Cum să vă asamblați și să instalați singur un horn de tip sandwich: instrucțiunile de instalare

Tipuri

Sandwich-ul de coșuri are multe avantaje: ușurința de construcție, siguranța, aspectul estetic. Dar principalul lucru este că este ușor și simplu să asamblați un sandwich de coș cu mâinile tale.

Este într-adevăr așa - fiecare poate să-i pună împreună ca designer.

Avantajele și dezavantajele utilizării unui sandwich de coș de fum

Dezavantaje ale hornurilor asamblate din țevi sandwich:

 • lipsa sigiliului după un anumit număr de cicluri de încălzire și răcire;
 • în comparație cu o structură de cărămidă, un horn de tip sandwich are un cost ridicat;
 • durata de viață este de aproximativ 15 ani, în timp ce hornurile tradiționale din cărămizi refractare servesc 10 ani mai mult.

Un astfel de serviciu scurt se datorează în principal utilizării materialelor de calitate inferioară în producție.

Alegerea produselor de la o marcă dovedită este primul lucru care poate fi făcut pentru o funcționare lungă și de succes a coșului de fum.

Avantajele coșurilor de tip sandwich sunt următoarele:

 • Pereți izolați. Datorită izolației termice, chiar și coșul de fum situat în exterior nu pierde tracțiunea. Pereții multistraturi împiedică răcirea rapidă a produselor de ardere, care sunt îndepărtate rapid prin coș, ceea ce nu dă o formare activă de condens și funingine.
 • Instalare simplă. După studierea principiilor de construcție a hornurilor, chiar și un începător le poate asambla.
 • Varietate de opțiuni. Modulele directe și unghiulare sunt produse pentru asamblarea structurii. Hornul poate fi condus în sus sau în perete, se poate îndoi în jurul sistemului de rafturi, diverse elemente arhitecturale.
 • Sedimentarea minimă a funinginii. Datorită suprafeței netede a conductelor, cenușa și funinginea sunt eliberate rapid în atmosferă și se acumulează mai lent.

În plus, sistemul sandwich are o greutate relativ scăzută, ceea ce înseamnă că este mai ușor să creezi un suport pentru el și nu necesită construirea unei fundații speciale, ca în cazul unui coș de cărămidă. Acesta poate fi atașat la plafoane și pereți, instalat direct pe echipamente de încălzire. În comparație cu cazanele cu pereți unici, sandwich aproape nu formează un condens și sunt rezistente la foc.

Materialul din care sunt realizate conductele

Pentru diferite dispozitive de încălzire și combustibili este selectat tipul de oțel. Ar trebui să fie foarte aliat și inoxidabil, potrivit pentru producerea de coșuri rezistente chimic și ignifuge.

La arderea diferitelor substanțe în coșul de fum se pot acumula substanțe chimice active: acid sulfuric, sulf, acid clorhidric. În plus, temperatura în timpul arderii combustibililor diferiți poate fi foarte diferită.

Când se încălzește lemnul sau gazul, acesta nu se ridică la peste 450 ° C, iar arderea cărbunelui poate ajunge la 700 ° C. Metalele reacționează diferit la acești indicatori. Prin urmare, atunci când alegeți un sistem de eliminare a fumului, principala caracteristică este calitatea și proprietatea oțelului.

Opțiunea nr. 1: Oțel inoxidabil cu aditivi de aliere

Principalele tipuri de aliaje de oțel utilizate pentru producerea de tuburi sandwich:

 • Oțel inoxidabil, stabilizat cu titan (AISI 321). Folosit pentru echipamente care funcționează pe lemn. Este instabil la coroziune în medii cu conținut de sulf. Temperatura de funcționare admisă este de 600-800 ° C.
 • Oțel inoxidabil stabilizat cu molibden (AISI 316). Instalarea unui sandwich a unui coș de fum din această marcă de oțel este efectuată pentru instalațiile de încălzire care lucrează pe lemn de foc, gaz, motorină. Metalul este acid-rapid, are o rezistență mai mare la coroziune, medii agresive de diferite tipuri.
 • Oțel rezistent la căldură (AISI 304). Includerea în compoziția cromului și a nichelului face ca oțelul să nu fie sensibil la temperaturi ridicate și medii acide. Folosit pentru producerea de hornuri cu o temperatură ridicată a gazelor de evacuare - aproximativ 1000 ° C La o temperatură de 600-800 ° C, are tendința de a-și pierde vâscozitatea și plasticitatea, ceea ce duce la fragilitate.
 • Marcile foarte raspandite AISI 409 si 430 sunt slab rezistente la temperaturi ridicate si la impactul acid. Cele mai multe dintre produsele chinezești și o parte din producția internă sunt fabricate din oțel al acestor mărci.

Nu este posibilă verificarea vizuală a oțelului. Când cumpărați, puteți verifica marcajul produsului însuși sau puteți încerca să determinați calitatea cu un magnet aproximativ. Materialul de calitate scăzută va atrage un magnet, metal cu adaos de aditivi de aliere - nr.

Opțiunea nr. 2: Metalul feros pentru coșuri

Prin el însuși, metalul negru se scurge rapid - se oxidează și se arde. Prin urmare, pentru protecția sa utilizați un email special. Aceasta crește rezistența la condițiile acide. Emaila poate servi mult timp la o temperatură de cel mult 400 ° C și poate rezista la o creștere scurtă la 750 ° C.

Țevile emailate sunt utilizate pentru a devia produsele de combustie de la coloane de încălzire, sobe, boilere de încălzire, seminee. Spre deosebire de oțel, ele pot fi vopsite în culori diferite. Acest lucru vă permite să alegeți nuanțele potrivite pentru interiorul sau fațada casei.

Opțiunea nr. 3: Țevi combinate de tip sandwich

Pentru a reduce costurile de producție, întreprinderile încearcă să utilizeze materiale mai ieftine. Dacă tubul interior este fabricat din oțel inoxidabil scump, iar cel exterior este făcut din metal galvanizat sau emailat, acest lucru are un efect redus asupra duratei de viață a produsului.

Mai rău, dacă dimpotrivă: oțelul inoxidabil este folosit în exterior, iar materialul ieftin de calitate scăzută este ascuns în interior. Un astfel de tub, cu utilizare intensă, poate dura un an și nu reușește, ceea ce va atrage noi costuri pentru materiale și instalare.

Strat izolator intern

Între cele două țevi ale sandwich-ului de coș de fum există un strat de material izolator care menține căldura în interior și astfel menține o pantă bună. Ca izolație au fost utilizate lămpi bazalt sau ceramică - materiale fibroase cu cea mai înaltă clasă de rezistență la foc.

Vata minerala rezista la temperaturi de pana la 600 ° C, lana ceramica - pana la 1000 ° C. Ambele materiale au proprietăți bune de izolare termică. Aplicați un strat de izolație de 25-50 mm. Pentru un coș care este montat în exterior, cu cât va fi mai mare, cu atât mai bine.

Influența tipului de combustibil asupra funcționării coșului de fum

Mai jos este un tabel care vă va ajuta să determinați cum să alegeți corect un coș de fum pentru diferite tipuri de echipamente de încălzire, astfel încât să funcționeze mai mult.

Instalarea unui horn de tip sandwich pentru echipamente care funcționează pe gaz, se poate face cu o opțiune mai ieftină. Dar pentru un cuptor rusesc sau de saună este mai bine să nu economisiți bani și să alegeți un sistem a cărui calitate este fără îndoială.

Elemente structurale și caracteristicile acestora

Varietatea de produse permite executarea unor sarcini complexe pentru construirea de hornuri de tip sandwich.

Elementele principale ale designului canalului de fum sunt:

 • Secțiuni de conducte drepte. Piesele au un diametru de 80-600 mm, lungime de până la 1 m. Designul ideal al coșului de fum este simplu, dar în practică este dificil să se realizeze acest lucru.
 • Genunchii și teiurile. Sunt folosite dacă este necesar să conduceți un coș de fum prin perete, în afara clădirii sau să ocolească elementele structurale ale casei - grinzi, grinzi. Uneori, pentru revizuiri se folosesc răsuciri (în special linii drepte, 90 °), care permit curățarea coșului de fum în locuri greu accesibile. Acestea sunt instalate și consolidate cu brațe astfel încât să nu poarte greutatea structurii de mai sus.
 • Direct prin conducte. Izolează țeavă din pereții despărțitori interstițiali, servind ca dispozitiv de fixare a coșului.
 • taiere de acoperis. Acesta este un con de metal, care este fixat pe acoperiș la un anumit unghi. Ajută la conducerea prin acoperiș, fără a încălca integritatea și creșterea siguranței la incendiu. În schimb, se poate utiliza un sigiliu special de silicon, care servește drept cea mai bună protecție împotriva scurgerilor.

În plus față de elementele de mai sus, există încă o mulțime de unelte pentru instalarea unui coș de fum dintr-o conductă de tip sandwich, precum și funcționarea ulterioară.

Cum să alegeți diametrul necesar al coșului de fum

Alegerea diametrului coșului de fum se efectuează pe baza datelor privind puterea cazanului. Pentru sistemele de încălzire cu putere redusă cu diametrul mai mic de 3,5 kW, țevile cu diametrul de 8 cm, pentru cazanele cu un indice de cel mult 5,2 kW - se folosesc țevi cu diametrul de 9,5 cm, mai mult de 5,2 kW - 11 cm. Nu este permisă îngustarea coșului, iar dimpotrivă, se poate extinde.

Un alt indicator care afectează diametrul coșului de fum este grosimea stratului de izolație. Poate fi de 25-100 mm. Cu cât este mai mult, cu atât se manifestă mai bine proprietățile sale, dar crește și valoarea sa. Grosimea metalului utilizat pentru fabricarea țevilor poate fi de până la un milimetru.

Dacă este necesară construirea, înlocuirea sau modernizarea unei secțiuni a coșului de fum, consumatorul poate intra într-o situație dificilă. Elementele de la diferite mărci nu sunt capabile să asigure o îmbinare sigilată. Prin achiziționarea pieselor lipsă, este mai bine să găsiți (comandați) componentele aceleiași mărci ca și restul designului.

Instalarea unui sistem sandwich pentru îndepărtarea fumului

Înainte de a instala structura, trebuie să citiți cu atenție documentația tehnică, regulile de siguranță. Este necesar să se ia toate măsurile pentru a preveni apariția unui incendiu în timpul funcționării coșului de fum.

Asamblarea elementelor coșului de fum

Instalarea construcției începe întotdeauna de jos în sus. Cabinetele sandwich sunt interzise să fie conectate direct la dispozitivul de încălzire.

Instalați mai întâi un adaptor special sau o conductă de oțel cu o singură perete de o jumătate de metru. Dacă este planificată îndepărtarea țevii direct în perete, se montează o ramificație orizontală cu o pantă mică de 2 °.

O secțiune a conductei neizolate poate fi scurtă sau lungă, dacă se așteaptă o ieșire mai mare de căldură. Pereții și structurile situate în apropierea acestuia trebuie protejate cu un scut sau o carcasă. Instalați-l "în fum", adică sunt purtați deasupra duzei dispozitivului de încălzire și protejați suplimentar îmbinarea cu un material de etanșare rezistent la căldură.

Elementul de tip sandwich poate fi conectat la dispozitivul de încălzire printr-un adaptor - o conductă cu dublu circuit, partea inferioară a căreia este instalată "prin fum", iar cea superioară "prin condens". Toate conductele ulterioare vor fi instalate "pe condens", ceea ce va elimina scurgerile și va proteja împotriva deteriorării stratului de izolare termică.

Locurile absolut toate îmbinările sunt fixate prin cuplaje. Lângă fiecare îmbinare este instalată o clemă, destinată fixării sistemului la perete. Pentru a împiedica deplasarea laterală a structurii, se folosesc brațe de perete pentru fiecare doi metri, iar brațele de sprijin sunt utilizate pentru teuri. La perete, sistemul este fixat folosind console sau suporturi la fiecare cinci metri.

Trecerea plăcilor de tavan și de perete

Chiar și faptul că hornurile de tip sandwich au un strat izolator nu înseamnă că suprafața lor nu se poate încălzi suficient. Prin urmare, este interzisă plasarea acestora fără izolație suplimentară în apropierea materialelor inflamabile (lemn, plastic, etc.). Locurile de îmbinare a țevilor de tip sandwich pentru coșuri de fum în timpul instalării și funcționării lor nu trebuie să coincidă cu trecerea în tavan sau perete.

Diametrul găurii din perete sau din plafon este tăiat cu 250 mm mai mult decât diametrul tubului exterior. Faceți-o rotundă sau dreptunghiulară. În spațiul liber se pune un material rezistent la căldură, care este acoperit cu plăci decorative.

Pentru a trece prin podea și, mai ales prin materiale ușor combustibile, se utilizează de asemenea un ansamblu de trecere special. O distanță de aer este lăsată între conturul exterior și suprafața interioară a ansamblului. Atunci când trece o placă sau un perete de material ușor inflamabil, platforma de descărcare poate fi folosită în locul pasarelei. Acesta va juca rolul de sprijin suplimentar.

Trecerea sistemului sandwich prin acoperiș

Atunci când scoateți conducta de coș prin acoperiș, etanșeitatea sa este încălcată. Pentru a întări teava, a le proteja de elementele inflamabile ale acoperișului și a elimina posibilitatea scurgerilor în acoperiș, utilizați unelte speciale: aripi conice, sigilii siliconice. Aceste părți au unghiuri standard de înclinare, alegându-le, ținând cont de parametrii acoperișului.

Plasarea țevii este calculată astfel încât distanța față de materialele ușor inflamabile să nu fie mai mică de 37 cm. Pentru a proteja împotriva pătrunderii apei sub acoperiș, se pune un șorț peste capac. Marginile sale sunt plantate sub acoperiș.

Plasarea structurii deasupra acoperișului

Înălțimea coșului de fum depinde de distanța dintre fundul țevii și creastă, dar nu mai puțin de jumătate de metru deasupra creastei, la 1,2 m deasupra suprafeței plate a acoperișului sau la 2 m cu acoperișul combinat. Dacă titlul de pe creastă este îndepărtat cu un an și jumătate până la trei metri, atunci ar trebui să fie plasat deasupra sau vizavi de creastă.

Dacă distanța este de 3 m sau mai mult, se permite să se plaseze capul nu mai jos decât linia care se formează dacă linia orizontală este trasă convențional de la creastă, iar unghiul de 10 ° este măsurat în jos.

În prezența unei clădiri apropiate, partea superioară a coșului trebuie să se ridice deasupra acoperișului cu un metru și jumătate și mai sus. O conductă de această dimensiune trebuie consolidată în continuare prin intermediul vergeturilor.

Dacă a fost utilizat un material combustibil pentru acoperirea acoperișului, în coșul de fum se află o capcană de scântei. Construcția coșului de fum se completează cu un cap sub forma unui con. Uneori este protejat de o ciuperca sau deflector, alte dispozitive.

Ce trebuie să faceți pentru a îmbunătăți pescajul în conducta coșului de fum

Principiul coșului de fum se bazează pe crearea tracțiunii - efectul ventilației, care rezultă din diferența de temperatură din mijloc și din exteriorul canalului. Densitatea aerului cald din sistemul de coș este mai mică decât cea a frigului exterior, ceea ce duce la o diferență de presiune. Datorită acestei diferențe, aerul rece intră în cuptor, în timp ce aerul cald ridică coșul de fum și iese în afară.

Cauzele produselor de ardere insuficiente

O modalitate simplă de a determina prezența sau absența tracțiunii este aceea de a evalua vizual prezența fumului în cameră sau de a determina problema prin culoarea focului. Culorile portocalii indică o tracțiune insuficientă, flacără albă și buzunar în conductă înseamnă excesiv. Uneori tracțiunea poate schimba direcția pentru o perioadă scurtă de timp.

Dacă nu luați în considerare în timp cămănul nu este curățat și înfundat, motivele pentru care acesta creează o forță de întoarcere sunt:

 • calculul incorect al raportului dintre puterea cazanului și parametrii conductei;
 • condiții meteorologice nefavorabile - ceață, ploaie, căldură, vânt puternic;
 • un număr mare de secțiuni înguste și rotații în construcția coșului de fum;
 • poziția mare a skate-ului în raport cu capul de coș sau clădirile înalte din apropiere;

Chiar și pentru formarea tracțiunii normale este lipsa extrem de nedorită a aerului proaspăt și ventilația insuficientă în casă.

Cum să preveniți problemele de tracțiune

Iată câteva recomandări despre cum să asamblați un sandwich de coș de fum, astfel încât dispozitivul de încălzire să nu devină o sursă de funingine și funingine în casă:

 • Înălțimea structurii trebuie să fie egală sau mai mare de cinci metri;
 • este de preferat să construiți un coș drept - fără coturi și întoarceri;
 • rotații (nu mai mult de trei) sunt realizate la un unghi de 45 °;
 • Din cazan, o secțiune practic orizontală a coșului de fum poate scăpa (cu o pantă de 2 °), dar nu mai mult de un metru.

Dacă în procesul de utilizare a coșului de fum există probleme cu ieșirea de fum, recurgeți la instalarea de dispozitive speciale care măresc tracțiunea. Poate fi:

 • Deflector. Ea funcționează pe principiul reducerii presiunii evitând în același timp obstacolele pe calea aerului. Efectuează efectiv vremea vântului, dar într-un mod liniștit se poate invers, pentru a preveni evacuarea fumului.
 • Stabilizator. Este un element suplimentar, care are forma unei umbrele și este purtat pe o țeavă. De jos, prin zona liberă, aerul intră, întărind forța.
 • Turbină rotativă. Funcționează prin utilizarea forței vântului: rotirea într-o direcție, creează o rărire a aerului deasupra canalului. În vremea fără vânt, nu este eficientă.

Toate aceste dispozitive nu sunt un panaceu, mai ales dacă coșul de fum nu este inițial aranjat corect.

Funcționarea sistemelor de tip sandwich pentru coșuri

După instalarea coșului de fum, ar trebui să fie executat un cuptor de testare pentru a verifica etanșeitatea etanșărilor, asigurați-vă că structurile și materialele adiacente nu se încălzesc. La prima utilizare a sistemului poate apărea fum ușor și un miros specific datorită încălzirii reziduurilor de ulei, a agentului de etanșare și a prafului de pe suprafața conductelor.

Funcționarea corectă presupune îndepărtarea în timp util a funinginii. Nu utilizați detergenți în timpul curățării. Este mai bine dacă va fi efectuată de o organizație care deține o licență specială care dă dreptul de a efectua astfel de activități.

Video utile despre acest subiect

Mai multe detalii despre cum să asamblați corect un coș de încredere din tuburile modulare de tip sandwich pot fi vizualizate într-un videoclip:

Instalarea automată a unui coș de fum din țevi de tip sandviș va impune utilizatorului să studieze unele nuanțe și subtilități. Dar, după ce ați lucrat corect, puteți fi siguri de siguranța familiei dvs. și a familiei dvs.

Instalarea unui sandwich de coș de mâini

Numele sandwich-ului de fum se datorează particularităților designului țevii - constă în canalele interioare și exterioare, precum și în stratul termoizolant care se află între ele. Și dacă sunteți interesat să instalați un sandwich de coș cu propriile mâini, atunci, pentru a începe, familiarizați-vă cu caracteristicile de design.

Hornuri de tip sandwich cu pereți dubli

Conținutul instrucțiunilor pas cu pas:

Caracteristici de design

Coșurile de la diferiți producători de astăzi pot diferi numai prin parametrii tehnici ai canalelor și a materialelor utilizate pentru izolarea termică.

Cum se instalează o șemineu sandwich

Majoritatea țevilor sandwich sunt echipate cu un canal exterior din oțel inoxidabil, în timp ce canalul interior este realizat din metale mai scumpe, de exemplu, alama și cuprul. În plus, coșurile de fum se deosebesc în grosimea stratului izolator și în diametrul țevilor. Un alt criteriu poate fi regimul de temperatură în care ar trebui să rezulte exploatarea.

Schema de instalare a schemei

În rolul de izolație în acest caz se utilizează vată minerală, care este aproape identică în toate parametrii cu fibra de azbest.

Important! Grosimea stratului de vată minerală variază de obicei între 3 și 6 cm, ceea ce face posibilă asigurarea rezistenței la schimbările de temperatură și influența agresivă a mediului extern.

Tub de țeavă pentru coș de fum, structură

Se crede că hornurile și sandwich-ul pot servi timp de 15 ani, apoi practica arată că de obicei acest timp este mult mai lung. În plus față de țeavă, kitul include:

 • ciuperca protectoare;
 • genunchii cu un unghi de 90 ° și 45 °;
 • vane de vreme (aceasta va împiedica curgerea înapoi și va proteja structura de vânt);
 • tee;
 • audit pentru a verifica starea coșului de fum;
 • con de frecare liberă.

Important! Ciuperca și vana de vreme nu sunt folosite în cazul încălzirii cu gaz!

Avantajele și dezavantajele fumului sandwich în România

Avantajele și dezavantajele hornurilor de tip sandwich

Avantajele fără îndoială ale coșurilor de acest tip includ următoarele proprietăți:

 • greutate redusă;
 • compatibilitatea cu toate aparatele de încălzire;
 • posibilitatea de condensare este minimizată;
 • estetica;
 • compactitatea;
 • universalitate, care se manifestă în posibilitatea instalării interne și externe;
 • contaminarea cu funingine scăzută în timpul funcționării;
 • rezistenta la coroziune;
 • mobilitate - coșul nu trebuie făcut drept;
 • siguranța la incendiu;
 • nu este nevoie să instalați o bază suplimentară.

În ceea ce privește dezavantajele, atunci au un fum de tip sandwich într-un pic sau, mai degrabă, doar două - posibilitatea de a pierde etanșeitatea și costul ridicat. Dacă costul este clar, atunci pierderea de etanșeitate necesită o explicație. Faptul este că se produce numai după o perioadă lungă de funcționare, deoarece toate secțiunile țevii se extind și se îngustă permanent sub influența diferențelor de temperatură.

Datorită ușurinței coșului de tip sandwich, acesta poate fi instalat fără a instala mai întâi baza, care este considerată un alt avantaj al designului.

Dimensiunile sandvișului de coș

Ce va fi necesar în lucrare

În plus față de componentele standard, aveți grijă de materialele și instrumentele necesare:

 • perete de perete;
 • elemente de fixare;
 • gulere;
 • ambreiaj;
 • un dop;
 • un marker;
 • ignifug.

Acum - direct la instalare.

Prima etapă. Lucrări pregătitoare

Sandwich țeavă de fum

În acest caz, preparatul este de a proteja locurile în care coșul de fum se va suprapune. În astfel de zone, instalați un element special numit o conductă de by-pass. Mai jos este ordinea lucrărilor de instalare.

Pasul unu. Pregătiți duza. Plasați un strat de izolație termică de-a lungul pereților.

Pasul doi. Apoi, izolați suprafața interioară. Marcați locația de instalare în tavan, deschideți dimensiunea dorită.

Pasul trei. Instalați un alt strat de izolație în locul unde țevile vor intra în contact cu suprapunerea, apoi instalați conducta.

Pasul patru. Nu uitați de diferența mică dintre conducta de ramificație și coșul de căldură pentru o ieșire suplimentară de căldură.

Tablă de metal pentru protecție

Important! Nu vă alăturați detaliilor hornului în care va trece prin tavan.

A doua etapă. Acoperirea tavanelor

Apoi, trebuie să dați echipamentul pe acoperiș. Gândiți-vă cum să faceți acest lucru.

Pasul unu. Măsurați laturile exterioare și interioare luând în considerare unghiul acoperișului. Amintiți-vă că în timpul instalării sandwich-ului de fum, trebuie să fiți extrem de atent, deoarece pentru o perioadă de timp veți ocupa locul de acoperiș. Prin urmare, începeți instalarea numai în condiții meteo limpezi și însorite.

Pasul doi. Tăiați gaura corespunzătoare sub conductă, de preferință pe interior.

Pasul trei. Fixați o placă de oțel galvanizat pe acoperiș, în care se face o gaură în avans pentru coș. Încă o dată, reamintim că este imposibil să permiteți îmbinări între elementele construcției pe liniile de tăiere.

Spațiul dintre țeavă și peretele metalic este de asemenea umplut cu vată minerală

A treia etapă. Procedura de asamblare a cosului

Luați în considerare tehnologia de instalare folosind exemplul celui mai popular sistem de încălzire - un sistem cu două circuite.

Important! Instalați de jos în sus, de la generatorul de căldură la ieșirea țevii.

Pasul unu. Mai întâi, conectați tubul de tip sandwich la orificiul corespunzător al încălzitorului (în majoritatea cazurilor - boilerul), apoi fixați-l cu un dop. Amintiți-vă că o mică parte a țevii în apropierea cazanului în sine trebuie lăsată neizolată din cauza unei temperaturi prea ridicate. Indiferent de cât de mare este țeava utilizată pentru construcția coșului de fum, secțiunea din apropierea cazanului își va epuiza resursele într-un timp scurt, în termeni simpli, va arde.

Pasul doi. Introduceți fiecare tub interior interior în cel anterior. Apoi puneți pe canalul exterior. O atenție deosebită trebuie acordată pentru a se asigura că țevile sunt îmbinate cu partea anterioară anterioară, altfel în timpul funcționării, condensul, care se va forma în mod inevitabil, va curge în cusături și nu va curge liber în jos.

Instalarea unui coș de fum din țevi sandwich cu mâinile lor

Pasul trei. După instalarea tuturor segmentelor coșului de fum, fixați tijelor cu brațe pre-pregătite. Apoi strângeți toate racordurile cu cleme de fier și asigurați-le suplimentar cu piulițe.

Pasul patru. Dacă doriți, puteți instala cuplaje speciale etanșe. Adesea li se recomandă să se instaleze dacă sistemul funcționează în mod constant la presiune înaltă.

Aplicarea materialului de etanșare rezistent la căldură la coș

Pasul cinci. După instalare, separați folia de protecție de părțile componente și aplicați un material de etanșare ignifugă. Acest agent de etanșare trebuie să păstreze întotdeauna toate proprietățile sale chiar și la o temperatură de 100 ° C.

Ieșiți coșul de fum în fața casei

A patra etapă. Caracteristicile instalării de hornuri din clasa sandwich

Când instalați coșul de fum, trebuie să luați în considerare o serie de caracteristici.

 1. Cea mai mare parte a coșului ar trebui să fie în cameră. Acest lucru va reduce pierderile de căldură în timpul încălzirii.
 2. În cazul în care proiectarea și secțiunile orizontale permise, atunci lungimea fiecăruia dintre ele ar trebui să fie de maxim un metru.
 3. Hornul nu trebuie să vină în contact cu alte comunicații (în special cu gazele) - acestea sunt măsuri elementare de securitate.
 4. Clamele utilizate pentru fixare trebuie să aibă o formă specială.
 5. Țeava trebuie fixată de brațe cu un pas minim de 2,2 metri.
 6. Când instalați, nu puteți face greșeli. Cele mai frecvente și printre acestea sunt calculul incorect, instalarea incorectă a sistemului de ventilație, izolarea termică de calitate slabă.
 7. În cele din urmă, nu uitați să instalați o revizie specială cu o ușă destinată curățării coșului de fum de la produsele de ardere.

Costul lucrărilor de instalare

Desigur, instalarea unui coș de fum cu mâinile tale vă permite să economisiți puțin bani, totuși acest loc de muncă este mai bine să încredințați profesioniștilor. În ciuda faptului că procedura de instalare la prima vedere pare a fi simplă, există o serie de nuanțe (unele dintre ele am menționat), pe care doar experții știu. Costul aproximativ al asamblării și instalării unui coș de fum de astăzi este de 1700 ruble pe metru. Da, suma este destul de mare, dar în schimb veți obține cel mai important lucru - calitate.

Desigur, această cifră poate varia în funcție de numărul de suprapuneri și de metoda de instalare. Există două moduri.

 1. La instalarea "fumului", se folosesc teuri, concepute pentru a scurge condensul.
 2. Instalația "condens" nu prevede utilizarea de elemente suplimentare.

Pe scurt, instalarea unui coș de fum - procedura este importantă, deci dacă decideți să o faceți singur, va trebui să vă ocupați de toate aspectele și să respectați regulile de siguranță.

Suprapunerea insolubilă a plafonului la coș

Despre caracteristicile de funcționare

Atunci când se utilizează un horn de tip sandwich în conductele sale, funinginele se vor acumula, deși într-o cantitate mică. Aceasta va reduce în cele din urmă zona secțiunii utile, care la rândul ei poate duce la aprindere. Prin urmare, curățați coșul de fum cel puțin de două ori în timpul sezonului de încălzire, utilizând revizia menționată mai sus. Există un alt mod (așa-numitul sticlă), care constă în demontarea întregii părți inferioare a structurii.

Prin desfacerea clemei, puteți deschide fișa de golire pe tee, inspectați și curățați, dacă este necesar, coșul de fum

Vă recomandăm să vedeți un exemplu de video util. Un video foarte informativ, în care un om de bucătărie experimentat vorbește despre regulile de instalare a hornurilor de acest tip.

Asamblarea și instalarea unui coș de fum dintr-o conductă de tip sandwich printr-un acoperiș sau un perete cu mâinile tale

Este bine cunoscut faptul că pentru funcționarea surselor de căldură de orice tip, cu excepția unui cazan electric, este necesar un sistem de îndepărtare a produselor de combustie de combustibil. Este posibilă dotarea coșului în formă de țeavă tradițională de cărămidă, este posibilă și aplicarea unor materiale compozite moderne pentru această sarcină.

În prezent, hornurile de tip sandwich din metal sunt răspândite în rândul constructorilor profesioniști și proprietarilor de case particulare. Ele au o performanță excelentă și o viață lungă. Instalarea sandwich-ului de coș cu mâinile proprii nu reprezintă dificultăți apreciabile și poate fi efectuată mult mai rapid decât construirea unei conducte convenționale de cărămidă, respectând în același timp tehnologia de asamblare corectă.

Șeminele din țevi sandwich pot fi elegante

Avantajele și dezavantajele unui coș de fum dintr-o conductă de tip sandwich

Utilizarea țevilor de metal pentru a elimina produsele de combustie de combustibil a fost practicată încă din cele mai vechi timpuri. Acest lucru se datorează faptului că forma lor este optimă pentru expirarea gazelor fierbinți, pe o suprafață interioară netedă, formându-se mai puțină cenușă. În plus, în comparație cu zidăria, lucrările de instalare sunt mult mai simple.

Coșurile din țevi metalice sunt expuse la gaze agresive stralucitoare. Aceasta duce la dezvoltarea proceselor de coroziune și, în cele din urmă, la arderea sistemului de evacuare. Utilizarea aliajelor metalice rezistente la coroziune pentru producția sa rezolvă problema doar parțial, în timp ce rămân următorii factori negativi:

 • Reducerea pescajului în coș datorită conductivității termice ridicate a metalului. Acest lucru se datorează răcirii rapide a gazelor fierbinți în părțile exterioare ale structurii în contact cu mediul.
 • Condensarea vaporilor de umiditate pe suprafețele interioare ale conductelor datorită diferențelor de temperatură. Acest lucru duce la o scădere a permeabilității lor și favorizează formarea depozitelor de funingine.
 • Un coș de metal fierbinte este un pericol de incendiu. Elementele unei structuri de clădire pot fi aprinse, atingând suprafața care se termină pentru o persoană cu arsură.

Construcția unui sandwich de coșuri, care este un tub coaxial, separat de o căptușeală termoizolantă, face posibilă eliminarea unor astfel de fenomene neplăcute. Tubul interior este fabricat dintr-un aliaj de metal, rezistent la coroziune, exterior - adesea se face și el. Garnitura termoizolantă este realizată, de obicei, din vată minerală densă. Conductele de tip sandwich pentru montarea coșului de fum permit protejarea canalului de îndepărtare a fumului de fluctuațiile de temperatură ale mediului. Țevi de țevi de tip sandwich au următoarele avantaje:

 • formarea condensului minim;
 • tracțiune bună;
 • siguranța la incendiu;
 • posibilitate de instalare în afara clădirii;
 • durată lungă de funcționare.
Puteți face o conductă de tip sandwich singur

Dezavantajele elementelor sandwich ale hornurilor includ depresurizarea posibilă a structurii în timpul funcționării pe termen lung. În cazul fluctuațiilor puternice de temperatură ale mediului extern, integritatea mecanică a produsului poate fi perturbată. În plus, acestea au un cost destul de ridicat. Desigur, o conductă de tip sandwich, instalată de mâini proprii, reduce costurile materiale.

Calitatea materialelor pentru conducte este critică

Eficiența și durata de viață a unui sandwich de coșuri depinde în mare măsură de calitatea materialului din care sunt fabricate conductele. Popularitatea în rândul consumatorilor generează un număr mare de produse contrafăcute, deci ar trebui să acordați o atenție deosebită proprietăților metalului din care sunt fabricate tuburile sandwich.

În documentația tehnică a produselor de calitate, gradul de oțel de la care sunt fabricate este indicat în mod necesar. Ar trebui să fie înțepată, dacă aceste informații nu sunt disponibile, în acest caz este ușor să fugi în produse contrafăcute.

Influența tipului de combustibil asupra alegerii coșului de fum

Alegerea coșului este influențată în mare măsură de tipul de combustibil ars în generatorul de energie termică. Compoziția chimică a produselor de ardere este foarte importantă. La arderea gazelor naturale, se formează apă, dioxid de carbon și câteva funingine, iar atunci când se ard lemn de foc, cărbune sau combustibil lichid, se formează multe componente chimic agresive.

În orice caz, suprafața interioară a coșului de fum trebuie să aibă o aderență redusă și o inerție chimică la efectele componentelor acide. Gradele de combustibil solid sau lichid ridică cerințe ridicate asupra calității materialelor din care sunt fabricate hornurile.

Temperatura fumului generat are o mare importanță practică. Extracția cazanelor pe gaz poate fi conectată la canalul de fum printr-un manșon din aluminiu ondulat, dar pentru combustibilul solid nu se va mai potrivi. Acest lucru va necesita utilizarea unor materiale mai rezistente la temperaturi ridicate, în special în apropierea ieșirii produselor de combustie.

Lista elementelor structurale ale coșurilor de tip sandwich

Hornul Sandwich este un design care este asamblat din segmente individuale. Segmentele unui sandwich de coș: în interiorul unei țevi cu diametru mai mare este plasată o conductă mai mică, între ele se află un material termoizolant dens, cel mai adesea lână de bazalt. Nu se teme de efecte chimice și fizice, tolerează cu ușurință modificări semnificative ale temperaturii.

Materialul pentru fabricarea țevilor este din oțel inoxidabil, cupru, alamă sau aluminiu. Conducta din cupru și din alamă este scumpă. Aluminiu este mult mai ieftin, dar schimbă foarte mult dimensiunile geometrice atunci când este încălzit și răcit, astfel încât este posibilă ruperea integrității coșului de fum produs din acesta.

Lista elementelor unui coș de fum din țevi de tip sandwich

Aranjamentul unui sistem de eliminare a fumului necesită utilizarea unei multitudini de elemente pentru montarea acestuia. Principalele părți ale conductei de evacuare pentru îndepărtarea produselor de combustie sunt:

 • bucăți de țeavă dreaptă;
 • teuri și articulații genunchiului;
 • mameloane pentru trecerea prin suprapuneri interfloor;
 • etanșați o conductă printr-un acoperiș.

Alături de aceste elemente, există multe alte dispozitive de montare care facilitează funcționarea și funcționarea ulterioară a sistemului de evacuare. Pe elementele de construcție, țevile de coș sunt fixate folosind console, care sunt amplasate la fiecare două metri de orificiul de evacuare a gazului. Clemele folosite pentru montare sunt fixate pe perete cu dispozitive de fixare corespunzătoare materialului de construcție din care este realizat acest perete.

Am selectat diametrul țevii pentru anumite condiții

Diametrul țevii cu dublu circuit trebuie să corespundă cu conducta de ramificație a echipamentului cazanului, jacheta interioară a sandwich-ului nu trebuie să fie în nici un caz mai mică. Nu permiteți îngustarea lumenului conductei la locul de îmbinare, ceea ce poate reduce debitul de coș. Diametrul țevii necesar pentru anumite condiții este ales în funcție de capacitatea echipamentului cazanului.

Set de țevi de tip sandwich

Secțiunea de 8 centimetri este utilizată pentru instalații cu o putere mai mică de trei kilowați și jumătate. Țevi cu un diametru de 9,5 cm sunt folosite pentru cazanele cu o capacitate de cel mult 5,2 kilowați, pentru valori mari ale acestui parametru vor fi necesare țevi cu o secțiune transversală de unsprezece centimetri. În timpul construcției coșului, îngustarea acestuia nu trebuie permisă, dar este foarte posibil să se extindă.

Montați un tub de tip sandwich singur

Pentru a monta corect tuburile sandwich, trebuie respectate următoarele recomandări. Înainte de a instala sandwich-ul de coș cu mâinile proprii, trebuie să calculați numărul necesar de elemente, luând în considerare caracteristicile de proiectare ale casei. Ar trebui să citiți cu atenție documentația tehnică a produsului și să citiți recomandările de siguranță pentru instalarea țevii de fum prin plafonul de perete sau plafon.

Este necesar să faceți tot ce este necesar pentru a preveni posibilitatea aprinderii părților adiacente ale structurii clădirii în timpul funcționării coșului de fum. Conductele de țevi sandwich atunci când se instalează coșul de fum prin perete sunt consolidate în mod fiabil.

Amenajarea unui sandwich de coș în interiorul unei clădiri

Există două opțiuni pentru plasare: o instalare internă cu cabluri prin mansardă și instalarea unui sandwich de țevi cu ieșire prin perete și fixarea acestuia în exterior. În cazul amplasării interne, conducta nu suferă influențe negative asupra mediului, formarea condensului pe suprafața interioară este minimizată. Aveți nevoie de următoarele instrumente pentru a finaliza lucrarea:

 • perforator pentru realizarea găurilor în podele;
 • burghiu electric pentru fixarea consolelor;
 • Șurubelnițe slotate și Phillips;
 • nivelul clădirii și scările.

Asamblarea elementelor sistemului

Asamblarea elementelor sistemului de coșuri începe întotdeauna la partea inferioară și apoi se mișcă în sus. În mod direct la sursa de energie termică, sandwich-ul coșului de fum nu poate fi conectat. Mai întâi, un adaptor este instalat pe conducta de evacuare a cuptorului sau cazanului, acoperit cu un material de etanșare care este rezistent la temperaturi ridicate, apoi este instalată conducta principală. Punctul de conectare este fixat bine cu o clemă metalică.

Opțiuni de montare pentru țevi sandwich

Există două moduri de a monta conducte de tip sandwich: "fum" sau "condens". În primul caz, fiecare tub anterior este introdus în interiorul următorului. Astfel, părțile interioare și exterioare sunt colectate. Această versiune de conectare a coșului de fum este utilizată pentru cuptoare cu o temperatură de ardere crescută a combustibilului.

Prin condens, țevile sunt conectate după cum urmează: tubul interior este asamblat prin introducerea succesivă a segmentului superior în cel inferior, cel exterior în sens opus, adică introducerea elementului anterior în cel următor. Cu o astfel de instalație de coș, condensul format se scurge peste carcasa exterioară în drenaj și, prin urmare, este utilizat în cazurile enumerate:

 • la temperaturi scăzute ale produselor de ardere;
 • în cazul unui coș de fum în afara clădirii;
 • în sistemele de combustie prelungită sau tumultoasă.

Într-o situație în care coșul de fum crește vertical, ca într-un cuptor de saună, o țeavă cu un perete este instalată la ieșirea sa și un tub de tip sandwich este deja conectat la el. Dacă acesta din urmă este conectat direct la cuptor, stratul de material izolator dintre pereții celor două țevi este grăbit și încetează să-și îndeplinească funcțiile. În cazul în care doriți să obțineți mai multă căldură din coșul de fum, lungimea unei singure țevi crește și se poate amplasa un rezervor de încălzire a apei. În acest caz, pereții adiacenți ai camerei sunt protejați de efectele ecranului de temperatură înaltă.

Cum să îndepărtați corect un tub sandwich prin tavan și perete

Este posibilă retragerea și fixarea țevilor cu ajutorul unei conducte în interiorul căreia se realizează o deschidere. Înălțimea cutiei ar trebui să fie de aproximativ șapte centimetri mai groasă decât grosimea tavanului pentru a împiedica aprinderea acesteia. Ar trebui să se țină cont de faptul că, în ciuda prezenței unei garnituri de izolație termică, suprafața exterioară a coșului de fum poate fi încălzită la temperaturi suficient de ridicate. În consecință, este imperativ să se realizeze o izolare suplimentară în locurile de contact cu materiale combustibile, cum ar fi lemn, plastic și așa mai departe.

În interiorul cutiei există o bucată specială de țeavă care nu trebuie să aibă îmbinări, ceea ce reprezintă o cerință importantă la efectuarea instalării. În prealabil, este necesar să se realizeze o marcare precisă de către un marcator. După instalarea unei bucșe de țeavă în cutie, îmbinările trebuie izolate cu atenție.

Dimensiunea orificiului tăiat pentru trecerea țevii trebuie să depășească secțiunea transversală cu cel puțin două sute cincizeci de milimetri. În spațiul format, este pus un material rezistent la căldură, cel mai adesea lână de bazalt. În plus față de asigurarea izolației termice, acest lucru previne deteriorarea coșului de fumat atunci când se contractează elemente ale structurii clădirii, deformarea acestora sub influența temperaturii sau umidității.

Instalarea unui sandwich a unui horn prin perete

Pentru construirea unui coș de fum prin podele din materiale combustibile, se utilizează unități speciale cu un spațiu de aer între partea exterioară și suprafața interioară. În cazul în care materialul nu se aprinde, este posibil să se instaleze o platformă de evacuare în locul unui element de trecere, care va servi drept suport suplimentar al structurii.

Cum se face o trecere a sistemului de coș de fum prin acoperiș

Pentru a ieși din sistemul de coșuri prin acoperiș, gaura trebuie reglată corespunzător. Din partea de podea din jurul conductei, trebuie să fixați o foaie de metal sau un panou special pregătit cu o gaură. Construcția este întărită cu brușuri sau cutii.

Chiuveta, când trece prin acoperiș, îi distruge etanșeitatea. Pentru a preveni apariția scurgerilor, utilizați materialul izolant, care se numește acoperiș. Acesta din urmă este o piramida, care constă din mai multe etape, plasate pe o flanșă flexibilă de formă rotundă sau pătrată. Materialul unui astfel de produs este din cauciuc siliconic sau rezistent la intemperii.

Datorită elasticității acestor materiale, penetrarea este compatibilă cu acoperișul de orice tip și rezistă influenței agresive a mediului extern. Această parte este selectată în funcție de diametrul țevii și de unghiul pantei acoperișului. Proprietățile de performanță excelente au o penetrare din metal, însă instalarea sa este posibilă numai pe acoperiș fără un model de relief sau un acoperiș moale. În acest caz, pentru etanșarea calitativă, este necesar să se determine cu precizie alinierea flanșei la panta acoperirii.

Fixarea coșului pe perete

Cu o plasare externă la fiecare doi metri de ansamblu, coșul este montat pe perete cu ajutorul unor paranteze securizate. Dacă schema de conexiuni furnizează teuri sau conduceri, atunci fiecare astfel de element este de asemenea montat pe perete. Acest lucru face posibilă menținerea coșului în poziție verticală, pentru a reduce încărcătura articulațiilor cap la cap și pentru a face imposibilă distrugerea ca urmare a rafalelor de vânt.

Instalarea unui sandwich de coș în afara clădirii

Articulațiile articulate sunt strânse de cleme metalice. Cendele și teasurile sunt fixate folosind paranteze individuale. Între perete și coșul de fum trebuie să existe neapărat un gol, care se numește o sarcină, valoarea acestuia depinzând de gradul de inflamabilitate a materialelor finisajului, de grosimea partiției echipamentului cazanului și așa mai departe.

Variante de fixare a coșului de fum pe perete

Se recomandă să achiziționați elemente de fixare cu o marjă de aproximativ 30%, deoarece în acest caz nu va trebui să vă distrați de la locul de muncă atunci când piesele sunt deteriorate. Este necesar să respectați cu strictețe instrucțiunile pentru asamblarea produsului și să folosiți numai elemente de fixare de înaltă calitate. Parantezele trebuie să corespundă materialului de construcție din care este realizat peretele.

Cum să montați un coș de furtun pe acoperiș

La instalarea unui coș de fum pe acoperiș, este necesar să se țină seama de aspectul și locația clădirilor din vecinătate. Țeava nu trebuie să se afle într-o zonă în care schița naturală se va deteriora. Înălțimea locului de deasupra acoperișului este determinată de distanța dintre țeavă și creasta peste care ar trebui să se ridice nu mai puțin de cincizeci de centimetri. Deasupra acoperișului plat, altitudinea trebuie să fie de cel puțin o sută douăzeci de centimetri, dacă acoperișul este combinat - nu mai puțin de două sute de centimetri.

În cazul în care patina este localizată dintr-o conductă la o distanță de unu și jumătate până la trei metri, coșul poate fi localizat la un nivel comun cu acesta. La o distanță mai mare de creastă, se trasează o linie orizontală cu un unghi de coborâre de zece grade, iar coșul de fum se află nu sub această linie. Dacă aceste reguli nu sunt respectate, este posibil să se formeze forța inversă în sistem pentru îndepărtarea produselor de combustie a combustibilului.

Înălțime de instalare a țevii pe acoperiș

În conducta de coș este instalat un dispozitiv de captare a scântei în cazul în care materialele combustibile au fost utilizate la fabricarea acoperișului. O bandă de cap în formă de conul este montată deasupra orificiului de ieșire. Pentru protecția împotriva influențelor atmosferice, se folosesc fungi sau deflectori.

Operarea sistemului și rezolvarea problemelor de tracțiune slabă

Funcționarea continuă a coșului de fum duce la formarea de funingine pe pereții interni. Când se îngroașează, secțiunea internă a țevii scade și, ca urmare, pătrunderea acesteia scade și tracțiunea scade. Problema proaspătului este rezolvată prin curățarea regulată a coșului de fum. Cum să faceți acest lucru, citiți în articolul "Cum să vă curățați mâinile cu un coș de fum, un coș de fum și un cuptor cu funingine prin remedii folclorice".

Pentru a face acest lucru, este prevăzută o ușă în partea inferioară a structurii sau este instalată o sticlă specială, care deschide părțile interioare ale tubului sandwich. Pentru a reduce formarea depozitelor de funingine sau chiar pentru a preveni apariția acestora, următoarele reguli simple vă vor ajuta:

 • Lemnul de conifere ar trebui să fie utilizat drept combustibil cât mai puțin posibil. Când sunt arse, ele eliberează rășina care este dificil de îndepărtat de pe suprafața interioară a țevii, la care adăpostesc funinginea.
 • Lemnul de foc trebuie să fie uscat înainte de expedierea în cuptor. La arderea lemnului de foc brut se formează o mulțime de fum, funingine și funingine.
 • Pungile de polietilenă și gunoiul menajer nu pot fi folosite în nici un caz ca combustibil. Când sunt arse, multe componente chimic agresive sunt eliberate.
 • Pentru a preveni formarea de funingine în coșul de fum, arderea combustibilului trebuie să fie completă cu lemn de aspen. Ele dau o flacără și o temperatură ridicată, care ard funinginea formată în conductă.
Revizie și glisare pentru curățarea sandwich-ului de coș

Perioada de funcționare a sandwich-ului coșului de fum este de aproximativ cincisprezece ani sau mai mult. Pentru o funcționare fără probleme pentru o lungă perioadă de timp, este necesar să respectați cele mai simple reguli. Nu puteți înlocui sursa de energie termică în așa fel încât temperatura produselor combustibile ale combustibilului să depășească valorile calculate pentru acest tip de coș de fum.

Monitorizați periodic starea izolatoarelor termice în toate deschiderile și le înlocuiți după cum este necesar. Este necesar să se controleze procesul de formare și descărcare a umidității condensate. La îndepărtarea funinginii, nu folosiți o metodă de curățare mecanică.

Coș de gunoi dintr-o conductă de tip sandwich: colectați și izolați independent

Nici o instalatie de cuptoare sau cazane nu va functiona corespunzator si in conditii de siguranta fara un coș de fum. În prezent, aceste structuri sunt fabricate din diverse materiale, de la sticlă la cărămidă sau refractară. Cu toate acestea, din punct de vedere al fiabilității, cele mai preferate sunt sandwich-ul izolat de coș. Popularitatea este adăugată de faptul că este posibilă construirea unui astfel de coș de fum în mod independent.

conținut

Principalele componente ale acestui tip de coș de fum

Componentele coșului din tubul sandwich

Este destul de ușor de înțeles o astfel de construcție. Se compune din mai multe module, pliate împreună și formând o țeavă. Deci, modulele combină tuburi sandwich, care includ trei straturi:

 • Interiorul este realizat din oțel rezistent la foc și oțel de rugină.
 • Încălzitor pentru o țeavă din fibre de bază sau spumă poliuretanică.
 • Partea exterioară, care acoperă izolația termică. Pentru formarea sa folosiți oțel inoxidabil sau oțel galvanizat.

În coșul de fum, țevile de tip sandwich sunt fixate cu o compoziție specială ca conducte de canalizare, astfel încât o parte a țevii să aibă forma unui clopot, iar cealaltă - să se îngusteze.

Dacă este necesar să se facă o întoarcere a canalului, se adaugă structurile și robinetele izolate la unghiuri de 45 și 90 de grade. În plus față de aceste elemente de bază pentru construirea unui sandwich de coș, sunt necesare teuri, puncte de scurgere a condensului și materiale de fixare.

Sfat: Atunci când creați un horn de tip sandwich cu mâinile proprii, puteți achiziționa unități gata pentru trecerea structurii prin podea și acoperiș.

După cum puteți vedea, dispozitivul acestui tip de coș de fum este destul de simplu și conține materiale de înaltă calitate, ceea ce permite distingerea mai multor avantaje:

 • Construcție rapidă.
 • Durabilitate și muncă eficientă.
 • Siguranță datorită temperaturii scăzute a părții exterioare a țevii.
 • Posibilitatea de a da un aspect estetic.

Un avantaj important al coșurilor de fum realizate din țevi sandwich este că, atunci când cazanul sau cuptorul funcționează, nu se vor încălzi atât de mult încât va fi posibil să se ardă de la contact.

Pregătirea pentru instalarea unui tub sandwich

Când instalați, amintiți-vă câteva recomandări cheie:

 • Tubul de tip sandwich nu trebuie să vină în contact cu unitatea cuptorului, prin urmare, ca prima secțiune, alegeți un alt material, de exemplu oțel inoxidabil.
 • În plus, protejate de contactul cu tubul sandwich ar trebui să fie părți inflamabile ale casei - grinzi, tavane, acoperișuri și pereți din lemn. Prin urmare, înainte de izolarea coșului de fum, este necesar ca în astfel de locuri să se țină seama de necesitatea acoperirii conductei cu un strat suplimentar de izolație termică.
 • După ce ați aderat la tuburile sandwich, este necesar să acoperiți cusăturile cu un material de etanșare ignifug, ceea ce va crește rezistența și siguranța fixării.

Important: Dacă acest tip de coș este selectat, acesta trebuie să fie compus în întregime din tuburi sandwich, cu excepția primei curbe. Introducerea între ele nu este recomandată, deoarece acest lucru poate duce la defecțiuni și depresurizare.

Coșul de fum trebuie curățat periodic de funingine și condens, prin urmare în proiectare este necesar să se asigure o revizuire cu o ușă și un colector de condens.

Instrucțiuni pas-cu-pas pentru asamblarea unui coș de tip sandwich

Înainte de a începe orice lucrări de construcție, trebuie să faceți un plan și să faceți calcule, iar construcția unei țevi nu face excepție. Deoarece este necesar să se asambleze un sandwich de coș pentru un anumit cuptor sau cazan, este necesar să se determine secțiunea transversală și lungimea, în funcție de puterea dispozitivului.

Vă sfătuim să studiați singuri informațiile despre repararea hornurilor în plus față de acest articol.

Selectarea dimensiunii secțiunii

Regula principală este că, cu cât este mai mare ieșirea cuptorului, cu atât este mai mare secțiunea transversală. Pentru marcare, sunt de obicei definiți doi parametri: diametrul exterior și cel interior al țevii. Cel mai adesea, primul parametru al sandwich-ului de coș este de 180 mm. Secțiunea internă pentru o unitate care nu este prea puternică poate fi aleasă egală cu 120 mm, iar pentru o unitate mai eficientă - o țeavă de 150 mm.

Secțiunea externă și internă a țevii

Determinarea lungimii țevii de coș

Înălțimea este determinată nu numai de măsurarea completă a structurii, dar și de partea sa care se ridică deasupra acoperișului:

 • Dimensiunea totală a țevii de fum a unui sandwich trebuie să fie de 5 m sau mai mult. Dacă selectați un parametru mai mic, cuptorul va funcționa incorect și poate fi chiar nesigur.
 • Alegerea înălțimii părții tubului care se ridică deasupra acoperișului pentru acoperișurile acoperite cu acoperire rezistentă la foc poate fi oprită la o înălțime de o jumătate de metru. Cu toate acestea, în cazul în care stratul de acoperire se poate aprinde, acest parametru ar trebui să fie mărit.

Important: Dacă conducta trebuie să-și schimbe direcția de la verticală, cel mai bun mod este să aranjați un unghi de până la 90 de grade cu o lungime a țevii de cel mult un metru.

Instalarea unui horn vertical de tip sandwich

Producată prin introducerea secvențială a unui element al tubului sandwich pe altul:

 • Primul element din oțel inoxidabil este instalat pe cazan sau cuptor, este fixat cu cleme.
 • De jos în sus se pun elemente sandwich, cusăturile sunt sigilate.

Pentru trecerea conductei prin acoperiș, este necesar să se pregătească în prealabil o conductă de ramificație și o placă largă de oțel, rezistent la coroziune.

 • În acoperișul de-a lungul diametrului țevii se formează o deschidere în care se montează o duză utilizând șuruburi cu auto-filetare. Cusăturile sunt sigilate.
 • Pe partea de ieșire a duzei este pusă o nouă parte a coloanei și o "fustă" pentru impermeabilizare.
 • O bandă de susținere este montată pe partea superioară a ultimei țevi a sandwich-ului.

Video: instalarea unui horn de tip sandwich

În procesul de lucru și la finalizarea acestuia, este necesar să se verifice corectitudinea instalației utilizând nivelul.

Formarea unui coș de fum care iese printr-un perete dintr-o conductă de tip sandwich

Dacă sa hotărât scoaterea coșului prin perete, este necesar:

 • Cu ajutorul barelor sau a altor elemente speciale, consolidați spațiul din jurul ieșirii țevii.
 • Pentru a face un perete în jurul placajului, adăugați o foaie de azbest și metal galvanizat.
 • Instalați suportul cu înclinări, ceea ce va ajuta la menținerea țevii prin perete.
 • Pe suport, potriviți teu pentru a conecta conducta.

Toate piesele metalice ale fixării tubului sandwich trebuie acoperite cu un lac special, care nu va permite formarea de coroziune.

 • Capătul țevii este prevăzut cu un condensator.
 • Asamblarea pieselor - tuburi sandwich - continuă. În același timp, acestea trebuie să fie bine înșurubate pe perete folosind un cadru de susținere și șuruburi de ancorare.
 • Partea superioară, ca și în cazul coșului care este condusă prin acoperiș, este echipată cu un cap.

Erorile posibile și eliminarea lor

Prin evaluarea externă, toate părțile pot fi fixate bine, iar unghiul poate indica o direcție uniformă a țevii, dar coșul de fum poate funcționa incorect. Găsiți cauza și remediați problema după cum urmează:

 • În cazul în care fumul negru emană din coșul de la sandwich-ul de țevi, motivul poate fi în înălțime insuficientă a construcției sau în stagnarea funinginii din interior. (Vă recomandăm să citiți mai multe despre cum să curățați coșul de fum cu mâinile proprii).

Sfaturi: țevile trebuie curățate în fiecare an, o dată sau de două ori, dacă o inspecție preventivă la începutul sezonului de încălzire arată că multe dintre substanțele eliberate în timpul arderii se acumulează în interior.

Principalele cusături ale tuburilor sandwich

 • Dacă, în ciuda prezenței unui încălzitor în interiorul țevii, se formează încă condens, trebuie să se facă o izolație suplimentară.

O atenție deosebită la toate detaliile în timpul întocmirii și executării lucrărilor va asigura utilizarea pe termen lung a sistemului de încălzire fără probleme și probleme.