Cum să faci un acoperiș gable: instrucțiuni pas cu pas în fotografii și videoclipuri

Materiale

Când se construiesc case particulare, acoperișul este adesea realizat dintr-un acoperiș arcuit. Există motive pentru acest lucru. În primul rând, este fiabil. Faceți-vă bine cu vântul și încărcăturile de zăpadă. Al doilea - este compatibil cu orice acoperiș. Al treilea este relativ ieftin. Al patrulea este o construcție necomplicată, care este dificil de stricat. În al cincilea rând, pare atractiv. Toate acestea, și faptul că acoperișul acoperiș cu mâinile proprii este construit fără a avea cunoștințe speciale, determină popularitatea sa.

Acoperișul asamblat, cu mâinile sale, este gata pentru instalarea acoperișului

Instalarea pas cu pas a unui acoperiș gable

După cum ați văzut mai sus, există o mulțime de sisteme de rafturi. În consecință, atunci când fiecare clădire are propriile caracteristici, dar, în general, ordinea este aceeași. Este necesar să se spună despre etapa generală: uscarea preliminară și prelucrarea lemnului. Acest pas este obligatoriu dacă ați cumpărat cherestea proaspătă, nu uscată.

Utilizarea în construcția acoperișului de umiditate naturală a lemnului brut va duce la probleme: fasciculul va urmări, se vor micsora, schimba geometria. Toate acestea vor duce la apariția punctelor de stres, iar la cele mai mici semne de supraîncărcare (o mulțime de zăpadă, vânt puternic sau ploaie) vor începe procesele negative. Eliminarea lor este un exercițiu complex și costisitor. Deoarece cumpăra sau lemn uscat (nu mai mult de 20%, în camera de uscare în mod ideal 8-12%), sau să cumpere un material pentru câteva luni, pliul în stivă ventilate. Dupa procesul de impregnare necesare (împotriva ciupercilor și a reduce inflamabilitatea) și numai apoi utilizați pentru a instala sistem de acoperiș.

Cherestea trebuie să fie uscată în grămezi ventilate. Pentru a face acest lucru, ele sunt așezate cu bucăți scurte de plăci. Ele sunt puse într-un metru de la margini și apoi printr-un contor. Sub setul de jos setați plută cerută

Despre principalele etape ale adunării, cum să facem un acoperiș gable cu mâinile noastre, vom spune în această secțiune.

mauerlat

Se începe asamblarea sistemului de acoperiș din instalația Mauerlat. Ar trebui să fie așezată orizontal, deoarece înainte de instalare verificat cu atenție orizontalitatea peretelui la care este atașat, acesta este aliniat pastă de ciment, dacă este necesar. Continuați lucrul poate fi după ce soluția va câștiga o putere de 50%.

În funcție de sistem, este o bară de 150 * 150 mm sau o placă de 50 * 150 mm. Este atașat la rândul superior al zidăriei peretelui. În cazul în care casa este din lemn, rolul său este realizat de coroana superioară. Dacă pereții sunt construiți din blocuri ușoare - beton spumos sau beton gazos și altele - rigiditatea lor nu este suficientă pentru redistribuirea încărcăturii. În acest caz, se execută o curea din beton armat armat pe partea superioară a ultimului rând de zidărie, în care este încorporat materialul de fixare, sârma sau știfturile. Apoi au pus un bar sau o tablă pe ele.

Fixarea Maueratului la știfturi

Există mai multe moduri de a conecta pereții și mauerlatul:

 • În zidărie (într-o curea din beton armat), este fixat un fir laminat neted, cu diametru mare (cele două capete se ridică în sus). În bord, atunci, găurile se fac în locurile necesare, în care firul este filetat. Se curbează apoi se îndoaie.
 • În perete bolțurile nu sunt mai mici de 12 mm în diametru. Sub ele, găurile se fac în Mauerlat, bara / placa este introdusă) și strânse cu piulițe cu șaibe largi.
 • Aliniați bara sau placa de-a lungul marginii exterioare sau interioare a peretelui, luați o găuri de găurire de 12 mm pentru bolțurile de ancorare. Aceștia (cu același diametru de 12 mm) sunt ciocănuiți în aceeași pălărie, apoi strânși cu o cheie.

Distanța dintre știfturi (sârmă) nu trebuie să depășească 120 cm. Zidul (centura) de sub Mauerlat trebuie să fie prevăzut cu izolație impermeabilă. Acesta poate fi în două straturi de material rulant laminat sau rezistent la apă, este posibil să frotiu cu mastic bituminos.

Instalarea de căpriori

Specii de sisteme de cornișor de acoperiș gable este mai mult de o duzină. Mai întâi de toate trebuie să alegeți cum va arăta voința ta. Mai mult, pentru a lucra a fost mai ușor, din plăcile subțiri să facă un șablon pentru toate semifabricatele, butașii și alte detalii similare. Pentru a face acest lucru, poate fi necesar să colectați primul formular de pe acoperiș și apoi pe gata de a face șabloane.

Strângeți gospodăriile gata și apoi ridicați-vă pe acoperiș

Ordinea de asamblare depinde de tipul de sistem de rafturi. În cazul în care grinzile sunt stratificate, acestea sunt instalate treptat, colectând de la elemente direct pe acoperiș. În acest caz, este convenabil ca grinzile să fie suprapuse pe plafon și, dacă este posibil, podea brută sau mansardă.

În sistemele cu grinzi suspendate, este asamblat un troliu pe pământ - un triunghi gata de picioare de strângere și de rafturi cu toate barele, stâlpii necesari. Numărul necesar de ferme este asamblat imediat. Apoi sunt ridicați pe acoperiș, sunt expuși vertical și fixați la Mauerlat.

Pe de o parte, este convenabil să lucrați la sol mai ușor, cu o viteză ridicată de asamblare, precizia fiind ridicată: o fermă diferă puțin de cealaltă, ceea ce simplifică procedura. Dar este dificil să se ridice ferme gata, în special pentru clădiri mari. Pentru a face acest lucru mai ușor, instalați două pante înclinate, care unul dintre capătul de pe sol, iar al doilea se stinge ușor deasupra peretelui. Fermele se apropie de această "ascensiune", una este instalată mai jos, cablurile legate și strânse pe placile de pe acoperiș. În absența unui troliu sau a unei macarale, aceasta este metoda cea mai acceptabilă.

Clădirile de construcție necesită anumite cunoștințe: cum și în ce ordine să le montați, cum să etichetați și să efectuați tăieturile. Adunarea uneia dintre schemele cu o bunică, vedeți videoclipul.

Ordinea de asamblare a sistemului de rafturi

 1. Fermele extreme care formează pedimentele sunt expuse. Ele sunt aliniate și fixate cu opriri temporare. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un atașament temporar, atașat la peretele casei: bord cuie, care se deplasează peste pereți. Pe ea puteți nivel prima fermă (dacă, desigur, zidul este plat). Strălucită de cealaltă parte a struturilor temporare, nu va merge nicăieri.

Cum se instalează corect sistemul de rafturi

Între fermele expuse, un șir este răsucite pentru a verifica geometria

Totul, un acoperiș gable cu mâinile proprii este asamblat și pregătit pentru instalarea materialului de acoperiș.

Procesul de instalare a căpriorilor ridică destul de multe întrebări, dar există multe modalități de a vorbi despre tot. Unul dintre ei se află în film. Sistemul este mare și a urcat până la acoperiș în părți și acolo a fost deja asamblat într-o singură structură. Pentru case mari este convenabil.

Caracteristicile instalării sistemului de acoperiș din lemn

Diferența dintre casele de lemn este că cadrul se micșorează, ceea ce duce la o schimbare a geometriei sistemului de rafturi. Dacă elementele sunt fixate rigid, acoperișul se poate prăbuși. Prin urmare, fixarea este făcută plutitoare. Există elemente de fixare speciale, în care cazurile sunt fixate pe coroana superioară și pe pene, dacă există astfel de elemente (a se vedea fotografia).

Metoda de fixare a sistemului de lambriuri al unei case din lemn

Rafter să se miște liber în timpul contracției, mult timp o parte fixată paralel strict la marginea oproru plasate strict perpendicular. Dacă este necesar, o platformă este tăiată pentru aceasta. Marcați montura astfel încât cârligul să fie în poziția cea mai de jos sau în apropierea acestuia. Atașați la șuruburile speciale care vin împreună cu kitul (obișnuit nu se potrivesc). Dacă instalarea este pe un jurnal pentru a Rafter piciorul nu aluneca pe ea, în partea de jos a gaura tăiate semicircular pe care se bazează.

Astfel de elemente de fixare sunt vândute în orice piață de construcții, se numește "skolynka." Cum să fixați un baston la un aspect bar în film.

Video cu privire la asamblarea și montarea grinzilor de acoperiș gable

Acoperișul cu două picioare este construit cu propriile mâini nu este ușor: există o mulțime de subtilități și nuanțe, există diferite moduri de a fixa, construirea. Descrieți cuvintele muncii lor nerecunoscute. Acesta este cazul când este mai bine să vedeți. Mai jos veți găsi o selecție de videoclipuri pe care le puteți găsi utile.

Un raport video despre cum să faci un acoperiș gable

Povestea proprietarului casei pe etapele de construcție. Există puncte interesante tehnice care pot fi utile.

Două tipuri de rafturi de legătură: rigide și alunecoase

Video despre cele două tipuri de conexiuni cele mai problematice.

Cum de a determina unghiul de acoperișuri

Raport complet video privind asamblarea sistemului de rafturi

Acest film durează mai puțin de o oră, dar procesul de știri este demonstrat de la început până la sfârșit cu multe detalii. Acoperișul este pus pe o casă de cadre, dar atunci când este instalat pe clădiri de alt tip (cu excepția caselor din lemn) nu există nicio diferență.

Acoperișul acoperișului casei: construirea pas cu pas a propriilor mâini

Montarea acoperișului este una dintre cele mai importante etape ale construcției casei. Cele mai simple structuri includ acoperișuri de tip gable cu rampe drepte. Dacă se decide că acoperișul arcului va fi ridicat cu propriile mâini, ar trebui să citiți cu atenție instrucțiunile pas cu pas și videoclipul. Parametrii funcționali ai acoperișului depind, de asemenea, de izolația, caracteristicile și calitatea corectă a instalației de finisare.

Etapa pregătitoare

Pentru a determina configurația și mărimea acoperișului, este necesar să se țină seama de încărcarea zăpezii și a vântului în condițiile climatice existente - cu cât unghiul de înclinare este mai mic, cu atât construcția rezistă mai bine la sarcini. Dar un unghi mic de înclinare (40 de grade sau mai puțin) nu permite utilizarea completă a spațiului mansardă.

Forma și construcția acoperișului sunt proiectate în conformitate cu planul de proiectare al casei: punctele principale de susținere a sistemului de bare de acoperiș trebuie să coincidă cu liniile și punctele de amplasare a structurilor portante ale podelei de bază. Astfel, este necesar să se ia în considerare lățimea casei, prezența unui perete portant longitudinal în centru. În cazul în care mansarda nu este planificată a fi utilizată ca o zonă suplimentară utilă pentru o viață permanentă sau sezonieră, puteți construi un acoperiș fiabil cu șanțuri stratificate. În acest caz, coroanele sunt atașate la fuga de creastă, care susține posturile care stau pe peretele interior de susținere.

Hanging hanging - opțiunea cea mai practică și mai economică pentru clădirile ușoare. În acest caz, picioarele de rafturi sunt conectate în perechi prin șuruburi - punți orizontale, care asigură rigiditatea necesară a structurii. Sistemul cu grătare suspendate se sprijină pe pereții laterali ai structurii.

În cazul în care lățimea casei depășește 6 metri, în afară de barele de traversare, care servesc drept bază pentru plafon, se realizează instalarea de șine și rafturi. Traseul este o bară orizontală care acționează ca un suport suplimentar pentru grinzile care formează panta acoperișului. Montarea traseului necesită utilizarea rafturilor. Rafturile, la rândul lor, se bazează pe scări - o bară specială, așezată de-a lungul rampei. Minciunile și standurile îndeplinesc funcția scheletului zidurilor de la mansardă. Un astfel de design încorporat vă permite să faceți o mansardă sau o mansardă spațioasă pentru nevoile dvs.

Dacă doriți să construiască un acoperiș simplu și fiabil, designul fronton optim este potrivit pentru unghiul de înclinare de 45-50 °. Acest sistem de acoperiș este adecvat pentru instalarea pe clădiri rezidențiale și clădiri în diverse scopuri. La calcularea materialul trebuie să se țină seama de faptul că sistemul de schelete ar trebui să fie suficient de ușor pentru a evita o sarcină excesivă pe fundație, dar este solid. Secțiunea de cherestea trebuie să fie aleasă pe baza dimensiunilor structurii cavității.

Montarea Mauerlatului

Luați în considerare o modalitate pas-cu-pas de a construi un acoperiș cu rampe și un mansardă. În prima etapă, instalarea peretelui superior - Mauerlat - este instalată pe pereții longitudinali ai casei. Tubul ia presiunea întregului sistem de acoperiș și îl transferă în mod egal pe structurile de construcție - pereți și fundație.

Mauerlat este realizat dintr-o bară (secțiunea de la 50 × 150 la 150 × 150 mm), tratată cu mijloace speciale de protecție pentru a se proteja de putregai și aprindere.

Mauerlatt se poate face în mai multe moduri:

 • în zidărie, este încorporată sârmă laminată, prin care bara este fixată pe perete (firul trece prin găuri speciale și răsucite strâns);
 • în zidărie se încorporează știfturi metalice lungi cu diametrul de 12 mm;
 • În partea superioară a peretelui se execută un fascicol de beton monolit cu bolți din oțel încorporat.

Șuruburile trebuie amplasate în trepte de cel mult 120 mm. Înălțimea capătului proeminent al elementului de fixare trebuie să fie cu 20-30 mm mai mare decât grosimea totală a impermeabilizării și a barei, în care este necesar să se facă găuri în avans. Fasciculul este pus pe bolțuri și strâns cu piulițe cu șaibe largi.

Montarea sistemului de acoperiș

Sistemul de acoperiș, care se poate realiza cu mâinile tale, constă dintr-un număr de elemente, unite într-un singur întreg. Un coronament în formă de A este o structură rigidă, care lucrează "pe strut". Dacă construcția acoperișului este realizată pe o casă de lemn, pereții opuși trebuie să fie întăriți cu șapă de 100 x 150 mm la nivelul grinzilor de plafon. Acest lucru se face astfel încât pereții să nu se deplaseze sub încărcătură.

Pe suprapunerea plafonului se așază - elemente suplimentare din bara de 150 × 150 mm sau mai mult, care servesc ca suport pentru stâlpi și redistribuie sarcina punctuală pe suprafața suprapunerii. Împingerea cu mâinile tale ar trebui să se facă în conformitate cu liniile de amplasare a zidurilor din spațiul mansardă viitoare. Dacă podul nu este planificat pentru utilizare, gheața poate fi așezată direct sub creastă pentru montarea stâlpilor de susținere. Dacă este necesar, puteți face îmbinarea barei, dar numai în locurile în care articulația se va afla pe grindă. Îmbinarea știftului este întărită de un suport sau o placă metalică.

Detaliile repetate ale sistemului de lambriuri trebuie să fie complet identice între ele pentru a construi un acoperiș arc de baraj isoscel, a cărui greutate va fi distribuită uniform chiar și sub sarcini atmosferice. Având în vedere acest scop, facem modelele acelorași părți cu mâinile noastre.

Pe placa de tavan descompusă Carcasa 50 x 150 mm, produsă de Triangle înălțimea necesară a celor două plăci și căpriori stâlpului (lungimea corespunde înălțimii viitorului acoperișului) cuiului conectat. Două sau trei proiectare ridicat - un rack montat pe axa centrală a tavanului, acoperișul montat pe mauerlat.

În timpul pregătirii șablonului, puteți extinde elementele, variind înălțimea acoperișului și alegeți cea mai potrivită opțiune.

După ce au fost definite dimensiunile, este necesar să se facă tăieturi înclinate pe căpriori în locurile de contact cu hamul. Cavitatea ar trebui să se odihnească ferm pe Mauerlat. Există o serie de modalități de fixare, este necesar să alegeți cel mai convenabil și mai fiabil, este de dorit să utilizați suprapuneri de metal. Cu subtilitățile tehnologiei pot fi găsite pe video. Structura de cavitate rezultată acționează mai târziu ca șablon, iar placa de susținere ajută la controlul înălțimii fermei instalate.

fronton

Frontiera este o continuare a peretelui, delimitată de pantele acoperișului. În cazul în care este prevăzut un acoperiș gable, pedimentele casei sunt triunghiulare. Când se instalează structura de structură, se instalează primele bare de feronerie, care mai târziu servesc drept cadru pentru gabioane. Este necesar să se verifice strict verticalitatea structurilor și să se asigure că acestea au aceeași înălțime. În partea superioară a frunzelor, se atașează o fâșie de crestătură, la care se montează mai târziu restul structurilor de tavan.

În mod tipic, pedalele sunt cusute după lucrările de acoperiș, dar acest lucru se poate face într-o etapă mai devreme. Montarea plăcilor de 50 × 100 sau 50 × 150 mm se realizează pe o direcție verticală sau orizontală. Pedimentul, care poate fi construit cu mâinile proprii, este adesea prevăzut cu ferestre.

Este necesar să se asigure izolarea fotonelor.

Izolarea acoperișului și instalarea acoperișului

Latina este umpluta pe sistemul de tavan, pasul acesteia fiind calculat pe baza caracteristicilor materialului de acoperis - dimensiunile si rigiditatea acestuia, metoda de instalare. În cazul utilizării materialelor flexibile (șindrilă bituminoasă, peliculă din PVC, acoperișuri bituminoase laminate), este necesar să se facă o podea plană continuă.

Pentru a izola acoperișul trebuie să fie tratat cât mai atent, altfel pierderile de căldură vor fi foarte semnificative. În mod obișnuit, acoperișul acoperișului se efectuează imediat, luând în considerare utilizarea diferitelor materiale pentru izolare - atunci când se construiește un sistem de tavan cu propriile mâini, treapta coroanelor este calculată în raport cu lățimea izolației foii. Acest lucru vă permite să construiți un acoperiș cu costuri economice minime, deoarece materialul pentru izolație nu va trebui tăiat. În plus, această abordare accelerează și simplifică instalarea unui sistem de izolație termică și de barieră de vapori.

Este recomandat să se realizeze construcția unui acoperiș gable, în etape, cu doi asistenți. Respectarea tehnologiei de lucru ne permite să construim o construcție sigură și durabilă.

În acest videoclip de înaltă calitate, puteți vedea în detaliu modul de a crea un acoperiș gable și vă asigurați că acest lucru nu este nimic complicat.

Glaf de acoperiș cu mâinile proprii

Montarea acoperișului este un proces complex, în mai multe etape. Pentru a asambla și a instala independent sistemul de trotuar, trebuie să studiați cu atenție modalitățile de conectare a elementelor, să calculați lungimea coronamentului și unghiul pantei, să selectați materialele corespunzătoare. Dacă nu există experiență necesară, nu este necesar să se realizeze proiecte complexe. Cea mai bună opțiune pentru o casă mică de apartamente este un acoperiș cu două etaje, cu mâinile tale.

Glaf de acoperiș cu mâinile proprii

Conținutul instrucțiunilor pas cu pas:

Componentele acoperișului

Schema de construcție a acoperișului

Un acoperiș standard de acest tip este alcătuit din următoarele elemente:

 • mauerlat;
 • picioarele picioarelor;
 • rafturi verticale;
 • acolade;
 • strângere;
 • patina;
 • traverse;
 • șipci.

Schema de fixare Mauerlat

Mauerlatom este numit un bar, așezat pe pereții de-a lungul perimetrului clădirii. Se fixează cu ajutorul barelor din oțel cu perete cu șuruburi de filet sau ancoră. Grinzile trebuie să fie din lemn de conifere și să aibă o secțiune pătrată de 100x100 mm sau 150x150 mm. Mauerlat se ocupă de căpriori și o dă pe pereții exteriori.

Schema de fixare a picioarelor și a mauerlatului

Rafting picioare sunt placi lungi cu o secțiune de 50x150 mm sau 100x150 mm. Acestea sunt atașate unul de celălalt la un unghi și dau acoperișului o formă triunghiulară. Construcția celor două picioare ale lor este numită fermă. Numărul de ferme depinde de lungimea casei și de tipul acoperișului. Distanța minimă dintre acestea este de 60 cm, distanța maximă este de 120 cm. La calcularea stâlpului picioarelor, trebuie să țineți cont nu numai de greutatea capacului, ci și de încărcarea vântului și de cantitatea de zăpadă din timpul iernii.

Plita este situată la cel mai înalt punct al acoperișului și este cel mai adesea o bară longitudinală care leagă ambele versanți. Din partea inferioară a barelor de susținere a barelor de sprijin, iar capetele coroanelor sunt fixate pe laturi. Uneori, patina constă din două panouri, care sunt atașate de partea superioară a coroanelor pe ambele părți și care sunt conectate la un anumit unghi.

Rafturi - bare verticale cu o secțiune de 100x100 mm, amplasate în interiorul fiecărei ferme și care servesc la transferul încărcăturii de la cursa creastei la pereții caroseriei din interiorul casei.

Stuturile sunt realizate din resturi de lemn și așezate la un unghi între stâlpi și grătare. Fețele laterale ale structurii de susținere sunt întărite de corzi, capacitatea de susținere a structurii este mărită.

Strângere - un fascicul care leagă părțile inferioare ale grinzilor, baza triunghiului structurii. Împreună cu traversele, un astfel de fascicul servește la întărirea fermei, la creșterea rezistenței sale la sarcini.

O bancă este numită o bară lungă cu o secțiune de 100x100 mm, așezată de-a lungul peretelui central al lagărului, pe care se sprijină rafturile verticale. Utilizarea unei scări pentru instalarea de șanțuri stratificate, atunci când rularea dintre pereții exteriori este mai mare de 10 m.

Căptușeala este o placă sau o bară cu grătare. Căptușeala este continuă și cu goluri, în funcție de tipul de acoperiș. Este întotdeauna atașat perpendicular pe direcția grinzilor, cel mai adesea pe orizontală.

Diferențe în sistemul de guler și suspendare al rafturilor

În cazul în care nu există mai mult de 10 m între pereții exteriori și nu există un perete de sprijin în mijloc, este aranjat un sistem de grătare suspendat. Cu acest sistem, capetele superioare ale grinzilor adiacente sunt tăiate sub un unghi și conectate una cu cealaltă folosind cuie, cu excepția instalării rafturilor și a barelor de crestături. Capetele inferioare ale picioarelor de cavitate se sprijină pe pereții exteriori. Datorită lipsei de rafturi, spațiul mansardă poate fi folosit pentru dotarea podului. De foarte multe ori funcția de înăbușire este efectuată de grinzi. Pentru a consolida structura, se recomandă instalarea unui puf de vârf la o distanță de 50 cm de creastă.

Diferențe în sistemul de guler și suspendare al rafturilor

În prezența unui perete central de sprijin, este mai justificată construirea unui sistem de raft. Peretele este așezat, stâlpii de susținere sunt fixați pe el și bara de creastă este fixată pe stâlpi. Această metodă de instalare este destul de economică și mai simplă de efectuat. Dacă plafoanele din interior sunt proiectate la niveluri diferite, posturile sunt înlocuite cu un perete de cărămidă care separă podul în două jumătăți.

Instalarea unui acoperiș arcuit

Instalarea unui acoperiș arcuit

Procesul de instalare a acoperișului cuprinde mai multe etape: fixarea peretelui de perete, asamblarea fermoarelor, montarea grătarelor pe tavan, patinajul, fixarea cutiei. Toate elementele din lemn, înainte de începerea asamblării, sunt tratate cu atenție cu orice compus antiseptic și uscate în aer.

Pentru muncă aveți nevoie de:

 • fasciculul este de 100x10 mm și de 150x150 mm;
 • plăci 50 x 150 mm;
 • grosimea plăcii de 30 mm pentru cutie;
 • Acoperișuri;
 • suporturi metalice;
 • ferăstrău și ferăstrău pentru ferăstrău;
 • un ciocan;
 • cuie și șuruburi cu auto-filetare;
 • gon și nivelul clădirii.

Montarea Mauerlate

Fixarea corectă și incorectă a Maueratului pe pereți

În casele din lemn, funcțiile Mauerlatului efectuează buștenii ultimului rând, ceea ce simplifică foarte mult procesul de lucru. Pentru a instala raftul, este suficient să tăiați canelurile de dimensiune corespunzătoare pe interiorul bustenilor.

În casele din lemn, funcțiile Mauerlatului sunt executate prin bușteni de ultimul rând

În casele din cărămidă sau clădirile de blocuri, instalarea Mauerlatt se face după cum urmează:

 • în ultimele două rânduri de știfturi metalice de zidărie filetate la o distanță de 1,5 m în jurul perimetrului cutiei;
 • pe partea de sus a pereților s-au așezat 2 straturi de pâslă de acoperiș, care au străpuns cu păr de păr;
 • În grinzi, găurile sunt găurite pentru bolțuri și așezate în partea superioară a cutiei;
 • verificați paralelismul grinzilor opuse și poziția lor orizontală;
 • pe partea de sus a știfturilor pus pe piulițe și răsuciți strâns.

Barele Mauerlatului trebuie să formeze un dreptunghi regulat și să fie în același plan orizontal. Acest lucru va facilita instalarea suplimentară a acoperișului și va asigura stabilitatea necesară. În cele din urmă, barele inegale fac un marcaj pentru grinzi și se taie caneluri de-a lungul grosimii lemnului.

Dispozitivul de grinzi suspendate

Atunci când selectați un sistem de grătare suspendat, trebuie să colectați fermele pe pământ și apoi să le instalați peste plăci. Mai întâi trebuie să desenați un desen și să calculați lungimea picioarelor de rafturi și unghiul de conectare a acestora. De obicei, unghiul acoperișului este de 35-40 de grade, dar pe zone deschise, puternic curățate, este redus la 15-20 de grade. Pentru a afla la ce unghi să vă alăturați grinzilor, urmați unghiul pantei acoperișului înmulțit cu 2.

Dispozitivul de grinzi suspendate

Cunoscând lungimea cursei dintre pereții exteriori și unghiul de conectare a grinzilor, puteți calcula lungimea picioarelor de rafturi. Cel mai adesea este egal cu 4-6 m, luând în considerare lățimea cortinei streașină de 50-60 cm.

Dispozitivul de grinzi suspendate

Capetele superioare ale grinzilor pot fi fixate în mai multe moduri: suprapuse, cap la cap și "în labe", adică cu tăieturile tăiate. Pentru fixare, folosiți plăcuțe sau șuruburi metalice. Apoi montați bufetele inferioare și superioare, apoi fermele finite sunt ridicate și așezate peste tavane.

Dispozitivul de grinzi suspendate

Primele ferme sunt atașate fermelor extreme: cu o linie plumb, rafturile sunt expuse vertical, lungimea consolei este ajustată și atașată la Mauerlat cu șuruburi sau plăci de oțel. Astfel încât în ​​timpul instalării ferma nu se mișcă, este întărită cu bride temporare de la bar. După instalare, căpriorii exteriori sunt expuși la restul, observând aceeași distanță între ele. Atunci când toate fermele sunt fixe, ia o secțiune de bord de 50x150 mm, care este cu 20-30 cm mai lungă decât lungimea cornișei și o unghie de-a lungul marginii superioare a rampei. Același lucru se întâmplă și pe cealaltă parte a acoperișului.

Elementele cheie ale raftului suspendat

Opțiuni pentru fixarea coroanelor la Mauerlatu

Opțiuni pentru fixarea coroanelor la Mauerlatu

Prima opțiune: pe raft în locul de sprijin la Mauerlatu taie un canel dreptunghiular pentru 1/3 din lățimea fasciculului. Întinzându-se din partea de sus a cutiei de 15 cm, o carieră de oțel este introdusă în perete. Grinzile sunt expuse nivelului, ele combină canelurile, apoi leagă clema de fir de sus și trag bara aproape de perete. Capetele firului sunt fixate bine pe cârlig. Liniile inferioare ale grinzilor sunt tăiate cu un ferăstrău circular, lăsând o proeminență de 50 cm.

Fixarea sistemului de rafturi

A doua opțiune: rândurile de sus ale zidurilor sunt așezate cu o cornișă de cărămidă în trepte, iar mauerlatul este la același nivel cu suprafața interioară a peretelui și se taie în canelură sub grinzi. Marginea piciorului cavității este tăiată în funcție de nivelul colțului superior al cornierului. Această metodă este mai simplă decât celelalte, dar consola este prea îngustă.

Unitate de sprijin pentru căpriori pe Mauerlat

A treia opțiune: plafoanele plafoanelor de tavan sunt produse peste marginea peretelui exterior cu 40-50 cm, iar fermele sunt instalate pe grinzi. Capetele picioarelor de rafturi sunt tăiate la un unghi și se sprijină pe grinzi, fixându-se cu curele metalice și șuruburi. Această metodă vă permite să creșteți ușor lățimea mansardei.

Amenajarea canelurilor stratificate

Figura 1 arată tăierea corzilor coroanelor în matrița așezată de-a lungul suporturilor intermediare, iar fig. 2 - Susținerea piciorului cavoului pe Mauerlat

Ordinea de lucru atunci când se instalează un sistem de raft nailon:

 • Un strat de impermeabilizare este așezat peste peretele central al lagărului;
 • impermeabilizarea este așezată și fixată de șuruburi sau plăcuțe metalice pe plafon;
 • în partea stângă sunt instalate rafturi verticale din secțiunea barei 100x100 mm;
 • pe rafturi s-au introdus orizonturi de pe placile pereche;
 • Consolidați rack-urile și grinzile cu distanțiere;
 • setați și fixați picioarele cavității.

Secțiunea transversală a picioarelor

Când elementele principale sunt fixate, suprafața grinzilor este tratată cu substanțe ignifuge. Acum poți începe să faci lamele.

Tăierea muchiilor

Pentru 50x50 mm Batten lemn adecvat, iar grosimea consiliului de 3-4 cm și o lățime de 12 cm. Sub șipcă de minute, de obicei, stabilite de material de impermeabilizare pentru a proteja sistemul de schelete de la obtinerea umed. Filmul de impermeabilizare este acoperit cu dungi orizontale de la streașină până la creasta acoperișului. Materialul se intinde cu o suprapunere de 10-15 cm, după care articulațiile sunt ținute împreună cu bandă adezivă. Liniile inferioare ale filmului trebuie să acopere complet capetele căpriorilor.

Între placi și film este necesar să se lase spațiul de ventilație, deci mai întâi benzile de lemn sunt ambalate cu șipci de lemn grosime de 3-4 cm, de-a lungul grinzilor.

Următoarea etapă este tăierea sistemului de lambriuri cu plăci; acestea sunt umplute perpendicular pe șipci, începând de la stâlpul acoperișului. Pasul acoperișului este afectat nu numai de forma acoperișului, dar și de unghiul pantelor: cu cât este mai mare unghiul, cu atât este mai mare distanța dintre plăci.

Lățime pentru ondulin

După finalizarea instalării, cutiile încep să acopere galoanele și consolele. În apropierea gablonului se pot amplasa scânduri, panouri din plastic, căptușeală, placaj impermeabil sau carton ondulat - totul depinde de posibilitățile financiare și preferințele personale. Panoul este fixat pe partea laterală a grinzilor, unghiile sau șuruburile cu auto-apăsare sunt folosite ca elemente de fixare. Consolele sunt, de asemenea, cusute cu diferite materiale - de la lemn la siding.

Acoperișuri cu mâna proprie - instrucțiuni de instalare

Un acoperiș sau un șerpuit este un acoperiș pentru două versanți, adică Are 2 suprafețe înclinate (înclinate) de formă dreptunghiulară.

Scheletul de pe acoperișul gabeta, datorită caracteristicilor de design, combină perfect simplitatea dispozitivului și întreținerea cu fiabilitate și durabilitate. Acești parametri și mulți alți parametri fac ca construcția unui acoperiș gable să fie o soluție practică și rațională pentru construcția de locuințe private și comerciale.

În cadrul acestui articol, vom analiza modul de realizare a unui sistem de acoperiș arcuit cu mâinile noastre. Pentru o percepție eficientă a materialului, este prezentată sub forma unor instrucțiuni pas cu pas de la A la Z, de la selecție și de la calcul la montarea Mauerlatului și a acoperișului sub acoperiș. Fiecare etapă este însoțită de mese, diagrame, desene, desene și fotografii.

Popularitatea acoperișului de către casă se datorează mai multor avantaje:

 • variabilitatea designului;
 • Simplitatea în calcule;
 • caracterul natural al fluxului de apă;
 • integritatea designului reduce probabilitatea scurgerilor;
 • eficiență;
 • conservarea suprafeței utile a podului sau posibilitatea dotării podului;
 • mentenabilitate ridicată;
 • rezistență și durabilitate.

Tipuri de acoperiș arici

Instalarea sistemului de ghiare de acoperiș arcuit depinde, în primul rând, de designul acestuia.

Există mai multe variante de acoperișuri gable (tipuri, tipuri):

1. Un acoperiș simplă - simetric

Un acoperiș simplu - acoperiș simetric Cel mai frecvent din cauza simplității și fiabilității opțiunii unui dispozitiv de acoperiș. Datorită simetriei, se realizează o distribuție uniformă a sarcinilor pe pereții lagărului și pe Mauerlat. Tipul și grosimea izolației nu afectează alegerea materialului.

Secțiunea transversală a barei permite o rezervă de capacitate de încărcare. Nu există nici o șansă de a îndoi căpriorii. Suporții și distanțierele pot fi puse aproape oriunde.

Dezavantajul evident este imposibilitatea de a amenaja o podea de mansardă cu drepturi depline. Din cauza colțurilor ascuțite apar zonele "surde", care nu sunt potrivite pentru utilizare.

2. Un acoperiș simplu, asimetric

Aspectul unuia dintre colțuri mai mult de 45 ° conduce la o reducere a spațiului neutilizat. Există o oportunitate de a face sufragerii sub acoperiș. În același timp, cerințele pentru calcul sunt în creștere, deoarece Sarcina pe pereți și fundație va fi distribuită neuniform.

3. Acoperiș gable deformat, cu îndoire externă și / sau internă

Suprafața acoperișului deteriorat, cu rupere exterioară și / sau interioară O astfel de construcție a acoperișului vă permite să construiți un al doilea etaj complet sub acoperiș.

Firește, o cornișor simplu de acoperiș diferă de o linie întreruptă, nu numai vizual. Principala dificultate constă în complexitatea calculelor.

Structura unui sistem de acoperiș arcuit

Construirea unui acoperiș de orice complexitate cu propriile mâini implică cunoașterea scopului elementelor structurale de bază.

Locațiile elementelor sunt afișate în fotografie.

Elemente ale unui sistem de acoperiș arcuit Elemente ale unui sistem de acoperiș arcuit - schemă 2 Elemente ale unui sistem de acoperiș arcuit - schema 3

 • Mauerlat. Conceput pentru a distribui încărcătura de la sistemul de rafturi la pereții caroseriei clădirii. Pentru aranjamentul Mauerlatului este ales un fascicul de lemn masiv. De preferință zada, pin, stejar. Secțiunea transversală a fasciculului depinde de tipul său - dintr-o singură bucată sau lipită, precum și din presupusul secol de construcție. Cele mai populare dimensiuni sunt 100x100, 150x150 mm.

 • Piciorul cavoului. Principalul element al sistemului. Pentru producția de căpriori, se utilizează un fascicul puternic sau un jurnal. Pe partea superioară, picioarele formează o fermă.

Silueta fermei structurate determină aspectul structurii. Exemple de ferme din fotografie.

Opțiunile sistemului de bare de acoperiș

Parametrii importanți sunt rafturile. Despre ei va fi un pic mai mic.

 • Strângere - conectează picioarele de rafturi și le conferă rigiditate.
 • rulați:
  • Ridică fugă, montată la locul unde un coronament se unește unul cu celălalt. În viitor, va fi instalat pe creasta acoperișului.
  • Trasee laterale, ele oferă fermei o rigiditate suplimentară. Numărul și mărimea acestora depind de încărcarea sistemului.
 • Rack pentru grătare - bara situată vertical. De asemenea, o parte din sarcină este luată din greutatea acoperișului. Într-un simplu acoperiș gable este de obicei situat în centru. Cu o lățime semnificativă a spanului - în centru și în lateral. Într-un acoperiș asfaltat asimetric - locul de instalare depinde de lungimea rafturilor. Cu un acoperiș rupt și dispunerea unei încăperi în mansardă - rafturile sunt situate pe fiecare parte, lăsând spațiu pentru mișcare liberă. În cazul în care camerele ar trebui să fie două - rafturile sunt situate în centru și pe lateral.

Poziția standului, în funcție de lungimea acoperișului, este prezentată în figură.

În funcție de lungimea acoperișului

 • Brace. Serveste ca suport pentru rack.

În regiunile cu încărcături semnificative de vânt și zăpadă nu sunt instalate doar benzi longitudinale (amplasate în același plan cu o pereche de rafturi), dar și diagonale.

 • Hornul. Scopul său este de a servi drept suport pentru rack și punctul de prindere al strutului.
 • Șipci. Este proiectat pentru deplasarea în timpul lucrărilor de construcție și fixarea materialului de acoperiș. Este instalat perpendicular pe picioarele cavității.

Prezența unui desen și a unei diagrame care să arate locația tuturor elementelor structurale enumerate vă vor ajuta în lucrare.

Selecția materialului pentru grinzi

Atunci când se calculează materialul pe un acoperiș gable, trebuie să alegeți lemn de calitate fără deteriorări și găuri de vierme. Nu este permisă prezența nodurilor pentru grinzi, mauerlat și capriori.

Pentru panouri, laturile de noduri trebuie să fie la minimum și nu trebuie să cadă. Lemnul trebuie să fie solid și să fie prelucrat cu preparatele necesare, ceea ce va spori proprietățile.

Calcularea sistemului de acoperiș din alamă

Calculul parametrilor materialului este o etapă importantă, prin urmare, oferim algoritmul de calcul pas cu pas.

Calculul sistemului de rafturi Este important de știut: întregul sistem de tavan constă dintr-un set de triunghiuri, cel mai rigid element. În schimb, dacă patinele au o formă diferită, i. E. sunt un dreptunghi neregulat, atunci trebuie să îl împărțiți în componente separate și să calculați încărcătura și numărul de materiale pentru fiecare. După calcule, datele sunt rezumate.

1. Calcularea sarcinii pe sistemul de rafturi

Încărcarea pe grinzi poate fi de trei tipuri:

 • Sarcini permanente. Acțiunea lor va fi întotdeauna simțită de sistemul de coroane. Astfel de sarcini includ greutatea acoperișului, acoperișul, izolația, filmele, elementele suplimentare ale acoperișului, materialele de finisare pentru podeaua mansardă. Greutatea acoperișului este suma greutății tuturor elementelor sale constitutive, este mai ușor să luăm în considerare această sarcină. În medie, valoarea încărcării constante pe grinzi este de 40-45 kg / m2.

Pentru referință: Greutatea unor materiale de acoperire pe 1 mp. este prezentat în tabel

 • Încărcați variabilele. Acestea funcționează în perioade diferite și cu puncte forte diferite. La astfel de sarcini se efectuează: o sarcină vântului și forța sa, încărcarea zăpezii, intensitatea depozitelor.

De fapt, panta acoperișului este ca o pânză și, având în vedere încărcătura vântului, structura întregului acoperiș poate fi distrusă.

Încărcarea vântului pe acoperiș

Calculul se efectuează în funcție de formula: sarcina vântului este egală cu indicatorul pentru regiunea înmulțit cu factorul de corecție. Acești indicatori sunt conținute în SNiP "Loads and Impacts" și sunt determinate nu numai de regiune, ci și de locația casei. De exemplu, o casă privată, înconjurată de clădiri înalte, are mai puține încărcături. O casă de țară detașată sau o experiență de dacha a crescut încărcăturile de vânt.

2. Calcularea încărcăturii de zăpadă pe acoperiș

Calcularea acoperișului pentru încărcarea zăpezii se efectuează conform formulei:

Încărcarea zăpezii totale este egală cu greutatea zăpezii înmulțită cu factorul de corecție. Coeficientul ia în considerare presiunea vântului și influența aerodinamică.

Greutatea zăpezii, care reprezintă 1 metru pătrat. Suprafața acoperișului (conform SNIP 2.01.07-85) este în intervalul 80-320 kg / m2.

Coeficienții care prezintă dependența de panta pantei sunt prezentați în fotografie.

Schema de calculare a sarcinii de zăpadă de pe acoperiș

 • Încărcături speciale. Asemenea sarcini sunt luate în considerare în locuri cu activitate seismică mare, tornade, vânturi de furtună. Pentru latitudinile noastre, este suficient să se facă o marjă de forță.

Evaluarea stării și capacității portante a zidurilor și fundațiilor

Trebuie avut în vedere faptul că acoperișul are o greutate semnificativă, care poate deteriora restul clădirii.

Definiția configurației acoperișului:

 • simplu simetric;
 • simplu asimetric;
 • linie întreruptă.

Cu cât este mai complexă forma acoperișului, cu atât este mai mare numărul de ferme și garnituri necesare pentru a crea marja necesară pentru rezistență.

3. Calcularea unghiului acoperișului

Unghiul de înclinare al acoperișului arboric este determinat în primul rând de materialul de acoperiș. La urma urmei, fiecare dintre ele își înaintează cererile.

 • acoperiș moale - 5-20 °;
 • tigla metalica, ardezie, carton ondulat, ondulin - 20-45 °.

Trebuie remarcat faptul că creșterea unghiului crește suprafața sub acoperiș, dar și cantitatea de material. Ce afectează costul total al muncii.

Calcularea unghiului acoperișului

5. Calculul pitchului grinzilor

Traversul acoperișului gablon pentru clădirile rezidențiale poate fi cuprins între 60 și 100 cm. Alegerea depinde de materialul de acoperiș și de greutatea structurii acoperișului. Apoi numărul de picioare de rafturi se calculează prin împărțirea lungimii rampei la distanța dintre perechile de cavități plus 1. Numărul obținut determină numărul de picioare pe patină. Pentru al doilea, numărul trebuie să fie înmulțit cu 2.

6. Calculul lungimii acoperișului acoperișului

Lungimea rafturilor pentru acoperișul mansardei este calculată de teorema lui Pitagora.

Parametrul "a" (înălțimea acoperișului) este setat independent. Valoarea sa determină posibilitatea de amenajare a unei locuințe sub acoperiș, confortul de a fi la mansardă, consumul de material pentru construcția acoperișului.

Parametrul "b" este jumătate din lățimea clădirii.

Parametrul "c" este hypotenuse a triunghiului.

Trebuie remarcat faptul că lungimea maximă a fasciculului este de 6 m. Prin urmare, dacă este necesar, grinzile pot fi îmbinate (clădire, andocare, îmbinare).

Metoda de îmbinare a grinzilor pe lungime este prezentată în fotografie.

Metodele de îmbinare a grinzilor de-a lungul lungimii

Lățimea grinzilor pentru acoperiș depinde de distanța dintre pereții opuși ai rulmentului.

7. Calcularea secțiunii de grinzi

Secțiunea transversală a acoperișului arboric este dependentă de mai mulți factori:

 • încărcare, am scris deja despre aceasta;
 • tipul de material utilizat. De exemplu, jurnalul poate suporta o sarcină, fasciculul - celălalt, fasciculul lipit - al treilea;
 • lungimea picioarelor de rafturi;
 • tipul de lemn utilizat în construcții;
 • distanța dintre grinzi (etapele de coridoare).

Determinați secțiunea transversală a fasciculului pentru grinzi, cunoscând distanța dintre grinzi și lungimea grinzilor, puteți utiliza datele de mai jos.

Secțiune de cotropi - tabel

Dimensiuni de cherestea (grinzi și panouri) pentru un sistem de acoperiș arcuit:

 • grosimea (secțiunea transversală) a lui Mauerlat este de 10x10 sau 15x15 cm;
 • grosimea rafturilor și pufurilor - 10x15 sau 10x20 cm. Uneori utilizați o bară de 5x15 sau 5x20 cm;
 • Rulați și o manetă - 5x15 sau 5x20. În funcție de lățimea piciorului;
 • Stand - 10x10 sau 10x15;
 • un picior - 5x10 sau 5x15 (în funcție de lățimea rafturii);
 • Grosimea (secțiunea transversală) a acoperișului pe acoperiș este de 2x10, 2,5x15 (în funcție de materialul de acoperiș).

Tipuri de sisteme de cornișor de acoperiș gable

Pentru construcția considerată a acoperișului există 2 opțiuni: caneluri stratificate și suspendate.

Tipuri de sistem de acoperiș: cu grinzi stratificate și suspendate

Luați în considerare fiecare specie în detaliu pentru a face o alegere ponderată.

Hanging agățat

Sunt aplicate la o lățime a unui acoperiș de cel mult 6 m. Instalarea canelurilor suspendate se realizează prin fixarea piciorului în spatele peretelui de sprijin și a fusului de creastă. Construcția capului suspendat este specială datorită faptului că picioarele cavității sunt sub influența unei forțe de spargere. Grinzile agățate cu un puf, instalat între picioare, îi pot reduce impactul. Strângerea sistemului de rafturi poate fi din lemn sau din metal. Adesea puff-uri sunt plasate mai jos, apoi joacă rolul de grinzi poartă. Este important să se asigure o fixare sigură a strângerii pe șanț. Deoarece este transmisă și o forță de spargere.

Suporturi suprapuse

Sunt aplicate la aranjarea acoperișurilor de orice dimensiune. Construcția canelurilor stratificate asigură prezența unei platforme și a unui raft. O bancă care se află paralel cu Mauerlat-ul ocupă o parte din încărcătură. Astfel, picioarele de creastă par să fie înclinate unul către altul și sunt susținute de suport. Grinzile sistemului de odihnă funcționează numai pe îndoire. Și ușurința de instalare a înclinat, de asemenea, scalele în favoarea lor. Singurul dezavantaj - prezența unui rack.

combinate

Având în vedere faptul că acoperișurile moderne se disting printr-o mare varietate de forme și complexitatea configurațiilor, este utilizată o vedere combinată a sistemului de crustă.

Vedere combinată a sistemului de rafturi

După alegerea tipului de sistem de rafturi, puteți calcula cu exactitate cantitatea de material. Calculați rezultatele calculelor. În acest caz, profesioniștii recomandă să se întocmească desene pentru fiecare element al acoperișului.

Instalarea de sisteme de raft de acoperiș

După ce se calculează grinzile acoperișului, puteți continua instalarea. Procesul va fi împărțit în etape și va oferi o descriere a fiecăruia dintre ele. Veți primi un fel de instrucțiuni pas cu pas care conține informații suplimentare pentru fiecare etapă.

1. Montarea Mauerlattului pe perete

Bara este așezată de-a lungul peretelui pe care se vor odihni căpriorii.

În cabinele de casete, rolul Mauerlata este jucat de coroana superioară. În clădirile construite din materiale poroase (beton, beton spongios) sau cărămizi, mauerlatul este instalat de-a lungul întregii lungimi a peretelui de lagăr. În alte cazuri, acesta poate fi instalat între picioarele de rafturi.

Materialul este pregătit pentru site-ul www.mydomik.net

Îmbinarea Maueratului între ele (blocare directă cu șuruburi) Deoarece lungimea Mauerlate-ului depășește dimensiunile standard ale cherestei, trebuie să fie îmbinată.

Legătura dintre Mauerlat una cu cealaltă se face așa cum se arată în figură.

Cum se conectează Mauerlat?

Grinzile sunt tăiate numai la un unghi de 90 °. Conexiunile apar cu ajutorul șuruburilor. Cuie, sârmă, nagale de lemn nu sunt folosite.

Cum se montează Mauerlat?

Instalarea lui Mauerlat se face pe partea superioară a peretelui. Tehnica de montare prevede mai multe moduri de a fixa Mauerlat:

 • strict în centrul peretelui de lagăr;
 • cu o schimbare spre o parte.

Pentru a proteja bara pentru Mauerlata de daune, este pus pe un strat de material de impermeabilizare, care este, de obicei, un ruberoid comun.

Fiabilitatea fixării Mauerlatului este un aspect important al construcției. Acest lucru se datorează faptului că panta acoperișului este ca o pânză. De exemplu, are o încărcătură puternică de vânt. Prin urmare, Mauerlatt trebuie fixat ferm pe perete.

Metode de fixare a Mauerlate-ului pe perete și pe căpriori

Ancore Mauerlat Șuruburi de ancorare. Ideal pentru o clădire monolitică.

Suporturi Mauerlat cu nagale din lemn Nageluri din lemn. Utilizat pentru cabine din busteni si grinzi. Dar, ele sunt întotdeauna folosite cu elemente de fixare suplimentare.

Mauerlata montează capsele Staples.

Maueratul se fixează pe știfturi sau fitinguri. Aplicabil în cazul în care cabana este construită din materiale poroase (beton, beton spumos).

Montarea Mauerlatului cu fixare culisantă. Fixare glisantă (articulată). Împingerea în acest fel vă permite să asigurați deplasarea picioarelor de crăpături atunci când se micșorează casa.

Sârmă Mauerlat Sârmă răsucite (tricotare, oțel). Folosit ca un element de fixare suplimentar în majoritatea cazurilor.

2. Fabricarea de ferme sau perechi de ferme

Instalarea se face în două moduri:

 • instalarea grinzilor direct pe acoperiș. Nu este folosit adesea, deoarece este dificil să se efectueze toate lucrările, să se măsoare, să se ajusteze la înălțime. Dar vă permite să efectuați singuri instalarea;
 • asamblare pe teren. De exemplu, elementele individuale (triunghiuri sau perechi) pentru sistemul de bare pot fi asamblate mai jos, apoi le ridicați pe acoperiș. Avantajul unui astfel de sistem în executarea rapidă a lucrărilor de înaltă altitudine. Un dezavantaj este că greutatea structurii asamblate a structurii de legătură poate fi considerabilă. Pentru ridicare va fi nevoie de echipament special.

3. Instalarea picioarelor de rafturi

Perechile colectate se ridică și sunt montate pe Mauerlat. Pentru a face acest lucru, în partea de jos a picioarelor cavoului trebuie să faceți o băutură.

Modul de fixare a cornierului este prezentat în figură.

Metode de fixare a picioarelor cavității

Începeți instalarea capriorilor de la capetele opuse ale acoperișului.

Între perechele de rafturi, un șir este întins. Între perechile fixe, un șir este întins. Aceasta va simplifica instalarea perechilor de rafturi ulterioare. Și, de asemenea, va desemna nivelul creastei.

În continuare, restul picioarelor de creastă sunt poziționate la distanța indicată una de cealaltă.

Dacă sistemul de lambriuri este montat direct pe acoperișul casei, atunci după instalarea celor două picioare extreme de curbură, suportul de creastă este instalat. Apoi, jumătate de abur este atașat la ea.

Este demn de remarcat faptul că în această problemă opiniile profesioniștilor diferă. Unii sfătuiesc să folosească ordinea șahului de fixare, ceea ce va permite distribuirea uniformă a încărcăturii crescute pe pereți și fundație mai uniform. Această procedură implică instalarea unui grătar într-un model de șah. După instalarea unei părți din capriori, montați părțile lipsă ale perechii. Alții, insistă că trebuie să faceți o instalare consecventă a fiecărei perechi. În funcție de mărimea structurii și de configurația structurii de susținere, armarea picioarelor de rafturi se realizează prin suporturi și stâlpi.

Fixare cu cleme de tăiere Nuance. Conectați elementele structurale suplimentare cu ajutorul tăierii. Este preferabil să le rezolvați prin prinderea capselor.

Dacă este necesar, puteți extinde piciorul vasului.

Metodele de îmbinare a picioarelor rafturilor sunt prezentate în fotografie.

Metodele de îmbinare a picioarelor de rafturi

4. Instalarea acoperișului arcului

Nodul de creastă al acoperișului este realizat prin îmbinarea picioarelor de creastă în partea superioară.

Dispozitivul creastei:

 • Metodă fără utilizarea unei bare de susținere (vezi Fig.).

Instalarea creastei acoperișului fără utilizarea unei bare de susținere

 • Metoda care utilizează un fascicul de rafturi. O bară este necesară pentru acoperișuri mari. În viitor, poate deveni un suport pentru rack.
 • Metoda de așezare pe grindă.

Instalarea creastei acoperișului prin metoda de așezare pe grindă Montarea acoperișului pe acoperiș prin metoda de așezare pe lemn

 • O versiune mai modernă a fabricării nodului de creastă poate fi considerată metoda prezentată în fotografie.

Metoda de fabricare a unui nod de creastă

 • Metoda de tăiere.

Instalarea creastei prin metoda de tăiere

După instalarea sistemului de acoperiș, realizăm fixarea capitalului tuturor elementelor structurale.

5. Instalarea dalelor de acoperiș

Montat în orice caz și este proiectat pentru o mișcare mai convenabilă pe acoperiș în timpul executării lucrărilor, precum și pentru fixarea materialului de acoperiș.

Pasul acoperișului depinde de tipul de material de acoperiș, de exemplu:

 • sub placa metalica - 350 mm (distanta dintre cele doua panouri inferioare ale panourilor ar trebui sa fie de 300 mm).
 • sub foi profilate și ardezie - 440 mm.
 • sub un acoperiș moale am răspândit o cutie continuă.

Sistemul de acoperiș cu podea - video:

concluzie

După cum puteți vedea, în ciuda simplității aparente, instalarea sistemului de acoperiș gable conține multe capcane. Dar, bazându-vă pe recomandările de mai sus, puteți construi cu ușurință un design fiabil cu propriile mâini.

Constructii de case

Strugurii stau la baza întregii structuri de acoperiș, iar instalarea acestora este una dintre cele mai importante sarcini în construcția casei. Cadrul acoperișului viitor poate fi realizat și instalat independent, respectând caracteristicile tehnologice ale acoperișurilor de diferite configurații. Iată regulile de bază pentru proiectarea, calcularea și selectarea sistemului de tavan, precum și etapele de instalare a "scheletului" acoperișului.

conținut

Sistemul de raft: reguli de calcul și dezvoltare

Sistemul de acoperiș este o structură portantă capabilă să reziste rafalelor de vânt, preluând toate încărcăturile externe și distribuindu-le uniform pe suporturile interne ale casei.

La calcularea coroanei se iau în considerare următorii factori:

 1. Unghiul de acoperiș:
  • 2,5-10% - acoperiș plat;
  • mai mult de 10% - acoperiș înclinat.
 2. Încărcări pe acoperiș:
  • Constant - greutatea totală a tuturor elementelor "plăcii de acoperire";
  • temporar - presiunea vântului, severitatea zăpezii, greutatea oamenilor care efectuează reparații pe acoperiș;
  • Forța majoră, de exemplu, seismică.

Valoarea încărcărilor de zăpadă se calculează pe baza caracteristicilor climatului din regiune, conform formulei: S = Sg * m, unde Sg este greutatea zăpezii pe m2, m este factorul de calcul (depinde de înclinarea acoperișului). Definiția încărcării vântului se bazează pe astfel de indicatori: tipul terenului, normele încărcării vântului din regiune, înălțimea clădirii.

Coeficienții, standardele necesare și formulele de proiectare sunt cuprinse în cărțile de referință pentru inginerie și construcție

Atunci când se dezvoltă un sistem de raft, este necesar să se calculeze parametrii tuturor componentelor structurii.

Elemente de construcție a coroanelor

Sistemul de rafturi include multe componente care îndeplinesc o funcție specifică:

 1. Mauerlat - baza construcției acoperișului. "Fundația" acoperișului este atașată în jurul perimetrului pereților și distribuie uniform încărcătura, protejează structura împotriva răsturnării. Mauerlatt este alcătuit dintr-un bar, într-o casă din lemn rolul acestei componente este realizat prin legarea superioară a pereților.
 2. Rafting picioare - păstrați greutatea plăcii de acoperiș. Între grafturi sunt stivuite foi de izolație, iar partea de sus este montat ladă.
 3. Bare de rulare, amplasate orizontal de-a lungul acoperișului. Acestea acționează ca un suport pentru capriori. Distingeți fuga de creastă (situată în partea de sus a acoperișului, care ține grinzile) și grinzile laterale (situate în mijlocul grinzilor).
 4. Rafturile - opriri suplimentare pentru creastă și capriori, iau o parte din greutatea structurii.
 5. Schele - grinzi înclinate care susțin picioarele grămezii. Consolidarea rezistenței și rigidității structurii.

Materiale pentru fabricarea capriori

Rafturile sunt cel mai des fabricate din conifere (molid, zada sau pin). Pentru aranjarea acoperișului, utilizați lemnul bine uscat cu un nivel de umiditate de până la 25%.

Structura din lemn are un dezavantaj semnificativ - în timp ce rafturile pot fi deformate, prin urmare elementele metalice sunt adăugate sistemului de transport.

Pe de o parte, metalul adaugă rigiditate structurii de structură, însă, pe de altă parte, reduce durata de viață a pieselor din lemn. Condensarea se instalează pe platformele și suporturile metalice, ceea ce duce la deteriorarea și deteriorarea lemnului.

Consiliul. Când se instalează un sistem de rafturi din metal și din lemn, trebuie avut grijă ca materialele să nu intre în contact unul cu celălalt. Puteți utiliza o barieră împotriva umezelii sau utilizați izolație de film

În construcții industriale se folosesc cornișoare din oțel laminate (fascicul I, marca, colțuri, canal etc.). Acest design este mai compact decât lemnul, dar menține caldura mai rău și, prin urmare, necesită izolare termică suplimentară.

Selectarea grinzilor: structuri suspendate și articulate

Există două tipuri de structuri de rafturi: agățat (distanțier) și stratificat. Alegerea sistemului este determinată de tipul de acoperiș, de materialul suprapus și de condițiile naturale din regiune.

Clapeta agățată se bazează exclusiv pe pereții exteriori ai casei, suporturile intermediare nu sunt implicate. Picioarele suspendate de tip agățat efectuează lucrări de comprimare și îndoire. Designul creează o forță de spargere orizontală, transmisă pe pereți. Cu ajutorul bușonelor din lemn și metal, această încărcătură poate fi redusă. Strângeți dispozitivele de fixare de la baza grinzilor.

Un sistem de acoperiș suspendat este adesea utilizat pentru a crea un pod sau în situații în care deschiderile acoperișului sunt de 8-12 m și nu sunt prevăzute suporturi suplimentare.

Grinzile de acoperiș sunt montate în case cu un suport coloană intermediar sau un perete suplimentar de susținere. Liniile inferioare ale grinzilor sunt fixate pe pereții exteriori, iar părțile lor medii se află pe peretele interior sau pe coloana rulmentului.

Instalarea unui singur sistem de acoperiș pe mai multe deschideri trebuie să includă spații de distanțare și straturi. În locurile cu suporturi intermediare, se montează căpriori stratificați, iar în cazul în care nu există graiferi suspendați.

Caracteristicile aranjamentului de grinzi pe diferite acoperișuri

Acoperișul acoperișului

Acoperișul acoperișului, conform normelor de construcție, are un unghi de înclinare de până la 90 °. Alegerea pantei este în mare măsură determinată de condițiile meteorologice ale terenului. În zonele unde predomină precipitații abundente, este mai bine să se instaleze pante abrupte și în cazul în care domnește vânt puternic - acoperișuri ușor înclinate pentru a minimiza presiunea asupra structurii.

O variantă comună a unui acoperiș gable este o construcție cu un unghi de înclinare de 35-45 °. Astfel de parametri experții numesc "media de aur" a consumului de materiale de construcție și a distribuției de sarcină de-a lungul perimetrului clădirii. Cu toate acestea, în acest caz, spațiul mansardă va fi rece și aici nu va fi posibilă dotarea camerei de zi.

Un sistem de acoperiș gable este utilizat pentru acoperișul arborilor.

Acoperiș din cort

Toate pantele acoperișului au aceeași suprafață și același unghi de înclinare. Nu există o fugă de creastă, dar caprele sunt conectate la un moment dat, așadar instalarea unei astfel de structuri este destul de complicată.

Este recomandabil să instalați un acoperiș în două condiții:

 • baza construcției unei forme pătrate;
 • în centrul structurii există un suport sau un perete lagăr, pe care va fi posibilă fixarea suportului care susține joncțiunea picioarelor de rafturi.

Puteți crea un acoperiș de cort fără un suport, dar designul ar trebui să fie consolidat cu module adiționale - rafturi.

Acoperiș de șold

Designul tradițional al acoperișului șold implică prezența șanțurilor nazale (diagonale) îndreptate spre colțurile clădirii. Unghiul pantei unui astfel de acoperis nu depășește 40 °. Traversele diagonale sunt de obicei realizate cu armare, deoarece este necesar ca o parte semnificativă a încărcăturii să fie necesară. Fabricarea unor astfel de elemente dintr-o placă dublă și o bară puternică.

Punctele de andocare ale elementelor sunt în mod necesar susținute de raft, ceea ce sporește fiabilitatea structurii. Suportul este situat la o distanță de ¼ din lungimea canelurilor mari din creastă. În locul balustradelor de acoperiș, se montează șanțuri trunchiate.

Structura coronamentului unui acoperiș gable poate include elemente diagonale foarte lungi (mai mult de 7 m). În acest caz, sub rafturi, trebuie să montați un suport vertical care să se sprijine pe grinda podelei. Ca suport, puteți utiliza un fascicul sprinkler - fasciculul este situat în colțul acoperișului și este fixat pe pereții adiacenți. Structura este întărită de stâlpi.

Acoperiș înclinat

Suprafețele sparte sunt de obicei create pentru a amenaja un pod mai mare. Instalarea canelurilor cu această versiune a acoperișului poate fi împărțită în trei etape:

 1. Montarea structurii în formă de U - suporturi pentru rulouri care țin picioarele de rafturi. Baza structurii este grinzile plafonului.
 2. Sunt instalate cel puțin 3 runde: două elemente trec de-a lungul colțurilor cadrului în formă de U, iar unul (fusul de creastă) este montat în centrul podului.
 3. Instalarea picioarelor de rafturi.

Acoperișul acoperișului: montarea de capriori cu mâinile lor

Calcularea unghiului de înclinare și a sarcinilor

Calculele unui acoperiș gable pot fi realizate cu siguranță independent, dar este mai bine să încredințezi profesioniștilor să excludă erorile și să fie siguri de fiabilitatea construcției.

Atunci când alegeți unghiul de înclinare, trebuie să se țină seama de faptul că:

 • unghiul 5-15 ° nu este adecvat pentru toate materialele de acoperire, așa că mai întâi alegeți tipul de acoperire și apoi efectuați un calcul al sistemului de rafturi;
 • la un unghi de înclinare mai mare de 45 ° - costurile materiale pentru achiziționarea componentelor plăcii de acoperire.

Limitele sarcinii la impactul zăpezii variază de la 80 la 320 kg / m2. Factorul de proiectare al acoperișurilor cu un unghi de înclinare mai mic de 25 ° este 1, pentru un acoperiș cu o pantă de 25 ° până la 60 ° - 0,7. Aceasta înseamnă că dacă există 140 kg de zăpadă pe 1 m2, sarcina pe acoperiș cu o rampă la un unghi de 40 ° va fi: 140 * 0,7 = 98 kg / m2.

Pentru a calcula sarcina vântului, se ia coeficientul de influență aerodinamică și variația presiunii vântului. Valoarea sarcinii constante se determină prin însumarea greutății tuturor componentelor plăcilor de acoperiș pe m2 (în medie - 40-50 kg / m2).

Pe baza rezultatelor obținute, cunoaștem sarcina totală pe acoperiș și determinăm numărul de picioare de rafturi, dimensiunea și secțiunea transversală a acestora.

Montarea lui Mauerlat și a căpriorilor

Instalarea capriorilor cu mâinile lor începe cu instalarea lui Mauerlat, care este fixat de șuruburile de ancorare către pereții longitudinali.

Construcția ulterioară a structurii se realizează în următoarea ordine:

 1. Faceți un șablon, conform căruia sistemul de cornișor este asamblat. Luați două panouri (lungimea unei plăci este egală cu lungimea grinzilor) și conectați-vă una cu alta cu un cui.
 2. "Foarfecele" care rezultă pentru a pune două margini în locuri în care picioarele de cruce vor fi fixate. Blocați unghiul dintre grinzile traversei.
 3. Din placaj pentru a face un șablon mai mult - va fi necesar pentru fabricarea bucăți de asamblare pe căpriori.
 4. Cu ajutorul șablonului, tăiați șinele pe căpriori și le conectați la unghiul de înclinare selectat. Rezultatul este o fermă de ferme.
 5. Fermele se ridică spre acoperiș și se atașează la Mauerlat:
  • stabilirea fermelor frontale (extreme);
  • între vârfurile fermelor frontale pentru a întinde frânghia - va desemna locația patinei viitoare și va deveni un punct de referință pentru fixarea restului picioarelor de creastă;
  • instalarea altor ferme (distanța dintre grinzi - nu mai puțin de 0,6 m).
 6. Dacă este necesar, consolidați structura cu struturi, șuruburi și suporturi.
 7. Treapta de ridicare este instalată pe suporturi speciale și este fixată pe aceasta, cu șuruburi scurte, diagonale și intermediare.

Instalarea de caneluri: video

Recomandări generale pentru instalarea grătarelor

 1. Strângerea pentru întărirea grinzilor este făcută în conformitate cu acest principiu: cu cât sunt mai aproape de coama de strângere, cu atât mai mult ar trebui să fie acestea. Ele trebuie să fie realizate dintr-o rază de lemn cu o secțiune transversală mai mare și trebuie să verifice fiabilitatea unităților de conectare.
 2. Pentru a vă asigura că picăturile de ploaie nu se lovesc de marginile superioare ale pereților casei și ale structurii de structură, este necesar să se execute lungimea de la 55 cm.
 3. Rafturile din lemn înainte de instalare trebuie neapărat tratate cu antiseptice, antifungice și ignifuge pentru a asigura siguranța la incendiu.
 4. Atunci când înșurubați grinzile, trebuie să folosiți întotdeauna plăci metalice sau șaibe - acestea vor ajuta la prevenirea "înecării" pădurii în lemn.

Modalități de conectare a elementelor structurii de coasere: video