Calcularea jgheaburilor: cerințe de bază și reguli

Horn

Sistemul de drenaj este una dintre principalele măsuri de protecție, care contribuie la prelungirea exploatării materialelor de acoperiș, a fațadei și a fundației clădirii. Calculul corect și competent al sistemului de drenare al acoperișului reprezintă cheia pentru o funcționare lungă și fiabilă a întregii clădiri în ansamblu. Cunoașterea principiilor de bază ale calculării componentelor sistemului de drenaj va contribui la optimizarea costului aranjamentului acestuia.

În funcție de tipul, dimensiunile și panta acoperișului, sistemul de drenaj poate avea mai multe tipuri:

Calculul drenajului extern este efectuat ținând seama de următoarele cerințe:

 • jgheaburile suspendate sau perete ar trebui instalate pe acoperișuri cu un unghi de panta de cel puțin 15 °;
 • Panta longitudinală a tranșelor este menținută la un nivel de cel puțin 2%;
 • Trenurile trebuie să aibă laturi cu o înălțime mai mare de 120 mm;
 • distanța dintre conductele de drenaj nu este mai mare de 24 de metri;
 • Diametrul canalului de evacuare se ia din calcularea a 1,5 cm 2 a secțiunii transversale pe 1 m 2 a acoperișului.

Aceste reguli se aplică sistemelor de drenare în zonele climatice cu o probabilitate scăzută de înghețare a apei.

În toate zonele climatice este recomandat să se aranjeze un drenaj intern organizat cu o priză externă de apă. Se compune din următoarele componente:

În funcție de configurația și funcțiile necesare, sistemul de scurgere a apei poate fi suplimentat cu o varietate de accesorii și accesorii.

Numărul optim de canale

Scopul principal al sistemului de drenaj intern este de a asigura îndepărtarea apei de pe acoperiș la orice temperatură exterioară și indiferent de cantitatea de precipitații. Se recomandă ca apa să fie aruncată în general sau apă de ploaie. Calculul numărului de canale din drenajul intern se realizează conform regulii: 1 pâlnie pe 0,75 m 2 acoperiș și 1 cm 2 țevi pentru drenajul apei. Canalele sistemului intern sunt situate de-a lungul axei longitudinale a acoperișului. Este interzisă echiparea canalelor și a șanțurilor în grosimea pereților exteriori, datorită înghețării lor posibile în timpul iernii.

Calculul numărului de canale de drenaj se realizează ținând seama de următoarele cerințe:

 • dacă nu există obstacole pentru extinderea liniară a canalului de până la 12 metri lungime, atunci o singură pâlnie va fi suficientă;
 • cu o lungime a jgheabului mai mare de 12 metri și există obstacole în calea expansiunii sale, atunci va fi necesară o pâlnie de compensare specială la capătul pantei;
 • dacă jgheabul înconjoară clădirea de-a lungul perimetrului, este necesară o instalare în comun a canalelor și a rosturilor de dilatare.

Calcularea jgheaburilor trebuie efectuată pe baza datelor din pașaport, care conține informații despre dimensiunile geometrice, metoda de atașare și debitul. Numărul de canale de scurgere trebuie să corespundă numărului de conducte de scurgere din întregul sistem de drenaj.

Caracteristici ale calculului jgheaburilor și țevilor

Atunci când instalați drenaj în aer liber, ar trebui să verificați cu atenție întreaga clădire pentru caracteristici arhitecturale, piese proeminente și depresiuni. Sistemul de jgheab nu trebuie să strică aspectul exterior al clădirii, astfel încât, dacă nu se încadrează armonios pe fațadă, ar trebui să fie ascuns de spate. Pentru aceste scopuri, folosiți numeroase accesorii, care sunt produse astăzi în masă.

Calculul sistemului de drenaj trebuie să înceapă întotdeauna cu măsurarea suprafeței acoperișului, din care va fi îndepărtată apa. Acest lucru se poate face doar prin cunoașterea formulelor geometrice cele mai simple. În mod normal, se poate presupune că o conductă de scurgere a apei cu un diametru de 100 mm poate lucra efectiv pe suprafața acoperișului de până la 220 m 2.

Calcularea secțiunii transversale a jgheabului este făcută ținând cont de unghiul pantei acoperișului, cu cât este mai abruptă, înălțimea talonului la jgheab trebuie să fie mai mare. Acest lucru se datorează în principal creșterii suprafeței de precipitații, care este principala sursă de apă. Numărul de jgheaburi este selectat pe baza perimetrului cornierului și a componentelor de pe piață. Deci, cele mai multe jgheaburi din plastic au o lungime de 3 sau 4 metri, iar zincat - 2 metri. Dacă lungimea cornierului este de 10 metri, atunci avem nevoie de 5 jgheaburi galvanizate sau 2 bucăți de 4 metri și una de 3 metri în cazul pieselor din plastic.

Este important să știți că numărul de cuplaje pentru jgheaburi este întotdeauna exact o unitate mai mică decât jgheaburile.

Numărătoarea numărului de cârlige de fixare se efectuează în conformitate cu următoarea formulă:

unde N este numărul de cârlige;

L - lungimea cornierului;

0,6 - etapa recomandată de documentele de reglementare între cârlige.

Numărătoarea numărului de coborâșuri poate fi găsită utilizând formula:

unde N este numărul de conducte de scurgere;

Hcornișă - înălțimea de la sol la streașină;

Hîndoire - înălțimea îndoirii țevii;

Linsera - lungimea inserției pâlniei;

Ltuburi - lungimea conductei de scurgere (de obicei 3 sau 4 metri).

Este important să știți că cel puțin două cleme ar trebui folosite pentru a asigura fiecare lungime a canalului de scurgere.

Pentru a calcula jgheabul intern de-a lungul secțiunii conductei, este necesar să se determine cantitatea maximă de apă care poate proveni de pe acoperiș. În acest scop, parametrii geometrici ai acoperișului (lungime și lățime) sunt măsurați și multiplicați cu cantitatea maximă de precipitații determinată pentru o anumită localitate. În majoritatea cazurilor, folosind o formulă simplificată, luând în considerare faptul că secțiunea transversală a canalului de 1 cm2 este de aproximativ 1 m 2 de pe acoperiș.

Calculul sistemului de drenaj SNiP reglează luând în considerare influența unui număr foarte mare de factori, dintre care:

 • cantitatea de precipitații pe an;
 • zona climatică și temperatura maximă negativă;
 • zona acoperișului;
 • disponibilitatea apei de ploaie;
 • alți factori.

În timp util a făcut un calcul rezonabil al jgheabului pentru acoperiș vă permite să economisiți bani semnificativ pentru a optimiza numărul de părți achiziționate ale sistemului de drenaj.

Cum se calculează sistemul de drenaj al acoperișului de la zero: de la alegerea materialului până la calculul numărului de piese

Lucrările de acoperire se realizează numai după instalarea jgheaburilor. Cum de a calcula sistemul de drenaj al acoperișului fără ajutor: nu pierdeți cu alegerea materialelor și a producătorului, nu cumpăra exces, și planul de proiectare, astfel încât de scurgere a servit 50 de ani? Schemele de desen pentru formele standard de acoperiș pot fi realizate chiar de un novice. Etapele de bază:

conținut

 • Alegerea materialului optim de fabricație.
 • Construcția unui model de drenaj.
 • Calculul numărului de piese necesare.

Selectarea materialului de fabricație: care drenare pentru instalare ↑

Produsele fabricate din oțel galvanizat nu trebuie luate în considerare pentru instalarea pe o casă rezidențială. Costul redus al materialelor nu va face instalarea mai ieftină: este nevoie de mult timp pentru instalare și este aproape imposibil să sigilați bine piesele realizate de artizanat. Otelul, acoperit cu un strat de protectie subtire de galvanizare, va incepe sa rusti dupa 2-3 ani, va trebui sa instalati un nou sistem. Bugeturile moderne ale bugetului sunt realizate de:

 • Din plastic - PVC.
 • De metal într-un strat de protecție polimer.

Estetică estetică și preț rezonabil: avantajele jgheaburilor din plastic

Scurgerile din plastic: în care cazuri este necesară instalarea unui sistem din PVC ↑

Piesele de plastic ieftine pot dura decenii fără defecțiuni. Componentele sunt fabricate din clorură de polivinil - un polimer pe bază de rășini acrilice. Jgheaburile și țevile au o greutate ultra-ușoară, sunt ușor de transportat și nu necesită abilități speciale pentru instalare.

Elemente din sistemul de plastic

Sisteme de plastic adecvate pentru instalare pe case de apartamente cu o singură înălțime, cu anexe, garajuri, cabane. Montat pe acoperișuri vechi cu dispozitive de fixare pe panoul de bord. Producătorii recomandă PVC pentru organizarea unui canal de scurgere pe acoperișurile podelelor mansardate: tăvile de plastic sunt aproape fără zgomot, spre deosebire de cele din metal.

Materialul este suficient de fragil și nu diferă în ceea ce privește rezistența. Este afectată de deteriorări mecanice, în special la temperaturi scăzute. Prin urmare, atunci când alegeți un sistem pentru instalarea unui jgheab de plastic pentru un acoperiș într-o regiune cu climă rece, merită luată în considerare instalarea simultană a unui cablu de încălzire. Acoperișul este dotat cu prezența obligatorie a snegozaderzhateley pentru a reduce riscul ruperii jgheabului când zăpada cade.

Sisteme metaloplastice: caracteristici de utilizare ↑

Jgheaburile din metal cu un strat de polimer se referă la categoria medie de preț. Părțile sunt fabricate din oțel aliat, mai multe straturi de polimeri sunt aplicate de sus pentru a proteja cutia de efectele apei. Atunci când se calculează sistemul de drenaj, trebuie luate în considerare și costurile de instalare: este dificilă instalarea independentă a pieselor metalice. Plăcile au o greutate suficientă, nu puteți monta tăvile singure la înălțimea tăvilor.

Metal-plastic de scurgere: detalii

La asamblarea unei scule speciale și abilități sunt necesare pentru a lucra cu metal: piesele metal-plastic nu pot fi tăiate cu un bulgară sau o duză pe un burghiu. Acoperirea polimerului este sensibilă la temperatură, iar atunci când se supraîncălzește, se exfoliază. De asemenea, produsele metalice din plastic necesită o manipulare atentă în timpul încărcării și transportului: suprafața trebuie închisă. Zgârieturile de pe polimer sunt conductorii apei de pe baza de metal, respectiv, în punctele de deteriorare, rugina este rapid formată.

Metal-plastic este cea mai buna alegere pentru:

 • Ansambluri de drenare pentru case de tara cu o suprafata mare si inaltime.
 • Tăvi de montaj pe grinzi - este permisă creșterea intervalului dintre dispozitivele de fixare la 90 cm.
 • Instalații în condiții climatice dificile.

Elaborarea unui proiect de structuri de drenaj ↑

Numai după selectarea materialului de fabricație a început proiectarea circuitului. Pentru a calcula fără erori un sistem de drenare pe acoperiș, aveți nevoie de un plan de acoperiș. Pentru proiectare, va trebui să efectuați măsurători simple, deci veți avea nevoie de: o ruletă lungă, un calculator și aproximativ o oră de timp.

Schema de instalare a jgheaburilor

Condiționat, întregul sistem de bazin de acoperire poate fi împărțit:

 1. Linii orizontale de acoperis, a căror funcție principală este colectarea apei care se scurge din acoperiș.
 2. Jgheaburi verticale care primesc apă din tăvi.
 3. Sistemul de captare - pământ sau îngropat în receptoarele de apă de ploaie din sol, conectate la partea inferioară a scurgerii.

Marcarea liniei pentru acoperișuri de diferite forme

Calcularea suprafeței acoperișului și determinarea diametrului țevilor și tăvilor ↑

Pentru a calcula corect sistemul de drenaj, este necesar să se determine diametrul țevilor și secțiunea transversală a tăvilor. Piesele corect dimensionate - aceasta este o garanție că apa nu începe să curgă peste marginile jgheabului în ploaie torențială.

Calcularea suprafeței pantei acoperișului

Determinați dimensiunea produselor pe baza indicatorilor:

 • Zone de panta acoperișului.
 • Cantitatea medie de precipitații în regiune.

Trebuie să calculez suprafața totală a întregului acoperiș? De fapt, este suficient să navigați în plan și să alegeți cea mai mare consolare pentru măsurători. Lungimea rampei este înmulțită cu înălțimea. În conformitate cu normele, atunci când se calculează diametrul produselor, trebuie să se țină cont de unghiul de înclinare al prelungirilor acoperișului și de cantitatea de precipitații care este deviată de acoperiș. Dar practica arată că atunci când alegeți diametrul componentelor, vă puteți concentra pe recomandările producătorilor, calculate pe suprafața acoperișului:

 1. Dacă suprafața rampei este de până la 50 m 2: secțiunea tăvii este de 100 mm, diametrul curbei este de 75 mm.
 2. Suprafață de până la 100 m 2: secțiunea jgheabului - până la 125 mm, diametrul țevilor - 87 mm.
 3. Pentru acoperișuri cu o suprafață de până la 200 m 2: tăvi de secțiune - până la 150 mm, diametru de drenaj - 100 mm.

Dimensiuni ale detaliilor de drenare

Dimensiunile tăvilor și țevilor sunt determinate în primul rând, în funcție de mărimea aleasă, vor fi selectate următoarele detalii: conexiuni, adaptoare și elemente de fixare.

Numărarea numărului și imaginii liniei orizontale ale jgheaburilor ↑

Suporturile sunt instalate de-a lungul marginii de jos a fiecărei console. Liniile separate sunt echipate cu părți proeminente ale acoperișului:

 • Acoperișuri, cornișe.
 • Marginile inferioare ale balcoanelor și ale vizierelor.

Linii orizontale pe acoperișul unei forme complexe

Cum se calculează lungimea liniilor de jgheab a sistemului de drenaj? Aceasta este cea mai simplă etapă de planificare. Este suficient să se măsoare lungimea marginii fiecărei console. Puneți toate valorile împreună. Rezultatul este lungimea totală a jgheaburilor orizontale.

Câte ramuri verticale vor fi necesare ↑

Este puțin mai dificil să determinați corect numărul necesar de curbe - coloane verticale.

Calculul numărului de jgheaburi

O modalitate simplă de a calcula conductele verticale ale sistemului de drenaj:

 • Dacă lungimea liniilor orizontale nu depășește 10 m, atunci pentru fiecare linie este planificată instalarea unui canal de scurgere.
 • Atunci când lungimea jgheabului, care este instalată într-o consolă a acoperișului, este depășită, se calculează 12 m - 2 curbe pe jgheab.

Conectarea a 2 jgheaburi în țeavă comună

Pentru acoperișurile de formă complexă, se calculează coturi suplimentare pentru fiecare proiecție dacă nu este conectată prin adaptoare înclinate la jgheaburile altor secțiuni. Pentru fiecare linie cu prize - 1 scurgere. Odată cu apropierea secțiunilor scurte, este rațional să conectați 2 segmente din apropiere în 1 riser prin instalarea unui splitter și îndoire.

Calculul numărului de materiale pentru jgheaburi ↑

Atunci când se calculează numărul de piese, cantitatea de materiale pentru fiecare parte a sistemului de drenaj este determinată separat: jgheaburi, conducte de drenaj și curbe de drenare la sol.

Principalele detalii ale liniilor orizontale:

 • Piese turnate: tăvi.
 • Conectori: pentru jgheaburi, canale, colțuri, cornișe.
 • Plute, elemente de fixare.
 • Pâlnie.

Tăvi și fitinguri ↑

Majoritatea producătorilor de jgheaburi de plastic oferă jgheaburi pentru un jgheab într-o gamă standard de dimensiuni: lungime de 3 m. Unele realizează tăvi cu lungimea de 3 și 4 metri. Atunci când se calculează sistemul de drenaj, lungimea fabricii ar trebui selectată astfel încât să nu existe reziduuri de la jgheaburile tăiate.

Tava de plastic

De exemplu, pe o linie de 10 m, este mai bine să achiziționați, dacă este posibil, elemente de patru metri. Pentru două jgheaburi de zece metri, sunt necesare 5 tăvi din fabrică. Unul va trebui să fie tăiat în jumătate. Deșeurile nu vor fi.

Pentru fiecare linie, sunt necesare 2 prize - piese din material plastic sau metaloplastice care acoperă muchia jgheabului.

Cuplaj de tavă cu etanșare din cauciuc

Detaliile de conectare sunt calculate pe baza numărului de puncte de andocare din linie. Pentru o linie de 3 metri de 3 segmente, aveți nevoie de 2 conexiuni. Calculați separat numărul de cuplaje pentru fiecare secțiune orizontală, unghiuri. Pentru confort, lungimea tăvilor și punctul de îmbinare în cazul în care este planificată instalarea cuplajelor este notată în diagramă.

Tipuri de elemente de fixare: cum să alegeți ↑

Pentru a nu fi confundat cu tipul de elemente de fixare, se determină dacă jgheabul va fi instalat pe acoperișul sub construcție sau este mai bine să fixați jgheaburile de pe placa frontală. În acest caz, puteți instala drenajul după finalizarea lucrărilor de acoperiș.

Atunci când instalați un jgheab pe grinzi sau pe rafturi:

 • Selectați paranteze lungi din metal cu extensii drepte, care sunt îndoite la un unghi de 90 ° după instalare.

Cârlig cu extensie

 • Aplicați piesele prefabricate cu o prelungire mecanică reglabilă.

Dacă intenționați să montați tăvi pe acoperișul finit, calculați numărul de suporturi scurte - paranteze nereglementate.

Cum se calculează numărul de paranteze ↑

Cum să numărăți fixarea sistemului de jgheaburi pe acoperiș? În funcție de tipul de elemente de fixare, distanța dintre cârligele adiacente este determinată. Pentru paranteze scurte, intervalul maxim este de 60 cm, pentru fixarea tăvilor din plastic-metal pe grinzi sau plăci - până la 90 cm. Depășiți distanța, economisind pe paranteze: tăvile nu se îndoaie sub greutatea zăpezii.

Metode de montare a elementelor de fixare

Calculul numărului de cârlige scurte nereglementate:

Kla - numărul total de cârlige pe 1 linie a jgheabului cu dopuri

dlbine - lungimea tăvii în centimetri

Exemplu: Pentru un jgheab de 10 m aveți nevoie de: (1000 - 30) / 60 = 16 cârlige. 30 este cantitatea de indentare în cm de la marginile până la punctul de instalare a primei brațe.

Distanța dintre armături

Aceeași formulă este de asemenea utilizată pentru a calcula numărul de paranteze reglabile. Dacă distanța dintre cârlige este de 90 cm, atunci:

Calculați separat suma pentru fiecare jgheab, sumele rezultate sunt rezumate.

Conectarea tăvilor și țevilor: canale și adaptoare ↑

Numărul de canale în calculul sistemului de drenaj al acoperișului este simplu: pentru fiecare canal de scurgere planificat - 1 pâlnie.

Canale cu conectori orizontali

Este important să alegeți corect tipul de pâlnie. În configurația sistemelor de plastic există, de obicei, funicule cu conectori orizontali cu etanșări. Aceste părți sunt mult mai ușor de instalat. La alegerea canalelor de balamale pe încuietori, este necesar să se taie deschiderile în jgheab, pentru a etanșa joncțiunea.

Pâlnie cu pandantiv de blocare

Fiecare pâlnie trebuie să fie conectată corespunzător la țeavă. În fiecare punct sunt instalate 2 curbe înclinate care sunt conectate cu un segment de conductă drept.

Pâlnie de conectare cu țeavă

La conectarea a două linii de tăvi într-o singură linie verticală la adaptoarele din canale, este necesar să adăugați o tee cu o ramură laterală.

Cum se calculează curbele verticale: coborâșurile ↑

Secțiune verticală: construcție

Pentru a planifica secțiunile verticale ale canalului de scurgere, se calculează următoarele:

 • Contorul și numărul de țevi.
 • Număr de cuple.
 • Numărul de cleme - suporturi.
 • Forma, tipul și numărul curbelor de drenaj.

Număr de țevi și conexiuni ↑

Măsurați cu precizie distanța de la marginea acoperișului până la zona orb. Din valoarea obținută este necesar să se ia înălțimea joncțiunii formate din robinete din pâlnie, care leagă jgheabul de conductă. Ca urmare, o lungime exactă a țevii este obținută de la marginea inferioară a adaptorului la suprafața solului.

Elementele unei conducte de drenaj verticale

Dacă nu intenționați să introduceți o porțiune dreaptă a canalului de scurgere în admisia apelor pluviale, lungimea țevii este luată de la sol până la marginea scurgerii. În mod normal, înălțimea de instalare a canalului de scurgere nu depășește 30 cm.

Furtun din metal-plastic

Lungimea ramurii verticale trebuie împărțită la lungimea țevii din fabrică. Pentru a planifica o instalație fără deșeuri de conducte de scurgere, calculați lungimea totală a tuturor coloanelor verticale. Mulți producători produc componente în mai multe dimensiuni: 2, 3 și 4 m. Prin combinarea lungimii produselor din fabrică, puteți obține numărul minim de zone de tăiere.

Conectați țevile cu cuplaje speciale. Numărul de conectori este egal cu numărul de piese care urmează să fie îmbinate. De exemplu, pentru o țeavă de 6 m înălțime, sunt necesare 2 jgheaburi de fabricație și 2 ambreiaje: una pentru conectarea la o ieșire sub-frânghie și a doua pentru îmbinarea țevilor.

Montare: câte cleme au fost necesare ↑

Montați conducta la perete recomandată de suporturile speciale. Observați distanța dintre perete și intervalul de instalare care nu depășește 2 m. Numărul de suporturi pentru fiecare ramă este înmulțit cu numărul de țevi de scurgere.

Montarea conductei pe perete

Șuruburile sunt utilizate pentru a fixa clemele. Lungimea echipamentului este determinată de materialul plăcii de perete. Pentru suprafețele tencuite este suficient să fixați jugul cu șuruburi cu o lungime de 10 cm.

Pentru fațadele cu un strat izolator la lungimea standard a echipamentului, adăugați o grosime de izolație și căptușeală decorativă. De exemplu, pentru un perete cu o acoperire din polistiren spumant de 6 centimetri, lungimea șurubului trebuie să fie de 16 cm.

Aranjarea îndepărtării umidității: tăvile de recepție sau receptoarele pentru apa de ploaie ↑

Sprinklerele sunt instalate atunci când sistemul de drenaj este conectat la apele pluviale. Pentru fiecare plan de drenaj 1 razdrapriemnik.

Scurgeți receptorul deschis

Dacă nu există canalizare, scurgeți apa de ploaie din sistemul de drenaj în canalele de drenaj sau pe suprafața solului. Atunci când sunt combinate cu drenaj sub jgheaburi, canalele deschise sunt formate folosind tăvi din beton sau plastic cu grătare.

Schema de construcție a unui sistem de drenare pentru un acoperiș arctic ↑

O diagramă simplă este cum se calculează sistemul de jgheaburi al unui acoperiș gable pentru o casă cu un perimetru exterior de 10x9 m și o înălțime de 5 m.

Schema de instalare a jgheaburilor și conductelor

Pentru un astfel de acoperiș este necesară pentru a asigura două linii orizontale jgheaburi 10 m Număr jgheaburi verticale -.. 2, deoarece lungimea pantei este de 10 m diametru 75-87 mm, diametrul jgheab de 100 - 120 mm, respectiv.

Materiale pentru aranjarea sistemului:

 • 7 jgheaburi de fabricație de 3 m.
 • 6 conectori de tăvi, 4 dopuri.
 • 32 paranteze scurte.
 • 2 canale, 4 ramificații și 2 segmente de 60 - 80 cm.
 • 4 picioare de fabrică de 2 m, 2 curbe de drenaj.
 • 4 conectori de țeavă și 6 suporturi de țevi.

Un design simplu pentru un jgheab de scurgere a acoperișului ↑

Patru acoperiș cu un canal de scurgere cu două canale în loc de patru

Pentru a calcula sistemul de drenaj pentru un acoperiș cu patru pante, nu va trebui să numărați 2, ci 4 linii orizontale și 4 puncte de legătură cu un drenaj vertical. Cu o dimensiune a casei de 9 x 9 m și o înălțime de 5 m, veți avea nevoie de:

 • Pentru 4 linii orizontale: 12 tăvi lungi de 3 m, 8 conectori.
 • 62 cârlige, dacă sunt montate pe o placă de aeronavă la fiecare 60 cm.
 • 8 stuburi.
 • 4 canale, 8 coturi pentru conectarea la țeavă și 4 segmente drepte.
 • 8 țevi din fabrică de 2 m, 4 curbe de drenaj.
 • 8 cuplaje și 12 juguri.

Calculați independent scurgerea pentru o casă mică cu un acoperiș gable - fără probleme. Pentru a calcula un sistem complex de jgheaburi pentru un acoperiș cu mansardă sau proiecții, utilizați calculatoarele care apar pe site-urile producătorilor. Încercați să calculați mai multe variante de la diferiți producători și să comparați costul final. Alegeți echipamentul optim.

Salvați costurile de instalare numai atunci când instalați sisteme de plastic pe case sau clădiri cu o singură etapă. Când planificați un design metalic, este mai bine să vă adresați maeștrilor: pentru ca sistemul să funcționeze corect, este necesar să se țină cont de o serie de factori - de la unghiul de înclinare la respectarea decalajelor pentru dilatarea termică.

Calcularea jgheabului de-a lungul zonei de acoperiș

Calculul numărului de canale de drenaj extern, diametrul țevii

Există un acoperiș gable, lungimea rampei este de 24 m, distanța de la cornișă până la creastă este de 10,5 m. Este necesar să se calculeze numărul de pâlnii și diametrul conductelor de scurgere pentru fiecare rampă.
Există date contradictorii privind numărul de canale și diametrul apei. tub:
1 - SP 17 Acoperișuri 9.7 "Cu o drenare externă organizată de apă din acoperiș, distanța dintre
Coborâșurile ar trebui să fie luate nu mai mult de 24 m, zona
din secțiunea transversală a conductelor de scurgere trebuie luată din calculul de 1,5
cm2 pe 1 m2 de suprafață a acoperișului. "
Calcule: Pentru un acoperiș gable cu o suprafață de o pantă de 24 * 10,5 = 252 m2
Cu o conductă cu diametrul de 10 cm, zona este mai proeminentă. secțiunea țevii: S = Pi * R (pătrat) = 3,14 * 25 = 78,5 cm2
Req. aria secțiunii transversale a țevilor de scurgere: 1,5 * 252 = 378 cm2
Numărul de țevi cu diametrul de 10 cm: 378 / 78,5 = 4,81. Ie 5 conducte
2. Majoritatea absolută a surselor de pe internet vorbesc despre mai puține țevi: fie aproximativ 100 de metri pătrați pe 1 țeavă. Frunze 252/100 = 2.52 = 3 tuburi sau furnizează tabele care, în general, 2 cu diametrul țevii de 10 cm. Documentația tehnică a firmei Grand Line® (se referă Calculate pe DIN EN 612-2005) Sistem Grand Line® 150mm diametru. pâlnie / 100mm-dia. conductă - proiectată pentru 178 m2Te. pentru 250 de metri pătrați sunt suficiente
Unde este adevărul? într-un joint-venture sau într-un număr copleșitor de site-uri de Internet? Câți iau jgheaburile?

Ultima editare de МаксКад: 08.02.2017 la 21:34.

Unde este adevărul? într-un joint-venture sau într-un număr copleșitor de site-uri de Internet? Câți iau jgheaburile?

Cred că adevărul în joint venture, dar nu numai într-un joint venture pe 17.13330.2011, dar și în JV 30.13330.2012 și JV 32.13330.2012:
9.2. Numărul de canale, în funcție de capacitate, de zona acoperisului și de zona de construcție, este determinat de JV 30.13330 și JV 32.13330.
Cred că numărul de pâlnii cel puțin interne, chiar drenajul extern și diametrul țevii (riser) depind în primul rând de consumul estimat de ploaie (l / s), și nu doar de suprafața acoperișului. În SP 17 pentru drenajul extern, este dată o metodă aproximativă de calcul care nu ia în considerare intensitatea ploii pentru o anumită zonă de construcție. (clauza 8.6.9 din SP 30.13330.2012).

DIN EN 612-2005 este bun, dar „că germanii bine, atunci rus - moartea“ (c) rigole Producătorii au dreptul de a se referi la ceva, mai ales dacă vă dau o garanție pentru cumpărător, care se revarsă în timpul ploii nu va. Și proiectantul ar trebui să justifice deciziile luate prin referire la normele în vigoare în țară.

__________________
Arhitectura este un diagnostic.

Cum să calculați corect sistemul de drenaj al acoperișului cu propriile mâini?

Fără îndoială, este nevoie de o scurgere de furtună pentru fiecare casă. Un astfel de sistem protejează fațada clădirii împotriva umezelii, prelungind durata de viață a materialelor pentru care se confruntă și împiedicând subteranul să se prăvălească. Un factor important în alegerea materialelor pentru apa de ploaie este calculul sistemului de drenaj.

Astăzi, elementele din plastic de drenaj de furtună câștigă popularitate tot mai mare. Acest lucru se explică prin costul scăzut al componentelor, prin instalarea și întreținerea ușoară a sistemului de eliminare a apei uzate.

Un alt avantaj al design-plastic este prefabricare lor și, prin urmare, de dimensiuni standard, ceea ce face calcula destul de exact cantitatea necesară de material, cunoscând dimensiunea acoperișului și valoarea aproximativă a suprafeței acoperișului.

Cum se calculează productivitatea pentru apa de ploaie

Principalele criterii care trebuie luate în considerare la selectarea elementelor meteorice, este capacitatea întregului sistem. În cazul în care calcularea numărului de pâlnii, iar diametrul interior al conductelor de scurgere și jgheaburile să fie false, atunci livnevki nu va putea face față cu un volum mare de apă care curge în jos de pe acoperiș.

Acest lucru va duce la inundarea inevitabilă a fundației casei și inundarea fațadei. Pentru a calcula capacitatea sau debitul unui sistem de furtună, este necesar:

 1. Cunoașteți nivelul mediu anual (maxim și minim) al precipitațiilor în regiunea de reședință.
 2. Calculați suprafața acoperișului. În acest caz, nu este necesar să se calculeze suprafața întregului acoperiș. Este suficient să efectuați calculele pentru cea mai mare pantă (pentru un acoperiș multicolor). Această valoare va fi valoarea determinantă pentru întregul sistem de canalizare furtună.

Calcularea suprafeței acoperișului

Pentru a calcula aria celei mai mari pante a acoperișului, se folosește formula S = (A + B / 2) × C, unde:

 • A - proiecție orizontală a părții laterale a pantei;
 • B - înălțimea pantei acoperișului (și pe proiecția laterală);
 • C este lungimea pantei acoperișului.

Toate măsurătorile trebuie făcute în metri pentru a obține zona dorită.

Sfat! Atunci când se calculează jgheabul intern pentru acoperișuri plate, formula se modifică ușor: S = A × C.

Calcularea sarcinii de drenare

Calculând suprafața acoperișului, trebuie să calculați cantitatea maximă de precipitații care va apărea pe unitatea de suprafață a sistemului de eliminare a apei. Pentru aceasta, se folosește următoarea formulă: Q = S × q / 10000, unde:

 • S - suprafața pantei acoperișului obținută anterior;
 • q este precipitațiile maxime din regiune.

Valoarea obținută, măsurată în litri pe secundă, permite selectarea o secțiune transversală a diametrului interior al conductelor de scurgere și jgheaburi, iar numărul de capete a apei pluviale necesare pentru o funcționare normală a livnevki.

Calculul numărului de elemente ale sistemului de furtuni

După determinarea secțiunii transversale a dușului furtunii, este necesar să se calculeze numărul necesar de elemente ale sistemului. Astfel de calcule sunt necesare pentru a se asigura că instalarea se face fără întârziere și, în același timp, să nu cumpere accesorii inutile. Pentru a calcula scurgerea, este suficient să cunoașteți câteva dimensiuni de bază:

 • lungimea cornișei de-a lungul perimetrului casei;
 • înălțimea zidurilor clădirii.

Conform acestor dimensiuni, precum și prin utilizarea datelor obținute ca urmare a calculelor anterioare, este ușor să se producă manual numărul de materiale necesare:

 • Calculați numărul de jgheaburi este destul de ușor. Aceste capturi de furtună au dimensiuni standard. Lungimea jgheaburilor metalice este de 2 metri, iar jgheaburile de plastic sunt de 3 și 4 metri, în funcție de producător. Astfel, cunoscând lungimea cornierului, este ușor să găsiți numărul corect de jgheaburi. Atunci când obțineți valori intermediare, de exemplu, 15,5 metri, trebuie să luați o parte mai mare, adică 16 metri de jgheab.
 • Coloane și elemente de legătură. Numărul de jgheaburi de colț de execuție internă și externă este egal cu numărul de colțuri ale acoperișului. Acest indicator depinde de complexitatea structurii și de numărul de pante din acoperiș. Elementele conectorilor sunt contorizate prin numărul de jgheaburi drepte și înclinate, precum și de pâlnie.

Sfat! Elementele de conectare vor avea nevoie de o unitate mai mică decât numărul de canale și jgheaburi. De exemplu, pentru a conecta trei jgheaburi, sunt necesare două elemente de conectare.

 • Blanking este necesar în cazul în care un sistem de jgheab nu este închis. Aceste accesorii sunt instalate pe capetele jgheaburilor extreme și împiedică scurgerea apei de ploaie. Cu amenajarea unor canale de scurgere închise, nu sunt necesare dopuri.
 • Numărul de canale depinde de câte conducte de jgheaburi există. A fost instalată o pâlnie per conductă. Cel mai adesea, conductele de scurgere și chiuvetele sunt instalate în colțurile casei. Dar, în unele cazuri, este mai avantajos să instalați o țeavă în centrul fațadei. În acest caz, canalul de scurgere și pâlnia ar trebui să ia mai mult decât diametrul calculat.
 • Diametrul țevilor de scurgere se calculează prin înmulțirea înălțimii casei cu numărul de șanțuri. Fixarea țevilor pe fațada casei se realizează cu ajutorul clemelor de prindere, la viteza a două fixări pentru o conductă de 1,5-2 metri.
 • Calculați cu ușurință numărul de elemente de fixare speciale pentru canale și jgheaburi. Pe fiecare canal sunt instalate două paranteze. Pasul dintre consolă pentru atașarea jgheaburilor trebuie să fie de 50-60 cm.

Sfat! Suporturi (paranteze) - elementele cele mai ieftine ale designului. Prin urmare, este mai bine să le luați cu o mică marjă.

Acest material demonstrează în mod clar ușurința cu care puteți calcula și instala manual un sistem de drenaj pentru o casă privată. Nu necesită abilități deosebite și cunoștințe profunde despre nuanțele de inginerie, e suficient să faceți singur anumite calcule și calcule.

Cum se calculează singuri de drenaj eficient

Cât de greu va fi calculul jgheabului de arhitectura clădirii. Sistemul trebuie să rezolve în întregime sarcina de a scoate de pe acoperiș orice cantitate de precipitații. Elementele, amplasate orizontal și vertical, se vor potrivi în vederea generală a clădirii.

Principii de alegere

Unghiul de înclinare al acoperișului determină posibilitatea utilizării unor astfel de tipuri de bazin organizat:

 1. Cornice. Suprafață înclinată cu un unghi de panta de 15 ° și peste. Aranjați-vă în jurul perimetrului. Țevile verticale sunt situate pe pereții exteriori. La calcularea standardelor germane sunt luate. Acestea sunt concepute pentru zone climatice în care este puțin probabil ca precipitațiile în țevi de precipitare să înghețe precipitate. În zonele mai reci, este recomandată o scurgere internă a apei, care asigură o temperatură pozitivă a sistemului.
 2. Scurgeti. Sistemul este proiectat în conformitate cu SNiP 2.04.01-85 *, este instalat împreună cu acoperișul plat al clădirii. Utilizat, de regulă, în clădiri industriale și rezidențiale mari. În locuințe private este rar folosit.

Apa uzată neorganizată asigură o zonă orb, cu o pantă de 2-3 °, care se extinde dincolo de marginea acoperișului la o distanță de cel puțin 0,3 m.

Alegerea materialului afectează astfel de secțiuni de calcul ca durata de viață, zgomotul de lucru, costul. Sortimentul execuției tradiționale din metal pentru astăzi este extins de polimeri. Tipuri principale:

 1. Oțelul zincat.
 2. Aluminiu anodizat.
 3. Cupru.
 4. Plastic (PVC).

Zăpada, gheața, schimbările de temperatură creează forțe considerabile de efort. Componentele metalice au avantajul - rezistența. Dezavantajul care afectează perioada de utilizare este susceptibilitatea la coroziune. Acoperirea cu zinc (oțel) sau oxizi (aluminiu) suferă o abraziune mecanică cu un flux de lichid în timp.

Pentru a spori durata de viață și a reduce zgomotul apei curgătoare, stratul de zinc din fabrică este acoperit cu poliester. Sistemul asamblat din setul de cupru va fi frumos, durabil, fiabil, dar foarte scump.

Drenajul din plastic câștigă popularitate datorită costului redus, ușurinței de instalare, zgomotului scăzut. Indicatorii rezistenței la îngheț și rezistenței mecanice sunt mult mai mici.

Debitul apei

Numărul de litri pe secundă, care ar trebui să fie colectate în jgheaburi orizontale trece verticale ascendente, trimite scurgere, la calculul exact se determină din valorile zonei de captare a acoperișului și de ploaie pentru zona (tabele de referință).

"Atenție!" Datele pașaport ale sistemelor de captare conțin informații despre capacitatea elementelor. Acestea sunt ușor diferite de producătorii diferiți, în funcție de dimensiune. Valoarea are un diametru, unghiul de îndoire, lungimea umărului dintre racordurile fitingurilor.

Efectuarea unui calcul aproximativ al sistemului de drenaj. Pentru fiecare 1 m² de pe acoperiș se adaugă 1,5 cm² din secțiunea conductei. Trecerea parasolarului și a jgheabului de alimentare trebuie să coincidă. Înălțimea laturii tăvii orizontale nu este mai mică de 12 cm.

Cu un plan de acoperiș plat de 100 m², se consideră un riser. Prezența colțurilor, tranzițiile de nivel, decorațiile arhitecturale (inclusiv pe pereții casei) fac ajustări. În cazul în care clădirea are mai multe niveluri, apoi în zona de captură se adaugă 30% din suprafața zidurilor, care se ridică deasupra acesteia în părți ale clădirii.

Finalizarea drenajului pentru acoperișul oricărei complexități

Fiecare sistem de metal sau PVC va avea caracteristici care trebuie luate în considerare. Caracteristicile arhitecturii construcției de locuințe determină un set individual de elemente auxiliare, o selecție precisă a componentelor fiecărui sit. La calcul este necesar să se țină cont imediat de dispozitivele de fixare și de accesorii ale scurgerii viitoare.

Cum să numărați jgheabul

Partea orizontală a jgheabului trece de-a lungul marginii fiecărei rampe. Se compune din astfel de părți:

Numărul de jgheaburi este luat în considerare sistemul de drenaj al lungimii totale a rampei, minus lungimea elementelor de legătură, colțuri, canale, +1 buc. Conexiunile durează mai puțin. Număr de canale - după numărul de coloane. În proiect, cerința nu depășește o distanță de 24 m între punctele de evacuare a apei din tavă.

"Important!" Se observă numărul de elemente de fixare, pe baza recomandărilor producătorului, a datelor de calcul. Pasul, in functie de material, este de 0.5-0.6 m. Rezultatul montarii pe sfaturile "1 suport la 1.5 m este suficient" poate sa nu supravietuiasca iernii sau o ploaie buna. Monturile pentru dilatarea termică a materialului (3-8 mm) sunt menținute conform instrucțiunilor producătorului.

Partea verticală

Părțile kitului sunt:

 • Țeava.
 • Mount.
 • Conector.
 • Genunchiul.
 • Introduceți (pentru a efectua "gâtul lebedelor" de pe acoperiș până la perete).
 • scurgere;
 • Tub pentru conectarea a două tăvi de duș într-un canal de scurgere.
 • Revizia.
 • Furtună bine pentru deturnarea în canalizare-șeptel.

Localizarea țevilor de scurgere de-a lungul muchiei sau de-a lungul centrului rampei afectează debitul. Astfel, pe marginea acoperișului poate fi instalat un ron de Ø 75 mm cu o suprafață de până la 70 m² și, în același timp, în centrul zonei de 110 m². Lățimea tăvii este de 90 mm. Două astfel de sisteme de drenaj sunt instalate la colțurile acoperișului, până la 140 m².

Montarea conductei pe fațada clădirii a pus 1 bucată. la 3 metri de locul direct al scurgerii. Ruperea părților proeminente ale genunchiului necesită cel puțin 2 cleme pentru fixare.

Puteți face calculul sistemului de drenaj cu ajutorul unor programe speciale, specialiști. Independent de a considera că este necesară măsurarea unui acoperiș, date meteorologice, alegerea fabricantului, selectarea atentă a elementelor și suma caracteristicilor pașaportului.

Cum se calculează jgheaburile de pe acoperiș

Aranjamentul corect al acoperișului include nu numai instalarea de materiale de protecție, ci și un sistem de drenare a precipitațiilor atmosferice. Pentru a efectua această sarcină, este necesar să efectuați un calcul corect al jgheaburilor. Puteți utiliza serviciile unor companii de inginerie specializate sau puteți efectua singur calculele necesare.

Aranjamentul corect al acoperișului include nu numai instalarea de materiale de protecție, ci și un sistem de drenare a precipitațiilor atmosferice. Pentru a efectua această sarcină, este necesar să efectuați un calcul corect al jgheaburilor. Puteți utiliza serviciile unor companii de inginerie specializate sau puteți efectua singur calculele necesare.

Elemente de drenaj ↑

Mai întâi trebuie să aflați - care elemente ar trebui să fie incluse în conductele drenajului acoperișului. Cea mai simplă schemă ar trebui să includă următoarele componente.

 1. Trough. Este proiectat pentru a colecta precipitații atmosferice, curgând de pe suprafața acoperișului.
 2. Pâlnia. Instalat într-un jgheab și servește la îndepărtarea umidității din recipient.
 3. Țeava. Este fixat vertical și este necesar pentru transportul ulterior al apei către sistemul de procesare sau depozitare.
 4. Elemente suplimentare - suporturi de fixare, colțuri de jgheaburi, prize, teuri, vârfuri de conducte etc.

Înainte de a calcula jgheaburile, trebuie să analizați configurația acoperișului. În funcție de acestea, puteți realiza o drenare închisă ("girdle") sau o componentă individuală.

Acest lucru este determinat de forma acoperișului - pentru structurile standard cu două grinzi, sunt instalate 2 jgheaburi, care nu sunt conectate unul la celălalt. Pentru un șold, trebuie instalat un sistem închis de canale.

De asemenea, este important materialul elementelor de fabricație. În mod tradițional, se utilizează produse galvanizate, deși modelele de plastic au devenit recent foarte populare.

Galvanizat ↑

Principalul avantaj îl constituie rezistența la cădere de temperatură și expansiunea minimă a temperaturii. Cu toate acestea, pentru ei, principala problemă a tuturor materialelor metalice este susceptibilitatea la rugină. Modelele moderne sunt acoperite cu un strat protector de Pural sau Plastisol. În acest fel, durata de viață a componentelor este mărită.

Plastic ↑

Caracterizată printr-o greutate redusă și printr-o metodă convenabilă de groovare de legare cu bandă adezivă adițională. Dezavantajul este rezistența mecanică scăzută și coeficientul ridicat de expansiune termică liniară.

Partea estimativă ↑

Ce ar trebui să fie luate în considerare pentru proiectarea corectă a schemelor de drenaj? În primul rând - suprafața totală a acoperișului. Dacă acest parametru nu depășește 100 m² - puteți instala un jgheab. Dar, în același timp, este necesar să se efectueze un calcul al scurgerii acoperișului din faptul că pentru 1 m2 de acoperire este necesar să se asigure o secțiune transversală a țevii de 1,5 mm².

Să luăm în considerare etapele de bază ale performanțelor calculelor geometrice și ale parametrilor cantitativi ai drenajului.

Diametrul și lungimea jgheaburilor ↑

Depinde direct de zona rampei. Acest element ar trebui să asigure colectarea sedimentelor și transportul lor către jgheaburile de recepție. În cele mai multe cazuri, utilizați structuri ovale cu următoarele secțiuni standard - 75, 80, 87, 100, 120 și 150 mm.

Prin urmare, atunci când se calculează scurgerea pentru un acoperiș cu o capacitate mai mică, se recomandă aplicarea prevederilor DIN 18460-1989. Conform acestui document, există o relație între secțiunea transversală a jgheabului și diametrul țevii verticale din zona acoperișului.

 • DIN EN 612-2005 "Jgheaburile drena jgheaburile și scurgerile cu o cusătura sudată din tablă de metal. Definiții, clasificări și cerințe "
 • DIN EN 1462-1997 "Suporturi de jgheaburi suspendate. Cerințe și teste »
 • DIN EN 607-2005 "Jgheaburi de evacuare scurgere și fitinguri din PVC neplastifiat. Definiții, cerințe și teste. "

Calcularea jgheabului de-a lungul zonei de acoperiș

Calcularea jgheaburilor: cerințe de bază și reguli

Sistemul de drenaj este una dintre principalele măsuri de protecție, care contribuie la prelungirea exploatării materialelor de acoperiș, a fațadei și a fundației clădirii. Calculul corect și competent al sistemului de drenare al acoperișului reprezintă cheia pentru o funcționare lungă și fiabilă a întregii clădiri în ansamblu. Cunoașterea principiilor de bază ale calculării componentelor sistemului de drenaj va contribui la optimizarea costului aranjamentului acestuia.

În funcție de tipul, dimensiunile și panta acoperișului, sistemul de drenaj poate avea mai multe tipuri:

Calculul drenajului extern este efectuat ținând seama de următoarele cerințe:

 • jgheaburile suspendate sau perete ar trebui instalate pe acoperișuri cu un unghi de panta de cel puțin 15 °;
 • Panta longitudinală a tranșelor este menținută la un nivel de cel puțin 2%;
 • Trenurile trebuie să aibă laturi cu o înălțime mai mare de 120 mm;
 • distanța dintre conductele de drenaj nu este mai mare de 24 de metri;
 • Diametrul canalului de evacuare se ia din calcularea a 1,5 cm 2 a secțiunii transversale pe 1 m 2 a acoperișului.

Aceste reguli se aplică sistemelor de drenare în zonele climatice cu o probabilitate scăzută de înghețare a apei.

În toate zonele climatice este recomandat să se aranjeze un drenaj intern organizat cu o priză externă de apă. Se compune din următoarele componente:

În funcție de configurația și funcțiile necesare, sistemul de scurgere a apei poate fi suplimentat cu o varietate de accesorii și accesorii.

Numărul optim de canale

Scopul principal al sistemului de drenaj intern este de a asigura îndepărtarea apei de pe acoperiș la orice temperatură exterioară și indiferent de cantitatea de precipitații. Se recomandă ca apa să fie aruncată în general sau apă de ploaie. Calculul numărului de canale din drenajul intern se realizează conform regulii: 1 pâlnie pe 0,75 m 2 acoperiș și 1 cm 2 țevi pentru drenajul apei. Canalele sistemului intern sunt situate de-a lungul axei longitudinale a acoperișului. Este interzisă echiparea canalelor și a șanțurilor în grosimea pereților exteriori, datorită înghețării lor posibile în timpul iernii.

Calculul numărului de canale de drenaj se realizează ținând seama de următoarele cerințe:

 • dacă nu există obstacole pentru extinderea liniară a canalului de până la 12 metri lungime, atunci o singură pâlnie va fi suficientă;
 • cu o lungime a jgheabului mai mare de 12 metri și există obstacole în calea expansiunii sale, atunci va fi necesară o pâlnie de compensare specială la capătul pantei;
 • dacă jgheabul înconjoară clădirea de-a lungul perimetrului, este necesară o instalare în comun a canalelor și a rosturilor de dilatare.

Calcularea jgheaburilor trebuie efectuată pe baza datelor din pașaport, care conține informații despre dimensiunile geometrice, metoda de atașare și debitul. Numărul de canale de scurgere trebuie să corespundă numărului de conducte de scurgere din întregul sistem de drenaj.

Caracteristici ale calculului jgheaburilor și țevilor

Atunci când instalați drenaj în aer liber, ar trebui să verificați cu atenție întreaga clădire pentru caracteristici arhitecturale, piese proeminente și depresiuni. Sistemul de jgheab nu trebuie să strică aspectul exterior al clădirii, astfel încât, dacă nu se încadrează armonios pe fațadă, ar trebui să fie ascuns de spate. Pentru aceste scopuri, folosiți numeroase accesorii, care sunt produse astăzi în masă.

Calculul sistemului de drenaj trebuie să înceapă întotdeauna cu măsurarea suprafeței acoperișului, din care va fi îndepărtată apa. Acest lucru se poate face doar prin cunoașterea formulelor geometrice cele mai simple. În mod normal, se poate presupune că o conductă de scurgere a apei cu un diametru de 100 mm poate lucra efectiv pe suprafața acoperișului de până la 220 m 2.

Calcularea secțiunii transversale a jgheabului este făcută ținând cont de unghiul pantei acoperișului, cu cât este mai abruptă, înălțimea talonului la jgheab trebuie să fie mai mare. Acest lucru se datorează în principal creșterii suprafeței de precipitații, care este principala sursă de apă. Numărul de jgheaburi este selectat pe baza perimetrului cornierului și a componentelor de pe piață. Deci, cele mai multe jgheaburi din plastic au o lungime de 3 sau 4 metri, iar zincat - 2 metri. Dacă lungimea cornierului este de 10 metri, atunci avem nevoie de 5 jgheaburi galvanizate sau 2 bucăți de 4 metri și una de 3 metri în cazul pieselor din plastic.

Este important să știți că numărul de cuplaje pentru jgheaburi este întotdeauna exact o unitate mai mică decât jgheaburile.

Numărătoarea numărului de cârlige de fixare se efectuează în conformitate cu următoarea formulă:

unde N este numărul de cârlige;

L - lungimea cornierului;

0,6 - etapa recomandată de documentele de reglementare între cârlige.

Numărătoarea numărului de coborâșuri poate fi găsită utilizând formula:

unde N este numărul de conducte de scurgere;

Hcornișă - înălțimea de la sol la streașină;

Hîndoire - înălțimea îndoirii țevii;

Linsera - lungimea inserției pâlniei;

Ltuburi - lungimea conductei de scurgere (de obicei 3 sau 4 metri).

Este important să știți că cel puțin două cleme ar trebui folosite pentru a asigura fiecare lungime a canalului de scurgere.

Pentru a calcula jgheabul intern de-a lungul secțiunii conductei, este necesar să se determine cantitatea maximă de apă care poate proveni de pe acoperiș. În acest scop, parametrii geometrici ai acoperișului (lungime și lățime) sunt măsurați și multiplicați cu cantitatea maximă de precipitații determinată pentru o anumită localitate. În majoritatea cazurilor, folosind o formulă simplificată, luând în considerare faptul că secțiunea transversală a canalului de 1 cm2 este de aproximativ 1 m 2 de pe acoperiș.

Calculul sistemului de drenaj SNiP reglează luând în considerare influența unui număr foarte mare de factori, dintre care:

 • cantitatea de precipitații pe an;
 • zona climatică și temperatura maximă negativă;
 • zona acoperișului;
 • disponibilitatea apei de ploaie;
 • alți factori.

În timp util a făcut un calcul rezonabil al jgheabului pentru acoperiș vă permite să economisiți bani semnificativ pentru a optimiza numărul de părți achiziționate ale sistemului de drenaj.

Știri înrudite

Cum se calculează jgheaburile de pe acoperiș

Aranjamentul corect al acoperișului include nu numai instalarea de materiale de protecție, ci și un sistem de drenare a precipitațiilor atmosferice. Pentru a efectua această sarcină, este necesar să efectuați un calcul corect al jgheaburilor. Puteți utiliza serviciile unor companii de inginerie specializate sau puteți efectua singur calculele necesare.

Elemente de drenaj ↑

Mai întâi trebuie să aflați - care elemente ar trebui să fie incluse în conductele drenajului acoperișului. Cea mai simplă schemă ar trebui să includă următoarele componente.

 1. Trough. Este proiectat pentru a colecta precipitații atmosferice, curgând de pe suprafața acoperișului.
 2. Pâlnia. Instalat într-un jgheab și servește la îndepărtarea umidității din recipient.
 3. Țeava. Este fixat vertical și este necesar pentru transportul ulterior al apei către sistemul de procesare sau depozitare.
 4. Elemente suplimentare - suporturi de fixare, colțuri de jgheaburi, prize, teuri, vârfuri de conducte etc.

Înainte de a calcula jgheaburile, trebuie să analizați configurația acoperișului. În funcție de acestea, puteți realiza o drenare închisă ("girdle") sau o componentă individuală.

Acest lucru este determinat de forma acoperișului - pentru structurile standard cu două grinzi, sunt instalate 2 jgheaburi, care nu sunt conectate unul la celălalt. Pentru un șold, trebuie instalat un sistem închis de canale.

De asemenea, este important materialul elementelor de fabricație. În mod tradițional, folosesc produse galvanizate. deși modelele de plastic recent au devenit foarte populare.

Galvanizat ↑

Principalul avantaj îl constituie rezistența la cădere de temperatură și expansiunea minimă a temperaturii. Cu toate acestea, pentru ei, principala problemă a tuturor materialelor metalice este susceptibilitatea la rugină. Modelele moderne sunt acoperite cu un strat protector de Pural sau Plastisol. În acest fel, durata de viață a componentelor este mărită.

Plastic ↑

Caracterizată printr-o greutate redusă și printr-o metodă convenabilă de groovare de legare cu bandă adezivă adițională. Dezavantajul este rezistența mecanică scăzută și coeficientul ridicat de expansiune termică liniară.

Partea estimativă ↑

Ce ar trebui să fie luate în considerare pentru proiectarea corectă a schemelor de drenaj? În primul rând - suprafața totală a acoperișului. Dacă acest parametru nu depășește 100 m² - puteți instala un jgheab. Dar, în același timp, este necesar să se efectueze un calcul al scurgerii acoperișului din faptul că pentru 1 m2 de acoperire este necesar să se asigure o secțiune transversală a țevii de 1,5 mm².

Să luăm în considerare etapele de bază ale performanțelor calculelor geometrice și ale parametrilor cantitativi ai drenajului.

Instalarea sistemului de drenaj este posibilă numai dacă unghiul rampei nu este mai mic de 12 °. Dacă această condiție nu este îndeplinită, trebuie să instalați un sistem de drenaj sub acoperiș. Schema sa este similară cu aranjamentul unei acoperiri plate, care va fi discutată mai jos.

Diametrul și lungimea jgheaburilor ↑

Depinde direct de zona rampei. Acest element ar trebui să asigure colectarea sedimentelor și transportul lor către jgheaburile de recepție. În cele mai multe cazuri, utilizați structuri ovale cu următoarele secțiuni standard - 75, 80, 87, 100, 120 și 150 mm.

Prin urmare, atunci când se calculează scurgerea pentru un acoperiș cu o capacitate mai mică, se recomandă aplicarea prevederilor DIN 18460-1989. Conform acestui document, există o relație între secțiunea transversală a jgheabului și diametrul țevii verticale din zona acoperișului.

 • DIN EN 612-2005 "Jgheaburile drena jgheaburile și scurgerile cu o cusătura sudată din tablă de metal. Definiții, clasificări și cerințe "
 • DIN EN 1462-1997 "Suporturi de jgheaburi suspendate. Cerințe și teste »
 • DIN EN 607-2005 "Jgheaburi de evacuare scurgere și fitinguri din PVC neplastifiat. Definiții, cerințe și teste. "

Suprafața acoperișului, m²

Cantitatea de sistem, l / s

Diametrul țevii, mm

Lungimea totală a jgheaburilor este egală cu exteriorul rampei. Cu toate acestea, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, este necesară realizarea unei structuri prefabricate din mai multe modele. Pentru implementarea practică, este necesar să se utilizeze elemente de conectare (conectori N), numărul cărora depinde de numărul de canale compuse (N zel). Acestea sunt calculate prin această formulă.

N cpd = N zel-1

De asemenea, este important să se considere că, în timpul instalării, capetele structurilor nu vor fi amplasate aproape unul de celălalt. Distanța de instalare depinde de sistemul de drenaj selectat și poate fi de la 3 la 8 mm.

Parametrii canalului ↑

Nu există recomandări clare privind numărul maxim de canale. În mod logic, numărul lor ar trebui să coincidă cu același indicator al țevilor verticale. Cu toate acestea, există o distanță maximă între canale, care nu trebuie să depășească 24 m.

Diametrul canalului de admisie a apei trebuie să coincidă cu secțiunea de lucru a jgheabului. În caz contrar, la încărcarea maximă a sistemului, apa se va acumula în elemente orizontale.

Numărul de dispozitive de fixare ↑

Pentru montarea componentelor pe cornișă folosiți elemente de fixare speciale. Numărul și configurația acestora depind de materialul de fabricație a conductei și de lungimea canalelor de drenaj.

Acestea diferă în funcție de configurație - placa de montare este proiectată pentru a fi montată pe o placă de cornișă sau pe șipca acoperișului. Dar indiferent de acest lucru, calculul corect al jgheabului extern cu numărul de dispozitive de fixare poate fi realizat folosind următoarea formulă.

 • Unde l este lungimea streașinilor;
 • 0,6 - distanța optimă dintre elementele de fixare.

Această formulă este relevantă numai pentru sistemele exterioare. Atunci când se calculează pentru un acoperiș plat, parametrul principal nu este lungimea cornierului, ci suprafața acestuia.

Downspouts ↑

Diametrul conductelor de scurgere a fost calculat împreună cu jgheaburile. Este mult mai important să se calculeze corect lungimea unei secțiuni drepte a părții verticale a canalului de scurgere. Pentru a face acest lucru, este necesar să se țină seama de dimensiunea genunchiului superior și vârful situat mai jos. Aplicarea unei formulări generale pentru acest lucru este inacceptabilă, deoarece în diferite scheme toleranțele de montaj sunt diferite. Prin urmare, se recomandă citirea recomandărilor producătorului. Este important ca distanța dintre vârful și admisia apei să nu depășească 300 mm.

Cum se calculează jgheabul prin numărul de țevi? În medie, este necesară o conductă verticală pentru fiecare 70 m² de acoperiș. În acest caz, diametrul său trebuie să fie ales pe baza datelor din tabel, care sunt prezentate în secțiunea pentru calcularea jgheaburilor.

În plus, trebuie să cunoașteți numărul optim de cleme pentru fixarea țevii pe fațada clădirii. Se recomandă instalarea unui dispozitiv de fixare pentru 3 metri de drenaj. Dar, în același timp, este necesar să se țină cont de particularitățile arhitecturii peretelui - adesea este necesar să se monteze curbele bypass. Acest lucru necesită cel puțin 2 cleme de fixat în această parte a conductei.

În urma acestei scheme, se poate calcula aproape orice scurgere. Dimensiunile fiecărui element trebuie luate în considerare înainte de etapa instalării. Pentru aceasta, este necesar să se elaboreze un plan preliminar de instalare care să contribuie nu numai la realizarea unei instalații competente, ci și la cumpărarea unui număr optim de componente necesare.

Flat roof ↑

Pentru acest tip de acoperiș, trebuie instalate și sisteme de drenaj. Problema este că instalarea componentelor trebuie efectuată în etapa aranjamentului acoperișului.

Cel mai simplu calcul al jgheabului intern ia în considerare numai suprafața totală a acoperișului. Pentru fiecare 0.75 m², este necesară o singură pâlnie. Înclinația minimă a țevilor orizontale interioare trebuie să fie de 15 °. În practică, un astfel de sistem este echipat numai pentru clădiri mari și industriale. Construcția acoperișului plat într-o casă privată este o raritate, deoarece caracteristicile sale sunt mult inferioare acoperișului înclinat.

Calculul exact al jgheaburilor este cel mai bine realizat cu ajutorul sistemelor software specializate. Astfel, este posibil să se minimizeze probabilitatea de eroare și să se formeze echipamentul optim pentru echiparea sistemului de drenaj.

Calcularea sistemului de drenaj

Sunt Mikhail, directorul companiei, lucrez exclusiv cu acoperișuri de mai bine de 15 ani. Mai jos vă voi spune despre complicațiile și secretele materialelor pentru acoperiș. Vor fi întrebări cu plăcere, voi răspunde și o voi ajuta.
Mikhail, SRL "STM-Story"

Fără scurgerea apei, nici o casă nu poate face: distrugerea prea mare poate provoca spontan căderea apei din streașină. Pentru aranjarea corectă și eficientă a unui fundaj, se calculează sistemul de drenaj.

Calcularea sistemului de drenaj conform SNiP

În conformitate cu regulamentele și regulile, în calcul trebuie avute în vedere următoarele caracteristici:

 • suprafața totală a acoperișului;
 • precipitatii medii anuale;
 • temperatură minimă în timpul iernii în această zonă.

De asemenea, este necesar să se țină seama de sistemul de drenare a ploii.

Atunci când se calculează jgheabul pentru un acoperiș, se determină:

 • Numărul de jgheaburi: lungimea totală a streașinilor, împărțită la lungimea unui jgheab;
 • Numărul de cuplaje pentru jgheaburi - în funcție de numărul de conexiuni viitoare;
 • Numărul de brațe pentru jgheaburile de prindere: lungimea totală a jgheabului, împărțită la pasul dintre brațe (pentru plastic 60 cm, pentru metal - 70);
 • Dacă sistemul nu este închis (există jgheaburi cu capete deschise) - numărul capacelor de capăt. De exemplu, pe un acoperiș arcadabil, vor fi două fire de jgheaburi și, în consecință, patru stuburi.

Fiți atenți

Pe o hota de acoperiș cu patru trepte, poți face un sistem închis, nu sunt necesare delocuri.

 • Elementele unghiulare ale jgheaburilor - depinde de numărul de colțuri exterioare și interioare ale casei. Atunci când se calculează lungimea totală a jgheabului, este necesar să le luăm în considerare și pentru a minimiza cantitatea de deșeuri;
 • Calcularea conductelor de scurgere - în funcție de numărul de țevi;
 • Țevi: Cantitatea depinde de numărul de jgheaburi și de înălțimea casei. Curbele curbe sunt selectate în funcție de lățimea consolei;
 • Clame - o bucată pentru fiecare conexiune de secțiuni. De exemplu, dacă se utilizează o conductă de trei metri pentru o clemă de scurgere - două, în partea superioară și de jos.

Țeava de ramificație este situată la 30 de centimetri de la sol (sau 15, dacă există un colector).