vedere al confortului transportului și al instalării, lungimea maximă a unei plăci ondulate din carton galvanizat la majoritatea producătorilor este de 12 000 mm. Lungimea minimă a plăcii ondulate este de 200 mm. În acest caz, dimensiunile foii profilate sunt de 50 mm discrete. Ie Echipamentul permite tăierea unei foi în mărime de 50 mm.

Timp și tablă ondulată galvanizată

Când instalați o placă ondulată fără o acoperire polimerică (strat decorativ de finisare), trebuie să fiți pregătit ca aspectul suprafeței căptușite să se schimbe în timp. Având în vedere volatilitatea zincului, suprafața foii își va pierde luciul și va dobândi o nuanță murdară de gri. În locurile în care stratul de zinc este ușor mai subțire sau există deteriorări mecanice, rugina va apărea pe foaie.

Grosimea stratului de zinc influențează numai rata de schimbare, dar nu este capabilă să le împiedice.

Costul plăcii ondulate galvanizate

Prețul depinde de parametrii cum ar fi grosimea foii, grosimea stratului de zinc, înălțimea valurilor (lățimea de lucru) și diferă în funcție de producător.

Pentru comparație, prețul plăcilor ondulate galvanizate ale mai multor producători este dat în tabel.

Laminări profilate: dimensiuni și tipuri de foi

Tăvile profilate reprezintă un material popular de acoperiș, care este o placă de oțel zincat și ondulat, cu o acoperire specială de polimer pe partea de sus.

În funcție de dimensiune, greutate și producător, tipurile de acoperire și alți parametri pot varia, ceea ce determină în final alegerea plăcii ondulate.

Datorită varietății mari de produse de pe piață, cumpărătorii se întreabă: ce fel de carton ondulat este necesar pentru acoperișuri? Este placa ondulată potrivită pentru placarea casei? Care sunt dimensiunile și etichetele în principiu? Vom răspunde la întrebări și le vom oferi cititorului informații care vor fi benefice pentru el.

Marcarea și tipurile de carton ondulat

Este destul de ușor să aflați principalele caracteristici ale acestui material de construcție. Este necesar să se ia în considerare inscripțiile de pe fiecare foaie - ele sunt aceleași pentru toți producătorii și sunt standardizate la standardul național GOST 24045-94.

Conform acestei GOST, este obișnuit să se facă distincție între astfel de tipuri de carton ondulat:

 • Acoperișuri. De obicei, pentru astfel de foi, se utilizează marcajul "H". Înălțimea ondulei este de 35-44 mm. Tabelele profilate pot fi utilizate atât pentru instalarea unui nou acoperiș, cât și pentru efectuarea unor reparații amănunțite ale celei vechi. Datorită rigidității și rezistenței lor, foile profilate marcate cu "H" pot rezista la sarcini grele
 • Perete. Înălțimea ondulei, ca în cazul precedent, este de 35-44 mm. Placile profilate pe perete sunt marcate cu litera "C". Materialul a fost utilizat pe scară largă - este folosit pentru lucrări de perete și pentru crearea de diverse structuri (garaje, hangare) și pentru ridicarea gardurilor și a altor bariere. Șpatele profilate "C" se caracterizează prin rezistență și rezistență ridicate la amortizare
 • Tip mixt. Pentru aceste foi se utilizează marcajul "NS". După aceasta, este posibil să se determine scopul funcțional al acestor foi profilate. Ele pot fi utilizate atât pentru acoperiș, cât și pentru lucrări de finisare. Cu toate acestea, pentru lucrările de finisare și de fațadă este necesar să se aleagă numai foile marcate cu "C"

Important: în ciuda diferitelor tipuri de marcare, este permisă utilizarea foilor profilate care nu au un scop specific.

De exemplu, foile profilate "C" pot fi utilizate în lucrările de acoperiș, totuși este necesar să se facă un acoperiș cu o pantă mare, iar lemnul sub tablă ondulată trebuie să fie foarte dens, dacă nu solid. Același lucru este valabil și pentru foile de acoperiș - acestea pot fi folosite pentru a instala garduri, dar este necesar să montați bare transversale suplimentare.

Pentru a evita astfel de complicații tehnologice ale procesului de construcție, se recomandă utilizarea foilor numai în scopul prevăzut.

Domeniul de aplicare a cartonului ondulat

Deseori diferite tipuri de carton ondulat au caracteristici similare, datorită a ceea ce trebuie să alegeți materialul numai pentru costul și aspectul foilor.

Am examinat cele mai populare clase de carton ondulat și am compilat o tabelă adecvată pentru ca cititorul să fie ghidat în scopul funcțional al fiecărui brand:

Dimensiunile foii ondulate pentru acoperiș și gard. GOST. Greutate. marcare

Cuprins:

În timp ce pregăteam o serie de articole dedicate materialelor de construcție moderne, nu am putut trece cu vederea tabla ondulată ca un perete super-popular sau cu tablă de acoperiș. În ciuda simplității înșelătoare, în ceea ce privește caracteristicile și caracteristicile foii profilate, multe întrebări apar chiar și în rândul celor care lucrează cu ea profesionist. Să ajungem în sfârșit să cunoaștem creierul inginerului englez Henry Palmer, care este creditat cu inventarea foii profilate în 1820 îndepărtat.

Specii. Din ce constă și unde se utilizează

Placa profilată este fabricată din oțel laminat cu o înălțime diferită, grosime, lățime și lungime a foii. Profilarea bazei de oțel asigură rigiditatea profilată fără a mări greutatea și tratamentul galvanic - aspectul atractiv și protecția împotriva coroziunii.

Structura. Află ce este înăuntru

Zincat

Densitatea de aplicare este de 275 g / m2. Grosime de la 90 microni conform DIN EN 10143. Garanția pentru galvanizare este de 5 ani. Durata de viață a serviciului este de până la 20 de ani.

Acoperire cu zinc din aluminiu

Rezistența la coroziune este de două ori mai mare decât cea a stratului standard de zinc. Garanția pentru aceasta este de 10 ani. Durata de viață estimată este de până la 30 de ani.

Acoperiri de polimeri

Garanție 10 la 20 de ani. Durata de viață precizată a producătorului atinge 50 de ani

Structura eșantionului:

Marcarea. Învățați să citiți corect simbolurile

Desemnarea plăcii ondulate (de exemplu, C25-0,60-700-11000) conține toate informațiile privind caracteristicile sale principale.

Scrisoarea indică domeniul de aplicare:

H - foaie de acoperiș.

C - perete pentru pereți și garduri.

НС - material cu pereți rulanți de aplicație universală.

Cifra este înălțimea profilului în milimetri.

Următoarea este grosimea metalului folosit pentru ștampilarea foii, în mm. GOST 24045-2010 pentru acest produs este o oțel subțire galvanizat GOST 14918.

Al treilea înseamnă lățimea de montare a plăcii profilate, mm.

În plus, lungimea maximă a foii poate fi specificată, mm

Exemple de decodificare

C - foaie profilate de perete cu o înălțime trapezoidală de 21 mm, o lățime de lucru de 1000 mm și o grosime de metal a țaglei inițiale din oțel galvanizat laminat de 0,7 mm

Exemplul 2: C 21-0,55-750-12000

C - pentru garduri de perete cu înălțimea trapezului de 21 mm, din metal 0,55 mm, cu dimensiuni: 750 x 12000 mm

Astăzi, este încă posibilă respectarea marcajelor conform GOST anterioare (pentru mai multe detalii despre documentele de reglementare de mai jos). În standardul învechit, plăcile acoperite conțin indicații suplimentare:

aluminiu zinc (AC);

aluminizat și aluminosiliciu (A și AA);

zinc electrolitic (EOTSP).

cerere

Foaia profilată este utilizată pentru:

Montarea pardoselilor (inclusiv a plăcilor din oțel);

Montarea gardurilor de perete.

Tabel. Domeniul de aplicare al unor tipuri comune

Actualul GOST

Documentul normativ actual pentru profilele din oțel este GOST 24045. În timp, standardele sunt modificate și există următoarele versiuni comune ale acestui document:

GOST 24045-86, starea: înlocuit;

GOST 24045-94, stare: înlocuit;

GOST 24045-2010, stare: activă.

Potrivit materialelor din tabla initiala, profilele de otel conform GOST 24045-2010 au o categorie: otel galvanizat subtire in conformitate cu GOST 14918.

Conform versiunii anterioare a GOST, tabla galvanizată conținea următorul număr de subcategorii:

foi din oțel zincat în conformitate cu GOST 14918;

foi de metal laminat cu o acoperire cu zinc de aluminiu (denumită AC) conform TU 14-11-247-88;

foile de aluminiu laminate și laminate cu o acoperire din alumină-siliciu (denumită A și AK) în conformitate cu TU 14-11-236-88;

foi de metal laminat cu acoperire zinc electrolitică (denumire EOTSP) conform TU 14-1-4695-89.

Pentru a vedea versiunea completă a standardului curent, faceți clic aici >>>

Dimensiunile de bază ale profilului metalic

Pentru acoperișuri

În cazul acoperișului, înălțimea valurilor este de 2 sau mai multe cm. În plus, profilul poate avea o formă complexă, ceea ce asigură o rigiditate suplimentară a produsului.

Conform statisticilor privind vânzările de hipermarketuri pentru clădiri, alegerea consumatorului este C 44 și H57 750. Aceasta din urmă a fost luată ca bază în GOST 24045-94 atunci când se calculează capacitatea portantă a acoperișului.

Lungimea foilor poate fi oricare. Într-un grad de material pentru acoperișuri lățimea N57 de 75 cm H60 - 84,5 cm, N75. - 85 cm și Y lagăr acoperișuri foaie înălțime onduleu este de 3,5 - 4,4 cm. Grosimea produsului "H" este de 0,6-0,9 mm.

Pentru gard

După cum se poate observa din tabelul de mai sus, aproape fiecare tip este potrivit pentru instalarea de garduri, iar considerația cheie este de obicei considerațiile economice ale proprietarului.

Tipul de gard are o înălțime mică și grosime. Foaia C10 în lățime este de 90 - 100 cm, C18, C21 și C44 - 100 cm. Foliile de finisare a pereților sunt de 1,3 cm lățime. Apoi, înălțimea de ondulare a fiecărei specii ulterioare va crește cu 3,25 ± 0,25 mm. Clasa "C" este cea mai ușoară și mai subțire - 0,5 - 0,7 mm.

Toate gardele bune ale foilor profilate, minus una, dar semnificative - suprafața continuă a foii funcționează ca o pânză mare. Prin urmare, cerințele crescute și conform cheltuieli pentru stâlpi-piloni. Despre instalarea gardurilor am vorbit aici >>>

Cât de mult cântărește?

Tipul de foaie afectează puternic greutatea sa. Odată cu creșterea "valului" profilului și a grosimii plăcii, masa crește. Greutatea este principalul avantaj al acestui produs. În medie, 1 m2 are o greutate de 7 - 11 kg. Dacă această zonă este acoperită cu plăci, atunci va fi nevoie de 43 kg. Greutatea 1 m2 a foii de marcaj "C" este de 5,5 - 7,5 kg.

Există mese speciale, în care, în funcție de marcă, grosimea și lățimea foii, se arată masa In. m.. sau 1 m2 de material. Pentru a calcula greutatea pardoselii, puteți utiliza, de asemenea, unul dintre calculatoare pentru a calcula masa, care poate fi găsită cu ușurință pe Internet.

Acoperișuri ondulate: dimensiunea și prețul foilor, caracteristici de diferite tipuri

În construcțiile moderne, se utilizează un număr mare de materiale de acoperire diferite, iar tabla ondulată este una dintre cele mai populare dintre ele. Există două caracteristici principale atunci când alegeți un material, cum ar fi acoperișurile ondulat: dimensiunea foii și prețul. Fiecare dintre tipurile de produse pentru construcții are propriile caracteristici, care ar trebui luate în considerare la cumpărare și instalare, iar prețul pe foaie depinde de o serie de factori.

Tăvile profilate - un material popular pentru amenajarea acoperișului

Ce este profnastil și care este caracteristica acestuia

Tăvile profilate sunt o foaie metalică profilate, care este utilizată pe scară largă în multe domenii de construcție. Pentru aranjarea acoperișului, se folosește doar o parte din întreaga varietate de variante ale acestui material. În plus față de un număr mare de tipuri de acoperișuri ondulate, se disting și foile purtătoare, care sunt folosite pentru a crea suprapuneri între podele și pereți, care servesc la finisarea pereților exteriori.

Diferențele principale dintre diferitele tipuri de folii profilate pentru acoperisuri sunt dimensiunea foii, înălțimea onduleului și tipul de acoperire polimerică. Printre avantajele cartonului ondulat sunt următoarele:

 • ușurință și compactitate - materialul este ușor de depozitat și transportat simplu;
 • Placa profilată este capabilă să reziste la o sarcină mare datorită formei ondulate, astfel încât poate fi utilizată cu succes pentru acoperișuri cu un unghi diferit de pantă;

Laminările profilate pot fi utilizate atât pentru renovarea vechilor acoperiri ale clădirilor, cât și pentru construcția de noi structuri

 • cantitatea minimă de deșeuri la tăiere - carton ondulat este tăiat exact în dimensiune, ceea ce economisește bani;
 • Simplitatea instalării - acoperișul cu acest material este echipat nu numai cu o cantitate mică de efort, dar și într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Cea mai optimă din punct de vedere al raportului dintre cost și calitate este acoperișul ondulat galvanizat, prețul pentru care este mult mai mic decât pentru foile acoperite cu fluorură de polivinil. În același timp, acesta oferă un nivel ridicat de rezistență și fiabilitate.

Ce trebuie să fii atenți atunci când alegi un material

Există un număr de parametri pe care trebuie să îi acordați atenție atunci când achiziționați acoperișuri ondulate. Care este mai bine alegerea opțiunii - depinde în mare măsură de capacitățile dvs. financiare, precum și de tipul planificat de acoperișuri. În orice caz, în primul rând, merită analizat calitatea materialului sursă. Pe foi nu ar trebui să existe danturi, zgârieturi și alte deteriorări vizibile. Foile de calitate slabă pot fi văzute în pachet.

Un parametru foarte important este și capacitatea de rulare a foii. Rețineți că acoperișul plat sau cu fronton vor fi expuse la sarcini grele, mai ales în timpul iernii, astfel încât foile ondulate pentru acoperiș, ai de gând să cumpere care trebuie să fie grosime și plisat suficient de mare înălțime trebuie să fie de cel puțin 8 mm.

Foile profilate de astăzi sunt utilizate în construcții private, civile și industriale

De asemenea, este necesar să se țină cont de dimensiunile foii de carton ondulat și de prețurile pentru acestea. Dimensiunea este determinată de parametrii acoperișului dvs., iar prețul depinde de tipul de acoperire, de producător și de alte caracteristici.

Sfaturi utile! Dacă nu înțelegeți caracteristicile unui anumit tip de material, puteți solicita producătorului informații detaliate despre caracteristicile acestuia.

Tipuri și dimensiuni de folii ondulate

Pentru a înțelege ce fel de carton ondulat este mai bun pentru un anumit tip de acoperiș, este necesar să navigați în principalele clase ale materialului. Toate foile au un anumit marcaj:

 • C - tablă ondulată, care este folosită în mod obișnuit pentru finisarea pereților, dar poate fi utilizată și pentru lucrările de acoperiș. Are caracteristici medii de grosime și înălțime a onduleului. Nu este proiectat pentru sarcini grele, astfel încât acoperișurile pot fi utilizate numai în cazul în care nu există riscul precipitării unor cantități mari de precipitații;

Pardoseala profilata pictata este o foaie cu un strat protector colorat si decorativ

 • H - foile cu o capacitate mare de încărcare, sunt cele mai potrivite pentru acoperișuri. Caracterizată de grosimea și înălțimea maximă a onduleului, poate rezista la sarcini grele. Unele modele sunt echipate special cu caneluri suplimentare pentru a asigura o rezistență maximă;
 • НС - marca universală a materialului, poate fi utilizată atât pentru finisarea pereților, cât și pentru acoperișuri. Prețul unei foi de acoperiș ondulat nu este mult mai mare decât cel al altor variante, iar caracteristicile distinctive sunt rezistența medie și înălțimea mică a ondulațiilor.

Acoperișuri ondulatate galvanizate: dimensiuni și prețuri

Dacă vă uitați în detaliu la dimensiunile foii de acoperire profilate a acoperișului și la caracteristicile diferitelor grade, trebuie notat că opțiunile considerate mai jos sunt recomandate pentru acoperișuri.

C10 - se caracterizează printr-o ondulație trapezoidală, este utilizată pentru aranjarea unui acoperiș cu un unghi de înclinare suficient de mare. Cel mai adesea folosit pentru clădirile menajere și prefabricate. Înălțimea profilului este de 10 mm, iar dimensiunile foii ondulate pentru acest tip de acoperiș sunt de la 0,5 la 12 m lungime și 1,15 m în lățime. Lățimea de lucru a foii este de 1,1 m.

Tipul valurilor și dimensiunile plăcii ondulate S-10

C20 și C21 sunt foi nervurate care sunt acoperite cu diferite tipuri de polimeri pentru a le proteja de efectele negative. Comparativ cu versiunea anterioară se caracterizează prin indicatori de rezistență mai mare, dar poate fi de asemenea utilizat pe acoperișuri cu un unghi mare de panta. Pasul recomandat al cutiei pentru acest tip de foi este de 80 cm. Dimensiunile foilor de acoperiș de acest tip variază de la 0,5 la 12 m lungime și 1,05 m în lățime, iar lățimea de lucru a foii este de 1 m.

HС35 - foi cu acoperire polimerică și suprafață suplimentară cu nervuri. Caracterizat prin rate mai mari de rezistență și etanșeitate, astereală pas utilizate până la 1,5 m foi de acoperiș Unghi recomandat atunci când se utilizează acest tip. - 15 grade. Acest tip de acoperiș ondulat galvanizat este, de asemenea, de la 0,5 la 12 m în lungime, lățimea totală a foii este de 1,06 m, lățimea de lucru este de 1 m.

HС44 - de asemenea, furnizat cu nervuri suplimentare de rigiditate și este folosit ca un acoperiș care acoperă la unghiuri de înclinare de la 15 grade. Poate fi folosit cu o treaptă de 3 metri, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru aranjarea acoperișurilor clădirilor mari. Lungimea plăcii este de 0,5 până la 12 m, cu o lățime totală de 1,07 m. Lățimea de lucru este de 1 m.

Tipul valurilor și dimensiunilor plăcii ondulate НС-44

H57 - tablă ondulată cu caracteristici de rezistență ridicate, care dă prezența unor jgheaburi suplimentare. Caracterizat printr-un profil de înălțime mare este utilizat pe acoperișuri cu un pas de 3 m lăzi. Dacă trebuie să cumpărați galvanizat, pentru clădiri, acoperișuri industriale sau acoperișuri cu încărcare mare, atunci aceasta este opțiunea dumneavoastră. Lungimea plăcii poate fi de până la 14 m, iar lățimea totală - 0,8 m, cu o lățime de lucru de 0,75 m.

H60 - un profil cu caracteristici de performanță aproape identic cu versiunea anterioară, dar cu o grosime mai mare. De asemenea, dimensiunea a crescut diferite onduleuri pot fi utilizate pentru amenajarea acoperișurilor plane cu un pas Batten de 3 m lungime maximă maximă foaie. - 14,5 m, lățimea totală - 0,9 metri, de lucru - 0,84 m.

H75 - una dintre cele mai durabile și mai fiabile opțiuni pentru acoperișuri cu o înălțime maximă a profilului.. Poate fi folosit pe scândurile acoperișului în trepte de 4,5 m la un preț relativ mare de dimensiuni de foi de acoperiș ondulate de acest tip se completează până la 14,5 metri în lungime, iar lățimea totală foaie utilizabilă - 0,8 și 0,75 m, respectiv.

Tipul valurilor și dimensiunile foii gofrate H-75

H114 - versiunea cea mai durabilă și rezistența la încărcare a foliei de acoperiș. Are nervuri de rigidizare suplimentare, înălțimea foii este de 114 mm, lungime - 13 m, lățimea totală - 0.64 m lățime de lucru. - 0,6 m Pret acoperișuri din tablă ondulată de acest tip corespunde caracteristicilor sale operaționale, care se află pe un nivel suficient de ridicat.

Sfaturi utile! Atunci când alegeți una dintre opțiunile de mai sus pentru acoperiș, merită acordată atenție aceleiași caracteristici ca greutatea unui metru pătrat de material. În funcție de acest parametru, este necesar să se calculeze structura acoperișului și a acoperișului.

Dacă intenționați să cumpărați acoperișuri ondulate, prețul pe coală depinde în mare măsură de tipul și grosimea stratului de polimer, precum și de grosimea plăcii în sine. Un exemplu de prețuri pe metru pătrat de material poate servi ca tabelul următor:

Așa cum se poate observa din tabel, prețul pe foaie de carton ondulat este în mod direct proporțional cu grosimea stratului de acoperire.

Pentru aranjarea acoperișului, puteți utiliza câteva variante ale foii profilate de perete. De exemplu, conform GOST, caracteristicile tehnice ale plăcii ondulate S-8 permit aplicarea sa la acoperișul cu un unghi mare de înclinare. Desigur, nu este foarte puternică și poate fi utilizată numai în prezența unei cutii continue, dar există cel puțin un motiv bun pentru a cumpăra acoperișuri ondulate - prețul pe metru pătrat de acest tip. În unele cazuri, utilizarea unei versiuni ieftine a materialului este justificată, deși nu ar trebui abuzată.

Avantajele diferitelor tipuri de carton ondulat

Clasificați acest material prin mai mulți parametri. În primul rând, domeniul de aplicare al aplicației este și, în al doilea rând, tipul de înveliș de protecție. Primul parametru distinge perete care poartă acoperișuri și tablă ondulată, dar ca de acum vorbim despre ce sa alegi pentru astereala, ia în considerare în detaliu tipurile de acoperire este această varietate de materiale.

Mașină de laminat pe linia de producție a foii ondulate

Galvanizarea este cel mai simplu și mai ieftin tip de protecție împotriva coroziunii. Se obține prin imersarea materialului în zinc topit, iar grosimea stratului este de la 25 la 30 de milioane. Această folie profilată este utilizată pentru lucrările de acoperiș și restaurare și nu este caracterizată de caracteristici de înaltă performanță. Principalul avantaj este un preț scăzut. Întrebarea de unde să cumpărați un carton ondulat pentru un acoperiș nu va fi dificil, acest tip de acoperire se vinde în orice magazin de construcții specializat.

Alumozinc este un strat mai fiabil care protejează bine acoperișul de efectele dăunătoare ale mediilor chimice agresive, datorită prezenței aluminiului în compoziție. Foi cu astfel de acoperire sunt perfecte pentru acoperișuri în apropierea unei autostrăzi sau într-o zonă industrială unde există un procent mare de substanțe corozive în aer. Potrivit fotografiei unui acoperiș realizat din acest tip de carton ondulat, este evident că acest material nu este deosebit de diferit în ceea ce privește designul.

Plastisol este un polimer organic, a cărui acoperire poate avea o grosime de până la 200 mil. Acest lucru permite ca foliile profilate cu un strat de polimer să reziste stresului mecanic fără a afecta mult integritatea plăcii și aspectul acesteia. În plus, avantajele unei astfel de acoperiri includ un nivel ridicat de rezistență la influențele naturale și chimice negative. Slăbiciunea plastisolului este acțiunea directă a razelor soarelui, de la care își pierde culoarea, precum și modificările ascuțite ale temperaturii.

Foi profilate nu necesită pictura periodică, deoarece placa ondulată nu se teme de lumina soarelui

Poliester - cea mai comună versiune a stratului de acoperire, cu performanțe bune și aspect atractiv.

Pural - o acoperire din poliuretan, care a apărut recent pe piață. Se caracterizează prin rezistența la diferite influențe negative și o varietate de opțiuni de design.

Polidifluorida este cea mai rezistentă la coroziune versiune a unui strat profilate. Dispune de o paletă bogată de culori care nu se estompează cu timpul. Pentru dezavantaje se poate atribui un cost destul de ridicat.

Sfaturi utile! Indiferent de versiunea de acoperire pe care o alegeți, merită îmbunătățită protecția foii cu un strat subțire de lac și vopsea. Utilizarea materialelor speciale de vopsea și lac și actualizarea lor regulată va reduce probabilitatea de coroziune la aproape zero.

Exemplu de suprapunere la instalarea foii ondulate

Tipuri și caracteristici ale elementelor suplimentare pentru acoperișuri din carton ondulat

Elementele suplimentare sunt folosite la decorarea elementelor de acoperiș din tabla ondulată. Astfel de elemente servesc la protejarea articulațiilor de intrarea apei, precum și la aspectul complet al acoperișului. Cele mai comune variante de elemente suplimentare sunt:

 • cortina de protectie - protejeaza cornisa si previne apa de ploaie de a intra in fatada cladirii. Acesta este atașat la ultima placă de scânduri prin intermediul șuruburilor de acoperiș pentru carton ondulat, este montat cu o suprapunere de 10 cm;
 • placa de capăt - montat pe marginea foii de profil. Montajul poate fi realizat suprapus sau precis, în funcție de dimensiunea foii. Fâșiile de capăt pot fi fixate cu ajutorul șuruburilor de acoperiș sau de creastă, iar acest lucru trebuie făcut înainte de începerea montării materialului de acoperiș;
 • un bar razzhelobnaya - este instalat sub elementul de creastă pentru ao face mai atractivă;
 • Skate-ul este un element foarte important care protejează linia de sus a convergenței patinei. Acesta este întotdeauna fixat la punctul superior al valului de foaie și suplimentar etanșat cu un material de etanșare. Se recomandă umplerea cusăturilor dintre elementele cu un material de etanșare special pentru a asigura protecția fiabilă împotriva pătrunderii umidității;

O coardă la acoperiș este un element deosebit de important al acoperișului

 • Bara de reținere a zăpezii - montată la aproximativ 30 cm de streașină, servește pentru a se asigura că întreaga masă de zăpadă nu este colectată pe ea;
 • nachelniki - servesc pentru a proteja articulațiile de foi, montate în locurile articulațiilor lor;
 • Endowa - leagă patinele cu diferite unghiuri de înclinare și acționează și ca o impermeabilizare.

Majoritatea elementelor suplimentare sunt realizate din oțel zincat, care poate avea o acoperire polimerică pentru culoarea plăcii ondulate. Prețul elementelor depinde de tipul și grosimea acoperirii, iar opțiunea cea mai ieftină este galvanizarea simplă.

Tăvile profilate reprezintă cea mai bună alternativă la acoperirea cu ardezie

Cum să montați o placă ondulată pentru un acoperiș: dimensiunile foii și prețul de lucru

Dimensiunile foilor de carton ondulat pot fi cele mai diverse și au o lățime de 0,8-1,15 m și o lungime de 0,5-14 m. Indiferent de mărimea materialului pe care l-ați ales pentru a vă aranja acoperișul, acestea sunt întotdeauna instalate în următoarea ordine:

 • cutia este instalată. Grosimea plăcilor utilizate pentru acest lucru depinde de înălțimea valului de tablă, iar pasul dintre ele depinde de dimensiunile sale, precum și de sarcina maximă admisă a materialului. De exemplu, dacă utilizați un C8 profilat înălțime subțire de undă joasă, naveta ar trebui să fie solid și puternic și greu la pasul N144 poate fi de aproximativ 4 metri;
 • este montat un strat izolator. Pentru aceasta, mai multe straturi de material de impermeabilizare se suprapun, care poate fi un film de polietilenă obișnuit sau materiale speciale;
 • se instalează o bară de control a barelor din lemn. Servește la crearea ventilației, precum și la fixarea sigură a stratului de impermeabilizare;
 • Tipul de folie profilată selectat de dvs. este atașat la cutie. Acest lucru se face cu ajutorul șuruburilor speciale de acoperiș;
 • Endo este montat în locul fracturii acoperișului. Protejează acoperișul de umezeală și este fixat cu șuruburi și garnituri de etanșare.

Laminările profilate au un avantaj semnificativ față de alte materiale similare

Sfaturi utile! În locurile în care foile sunt fixate, se recomandă utilizarea unui sigiliu special pentru etanșarea sloturilor. Acest lucru împiedică pătrunderea umidității sub foile de material de acoperiș.

Ce determină prețul acoperișurilor ondulat: cât de mult este materialul pentru acoperiș

Alegerea tipului de material de acoperiș așa cum este profilat, este important să țineți cont de capacitățile financiare. Costul instalării unui acoperiș pe baza unei foi profilate depinde de factori precum:

 • costul materialului însuși;
 • costul materialelor suplimentare, de exemplu impermeabilizarea;
 • zona acoperișului.

Pe multe site-uri specializate există calculatoare speciale care vă permit să calculați rapid prețul aranjamentului acoperișului ținând cont de acești parametri. Amintiți-vă că există multe soiuri de carton ondulat. Ceea ce este mai bine pentru acoperișul casei în cazul tău - depinde de tine.

Tăvile profilate: dimensiuni standard, caracteristici tehnice, tipuri și tipuri de foi profilate

Placa ondulată modernă este un material universal de construcție, care este în mare cerere. Este, de asemenea, folosit ca bază pentru suprapunerea și consolidarea structurilor de construcție, cum ar fi acoperișuri, placări de perete și pentru multe alte sarcini. Foaia de metal îndoită în ondulație arată îngrijită, are un profil simplu și fiabil, este vopsită aproape în orice culoare și este ușor de instalat înainte de geniu.

Și dacă ați acordat atenție acestui material, trebuie să selectați formularul corespunzător pentru sarcina dorită. Și pentru aceasta este important să știți care sunt dimensiunile foilor ondulate, măsura în care sunt puternice și cu ce înălțime a profilului. Și, în funcție de acești trei parametri importanți, tabla ondulată este împărțită în tipuri și tipuri specifice, pe care vă vom spune acum.

conținut

Ce sunt foile profilate?

Cel mai mare sortiment de foi metalice tehnice este prezentat astăzi sub formă de foi profilate și plate.

Se poate spune că acesta este unul dintre cele mai bune materiale pentru construcția joasă, ceea ce este excelent atât pentru acoperirea acoperișului, cât și pentru construirea de garduri, crearea de plafoane și placări de pereți:

Ca bază pentru foaia de profil modernă, se folosește laminarea cu folie de aluminiu sau zinc, iar procesul de fabricație are loc în conformitate cu două tehnologii diferite - TU 14-11-247-88 (ac) și TU 14-11-236-88.

Avantajele plăcii ondulate în fața altor materiale

Dalele profilate (foi ondulate, foi profilate) sunt profile ondulate din tablă cu ondulații de diferite forme care se repetă de-a lungul lățimii foii. Ele sunt produse prin îndoirea la rece a unei foi subțiri laminate la rece.

O astfel de acoperire nu este fără motiv numită material de construcție multifuncțional. Totul se referă la disponibilitatea diferitelor tipuri, care diferă în ceea ce privește aplicarea, forma profilului și grosimea metalului. Grosimea metalului în tabla profilată variază de la 0,35 până la 0,9 mm și lățimea de la 600 mm la 1150. În fabrică, înălțimea valurilor se face de la 20 la 130 mm, după cum indică marcajul special de pe ambalaj. Lungimea unei foi este adesea cea pe care un producător o preferă sau o comandă în mod special de către cumpărător.

Ei apreciază un astfel de acoperis pentru astfel de calități:

 • Lightness. Greutatea unui metru pătrat de carton ondulat este de la 3,9 kg la 24,1 kg. Datorită acestui fapt, este posibilă reducerea semnificativă a volumului de structuri portante și nu este nevoie de suport serios.
 • Protecția anticorozivă și posibilitatea de acoperire decorativă. Cele mai bune produse de la cei mai importanti producatori au o durata de viata de 45 de ani.
 • Posibilitatea reutilizării, care nu se poate spune despre acoperișul moale.
 • Selecție largă de elemente de fixare și culorile acestora.
 • Mecanicitate mecanică. Tăvile profilate sunt tăiate și forate cu unelte de construcție convenționale.

Apropo, tabla ondulată este adesea comparată cu metalul ca material similar în procesul de fabricație și operare. Aceeași bază, aceeași presă rece, doar cealaltă. De fapt, există o mare diferență între ele! Totul se află în așa-numitele "zone moarte" ale plăcilor metalice, din cauza cărora este dificil să le tăiem. De exemplu, în cazul în care nu precomanda acoperirea de tăiere în fabrică pentru un anumit proiect, nu puteți evita depasirile de costuri mari. În plus, unele bucăți de plăci metalice sunt dificil de îmbinat pentru a obține o cusătură netedă și sigilată, dar cu profilat totul este mult mai ușor.

Și, în final, o asemenea acoperire cu acoperiș are o rezistență mecanică excelentă și rigiditate la încovoiere de-a lungul ondulațiilor. Și aceasta nu este o frază goală: astfel de calități tehnologice fac posibilă construirea unor structuri sigure și durabile. Prin urmare, să rezumăm și să numim trei calități principale ale cartonului ondulat: durabilitate, siguranță la foc și compatibilitate ecologică.

Și locuitorii apreciază acest material pentru construcții private pentru prețul, economia, simplitatea și confortul instalării. Să ne uităm la practică: foile sunt ușoare, confortabile, sunt tăiate cu foarfece de metal obișnuite, sunt ușor de depozitat și transportate. Cu instalarea de carton ondulat, orice maestru de acasă va face față, citiți doar sfaturile utile pe site-ul nostru. În plus, în procesul de reparare a acoperișului din carton ondulat nu este greu să-i înlocuiți fragmentele individuale și chiar să le folosiți pe cele vechi - din nou pentru un nou acoperiș.

Iată un videoclip educațional pe această temă:

Protecție suplimentară și protecție împotriva coroziunii

Panoul ondulat modern este fabricat prin metoda oțelului laminat la rece, din oțel galvanizat de înaltă calitate. Zincul este necesar aici, deoarece protejează bine de mediul înconjurător, dar în plus trebuie protejat cu acoperiri de polimeri. Suprafețele moderne asigură nu numai aspectul atractiv, ci și îmbunătățesc în mod semnificativ performanțele mecanice, protejează împotriva intemperiilor și conferă durabilitate.

Practic este fie zincată, care este excelentă pentru protecția împotriva coroziunii, fie acoperirea cu aluminiu-zinc, atunci când folia este acoperită cu un amestec de zinc și aluminiu. Aceasta este o versiune mai economică a stratului de acoperire, dar și mai puțin durabilă. Faptul este că aluminiul ieftin reduce proprietățile protectoare ale cartonului ondulat. De aceea, aceste foi sunt în plus acoperite cu un strat suplimentar decorativ, de exemplu, poliester.

Iar placa ondulată, cea mai mare parte din buget, care se găsește adesea pe piața internă, este produsă fără niciun strat de acoperire color. Nu numai că este nereprezentabil, dar calitatea materialului este scăzută. Dar pentru a crea un plafon pentru zonele mari, estetica nu este necesară, dar costul scăzut este o prioritate. Puțin diferit de această opțiune galvanizat cu adaos de siliciu, dar mai bine.

Faceți folii profilate cu un strat de polimer special. La urma urmei, fără acoperire, foaia galvanizată se îndepărtează rapid și trebuie curățată în mod constant de murdărie și rugină. Prin urmare, pentru un acoperiș - aceasta nu este o opțiune și este mai bine să se acorde prioritate profilurilor cu un strat exterior de Pural și acoperiri similare.

Culoarea învelișului este importantă nu doar ca aspect estetic, ci și pentru designeri. De exemplu, o clădire industrială trebuie menținută în stilul corporativ ales. Și acoperirea cu polimer colorat are, de asemenea, următoarele tipuri:

 • Poliester lucioasă, care arată grozav și protejează împotriva coroziunii. Este adesea folosit pentru tabla ondulată pentru decorarea exterioară a pereților și a fațadei. Poliesterul este suficient pentru a rezista la coroziune și nu pentru a fi deteriorat mecanic, ceea ce nu este suficient. Prin urmare, aceste folii profilate sunt adesea comandate pentru clădiri industriale, care de obicei au mai mult de un etaj. Dar dacă alegeți placa de ondulat pentru finisare propria casă, gândiți-vă ce vântul va purta ramuri și alte resturi, și, prin urmare, zgârieturi sunt mult mai probabil, nu în valoare de economisire.
 • Pural este o acoperire mai scumpă. Este realizat pe bază de poliuretan și poliamidă. Oferă fiabilitate ridicată și rezistență remarcabilă la radiațiile ultraviolete și la temperaturi scăzute. Pentru acoperișuri profilate nu poate fi găsită.
 • Plastisol este cel mai durabil dintre toate tipurile de acoperire, cu o grosime de 200 μm. Se bazeaza pe clorura de polivinil, iar in fabrica, acest embosament este gravat cu o crestătură, pentru condiții climatice deosebit de dificile.

Mai puțin obișnuit pe plăcile ondulate este un strat de acoperire, cum ar fi PVDF acrilice, PVC și PVC, care are și avantajele sale:

Dacă vorbim despre acoperiș, grosimea stratului de zinc și metoda de aplicare a acestuia sunt de o importanță decisivă. Dacă acest lucru nu este suficient, orice zgârieturi de pe acoperiș vor duce la o coroziune rapidă. De asemenea, este important tipul de metal laminat care afectează durabilitatea acoperișului viitor:

Cerințe privind rigiditatea și forma onduleului

Panoul ondulat modern este vândut cu diferite dimensiuni de foi și profiluri de formă. Pentru a alege profstil specific pentru acoperiș este ușor, adoptați un principiu simplu: cu cât este mai mare ondulanța, cu atât mai puternic va fi acoperișul.

Dar, dacă vă apropiați de afacere cu toată responsabilitatea, calculați mai întâi încărcătura acoperișului viitor și numai atunci vedeți cât de mult a fost grosimea aleasă de metal și înălțimea profilării la acești parametri.

Așadar, astăzi tabla ondulată este produsă cu o astfel de formă de ondulație:

 1. Catifea, care are o sectiune transversala sub forma unui sinusoid. Forma ondulată este cea mai veche, a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un astfel de acoperis din tablă ondulată are un aspect deosebit de estetic, care este atât de apreciat de designeri. Valurile în sine sunt sinusoide sau mai complexe cercuri conjugate.
 2. Trapezoidal, care asigură o foaie profilată cu o rigiditate maximă și o capacitate portantă. Această formă de foaie metalică a apărut în anii 1920 încă din secolul al XX-lea. Profilul sub forma unui trapez sa dovedit a fi mai durabil în practică, având o capacitate ridicată de încărcare și o ușurință de instalare. Și până astăzi este cea mai populară formă de carton ondulat, care este produs cu înălțimea ondulei de la 2 la 208 mm.
 3. Caseta, cu o secțiune și o formă de ondulație, sub forma literei "P", care este remarcabil de adecvată pentru consolidarea structurilor de perete. Profesioniștii cu această formă au apărut relativ recent și sunt destinați special pentru utilizarea în structurile de perete.

Uitați-vă la modul în care aceste tipuri diferă vizual:

Înălțimea profilului plăcii ondulate este de asemenea diferită: este de 12, 14, 18, 20, 30, 35 și chiar 65 mm. Pe ambalajul plăcii ondulate este indicată înălțimea profilului. Principala cerință pentru acest parametru este că foile sunt rigide și destul de înalte. Și cu cât este mai mare profilul, cu atât mai greu va fi tabla ondulată, care este secretul. Dar profilul redus, de până la 12 mm, este folosit mai frecvent deja pentru ansambluri.

Veți fi interesat să știți că panoul ondulat are o anumită legătură între dimensiunile foii, profilul și înălțimea onduleului. De exemplu, foile cu o înălțime de 30-55 mm au o grosime de 0,25 până la 0,5 mm și foi cu o înălțime de 12-20 mm față de o grosime de 0,5 mm.

Și, în sfârșit, foile profilate se disting, de asemenea, prin prezența canelurilor. De exemplu, când foile suprapuse vor fi stabilite și au un șanț capilar, acesta trebuie să fie sub foaia - este un element suplimentar care va afișa umezeala de pe acoperiș.

Tipuri de carton ondulat: perete, rulment sau acoperis

Placa ondulată modernă este solicitată în domeniul construcțiilor și al arhitecturii și este apreciată în special în tehnologiile de ridicare rapidă. Acesta este folosit nu numai pentru decorarea acoperișuri, dar, de asemenea, pentru pereți, fațade și multe alte lucruri, și o foaie subțire de oțel, mai mult decât este necesar, în special, pentru a acoperi acoperiș.

De aceea este atât de important să înțelegem tipurile sale:

Dacă vă uitați mai îndeaproape la utilizarea plăcilor ondulate, aceasta se face pentru următoarele domenii:

 1. Placile profilate pe perete sunt utilizate pentru a monta pereți și așezați diferite garduri. De obicei, înălțimea profilării nu este mai mare de 20 mm.
 2. Placile profilate din acoperiș sunt proiectate să acopere acoperișul, de la forme simple la complexe. Înălțimea standard a onduleului este de 20-45 milimetri.
 3. Banda de carton ondulată, cu o înălțime de 45-160 mm, este produsă special pentru crearea de depozite și instalații industriale suprapuse.

Pentru cumpărătorii nu sunt confuzi, perete profilată notată cu litera „C“ de acoperire „CH“ sau abrevierea separată care poartă „H“, și există încă o folie de tip separat, cu o formă trapezoidală, care este notat cu litera „T“.

Cifra care va sta lângă litera principală înseamnă înălțimea profilului, deși unii producători pot specifica suplimentar grosimea metalului, tipul de acoperire și marca sa:

Să examinăm fiecare specie separat.

Foi profilate pe perete: Luminozitate și rigiditate

În prezent, litera "C" marchează toate profilele cu formă ondulată și trapezoidală cu înălțimea de la 8 la 44 mm. Utilizați astfel de profile pentru garduri de perete, panouri sandwich, pereți despărțitori și garduri. Funcția principală a profilului C este de protecție și decorativă.

C8 - carton ondulat decorativ de perete. Are un profil de 8 mm înălțime, care este considerat cea mai potrivită ușurare a plăcii, și toate datorită unei perioade scurte de repetabilitate. Și rigiditatea plăcii nu este realizată de forma profilului, ci de raza mică a îndoirii foii și de înclinarea crescută a rafturilor laterale. Analogii europeni - T6 și T8.

C10 este deja inclus în lista foilor profilate, care sunt incluse în GOST 24045-94. Pentru producția de acest tip, se utilizează semifabricate nestandardizate cu lățimea de 1000 și 1100 mm și cele neobișnuite, cu un parametru de 1250 mm. Datorită acestui fapt, se obțin foi cu o grosime de 0,35 până la 0,8 mm. C10 este cel mai adesea folosit pentru dispozitivul de garduri, imita textura lemnului și alte idei ale designerilor moderni. De asemenea, C10 - principalul material pentru panouri sandwich.

C13 - oțel zincat din tablă subțire pentru acoperiș și pereți. Această folie profilată este utilizată în mod activ în garduri, confecționate, panouri prefabricate și structuri. Și gardul, datorită rigidității sporite, este deja posibil să se construiască peste 2,5 m. Lățimea de lucru a acestor foi este de 1100 mm. Și în acest caz, culoarea polimerului colorat pe ambele părți este deja permisă. Analogii europeni sunt C15, T14 și RAN-15.

C17 - o placă de acoperiș mai durabilă pentru gard și acoperiș, care este de asemenea utilizat pentru placarea internă și externă a clădirilor metalice și zonele de împrejmuire din foc și fulgere. Din versiunile anterioare, această foaie profilate se deosebește și de prezența unui canal pentru curgerea apei, care intră accidental în îmbinarea foilor adiacente. Lățimea de montare C17 - 1090 mm. Analogii europeni ai foilor profilate C17, 18 și 20 sunt T18 și T20, RAN-20, MP20.

O astfel de acoperire arata perfect pe rampe de formă simplă, dar are unele limitări: unghiul minim de înclinare trebuie să fie de 14 de grade, cu excepția unor tipuri de carton ondulat, în care este admisibilă și 8 și 9 grade. De asemenea, există o placă ondulată specială pentru acoperișuri plate cu un gradient de 3-4 grade.

C18 - carton ondulat, mai mult sau mai puțin de înaltă calitate, cu nervuri mici de rigiditate. Acestea elimină principalul dezavantaj, care, de obicei, suferă de un acoperiș metalic - înăbușirea unei foi plate, cu orice vânt de vânt. Din acest motiv, acest tip de profil metalic a dat o adeziune excelentă și etanșare strânsă a onduleurilor înguste. Există, de asemenea, un canal pentru drenarea umidității. Lățimea de montare este de 1150 mm. Analogul este profilul finlandez RAN-19R și "Orion".

O altă specie este C18-C18 (val). După cum probabil ați ghicit, acest profil se distinge printr-o formă ondulată. Acest lucru îi conferă o rază mare de îndoire și, în același timp, o rigiditate prea mică. Din acest motiv - suprafața maximă de montare nu depășește 1100 mm. Analogi: В18-1000, А18-1000, МП 18 și RAN-18R.

C20 este o versiune ușor mai puternică decât cea precedentă. Analogi: T20 și RAN-20.

C21 este un profil de perete, care corespunde GOST 24045-94. Are o structură trapezoidală regulată, de tip fagure de miere. Oferă versatilitatea produsului în utilizare și calitate în interfațare. Lățimea de montare - până la 1000 mm.

НС35 este unul dintre cele mai populare profile metalice pentru pereți, garduri și acoperișuri de clădiri. Plăcile de rigidizare aici au o adâncime de 7 mm. Datorită acestui fapt, o astfel de foaie profilate este adecvată pentru construcția unui cofraj fix și a unei acoperiri cu o cușcă de până la 1,5 m.

НС44 și pentru acoperiri, pentru pereți și pentru garduri. Este fabricat dintr-o foaie de 1400 mm lățime și de rezistență, care corespunde foii profilate H114 cu o lățime de 750 mm. Puneți o astfel de acoperire pe treapta de țigle până la 2,5 m.

O altă opțiune este HC44 TU, ca un analog simulator al lui HC44-1000, unde pentru similitudinea exterioară există, de asemenea, rigidizări pe rafturile largi și înguste. Dar, aici, martorul are o lățime mai mică, datorită căruia perioadele de profil sunt reduse de la cinci la patru, unghiul de înclinare al rafturilor laterale este redus și dimensiunile sunt mai largi și mai înguste.

C44 este fabricat în conformitate cu GOST 24045-94. Nu există rigidizări suplimentare, iar liniile de relief arată neted și simplu. Lățimea de montare este de 1000 mm, iar o astfel de folie profilată este utilizată pentru pereți, acoperișuri și pereți. Așezați aceste foi pe cutia cu un pas de 2 m.

Profil fără pereți: valori limită

Un tip separat de carton ondulat - cu marca "NS". Într-o oarecare măsură, este prea bine pentru finisarea convențională a pereților și este prea slab pentru a se suprapune. Dar există multe sfere unde sunt necesare exact astfel: garduri mari, garduri de perete și chiar unele acoperișuri.

H750 - foaie profilată. Datorită faptului că este inclus în GOST 24045-94, chiar designerii neexperimentați o aplică cu succes. Singurul dezavantaj de acest tip - în absența materialului rulant necesar pentru acesta de 1100 mm.

H900 - un profil metalic mai solid, pe care plantele astăzi îl produc în conformitate cu specificațiile sale. Este permisă să se așeze pe treptele latinelor, care nu depășesc 3 metri.

Suporturi ondulate: rezistență și grosime

Pentru construcția podelelor interstorei se utilizează plăci profilate cu o înălțime de ondulare de 57 mm. Dacă se întinde pe mai mult de 3 metri, ondularea este selectat 57-75 mm, în cazul în care mai mult - apoi între 75 mm și o grosime de 0,7-0,8 mm foi. A fabricat o astfel de placă ondulată cu nervuri suplimentare de rigiditate, pentru o capacitate mai mare de rulare.

Ball carton ondulat folosite pentru pardoseli intermediare, de armare cofraje permanente, structura de sprijin și, desigur, acoperișul. În plus, aceste foi sunt, de asemenea, folosite ca elemente ale structurii de susținere structurale a unei case sau unei clădiri:

H60 - tablă ondulată din tablă ondulată pentru structuri portante sub acoperiș moale, cofraje non-detașabile și aranjament de acoperiș metalic. Ca bază, este utilizată o placă zincată cu o lățime de 1250 mm, în care produsul laminat nu este mai mic de 220. Este, de asemenea, instalat pe suporturi care nu sunt mai mari de 3 m. GOST - 24045-94. Analogul său, fabricat din bilete structurale, este acum folosit ca înlocuitor pentru H57-750, care este considerat mai puțin fiabil.

H75 - cea mai comună tablă ondulată, utilizată în mod activ în construcția oțelului pentru toate zonele climatice. Poate fi stivuit chiar și pe lama, care este instalată în pași de până la 4,5 m! Și face H75 din oțel laminat marca 220-350 în conformitate cu GOST 52246-2004.

H114 - profil metalic, care este folosit ca o suprapunere. Cu o lățime de 600 mm, H114 are cea mai mare capacitate de rulare printre alte punți din oțel. Este fabricat din oțel cu o grosime de 0,7-1,0 m și o lățime de 1250 mm. Potrivit și pentru cofraje fixe.

Subtipul său H114 750 cu o lățime a piesei de lucru de 1400 mm limitează semnificativ posibilitatea de a utiliza o astfel de placă ondulată și mărește lățimea suprapunerii cu o singură foaie, cu mult mai mult decât H114-600. Încă la H114 - cea mai înaltă gaură trapezoidală, parametrii care definesc standardul GOST 24045-94. Datorită acestui fapt, aceste foi sunt deja stivuite la treapta de sprijin până la 6 m. Analog H114 - RAN-113.

H153 este un profilist purtător al calității europene, altfel numit "europrofile". Pentru el, pasul permis al cutiei este de până la 9 metri! De aceea este folosit pentru acoperișuri și pentru aranjarea podelelor între etaje și atunci când aveți nevoie de o capacitate maximă de încărcare, dar fără a crește serios greutatea întregii structuri. Analoguri: T150.1 și RAN-153, care sunt disponibile numai în alb.

H158 - cel mai înalt și mai puternic profil european, produs în Rusia. Este produs conform standardelor europene. Analog pentru H158 750 - T.160.1.

Apropo, panoul ondulat are două subspecii: un purtător și unul autoportant. Purtător este necesar pentru construirea de piscine și alte construcții private, și autoportantă este utilizat în instalații industriale mari.

În concluzie

Să rezumăm: bordul ondulat modern produce o grosime diferită, acoperirea și lățimea plăcii. Și pentru fiecare dintre sarcinile sale se potrivește tipului și naturii sale. Este important să cumpărați produsul într-adevăr cu parametrii care au fost revendicați și nu se întâmplă întotdeauna așa.

Tabla ondulată "manual" poate fi mai subțire decât este necesară și mai puțin protejată de coroziune. Inutil să spun, la ce probleme se va întâmpla în viitor? Mai ales când vine vorba de suprapunere.

Precizia geometriei profilului, fiabilitatea asamblării anterioare a ansamblului plăcilor și viitoarea forță a aderării acestuia depind de condițiile în care sunt realizate foile profilate și de ce control se exercită asupra calității acestora. De obicei, producătorii mari caută furnizori de metale bune și eliberează un certificat normal pentru produsele lor, pe care, de altminteri, le puteți solicita vânzătorului.

Abordați chestiunea alegerii plăcii ondulate și vă va servi de mulți ani!