Scurgerea acoperișului în blocul de locuințe: rezolvăm problema cu competență

Izolare termică

Locuitorii ultimelor etaje cunosc prima dată ce este o scurgere de acoperiș într-o clădire cu mai multe apartamente. Acoperișul poate curge în perioadele de ploi abundente, dezghețuri de iarnă și topire de zăpadă. În plus, scurgerile pot fi asociate cu condensul care se acumulează sub covor, precum și cu microfragurile din materialele rulourilor.

conținut

Sfat video: ce trebuie făcut dacă acoperișul curge ↑

Principalele cauze ale scurgerilor acoperișului ↑

Acoperișul poate curge atât în ​​case construite pe termen lung, cât și în clădiri noi. O cauză obișnuită de scurgere este o încălcare a etanșeității acoperișului. Cauzele scurgerilor în casele vechi și noi sunt diferite. În clădirile exploatate pe termen lung, acest lucru se poate datora duratei de viață a stratului de acoperire. Cauza principală de depresurizare a acoperișului în clădirile noi este un material de acoperire de calitate slabă sau erori care apar în timpul lucrărilor de instalare atunci când se pune "placa de acoperire".

Luați în considerare cele mai frecvente cauze care cauzează scurgeri de acoperișuri plate și înclinate.

Scurgeri de acoperișuri plate are loc:

 • la încălcarea integrității covorului de acoperiș în procesul de îndepărtare a zăpezii și îndepărtarea gheții;
 • la expirarea perioadei de valabilitate a materialelor de acoperiș;
 • când tehnologia de instalare a acoperișului este încălcată;
 • datorită materialelor de acoperire de calitate slabă;
 • datorită deteriorării rădăcinilor de acoperiș sau de hidroizolare.

Acoperișul se scurge, de asemenea, atunci când marginile covorului de acoperiș se umflă și se ridică în vânt. Motivul este din nou nerespectarea tehnologiei de lipire a materialelor rulante.

Pe acoperișurile înclinate apar scurgeri în locurile în care acoperișul se alătură suprafețelor verticale (pereții, canalele de ventilație și de fum, etc.). Motivul constă în aranjamentele de calitate slabă ale locurilor de contact, precum și în amenajarea necorespunzătoare a văilor, jgheaburilor și razozhelobkov.

Scurgerile sunt, de asemenea, puternic influențate de regimul de temperatură. Ele apar atunci când este încălcat în spațiul sub acoperiș (pod). În conformitate cu documentele de reglementare, temperatura aerului în încăpere la mansardă în timpul iernii trebuie să aibă aceleași caracteristici ca și cea exterioară.

În cazul în care mansarda este caldă, zăpada de pe acoperiș începe să se topească, se formează gheață și gheață, sisteme de drenare înfundate. Zăpada de masă care se topește în primăvară exacerbează situația, pe măsură ce apa se acumulează pe suprafața acoperișului, fără a avea timp să se scurgă, trecând prin cele mai vulnerabile locuri ale acoperișului.

Acoperiș în apartament: ce să faci și cine să contactezi ↑

Deci, acoperișul este scurgeri - ce să fac? Mai întâi de toate, trebuie să faceți poze cu locurile de scurgere din apartament sau să filmați un videoclip, astfel încât să puteți vedea pierderile care ți-au fost cauzate. Fixați fiecare moment și fiecare detaliu. Este de dorit ca imaginile să fie colorate cu ștampila dată și de timp. Fotografii și materiale video în viitor pot deveni o dovadă incontestabilă a faptului că vă strică proprietatea.

Ce trebuie să faceți în continuare, dacă aveți un acoperiș - unde să mergeți:

 • În primul rând, trebuie să contactați dispecerul serviciului comunal, căruia îi este atașată casa. Cererea este depusă fie verbal, fie în scris. O opțiune mai fiabilă este să faceți o declarație scrisă, deoarece cererea voastră verbală poate trece neobservată.
 • În cerere trebuie să indicați detaliile dvs., precum și detaliile destinatarului.
 • În partea principală a documentului este necesar să se precizeze problema cu localizarea scurgerii, să se precizeze data și ora și daunele materiale pe care le-ați suferit.
 • La scrisoare se recomandă să atașați fotografii și materiale video, menționate mai sus.
 • În partea finală a cererii, este necesar să se solicite un act de eliminare a scurgerilor și de compensare a daunelor.
 • Solicitările ar trebui să fie clar articulate și numerotate.
 • O copie a declarației, nu uitați să vă păstrați pentru voi, ca dovadă că ați tratat o problemă care a rămas nerezolvată.
 • Puteți să o trimiteți destinatarului prin scrisoare recomandată sau împreună.
 • Când înregistrați cererea la serviciul municipal, copia dvs. trebuie semnată.
 • Când depuneți o cerere, nu uitați să vă aduceți pașaportul și fotocopia acestuia, precum și documentele care vă confirmă dreptul la locuință.

Ce acțiuni ar trebui să se aștepte din partea utilităților publice ↑

Ce vă puteți aștepta de la utilități după depunerea cererii dvs. că aveți un acoperiș în apartamentul dvs.? Luați în considerare opțiunile în posibila lor succesiune:

 • După depunerea unei cereri, aveți dreptul să așteptați sosirea unui instalator sau a unui instalator. Nu poate elimina singură scurgerea, dar ar trebui cel puțin să o rezolve. Este posibil ca lăcătușul să încerce să vă convingă de lipsa de semnificație a scurgerii și de curând de auto-eliminare. Puteți fi de acord cu acest lucru și continuați să înlocuiți bazine în timpul ploii, să vă angajați în reparații continue, aducând înfățișarea divină a apartamentului său. Dacă toate acestea sunt plictisitoare, mergeți la al doilea pas.
 • Aplicați la conducerea serviciului municipal și așteptați sosirea unei comisii formate din reprezentanți ai serviciilor de locuințe și comunale, precum și membri ai comitetului local. Comisia este obligată să stabilească și să evalueze prejudiciul cauzat. Fotografiile făcute și spânzurate în prezența membrilor comisiei vor fi foarte utile. Nu vă mulțumiți pentru o reparație cosmetică a apartamentului dvs., insistați asupra reparației acoperișului. Fără aceasta, nu veți scăpa de această problemă.
 • Dacă problema nu este rezolvată și aveți în continuare un acoperiș, următorul pas va fi contactarea serviciului comunal al districtului sau orașului. Comisia trebuie să întocmească un act care să precizeze natura și cauzele daunelor. Ca observatori independenți, puteți invita vecinii.

Recurs în instanță ↑

Apelul în instanță este ultima instanță în rezolvarea problemei dvs. Pentru instanța de judecată va avea nevoie de o listă de documente, inclusiv actul de scurgere, elaborat de către Comisie, o copie a declarației de a aplica la utilitati captate fotografii și clipuri video documentează costul daunelor. În cerere, trebuie să indicați motivul apelului, cât timp a trecut după inundare, coordonatele serviciului comunal la care ați aplicat, numele angajaților care au ignorat solicitarea dvs. Pentru a obține rezultatul, va fi nevoie de mult efort și de timp, dar merită. Repararea acoperișului vă va salva de scurgere, nu pentru totdeauna, ci pentru o lungă perioadă de timp.

Căutați un punct de scurgere ↑

Sunt posibile și soluții alternative. De exemplu, pentru a elimina scurgerile pe cont propriu. Dar pentru asta trebuie mai întâi să găsiți acest loc.

De asemenea, trebuie să ne amintim că eliminarea cursului acoperișului este o lucrare serioasă care necesită o execuție profesională. Pentru a găsi daunele, este necesar să faceți o analiză și să determinați natura cursului acoperișului.

 • Apa de ploaie - formată în timpul ploii sau în scurt timp după aceasta.
 • Zăpada - sunt asociate cu topirea activă a zăpezii sau dezghețarea stratului inferior datorită schimbului de căldură dintre zăpadă și materialul de acoperiș cald.
 • "Uscat" - când se acumulează condens în spațiul sub acoperiș, poate fi în sezonul cald și uscat.
 • "Shimmering" - apare întâmplător, de la caz la caz, factorii de aspectul lor sunt necunoscuți. Motivul poate fi în microfragurile de material de acoperiș, în aranjamentul greșit al parapetei, la arderea depunerilor sub acoperiș etc.

Analizând cauzele scurgerilor, este necesar să le căutăm fizic. Pe un acoperiș plat, sarcina este mai ușoară. Pentru a determina locul care urmează să fie reparat, este necesar să se compare scurgerile din apartament cu parcela corespunzătoare pe acoperiș. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul măsurătorilor printr-o măsurătoare obișnuită a benzii. Punctul de reper poate fi accesul la puțuri, canale, ieșiri ale canalelor de canalizare.

În cazul în care locul avariei de acoperiș poate fi văzut cu ochiul liber, problema este rezolvată doar parțial, deoarece materialele utilizate pentru rola sub acoperirea acoperișuri plate, pot exista bule de aer. De-a lungul timpului, ei izbucnesc și acumulează umiditate, transferându-l treptat pe placă. Plățile efectuate pe daune vizibile nu rezolvă problema, deoarece apa se poate acumula sub impermeabilizare.

Când inspectați un acoperiș înclinat, este mai bine să începeți de la mansardă. Este necesar să verificați impermeabilizarea, pardoseala, grinzile și podelele. Pe zonele de curgere vor fi vizibile pete umede, mucegai, precum și putrezirea structurilor din lemn. De asemenea, trebuie reținut faptul că pe acoperișurile înclinate cu o acoperire cu foi, există cazuri de scurgere a apei la distanțe destul de mari față de locul de scurgere. Locurile de deteriorare mecanică a acoperișului din metal, realizate fără izolație hidro și vapori, vor fi vizibile în lumen.

La cercetarea exterioară a unui acoperiș, acordați atenție apropierii patinoarului unui acoperiș, ieșirilor de comunicații și sistemelor de scurgere. Frunzele căzute și alte resturi în aceste locuri pot provoca, de asemenea, acumularea de apă care se scurge în rosturile materialelor de acoperiș prin "curent invers".

Este important să știți! Conform reglementărilor, inspecțiile planificate ale acoperișului se efectuează de două ori pe an - în primăvara după topirea zăpezii și în toamnă, înainte de debutul sezonului de iarnă. Este mai ușor să preveniți orice problemă decât să o eliminați.

Locuitorii din etajele superioare, care suferă de acoperișuri scurgeri, pentru a evita probleme poate avea grijă de tine și de rechemare de locuințe și de birou operațional pentru a efectua inspecții de rutină a acoperișului în cazul în care acesta este o lungă perioadă de timp nu au fost reparate. Întreprinderile de întreținere își neglijează deseori îndatoririle, deci acțiunile lor ar trebui să fie supuse controlului de către chiriași.

Constructii de case

Indiferent cât de fiabile sunt materialele de construcție, toate îmbătrânesc. Unii în 10 ani, unii în cincizeci. Materialele pentru acoperiș nu fac excepție. Pe el se află toată încărcătura din condițiile meteorologice externe și se monitorizează siguranța - datoria oricărui maestru diligent.

conținut

Ce se întâmplă dacă acoperișul curge?

Probabil, această întrebare este retorică, dar totuși.

Dacă sunteți proprietarul unui apartament într-o clădire cu mai multe etaje și casa dumneavoastră este deservită de Serviciul Locuințe și Comunal, atunci serviciile corespunzătoare ar trebui reparate.

Pentru a face acest lucru, trebuie să depuneți o plângere. Pe cale orală - pentru răspuns rapid și prompt al autorităților din domeniul locuințelor și al serviciilor comunale sau al altei societăți de administrare. Foarte adesea declarațiile orale rămân declarații.

În scris - pentru a confirma plângerea. O plângere scrisă este un document pe care muncitorii din serviciul public trebuie să îi răspundă. În cererea de la biroul de locuințe este necesar să se descrie în detaliu esența problemei: de către cine și când a fost observată scurgerea, numele străzii, numărul casei și apartamentului, indică cantitatea de pagube materiale. La elaborarea cererii, Serviciul Housing and Utilities se referă la documentele normative, paragrafe și contractele de întreținere a casei. Atașați fotografii din locul de scurgere cu o descriere detaliată a evenimentului.

În cerere, este necesar să se ceară unei comisii să efectueze un studiu de apartament și să întocmească un certificat adecvat.

Departamentul de locuințe sau altă societate de administrare în termen de 12 ore, după declarație, ar trebui să elaboreze un act de anchetă a obiectului. Conform paragrafului 72 din "Normele privind prestarea serviciilor publice pentru cetățeni" în termen de 24 de ore de la inspecție, se elimină cauza scurgerii. Conform Anexei nr. 2 la "Normele și Normele de întreținere tehnică a Fondului locativ".

În cazul în care societatea de administrare refuză să întocmească un act de supraveghere a obiectului, este necesar să invite o organizație de experți independenți să elaboreze un act privind stabilirea cauzei relocării acoperișului.

De asemenea, este necesar să se efectueze o examinare de evaluare a prejudiciului material.

Adesea, organizațiile de servicii nu respectă termenele limită. Este recomandabil să vă pregătiți imediat pentru a fi depusă la Inspectoratul de Stat pentru Locuințe (GJI). Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți o copie a cererii certificate sau un document care să confirme livrarea cererii către organizația de service.

Perioada de răspuns la GIW este de 20-30 de zile, în funcție de regiune, dar nu mai mult. În timpul procesului de verificare, puteți să întrebați în orice moment în ce moment este în plângere și trebuie să aveți la dispoziție documentele necesare. Pe baza rezultatelor inspecției, organizația de întreținere poate fi adusă la răspundere administrativă în conformitate cu articolul 7.22 din Codul cu privire la contravențiile administrative, se eliberează, de asemenea, un mandat. Compania de administrare nu va îndrăzni să se conformeze instrucțiunilor GIJ.

Uneori nu există nicio reacție din partea GIJ. În acest caz, este necesar să se adreseze instanței în conformitate cu capitolul 25 din Codul de procedură civilă al Federației Ruse. Instanța va examina recursul în decursul celei de-a zecea perioade, în conformitate cu articolul 257 din PCC RF. Decizia instanței este obligatorie pentru executare, iar oficialul GJI va executa hotărârea judecătorească, altfel răspunderea penală apare.

Dacă aveți propria casă, atunci va trebui să reparați acoperișul sau să închiriați un maestru care va efectua o astfel de lucrare.

Cauzele acoperișurilor scurgeri

Înainte de începerea lichidării scurgerii, este necesar să se stabilească cauza scurgerii. Condiționat, aceste motive pot fi împărțite în două grupe mari: interne și externe.

Pentru faptul că apa curge din tavan, materialul de acoperiș ar putea să nu aibă nimic de-a face cu el. Umiditatea se condensează la mansardă și apoi se scufunde din nou în jos. Astfel de situații apar dacă bariera de vapori nu este așezată corect sau nu a fost deloc folosită. Aerul, saturat cu vapori de apă, se ridică de la cameră la mansardă, unde se răcește și condensul se condensează. Saturați elementele tavanului cu următoarea picătură de rouă în interiorul camerei. În acest caz, este necesar să se plaseze o peliculă de barieră de vapori și să se asigure o bună aerisire a spațiului mansardă.

Un exemplu de căldură a mansardei și a unei poduri neutilizate.

Modificarea condițiilor de funcționare a casei, creșterea izolației termice a podului sau a pereților, lipsa ventilației sau a canalelor de ventilație înguste - toate acestea pot afecta și schimbarea balanței aerului a casei și, prin urmare, pot duce la formarea condensului.

Dacă izolația este umedă, trebuie înlocuită. Umiditatea care a condensat în ea a spălat liantul decât a agravat proprietățile fizice. În cazuri extreme, acesta poate fi folosit, dar această parte a acoperișului trebuie izolată suplimentar.

Izolația umedă trebuie să fie uscată. Cu toate acestea, s-ar putea să își piardă dimensiunile geometrice.

Printre cauzele externe ale scurgerilor de acoperiș, prima și probabil cea mai importantă este eliberarea termenului de valabilitate al materialului de acoperiș. La urma urmei, totul îmbătrânește și materialul de acoperiș în primul rând. Ieșiți din situația este evident - o înlocuire completă a acoperișului.

Unul dintre motivele pentru scurgerea acoperișului este încălcarea contiguitelor elementelor de trecere a conductelor de acoperiș și a conductelor de ventilație. Pentru a elimina scurgeri, inspectați îmbinările, curățați-le și sigilați-le.

Dacă pe acoperiș a fost utilizată o placă profilate sau un acoperiș metalic, șuruburile de acoperiș pot servi drept cauză de scurgere. În timpul funcționării, șaiba de etanșare se poate usca și trebuie înlocuită. Un alt motiv pentru scurgerea acoperișului metalic este numărul insuficient de dispozitive de fixare. Este necesară remedierea problemei cu elemente suplimentare de fixare.

La repararea acoperișului cu plăci de acoperis, șindrile bituminoase, ardezie, elementele de acoperiș pot fi deplasate una față de cealaltă. Eliminați problema prin instalarea elementelor de acoperiș în locația dorită sau înlocuirea elementelor deteriorate.

Alegerea incorectă a materialului de acoperiș poate afecta negativ funcționarea acoperișului. În acest caz, trebuie să înlocuiți materialul de acoperiș cu cel necesar, cel care corespunde pantei acoperișului.

Motivele acoperișului plat

Varianta acoperișurilor plate în clădiri particulare private din Europa și din lume a fost cunoscută de mult timp. În Rusia, această practică se înrăutățește și începe să-și caute consumatorul.

Acoperișul plat are o fiabilitate ridicată. Dar ar trebui examinat cel puțin de două ori pe an. Chiar dacă acoperișul nu este acționat.

învelitoarea acoperișului trebuie să fie investigate pentru fisuri, pauze, și membrana acoperișului atunci când se suspectează starea sa, este necesar să se decidă cu privire la reparația acoperișului plat. Întârzierile în reparații pot duce la pierderi materiale semnificative.

Repararea unui acoperiș plat se poate face cu propriile mâini sau închirierea unui antreprenor. Și în primul și al doilea caz, este necesar să se identifice problemele principale ale acoperișului pentru calcularea bugetului de reparații al acoperișului.

În aproape toate cazurile, atunci când reparați un acoperiș plat, este necesar să înlocuiți covorul sau părțile acestuia cu o reparație locală.

Covorul este îndepărtat utilizând o spatulă mare sau o lopată convențională pentru a verifica stratul de izolație și starea șapei de ciment. În cazul în care covorul vechi fără blistere, nu are crăpături mari și se ține ferm, atunci nu este nevoie să-l scoateți. La urma urmei, cu cât este mai mare grosimea acoperișului, cu atât este mai fiabilă.

Atunci când se examinează un acoperiș plat pentru scurgeri, trebuie acordată o atenție deosebită elementelor de intersecție: console, pasaje tehnologice, viziere. Acestea sunt tratate cu tablă, trebuie verificate, dacă este cazul - înlocuite.

Deoarece unghiul de înclinare al unui acoperiș plat este în medie de 30 mm pe 1 metru, cerințele ridicate sunt avansate pentru calitatea tuturor etapelor instalării acoperișului.

Materialele fuzionate din bitum de acoperire din material termoizolant modern sunt fabricate pe bază de sinteză fără putregai. Pentru baza materialului se utilizează fibră de sticlă sau poliester. Baza este impregnată cu bitum modificat, care are proprietăți fizice și chimice crescute pentru uzură, deformări mecanice, rezistă unei căderi mari de temperatură.

Linia de serviciu a materialului este de 10-15 ani.

Atunci când repara ruloul, se rostogolează perpendicular pe panta acoperișului cu o acoperire de cel puțin 10% din lățimea rolei.

Cu repararea patch-uri locale sau așa-numitele reparații, zona necesară trebuie să fie curățată în primul rând de murdărie și straturi. Se folosește pentru un acoperiș recent construit, pentru un acoperiș care este aproape uzat, este inutil să se aplice o reparație lat.

Repararea în timpul iernii: argumente pro și contra.

Repararea completă a acoperișurilor de iarnă nu este recomandată. Dar nu există nici un motiv să așteptați primăvara sau vara. Cu cele mai multe materiale de acoperiș, puteți lucra pe tot parcursul anului, cu unele materiale - cu puține restricții.

Este dificil să lucrăți în timpul iernii cu un zdulin la o temperatură a aerului de 5 ° C, devine foarte fragil. Pentru plăcile bituminoase, limitarea devine -10 ° C, pentru euroruberoide - până la -15 ° C.

În general, la o temperatură a aerului mai mică de -15 ° C, este recomandabil să nu se efectueze nici o activitate externă, aceasta se datorează posibilității de degerături și interzicerea la nivel legislativ.

Ce trebuie să faceți dacă acoperișul curge într-o clădire privată sau multi-apartament

În multe cazuri, acoperișul scurgeri după o ninsoare mare, primăvară topire sau ploi abundente. Acest lucru se întâmplă și din cauza muncii nedrepte sau a materialelor de calitate slabă. De-a lungul timpului, își pierde proprietățile și se desprinde, dar chiar dacă acoperisul este în stare excelentă, apa are proprietatea de a curge prin straturile de impermeabilizare și de niște bucăți imperceptibile și apoi intră în locuință.

Ce trebuie să faceți dacă acoperișul curge în casă, puteți învăța din acest articol. Pentru a face acest lucru, este necesar să luați în considerare toate opțiunile posibile și să alegeți cea mai optimă soluție la problemă.

Principalele cauze ale scurgerilor de acoperiș într-o casă privată

 • Ruinează acoperișul. Acest lucru se întâmplă atunci când chitul vechi se usucă și se sfărâmă, învelișul ruberoid este deteriorat, straturile de rugină, creasta sau părțile de lemn putrezesc. De exemplu, ceramica este susceptibilă la fisuri, iar plăcile metalice la aspectul rapid al ruginei;
 • Calitate scăzută a materialelor de acoperire;
 • Adesea, o pantă mică provoacă o scurgere a acoperișului într-o casă privată, deoarece cu mici defecte în acoperiș, apa cade imediat sub ea;
 • Deplasarea elementelor din materialul de acoperire, din care sunt formate fante. În acest caz, pânza nu coincide cu unghiul pantei acoperișului și, de regulă, locurile cu țevi de aerisire și coșuri de fum sunt expuse la aceasta, la articulațiile covorului de acoperis;
 • Purtați materiale. Cauza poate fi schimbările de temperatură, precipitațiile, lumina soarelui, uraganul. Din cauza acestor factori, scurgerea acoperișului va crește în fiecare zi. Nu depinde de ce materiale sunt fabricate și de cât timp acestea vor servi;
 • Instalarea incorectă - dezvoltarea proiectului nu a fost efectuată corect;
 • Încălcarea tehnologiei de construcție. De exemplu, plăci de acoperire incorect pătate, utilizarea de elemente de fixare greșite.

Cum să reparați un acoperiș într-o casă privată

Mai întâi de toate, găsiți unde scurgeri de acoperiș. În primul rând, explorați spațiul mansardat și inspectați temeinic suprafața covorului de acoperire. Scurgerea acoperișului poate apărea mult mai mult decât zona în care umezeala a pătruns în pod, astfel încât apa poate curge în locuință chiar în altă parte de la apariția unei scurgeri.

După găsirea sursei fluxului acoperișului, proprietarul trebuie să se gândească la repararea acestuia și materialul din care este realizat acoperisul va avea o mare importanță.

 • Acoperișul acoperișului poate fi scos din cauza zgârieturilor și fisurilor de pe foi. În acest caz, acestea vor trebui să fie schimbate pe foi noi sau acoperite cu mortar de ciment (ciment și nisip - 1: 2). Și, cu o mică crăpătură, puteți avea un simplu agent de etanșare pentru a lucra pe stradă sau o bază de bitum specială;
 • În cazul în care acoperișul din faianță s-a scurs, se poate întâmpla din cauza deteriorării plăcilor și a trecerii lor de la locul lor. În acest caz, plăcile deteriorate ar trebui să fie înlocuite cu una nouă și, de asemenea, trebuie fixat suplimentar acoperișul. Un alt "covor" al acoperișului poate scurge din cauza cimentului, fixând farfuria, dacă se ruinează. Apoi, în loc de el, o soluție de var și o mică cantitate de pakli și nisip (1: 2) este pregătită cu mâinile lor. Acest amestec este acoperit cu fisuri pe plăcile de plăci. Un loc cu fisuri poate fi imprastiat cu bitum de pe toate partile;
 • Acoperișul din țiglă metalică este cel mai fiabil, deși poate și să curgă. În acest caz, trebuie doar să înlocuiți mai multe elemente, dar trebuie să așteptați până când acoperișul este complet uscat. Demonstrăm țiglele deteriorate, vedem șipcile din copac, care se află sub tiglă. Luați o bucată de material de acoperire și tăiați o parte egală cu zona de deteriorare. Îl atașăm, punem noi șipci pe care le impunem o nouă foaie de țiglă metalică;
 • Repararea acoperișului foilor de fier. Acoperișul din fontă poate fi scos din cauza zgârieturilor formate sau coroziunii din metal. În primul rând, zero și dent este necesar pentru a curăța metal periat murdăria cu șmirghel sau chit și procesul de miniu și găuri mici se toarnă bitum mastic. În cazul în care găurile sunt mari, atunci ele sunt aplicate peste patch-uri de oțel în sine găuri de 10-15 cm. Cu ajutorul marginilor fierbinți sunt eliminate bituminos pentru acoperire patch-uri de oțel, și lipit de marginea de lipit. După răcire cu ajutorul unui fișier, îndepărtați excesul și plasturele cu vopsea de ulei;
 • Acoperisul de carton ondulat este reparat prin înlocuirea pieselor uzate de impermeabilizare sau acoperis "covor". La dispozitivele de închidere puneți șaibe noi din cauciuc;
 • Dacă foaia profilată este deteriorată, ea este înlocuită în cazul în care scara de deteriorare este mare;
 • Un defect mic al acoperirii poate fi acoperit temporar cu silicon - înainte ca acoperișul să fie reparate în viitorul apropiat;
 • Dacă deteriorarea este de dimensiuni medii, acestea sunt suflate prin spuma de montaj. După întărire, este tăiat cu un cuțit simplu, iar felia este acoperită cu vopsea hidrofugă;
 • În timpul iernii, este posibilă acoperirea scurgerilor numai temporar cu agenți de etanșare și masticuri speciale - înainte de căldură, când va fi posibil să faceți tot mai mult cu atenție.

Scurgerea unui acoperiș într-un bloc - modul de rezolvare corectă a problemei

Scurgerile, pe lângă toate tipurile de precipitații, provin din microcărcuri în materiale rulante sau din condensat acumulat sub acoperișul "covorului". Și toate acestea nu depind de faptul că este o casă veche sau o clădire nouă. Motivul general al scurgerii este că integritatea acoperișului este ruptă.

Cauze de scurgere a acoperișului plat:

 • Perioada de valabilitate a materialului de acoperire a expirat sau este de slabă calitate;
 • Deteriorarea acoperișurilor, în special în timpul iernii, când se desfășoară lucrări legate de îndepărtarea zăpezii și îndepărtarea gheții;
 • Încălcarea tehnologiei pentru instalarea acoperișului;
 • Marginile acoperișului sunt suflate de rafalele vântului și se ridică, astfel că zăpada sau ploaia cade sub acoperiș. În acest caz, tehnologia de lipire a elementelor role nu poate fi observată;
 • Pe acoperisul acoperișului, efectul negativ este exercitat de rădăcinile arbuștilor de plante care o distrug. Această problemă este adesea observată în garaj, unde plantele germinează pe acoperiș.

Cauzele de scurgere a acoperișului înclinat:

 • Scurgerea se produce în locul în care acoperișul este adiacent fumului și canalelor de ventilație, pereților. Locul contactului lor este prost aranjat, jgheaburi aranjate neregulat și razozhelobki;
 • De asemenea, temperatura afectează puternic scurgerile.

Ce se întâmplă dacă acoperișul curge într-un bloc? Repararea independentă a acoperișului actual nu poate fi, acest lucru ar trebui să fie tratate de servicii speciale. Pentru a înțelege în cazul în care pentru a merge în caz de plângere, este necesar să se cunoască adresa societății de administrare, care este responsabil pentru starea de casa ta, și mai presus de toate, pentru a fotografia zona scurgerii în apartament și site-uri cu scurgeri acoperiș, sau să facă un film cu data și ora. În primul rând, contactați dispecerul departamentului de service, de preferință cu o cerere scrisă. Dar dacă nu există o astfel de posibilitate, atunci sunați. Asigurați-vă că pentru a încerca să învețe numele complet al omului și poziția sa, și numărul sub care reclamația dvs. va fi înregistrată.

În cazul în care acoperișul scurgeri pe balconul ultimului etaj, puteți conta pe ajutorul departamentului de întreținere a locuințelor depunând o aplicație acolo. La etajele inferioare trebuie să reparați singur acoperișul balconului.

Acțiunile lucrătorilor comunali

Pentru a elimina scurgerile, în termen de două săptămâni ar trebui să se creeze o comisie care să vină în apartament. Ea ar trebui să întocmească un raport de sondaj, în care costul reparării și valoarea pagubelor ar trebui să fie un element important. Aveți grijă să aveți prezenți martori.

Căutați locația de scurgere

Atunci când inspectează o casă, comisia ar trebui să stabilească un loc problematic, de unde curge. Acest lucru trebuie înțeles de către lucrătorii care inspectează exteriorul părții de pe acoperiș și încăperea din interior. Ei întocmesc un act corespunzător, semnat de comisie și de martori. Dacă se găsește o "zonă proastă", reprezentanții departamentului de locuințe trebuie să ia o decizie pentru a elimina problema.

Cum să rezolvați problema prin intermediul instanței

Dacă nu există nicio acțiune din partea departamentului de locuințe pentru rezolvarea problemei, proprietarul apartamentului are dreptul să se adreseze instanței. Asigurați-vă că indicați motivul tratamentului, amploarea și tipul accidentului, cantitatea de daune provocate. Companiile de administrare nu-i plac astfel de proceduri, astfel încât vor începe rapid să își îndeplinească obligațiile directe. La urma urmei, dacă apa pătrunde în cameră, aceasta va crea o amenințare nu numai pentru sănătate, ci poate provoca și o situație de urgență.

Cazul "umed": rezolvarea scurgerilor acoperișului

Confortul în casă, printre altele, este determinat de integritatea acoperișului. În cazul în care acoperișul curge, în interior există pete ude, mucegai, o ciuperca este pornit, confortul nu poate merge mai departe și pe. Ce să facem în acest caz? Schimbarea carcasei nu este o opțiune. Mult mai ușor și mai rapid pentru a repara acoperișul. Dar, înainte de a începe să lucrați, trebuie să determinați locul și cauza scurgerii, să selectați materialele și apoi să acordați atenția cuvenită măsurilor preventive.

De ce acoperișul curge

Acoperișul poate provoca scurgeri din diverse motive. Cei mai populari experți sună:

 • Depășiți durata de viață a stratului de acoperire; Adesea, acoperișul începe să curgă, deoarece acoperirea acoperisului și-a epuizat viața
 • proastă calitate;
 • încălcarea etanșeității la aer, unde se află tevile, antenele, pereții se învecinează.

Acoperișul poate deveni de asemenea inutilizabil datorită deteriorării mecanice.

Există o altă clasificare, conform căreia sursele de scurgere a acoperișurilor sunt determinate:

 • ploaie (formată imediat după ploaie);
 • zăpadă (apare atunci când zăpada începe să se topească);
 • uscat (condensat);
 • (apar în locuri diferite și indică faptul că este necesar să se schimbe în întregime întreaga acoperire a acoperișului).

Vom aborda mai detaliat fiecare dintre aceste tipuri de daune.

Depășind perioada de funcționare

Orice acoperiș, chiar și cel mai scump, are un fel de perioadă de garanție. Așadar, bitumul servește aproximativ 15 ani, ardezia - 20, țiglă metalică - aproximativ 30. Dacă acoperișul este folosit mai mult de 2-3 decenii, este posibil ca materialul să devină inutilizabil din motive naturale. Datorită schimbărilor constante ale temperaturii, precipitațiilor și impactului mecanic (curățare), acoperișul devine treptat mai subțire. Grosimea scade de 2-3 ori. Aici și acolo, găuri mici sunt formate, care sunt uneori invizibile pentru ochiul uman. Dar apa curge ușor prin ele și provoacă multe inconveniente proprietarilor de locuințe.

Toate materialele pentru acoperiș au data de expirare, după expirarea stratului se diluează, apar găuri și fisuri

Instalare necorespunzătoare

Nu întotdeauna, dar există situații în care specialiștii să-și așeze capacul de acoperiș în mod deschis și să-și facă munca după mâneci. Rezultatele unei astfel de atitudini neglijente vor fi vizibile după prima ploaie. Uneori maeștrii neatenți încearcă să economisească bani și utilizează o cantitate insuficientă de etanșant sau izolație. Din acest motiv, forme de condens, care apare ca pete umede neplăcute pe tavan.

Orice lucrare de acoperiș poate fi încredințată numai profesioniștilor cu reputație dovedită

Încălcarea strânsei

În locurile în care sunt puse conductele, instalarea antenei și rezemarea zidurilor, etanșeitatea este întreruptă. De fapt, între acoperiș și unul dintre elementele de mai sus există o cavitate în interiorul căreia se formează un condensator distructiv. Umiditatea se acumulează și apoi curge în jos, în consecință, pe tavan se formează pete galbene sau întunecate. Acestea strică estetica generală a camerei și contribuie la formarea de mucegai, ciuperci, propagarea bacteriilor dăunătoare.

Scurgerile din acoperiș apar cel mai adesea în zonele joncțiunilor de perete sau în joncțiunea a două raze

Video: cauze de scurgeri de pe acoperiș

Cum se determină amplasarea acoperișului

Pentru a înțelege motivul scurgerii acoperișului, trebuie să-i găsiți locul "slab". Pentru a face acest lucru, este necesar să efectuați o inspecție amănunțită și amănunțită a acoperișului din interior și din exterior. Dacă vorbim despre un bloc de locuințe, trebuie examinate angajații societății de administrare care se ocupă de clădire. Dacă structura este privată, atunci proprietarul trebuie să îl urmeze pe proprietar.

Inspectarea acoperișului din interior

Pentru a verifica acoperisul din interior, trebuie să mergeți la pod sau la mansardă. Atunci când căutați un loc de curățat, este important să urmați în mod clar recomandările de mai jos, astfel încât inspecția să se efectueze cu un beneficiu maxim:

 1. Realizați inspecția numai în timpul zilei.
 2. Asigurați-vă că aduceți cel puțin două lanterne luminoase și un singur ajutor, astfel încât găsirea unui loc de curgere va fi mai ușoară.
 3. Divizați vizual acoperișul în sectoare și verificați cu atenție fiecare dintre ele, acordând o atenție deosebită suprapunerilor, colțurilor, colțurilor.
 4. Problema va indica pete de mucegai, ciuperci sau mușchi. Prin chiar și o mică gaură va rupe lumina soarelui, să nu observați care este foarte dificil. Locurile de scurgere sunt indicate fără echivoc prin scurgeri de apă, pete de mucegai sau mușchi
 5. Locul marcat trebuie să fie marcat cu un marcator sau vopsea de neșters.

Examinarea acoperișului din exterior

Trageți pe acoperiș numai în vreme uscată, fără vânt și căldură. Apoi procedura va fi sigură și de succes.

Atunci când inspecția vizuală a suprafeței exterioare a acoperișului trebuie să fie ghidată de astfel de principii:

 1. Nu începeți o inspecție externă dacă interiorul nu a fost încă realizat.
 2. Uneori se formează un loc luminos în locul curgerii, merită să fiți atenți la acest fapt.
 3. Gaura detectată trebuie notată cu un marcator, astfel încât după o lungă și dureroasă să nu o căutați din nou.
Atunci când inspectați acoperișul din exterior, este necesar să aveți grijă de siguranța personală și să efectuați mai bine aceste lucrări împreună

Video: cum se detectează o scurgere pe acoperiș

Cum să eliminați scurgerea acoperișului

Locul de scurgere se găsește - aceasta este jumătate din succes. Acum, defectul trebuie eliminat, astfel încât exploatarea ulterioară a acoperișului să nu provoace reclamații. Reparația se poate face în două moduri:

 • independent;
 • cu implicarea unor specialiști externi.

Prima opțiune, deși dificilă, dar care va ajuta să salvați. La urma urmei, comandanții vor lua bani nu numai pentru materiale, ci și pentru timpul lor, care uneori este foarte scump. Cu toate acestea, cei care nu sunt versati în afaceri de reparații, este mai bine să nu efectueze reconstrucția acoperișului. Rezultatul poate să nu justifice așteptările.

În angajarea experților nu este nimic dificil - trebuie să apelați serviciul sau compania potrivită, să explicați motivul chemării acestora și să plătiți apoi munca.

Pentru a rezolva problema singură, trebuie să vă pregătiți cu instrumentele și materialele necesare și să aveți răbdare. Procesul de reconstrucție este destul de complex și foarte responsabil.

Desfășurarea reparațiilor de acoperiș de rutină necesită precizie și abilități minime în realizarea lucrărilor de construcție

Materiale pentru repararea acoperișurilor

Pentru a repara corect acoperișul, trebuie să știți exact ce material este fabricat, care este folosit ca strat de încălzire și impermeabilizare.

Trebuie reținut faptul că în timpul reparației este necesar să se înlocuiască nu numai acoperirea exterioară, ci și toate straturile "plăcii de acoperiș". În caz contrar, problema poate fi resimțită din nou în viitorul apropiat.

Înainte de a începe reconstrucția, pregătiți următoarele materiale și instrumente:

 • Acoperișuri;
 • izolație;
 • impermeabilizare;
 • material de etanșare;
 • spuma de montaj;
 • foarfece sau ferăstraie de construcții;
 • cuie;
 • vopsea și pensula (dacă este necesar, restabilirea uniformității acoperirii de culoare a acoperișului);
 • resturi sau cârlig;
 • ciocan.

Modalități de eliminare a scurgerilor

Reparația poate fi capitală sau parțială.

Revizia acoperișului

Pentru reparații majore, urmați instrucțiunile de mai jos:

 1. Scoateți întregul acoperiș. Atunci când efectuați reparații majore, vechiul acoperiș este îndepărtat complet
 2. Îndepărtați stratul de impermeabilizare.
 3. Scoateți încălzitorul.
 4. Verificați grinzile, plafoanele și lemnul pentru a vă întări puterea. Dacă au nevoie de înlocuire sau reparație, acestea sunt corectate la fața locului. Dacă elementele structurii de tavan au devenit inutilizabile, ele trebuie reparate sau înlocuite
 5. Acoperișul este acoperit cu un nou încălzitor. Ca atare, pot fi utilizate materiale minerale sau ecologice, polistiren expandat, polistiren expandat sau spumă poliuretanică. Acestea sunt izolare relativ ieftină, dar populară și de înaltă calitate.
 6. Pe partea de sus a izolației lipsea impermeabilizarea. În mod tipic, în aceste scopuri se utilizează un material de acoperire sau un strat de impermeabilizare pe role. La impermeabilizarea suprafeței izolatoare se atașează un capsator sau unghii. Uneori între ele se montează o spumă de montaj pentru o fixare sigură. Strângeți acoperișul în ordine inversă - puneți mai întâi încălzitorul, apoi impermeabilizarea și stratul de finisare
 7. Apoi, capacul exterior rămâne. Ca atare, poate fi bitum, ardezie, metal, carton ondulat și multe alte materiale. La mantaua este fixat cu unghii sau cu șuruburi lungi de auto-îmbinare. Unghiurile și joncțiunile cu joncțiuni sunt sigilate și tratate cu spumă de montaj.

Reparații parțiale de acoperișuri

Reparațiile actuale ale acoperișurilor se efectuează după cum urmează:

 1. Scoateți o parte din capacul exterior al acoperișului. Pentru a face acest lucru, fie tăiați sau îndepărtați cu ajutorul unui cârlig și a unei colți, în funcție de materialul însuși.
 2. Apoi scoateți o parte din impermeabilizare.
 3. Izolația nu este curățată. Se usucă dacă este prea umed. Puteți face acest lucru cu un uscător de păr sau în mod natural - lăsați acoperișul în stare dezasamblată pentru o zi, dacă vremea o permite.
 4. Pe vechiul strat de izolație se aplică un strat nou, în timp ce este de dorit să nu se amestece diferite tipuri de acoperiri de izolație.
 5. Apoi fixați impermeabilizarea. Mărimea plasturelui trebuie să fie de cel puțin 2 ori suprafața care trebuie închisă pentru a preveni scurgeri.
 6. Apoi se acoperă o acoperire de suprafață. În mărime, depășește partea care trebuie încorporată de cel puțin 2 ori. O atenție deosebită este acordată fixărilor. Că prin șuruburi și cuie de auto-atingere umezeala nu ajunge la încălzitor, acestea sunt tratate cu un agent de etanșare.
 7. În cazul în care acoperișul este vopsit într-o anumită culoare, zona reînnoită trebuie să fie vopsită astfel încât plasturele să nu fie lovit. După repararea placajului de acoperiș, pe suprafața afectată este așezată o nouă haină de finisare și conferă acoperisului un aspect curat

Dacă gaura sau deteriorarea este mică, atunci nu este nevoie să scoateți partea de acoperiș. Decalajul poate fi sigilat cu un mortar de ciment sau mortar de ciment, dar este întotdeauna acoperit cu material de acoperire.

Cu respectarea cu strictețe a tuturor acestor reguli, poți pur și simplu și rapid aduce acoperișul în ordine, fără a cheltui prea mulți bani și energie. Astfel, este posibilă repararea unui acoperiș înclinat și plat.

Repararea capitalei acoperișului este necesară atunci când există prea multe fisuri mici, găuri, găuri pe acoperiș. A face patch-uri pentru acest lucru este prea lungă și dificilă. Este mai ușor să schimbi întregul acoperiș. În plus, dacă perioada de funcționare a expirat de mult sau se apropie de sfârșit.

Reparațiile parțiale nu necesită asistenți. Rulați-o destul de realistă singură. Pentru o reconstrucție de capital, este recomandabil să inviți cel puțin un ucenic.

Video: cum să reparați acoperișul de ardezie cu propriile mâini

Reguli de siguranță pentru acoperiș

Oricare ar fi repararea acoperișului (parțial sau capital), conducând-o, nu uitați de propria siguranță:

 • deoarece lucrările se desfășoară la altitudine, este necesar să se asigure asigurarea împotriva căderilor;
 • reconstrucția ar trebui să se efectueze în timpul verii (dacă este posibil) pe vreme uscată (obligatorie);
 • Restaurarea trebuie efectuată numai în îmbrăcăminte specializată, în pantofi sau cizme rezistente, mănuși de protecție;
 • în cazul în care acoperișul scade încă după reparație, înseamnă că locația de scurgere este detectată incorect sau dacă există încă una. Dacă căutările independente nu au fost încorporate cu succes, este necesar să se solicite ajutorul profesioniștilor;
 • în cazul în care podelele sunt uzate sau putrezite, este mai bine să nu urcați pe acoperiș pentru a nu cădea;
 • Nu luați cu dvs. pe acoperiș imediat tot ceea ce este pregătit pentru reparații. A lucra cu o astfel de abundență de obiecte dintr-o dată va fi incomod;
 • nu uitați de regula de aur - mergeți liniștit, veți continua. Grăbește-te în această situație va răni numai;
 • dacă substanța de etanșare sau spuma a lovit pielea sau ochii, trebuie spălate imediat cu apă, dacă este necesar, consultați un medic. Când lucrați pe acoperiș, este necesar să folosiți dispozitive de siguranță și să folosiți haine și încălțăminte confortabile

Dacă o persoană cade din acoperiș în timpul reparației, apelați imediat o ambulanță. Înainte de sosirea medicilor este interzisă transportul victimei, puneți obiecte sub picioarele și capul. Este permisă numai oprirea sângelui, dacă este posibil.

Prevenirea scurgerii acoperișului

Acoperișul renovat are nevoie de îngrijire atentă pentru a-și putea îndeplini "îndatoririle profesionale" cât mai mult posibil. Profilaxia percolației este după cum urmează:

 • monitorizarea atentă și inspecția detaliată sunt necesare pentru fiecare acoperiș fără excepție. Zilnic nu ai nevoie de el. O dată la fiecare cinci până la șase luni este suficient;
 • Dacă apa se acumulează pe acoperiș în timpul ploii sau zăpezii, precipitațiile trebuie îndepărtate în timp util;
 • nu lăsați păsările să vieruiască cuiburile de pe acoperiș, distrug acoperișul;
 • când se găsește o gaură foarte mică, nu așteptați până când devine mare, este necesar să efectuați o restaurare imediat, fără întârziere;
 • este important să achiziționați materiale certificate pentru reparații. Calitatea produselor va determina în mare măsură durata de viață a pânzei de acoperire;
 • Unghiile și autoturismele trebuie sigilate astfel încât umezeala să nu poată pătrunde în interiorul încălzitorului;
 • Este necesar să se elimine murdăria și resturile care au apărut în timp, pentru a nu permite acumularea;
 • dacă este posibil, acoperișul trebuie să fie vopsit, deci există o protecție suplimentară sub forma unui film subțire de coloranți;
 • rezidenții din regiunile nordice sunt recomandați să izoleze acoperișul în 2-3 straturi. Apoi condensul nu apare.

Scurgerea acoperișului - nu sfârșitul lumii și nu o ocazie de a căuta urgent un nou loc de reședință. Acoperișul poate fi reparat. Reparațiile majore sau parțiale sunt în curs de desfășurare. Utilizați numai materiale certificate de calitate pentru care vânzătorul are o licență. Cu cât materialele sunt mai calitative, cu atât mai mult vor servi stăpânului lor. Profesioniștii ar trebui să fie contactați dacă reparațiile efectuate de propriile lor mâini nu au ajutat sau nu lucrează pentru ei înșiși pentru niciun motiv.

Acoperisul casei de apartamente curge: ce să faci, unde să te duci și să te plângi

Situația, atunci când acoperișul curge în blocul de apartamente, creează o mulțime de dificultăți pentru locuitorii săi. Aceasta afectează în special confortul chiriașilor care trăiesc ultima etapă. Consecințele unui astfel de fenomen pot fi răsfățat reparații și deteriorate lucruri, ciuperci formarea pe tavan și pereți, dezvoltarea de diferite boli printre proprietarii apartamentului, scurgeri de tavan. Cel mai mare pericol îl reprezintă pătrunderea umezelii la instalațiile electrice sau la aparatele de uz casnic.

Problema scurgerilor necesită măsuri urgente. Abordarea acestei chestiuni este înarmată cu cunoașterea legilor și elaborând un plan de acțiuni concrete. Doar, dacă vă apropiați corect, puteți rezolva problema în cel mai scurt timp, fără a reveni la soluția după aceea din nou.

Cauzele scurgerii acoperișului într-o clădire de apartamente

Scurgerile de acoperiș pot fi observate nu numai în case "cu experiență". Din acest fenomen, clădirile noi nu sunt asigurate deloc. Cel mai adesea, această problemă este o consecință a schimbărilor în sistemul de etanșare a structurii de acoperiș. Depresurizarea în case de construcții de lungă durată, precum și în clădirile nou construite înalte, variază considerabil. Casele vechi se confruntă cu această problemă atunci când stratul de acoperire a atins o limită de viață. Casele, recent adoptate de rezidenți, sunt echipate cu un nou acoperiș, aici fiind primul calitatea materialului de acoperiș și a lucrărilor de instalare.

Dacă vorbim despre categoria de acoperișuri de tip plat sau așezat, cele mai frecvente cauze ale depresurizării, al căror rezultat este scurgeri, este utilizarea materialelor de acoperire cu termen de valabilitate expirat.

Pot apărea și alte cauze de scurgere. De exemplu, următoarele:

 • Acoperișurile pot fi deteriorate prin impact mecanic în timpul operațiilor de curățare a zăpezii sau pentru a elimina glazura pe acoperiș.
 • Este posibil ca, în timpul instalării acoperișului, s-au comis încălcări tehnologice sau s-au folosit materiale care nu îndeplinesc standardele stabilite de caracteristici tehnice.
 • Acoperișul a fost deteriorat ca urmare a sistemului radicular al plantelor.
 • Este posibil să apară o scurgere atunci când instalarea este efectuată incorect, când marginile acoperișului nu sunt suficient de apropiate de bază și atunci când sunt vânturi se ridică în sus. Ca rezultat al suflantei, ploaia cade sub acoperiș, iar sub ea se poate acumula zăpada.
 • Nu au fost respectate standardele și tehnologiile recomandate, în procesul de plantare a adezivului elementelor rulou.
 • La stabilirea punctelor de contact ale acoperișului cu pereți, sisteme de ventilație și fum, s-au făcut greșeli, în urma cărora s-au creat condiții de scurgere în aceste locuri. Cel mai adesea, această situație apare pe acoperișurile înclinate.
 • Există o încălcare a normelor de temperatură în partea de sub acoperiș. Conform standardelor disponibile, în timpul perioadei reci, indicele de temperatură din zona sub acoperiș ar trebui să se potrivească exact cu regimul temperaturii exterioare.
  Dacă spațiul de sub acoperiș are un grad de temperatură mai ridicat decât mediul extern, atunci zăpada se va topi pe suprafața acoperișului. În consecință, începe formarea unei cruste de gheață și a ghețurilor, ceea ce contribuie la blocarea completă a sistemului de drenaj. Situația este exacerbată în primăvară, când, datorită creșterii temperaturii, începe procesul de topire a zăpezii active. Există o cantitate mare de apă pe acoperiș, care nu se poate scurge complet și, ca urmare, în locurile de etanșeitate insuficiente ale acoperișului sau îmbinărilor, începe scurgerile.

Acoperișul curge în clădirea apartamentului, unde să meargă

Când proprietarul apartamentului descoperă că apa apare pe tavan, primul lucru pe care trebuie să îl pună este unde să meargă dacă acoperișul curge. În această situație, trebuie să știți că există o anumită ordine de acțiune dacă acoperișul curge în apartament. Este necesar să se respecte aproximativ un astfel de plan:

 • Sunați la departamentul de expediere al departamentului de locuințe căruia îi aparține casa și raportați problema. Ar trebui să fie clarificați numele expeditorului și să aflați în ce număr este înregistrată reclamația. În plus față de apelul oral, există o modalitate mai sigură - cererea în scris. Cererea este întocmită în conformitate cu modelul și depusă la serviciul municipal. În cerere, ar trebui să fie indicat motivul cererii, adresa de reședință și numele proprietarului locuinței, în care se scurge acoperișul.
 • Când trimiteți o cerere scrisă, este necesar să-i atașați fotografiile cu o imagine a zonei problematice din apartament. Este de dorit ca fotografiile să fie datate, executate în culori. De asemenea, este posibilă înregistrarea video a faptului de scurgere, prin transmiterea de informații pe suporturi electronice.
 • Descriind declarația problemei, ar trebui să specificați în detaliu, în cazul în care este detectat fluxul, fie că este vorba permanentă, cu o parte din zi a fost acest fenomen, dacă a existat pagube materiale, fie situată într-o zonă rezidențială de copii minori sau bolnavi și persoanele în vârstă.
 • Partea finală a cererii trebuie să conțină o cerere de examinare a problemei și luarea măsurilor necesare pentru eliminarea problemei. De asemenea, trebuie remarcat faptul că este necesar să se întocmească un act și să se recupereze daunele materiale primite.
 • Faptele din cerere trebuie prezentate în mod clar și obiectiv.
 • Este necesar să retrageți o copie a cererii și să lăsați acest exemplar persoanei care depune plângerea.
 • Trebuie să se asigure că, în timpul acceptării cererii, se pune semnătura persoanei care a acceptat documentul.

În cazul în care proprietarul nu are posibilitatea de a vizita personalul în departamentul de locuințe, plângerea poate fi trimisă prin poștă prin scrisoare recomandată.

La vizita personală, trebuie să aveți un pașaport, o fotocopie a paginilor sale principale, un document care să confirme dreptul la un apartament, precum și o copie a acestuia.

Unde să sunați

Nu amâna cazul până târziu, dacă acoperișul scade, iar apartamentul are umiditate care pătrunde din exterior. Mulți sunt în acest caz confuzi, nu înțeleg ce să facă și unde să se plângă. Mai întâi de toate, este necesar să se decidă dacă acoperișul curge, unde să sunați. Pentru tratamentul primar, cu o problemă similară, departamentul de întreținere a locuințelor este situat în locul de reședință, de asemenea, poate fi utilități mai mari. Consultați dispecerul sau, direct, șeful serviciului.

Ce ar trebui să facă utilitățile publice?

În cazul în care acoperișul curge în apartament, reprezentanții serviciului comunal, în special managerul său, trebuie în termen de două săptămâni, să creeze o comisie care să viziteze apartamentul problemei și să întocmească un raport de inspecție.

Documentul trebuie să indice data vizitei, rezultatul examinării sediului, mărturia proprietarului apartamentului cu privire la perioada de apariție a problemei. Deteriorările cauzate și costul reparațiilor trebuie luate în considerare. Este recomandabil ca în timpul examinării, ca martori, să existe vecini.

Este clar că, în funcție de situația disponibilă, este absolut necesar să se ia măsuri adecvate de la departamentul de întreținere a locuințelor. Inclusiv, plătitorii comunali calculează valoarea daunelor cauzate și se efectuează lucrări de reparație în incinta spațiilor.

Căutați scurgeri

Trebuie remarcat faptul că, în timpul inspecției locuințelor, reprezentanții serviciului municipal ar trebui să stabilească locul de scurgere. În acest scop, lucrătorii sunt inspectați în interiorul și partea de acoperiș din exterior. Dacă se detectează o zonă de probleme, trebuie luată o decizie cu privire la succesiunea acțiunilor de eliminare a problemei.

Atunci când determinați natura scurgerii, acordați atenție atunci când este activată - după ploaie, zăpadă sau are un caracter permanent. Aspectul său poate fi asociat cu formarea condensului sau cu apariția microdamagiilor în acoperiș. În cazul în care chiriașul nu dorește ca pe cap, în propriul său apartament, turnând în mod constant de apă, apoi de două ori pe an, este în valoare de amintind specialiștii departamentul de locuințe cu privire la inspecția planificată obligatorie a acoperișului.

Cum și cu cine să facă o cerere, o mostră

Dacă niciunul dintre reprezentanții serviciilor municipale nu a luat măsuri pentru a elimina problema, atunci este depusă o plângere, care este apoi trimisă autorităților superioare, inclusiv instanței.

Plângerea include numele și adresa sediului solicitantului, motivul căii de atac, descrie succesiunea acțiunilor, inclusiv aplicarea cererii la departamentul de întreținere a locuințelor. Se subliniază faptul că nu s-au luat măsuri pentru a elimina problema întreprinderilor de utilități publice.

Ca urmare, se face o solicitare de a lua în considerare această situație. Cererea poate fi însoțită de copii ale actelor privind examinarea spațiilor de către comisie, materiale foto și video, un certificat de vecini în scris, certificat prin semnături și datat.

Pentru a descărca o mostră, urmați linkul.

Rezolvarea problemei prin intermediul instanței

În lipsa unei acțiuni din partea departamentului de întreținere a locuințelor pentru a elimina scurgerile, în cazul în care nu sunt interesate de această situație, chiriașul are dreptul de a depune o cerere la instanța de judecată. În plus față de cerere, va fi necesar următorul pachet de documente:

 • pașaport;
 • Pașaport tehnic pentru apartament;
 • Acte de inspecție a spațiilor de către serviciul municipal;
 • Adresa casei unde a fost depusă plângerea, precum și datele angajaților care l-au acceptat.

Atunci când vă adresați instanței, trebuie să acordați atenție daunelor materiale cauzate și problemelor de sănătate care au apărut - răceli frecvente, exacerbarea bolilor cronice.

În acest caz, documentele medicale sunt anexate la cerere.

Este posibil să dureze mult timp pentru a elimina scurgerile, dar va trebui să aplicați diferitelor autorități, dar merită. După ce penetrarea apei în cameră nu numai că încalcă estetica locuințelor, ci creează și un pericol pentru sănătate și poate duce la situații de urgență. Merită să luptați pentru a vă asigura că casa a fost frumoasă și în siguranță.