Acoperișul acoperișului cu propriile mâini: instrucțiuni pas cu pas, desene, fotografii și videoclipuri

Tipuri

Acoperișul este foarte practic și arată elegant. Dar efortul și costul acesteia merg bine. Erecția ei de către propriile mâini este posibilă, dar principala problemă aici este să ai anumite abilități de inginerie în construcții și să urmezi în mod clar calculele și schemele.

Specificitatea acoperișului de acest tip

Este unul dintre tipurile de acoperiș cu patru pante. Vederea de sus a casei cu ea seamănă cu un plic închis. Două pante dintr-o zonă mică, având formatul unui triunghi, experți denumiți "șold". Forma celeilalte perechi de patine este un trapez. Dimensiunea lor este mai mare.

Acoperișul șoldului este format din astfel de noduri (scheme):

Calul este partea de sus a acoperișului. Aceasta este o linie formată de tandemuri de rafturi în zona de fixare a acestora. Specificitatea patinei este că pierde în lungimea structurii suprapuse.

Șoldurilor. Acestea sunt patine de formă triunghiulară. Acestea sunt poziționate deasupra pereților finali și sunt folosiți în locul pedimentului. Ele sunt alcătuite din rame diagonale și intermediare (DS și PS).

Patinele. Forma lor este un trapez. Începutul lor este obținut de la skate, iar capătul este în vârf.

Coastele. Acestea sunt unghiurile obținute în zonele de legare a șoldurilor și a razelor. Numărul șoldurilor este egal cu numărul de DS. Numărul lor total este de 4.

Rețeaua de jgheaburi. Componentele sale: canale, conducte și jgheaburi. Vă permite să îndepărtați lichidul inutil de pe suprafața unui astfel de acoperiș în canal.

Rafturi și suporturi

Diferențele în ceea ce privește instalarea unui acoperiș complex de șold dintr-un acoperiș gable sunt în prezența unui număr mai mare de componente. Ele sunt după cum urmează (diagrama):

Ridicați râul. Acesta este un bar special. Pe el sunt montate dueturi de rafturi.

Șanțuri diagonale (DS). Ele formează coastele soldurilor. De la capătul crestei se îndreaptă spre nodurile unghiulare ale Mauerlatului, care se unește cu el. În lungime ele depășesc capritele standard. Materialul pentru crearea lor ar trebui să aibă o secțiune transversală mare. Și asta devine de obicei un dublu panou. Întocmirea desenelor, este important să se țină seama de faptul că unghiul de poziționare a acestor grinzi este mai plat decât cel al grinzilor standard (intermediare).

Grinzi standard sau intermediari (PS). Locul de fixare a vârfurilor lor este cursa de creastă, iar zona de capăt este Mauerlat.

Stâlpi centrali standard. Sunt de obicei 6 bucăți. Acestea sunt unite cu sfârșitul skate și DS. Această andocare durează foarte mult. Aici aveți nevoie de concentrare absolută și de respectare a marcajelor exacte.

Picioarele scurte sau scurte. În partea superioară, contactul cu creasta nu este permis. Locul legăturii lor este raftul diagonal. Cu cât poziția naratorului este mai mică, cu atât este mai scurtă.

Strângere. Acesta este un jumper de la bar. Acesta este poziționat între duoul standard de rafturi.

Rigel. Aceasta este o strângere, aranjată în zona superioară a acoperișului, direct sub creastă.

Grinzile se suprapun. Acestea sunt bufetele, montate mai jos, la baza rafturilor.

Rack-ul. Aceasta este o bară de poziție verticală. Servește drept suport pentru skate, distribuie masa acoperișului elementelor de susținere. Dacă aveți nevoie să faceți zona de mansardă mai spațioasă, rafturile pot fi centrate în mijlocul grinzilor.

Brace. Acestea sunt suporturile fixate într-o poziție perpendiculară la rafturi. Ei îi salvează de la îndoială. O balama este extrem de necesară dacă pantele acoperișului ating o lungime de 4,5 până la 5 m.

Sprengel. Acest dispozitiv pentru a sprijini coronamentul diagonal. Sprengel formează două fascicule. Se montează două părți ale Mauerlatului. Al doilea, cu accent, vine în primul și același mod într-un DS.

Specialiștii recomandă utilizarea aceluiași material pentru toate elementele sistemului de rafturi. Trebuie respectată o secțiune transversală și o metodă de fixare.

Calcule, desene, proiecte

Înainte de a crea un acoperiș de șold, este necesar să calculați cu atenție componentele construcției șoldului. Cum se face corect? Înainte de calcule, se creează o schemă a unei clădiri suprapuse cu toți parametrii. Apoi, aplicând formule simple pe baza teoremei pitagoreene, putem calcula:

Schema cu parametri:

 1. Valoarea înălțimii creastei. Datele sunt după cum urmează: h = b x tgα / 2. Aici b este lungimea structurii dintre capriori de la planul final. Și a este unghiul unghiului de patine.
 2. Lungimea rafturilor standard. Datele: e = b / 2 x cosα. Aici b este aceeași lungime, a este același unghi, e este lungimea șanțurilor standard.
 3. Zona de patine. Date: S = 2ea. Aici S este suprafața totală a suprafeței razelor, e este același parametru de la punctul 2 și a este lungimea dintre grinzile de-a lungul lungimii structurii.

Următoarele sunt tabelele și diagramele cele mai comune

Acoperiș articulat cu parametri:

Aceste scheme ajută la calcularea lungimii acestor grinzi numai în funcție de disponibilitatea datelor privind parametrii rafturilor standard.

Pasul necesar între tandemurile de rafturi se găsește adesea în cărțile de referință, bazându-se pe stâncă și pe grosimea materialului de lucru (lemn) și pe lungimea razei. Rezultatele calculelor sunt reflectate în desen. În continuare, facem un marcaj al unui acoperiș.

De asemenea, este foarte convenabil să faceți calculele de mai sus pe un calculator.

Montarea Mauerlatului

Mauerlatom este baza pentru instalarea acoperișului. Este necesar să se distribuie greutatea acoperișului peste toate elementele portante. Acesta este de obicei creat dintr-un fascicul de lemn și este folosit un lemn de esență tare. Cu cât este mai mare masa acoperișului și cu atât este mai complicată configurația, cu atât mai mult se obține secțiunea transversală a lui Mauerlat. De regulă, maeștrii folosesc un fascicul de pin cu parametrii minime de 15 x 15 cm.

Instalarea Mauerlata trece înainte de construirea casei. Cum să:

 1. Lucrează cu un bar. Se măsoară, se taie la lungimea dorită. În zonele de colț, Mauerlat este atașat unul de celălalt prin metoda "labei". Pentru a tăia o canelură sub dispozitivul de fixare, marcarea se face.
 2. Pe ultima linie de zidărie se creează un cofraj pentru docuri. Este umplut cu beton vâscos. În el sunt introduse vârfuri de metal pentru a fixa bara necesară.
 3. După întărirea betonului, este aranjat un strat impermeabil între el și mauerlat. Aici este posibilă aplicarea masticului de bitum sau a materialului de acoperiș.
 4. Bara trebuie tratată cu mijloace de protecție. Aveți nevoie de antiseptice și substanțe ignifuge de penetrare puternică, precum și de lacuri rezistente la umiditate.
 5. În Mauerlate, găurile sunt marcate și create pentru turnuri metalice. Se va potrivi marcarea marcatorului. Pentru a crea un exercițiu.
 6. Grinzile sunt montate pe aceste spire și sunt înșurubate cu șuruburi de tip ancoră.

Etape de erecție

Este extrem de necesar să urmați instrucțiunile și tehnologia. Etapele de lucru sunt următoarele:

 1. Sunt puși puțini. Ele sunt grinzi se suprapun. Au nevoie de cel puțin două. Au pus niște rafturi. Specialiștii deasupra lor aranjau un promenadă. Deci, graifele sunt construite mai convenabil și mai sigure.
 2. Atașați rack-urile la strângere. Puteți utiliza mai multe rafturi. Dar o masă excesivă pentru construcție este necesară doar cu nevoi speciale. În timp ce rețeaua nu este stabilă, rack-urile sunt fixate de ceva timp de corzi verticale.
 1. Montarea rula creasta la rafturi. Elementele de fixare aici servesc ca unghii lungi. Grinzile standard sunt montate la rulare. Elementele de fixare sunt elemente metalice suspendate sau colțuri.
 2. Pe versanții se alătură gropilor standard, după care DS, care sunt formate din plăci twin. Diagrama de mai jos:
 1. Pe una sau două pante sunt montate: PS frontal, windboard, nazhniki și plută
 2. Instalarea de contra-crate. Este acoperit cu benzi de membrană hidro-protectoare. Este atașat utilizând un capsator de construcție. de conducere:
 1. Pentru a fixa materialul de acoperire de pe manta, se folosește un dispozitiv de fixare special. Compoziția sa: oțel inoxidabil cu o pălărie de cauciuc. Metoda de poziționare a foilor se suprapune 10-15 cm. Astfel, se creează o apărare împotriva umezelii. Cu cât panta este mai abruptă, cu atât mai mult trebuie să urmați această metodă.
 2. După montarea acoperișului, acoperișul este izolat din interior. Poate crea ferestre, un canal de scurgere și chiar un coș de fum.

Pentru un foișor

Acoperișul este ideal pentru case particulare. Crearea ei competentă este imposibilă fără aptitudini speciale, calcule, diligență și răbdare.

Se pot crea acoperișuri cu balamale și pe clădiri mai mici, de exemplu - chioscuri. Dar pentru un astfel de acoperiș există doar chioscuri din următoarele tipuri:

 1. Forma pătrată. Aici acoperișul este alcătuit din patru pante - triunghiuri de aceeași dimensiune. Se conectează în același punct. Un cal nu este creat. de conducere:
 1. Formă dreptunghiulară. Acoperișul este alcătuit din două pante - trapezoizi și două patine - un triunghi. Deasupra - un hobby. Urmează de-a lungul planului lung al dreptunghiului. Vezi:

Materiale obligatorii de construcție

Acoperișul este construit din următoarele materiale:

 1. Grinzi din lemn. Parametrii de potrivire: 10x10 cm sau 15x15 cm. Formează un mauerlat, precum și rafturi și bufe verticale.
 2. Board. Sectiunea necesara este de 5x 5 cm si 10x15 cm. Pentru grinzile diagonale nevoie de panouri de lungime și grosime mai mare. Prin urmare, o varianta cu dublu panouri este populara.
 3. Cherestea netivita. Dimensiuni necesare: 3x10 cm sau 4x10 cm. Sunt montate pe o teacă.
 4. Reiki. Parametri: 3x3. Ele vor servi drept contra-giulgiu.
 5. eolobariera.
 6. Consiliul pentru streașini.

Toate elementele din lemn trebuie tratate cu antiseptice, retardante de flacără.

Construcție netă construită

Crearea unui acoperiș încovoiat pentru un foișor este, de asemenea, imposibilă fără stadiul desenelor și calculelor. calculat:

 • unghiul de pante de patine;
 • înălțimea coamei;
 • încărcare (pentru a determina secțiunea transversală a capului).

Desenul se face pe baza datelor calculate. Aceasta reflectă parametrii și poziționarea relativă a componentelor rețelei de tavan. Ea are numeroase analogii cu rețeaua de cavități pentru a acoperi casa. Așa cum se poate vedea din schemă, aici este aproape aceeași compoziție. Există doar câteva nuanțe:

 1. Susținerea și distribuția masei acoperișului este o funcție a legăturii superioare.
 2. Pasul dintre grinzile standard, care se sprijină pe fuga creastă, și partea de jos a bazei (mauerlat), este după cum urmează: 60 - 120 cm.
 3. Edificiile care formează rampa sunt amplasate în trepte de 60-80 cm.
 4. Nu este nevoie de cofraj și de betonare.

Grinzile acoperișului de șold și fereastra de la Anton Weber:

Etapele construcției acoperișului șoldului pe foișor

Un foișor cu acoperiș de șold este construit în conformitate cu următoarele reguli:

 1. Legătura superioară a cadrului este întărită. Aici aveți nevoie de un consiliu. Puteți acționa în două straturi. Plăcile se pot suprapune reciproc. De-a lungul celei mai lungi părți a structurii, o bandă de legătură este montată la bandă. Prinderele sunt colțuri metalice.
 1. Din mijlocul acestei strângere, trebuie să vă retrageți jumătate de metru. La această distanță se află rafturi de doi metri. Verticitatea lor este susținută de deformări temporare. Vârfurile lor sunt apoi fixate de o fugă de creastă.
 2. Instalarea grinzilor standard. Cu o lungime de 1 m, este necesară montarea unei perechi de capriori pe fiecare parte, de-a lungul marginilor rundei. Între ele va fi și un interval de măsurare.
 1. La creastă sunt atașate DS. Fixarea aici este unghiile. În prealabil, trebuie să faceți tăieturile astfel încât continuarea rundei de creastă să aibă ca rezultat DS. Între bază și grinzi este important să se formeze o fixare mobilă - un glisor.
 2. Instalarea lucrătorilor. O parte se alătură DS (tipurile de elemente de fixare - unghii), iar a doua - cu banderolele superioare. Pasul este de 60-70 cm.
 3. Hidroprotecția (pelicula) este bandă pe căpriori, fixată acolo cu un capsator. Dungile se suprapun între 10 și 15 cm. Filmul de-a lungul coronamentului este fixat de șinele contra-crate.
 1. Tocul este în creștere. Trebuie să fie continuu. Ea prikorochivaetsya pe unghii.
 2. Materialul de acoperiș este tăiat. Este fixat cu dispozitive de fixare galvanizate (șuruburi autoportante). Îmbinările sunt acoperite cu un material de etanșare.

Apoi, se propune un exemplu de acoperiș de șold corect amenajat pe un arbore:

Cum se creează un proiect

Despre crearea unui proiect de acoperiș de șold pentru baie în programul SketchUp spune autorul blog-ul "Frame cadru în sat cu mâinile lor!"

Acoperiș de șold cu mâinile proprii

Acoperișul acoperișului este unul dintre tipurile de structuri de acoperire cu patru pante. În funcție de complexitatea aranjamentului, acoperișurile de șold depășesc acoperișurile clasice și gabști - nu este foarte ușor să plasați patru pante pe casă, potrivite exact unul cu celălalt și fixate în aceleași unghiuri. Dar cu o mare dorință, chiar și cele mai dificile activități devin clare și simple. Citiți manualul și continuați.

Acoperiș de șold cu mâinile proprii

Conținutul instrucțiunilor pas cu pas:

Informații de bază despre acoperișurile șoldului

Sistemul de acoperiș cu patru acoperișuri are o serie de caracteristici distinctive. Astfel, acoperișul de șold include o pereche de raze lungi cu o formă trapezoidală pronunțată, precum și o pereche de pante scurte realizate sub formă de triunghiuri înclinate.

Construcția acoperișului

Principalele dificultăți în amenajarea acoperișului șold tradițional apar în stadiul de ridicare a unei structuri de cavitate, care constă în același timp din rafturi nakosnyh, obișnuite și narozhnyh.

Acoperișurile acoperișului sunt excelente împotriva încărcărilor vântului și, în general, au performanțe ridicate. Pentru a face ca acoperisul finit sa serveasca cat mai mult posibil si calitativ, in stadiul de proiectare este necesara rezolvarea mai multor probleme importante, si anume:

 • alegeți materialul optim pentru montarea structurii de acoperiș;
 • Determinați intensitatea precipitațiilor tipice regiunii de construcție;
 • pentru a stabili parametrii medii și maximi ai încărcăturilor vântului.

Cu indicatorii de mai sus, veți putea calcula valorile optime ale unghiurilor de înclinare și înălțimea structurii acoperișului.

Plan plan planșeu de șold

Pentru a efectua calcule și redactare, puteți contacta un specialist sau puteți găsi un proiect potrivit într-una din numeroasele surse deschise. Dacă aveți abilitățile necesare cu activitățile de mai sus, vă puteți descurca.

Caracteristici ale construcției șoldului

Caracteristici ale construcției șoldului

Acoperișul considerat, așa cum sa remarcat deja, are un design foarte interesant. Și dacă pot fi văzute marii stingere pe aproape toate acoperișurile, atunci patinele scurte fac sistemul în cauză cu adevărat unic.

Construcția sistemului de acoperiș este astfel încât patinele să nu acopere zona casei de-a lungul lungimii, iar spațiul liber rămas este umplut cu două șolduri scurte.

Dispozitivul acoperișului șoldului

Dacă elaborați independent o schemă a structurii acoperișului de șold, va trebui să utilizați un tabel și tabelele Pythagoras.

Calcularea materialelor pentru acoperișul șoldului

Este important ca proiectul acoperișului să fie cât mai exact posibil - doar pentru a putea face separat tăieturile potrivite de la grinzi și pentru a instala toate componentele sistemului cu propriile mâini.

Ce trebuie să știți înainte de a începe să lucrați?

Pentru ca sistemul să respecte pe deplin toate cerințele prezentate, rețineți următoarele recomandări:

 • componentele intermediare ale sistemului de jgheab al acoperișului șoldului sunt mai abrupte în comparație cu piesele de colț, astfel încât plăcile utilizate pentru aranjarea elementelor intermediare ale plăcii trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 5 x 15 cm;
 • fixarea elementelor scurte se efectuează pe componentele barelor de colț și nu pe placa de creastă. Panourile intermediare trebuie fixate cu aceeași precizie ca barele scurte;
 • sistemul de creastă a acoperișului și elementele cornierului trebuie să fie fabricate din același material;
 • Picioarele de rafturi intermediare sunt fixate pe marginile plăcii de creastă. Aceștia trebuie să se așeze simultan cu capătul superior al hamului și cu placa de creastă;
 • Grinzile și bara de creastă trebuie să aibă o grosime egală. Doar prin respectarea acestei reguli putem să ne bazăm pe fiabilitatea și rezistența sistemului de acoperișuri. În cazul în care rafturile sunt mai subțiri, cadrul de acoperiș este deformat după un timp și integritatea sistemului este perturbată grav;
 • sistemul de acoperis de șold poate fi de aproape orice înălțime. Cu toate acestea, atunci când se construiește un acoperiș prea scăzut, trebuie utilizate suporturi suplimentare;
 • Pentru a asigura cea mai lungă durată de funcționare a acoperișului de șold, este necesar să folosiți busteni de lemn de esență moale uscată și de calitate pentru amenajarea sa. Înainte de asamblarea structurii, toate componentele din lemn trebuie tratate cu impregnare antiseptică.

Ghid pentru ridicarea acoperișurilor șoldului

Porniți construcția acoperișului. Începeți prin crearea unui marcaj pentru obiectul clădirii.

marcare

Marcările executate corect, desenul corect și calculele cele mai fiabile - aceștia sunt cei trei factori fundamentali ai construirii cu succes. Marcări conform desenelor. Urmați următoarea secvență.

Calcularea cadrului acoperișului șoldului

Primul pas. Marcați axul de-a lungul cablajului de sus din partea din față a clădirii;

Al doilea pas. Calculați 50% din grosimea creastei și plasați amplasarea primului element al sistemului de grătare.

Al treilea pas. Atașați o margine a tijei de măsurare la linia marcată anterior. Așezați al doilea capăt de-a lungul liniei peretelui lateral. Așadar, ați setat poziția coronamentului intermediar.

Al patrulea pas. Determinați lungimea consolei cavității. Pentru a face acest lucru, poziționați fasciculul cu o margine în colțul exterior al peretelui, iar celălalt puneți-l pe acoperiș.

Pasul al cincilea. Calculați următoarea componentă a grinzilor centrale. Deplasați șina pe marginea peretelui lateral și marcați poziția grinzilor. Elementul va fi între acoperișul superior și peretele lateral.

Repetați pentru celelalte trei colțuri. Deci, veți afla unde vor fi instalate în viitor pașii intermediari și capetele creastei.

calcul

Primul pas. Luați șina de notare și determinați valoarea proiecției orizontale a cornierului intermediar. În conformitate cu documentația standard, găsiți panta acoperișului potrivită situației dvs. și multiplicați anumite valori.

Al doilea pas. Măsurați lungimea grinzilor. Faceți acest lucru dintr-o mostră pe creasta acoperișului până la o mostră în locul fixării suportului. Măsurați plumbul de-a lungul liniei inferioare

Al treilea pas. În mod similar, determinați lungimea consolei. Pentru a face acest lucru, multiplicați valoarea proiecției orizontale cu factorul de corecție corespunzător. Puteți folosi poziția teoremei pitagoreene, cunoscută din zilele școlare: c2 = a2 + b2. În situația avută în vedere, a este proiecția verticală, respectiv b, proiecția orizontală.

Al patrulea pas. Mergeți la calculul componentelor unghiulare. Pe una din laturile picioarelor de curbură există feliuri oblice, datorită cărora se asigură o fixare fiabilă a elementelor la creasta acoperișului. În mod direct la creastă există o tăietură cu o înclinare dublă specială, utilizată pentru fixarea componentelor de colț.

Picioarele barelor de basculare sunt calculate în următoarea ordine:

 • din orice colț al casei se măsoară lungimea elementului de creastă;
 • o proiecție egală cu lungimea pătrată a proeminențelor funiilor centrale utilizate, înmulțite una cu cealaltă;
 • valoarea rezultată este înmulțită cu factorul de corecție, care vă permite să determinați lungimea piciorului unghiular.

Instalarea de căpriori

Instalarea acoperișului de șold

Primul pas. Deplasați-vă la instalarea rafturilor verticale, datorită cărora bara de crestături va fi susținută. Strângeți elementele la fasciculul central cu ajutorul sistemului de cusătură.

Cum să montați grătarele la Mauerlat

Instalarea unui sistem de acoperiș pe acoperiș

Al doilea pas. Instalați grinzile diagonale. Toate elementele trebuie să aibă aceeași lungime. În cazul consolelor de acoperiș, indicatorul va varia de la 500 la 700 mm. Acordați o atenție deosebită corectitudinii de andocare a șoldului, a căpriorilor diagonal și a skate-ului.

Al treilea pas. Instalați grinzile portante și apoi - grinzile obișnuite cu o treaptă de aproximativ 600 mm. Plăcile obișnuite se montează pe Mauerlat și pe grinda de creastă conform metodei de tăiere. Pentru a întări fixarea, utilizați șuruburi și șuruburi.

Sistemul de acoperiș cu balamale

Este important ca rafturile obișnuite să nu fie în contact cu știfturile, datorită cărora Mauerlat este fixat pe pereții casei.

Al patrulea pas. Atașați pe fiecare parte a șipcilor diagonale narozhniki, datorită căruia coronamentul de arhivare va comunica cu Maueratul.

Atât elementele rafturilor obișnuite, cât și naratorii trebuie montate strict perpendicular pe creastă.

Instalarea sistemului de instalare

Consolidarea structurii cavității

Atunci când alegeți metoda de întărire a căpriorilor, fiți ghidat mai întâi de dimensiunile clădirii. Dintre cele mai populare metode de amplificare, trebuie evidențiate următoarele opțiuni:

 • la colțurile acoperișurilor fixe cu un suport special, care îndeplinește funcția de sprijin pentru elementul cornier cu diagonală. Sprengel în această situație este un bar, pe care trebuie să-l aruncați între cele două umerii unghiulari ai mauerlatului de sprijin. În cazul în care instalarea jugului trebuie efectuată la o distanță mare de unghiul menționat, profesioniștii recomandă înființarea unui jug de încredere;
 • pe un plafon din beton armat sau pe un suport de inhalare sunt ambalate. Ei vor îndeplini funcția așa-numitului. "Rafturi", care susțin căpriorii în mijloc;
 • dacă elementele cornișoarelor diagonale sunt prea lungi, ar trebui să se utilizeze grinzi duble în locul unui singur fascicul.

Acoperiș cu balamale

ventilație

Pentru a realiza nivelul necesar de ventilație al spațiului sub acoperiș, realizați o deschidere în filmul anti-vânt pentru intrarea în aer. Acesta trebuie să fie plasat pe partea superioară, mai aproape de creasta acoperișului.

În cazul în care parbrizul este fabricat din lemn, fixați placile cu un spațiu de 2-3 mm. În cazul în care se utilizează produse din plastic pentru efectuarea depunerii, elementele trebuie să fie dărâmate în prealabil.

Dacă parbrizul pentru acoperiș este deja asamblat, puteți monta grătare obișnuite de ventilație în acesta. Diametrul standard al acestor grătare este de 50 mm. Plasa de plasă a produsului poate avea orice culoare. Grilele sunt amplasate de-a lungul întregii lungimi a morii de vânt cu o treaptă de aproximativ 800 mm.

În cele din urmă, trebuie doar să așezați izolația, să aranjați stratul de impermeabilizare, să umpleți plăcile de lemn și să montați stratul de finisare ales.

Structura sistemului de rafturi

Acum știți caracteristicile principale și ordinea de aranjare independentă a acoperișului șoldului. Munca cu greu poate fi numită prea ușoară, dar folosind cunoștințele dobândite în practică, puteți face față implementării tuturor activităților conexe cu mâinile proprii.

Acoperiș de șold cu mâinile proprii - dispozitivul unui sistem de rafturi

Un acoperiș de șold este un fel de acoperiș cu patru pene, în care două patine au o formă trapezoidală, iar celelalte două (fețe finale) sunt triunghiulare (cu același nume "solduri"). Dacă rampele de la capăt ocupă întreaga zonă de la creastă la streașină - acesta este acoperișul șoldului, dacă nu este atins până la muchia - semi-fină.

Acoperisul casei are o dublă funcție - pe de o parte, este destinat să protejeze clădirea de influențele externe, iar pe de altă parte - este proiectat să decoreze clădirea și să-i dea o individualitate.

Din punct de vedere istoric, Rusia a preferat un acoperiș mai simplu și unic, în timp ce europenii preferă un acoperiș cu patru pante sau șold, care prezintă avantaje și dezavantaje în anumite condiții.

Acoperișul acoperișului - avantaje și dezavantaje

Pro:

 • rezistența minimă la sarcina vântului față de un acoperiș arc. Deoarece toate pantele sunt înclinate, vântul nu creează o presiune distructivă asupra balustradelor;

 • o mai mare rigiditate a structurii. Este atinsă datorită nervurilor colțului, care sunt conectate în apropierea fasciculului de susținere al creastei;
 • posibilitatea de aranjare a mai multor proeminențe, care asigură o protecție suplimentară a pereților casei;
 • estetică.

contra:

 • complexitatea calculului și instalării;
 • costuri mai mari de implementare a proiectului;
 • reducerea spațiului mansardei (în special, în locul în care sunt instalate suporturile diagonale);
 • imposibilitatea mansardei;
 • Iluminarea naturală este posibilă numai prin instalarea de ferestre în tortul acoperișului.

Deoarece deficiențele nu sunt critice - un acoperiș cu patru căi de tip șold este practicat în mod activ în construcția modernă a caselor private.

Soiuri (tipuri și tipuri) ale acoperișului de șold

Studiind structura sistemului de jgheaburi al acoperișului de șold, trebuie remarcat că în cadrul acestei specii există mai multe soiuri de structuri. La rândul său, acest lucru face ajustări procesului general de ridicare a cadrului sistemului de rafturi.

Clasic acoperis de șold

Aceasta diferă prin susținerea nervurilor diagonale pe grinda de susținere a skate-ului și prin amplasarea stâlpilor la aceeași înălțime. Elementele individuale ale acoperișului șoldului corespund triunghiului (pedantelor) și trapezoidelor (rampelor).

Designul sistemului de bare și aspectul acoperișului de șold (standard, standard)

Acoperiș de șold acoperiș acoperiș

Se distinge prin absența unui fascicul de sprijin pentru skate. Aceasta conduce la faptul că toate marginile diagonale converg la un singur punct, iar rafturile scurte obișnuite sunt deja adiacente acestora. Un astfel de acoperis este preferat în prezența unei cutii pătrate a casei. Dar formarea unui nod de skate fiabil este destul de complicată.

Proiectarea sistemului de bare și a aspectului acoperișului de șold acoperis

Acoperiș din lână

Se distinge prin prezența unor pedrante verticale în care pot fi instalate ferestre. Imaginea prezintă diferența dintre cele două soiuri de acoperișuri semi-regale (olandeză și daneză).

Designul sistemului de bare și aspectul acoperișului de șold olandez. Designul sistemului de bare și aspectul acoperișului de șold danez

Spărtură de șold ruptă sau șold de mansardă

Cea mai dificilă construcție a construcției sistemului de acoperiș acoperiș, ca în acest caz, toate pantele acoperișului au zone diferite și se deosebesc în unghiuri diferite. Stratul acoperit (mansardă) vă permite să organizați mai rațional spațiul interior sub acoperiș și în plus față de spațiul suplimentar de locuit pentru a da casei un aspect spectaculos.

Schema dispozitivului sistemului de rafturi și aspectul acoperișului de șold rupt (tip mansardă)

Construcția acoperișului

Indiferent de varietatea acoperișului, toate speciile au aceleași elemente ale sistemului de jgheaburi al acoperișului de șold:

Dispunerea circuit al grinzii creasta din sistemul sarpanta ipohondru creasta zimțată grinzi suport sau grinzi - este utilizat pentru acoperiș ipohondru clasic, servește ca element de sprijin pentru care căpriori sunt atașate diagonală;

Dispunerea circuitului de căprior diagonale diagonale (laterale) căpriori acoperiș ipohondru (lateral, margine sau unghiul de căpriori nakosnoe) - Rafter piciorul mai lung, care este conectat la un capăt creasta la un unghi ascuțit, formând o latură a triunghiului;

Dispunerea circuitului acoperișului centrale căpriorilor căprior centrale gambrel - panouri de aceeași lungime, care sunt adiacente fasciculul creasta și forma trapezoidală a marginii acoperișului. Între ele sunt șanțuri intermediare;

Structura acoperișului intermediar de acoperiș al șanțului intermediar sau obișnuit al acoperișului de șold formează planul pantei trapezoidale, distanța dintre ele determinând funcționarea sistemului de rafturi;

Amplasarea capotei acoperișului de șold Narodnik sau rafturii scurte - un element structural care este atașat la coronamentul diagonal, formează o prelungire triunghiulară și părțile unghiulare ale trapezoidelor.

Calculul acoperișului șoldului

Calculul sistemului de acoperiș de șold este efectuat ținând seama de astfel de condiții:

 • vânt în regiune. Cu cât este mai mare, cu atât este mai mică panta și cu atât este mai puternică întreaga structură. Pentru a echilibra vântul puternic, capurile centrale și diagonale sunt mai groase;
 • cantitatea de precipitații. Există o relație inversă. Cu cât este mai mare precipitația - cu atât este mai abruptă abruptul, astfel încât zăpada și ploaia nu creează presiune asupra sistemului de bare;
 • tip de material de acoperire. Fiecare tip de material de acoperiș pune la dispoziție cerințele pentru cutie și are, de asemenea, o anumită greutate. Acești factori trebuie luați în considerare la etapa de proiectare;
 • necesitatea de a izola acoperișul. În acest caz, etapa de stabilire a grinzilor este calculată ținând cont de lățimea materialului de izolare termică. În plus, distanța dintre grinzi depinde de gradul și secțiunea transversală a lemnului.

Tabelul parametrilor distanței dintre grinzi în funcție de secțiunea lemnului și de tipul lemnului

Calculul materialului de acoperiș se realizează conform formulelor luând în considerare unghiul pantei acoperișului. Panta optimă pentru acoperișurile de diferite tipuri este prezentată în tabel:

Tabelul - unghiul de înclinare a acoperișului în funcție de materialul de acoperire Tabelul - unghiul înclinării acoperișului, în funcție de tipul de acoperire

Unghiul înclinării rampei determină amplasarea rafturilor. La rândul său, așezarea grinzilor intermediare se calculează după cum urmează:

 1. Mai întâi, o linie axială este aplicată pe bandajul superior al peretelui de capăt;
 2. apoi se calculează jumătate din grosimea fasciculului de creastă și se aplică linia primului dintre grinzile centrale intermediare;
 3. în plus, capătul tijei de măsurare și linia de plasare a grinzilor centrale intermediare menționate mai sus sunt combinate;
 4. O linie a conturului interior al peretelui lateral este aplicată la capătul opus al tijei de măsurare;
 5. punctul care rezultă este așezarea grinzilor intermediare.

Relația dintre lungimea grinzilor și fixarea acestora se calculează cu ajutorul unui factor de corecție, valoarea căreia depinde de unghiul de înclinare al pantei acoperișului. Lungimea cavității este determinată prin înmulțirea oțelului cu un factor.

Cum se face un acoperiș cu șold în patru colțuri

Acoperișul de șold în patru trepte este considerat o construcție destul de complexă și materială, pe care puțini proprietari de case se angajează să le construiască cu propriile mâini. Dar dacă decideți să construiți pe cont propriu, mai întâi treceți calea pregătitoare - studiați materialele teoretice, inclusiv cele prezentate în această publicație. Apoi, colectați un model de sistem de dimensiuni mici pentru a trata nodurile, nuanțele fabricării acestora și calcularea cantității de lemn. Așadar, propunem să facem primul pas și să luăm în considerare...

Caracteristici de design

Acest tip de structură de acoperiș, prezentat în fotografie, este un acoperiș convențional de creastă, dar fără pedunturi verticale. În locul lor pe părțile laterale ale clădirii, se realizează 2 rampe suplimentare - șoldurile având un unghi diferit de gradient.

Ajutor. Dacă toate cele patru planuri sunt înclinate în același unghi, atunci se obține un alt tip de acoperiș - un acoperiș cu balamale. Deoarece razele sale converg la un punct sub forma unei cupole, patina este absenta ca atare.

Sistemul de acoperiș pe acoperiș este compus din următoarele elemente (prezentate în diagramă):

 • Mauerlat, o aripă - un fascicul puternic de legare, montat pe planul superior al pereților de-a lungul perimetrului clădirii și a pereților despărțitori interiori;
 • razele de acoperis se formează datorită grinzilor înclinate, instalate cu ajutorul unor picioare calculate pentru intervalul de curbură;
 • împreună cu elementele de rigiditate - bufe, stâlpi și bretele - rafturile formează ferme de acoperiș;
 • skate run - o bară care conectează punctele de sus ale fermelor;
 • în unele modele, partea inferioară a picioarelor de rafturi este prelungită cu un detaliu suplimentar - fileul.

Pe linia de convergență a avioanelor, se instalează niște coridoare încovoiate, așezate pe colțurile clădirii. Panta lor coincide cu unghiul razei principale. Dar picioarele fin de cotitură, numite narozhnikami, formează pe părțile laterale ale casei mai multe zgarieturi abrupte sau înclinate ușor.

În construcția acoperișurilor cu 4 canaturi, se folosesc 2 tipuri de ferme - agățate și stratificate. În prima bandă inferioară (strângere) se bazează doar pe gardul exterior al unei case private, așa că le-a pus pe deschideri prea lungi, irosite din cauza consumului crescut de rigidizari materiale. Dispozitivul fermei agățate, vezi desenul:

Avantajul structurilor stratificate este posibilitatea de a se odihni pe o partiție interioară mare și care se suprapun cu deschideri mari fără a crește consumul de materiale. Începătorii afacerilor cu acoperiș ar trebui să acorde atenție acestor ferme, deoarece sunt mai sigure și mai ușor de instalat.

În cazul în care mansarda este planificat pentru a aranja mansarda rezidențiale, unghiul pantei razelor principale crește, și devine un suport 2 ferme în formă de stâlpi, formând un perete al camerei. Aceste detalii sunt, de obicei, plasate pe scări sau grinzi ale casei din lemn. Tavanul camerei mansardate se formează datorită buzelor orizontale care leagă caprele de sus, așa cum se face în schemă:

Dispozitivul acoperișului șold pas cu pas

Ca orice structură gravă, acoperișul de șold este construit de mâini în mai multe etape:

 1. Crearea unui proiect cu calcularea structurilor portante.
 2. Exploatare forestieră și alte materiale de acoperire.
 3. Instalarea sistemului de rafturi.
 4. Amplasarea stratului de acoperire cu izolație (dacă este necesar).

Consiliul pentru proiectare. Astfel încât să nu vă faceți griji cu privire la fiabilitatea clădirii, este recomandat ca lucrările de proiectare să fie încredințate inginerilor, indiferent de costurile financiare. Acestea vor calcula toti parametrii - pasul de instalare a grinzilor, sectiunea transversala a acestora, numarul de bariere si pufuri in functie de conditiile meteorologice din zona dumneavoastra.

Deasupra, de exemplu, este un desen cu un șarpante ipohondru naslonnymi, 2 suprapuse interval de 4.5m lungime principal căprior este de 6 m, înălțimea nervurii. - 4 m, Unghiul de înclinare - 41 °. Acest model poate fi luat ca bază, dacă lățimea clădirii nu depășește grosimea indicată pe desen (9 metri). Luați în considerare un punct important: cu cât sunt mai multe șolduri înclinate, cu atât mai mare este tensiunea lucrătorilor și nodul central de creastă, unde se înclină. În acest exemplu, șoldurile trebuie așezate la un unghi de 45-50 °.

Cel mai dificil lucru în construcția acoperișurilor de șold este asamblarea corectă a nodurilor de fuziune a caprițelor înclinate cu mauerlatul și cureaua superioară a fermei în diferite modele. Acesta este un alt motiv pentru a se consulta cu designerii care dezvoltă punctele de joncțiune în mod individual. Pentru a înțelege despre ce vorbim, prezentăm desenele nodului superior de susținere, unde piciorul de bare de șold este adiacent la creastă.

Unele modele nu prevăd fabricarea și instalarea unei runde de creastă între ferme. Apoi, aripioarele șoldului sunt atașate la puff și struturi suplimentare, așa cum este prescris în desen:

Ansamblul inferior de picior de sprijin pe Mauerlat și îmbinarea grinzilor arată puțin mai simplu, deși în realitate necesită tăierea atentă a plăcilor în diferite unghiuri, ceea ce se reflectă în diagramă.

Pentru o introducere vizuală la un sistem mai complex, în cazul în care șoldul este combinat cu fereastra de golf, vă sugerăm să vizionați videoclipul de antrenament:

Selectarea cherestelei

Înainte de a face un sistem de balamale pe acoperiș, ar trebui să alegeți o calitate și lemn uscat. Prin raportul dintre preț și calitate, cea mai potrivită opțiune este arborele conifer - molid, zada sau pin. Un nod pronunțat, putregai și urme ale vieții insectelor sunt inacceptabile.

Reprezentam cele mai "mari" dimensiuni de cherestea utilizate pentru constructia pe etaje a acoperișurilor de șold:

 • rafturi principale - placă unică 50 x 200 mm sau dublă 40 x 150 mm;
 • Mauerlat: secțiunea minimă - 100 x 150 mm, optimă - 20 x 20 cm;
 • narozhniki - panou 5 x 15 cm;
 • Runs - bara de 50 x 150 sau 50 x 200 mm;
 • stâlpi, bare transversale - grosimea plăcii de la 25 la 50 mm;
 • Standuri - o bară de 5 x 10 cm.

Un set de plăci de fixare și colțuri, de asemenea, nu va fi superfluă

Notă. În cazul în care structurile de acoperiș sunt contorizate de inginerii de proiectare, ele vor face, de asemenea, caietul de sarcini pentru toate materialele cu dimensiuni.

Pe lamele sub placa ondulate sau plăci metalice sunt în mod tradițional plăci cu grosimea de 25-32 mm, iar pe panoul de comandă - bare de 5 x 5 cm.

Montarea barei de legare pe pereți

Spre deosebire de acoperișurile acoperișului, în cazul în care mauerlatul este instalat pe pereții laterali, sub șolduri, legătura se face de-a lungul întregului perimetru. Excepție - case, cadre, jgheaburi și fascicule, în cazul în care bolțul superior al peretelui sau ultimul nivel de busteni acționează ca un mauerlat. Apoi, în ea se execută caneluri, în care se introduc picioarele cavității, așa cum se realizează în fotografie.

Pe pereții unei pietre ușoare celulare - din beton aerat și bloc de spumă - este aranjată o curea din beton armat armat înainte de a pune banda. În acesta sunt montate șuruburi de montare, care sunt apoi puse pe bara de legare. O ordine de lucru pas-cu-pas arată astfel:

 1. Instalarea cofrajului de panouri, a cadrului de armare legat cu piese încorporate și turnarea benzii cu un amestec de beton M200.
 2. Hidroizolarea suprafeței de beton cu grund ruberoid sau bitum.
 3. Montarea fasciculului și fixarea acestuia pe bolțuri.

Articulațiile unghiulare ale Mauerlatului sunt realizate prin tăierea în jumătate de copac. În același mod, consola este extinsă de-a lungul lungimii, dacă dimensiunea standard de 6 m nu este suficientă. De asemenea, la colțuri se realizează cornișe orizontale sau se înțepesc capse de fier, care nu permit ca barele să se depărteze sub sarcina șanțurilor principale și șoldului.

Consiliul. Asigurați-vă că tratați toate piesele din lemn cu antiseptic și ignifug. Unul protejează lemnul de decădere, iar al doilea crește rezistența la foc.

Asamblarea grinzilor

Ferme de acoperiș de dimensiuni mari sunt montate pe amplasament, deoarece pentru a le ridica de la sol, va dura de două ori mai mulți lucrători. În casele din lemn, mai întâi de toate, toate grinzile din tavan sunt instalate, iar pardoseala temporară este aranjată pe ele. Pentru instalarea unei crestături înalte, vor fi necesare și schele.

Ansamblul pas cu pas al construcției acoperișului de șold se desfășoară în această ordine:

 1. La fel ca în cazul construcției unui acoperiș arc, primul lucru este așezat pe stâlpii centrali, unde este fixată rana de creastă.
 2. Se efectuează instalarea capriorilor principali, care sunt tăiați din partea superioară și inferioară la un unghi drept. Pe creastă, picioarele inversate ale coastelor sunt îndepărtate într-un plan și fixate cu plăci de oțel pe șuruburi (galben, nu negru). Pentru Mauerlat, grinzile sunt fixate cu colțuri.
 3. După instalarea fermoarelor principale, strângeți-le cu șuruburi și șuruburi conform desenelor, folosind șuruburi pentru fixare.
 4. Instalați coastele - șanțurile extreme. Legătura lor cu creasta și bara de legare se realizează conform uneia dintre schemele sugerate mai sus.
 5. Saw și nabeyte la cadru narozhniki. Fiecare dintre ele este tăiată în unghiuri diferite, determinate prin măsurarea la 4 puncte (de-a lungul fiecărei laturi a plăcii).
 6. Dacă este necesar, fixați filmele pentru a oferi o prelungire de 0,5 m și linia cornierului cu plăci.

Consiliul. Deoarece coastele de șold sunt foarte lungi, trebuie să fie mărite și să se introducă suporturi suplimentare. Îmbinarea este făcută în apropierea creastei, unde sarcina pe acoperiș este mai mică și montați suporturile mai aproape de Mauerlat.

Cum să fixați elementele construcției șoldului în realitate, consultați următorul videoclip:

Montarea stratului de finisare

Această operație finală se realizează în conformitate cu o tehnologie convențională care asigură ventilarea spațiului sub acoperiș și aranjarea unui strat de impermeabilizare din membrana de difuzie. Aceasta din urmă nu permite ca umezeala să pătrundă din stradă în spațiul mansardei, în același timp, filmul eliberează liber vaporii de apă. Diferența față de acoperișul acoperișurilor obișnuite este identică: pe liniile fracturii (pe șolduri) sunt plasate șine suplimentare.

Materialul de acoperire este așezat în această ordine:

 1. Sistemul de acoperire este complet acoperit de o membrană de difuzie. Stofele sunt rulate orizontal, cu o suprapunere de cel puțin 100 mm, pornind de la partea de jos. Îmbinările trebuie lipite cu bandă adezivă.
 2. Pelicula este introdusă pe marginea exterioară a grinzilor prin plăcile unei plăci încrucișate de 5 x 5 cm pentru a asigura ventilația sub plăcile metalice sau în alte materiale.
 3. Perpendicular pe direcția plăcilor prikolachivayutsya căpriori de la cușcă. Intervalul de instalare depinde de stratul selectat, iar pentru plăcile moi, ambalajul este produs în mod continuu.
 4. Materialul acoperișului montat și toate fitingurile la capetele acoperișului, precum și în jurul ventilației și a hornurilor.

Notă. Barele de conservă, atașate la grinzi, nu ar trebui să devină o barieră pentru aerul de ventilație. Prin urmare, ele sunt scurtate în mod special la o lungime de 2-3 m și fixate cu un spațiu de 5-10 cm între elementele adiacente.

Încălzirea acoperiș ipohondru se face în timpul instalării capacului, iar după aceasta, cel mai important lucru - dreptul de a colecta „plăcintă“, așa cum se arată în diagrama. În primul caz, vata minerală este așezată de sus, sub impermeabilizare, iar în al doilea - din interior.

concluzie

Este necesar să se înțeleagă că avantajele acoperișului șoldului în fața ghimpului sunt puține. În primul rând, este o soluție arhitecturală frumoasă și, în al doilea rând, reduce încărcătura vântului pe fațadele laterale ale unei case particulare. Dar pentru aceasta, proprietarul va trebui să plătească cu creșterea consumului de lemn și complicațiile de construcție, și, prin urmare, cu costurile de timp. Prin urmare, sfatul: luați-vă timpul cu decizia și gândiți-vă cu atenție la argumentele pro și contra. Dar dacă ați întreprins deja, atunci acoperișul calitativ, pentru dvs., fără a economisi bani în consultări cu ingineri - constructori.

Construcția acoperișului de șold: de la cadru la acoperiș

Suporterii stilului european în construcția de bunuri imobiliare suburbane, în cele mai multe cazuri, alege acoperișul șoldului, avantajul căruia nu este numai atracția externă, ci și fiabilitatea construcției. Alegeți chiar și cea mai simplă versiune de execuție, puteți folosi o mulțime de elemente interesante care pot oferi clădirii o sofisticare și o unicitate deosebită.

Ce este acoperișul de șold

Cel mai necomplicat acoperiș de șold este realizat sub forma unui schelet cu patru pante: două extremități triunghiulare, numite șolduri, și două planuri frontale trapezoidale. Toate stingrays sunt stivuite de la elementul de creastă la cornișă, în timp ce suprafața frontală este mai mare cu zona și lungimea rampei.

În plus față de execuția standard, există acoperișuri semi-regale, utilizate, de regulă, pentru a crea un design în stil olandez. Această opțiune prevede instalarea stâlpilor de pe rampa frontală mult mai joasă decât sfârșitul. Este recomandabil să construiți un astfel de acoperiș atunci când construiți un spațiu de mansardă ca spațiu de locuit.

Toate cele patru pante ale acoperișului șoldului se convertesc pe fascicul de creastă, care este mai mic decât pe acoperișurile arborilor

Instalarea acoperișului de șold se realizează pe baza asamblării de unități și elemente prezente în structurile de acoperiș mai complexe.

Cadrul principal al structurii este asamblat din următoarele elemente:

 1. Pentru producția de grinzi laterale și sisteme intermediare, plăcile sunt tăiate cu o secțiune de 50 × 150 mm. Atunci când se construiește o structură, trebuie să se țină cont că grinzile exterioare trebuie să aibă un unghi mai mic la vârf decât rafturile intermediare.
 2. Instalarea picioarelor scurte se efectuează la grinzile înclinate și nu la creastă, cu unghiul de înclinare fiind același ca și pentru părțile intermediare.
 3. Pentru elementele de creastă, materialul din aceeași secțiune transversală este selectat ca și pentru grinzi.

În cadrul acoperișului șoldului, este comună distingerea grinzilor centrale și intermediare. Elementele centrale sunt elementele a căror prindere se efectuează pe colțurile fasciculului de creastă din trei laturi. Grinzile intermediare se află între centrala și cuplează creasta cu Maueratul, formând o cornișă.

Grinzile centrale converg pe elementul de creastă pe trei laturi

În plus, dar nu mai puțin importante în construcția acoperișului de șold sunt următorii factori:

 1. Pentru a susține creasta în intersecțiile a două rafturi și a unui fascicul de creastă, se plasează de obicei o poziție. Dacă locurile de locuit sunt aranjate sub acoperiș, rafturile pot fi înlocuite cu suporturi și, în unele cazuri, pot fi îndepărtate cu totul.
 2. Pentru a consolida construcția de căpriori, se utilizează o strângere, care, de regulă, este de asemenea un fascicul de suprapunere.

Strângeți întăriți structura și în același timp grinzile se suprapun

Mauerlatt este fixat pe capătul superior al pereților lagărului de-a lungul întregului perimetru al clădirii și servește pentru a conecta cadrul casei cu sistemul de acoperiș

Galerie foto: case cu acoperiș de șold

Auto-construirea acoperișului de șold: instrucțiuni detaliate

Instalarea acoperișului cu propriile mâini necesită o respectare clară a etapelor de construcție, precum și disponibilitatea unor abilități de lucru similare și un set de instrumente speciale.

Lista de instrumente și materiale pentru construirea acoperișului șoldului

Instalarea ramei de acoperiș este imposibilă nu numai fără cherestea de calitate sau acoperiș, dar fără elementele de fixare corespunzătoare.

Prindere metalice includ:

 • Cuie si suruburi pentru lucrari de acoperis;
 • ancoraje;
 • colțurile din oțel;
 • Alte părți responsabile de fiabilitatea și rezistența structurii construite.

Un punct important în aranjamentul ramei de acoperiș este instalarea unei fixări culisante a fundurilor de fermă atât pe creastă cât și în punctele de legătură cu Mauerlat. Acest mod de fixare a grinzilor face posibilă excluderea posibilității de deteriorare a sistemului de acoperiș datorită contracției pereților lagărului și în timpul deformărilor sezoniere ale clădirii.

Îmbinarea prin glisare permite elementelor grinzilor să se deplaseze în cadrul abaterilor permise pentru mici deformări ale cadrului clădirii

Construcția capului este asamblată din următoarele materiale:

 1. Mauerlat este fabricat dintr-o secțiune de bare de 100 × 150 mm.
 2. Pentru o creastă și capriori este selectată o bară cu o secțiune de 50 × 150 mm. Specialiștii în instalarea grătarelor recomandă folosirea grinzilor sau a plăcilor cu aceeași secțiune transversală în lucrarea lor, numai atunci se va obține puterea maximă și calitatea structurii.
 3. Sistemul de acoperiș, de îndată ce este gata, este echipat cu un înveliș din lemn cu o secțiune de plăci de 25 × 150 mm.

Atunci când alegeți un material de acoperire, există mai multe opțiuni, dintre care cel mai bun este considerat un acoperiș moale. Este cel mai ușor de fixat la sistemele complexe de rafturi, cum ar fi șoldul. Înainte de instalarea stratului de acoperire, așezați un strat de folie de izolație și barieră de vapori, dacă este necesar, se poate atașa și placajul.

Înainte de a începe instalarea tortului de acoperiș, toate părțile din lemn ale grinzilor trebuie tratate cu un antiseptic.

Instalarea structurii va fi mult mai rapidă dacă aveți instrumentele de care aveți nevoie:

 • ciocan și cauciuc (kiyank) pentru nivelarea și montarea pieselor;
 • șurubelniță - orice versiune este permisă, dar este mai convenabil să folosiți modele cu acumulator încorporat;
 • Lungimea raftului 1,5-2 m pentru împrăștierea unor fixări nodale pe un nivel;
 • creion, bandă de măsurare, riglă pentru marcare;
 • nivel și plumb bob;

Plumb este utilizat pentru alinierea elementelor structurale pe verticală

Pulverizatoarele electrice pot tăia plăci de până la 50 mm grosime

Video: cum să faci un ratan într-un acoperiș de șold

Ce trebuie să știți atunci când proiectați și faceți o estimare a construcției

Designul acoperișului poate fi oricare, în funcție de nevoile și capacitățile proprietarului casei. Complexitatea lucrării va depinde de amplasarea zidurilor. Pe măsură ce proiectul devine mai complicat pentru implementarea acestuia, consumul de materiale, forța de muncă și calendarul de execuție a ordinelor crește.

Complexitatea ridicării unui acoperiș de șold depinde în primul rând de dimensiunea și configurația clădirii

Construcția unui acoperiș complex de șanț este cel mai bine lăsată de profesioniștii care vor efectua calcule precise ale tuturor elementelor sistemului de acoperiș și vor putea produce acoperișul în strictă conformitate cu proiectul. Pentru iubitorii de a-și încerca mâinile la construcții independente, trebuie luați în considerare mai mulți factori:

 1. Abilitatea structurii și fundației de a rezista încărcăturii viitorului acoperiș.
 2. Caracteristici sistem de rafter - structuri stratificate și articulate au propriile lor minunate de punere în aplicare.
 3. Dimensiunea permisă a secțiunii transversale a elementelor structurale din lemn pentru valori date ale lungimii și distanței dintre barele de cusut.
 4. Corespondența dintre unghiurile de pante ale rajidelor și ale curburii se scurge atunci când se reduc la creastă.
 5. Nevoia de găuri și proeminențe suplimentare, de exemplu, pentru coșuri, ventilație, ferestre și alte deschideri.

Atunci când se proiectează un sistem de grinzi pentru un acoperiș de șold, trebuie luați în considerare mai mulți factori diferiți

Instrucțiuni pas cu pas pentru instalarea sistemului de rafturi

În primul rând, lemnul este pregătit - se usucă bine, se tratează cu compuși antiseptici și se supune din nou la uscare. Deoarece materialul este gata, puteți continua instalarea acestuia conform diagramei de mai jos:

 1. Pe perimetrul bazei de rulment, Mauerlat este pus și fixat în siguranță cu un strat obligatoriu de impermeabilizare a materialului de acoperiș sau a materialelor similare.

Acoperișul Mauerlat este așezat pe materialul de impermeabilizare și este fixat cu ajutorul știfturilor

Marcarea trebuie făcută foarte atent, astfel încât fermele și buzele să fie poziționate exact

Suprafețele suprapuse (bufe) pot fi fixate la Mauerlat

Împingerea transversală distribuie încărcătura din acoperiș în mod egal de-a lungul perimetrului sistemului de rafturi

Pardoseala temporară servește pentru deplasarea în siguranță pe întreaga suprafață a podelei atunci când instalați grinzi

Grinzile intermediare sunt instalate din față

Șanțurile diagonale conectează elementul de acoperiș cu colțuri

Emoirs conectează rafturi diagonale cu mauerlate

Rafting picioarele pot fi atașate la Mauerlat cu elemente rigide diferite, de exemplu:

 • colțurile metalice, fixate pe părțile laterale ale picioarelor rafturilor;
 • unghiile care trebuie conduse astfel încât să treacă oblic de la căprioare către Mauerlat;
 • bracket special;
 • alunecare prin glisare.

Îmbinarea prin glisare oferă rafturilor o anumită libertate de mișcare în deformarea clădirii

Rafting picioare la fascicul de element de creasta sunt, de asemenea, fixate în mai multe moduri:

 1. Îmbinarea picioarelor deasupra celuilalt și deasupra fasciculului, cu șuruburi ulterioare.
 2. Crearea de crestături pe rafturi pentru a întări rigiditatea legăturii cu elementul de creastă.
 3. Desenarea grinzilor la creastă cu fixarea ulterioară cu ajutorul suprapunerilor din lemn sau metal.

În locul fixării fasciculului de creastă la picioarele de cavitate, se dovedește și un nod destul de complex, și numai cu asamblarea și fixarea fiabilă a tuturor părților putem vorbi despre durabilitatea acoperișului șoldului. În acest caz, fascicul de creastă este așezat pe partea superioară a stâlpilor, după care este fixat cu căptușeală din lemn pe ambele părți. Apoi sunt decupate elementele coronate diagonale, care sunt fixate pe creasta și pe cornierul intermediar. În mod similar, al doilea raft este instalat pentru celălalt colț al casei.

Video: instalarea sistemului de jgheaburi pe acoperiș cu propriile mâini

Acoperis pentru acoperisuri

Când sistemul de acoperiș este instalat complet, puteți începe pregătirea structurii pentru montarea materialului de acoperiș:

 1. Marcarea se face în locurile prevăzute pentru deschiderea geamurilor și a ușilor, ieșirile țevilor de evacuare a fumului, deschiderile de ventilație cu încadrarea ulterioară a deschiderilor selectate cu lamele de lemn.
 2. Apoi, tortul de acoperiș este montat în secvența de mai jos:
  1. Pe grinzi, un strat de film de barieră de vapori este întins și fixat.
  2. Următorul strat este instalat.
  3. În spațiile dintre șine, este atașat un încălzitor cu un tip de protecție împotriva vântului dintr-un film de polietilenă.
  4. Următorul este controlul celulei.

Ultimul pas înainte de instalarea stratului de acoperire este determinat direct de materialul de acoperiș selectat. Deci, dacă alegerea a căzut pe metal, atunci poate fi atașată imediat la contragreutate. Dacă folosiți un acoperiș moale, veți avea nevoie de un strat suplimentar de placaj sau OSB.

Se recomandă respectarea cu strictețe a regulilor de instalare a materialului de acoperiș

Amenajarea sistemului de ventilație a acoperișurilor

Pentru admisia aerului din spațiul sub acoperiș, orificiul de aerisire se face în partea de jos a parbrizului, iar retragerea acestuia - în partea de sus a acoperișului - este mai aproape de elementul de creastă. Când creați un liant de la plăcile de lemn, puteți lăsa un mic decalaj între ele, ceea ce va crea o mai bună ventilație.

Atunci când asamblarea liant gros este recomandat pentru a face câteva mize mici de lemn și le-a pus pe întreaga lungime a vântului în teren de liant de 80 cm. Pentru a fora un drept gaura, va trebui să se înarmeze cu un burghiu cu o placă de atașare. Locul pentru ieșirea aerului superioară este echipată în acoperiș.

Atunci când se utilizează plăci flexibile, ventilarea se realizează printr-o creastă ventilată, plăcile ceramice permit aerului să curgă prin supapa de acoperire. Ventilarea ardezie, ondulenă și alte acoperiri similare se realizează prin patinele standard. Placa metalică este ventilată cu ajutorul unei garnituri de creastă.

Video: acoperis de șold din metal

Arbor cu acoperiș arcuit

Cazanul cu acoperiș de șold va deveni standardul soluției de proiectare și cu condiția ca calculul și aranjamentul competent să se distingă prin fiabilitatea și durabilitatea funcționării. Asamblarea unui acoperiș gable nu va fi dificil cu propriile mâini. Acest design este potrivit pentru un foișor în formă de dreptunghi sau pătrat. Prima opțiune este un ansamblu de șold cu două triunghiulare și același număr de raze trapezoidale. Cea de-a doua opțiune este șoldul acoperișului, care este alcătuit din 4 patine triunghiulare isosceles.

Un acoperiș pentru un arbore pătrat este alcătuit din patru secțiuni triunghiulare identice

Acoperiș Ipohondru este o alegere excelentă în arbor de construcție, deoarece permite utilizarea oricărui acoperișuri și construcții convenabil oferă un unghi de vizionare ușor, este ușor posibil să se aranjeze, de exemplu, în stil chinezesc, adăugând lungimea consolei și o multitudine de structuri diagonale curbate.

În faza pregătitoare a lucrării se realizează desenarea acoperișului viitor ținând cont de principalii factori:

 • greutatea tuturor căpriorilor și a elementelor lor suplimentare;
 • acoperirea în masă și hidroizolarea;
 • nivelul încărcăturilor climatice, stratul de zăpadă;
 • greutatea constructorilor care servesc acoperișul;
 • încărcare din echipamentul care urmează a fi instalat pe sistemul de rafturi.

Din modul în care patinele se vor înclina și materialele care sunt alese pentru acoperiș, caracteristicile de instalare depind în mod direct, de exemplu, de grosimea șinelor din sistemul de lustruire și de lamă. Și toate acestea afectează greutatea totală a clădirii.

Pentru a prelungi durata de viață a unui foișor din lemn, puteți pre-trata toate elementele sale cu impregnări speciale antiseptice, precum și ignifuge. Toate aceste compoziții sunt aplicate cu o perie sau o rolă simplă.

Suportul pentru acoperișul arboric al foișorului poate fi din lemn, ziduri de cărămidă sau stâlpi ai suportului. Dacă lucrarea folosește o cărămidă, construcția va fi capitală și va necesita ridicarea unei fundații solide capabile să suporte sarcini grele. Construcția unui acoperiș de șold într-un astfel de foișor este, în general, similară cu instalarea unui acoperiș într-o clădire de apartamente sau altă structură de dimensiuni mari.

Acoperișurile de șold mici pot fi asamblate pe stâlpi din stâlpi, care trebuie să fie bine fixați

În cazul în care pavilionul este instalat pe stalpi de lemn, este necesar să se verifice forța de fixare a suporturilor sale, ele trebuie să stea strict vertical, iar pentru rigiditatea și stabilitatea cadrului de dedesubt, acestea sunt bandajate cu traverse. Din partea de sus, de asemenea, sunt montate jumperi, care vor fi o conductă pentru construcție înclinate. Datorită încărcăturii mari, suporturile se pot dispersa treptat, așa că se recomandă prefixarea lor la capetele superioare cu poduri diagonale și introducerea plăcuțelor din lemn sau oțel în zonele de andocare.

Instrucțiuni pas-cu-pas pentru instalarea unui acoperiș pentru un foișor

 1. La început, fasciculul skate este fixat cu struturi speciale și suporturi verticale.

Construcția acoperișului începe cu instalarea unui fascicul de creastă pe suporturi verticale

Traversele diagonale și intermediare leagă fasciculul de creastă cu Maueratul și formează cadrul pentru instalarea unui magazin

Grilajul este instalat pentru a asigura ventilarea spațiului sub acoperiș

Instalarea acoperișului completează construcția foișorului

Acoperișul de cort este asamblat în același mod ca și acoperișul de șold obișnuit, excluzând instalarea fasciculului de creastă. În acest caz, o grămadă de coturi diagonale se face în nodul de creastă.

Video: construirea unui foișor și grătar cu mâinile tale

Lipsa de experiență în construcția structurilor de acoperiș poate afecta negativ calitatea acoperișului viitor și gradul de protecție a întregii structuri, prin urmare este recomandat ca echipele de construcție profesionale să fie consultate pentru acest tip de muncă. Cu abordarea corectă, acoperișul de șold va fi un design arhitectural excelent al casei, foișorului și a oricăror alte clădiri.