Calcularea sarcinii de zăpadă pe un acoperiș plat

Izolare termică

Atunci când se construiește un acoperiș, trebuie acordată o atenție deosebită calculării capacității sale portante, deoarece construcția este influențată în mod constant de un număr mare de forțe. Una dintre forțele care acționează pe acoperiș este sarcina de zăpadă, respectiv, cu care este construit acoperișul. Este ea care determină cât de gros sunt elementele portante și cum se construiește sistemul de grătare. Valoarea sa este calculată printr-o formulă specială, conform SNiP.

Încărcarea zăpezii și impactul său negativ

De obicei, dintr-un acoperiș înclinat în decurs de o zi, până la 5% din capacul de zăpadă este îndepărtat. Este suflat de vânt, se strecoară sau devine acoperit de insecte. Dar suma rămasă afectează nu numai designul, dar și persoana:

 1. Greutatea zăpezii poate crește în timpul unui îngheț ascuțit după încălzire. În acest caz, este posibilă deformarea sistemului de căpriori, izolarea termică și izolarea termică.
 2. De încărcare de zăpadă pe acoperișuri, care au o construcție complexă, de regulă, este distribuit neuniform.
 3. Zăpada, alunecând până la streașină, poate duce un pericol pentru oamenii din apropiere, deci este obligatoriu să instalați snegozaderzhateley.
 4. Umplerea zăpezii, pe lângă pericolul pentru om, poate dăuna sistemului de drenaj. De aceea este necesar să o curățați sau să instalați snegozaderzhateli la timp.

Curățarea acoperișului de masă de zăpadă

Cel mai eficient mod de a îndepărta zăpada de pe acoperiș este curățarea manuală. Dar este foarte periculos pentru o exploatație independentă fără pregătire preliminară. De aceea, încărcarea corectă a zăpezii poate ajuta la curățarea zăpezii în mod constant.

Unghiul de înclinare al pantei acoperișului are un efect pozitiv asupra zăpezii. Varianta cea mai optimă a acoperișului pentru regiunile în care probabilitatea unei cantități mari de zăpadă este mare este de la 45 la 60 de grade.

Pentru a reduce gheața și pentru a preveni formarea de gheață, puteți instala pe perimetrul încălzirii cablului de acoperiș. Poate avea control automat sau manual.

Calcularea încărcăturii de zăpadă pe acoperiș

Chiar și în stadiul de proiectare a acoperișului pentru a evita deteriorarea structurii sale cu precipitații abundente, desfășurați activități de decontare. Greutatea medie a zăpezii este de 100 kg pe metru cub. contorul și precipitațiile umede cântăresc și mai mult, ceea ce reprezintă 300 kg per 1 cu. metru. Știind aceste valori aproximative, puteți calcula pur și simplu încărcătura de zăpadă admisibilă.

Dar acest lucru necesită și cunoașterea grosimii zăpezii care se încadrează. Puteți măsura acest indicator pe o suprafață plană și puteți multiplica numărul rezultat printr-un factor care presupune un stoc și este egal cu 1,5. Pentru a ține cont de indicatorul regional, puteți utiliza o carte specială. A devenit baza pentru obținerea regulilor SNiP și a altor reglementări. În general, indicatorul este determinat de următoarea formulă:

În conformitate cu această formulă, componentele sale sunt interpretate după cum urmează:

 • S - încărcare completă a zăpezii
 • S Calc - valoarea de greutate pe metru pătrat al platformei orizontale.
 • μ - coeficientul de înclinare a acoperișului.

De obicei, așa cum sa spus anterior, se fac calcule pe harta sarcinilor de zăpadă, care este prezentată mai jos:

În conformitate cu SNIP, există indicatori de coeficienți ai pantei acoperișului:

 • Dacă panta acoperișului este mai mică de 25 de grade, coeficientul este 1.
 • Dacă panta acoperișului este între 25 și 60 de grade, coeficientul va fi de 0,7.
 • Cu o pantă mai mare de 60 de grade, coeficientul poate fi complet ignorat.

În acest caz, se ia în considerare partea cu care suflă vântul. Acest lucru este necesar, deoarece din partea inversă a zăpezii va fi, în orice caz, mai mică decât de la invers.

Pentru a înțelege mai bine modul în care se calculează încărcarea zăpezii, să prezentăm un exemplu ilustrativ pentru regiunea Moscovei. Acoperișul calculat are o pantă egală cu 30 de grade. Astfel, conform cerințelor SNiP, calculăm:

 1. În hartă, găsim locația regiunii Moscova și identificăm că aceasta aparține celei de-a treia regiuni climatice. Aici sarcina pe acoperiș este de 180 kg pe 1 km. metru.
 2. Conform formulei, calculăm greutatea totală a zăpezii. Pentru a face acest lucru, multiplicați cu 180 coeficientul egal cu 0,7. Obțineți numărul de 126 kg pe pătrat. metru.
 3. Deja pe acest indicator este creat un sistem de rafturi, care este calculat de numerele maxime.

În plus față de această opțiune, există un calcul complet, care este prezentat și în SNiP și are un tabel corespunzător acolo. Calculul se efectuează în conformitate cu următoarea formulă:

Aici, m este indicele coeficientului, care este calculat prin metoda interpolării. Cu o pantă de acoperis de 30 de grade, este de 1, iar la 60 de grade este 0.

Q este sarcina de zăpadă, care este indicată în tabelul SNiP.

Se poate efectua un calcul al indicelui normativ. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați un atlas în care modificările în SNiPa sunt fixe sau să calculați indicele cu formula: Q2 = 0.7 * Q * m. Dacă se face calculul pentru proiectul montat în zone cu vânturi constante, zăpadă drenată de pe acoperiș, atunci este necesar să se adauge coeficientul C la formula, echivalentul a 0,85. Dar pentru a adăuga acest indicator există o serie de condiții. Această viteză a vântului nu este mai mică de 4 m / s, temperatura lunară medie în lunile de iarnă nu este mai mare de -5 grade, iar panta ar trebui să se situeze în intervalul de 12 până la 20 de grade.

Caracteristicile instalării lanțurilor de zăpadă

Dacă construcția acoperișului este corect executată ținând cont de calcule, atunci zăpada din acoperiș nu poate fi îndepărtată. Și pentru a nu exista un diapozitiv puternic, sunt instalate snowmobile obligatorii. Astfel de structuri sunt foarte convenabile și nu ajută la îndepărtarea zăpezii din acoperiș în timpul precipitațiilor grele.

De obicei, sunt instalate snowboard-uri tip tubulare, care pot fi folosite cu o încărcătură de zăpadă de cel mult 180 kg pe 1 km. metru. Dacă greutatea stratului de zăpadă este mai mare, atunci structurile sunt instalate în mai multe rânduri. SNiP reglementează cazurile și regulile la instalarea snegozaderzhateley necesare:

 1. Înclinați mai mult de 5%, și, de asemenea, există un exod de scurgere.
 2. De la marginea acoperișului până la suportul de zăpadă instalat trebuie să fie minim 0,6 m.
 3. Dacă se instalează structuri tubulare, este prevăzută doar o cutie continuă.

În plus, SNiP conține recomandări pentru instalarea capacelor de zăpadă, descrie designul lor de bază și principiul prin care funcționează dispozitivele.

Caracteristici de calculare a sarcinii de zăpadă pentru acoperișuri plate

Pe acoperișul unui tip plat, se acumulează o cantitate suficientă de zapada, astfel încât toate cerințele pentru calcularea încărcăturii de zăpadă trebuie îndeplinite în mod necesar, astfel încât acoperișul să reziste la o astfel de greutate pentru o lungă perioadă de timp.

În cea mai mare parte a Rusiei, acoperișurile plate nu creează, deoarece un strat de zăpadă poate crea o sarcină excesivă asupra construcției de căpriori. Dar dacă proiectul casei prevede exact un astfel de acoperiș beton armat sau alt acoperis și nu poate fi înlocuit, atunci în timpul instalării este necesar să se asigure un sistem de încălzire pentru a asigura un flux de apă de înaltă calitate din acesta.

concluzie

Calculul încărcăturii de zăpadă de pe acoperiș vă va ajuta să creați un design optim al sistemului de rafturi și, de asemenea, să păstrați învelișul acoperișului în stare bună. Corectitudinea calculului depinde de cunoștințele teoretice din acest domeniu, care pot fi obținute prin citirea acestui articol.

Cum se calculează încărcarea vântului și zăpezii pe acoperiș, în funcție de regiunea de reședință

Acoperiș oferă protecție permanentă a clădirilor toate evenimentele meteorologice și climatice, toate materialele care exclud contactul cu apa de ploaie sau atmosferice și fiind un strat limită de aer efect de închidere de îngheț pe spațiul pod.

Acestea sunt principalele și cele mai importante funcții ale acoperișului în reprezentarea unei persoane nepregătite, ele sunt destul de adevărate, dar nu reflectă lista completă a sarcinilor și eforturilor funcționale testate.

În acest caz, realitatea este mult mai severă decât pare la prima vedere, iar impactul asupra acoperișului nu se limitează la o anumită uzură a materialului.

Este transferat aproape tuturor elementelor de susținere ale clădirii - în primul rând, pereții clădirii, pe care se sprijină întregul acoperiș și, în ultimă instanță, fundația.

Neglijați toate încărcăturile create nu pot fi, acest lucru va duce la o distrugere timpurie (uneori - bruscă) a clădirii.

Tipuri de sarcini pe acoperiș

Impacturile principale și cele mai periculoase asupra acoperișului și asupra întregii structuri ca întreg sunt:

 • Încărcături de zăpadă
 • Vanturi încărcate.

În același timp, zăpada este activă în anumite luni de iarnă, absentă pe vreme caldă, în timp ce vântul produce impacturi pe tot parcursul anului. Încărcările vântului, având fluctuații sezoniere ale forței și direcției, se întâlnesc într-o oarecare măsură în mod permanent și periculos, ocazional, în întăriri înfundate.

În plus, intensitatea acestor sarcini are un caracter diferit:

 • Zăpada creează o presiune statică constantă, care poate fi reglată prin curățarea acoperișului și eliminarea acumulărilor. Direcția efortului de acțiune este constantă și nu se schimbă niciodată.
 • Vântul acționează nemișcat, ciudat, amplificându-se brusc sau abătându-se. Direcția poate varia, ceea ce face ca toate structurile de acoperiș să aibă o marjă de siguranță solidă.

Căderea bruscă de pe acoperișul unor mase mari de zăpadă poate provoca daune bunurilor sau persoanelor capturate în locuri de cădere. Mai mult, apare periodic scurte, dar extrem de distructive atmosferică fenomene - vânturi uragan vigoare, căderi masive de zăpadă, în special periculoase în prezența zăpezii umed, care este un ordin de mărime mai dificilă decât de obicei. Prezicem că data acestor evenimente este aproape imposibilă și ca măsură de protecție nu poate decât să sporească rezistența și fiabilitatea sistemului de acoperiș și a sistemelor de prindere.

Colectarea încărcăturilor pe acoperiș

Dependența încărcărilor de unghiul de înclinare al acoperișului

Unghiul de înclinare a acoperișului determină suprafața și grosimea contactului cu vântul și zăpada. În acest caz, masa de zăpadă are un vector de forță orientat vertical, iar presiunea vântului, indiferent de direcție, este orizontală.

Prin urmare, luând unghiul de înclinare este posibil mai abruptă pentru a reduce presiunea maselor de zăpadă, sau chiar elimina complet apariția clustere de zăpadă, dar în același timp, crește „windage“ acoperiș, tensiunea crește vânt.

Este evident că, pentru a reduce sarcinile de vânt ar fi acoperiș plat ideală, în timp ce acesta nu va permite ca zăpada să alunece masele și să contribuie la formarea de troiene mari, la decongelare se poate uda întreaga clădire. Modul de ieșire din situație este acela de a alege unghiul de înclinare la care sunt îndeplinite cerințele atât pentru zăpadă cât și pentru vânt, iar în diferite regiuni au valori individuale.

Dependența încărcării de unghiul acoperișului

Greutatea zăpezii pe metru pătrat al acoperișului, în funcție de regiune

Cantitatea de precipitații este un indicator care depinde direct de geografia regiunii. Mai multe zone de sud ale zăpezii aproape nu văd, cu atât mai multe nordice au un număr constant de masă de zăpadă sezonieră.

În același timp, regiunile cu înălțime mare, indiferent de latitudinea geografică, au indicatori mari pentru cantitatea de zăpadă care se încadrează, care, în combinație cu vânturile frecvente și puternice, creează o mulțime de probleme.

Normele și regulile de construcție (SNiP), a căror respectare este obligatorie pentru implementare, conțin tabele speciale care prezintă indicatorii normativi privind cantitatea de zăpadă pe unitate de suprafață în diferite regiuni.

Aceste date reprezintă baza pentru calculele încărcărilor de zăpadă, deoarece acestea sunt destul de fiabile și nu sunt date în medie, ci în valori limită, oferind o marjă de siguranță adecvată în construcția acoperișului.

Cu toate acestea, este necesar să se țină seama de structura acoperișului, de materialul acestuia, precum și de prezența elementelor suplimentare care determină acumularea zăpezii, deoarece acestea pot depăși în mod semnificativ indicii normativi.

Greutatea zăpezii pe metru pătrat al acoperișului, în funcție de regiunea din diagrama de mai jos.

Regiunea de încărcare de zăpadă

Calcularea sarcinii de zăpadă pe un acoperiș plat

Calcularea structurilor portante se realizează prin metoda de limitare a stărilor, adică atunci când forțele testate determină deformări ireversibile sau fracturi. Prin urmare, rezistența unui acoperiș plat ar trebui să depășească încărcătura de zăpadă pentru o anumită regiune.

Pentru elementele de acoperiș, există două tipuri de stări limită:

 • Structura se prăbușește.
 • Designul este deformat, eșuează fără distrugere completă.

Sunt efectuate calcule pentru ambele state, cu scopul de a obține un design fiabil, garantat că va rezista încărcăturii fără consecințe, dar fără materiale de construcție inutile și forță de muncă. Pentru acoperișurile plate, valorile încărcăturii de zăpadă vor fi maxime, adică factorul de corecție a pantei este 1.

Astfel, conform tabelelor SNiP, greutatea totală a zăpezii pe acoperișul plat va ajunge la norma, înmulțită cu suprafața acoperișului. Valorile pot ajunge la zeci de tone, astfel încât clădirile cu acoperișuri plate în țara noastră nu sunt aproape construite, în special în regiunile cu precipitații ridicate în iarna.

Încărcați pe un acoperiș plat

Calcularea încărcării zăpezii pe acoperiș online

Un exemplu de calculare a încărcăturii de zăpadă va ajuta la demonstrarea vizuală a ordinii acțiunilor, precum și arăta cantitatea posibilă de presiune de zăpadă asupra structurii casei.

Încărcarea zăpezii pe acoperiș se calculează folosind următoarea formulă:

unde S este presiunea de zăpadă pe metru pătrat al acoperișului.

Sg este valoarea normativă a sarcinii de zăpadă pentru o anumită regiune.

μ - factor de corecție, ținând seama de variația sarcinii la diferite unghiuri de înclinare a acoperișului. De la 0 ° la 25 °, se presupune că valoarea lui μ este 1, de la 25 ° la 60 ° - 0,7. La unghiurile de înclinare ale acoperișului peste 60 °, sarcina de zăpadă nu este luată în considerare, deși în realitate există acumulări de zăpadă umedă și suprafețe mai abrupte.

Vom calcula sarcina pe suprafața acoperișului de 50 de metri pătrați, unghiul de înclinare este de 28 ° (μ = 0,7), regiunea este regiunea Moscovei.

Apoi sarcina normativă este (în conformitate cu SNiP) 180 kg / m 2.

Înmulțiți 180 cu 0,7 - primim încărcătura reală de 126 kg / mp M.

Presiunea totală de zăpadă pe acoperiș va fi: 126 înmulțită cu suprafața acoperișului - 50 mp. Rezultatul este de 6300 kg. Aceasta este greutatea estimată a zăpezii de pe acoperiș.

Un impact de zăpadă pe acoperiș

Încărcarea vântului pe acoperiș

Calcularea încărcării vântului se face într-un mod similar. Se are în vedere valoarea normativă a sarcinii vântului care acționează în regiunea dată, care este înmulțită cu factorul de corecție a înălțimii clădirii:

W - încărcare vânt pe metru pătrat de zonă.

Wo este valoarea normativă pentru regiune.

k este un factor de corecție care ia în considerare înălțimea deasupra solului.

Există trei grupe de semnificații:

 • Pentru zonele deschise ale suprafeței pământului.
 • Pentru zone forestiere sau dezvoltare urbană cu o înălțime de obstacol de 10 m.
 • Pentru așezări urbane sau zone cu un teren dificil cu o înălțime de obstacol de 25 m.

Toate valorile normative, precum și factorii de corecție, sunt conținute în tabelele SNiP și trebuie luate în considerare la calcularea încărcărilor.

În concluzie, este necesar să se sublinieze mărimea mare și inegalitatea sarcinilor create de zăpadă și vânturi. Valorile comparabile cu greutatea acoperișului nu pot fi ignorate, astfel de valori sunt prea grave. Incapacitatea de a-și reglementa sau exclude prezența necesită o reacție prin creșterea rezistenței și alegerea corectă a unghiului de înclinare.

Toate calculele ar trebui să se bazeze pe SNIP, pentru specificarea sau verificarea rezultatelor se recomandă utilizarea calculatoarelor online, care sunt multe în rețea. Cea mai bună modalitate este de a utiliza mai multe calculatoare cu compararea ulterioară a valorilor obținute. Calcul corect - baza unui serviciu pe termen lung și fiabil al acoperișului și al întregii structuri.

Videoclip util

Mai multe detalii despre încărcările pe acoperiș pe care le puteți învăța de la acest videoclip:

Încărcarea zăpezii pe acoperiș: calcul și valoare normativă pentru SNiP

La construirea unui acoperiș, una dintre soluțiile tehnice importante este calculul încărcării maxime a zăpezii, care determină structura sistemului de tavan, grosimea elementelor structurii portante. Pentru Rusia, valoarea normativă a încărcăturii de zăpadă este conformă cu o formulă specială, luând în considerare locația casei și normele SNiP. Pentru a reduce probabilitatea unor consecințe datorate greutății excesive a zăpezii, atunci când se proiectează acoperișul este necesar calculul valorii sarcinii. O atenție deosebită este acordată necesității de a instala snegozaderzhateley, împiedicând convergența zăpezii de pe streașina acoperișului.

În plus față de stresul excesiv pe acoperiș, masa de zăpadă cauzează uneori scurgeri în acoperiș. Deci, cu formarea unei benzi de gheață, un flux liber de apă devine imposibil și zăpada dezghetată va cădea cel mai probabil în spațiul sub acoperiș. Cea mai mare zăpadă cade pe ponderea zonelor montane, unde capacul de zăpadă atinge înălțime de câțiva metri. Dar, efectele cele mai negative provocate de incarcare au loc prin decongelare periodica, gheata si inghet. În acest caz, este posibilă deformarea materialelor de acoperiș, funcționarea necorespunzătoare a sistemului de drenaj și o avalanșă de zăpadă de pe acoperișul casei.

Factorii care afectează încărcarea zăpezii

Atunci când se calculează sarcina de la masele de zăpadă pe un acoperiș înclinat, trebuie să se țină seama de faptul că până la 5% din masa zăpezii se evaporă în decurs de 24 de ore. În acest moment el se poate târî, suflă departe de vânt, se acoperă cu insecte. Ca o consecință a acestor transformări, apar următoarele consecințe negative:

 • încărcarea din stratul de zăpadă pe structura de susținere a acoperișului are proprietatea de a crește de mai multe ori cu o încălzire puternică urmată de îngheț; acest lucru cauzează un exces de sarcină, calculul căruia nu a fost efectuat corect; sistemul de acoperiș, impermeabilizarea și izolarea termică sunt supuse deformării;
 • o formă complexă de acoperiș cu numeroase joncțiuni, fracturi și alte caracteristici arhitecturale, are capacitatea de a culege zăpada; aceasta contribuie la o încărcătură inegală, care nu este întotdeauna luată în considerare la calcul;
 • zăpada care alunecă spre cornișă, se adună în apropierea marginilor și dă pericol unei persoane; din acest motiv, se recomandă amplasarea în prealabil a suporturilor de zăpadă în zone cu precipitații mari;
 • alunecarea zăpezii din streașină poate deteriora sistemul de drenaj; pentru a evita acest lucru, este necesar să curățați acoperișul în timp util sau să aplicați descărcătoarele de zăpadă.

Metode de curățare a acoperișului de zăpadă

O ieșire corespunzătoare din situație este curățarea manuală. Dar, pe baza securității unei persoane, este extrem de periculoasă să realizăm o astfel de activitate. Din acest motiv, calculul încărcăturii are un efect semnificativ asupra structurii acoperișului, a sistemului de tavan și a altor elemente ale acoperișului. De mult timp a fost cunoscut faptul că, cu cât sunt mai puternice zgomotele, cu atât mai puțin zăpada va rămâne pe acoperiș. În regiunile cu o cantitate mare de precipitații în timpul iernii, unghiul acoperișului este de 45 ° până la 60 °. În același timp, calculul arată că un număr mare de joncțiuni și îmbinări complexe asigură o încărcare neuniformă.

Pentru a preveni formarea de gheață și gheață, se utilizează sisteme de încălzire prin cablu. Elementul de încălzire este instalat de-a lungul perimetrului acoperișului chiar în fața jgheabului. Pentru a controla sistemul de încălzire, utilizați un sistem automat de comandă sau controlați manual întregul proces.

Calcularea masei de zăpadă și a sarcinii în conformitate cu SNiP

Când zăpada cade, sarcina poate deforma elementele structurii portante a casei, sistemul de tavan, materialele de acoperiș. Pentru a preveni acest lucru, designul se calculează la etapa de proiectare, în funcție de impactul încărcăturii. În medie, zăpada cântărește aproximativ 100 kg / m 3, iar în stare umedă greutatea atinge 300 kg / m 3. Cunoscând aceste valori, puteți calcula pur și simplu sarcina pe întreaga suprafață, ghidată numai de grosimea stratului de zăpadă.

Grosimea capacului trebuie măsurată într-o zonă deschisă, după care această valoare este înmulțită cu un factor de siguranță de 1,5. Pentru a ține seama de particularitățile regionale ale zonei din Rusia, se utilizează o hartă specială de încărcare a zăpezii. Pe baza acesteia sunt construite cerințele SNiP și alte reguli. Încărcarea totală a zăpezii pe acoperiș se calculează folosind formula:

unde S este sarcina totală de zăpadă;

SCalc. - valoarea estimată a greutății zăpezii pe 1 m 2 a suprafeței orizontale a pământului;

μ - factor de proiectare, luând în considerare panta acoperișului.

În Rusia, valoarea estimată a greutății zăpezii pe 1 m 2 în conformitate cu SNiP este adoptată pe o hartă specială, care este prezentată mai jos.

SNiP specifică următoarele valori ale coeficientului μ:

 • La o pantă mai mică de 25 °, valoarea sa este egală cu una;
 • Pe o panta de 25 ° la 60 ° are o valoare de 0,7;
 • Dacă panta este mai mare de 60 °, factorul de proiectare nu este luat în considerare la calcularea sarcinii.

Un exemplu viu de calcul

Luați acoperișul casei, care se află în regiunea Moscovei și are o pantă de 30 °. În acest caz, SNiP specifică următoarea procedură pentru calculul sarcinii:

 1. Pe hartă a regiunilor din Rusia, stabilim că regiunea Moscovei se află în a treia regiune climatică, unde valoarea normativă a zăpezii este de 180 kg / m 2.
 2. Conform formulei SNiP, determinăm sarcina totală: 180 × 0,7 = 126 kg / m 2.
 3. Cunoscând încărcătura din masa zăpezii, calculăm sistemul de tavan, care este selectat pe baza încărcărilor maxime.

Montarea lanțurilor de zăpadă

Dacă calculul este corect, atunci zăpada de pe suprafața acoperișului nu poate fi îndepărtată. Și pentru a-i combate alunecarea de pe streașină, utilizați dispozitivul de protecție împotriva zăpezii. Ele sunt foarte convenabile pentru a fi utilizate și fără necesitatea de a îndepărta zăpada de pe acoperișul casei. În versiunea standard, sunt utilizate structuri tubulare care sunt capabile să funcționeze dacă încărcătura normală de zăpadă nu depășește 180 kg / m 2. La greutatea mai densă utilizați instalarea suporturilor de zăpadă în mai multe rânduri. SNiP specifică utilizarea snegozaderzhateley:

 • La o pantă de 5% sau mai mult cu un sistem de drenaj extern;
 • snegozaderzhateli setat la o distanță de 0,6-1,0 metri de marginea acoperișului;
 • Atunci când se utilizează suporturi tubulare de zăpadă, trebuie prevăzută o cutie continuă a acoperișului de dedesubt.

De asemenea, SNiP descrie structurile principale și dimensiunile geometrice ale suporturilor de zăpadă, locațiile lor de instalare și principiul de funcționare.

Acoperișuri plate

Pe suprafața plană orizontală, se acumulează cantitatea maximă de zăpadă posibilă. Calcularea sarcinilor în acest caz ar trebui să ofere marja necesară de rezistență a structurii de susținere. Acoperișurile orizontale plate nu sunt practic construite în zonele din Rusia cu o cantitate mare de precipitații. Zăpada se poate acumula pe suprafața lor și poate crea o sarcină excesiv de mare, care nu a fost luată în considerare la calcul. Atunci când se organizează un sistem de drenare dintr-o suprafață orizontală, se utilizează o instalație de încălzire care permite scurgerea apei de pe acoperiș.

Panta spre pâlnia de drenaj trebuie să fie de cel puțin 2 °, ceea ce vă va permite să colectați apă de pe întregul acoperiș.

Atunci când se construiește un baldachin pentru un foișor, parcare, cabană, se acordă o atenție deosebită calculării încărcăturii. În majoritatea cazurilor, baldachinul are un design bugetar, care nu asigură influența încărcăturilor mari. Pentru a spori fiabilitatea funcționării baldachinului, utilizați o navetă continuă, căpriori întăriți și alte elemente structurale. Folosind rezultatele calculului, puteți obține valoarea cunoscută a încărcăturii și utilizați materialele cu rigiditatea necesară pentru construcția baldachinului.

Calcularea sarcinilor principale face posibilă abordarea optimă a designului sistemului de lambriuri. Acest lucru va asigura un lung serviciu de acoperișuri, va spori fiabilitatea și siguranța funcționării. Instalarea în apropierea suporturilor de zăpadă din cornișă vă permite să protejați oamenii împotriva alunecării periculoase pentru masele de zăpadă umane. În plus, nu este nevoie de curățare manuală. O abordare integrată a designului acoperișului include și opțiunea de instalare a unui sistem de încălzire prin cablu, care va asigura funcționarea stabilă a sistemului de drenaj în orice vreme.

Încărcare de zăpadă

Postat pe 16 septembrie 2013
Rubrică: Despre viață | 13 comentarii

Subiectul zăpezii din septembrie nu este foarte relevant nici pentru noi - locuitorii Siberiei. Cu toate acestea... "sania" ar trebui să fie deja pregătită, în ciuda faptului că în timp ce continuăm să mergem cu "căruțele". Momentele vin în minte când, după o ninsoare puternică în timpul iernii și înainte de zăpadă se topesc în primăvară.

. proprietarii de diferite structuri - din piscine, grajduri și sere, pentru a mari piscine, stadioane, magazine, depozite - două nedumerit însoțitor de una dintre celelalte probleme „, va susține sau nu susține acoperișul a acumulat o mulțime de zăpadă pe ea? Vrei să arunci zăpada de pe acoperiș sau nu?

Încărcarea zăpezii pe acoperiș este o abordare amatorică serioasă și nu disfuncțională. Voi încerca cât mai curând posibil să explic pe scurt și ușor informațiile despre zăpadă și să ajut în rezolvarea problemelor de mai sus.

Cât costă zăpada?

Pentru toți cei care au avut de curățat zăpada cu o lopată, este bine cunoscut că zăpada poate fi foarte ușoară și extrem de grea.

Zăpadă ușoară de puf care se încadrează în vreme relativ înghețată, cu o temperatură a aerului de aproximativ -10 ° C, are o densitate de aproximativ 100 kg / m3.

La sfârșitul toamnei și la începutul iernii, greutatea specifică a zăpezii situată pe suprafețe orizontale și ușor înclinate este de obicei 160 ± 40 kg / m3.

În momentele de dezghețare prelungită, greutatea specifică a zăpezii începe să crească substanțial (zăpada "stă" ca și în primăvară), atingând uneori valori de 700 kg / m3. De aceea, în zonele mai calde densitatea zăpezii este întotdeauna mai mare decât în ​​zonele nordice reci.

Până la mijlocul iernii, zăpada este compactată de acțiunea soarelui, a vântului și a presiunii straturilor superioare de vărsare pe straturile inferioare. Greutatea specifică devine egală cu 280 ± 70 kg / m3.

Până la sfârșitul iernii, sub influența unui soare mai intens și a vânturilor din februarie, densitatea zăpezii poate fi de 400 ± 100 kg / m3, uneori ajungând la 600 kg / m3.

primăvara amplu, înainte de topirea proporția de zăpadă „umed“ poate fi de 750 ± 100 kg / m3, care se apropie de densitatea gheții - 917 kg / m3.

Zăpada, care a fost îngroșată în grămezi, a fost transferată din loc în loc, mărind greutatea sa specifică de 2 ori.

Densitatea medie cea mai probabilă a zăpezii compacte "uscate" este în intervalul 200... 400 kg / m3.

Pentru informații despre lansarea de articole noi și despre capacitatea de a descărca fișiere de programe de lucru, vă rugăm să vă abonați la anunțurile din fereastra de la sfârșitul articolului sau în fereastra din partea de sus a paginii.

Introduceți adresa dvs. de e-mail, faceți clic pe butonul "Primiți anunțurile articolelor", confirmați abonamentul din scrisoare, care va veni imediat la adresa dvs. de e-mail specificată!

Pentru a îndepărta zăpada de pe acoperiș sau nu?

Este necesar să înțelegem un lucru simplu - masa de zăpadă situată pe acoperiș, în absența zăpezilor, rămâne neschimbată, indiferent de densitate. Asta este faptul că zăpada "a devenit mai grea" nu a crescut sarcina pe acoperiș.

Pericolul este că un strat de zăpadă liberă poate absorbi, ca un burete, precipitații sub formă de ploaie. Atunci, masa totală de apă în diferitele sale forme, situate pe acoperiș, va crește dramatic - în special în absența scurgerilor, și acest lucru este foarte periculos.

Pentru a răspunde corect la problema curățării zăpezii de pe acoperiș, trebuie să știți ce încărcare este proiectată și construită. Este necesar să știm - ce presiune a încărcăturii distribuite - câte kilograme pe metru pătrat - acoperișul poate deține cu adevărat înainte de începerea deformărilor inacceptabile ale structurii.

Pentru un răspuns obiectiv la această întrebare, este necesar să inspectați acoperișul, să faceți unul nou sau să confirmați schema de calcul al proiectului, să efectuați un nou calcul sau să luați rezultatele vechiului proiect. Apoi, este necesar să se determine densitatea zăpezii prin intermediul unui test experimental - pentru aceasta, se taie un eșantion, volumul său se cântărește și se ia în considerare volumul său și apoi gravitatea specifică.

Dacă, de exemplu, prin calcule de acoperiș trebuie să reziste la o presiune specifică de 200 kg / m2, o densitate de zăpadă determinată empiric este de 200 kg / m3, aceasta înseamnă că troienele de zăpadă trebuie să nu fie mai adâncă decât 1 m.

Dacă există o adâncime mai mare de 0,2... 0,3 m pe acoperișul capacului de zăpadă și o probabilitate mare de ploaie cu răcire ulterioară, este necesar să se ia măsuri pentru descărcarea zăpezii.

Sarcina normală și calculată a zăpezii.

Care este sarcina zăpadă estimată în proiectarea și construcția de instalații? Răspunsul la această întrebare este adresat specialiștilor din joint venture 20.13330.2011 Burse și impact. Versiunea actualizată a SNiP 2.01.07-85 *. Nu vom "lua pâinea" de la proiectanții de construcții și mergeți adânc în opțiunile pentru tipuri geometrice de acoperiri, unghiuri de skate, coeficienți de deviație de zăpadă și alte dificultăți. Dar algoritmul general va fi compilat și va fi scris programul de implementare a acestuia. Vom învăța cum să determinăm presiunea normală și calculată a zăpezii pe proiecția orizontală a stratului de acoperire pentru obiecte din orice regiune a Rusiei care ne interesează.

Să ne amintim mai multe "axiome". Dacă pe o șa sau pe acoperișul simplu unghiul pârghiei capacului este mai mare de 60 °, atunci se consideră că nu poate fi zăpadă pe un astfel de acoperiș (μ = 0). Se va rostogoli. Dacă unghiul pantei este mai mic de 30˚, atunci se consideră că toată zăpada de pe un astfel de acoperis se află pe același strat ca și pe pământ (μ = 1). Toate celelalte cazuri sunt valori intermediare determinate prin interpolare liniară. De exemplu, la un unghi de 45 °, doar 50% din zăpada căzută va sta pe acoperiș (μ = 0,5).

Proiectanții calculează stările limită, care sunt împărțite în două grupuri. Tranziția pentru stările limitative ale primului grup este distrugerea și pierderea obiectului. Tranziția dincolo de stările limitative ale celui de-al doilea grup este excesul de deformări ale limitelor admise și, ca o consecință, necesitatea de a repara obiectul, eventual - de capital. În primul caz, sarcina calculată a zăpezii este folosită la calcul, care este egală cu sarcina normativă mărită cu 40%. În cel de-al doilea caz, sarcina zăpadă estimată este sarcina normală de zăpadă.

Calcularea în Excel a sarcinii de zăpadă conform SP 20.13330.2011.

Dacă pe computerul dvs. nu există niciun program MS Excel, puteți utiliza alternativa foarte ușoară - OOo Calc din pachetul Open Office.

Înainte de a începe să lucrați, găsiți pe Internet și descărcați JV 20.13330.2011 cu toate aplicațiile.

O parte din materialele importante din SP 20.13330.2011 se află într-un fișier pe care abonații site-ului îl pot descărca de la link-ul de la sfârșitul acestui articol.

Porniți calculatorul și începeți să calculați în Excel sarcina de zăpadă de pe capace.

În celulele cu umplere turcoaz ușor vom scrie datele inițiale alese conform SP 20.13330.2011. În celulele cu umplutură galben deschis, numărăm rezultatele. În celulele cu umplutură verde deschis, vom plasa datele inițiale, care nu fac obiectul unor modificări.

În notele la toate celulele din coloana C, vom pune formule și trimiteri la punctele SP 20.13330.2011.

1. Deschideți Anexa F SP 20.13330.2011 și harta „Zonarea teritoriului Federației Ruse cu privire la greutatea stratului de zăpadă“ pentru a defini zonele în care construite (sau se va construi), numărul de construcție a zonei de zăpadă. De exemplu, pentru Moscova, Sankt-Petersburg și Omsk - aceasta este a treia regiune de zăpadă. Selectați linia corespunzătoare cu o înregistrare de 3 în câmp cu o listă derulantă, situată în partea de sus

celule D2: = INDEX (G4: G11; G2) = III

Detalii despre modul în care funcția INDEX funcționează împreună cu caseta combo poate fi găsită aici.

2. Citiți masa zăpezii pe 1 m2 de suprafață orizontală a pământului Sg în kg / m2 pentru regiunea selectată

în celula D3: = INDEX (H4: H11; G2) = 183

3. În conformitate cu clauzele 10.5-10.9 din SP 20.13330.2011, presupunem valoarea coeficientului ținând cont de deviația de zăpadă din acoperișurile clădirilor de către vântul Ce

Dacă nu înțelegeți cum să alocați Ce - scrie 1.0.

4. Alocați, în conformitate cu punctul 10.10 din SP 20.13330.2011, valoarea coeficientului termic Ct

Dacă nu înțelegeți cum să atribuiți Ct - write 1.0.

5. Alocați valoarea coeficientului de conversie de la greutatea stratului de zăpadă al solului la sarcina de zăpadă de pe capac, în conformitate cu clauza 10.4 din anexa D la SP 20.13330.2011

Ne amintim "axiomele" din secțiunea anterioară a articolului. Nu vă amintiți și nu înțelegeți - scrieți 1.0.

6. Am citit valoarea normativă a sarcinii de zăpadă pe proiecția orizontală a stratului de acoperire S0 în kg / m2, calculată

în celula D7: = 0,7 * D3 * D4 * D5 * D6 = 128

7. Înregistrați, în conformitate cu paragraful 10.12 din SP 20.13330.2011, valoarea factorului de fiabilitate pentru încărcarea zăpezii γf

8. Și, în sfârșit, calculăm valoarea calculată a sarcinii de zăpadă pe proiecția orizontală a învelișului S în kg / m2, calculată

în celula D9: = D7 * D8 = 180

Astfel, pentru clădirile "simple" din cea de-a treia regiune de zăpadă la μ = 1, încărcarea estimată a zăpezii este de 180 kg / m2. Aceasta corespunde unei înălțimi a stratului de zăpadă de 0,90... 0,45 m la o densitate de zăpadă de 200... 400 kg / m3. Concluzii pentru fiecare dintre noi!

Cunosc REZULTATELE autorului pentru a descărca fișierul AFTER SUBSCRIPTION pe anunțurile articolelor.

Link pentru a descărca fișierul: snegovaia-nagruzka (xls 1,05MB).

Aștept comentariile dvs., dragi cititori. Profesioniști - constructorii cer "să nu bată prea mult". Articolul a fost scris nu pentru specialiști, ci pentru publicul larg.

Calcularea încărcării zăpezii pe acoperiș pe exemple reale

Nu toată lumea știe că greutatea zăpezii pe acoperiș în timpul iernii poate depăși greutatea acoperișului însuși, iar încărcăturile de zăpadă de pe acoperiș nu ar trebui neglijate în niciun caz. Mai ales că încărcarea zăpezii pe acoperiș este atât de semnificativă în proiectare, care este luată în considerare chiar și atunci când se calculează fundația.

Pentru ce este necesar să luați în considerare încărcătura de zăpadă

Când se calculează fundația

În primul rând, sarcina de zăpadă este luată în considerare la calcularea greutății maxime a întregii case. Și masa casei, la rândul ei, este necesară pentru a calcula corect fundația casei.

Firește, încărcarea zăpezii nu afectează în mod direct fundația, ci este transmisă prin pereții casei, dar nu o ține cont, atunci când se calculează fundația, în special pe soluri slabe, este imposibilă.

Când se calculează acoperișul însuși

Pe sarcina pe acoperiș de zăpadă afectează modul cel mai direct, iar dacă pe fundația este distribuit mai mult sau mai puțin uniform, apoi ghici în cazul în care acoperișul va fi zăpadă mai mult, și în cazul în care mai puțin - dificil, deoarece aceasta depinde de direcția vântului, rampe de pantă și multe altele factori.

Prin urmare, la calcularea acoperișului, sarcina de zăpadă trebuie luată în considerare ca impact principal.

Cum să calculați corect încărcătura de zăpadă de pe acoperiș

Pentru un calcul complet, va trebui să calculam suprafața acoperișului unei case particulare. Așa cum sa întâmplat - am spus în detaliu în articolele anterioare, așa că nu vom mai vorbi despre asta.

Astfel, formula pentru calcularea încărcăturii zăpezii Q pe acoperiș este următoarea:

Q = G * s, unde

G este greutatea capacului de zăpadă de pe acoperișul plat, care este luat din masă (kg / m2)
s - factor de corecție, în funcție de panta acoperișului

Coeficientul de corecție s, așa cum am menționat deja, depinde de panta acoperișului:

 • o pantă mai mică de 25 de grade - s este considerată egală cu 1
 • panta de 25-60 grade - s va fi egală cu 0,7
 • pantă mai mare de 60 de grade - încărcarea zăpezii nu este luată în considerare deloc, deoarece practic nu va exista zăpadă pe un astfel de acoperiș

Și cum rămâne cu G?

Greutatea stratului de zăpadă de pe acoperișul plat se găsește folosind tabelul și harta zonelor acoperite de zăpadă pe teritoriul Rusiei:

După cum se poate observa din tabel, masa zăpezii de pe acoperiș, în special în zonele acoperite de zăpadă din Rusia, poate depăși greutatea acoperișului, astfel încât să nu puteți ignora încărcătura de zăpadă în timpul iernii.

Un exemplu real de calculare a sarcinii de zăpadă pe acoperiș

Să calculam încărcătura de zăpadă pentru exemplul casei mele. Determinați greutatea maximă a zăpezii pe metru pătrat și, de asemenea, calculați masa totală de zăpadă pe acoperiș în timpul iernii, pentru a calcula sarcina pe fundație.

Deci, casa mea este în regiunea Federației Ruse nr. 3, deci luăm Q pentru a fi egală cu 180 kg / m 2.

Panta acoperișului casei este de aproximativ 40 de grade, deci aveți nevoie de 180 * 0.7 = 126 kg / m 2.

Astfel, încărcarea maximă posibilă de zăpadă pe acoperișul casei mele este de 126 kg / m 2.

Pentru a calcula fundația, avem nevoie de toată masa de zăpadă pe acoperiș, și pentru aceasta trebuie să calculați mai întâi zona de acoperiș a casei. În cazul meu, suprafața acoperișului este de aproximativ 150 de metri pătrați.

Încărcare completă de zăpadă în timpul iernii:

M = 126 * 150 = 18,900 kg

Astfel, zăpada adaugă încă 19 tone la masa totală a casei. Și cum o asemenea masă nu este luată în considerare?

ATENȚIE! Atunci când se calculează în construcții, este întotdeauna necesar să se ia o marjă de rezistență, deci este de dorit să se înmulțească valorile obținute cu 1,2.

Subtilitățile de calcul al încărcăturii de zăpadă de pe acoperiș

Un acoperiș sigur este capabil să protejeze partea superioară și interioară a clădirii de tot felul de presiune naturală. Menține apa de ploaie și fluxuri de aer diferit de la penetrare și efecte dăunătoare asupra materialelor de construcție și a integrității structurale. Dar nu toată lumea înțelege complexitatea calculării încărcăturii de zăpadă de pe acoperiș, așa că o să ne dăm seama.

Funcții principale

În acele momente pe care le-am luat deja în considerare, însă, de fapt, scopul funcțional al acoperișului este mult mai amplu decât este prezentat de oameni care nu sunt deosebit de avansați în această chestiune. Adevărul este că impactul asupra suprafeței acoperișului este nu numai în rezistența la uzură.

Presiunea mediului exterior este aproape pe toate structurile portante ale structurii - pereții, deoarece acoperișul este pe ele, fundația - toate elementele existente ale casei sunt montate pe ea. Cu ochii închiși, încărcăturile în desfășurare sunt dăunătoare clădirii. Într-o zi, se poate să se prăbușească dintr-o dată sau să fie acoperită de numeroase fisuri, eventual o cădere de acoperiș și o prăbușire parțială a pereților.

Pentru reținerea zăpezii, grosimea acoperișului trebuie să fie suficientă pentru a preveni ruperea acestuia. Este necesar să alegeți un acoperiș de înaltă calitate, care să reziste chiar și unui sac de zăpadă pe metru pătrat.

Soiurile nu sunt atât de puține, cum ar părea la prima vedere. Principalele sunt impactul zăpezii și vântului asupra acoperișului.

Zăpada, în funcție de locația geografică a clădirii, poate exercita presiuni în anumite momente ale anului. Un vânt puternic creează întotdeauna un efect periculos și, prin urmare, este considerat un inamic mai insidios al acoperișului. Dar forța fluxurilor de aer depinde de fluctuațiile sezoniere și de apropierea de mare, deoarece există adesea cicloane puternice care pot deteriora în mod semnificativ acoperișul.

Mulți sunt familiarizați cu posibilitățile distructive ale tornadelor, uraganelor, furtunilor. Dar, de obicei, acest efect nu durează mult și nu creează o sarcină constantă. Deci, zăpada și vântul afectează acoperișul în multe feluri.

Intensitatea presiunii este importantă.

 1. Capacul de zăpadă este caracterizat printr-o presiune statistică constantă. Dar cu ajutorul curățării acoperișului puteți reduce pericolul unei situații critice sub forma unei scufundări sau a unei caderi a structurii acoperișului. În acest caz, direcția forței de acțiune nu se schimbă niciodată.
 2. Vântul este instabil - amplifică brusc sau încetează. Direcția impactului său se schimbă mereu, iar acest lucru este foarte periculos pentru suprafața acoperișului, deoarece cele mai vulnerabile locuri pot suferi.

Dar stratul de zăpadă, acumulat pe acoperiș, prezintă un alt pericol. Ne-am dat seama că el se apasă constant pe acoperiș, dar câteodată se poate coborî dintr-o dată sub el, sub pereții clădirii, inclusiv din cauza unui vânt puternic. Acest lucru poate provoca daune grave diferitelor proprietăți sau sănătății umane. Dar nu uitați de combinarea efectelor zăpezii și vânturilor puternice. Puterea distructivă a unei astfel de alianțe poate arăta toată forța în momentul declanșării uraganului, a tornadei sau a furtunii.

Din anumite motive, toată lumea uită această oportunitate. Probabil pentru că astfel de fenomene naturale apar rar. Dar se recomandă pregătirea pentru apariția lor în avans. Pentru a face acest lucru, este necesar să se maximizeze stabilitatea sistemului de acoperiș și a sistemelor de bare.

Unghiul de înclinare este important

Sarcina depinde de unghiul acoperișului. Astfel, se formează grosimea de contact a maselor de aer și de zăpadă cu suprafața acoperișului. Zăpada are întotdeauna un impact vertical, și vântul este orizontal, dar cu o schimbare în direcția de presiune pe acoperiș, pereți, fundație. Prin înțelegerea acestor caracteristici, este posibil să se reducă forța de presiune a acestor factori și să se creeze un pericol pentru integritatea și fiabilitatea structurii.

Dacă proiectați o pantă mai accentuată a acoperișului, puteți reduce semnificativ posibilitatea apariției zăpezii asupra integrității structurale a acoperișului sau puteți scăpa complet de acesta, deoarece nu va exista o condiție prealabilă pentru o acumulare mai mare de precipitații pe suprafața acestuia. Dar acest lucru va duce la o vulnerabilitate crescută la acțiunea vântului. Va trebui să ne gândim serios cum să facem mai bine pentru a obține un beneficiu maxim din forma structurii acoperișului.

Important: Este necesar să se țină seama de condițiile climatice specifice în care este construită casa. În cazul în care iarna nu este deținut pentru o lungă perioadă de timp, iar vântul nu este deosebit de puternic, atunci este clar că panta abruptă a soluției optime. În alte cazuri, este necesar să se ia în considerare direcția vântului și de a crea un acoperiș, cu condiția cele mai mici obstacole educaționale pentru fluxul de aer și cel mai bine reduce acumularea de zăpadă pe suprafața sa. Vă recomandăm să căutați același mijloc de aur, care ne permite să combatem fenomenele naturale calitative.

Factor geografic

Greutatea zăpezii depinde de regiune. În mod natural, acest indicator este mai mare în regiunile nordice și este redus în regiunile sudice. Dar există un loc special - lângă munți sau pe o parte înaltă a dealurilor. Da, uneori, casele sunt construite aici, iar proprietarii în mod constant trebuie să facă față problemei unui impact puternic al zăpezii și al vântului. Acest lucru se întâmplă în orice punct geografic, deoarece aceasta este specificitatea părților de mare altitudine ale planetei.

Pe baza codurilor și regulamentelor privind construcțiile (SNiP), se propun tabele detaliate. Acestea explică nivelul permis de zăpadă pe teritoriul diferitelor regiuni.

Important: Se ia în considerare starea normală a capacului de zăpadă al acoperișului. Este necesar să se înțeleagă faptul că zăpada umedă este mult mai greoaasă decât un analog uscat. Așadar, vă recomandăm să luați în considerare acest lucru în timpul calculelor.

Pe baza informațiilor furnizate, este posibil să se calculeze cu încredere forța și înclinația necesară a acoperișului. Dar nu aruncați caracteristicile materialului folosit pentru a forma o acoperire a acoperișului. Factori suplimentari care sporesc acumularea de acoperis de zăpadă pe acoperiș sunt la fel de importanți. În ansamblu, toate acestea pot depăși în mod semnificativ indicatorii normativi propuși în tabel.

Corectitudinea calculului în primul rând

Calculați cu grijă încărcătura de zăpadă pe zona acoperișului plat. Pentru a face acest lucru, trebuie să se bazeze pe stările limitative. Când forțele diferite pot duce la o schimbare ireversibilă în structura acoperișului. Este necesar să se prevină scăderea rezistenței sub valorile admise și este de dorit să se țină seama de prezența unei marje de siguranță. Nu întăriți acoperișul acoperișului cu reglementările, deoarece acest lucru se poate dovedi a fi consecințe neplăcute.

Starea acoperișului este caracterizată de diferite categorii. De exemplu, structura este în stare de deteriorare sau acoperirea acoperișului este deformată în mod semnificativ și va începe în curând să se prăbușească.

Calculul trebuie efectuat pe baza ambelor stări posibile. Dar vă recomandăm să utilizați soluția optimă pentru a obține rezultatul. Fără investiții excesive în materiale de construcție scumpe și în munca umană. În cazul acoperișurilor plate, factorul de corecție pentru pantă este setat la 1, care este considerat a fi sarcina maximă posibilă.

Pe baza datelor din tabelul propuse SNP, masa totală a zăpezii, în conformitate cu valoarea standard trebuie să fie multiplicată cu acoperiș zona acoperită. Ca urmare, nivelul impactului poate fi de zeci de tone. Din acest motiv, pe teritoriul Federației Ruse, o astfel de structură de acoperiș nu este foarte obișnuită. Se știe că aproape toată Rusia se află în zone climatice cu o cantitate mare de zăpadă. În cele mai multe zone, acestea durează aproape pe tot parcursul anului.

Aplicarea corectă a informațiilor despre nivelul încărcării de zăpadă în procesul de creare a unui proiect de acoperiș este posibilă numai ținând cont de disponibilitatea tuturor informațiilor necesare. Coeficientul calculat trebuie mutat în mod corespunzător la proiectul de acoperiș, care se referă, în special, la secțiunea de cremalieră. Deși mauerlat nu depinde de presiunea de zăpadă, și pus pe perete, vă permite să distribuiți în siguranță, presiunea căpriori pe suprafața lor.

Cele mai importante puncte ale acestei etape trebuie luate în considerare.

 1. Se recomandă utilizarea Mauerlatului pe baza unei bare cu secțiune pătrată.
 2. Montarea ar trebui să fie puse în aplicare cu un spațiu de perete care poartă cu 3-5 cm. Ca rezultat, mauerlat este mai scurtă decât peretele de aproximativ 10 cm.
 3. Dacă mauerlat pus pe perete subțire, este necesar să se prevadă o suprapunere de aproximativ 4-5 cm. Într-un astfel de caz, materialul trebuie să fie mai gros decât pereții de aproximativ 10 cm. În acest lemn, care este de a distribui sarcina creată de sistemul de schelete, și pentru a preveni deformarea sau rupere margini de perete.

Cum se calculează încărcarea zăpezii și a vântului pe acoperiș

Când proiectați acoperișul, trebuie să țineți cont de sarcinile care acționează asupra acestuia - zăpadă și vânt. Pentru a determina indicatorii acestor valori, vă puteți îndrepta către o organizație specială de construcție, unde inginerii vă vor ajuta cu calculele. Dar dacă doriți să faceți totul și nu vă îndoiți de abilitățile dvs., atunci veți găsi formulele necesare, cu o descriere detaliată a cantităților care vor fi necesare în calcul. Deci, în primul rând, să vedem care sunt sarcinile și de ce trebuie luate în considerare.

Climatul rusesc este foarte divers. Este important să înțelegeți că acoperișul casei aflate în construcție va fi afectat de schimbările de temperatură, presiunea vântului, precipitații și alți factori fizici și mecanici. Iar gradul de influență al acestora va depinde în mod direct de zona de construcție. Toate acestea vor exercita presiune nu numai pe gardul acoperișului - acoperișul, ci și pe structurile portante, cum ar fi grinzile și lădițele. Trebuie să înțelegem că casa este o singură structură. Conform reacției în lanț, sarcina din acoperiș este transferată pe pereți și de la ele la fundație. Prin urmare, este important să calculați totul la cel mai mic detaliu.

Încărcare de zăpadă

Capacul de zăpadă, format în timpul iernii pe acoperișul casei, exercită o anumită presiune asupra acestuia. În nordul zonei, cu atât mai multă zăpadă. Se pare că amenințarea cu defecțiuni este mai mare, dar trebuie să fim mai atenți când proiectăm o casă într-o zonă în care există o schimbare periodică a temperaturii, care poate provoca topirea zăpezii și înghețarea ulterioară. Greutatea medie a zăpezii este de 100 kg / m3, dar în stare brută poate atinge 300 kg / m3. În astfel de cazuri, masa de zăpadă poate cauza deformarea sistemului de lambriuri, izolarea termică și hidraulică, ceea ce va conduce la scurgeri de acoperiș. Aceste condiții meteorologice vor afecta, de asemenea, acoperirea rapidă și neuniformă a zăpezii din acoperiș, care poate fi periculoasă pentru oameni.

Cu cât mai multă panta acoperișului, cu atât mai puține depozite de zăpadă pe el vor rămâne. Dar dacă acoperișul tău are o formă complexă, zonele îmbinării acoperișului, în cazul în care se formează unghiurile interioare, zăpada pot fi colectate, ceea ce va contribui la formarea de sarcini neuniforme. Este mai bine pentru a instala oprire de zăpadă în zonele în care precipitații este suficient de mare pentru zăpadă, au adunat aproape de marginea cornișei, ar putea deteriora sistemul de drenaj. îndepărtarea zăpezii se poate face în mod independent, dar procesul nu poate fi considerat complet securizat.

Pentru a asigura o topire sigură a zăpezii și pentru a preveni formarea de gheață, se utilizează un sistem de încălzire prin cablu. Acesta poate fi controlat automat sau manual. Depinde de dorința și de alegerea dvs. Elementele de încălzire ale unui astfel de sistem sunt situate de-a lungul întregii margini a acoperișului în fața jgheabului.

Pentru Rusia, valoarea încărcăturii de zăpadă va depinde de zona de construcție. Determinați greutatea stratului de zăpadă din zona dvs., o carte specială vă va ajuta.

Tehnologie Calculul sarcinii zăpadă: S = Sg * m, unde Sg - stratul de zăpadă valoarea greutate calculată 1m2 pe orizontală a solului, care trebuie luate din tabel, iar m - factorul de conversie din greutatea stratului de zăpadă la sarcina pământ pe capacul de zăpadă.

Greutatea estimată a stratului de zăpadă Sg este adoptată în funcție de regiunea de zăpadă a Federației Ruse.