Instalarea unui sandwich de coș de mâini

Materiale

Numele sandwich-ului de fum se datorează particularităților designului țevii - constă în canalele interioare și exterioare, precum și în stratul termoizolant care se află între ele. Și dacă sunteți interesat să instalați un sandwich de coș cu propriile mâini, atunci, pentru a începe, familiarizați-vă cu caracteristicile de design.

Hornuri de tip sandwich cu pereți dubli

Conținutul instrucțiunilor pas cu pas:

Caracteristici de design

Coșurile de la diferiți producători de astăzi pot diferi numai prin parametrii tehnici ai canalelor și a materialelor utilizate pentru izolarea termică.

Cum se instalează o șemineu sandwich

Majoritatea țevilor sandwich sunt echipate cu un canal exterior din oțel inoxidabil, în timp ce canalul interior este realizat din metale mai scumpe, de exemplu, alama și cuprul. În plus, coșurile de fum se deosebesc în grosimea stratului izolator și în diametrul țevilor. Un alt criteriu poate fi regimul de temperatură în care ar trebui să rezulte exploatarea.

Schema de instalare a schemei

În rolul de izolație în acest caz se utilizează vată minerală, care este aproape identică în toate parametrii cu fibra de azbest.

Important! Grosimea stratului de vată minerală variază de obicei între 3 și 6 cm, ceea ce face posibilă asigurarea rezistenței la schimbările de temperatură și influența agresivă a mediului extern.

Tub de țeavă pentru coș de fum, structură

Se crede că hornurile și sandwich-ul pot servi timp de 15 ani, apoi practica arată că de obicei acest timp este mult mai lung. În plus față de țeavă, kitul include:

 • ciuperca protectoare;
 • genunchii cu un unghi de 90 ° și 45 °;
 • vane de vreme (aceasta va împiedica curgerea înapoi și va proteja structura de vânt);
 • tee;
 • audit pentru a verifica starea coșului de fum;
 • con de frecare liberă.

Important! Ciuperca și vana de vreme nu sunt folosite în cazul încălzirii cu gaz!

Avantajele și dezavantajele fumului sandwich în România

Avantajele și dezavantajele hornurilor de tip sandwich

Avantajele fără îndoială ale coșurilor de acest tip includ următoarele proprietăți:

 • greutate redusă;
 • compatibilitatea cu toate aparatele de încălzire;
 • posibilitatea de condensare este minimizată;
 • estetica;
 • compactitatea;
 • universalitate, care se manifestă în posibilitatea instalării interne și externe;
 • contaminarea cu funingine scăzută în timpul funcționării;
 • rezistenta la coroziune;
 • mobilitate - coșul nu trebuie făcut drept;
 • siguranța la incendiu;
 • nu este nevoie să instalați o bază suplimentară.

În ceea ce privește dezavantajele, atunci au un fum de tip sandwich într-un pic sau, mai degrabă, doar două - posibilitatea de a pierde etanșeitatea și costul ridicat. Dacă costul este clar, atunci pierderea de etanșeitate necesită o explicație. Faptul este că se produce numai după o perioadă lungă de funcționare, deoarece toate secțiunile țevii se extind și se îngustă permanent sub influența diferențelor de temperatură.

Datorită ușurinței coșului de tip sandwich, acesta poate fi instalat fără a instala mai întâi baza, care este considerată un alt avantaj al designului.

Dimensiunile sandvișului de coș

Ce va fi necesar în lucrare

În plus față de componentele standard, aveți grijă de materialele și instrumentele necesare:

 • perete de perete;
 • elemente de fixare;
 • gulere;
 • ambreiaj;
 • un dop;
 • un marker;
 • ignifug.

Acum - direct la instalare.

Prima etapă. Lucrări pregătitoare

Sandwich țeavă de fum

În acest caz, preparatul este de a proteja locurile în care coșul de fum se va suprapune. În astfel de zone, instalați un element special numit o conductă de by-pass. Mai jos este ordinea lucrărilor de instalare.

Pasul unu. Pregătiți duza. Plasați un strat de izolație termică de-a lungul pereților.

Pasul doi. Apoi, izolați suprafața interioară. Marcați locația de instalare în tavan, deschideți dimensiunea dorită.

Pasul trei. Instalați un alt strat de izolație în locul unde țevile vor intra în contact cu suprapunerea, apoi instalați conducta.

Pasul patru. Nu uitați de diferența mică dintre conducta de ramificație și coșul de căldură pentru o ieșire suplimentară de căldură.

Tablă de metal pentru protecție

Important! Nu vă alăturați detaliilor hornului în care va trece prin tavan.

A doua etapă. Acoperirea tavanelor

Apoi, trebuie să dați echipamentul pe acoperiș. Gândiți-vă cum să faceți acest lucru.

Pasul unu. Măsurați laturile exterioare și interioare luând în considerare unghiul acoperișului. Amintiți-vă că în timpul instalării sandwich-ului de fum, trebuie să fiți extrem de atent, deoarece pentru o perioadă de timp veți ocupa locul de acoperiș. Prin urmare, începeți instalarea numai în condiții meteo limpezi și însorite.

Pasul doi. Tăiați gaura corespunzătoare sub conductă, de preferință pe interior.

Pasul trei. Fixați o placă de oțel galvanizat pe acoperiș, în care se face o gaură în avans pentru coș. Încă o dată, reamintim că este imposibil să permiteți îmbinări între elementele construcției pe liniile de tăiere.

Spațiul dintre țeavă și peretele metalic este de asemenea umplut cu vată minerală

A treia etapă. Procedura de asamblare a cosului

Luați în considerare tehnologia de instalare folosind exemplul celui mai popular sistem de încălzire - un sistem cu două circuite.

Important! Instalați de jos în sus, de la generatorul de căldură la ieșirea țevii.

Pasul unu. Mai întâi, conectați tubul de tip sandwich la orificiul corespunzător al încălzitorului (în majoritatea cazurilor - boilerul), apoi fixați-l cu un dop. Amintiți-vă că o mică parte a țevii în apropierea cazanului în sine trebuie lăsată neizolată din cauza unei temperaturi prea ridicate. Indiferent de cât de mare este țeava utilizată pentru construcția coșului de fum, secțiunea din apropierea cazanului își va epuiza resursele într-un timp scurt, în termeni simpli, va arde.

Pasul doi. Introduceți fiecare tub interior interior în cel anterior. Apoi puneți pe canalul exterior. O atenție deosebită trebuie acordată pentru a se asigura că țevile sunt îmbinate cu partea anterioară anterioară, altfel în timpul funcționării, condensul, care se va forma în mod inevitabil, va curge în cusături și nu va curge liber în jos.

Instalarea unui coș de fum din țevi sandwich cu mâinile lor

Pasul trei. După instalarea tuturor segmentelor coșului de fum, fixați tijelor cu brațe pre-pregătite. Apoi strângeți toate racordurile cu cleme de fier și asigurați-le suplimentar cu piulițe.

Pasul patru. Dacă doriți, puteți instala cuplaje speciale etanșe. Adesea li se recomandă să se instaleze dacă sistemul funcționează în mod constant la presiune înaltă.

Aplicarea materialului de etanșare rezistent la căldură la coș

Pasul cinci. După instalare, separați folia de protecție de părțile componente și aplicați un material de etanșare ignifugă. Acest agent de etanșare trebuie să păstreze întotdeauna toate proprietățile sale chiar și la o temperatură de 100 ° C.

Ieșiți coșul de fum în fața casei

A patra etapă. Caracteristicile instalării de hornuri din clasa sandwich

Când instalați coșul de fum, trebuie să luați în considerare o serie de caracteristici.

 1. Cea mai mare parte a coșului ar trebui să fie în cameră. Acest lucru va reduce pierderile de căldură în timpul încălzirii.
 2. În cazul în care proiectarea și secțiunile orizontale permise, atunci lungimea fiecăruia dintre ele ar trebui să fie de maxim un metru.
 3. Hornul nu trebuie să vină în contact cu alte comunicații (în special cu gazele) - acestea sunt măsuri elementare de securitate.
 4. Clamele utilizate pentru fixare trebuie să aibă o formă specială.
 5. Țeava trebuie fixată de brațe cu un pas minim de 2,2 metri.
 6. Când instalați, nu puteți face greșeli. Cele mai frecvente și printre acestea sunt calculul incorect, instalarea incorectă a sistemului de ventilație, izolarea termică de calitate slabă.
 7. În cele din urmă, nu uitați să instalați o revizie specială cu o ușă destinată curățării coșului de fum de la produsele de ardere.

Costul lucrărilor de instalare

Desigur, instalarea unui coș de fum cu mâinile tale vă permite să economisiți puțin bani, totuși acest loc de muncă este mai bine să încredințați profesioniștilor. În ciuda faptului că procedura de instalare la prima vedere pare a fi simplă, există o serie de nuanțe (unele dintre ele am menționat), pe care doar experții știu. Costul aproximativ al asamblării și instalării unui coș de fum de astăzi este de 1700 ruble pe metru. Da, suma este destul de mare, dar în schimb veți obține cel mai important lucru - calitate.

Desigur, această cifră poate varia în funcție de numărul de suprapuneri și de metoda de instalare. Există două moduri.

 1. La instalarea "fumului", se folosesc teuri, concepute pentru a scurge condensul.
 2. Instalația "condens" nu prevede utilizarea de elemente suplimentare.

Pe scurt, instalarea unui coș de fum - procedura este importantă, deci dacă decideți să o faceți singur, va trebui să vă ocupați de toate aspectele și să respectați regulile de siguranță.

Suprapunerea insolubilă a plafonului la coș

Despre caracteristicile de funcționare

Atunci când se utilizează un horn de tip sandwich în conductele sale, funinginele se vor acumula, deși într-o cantitate mică. Aceasta va reduce în cele din urmă zona secțiunii utile, care la rândul ei poate duce la aprindere. Prin urmare, curățați coșul de fum cel puțin de două ori în timpul sezonului de încălzire, utilizând revizia menționată mai sus. Există un alt mod (așa-numitul sticlă), care constă în demontarea întregii părți inferioare a structurii.

Prin desfacerea clemei, puteți deschide fișa de golire pe tee, inspectați și curățați, dacă este necesar, coșul de fum

Vă recomandăm să vedeți un exemplu de video util. Un video foarte informativ, în care un om de bucătărie experimentat vorbește despre regulile de instalare a hornurilor de acest tip.

Cum să alegeți coșul potrivit și să-l instalați singur

Chimney este o parte importantă a amenajării corespunzătoare a cuptorului, a combustibilului solid sau a cazanului pe gaz. Din proiectarea și instalarea corectă depinde eficiența dispozitivului de încălzire și siguranța la incendiu a sistemului de încălzire.

Tipuri de hornuri și caracteristicile lor

Coșurile dintr-o casă, în special din lemn sau într-o baie, ar trebui să fie confecționate din materiale refractare diferite. Caramizile din cărămidă sunt rezistente la temperaturi ridicate, rezistență și estetică, dar structura poroasă și eterogenă a cărămizii contribuie la acumularea de umiditate, la depunerea produselor de ardere - funingine și funingine. Ca urmare, lumenul coșului de fum devine supraîncărcat, tracțiunea se deteriorează și funcționarea cuptorului devine nesigură. Este deosebit de nedorit să se utilizeze cosuri de cărămidă din sistemele de evacuare a fumului provenite din combustibil solid, inclusiv peleți, cazane cu cameră închisă de combustie.

Țevi din metale feroase nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în case și cabine de lemn, precum și la instalarea unui cazan pe bază de gaz sau de combustibil solid: acestea devin foarte calde și arde rapid, ceea ce poate duce la un incendiu. Uneori, cosuri de fum dintr-o astfel de țeavă sunt instalate în garaje din cărămidă și în alte încăperi auxiliare, dar sunt și ele ineficiente, deoarece sunt predispuse la coroziune și condensare.

Soluția cea mai de succes este izolarea hornurilor de tip sandwich din oțel inoxidabil și ceramică. Secțiunea transversală circulară a conductelor contribuie la trecerea fumului și asigură o bună tracțiune. Smoală uscată pe suprafața interioară netedă. Datorită izolației termice, se evită condensarea. Datorită sistemului modular, instalarea lor este ușor de făcut cu propriile mâini. Structurally, hornurile de tip sandviș din oțel inoxidabil și ceramică sunt oarecum diferite.

Ceramica de tip sandwich-coș este un sistem de module, fiecare dintre ele constituind dintr-un element ceramic interior al țevii și un bloc de spumă gol. Pentru izolarea termică, acestea sunt separate printr-un strat de izolație de bazalt. Modulele sunt livrate în formă dezasamblată, ansamblul fiind realizat local pentru lipirea și etanșarea specială. Pentru a instala un horn ceramic, este necesară o fundație din cauza greutății lor considerabile.

Hornurile de tip sandwich din oțel inoxidabil sunt vândute ca module gata făcute. Ele sunt două țevi de diferite diametre, îmbinate una în cealaltă și separate de un strat de izolație. Tubul interior este fabricat din oțel inoxidabil, tubul exterior fiind realizat din oțel inoxidabil sau tablă zincată. Ele sunt asamblate mult mai repede decât cele ceramice. În plus, datorită unei greutăți ușoare, un coș de oțel inoxidabil nu are nevoie de o fundație.

În ceea ce privește rezistența la foc, hornurile ceramice depășesc toate celelalte, durează o lungă perioadă de timp pentru a rezista la temperaturi de până la 1200 de grade Celsius, unele modele fiind echipate cu sisteme de ventilație. Durata de viață a acestor coșuri de fumat nu este mai mică de 50 de ani. Dar prețul de coșuri ceramice este ridicat, astfel încât instalarea lor este adecvată numai în case, cabane și alte clădiri de capital.

Reguli generale de instalare

   Cerințe destul de stricte sunt impuse pe hornuri. Respectarea lor este obligatorie pentru orice construcție a tuburilor sandwich.

 • Pentru a asigura o pantă bună, înălțimea coșului de fum din grătarul unității de încălzire trebuie să fie de cel puțin 5 metri.
 • Coșul de fum situat la creastă trebuie să se ridice deasupra acestuia pe 0,5 m, în alte cazuri înălțimea sa este determinată conform schemei de mai jos.
 • În acest caz, este necesar să se țină seama de clădirile situate lângă case sau băi, ieșirea coșului de fum trebuie să se situeze la 1,5 m deasupra acoperișului.
 • Dacă, ca urmare a calculelor, înălțimea coșului de deasupra acoperișului sa dovedit a fi mai mare de 1,5 m, este necesar să se asigure în avans fixarea acestuia la elementele rigide ale structurii.
 • Dacă materialul acoperișului este combustibil - ondulină, material de acoperire, acoperiș moale, atunci partea de sus a coșului de fum trebuie să fie în mod necesar echipată cu un detector de scânteie - un modul special cu o grilă de 5x5 mm.
 • Nu puteți prinde canalul de fum, de exemplu, pentru un cuptor cu o conductă de fum 120 mm, nu pot fi instalate module cu un diametru interior de 110 mm. Extinderea este permisă, cu ajutorul adaptoarelor speciale.
 • Lungimea secțiunilor orizontale nu trebuie să depășească 1 m. În cazul în care conducta verticală se află la o distanță mai mare de încălzitor, este necesar să se utilizeze coturile la 45 de grade.
 • Robinetele, tijele și alte adaptoare de coșuri de tip sandwich trebuie descărcate - instalate astfel încât să nu poarte greutatea structurii superioare. Pentru aceasta, sunt utilizate platformele de suport.
 • Toate îmbinările modulului trebuie să fie accesibile pentru inspecție. Ele nu pot fi plasate în locuri de suprapunere. Pentru a asigura această cerință, este necesar să selectați lungimea secțiunilor drepte ale coșului de fum.

Secvența de asamblare corectă

  1. Mai întâi, conectați țevile de evacuare ale cazanului sau cuptorului cu elementul inferior al coșului de fum - o conductă neizolate cu un singur strat. Acesta poate fi alcătuit din mai multe module și poate fi vertical, orizontal sau îndoit la 45 sau 90 de grade.
  2. Pentru trecerea la conducta izolată se utilizează un adaptor. Este pus pe o conductă neîncălzită, promazyvat în comun cu un agent de etanșare special, rezistând temperatura la 1300 de grade Celsius.
 • Îmbinarea ulterioară cu propriile mâini se realizează din elemente izolate. Ele sunt introduse unul în altul astfel încât partea superioară să fie pusă pe fund. Suprafața poate fi determinată de marginea țevii - este ondulată, ceea ce facilitează andocarea. Cu această instalare, canalul intern este conectat "prin fum", adică direcția articulațiilor este localizată astfel încât să nu interfereze cu fluxurile de fum din interior. Toate elementele sunt conectate la un material de etanșare rezistent la căldură.

În locul instalării, sistemele de eliminare a fumului sunt împărțite în interioare, trecând prin interfloor și acoperis, și exterioare, situate la peretele exterior al clădirii. În acest caz, încheierea coșului de fum se face prin peretele casei sau a băii.

  • Partea care trece prin camerele încălzite este permisă să fie confecționată dintr-o singură țeavă din oțel inoxidabil - suprafața sa devine foarte fierbinte în timpul arderii combustibilului și, în plus, dă căldură. Când treceți printr-o mansardă neîncălzită într-o casă sau într-o saună sau în afară, coșul de fum trebuie izolat, prin urmare, pentru această parte sunt folosite module sandwich.
  • Un coș direct poate fi înclinat direct pe un încălzitor - un cuptor, un cazan pe peleți. În prezența coturilor, îndoiri, este necesară instalarea plăcuțelor de sprijin la nivelul suprapunerii, nu mai puțin de 5 metri.
 • Pentru instalarea în exterior, sistemul este fixat cu montanți pe perete - console cu cleme. Ele sunt vândute complet cu cosuri de fum. Partea inferioară a coșului este susținută de o consolă consola.
 • Țeava este curățată în locuri convenabile pentru acces. Sunt o teșcă cu un capac pe robinet. Dacă este necesar, ștecherul este îndepărtat și canalul de fum este curățat și curățat de funingine. Un conector cu un receptor de condens este instalat în partea inferioară a țevii.
 • Cea mai mare atenție trebuie acordată pasajelor prin pereți, plafoane și acoperiș. Pentru o lungă perioadă de timp, sunt folosite module speciale: "trecerea prin tavan" și "trecerea prin acoperiș". Partea superioară a țevii este prevăzută cu o umbrelă pentru a asigura siguranța la foc, pentru a îmbunătăți tracțiunea și ventilația.

Într-o casă din lemn

Înainte de a instala un sistem de îndepărtare a fumului cu propriile mâini, trebuie să studiați cerințele privind protecția împotriva incendiilor pentru coșurile de fum instalate într-o casă din lemn.

  În plus față de acestea, ele au o serie de caracteristici:

 • Distanța de la coșul neîncălzit la orice suprafață combustibilă trebuie să fie de cel puțin 25 cm orizontal și 80 cm vertical;
 • treceri ale coșului de fum prin acoperișuri trebuie să fie efectuate cu ajutorul unităților de trecere - cutii metalice umplute cu material termoizolant, de obicei covoare cu bazalt;
 • dacă mai multe canale de fum sunt conectate la unul, se recomandă așezarea coșului vertical într-o cutie separată de material neinflamabil, de exemplu, beton spumos.
 • Inspectarea tuturor secțiunilor coșului de fum din oțel inoxidabil într-o casă din lemn trebuie efectuată cel puțin de două ori pe an! Dacă se constată deteriorări externe, modificări ale culorii oțelului, ruginei, este necesar să se verifice integritatea tubului interior - ar putea fi ars!

  În baie

  Baia este un loc de pericol de incendiu crescut. Încălzirea suprafețelor de lemn într-o baie ajunge la 90-100 de grade, iar temperatura la care începe lemnul de carbon este de 120-150 grade cu expunere prelungită. Cele mai multe elemente din lemn încălzite puternic, situate în apropierea coșului de fum. Prin urmare, este necesar să se respecte cu strictețe distanțele de incendiu.

  Secvența de montare trece prin perete și tavan în baie, care poate fi folosită în casă, este prezentată în film.

  Deoarece cea mai mare parte a pierderilor de căldură dintr-o baie de lemn are loc prin pardoseală, țeava este adesea îndepărtată prin pereți.

  Șemineu pentru bouleriana

  Conectarea buryeranului la coșul de fum cu propriile mâini nu diferă de celelalte tipuri de aparate de încălzire în general, dar este necesar să se țină cont de particularitățile regimului de combustie în acest tip de sobă.

  Datorită arderii eficiente a gazelor de ardere, temperatura lor la ieșirea din cuptor nu depășește 200 de grade. Pe măsură ce se mișcă prin țeavă, scade și mai mult, țevile se încălzesc prost, ceea ce poate provoca condens pe pereții conductei. Atunci când carbonul este depus pe pereții umedi, se formează acid carbonic, care afectează în mod negativ materiale precum cărămidă, metale negre, azbest.

   Prin urmare, se impun cerințe suplimentare pentru hambarele pentru bouleriana:

 • înălțimea recomandată - de la 3 la 4 metri;
 • lungimea secțiunii orizontale este strict nu mai mare de 1 metru;
 • materialul de pe suprafața interioară trebuie să fie rezistent la coșurile acido-sandwich fabricate din oțel inoxidabil sau ceramică;
 • Se recomandă izolarea tuturor secțiunilor coșului de fum, cu excepția părăsirii bulevardului;
 • Hornul trebuie să fie echipat cu un colector de condens și curățare.
 • Funcționarea eficientă a bulevardului este posibilă numai cu acces la cuptorul cu aer proaspăt, prin urmare se recomandă utilizarea unui coș de ceramică modular cu canale de ventilație, instalarea acestuia datorită structurii modulare modulare poate fi făcută manual.

  Pentru cazanele cu combustibil solid

  Cazanele convenționale cu combustibil solid care funcționează pe cărbune, lemn sau cu arzător pe peleți sunt caracterizate de o temperatură ridicată a gazelor de ardere. Cazanele de piroliză cu regim de combustie prelungită ard mai eficient produsele de combustie conținute în fum, astfel încât acestea au o temperatură mai scăzută la ieșire și, ca și bulionii, tind să crească condensul.

   Înainte de a comanda componentele coșului de fum pentru un cazan pe bază de combustibil solid, pe pașaportul tehnic trebuie specificate următoarele caracteristici:

 • tipul cazanului;
 • locația și diametrul țevii de fum;
 • temperatura gazelor de ardere;
 • Înălțimea recomandată a coșului de fum, oferind o pantă bună;
 • necesitatea unei ventilații suplimentare.
 • De asemenea, inspectați structura cazanului și evaluați dificultatea de curățare a cazanului. Dacă accesul la acesta din interiorul cazanului este dificil, este necesar să se furnizeze o tee de revizuire în imediata vecinătate a ieșirii din cazan.

  Pentru cazanele pe gaz

  Cazanele cu gaz aparțin unităților de încălzire cu o cameră de ardere închisă, astfel încât instalarea coșului coaxial va fi cea mai eficientă pentru ele. Este un design compus din două țevi de diferite diametre, cu un tub mai mic introdus în cel mai mare și fixat în el prin intermediul unor jumperi.

  Pe conturul interior al coaxiali gazelor tub de ardere din gazul de cazan camera de ardere din exterior, iar aerul se deplasează prin spațiul liber dintre conducta de evacuare în sens invers. El intră în camera de ardere de ardere și de sprijin, în timp ce nu există aer din spațiile în care montate cazan de gaz, ceea ce îmbunătățește semnificativ microclimatul în casă și previne instalarea suplimentară a sistemului de ventilație.

  Aerul este un bun izolator de căldură, astfel încât suprafața exterioară a coșului coaxial este încălzită ușor. În acest caz, aerul este încălzit în conducta de ventilație, iar camera de ardere a cazanului de gaz este deja caldă, ceea ce mărește eficiența cazanului.

  Instalarea unui coș de fum coaxial pentru un cazan pe gaz este cel mai adesea realizată printr-un perete, mai puțin prin tavane și un acoperiș, deoarece acest lucru crește costurile. Distanțele sigure din structurile clădirilor la instalarea unui coș coaxial sunt arătate în imagine.

  Video despre instalarea unui coș coaxial

  Atunci când instalați un horn convențional de tip sandwich pe un cazan pe gaz, trebuie să faceți un sistem suplimentar de ventilație, deoarece oxigenul necesar pentru combustie va fi absorbit din aer.

  Instalarea corectă a coșului de fum este o garanție a funcționării îndelungate și în siguranță a sistemului de încălzire atât în ​​casă, cât și în saună. Este posibil să-l faci singur, dar dacă există chiar și cea mai mică îndoială în abilitățile tale - este mai bine să încredințezi această sarcină profesioniștilor. Ei vor face calcule, vor ajuta să aleagă cel mai bun tip de coș de fum, vor monta un sistem de ventilație cu gaz și ventilație, iar proprietarul casei va trebui doar să efectueze o revizie și curățarea coșului de fum.

  Constructii de case

  Astăzi, instalarea unui coș de fum din oțel inoxidabil devine mai frecventă decât cărămizile pentru îndepărtarea produselor de combustie dintr-o clădire rezidențială. Popularitatea structurilor modulare prefabricate din oțel inoxidabil, incluzând hornurile, se explică prin ușurința de asamblare, fiabilitate și durată lungă de viață. Pentru producerea lor este numai materiale de calitate crom și tablă de oțel galvanizat, precum și aliaje de metale cu raport procente diferite cunoscut o rezistență crescută la influențele exterioare ale mediului.

  Cuprins:

  Parametrii de bază ai coșurilor inoxidabile

  Pe piața modernă a construcțiilor, hornurile din oțel inoxidabil și diverse alte aliaje sunt prezentate într-o gamă largă și îndeplinesc toate cerințele operaționale de bază. Există hornuri pentru diferite tipuri de cazane:

  • diesel;
  • gaze;
  • combustibil solid;
  • tip combinat;
  • universală.

  Coșurile metalice variază în formă:

  • directă;
  • telescopic;
  • hornuri de tip sandwich din inox;
  • cornișe flexibile din oțel inoxidabil.

  Calitatea instalației nu afectează doar formarea rapidă a unei împingeri stabile, ci și eficiența cazanului și siguranța chiriașilor acasă. Nu uitați că în procesul de ardere, în funcție de tipul de combustibil, nu numai căldura este eliberată, ci și:

  • fum;
  • negru;
  • compuși cu acizi volatili;
  • produse de combustie gazoasa;
  • monoxid de carbon;
  • rășini volatile;
  • amoniac și alți compuși.

  Pentru a vă proteja pe dvs. și pe cei dragi de orice problemă, este important să vă asigurați că toți acești compuși volatili dăunători sunt evacuați prin coșul de fum, în special monoxidul de carbon sau CO. Atunci când instalați coșuri inoxidabile, este la fel de important să respectați toate reglementările legale și de siguranță. Ele sunt prezentate în literatura de specialitate și în actele legislative.

  Esența acestor reguli este de a se asigura că este important să se potrivească cu secțiunea transversală a cazanului de putere coș de fum, coș de fum inaltime - 5 m, și este afișat deasupra acoperișului, pentru a evita răsturnări de situație și forța de tracțiune inversă. O conductă de coș de fum ar trebui să aibă un număr minim de viraje și segmente sparte. Dimensiunile coșurilor din oțel inoxidabil sunt luate în considerare inițial de producători, astfel încât producția industrială este supusă acestor standarde.

  Cerințele de bază pentru coșul de fum:

  • o suprafață netedă și o formă rotunjită contribuie la o tracțiune stabilă;
  • formarea condensului este minimă;
  • rezistență ridicată la căldură și etanșeitate;
  • simplitatea instalării și întreținerii;
  • rezistența la foc și siguranța.

  Cu toate acestea, toate aceste avantaje pot fi garantate numai dacă toate recomandările pentru asamblarea construcției sunt împărtășite de specialiști - coșuri din oțel inoxidabil.

  Atenție: Atunci când cumpărați hornuri de oțel inoxidabil de tip modular, asigurați-vă că studiați cu atenție această secțiune din instrucțiuni, unde este vorba de conformitatea cu capacitatea pentru care a fost proiectat cazanul sau aragazul!

  În plus față de instalarea competentă, nu este mai puțin important accesul la coș - pentru curățarea și întreținerea acestuia, precum și scurgerea condensului, pentru care este necesară o țeavă separată.

  Ștuțurile flexibile din inox facilitează instalarea unui sistem autonom de încălzire, mai ales dacă este imposibil să se observe traiectoria directă a sistemului de eliminare a fumului. Plisat și eficient la temperaturi ridicate de până la 900 ° C, care lucrează la încălzire, și nu se tem de schimbările de temperatură și rapid încălzindu oferind o forță stabilă în timpul pornirii cazanului. Detaliile de bază ale structurii prefabricate sunt similare, însă conducta de coș este diferită.

  Masoneria uneori utilizează canale destul de largi de secțiune transversală eliptică, adică o secțiune ovală. Forma lor, de asemenea, nu contribuie la acumularea de funingine si fum de la tractiunea inversa.

  • o singură buclă sau coșuri cu perete, așa-numitul sistem mono (versiunea coș de fum fără izolație), care rezistă la temperaturi în intervalul de la 450 ° C, se aplică în interiorul clădirii, inclusiv onduleurilor;
  • sisteme de încălzire cu două circuite (cu un strat dublu sau triplu de coș de fum) pe un încălzitor din vată de bazalt între un metal.

  Există, de asemenea, posibilitatea de izolare suplimentară a unui coș de oțel inoxidabil, așa cum va fi discutat în ultima secțiune a articolului. Dar va fi necesară numai pentru structurile externe.

  Calitatea sistemului de coș este de asemenea afectată de:

  1. Grosimea pereților, care sunt calculate și fixate în standarde:

  • pentru cazanele cu gaz grosimea canalului de fum variază de la 0,5 mm,
  • pe motorină - de la 0,8 mm;
  • pentru cazanele cu combustibil solid - de la 1 mm.

  2. Configurarea. Hornul ideal este drept, iar cu cât sunt mai mici curbele, înălțimile și proeminențele, cu atât este mai eficient tracțiunea și o cantitate mai mică de funingine. Câmpul de coș de fum cilindric neted, cu o secțiune suficientă, asigură o funcționare eficientă.

  3. Proporțiile diametrului (secțiunea transversală), lungimea țevii sau înălțimea coșului de fum asigură o împingere suficientă. Coșurile din oțel inoxidabil, cu un diametru mai mic decât este necesar pentru funcționarea normală, reduc eficiența cazanului, șemineului sau aragazului. De asemenea, experții susțin că ar trebui să se ridice deasupra vârfului acoperișului cu cel puțin 20 cm, iar hornul în sine - nu mai scurt de 5 m.

  Detaliile speciale rezolvă problemele cu întreținerea acesteia:

  • revizie cu curățare din funingine;
  • evacuarea condensului;
  • admisia de aer pentru procesul de combustie;
  • un scut de fum pentru a-l proteja de precipitații.

  Ce metal este folosit pentru cosuri de fum

  "Oțel inoxidabil" se referă la un grup de aliaje pe bază de oțel cu conținut scăzut de crom sau fier galvanizat - mai corect "zinc". Astfel de produse se disting prin caracteristici anticorozive excelente atunci când interacționează cu oxigenul, apa și mediul agresiv al compușilor acidici eliberați în timpul arderii. Aceasta oferă o acoperire de câteva microni de oxid de crom, deci procesul se numește "placare cu crom".

  Pentru coșuri se utilizează oțel de diferite grade:

  • 430 - carcase și alte părți pentru agresivitate scăzută;
  • 409 - conține titan, merge la țevi de seminee, cazane de combustibil solid și cuptoare;
  • 316 - cu adăugarea de nichel și molibden pentru rezistența la căldură și rezistența la compușii acizi în cuptoare diesel;
  • 304 - cu aceiași aditivi, dar în cantități mai mici pentru medii mai puțin agresive;
  • 321 - marca universală pentru tuburile de evacuare a căldurii cu rezistență la căldură crescută, până la 850 ° C;
  • 310 - coșurile rezistente la căldură, durabile și rezistente pentru cele mai puternice echipamente de încălzire.

  Atenție: Pentru tuburile sandwich cu mai multe straturi se utilizează diferite tipuri de oțel. Pe masa interioară este mai rezistentă și rezistentă la căldură, la exterior - mai ieftină și mai ușoară, deci nu arată la fel de impresionantă ca un coș cu un singur strat.

  Principalele elemente și caracteristicile acestora

  Coșul de fum constă din mai multe elemente, care au scopuri diferite și ordinea de asamblare:

  • tee;
  • țevile pentru țevi;
  • audit;
  • condensator colector.

  1. Elementul principal este o conductă lungă dreaptă a coșului de fum de diferite lungimi, iar fragmentele sale sunt îmbinate de tipul soclului fără o fixare specială.

  2. Cotul înclinat (la un unghi de 45 °) conectează 2 țevi, schimbând panta coșului de fum și este utilizat la îmbinarea fragmentelor orizontale și verticale.

  3. Cotul universal (la un unghi de 90 °) este de asemenea folosit ca element rotativ pentru schimbarea configurației coșului de fum. Mai multe astfel de elemente sunt utilizate pe întregul coș de fum - de la partea de sus și până la locul de îmbinare a conductei ramificației cazanului.

  4. Teasurile gaze de fum sunt conduse spre coșul de fum și tăiate condensul. Ei, de asemenea, li se alătură o metodă în formă de clopot sau unu-la-unu.

  5. Drenarea condensului este plasată sub tijă pentru a elimina excesul de lichid.

  6. Audit - un element deschis care este conceput pentru curățarea funinginii din coș. Montat sub tee în partea de jos a trunchiului vertical - o imagine:

  Instalarea unui coș de fum din oțel inoxidabil

  Furtunurile modulare de astăzi sunt cele mai comune, datorită ușurinței de asamblare. Acest principiu face posibilă pierderea timpului de fixare și de etanșare a coșului de fum. În timp ce alegerea pieselor pentru asamblarea coșurilor inoxidabile este extinsă, este posibil să se modifice configurația cât mai mult posibil fără a afecta împingerea și funcționarea cazanelor. Uneori este necesar să facem fără ondulație sau câteva genunchi pentru a construi corect un coș de fum cu o reconstrucție minimă a pereților.

  1. Pregătirea pentru instalare implică calculele configurației planificate a coșului de fum, schițarea preliminară și marcarea pereților de-a lungul cărora se planifică fixarea acestuia. Acest lucru va permite calcularea cea mai exactă a lungimii totale a structurii și selectarea părților rotative necesare pentru îmbinarea țevii.

  Atenție: Nu uitați să adăugați secțiunea exterioară, care ar trebui să fie de cel puțin 25-50 cm deasupra nivelului crestei acoperișului - pentru a asigura tracțiunea în orice vreme.

  2. Înainte de asamblarea coșului de fum în interiorul țevii, îmbinările trebuie tratate cu un material de etanșare special, care garantează o eficiență maximă a îmbinărilor. Pereții exteriori și exteriori nu necesită acest lucru.

  3. Instalarea adecvată a coșului de fum se face din cazan sau cuptor, care este de jos în sus, care unește succesiv toate genunchii și legăturile țevii. Atașarea prin tipul soclului - când tubul superior este introdus în cel inferior într-un zăvor special. Dacă nu este acolo, dar adâncimea de contracție este aproape jumătate din diametrul exterior.

  4. Legăturile de la joncțiune trebuie să fie bine fixate cu cleme, care sunt incluse în kit. Țeava finită trebuie atașată la pereți sau structuri de susținere la intervale de unu și jumătate până la doi metri, iar pentru montarea coturilor și a teilor se folosesc brațe separate.

  Atenție: Asigurați-vă că secțiunile orizontale și genunchii nu se află pe comunicație. Fragmentele nu trebuie să vină în contact cu țevile de gaz și cablurile electrice!

  După cum puteți vedea, hornurile din oțel inoxidabil cu mâinile lor pot fi făcute destul de simplu. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de 2 perechi de mâini de lucru și 1-2 de timp. Dacă aveți în continuare întrebări, consultați videoclipul privind instalarea coșului de fum:

  Indicație: Asigurați-vă că condensul nu trece prin conducte, coborând izolația și izolația. De asemenea, lucrați cu atenție îmbinările cu un material de etanșare. Coșul de fum este important pentru ghidarea corectă a acoperișului, așa cum este descris mai detaliat în articolul precedent.

  Încălzirea coșului

  Aceasta este una dintre etapele importante la finalizarea construcției de coș. Fără izolație, care este furnizată numai pe hornurile unui sandwich din oțel inoxidabil, instalarea va avea dezavantaje. Dacă coșul de fum este slab izolat, este dificil să se asigure o împingere stabilă la pornirea cazanului sau la aprinderea șemineului. Iar răcirea rapidă reduce eficiența totală a întregului sistem de încălzire autonom. În plus, condensul format pe pereții metalici, cu diferența de temperatură a exterioară și interioară, distruge treptat pereții interiori ai coșului de fum și reduce eficiența funcționării acestuia.

  Designul de tip sandwich este foarte popular astăzi pentru instalarea și izolarea hornului pentru cazanele moderne:

  • universală;
  • combustibil solid;
  • gaze;
  • combinate.

  Funcționează în mod interval, adică "oprire-pornire". Cazanele cu combustibil solid necesită încărcarea și curățarea combustibilului, astfel încât acestea nu sunt oprite timp de ceva timp. Și funcționarea constantă a cazanelor la atingerea temperaturii dorite când senzorul sau releul este activat se oprește automat pentru a evita supraîncălzirea. Când temperatura din cameră scade la nivelul specificat, comutatorul automat de încălzire funcționează automat.

  De asemenea, în timpul "modului de somn" din coș, temperatura scade, se formează o diferență în exteriorul și în coșul de fum și condensul scade. Când boilerul este încălzit o perioadă lungă de timp, acesta încetinește funcționarea sistemului de încălzire, ceea ce duce la supra-consumul de combustibil.

  Deoarece se utilizează un material de umplere minerală a căldurii - vată de bazalt, cunoscută pentru parametrii refractari excelenți. Conducta este înfășurată în straturi, iar firul și / sau clemele fixează o astfel de "pătură". Aceste materiale nu se tem de temperaturi ridicate, astfel încât coșul de fum poate lucra cu orice fel de combustibil, încălzind până la 1000 ° C. Cu toate acestea, vata de bază de vată trebuie izolată de umiditatea excesivă, deoarece umezeala reduce eficiența izolației.

  Pentru impermeabilizare se utilizează galvanizarea sau oțelul inoxidabil, care este fixat prin șuruburi de auto-înșurubare deasupra "păturăi" finisate. Pentru a rezolva o astfel de lucrare, veți avea nevoie de foarfece metalice și abilități de lucru. Dar aceste capace cu diametrul necesar sunt mai ușor de comandat în magazinul specializat. Și casa nu va avea probleme pentru a finaliza etapa finală de încălzire.

  Atenție: La sfârșitul instalării, partea superioară a țevii trebuie să fie fixată astfel încât să nu fie demolată în timpul unei puternice vânturi sau tornade. Deasupra, trebuie instalat un detector de fum, care protejează întregul sistem de penetrarea precipitațiilor.

  Instalarea unui horn de tip sandwich: cum să construiți și să instalați singur

  Visezi să construiești o casă economică, sigură și caldă? Apoi ar trebui să vă adresați tehnologiilor moderne, care combină inteligent experiențele de secole, soluții tehnice savuroase și uneori complet neașteptate. Un bun exemplu este un coș de două și trei circuite în interiorul căruia este izolat. Cine s-ar fi gândit acum câteva decenii că un astfel de lucru este posibil deloc? Și un astfel de coș are într-adevăr multe avantaje valoroase, este important să faci totul în conformitate cu regulile cuptorului, fără a se abate de la un singur iota.

  Instalarea corectă a coșului de tip sandwich începe cu proiectarea casei. Numai atunci când faceți un desen, puteți respecta în mod corespunzător absolut toate cerințele privind standardele de siguranță la incendiu și apoi nimic nu va trebui să fie modificat sau chiar reconstruit. Dacă casa sau baia sunt deja gata, atunci va fi necesar să efectuați toate calculele cât mai exact posibil. Vă sfătuim, dacă v-ați angajat să faceți un astfel de coș de fum, pentru a aborda această problemă cu toată responsabilitatea - pentru voi înșivă.

  conținut

  Asamblarea coșului de tip sandwich

  O mică introducere despre beneficiile acordate. În construcția de locuințe private din Rusia, coșurile de sandwich sunt cele mai răspândite, deși alegerea este destul de largă. Este vorba despre construirea unui horn care promite să fie ușor de folosit și sigur.

  Înainte de a continua instalarea, veți găsi că un astfel de coș de fum este compus din două sunt inserate tuburi de diametre diferite, unul la altul și spațiul dintre ele, fie rămâne deschis sau umplut cu izolație incombustibil. Acest coș are o viteză mare de instalare, o greutate mică a întregului sistem, pereții interiori absolut netedi, o bună tracțiune și o formare minimă de funingine.

  Și acum cel mai important lucru: nu puteți instala un coș de fum fără pregătire specială. Pentru a face acest lucru, există un așa-numit pașaport - un document pe care îl obțineți atunci când cumpărați un astfel de agregat. De obicei, există o imagine schematică și instrucțiuni detaliate de instalare.

  Și cum să montați corect un coș de fum din țevi sandwich și să vă asigurați funcționarea sa fiabilă demonstrează perfect acest videoclip:

  În cazul în care pentru toate coșul dvs. de fum va fi un dispozitiv complex, atunci cel puțin va trebui să-l arate la un specialist pentru a vă asigura că este fiabil și practic:

  Cum să treci coșul prin podea

  Orice coș de fum este întotdeauna cea mai periculoasă sursă de foc. temperatura gazelor de ardere este prohibitiv ridicată. Și chiar și cele mai mici încălcări ale instalării unui coș de fum în interiorul unui bloc de apartamente pot duce la consecințe periculoase.

  Deci, pentru a organiza trecerea coșului de fum prin structuri din lemn, este necesară fabricarea sau achiziționarea unei unități de tavan-trecere. Trebuie să corespundă exact diametrului exterior al țevii. Datorită acestui design, coșul de fum se află la o distanță de toate cele mai apropiate suprafețe care îl pot contacta:

  Cea mai ușoară cale, desigur, este achiziționarea unui nod de fum din fabrică și pur și simplu așezat pe toate laturile cu materiale termoizolante. Varianta ideală este vata bazalt, dacă este într-adevăr de înaltă calitate și capabilă să reziste la temperaturi ridicate. Prin urmare, atunci când cumpărați unul, ar trebui să verificați cu siguranță dacă producătorul a indicat că vata de bumbac este permisă la o temperatură de 800 de grade Celsius. Firește, o astfel de lână de bumbac este mai scumpă decât de obicei, dar nu are niciun sens să o salvați și cu siguranță înțelegeți bine acest lucru.

  Iată o opțiune pentru fabricarea unei cutii de azbest-ciment pentru un ansamblu de interstorei:

  Conform SNiP-urilor actuale, atunci când treceți un coș de fum printr-o acoperire din lemn, este necesar să se mențină o distanță de cel puțin 38 cm de tubul interior de tip sandwich la structura din lemn. Și caseta nu trebuie să fie goală, ci umplută cu material special.

  Desigur, uneori, distanța dintre capriori nu permite aderarea la un astfel de parametru, iar apoi este necesară creșterea deschiderii cu ajutorul barelor suplimentare. Și pentru a proteja buștenii unei structuri din lemn, precum și a căpriorilor cu o cutie, se recomandă prin intermediul unei plăci zincuite sau a unei cârpe de azbest cu o grosime de cel puțin 5 mm. Placa galvanizată este bună în măsura în care nu numai că împiedică răspândirea focului, ci și disipa căldura, nepermițându-i să concentreze punctul. De asemenea, protejează și reflectă radiația termică tare care provine din tub.

  Acesta este principalul avantaj al sandvișului, pentru că, dacă puneți un cos de oțel convențional cu un singur tub, această distanță ar trebui să fie de cel puțin 50 de centimetri.

  Pentru a susține țeava în poziție verticală, aceste elemente de fixare metalice vor ajuta:

  Cum să fixați îmbinarea unui coș cu un capac din lemn?

  Și acum vom atinge momentul cel mai important, cunoașterea căruia vă va ajuta să evitați un foc complet neașteptat.

  Astfel, cu cât temperatura gazelor de ardere este mai mare, cu atât mai mult este încălzită tubul sandwich, iar toate elementele structurale din jurul acestuia sunt expuse la un efect de temperatură. Prin urmare, este extrem de important să se asigure că elementele de trecere sunt protejate în siguranță. Și nu credeți că totul este atât de simplu.

  De exemplu, lemnul obișnuit fără protecție specială este ars deja la o temperatură de 200 de grade. Iar lemnul uscat poate chiar să prindă foc la o temperatură de 270 grade Celsius! Dacă lucrați pe busteni de lemn mai mult de o zi, la o temperatură de 170 de grade, aceștia sunt, de asemenea, capabili să prindă foc. Din nefericire, acest moment, pe care mulți nu-l cunosc, provoacă adesea incendii, chiar dacă este instalat un tub sandwich de înaltă calitate.

  Prin urmare, este de dorit să se realizeze suprapunerea cu o bună izolație de grosime suficientă încât căldura din conducta de pereți și elemente din lemn lipsesc practic. În plus, cu cât podeaua din lemn va stoca mai mult căldura din sandwich, cu atât mai mult lemnul va percepe această căldură de fiecare dată. Desigur, pentru o oră sau două de spumă de izolare convenționale în nodul nu are timp să se încălzească până la o temperatură critică, dar problema este că, vorbind în limba factorilor de sobă, după căldura protopki lemnului și de material izolant se acumulează și treptat alterează compoziția lor chimică.

  De exemplu, cu încălzire acumulată prelungită și constantă, lemnul poate să se prăjească deja la o temperatură de 130 de grade! Dar, pe partea exterioară a sandwich-ului, adesea atinge până la 200 de grade (de la 75 la 200, după cum arată testele de laborator). Faptul că există un astfel de lucru trist când o sobă sau șemineu stoked cu succes în nici un caz de un an, totul a fost bine, iar apoi o zi proprietarii au scufundat doar 2 ore mai mult și mai tare decât de obicei (să se încălzească la foarte rece seara de iarna sau pentru a încălzi o cameră de aburi pentru oaspeți) și temperatura din sandvișul păși peste temperatura critică, și-au uscat de-a lungul anilor care se suprapun lemnul a atins foarte temperatura de 130 grade Celsius.

  De asemenea, trebuie să aveți grijă dacă vata minerală este utilizată ca material izolator termic al PPU. De-a lungul timpului, de la efectele temperaturilor ridicate, el își schimbă proprietățile și chiar devine mai conductiv la căldură! Acest lucru nu înseamnă că vata de bumbac riscă o dată să prindă foc, dar conturul exterior al coșului de fum în acest loc va fi deja mult mai fierbinte decât v-ați așteptat inițial. Dar acesta este un factor care nu a fost luat in considerare la inceput!

  De aceea, sobele experimentate sunt sfătuite să nu facă o izolare prea densă a podelei (cu cât este mai densă, cu atât se acumulează mai multă căldură în sine). În plus, posibilitatea naturală de aerisire a unei țevi este vitală:

  Chiar și adesea fac o greșeală periculoasă, calculând greșit distanța dintre grinzi pentru trecerea țevii, care nu corespunde normei. Atenție, de asemenea, că o unitate de plafon gol, în care izolația nu este instalată deloc, nu este, de asemenea, cea mai bună opțiune.

  Luați în considerare, de asemenea, faptul că materialul care înfășoară arcul interior al coșului de fum, pe parcursul timpului, are tendința de a se usca ușor. Ca rezultat, îmbinarea a două pereți este uneori neprotejată. Și asta dacă arsurile comune (în special periculoase, în cazul în care este încă în interiorul tavan), incendiul provocat în astfel de goluri va fi aproape imposibil de a plăti. Prin urmare, o dată pe an sau două, toate pasajele din hornul de tip sandwich trebuie examinate cu atenție.

  Iată cum să organizați corect trecerea canalului de tip sandwich prin tavan în cea mai simplă versiune:

  Dacă instalați un rezervor de apă pe coșul de fum, atunci întreaga instalație ar trebui să arate astfel:

  Rețineți cum trece tubul sandwich prin suprapunere:

  Și, în cele din urmă, în cazul în care soba sau semineu nu este posibil să se pună direct sub locul de îndepărtare a tubului sandwich, veți avea nevoie de un tee special:

  Organizarea sitului prin pereții casei sau a băii

  Astăzi, instalarea unui sandwich de coș este practicată în două moduri principale: în interiorul casei sau de-a lungul străzii. Într-adevăr, puteți observa adesea că hornurile sunt montate direct prin perete pe stradă și de la primul etaj - și de acolo sunt deja direcționate vertical în sus. Și acest lucru are înțelesul său propriu: așa că coșul se răcește mult mai repede și nu trece prin tavanele ignifuge și acoperișul. Pe de altă parte, hornul care se ridică prin mansardă servește, de obicei, ca element suplimentar de încălzire. Dar riscul unui incendiu aici, desigur, va fi mai mare.

  Veți fi surprins, dar, de fapt, învelișul exterior al unui sandwich din oțel inoxidabil nu este departe de temperatura unui coș cu un singur circuit. Pentru că, de fapt, inițial, un coș de fum proiectat pentru a îmbunătăți tracțiunea și, prin urmare, gazele care ies din cuptor, de obicei, au o temperatură de 800 grade Celsius, și în care carcasa exterioară este capabil să se încălzească până la 300 de grade! Și acest lucru este departe de a fi o suprafață ignifugă.

  Chiuveta modernă de tip sandwich este condusă atât prin acoperiș, cât și direct prin pereții unei case rezidențiale:

  Pentru mai multe detalii pe acest site, vă puteți uita la această ilustrație:

  Deci, pentru a organiza unghiul corect de trecere a coșului de tip sandwich prin pereți, veți ajuta la astfel de instrucțiuni pas cu pas:

  • Pasul 1. Înainte de începerea lucrului, asigurați-vă că calculați lungimea tubului sandwich orizontal, care va trebui să treacă prin perete. Și ia în considerare tee pe care o vei instala. Calculați panta acoperișului astfel încât coșul de fum să nu vină prea aproape de cornișă.
  • Pasul 2. Cutia pe care o introduceți în perete, umpleți cu material de bazalt neinflamabil.
  • Pasul 3. Închideți ansamblul capacului cu un capac astfel încât garnitura din cartonul bazalt să rămână vizibilă.
  • Pasul 4. Marginea capacului unității este închisă cu un capac din componentele finisajului exterioară al casei, de exemplu, siding.
  • Etapa 5. Procesați marginile cutiei de etanșare incoloră a acoperișului.
  • Pasul 6. La ieșirea din coș de fum din perete, instalați revizia.
  • Pasul 7. Fixați coșul cu ajutorul unor brațe speciale de perete, câte unul pentru fiecare 1,5-2 metri.
  • Pasul 8. Deci, după ce ați instalat conducta, verificați verticala acesteia cu ajutorul unui nivel.
  • Pasul 9. Asigurați-vă că cusatura este instalată în casă.

  La urma urmei, cea mai importantă regulă sună astfel: un pasaj de căldură prin peretele unei case sau o baie trebuie protejat de foc. Iată un exemplu bun al unui astfel de nod:

  Pentru ca elementul orizontal al coșului de tip sandwich să fie instalat în mod fiabil, acesta trebuie să fie susținut corespunzător de un colț metalic:

  De asemenea, ajuta la fixarea acestui coș de fum pe perete într-o poziție strict verticală construcții speciale:

  Crede-mă, în această etapă, lucrarea nu se încheie încă, mai ales dacă coșul dvs. are o structură complexă (pe care vă recomandăm foarte mult):

  Aranjamentul coșului de tip sandwich trece prin cornișă și acoperiș

  Treceți hornul de tip sandwich prin acoperiș trebuie făcut conform acelorași principii ca trecerea prin tavan. Distanța de la structurile din lemn ar trebui să fie suficientă. Și în acest stadiu este important să nu faceți o greșeală periculoasă.

  Da, coșul de fum la trecerea prin acoperiș se răcește cu adevărat, mai ales că spațiul din jurul acestuia este ventilat și, prin urmare, mulți cred că este posibil să se reducă distanța până la grătarele protejate. Și este adevărat că, pentru un acoperiș rece, aceasta este într-adevăr o opțiune potrivită, dar pentru una încălzită trebuie să respectați aceleași distanțe și norme ca și pentru podelele interstițiale.

  Pentru retragerea prin acoperiș a hornului de tip sandwich utilizați acoperișuri speciale. Puteți cumpăra oricare dintre acestea, adaptată la unghiul acoperișului și al pantelor. Și trebuie să montați ornamentele de pe acoperiș, așezându-le marginea sub creasta acoperișului.

  Acesta este modul în care nodul de trecere prin coș de sandwich trebuie să fie prin cornișă:

  Pentru a aduce coșul de tip sandwich pe acoperiș, va trebui să faceți o groapă în acoperirea acoperișului cu o lățime suficientă:

  Și în stadiul de ieșire a sandwich-coș de fum prin acoperiș nu se poate face fără acoperiș silicon de etanșare, care este proiectat pentru 1500 de grade de expunere la temperatura.

  Din interior, terminarea unui astfel de nod ar trebui să arate astfel:

  Odată cu trecerea coșului prin pantele inclinate ale acoperișului, gaura în sine și izolația acesteia vor fi deja puțin mai mari în zonă:

  În special cu atenție este necesar să scoateți sandwich-ul de țevi de fum prin acoperiș, dacă materialul de acoperiș propriu-zis este combustibil. Nu uitați că metalul în sine, desigur. nu va aprinde, dar vopseaua acoperișului este destul de bună. Pentru a face totul corect, urmați acești pași:

  • Pasul 1. Începeți tăierea cartonului ondulat departe de poziția viitoare a țevii. Este de aproximativ 30 de centimetri mai inalt si mai mare si 10 centimetri sub si in jurul.
  • Pasul 2. Faceți o acoperire din oțel zincat pentru țeavă și instalați-o din partea inferioară. Tăierea ar trebui să se facă la bordul ondulat cel puțin 15 cm.
  • Pasul 3. Scoateți foaia superioară de carton ondulat și puneți partea superioară a acoperișului, apoi acoperiți părțile laterale de 20 cm.
  • Pasul 4. Montați foaia îndepărtată de foaie ondulată și fixați-o.
  • Pasul 5. Acum, închideți și sigilați cusăturile pentru a evita scurgerile ulterioare.
  • Pasul 6. Izolați conducta cu material incombustibil cu fixarea firului recoascut.
  • Pasul 7. Faceți o umbrelă de coș din oțel zincat.
  • Pasul 8. Acum, sigilați din nou materialele de acoperire sudate, încălzite sau autocolante.

  Apropo, dacă lucrați cu un acoperiș metalic, este posibil să fixați coșul de fum într-un astfel de loc cu ajutorul unor resturi îndoite ale acoperișului însuși:

  În general, asamblarea unui coș de fum în afara pereților unei case este practic la fel ca instalarea în interior:

  Toate aceste reguli sunt inventate nu doar pentru că se bazează pe cercetări practice și statistici privind incendiile. Prin urmare, dacă nu doriți casa ta a fost un trist exemplu pentru alții, urmați toate instrucțiunile la ultimul, și chiar mai mult: întotdeauna încercați un pic, dar pentru a fi în siguranță, pentru că viața este plină de situații imprevizibile. Studiați cu atenție toate subtilitățile și nuanțele procesului de instalare a coșurilor moderne - și dormiți pașnic!