Ventilația acoperișului și canalizarea prin nodurile de trecere

Tipuri

Unitatea structurală responsabilă de retragerea canalelor și situată în zonele de andocare cu straturi de plăcintă se numește o conductă (UP) sau un ventil. Este un element invariabil al sistemelor de aerisire a clădirii și este prevăzut în faza de proiectare. Sunt plasate în partea superioară a acoperișului, în timpul instalării, se iau măsuri obligatorii pentru a se asigura etanșeitatea și fiabilitatea acestuia. Alegerea unui anumit soi și a secvenței ouătoare depinde de funcțiile de ieșire așteptate, tipul de acoperire, tipul și panta.

Constructii de sisteme de ventilatie

Elementele principale sunt conductele care elimină aerul evacuat în atmosferă prin canale special echipate sau oferă oxigen proaspăt. În casele private, ventilația naturală a acoperișului este de obicei aleasă, principiul căruia se bazează pe mișcarea de convecție a gazelor încălzite. Intrările în acest caz sunt efectuate de la ferestre și uși, retragerea de lucru - prin conductele de aer și UE, situate în cea mai mare posibilă proximitate la creasta acoperișului.

Circulația naturală este suficientă pentru menținerea umidității interioare în proporție de 60%, inerția chimică a aerului și temperatura sa nu este mai mare de +80 ° C. În cazul unei deviații de la normă, unitățile sunt echipate cu ventilatoare, ieșirea și fluxul devin forțate. Această schemă este recomandată cu volume semnificative de circulație, conținut ridicat de gaze (observat adesea în instalațiile de producție), un număr mare de persoane din clădire și, dacă este necesar, crearea unui microclimat de confort sporit. În case particulare, este necesar în prezența cazanelor cu combustibil solid în circuitul de încălzire sau în încăperile șemineului.

Punerea în aplicare a ventilației forțate implică instalarea unui UE cu un mod de funcționare variabil, inclusiv cele care sunt controlate automat. În sistemul corect, ventilatoarele sunt situate ușor sub ieșirile (dar nu aproape de) sau în interiorul pereților caselor și asigură o alimentare constantă a oxigenului proaspăt într-un volum care nu este inferior celui de lucru. UE nu execută funcția coșului de fum și nu are nevoie de protecție împotriva incendiilor.

Tipuri și marcaj de coridoare

Dimensiunile, desenele și specificațiile tehnice sunt reglementate de seria 5.904-45. În funcție de caracteristicile de proiectare și de scop, se disting următoarele:

1. UE cu și fără supapă. Primele sunt caracterizate de prezența unui amortizor special, care blochează debitul și îi permite să funcționeze într-un mod în lot. Aceste soiuri sunt în cerere în clădirile publice, industriale și administrative. Produsele cu șasiu au cel mai simplu design și costuri accesibile, ele sunt alese pentru aranjarea acoperișurilor fără a fi necesară ajustarea ieșirilor.

2. Cu reglare automată și manuală. Primele sunt plasate în sisteme cu un regim de funcționare stabil și constant, gradul de deschidere în ele variază prin tensionarea sau slăbirea cablului conectat la clapetă. Conectarea automată la controlerul electronic, schimbarea setărilor acestora este ușoară.

3. Penetrare caldă și normală. Produse cu un straturi termoizolante din vată minerală sunt selectate atunci când nevoia de a instala UE departe de coama benzilor de acoperiș, în caz de lungime considerabilă a porțiunii proeminente țeavă sau în regiuni cu climă severă. Soiurile neîncălzite sunt solicitate în sistemele convenționale. Stratul izolator nu trebuie confundat cu ignifug, un standard de temperatură limită superioară în interiorul conductei miniere este de 80 ° C, pentru a îndepărta produsele de ardere sunt utilizate coșuri corespunzătoare, unități de ventilație în loc.

Aceste produse sunt fabricate din metal cu o grosime de cel puțin 1,19 mm sau oțel inoxidabil de la 0,6 mm sau mai mult, pereții lor interni și exteriori au o acoperire anti-coroziune sigură. Diametrul tipurilor rotunde variază între 200 și 1250 mm, dimensiunile dreptunghiulare nu sunt limitate. Inelul de sprijin este mai mare decât secțiunea transversală a duzei de 3-4 cm, lungimea maximă a întregii UE exclude valva este de 1 m. La viteze mai mari de contaminare a gazelor, contaminare, umiditate, temperatură, sau expunerea la medii agresive, specii specializate, dar pentru case particulare potrivite condiții date este suficientă.

Diametrul și forma sunt selectate pe baza tipului de conducte de aer. Formula recomandată este: D = d + 15 mm, unde d este secțiunea țevii ce urmează a fi conectată. Alocați rotund, oval, dreptunghiular și pătrat UP. Producătorii buni furnizează produse cu un șablon pentru tăierea acoperișului, în absența unei lucrări personale. Soiurile cu ventilator sunt realizate din oțel perforat și echipate cu țevi din plastic ermetic pentru alimentarea cu energie, avantaje suplimentare includ capacitatea de izolare fonică.

Sortimentul standard include 11 soiuri principale cu dimensiuni tipice, marcajul conține litere rusești (UP) și două simboluri digitale. Primele cifre codifică caracteristicile de proiectare, al doilea - diametrul nodului trecerii prin acoperiș. distins:

 • UP1 cu desemnarea de la 00 la 10 - fără supapă.
 • УП2 de la 00 la 10 - cu o supapă și control manual, fără un inel pentru asamblarea condensului.
 • UP2 de la 11 la 20 este același cu inelul.
 • UP3 de la 00 la 10 - cu o supapă conectată la dispozitivul de acționare (MI), fără inel.
 • UP3 de la 11 la 20 este același cu inelul.
 • UP4 de la 00 la 10 - izolat, cu o supapă conectată la dispozitivul de acționare (MI), fără inel.
 • UP4 de la 11 la 20 este același cu inelul.

Produse UP5 (valvă e izolată și o platformă pentru electric), UP6 și UP7 (sau neizolate și izolate, cu control manual, cu siguranță intrinsecă) utilizate în evacuare a aerului de regenerare în clădiri industriale, în special a celor care nu sunt necesare. Greutatea standardului PU variază de la 51,2 la 215,5 kg, această caracteristică fiind luată în considerare în timpul instalării. Variantele cu dimensiuni individuale sunt făcute la comandă.

Montarea ansamblului de trecere prin mâinile proprii

La instalare se procedează după montarea conductelor de aer în interiorul clădirii, în mod ideal - simultan cu podelele acoperișului. Tehnologia prevede utilizarea de etanșare sau etanșare din silicon sau cauciuc. Schema de acțiuni:

1. Determinați punctul de trecere al conductei de ventilație prin acoperiș. Ultima secțiune a conductei ar trebui să fie cât mai aproape posibil de creastă, fără a deteriora sistemul de bare (este permisă o deplasare a burghiului). La cea mai apropiată îndoire inferioară, se asigură un capac pentru îndepărtarea condensului.

2. Se realizează marcarea și tăierea exactă a stratului de acoperire utilizând un șablon. Diametrul găurii de tăiere depășește secțiunea transversală a orificiului de ventilație de 30 mm, marginile nu sunt permise. O atenție deosebită este necesară pentru țigle metalice sau plăci profilate: materialul este inițial forat în interiorul limitei desemnate și numai atunci când lama de ferăstrău este introdusă în ea, toată lucrarea este făcută manual. Cu aceeași grijă, toate straturile plăcilor sunt îndepărtate.

3. Instalarea flanșelor inferioare de penetrare cu fixarea acestora din partea podului, tragerea și îmbinarea canalului.

4. Introducerea țevii ramificate, izolând straturile interioare ale tortului cu fibră de sticlă sau vată minerală.

5. Montarea șorțului de protecție în jurul țevii.

6. Punerea pe fuste, înșurubarea marginile cu șuruburi la acoperiș, etanșarea scaunului de rezemare pe conductă cu cleme și garnituri. Pe acoperișurile cu etanșare etanșă fixată moale și sudată.

7. Instalarea unui vizor pentru a proteja conductele de aer de resturile.

În timpul instalării, referința principală este instrucțiunea producătorului. Aceste noduri încalcă integritatea placilor și reprezintă o amenințare gravă la adresa integrității acoperișului, nu pot fi amplasate în locuri unde se acumulează umiditate sau zăpadă. În organizarea ventilația naturală a mansardei și în absența conductelor de aer simultan pune-le cu alte modele cu expunerea straturi și vapori de impermeabilizare și fixarea acestora la banda de țeavă de trecere.

Atunci când se montează pe un acoperiș cu o suprafață curbată, se acordă o atenție deosebită șorțului și sigiliului, care se află sub fusta. Forma acesteia din urmă ar trebui să repete toate curbele valului de plăci sau a cartonului ondulat. Șorțul este tăiat dintr-o foaie de metal galvanizat. Marginea superioară se află sub bara de creastă, iar fundul se termină la 35-45 cm sub punctul de ieșire al țevii de pe acoperiș. Produsele proeminente proeminente sunt fixate suplimentar cu paranteze și brațe, la o înălțime mai mică de 30 cm acest lucru nu este necesar.

Pentru clădirile cu acoperiș plat, UE se folosește cu pahare de beton. Acestea sunt îndepărtate prin deschideri speciale pe plăcile prevăzute de proiect și sunt etanșate cu un mortar de ciment convențional și hidroizolație lichidă. Instalarea vizorilor de protecție este obligatorie, cu cât sunt mai fiabile, cu atât mai bine.

Indiferent de varietate, locurile cu unități de ventilație sunt inspectate periodic pentru a pierde etanșeitatea, dacă sunt detectate, măsurile de îmbunătățire sunt luate imediat.

Construcția ansamblului conductei de ventilație prin acoperiș

Ventilația este unul dintre cele mai importante sisteme de susținere a vieții pentru spații rezidențiale, industriale, administrative sau comerciale. Funcția sa principală este eliminarea aerului evacuat, saturată cu dioxid de carbon sau poluată pe stradă. Acest lucru se face prin instalarea canalului de conductă de aer prin plafoane prin acoperișul casei de deasupra acoperișului. Ansamblul de trecere a ventilației montat incorect prin acoperiș cauzează frecvent scurgeri și tot felul de probleme în funcționarea acestui sistem.

Procesul și lungimea necesară a canalului conductei de ventilație

Pentru a crea microclimatul potrivit în casă, acesta trebuie echipat cu un sistem optim de circulație a aerului. Funcționarea sa eficientă este asigurată prin calcule corecte ale diametrului și lungimii țevii, prin care aerisirea spre acoperiș va fi ventilată. În funcție de tipul de sistem de ventilație la domiciliu, aceste calcule pot fi efectuate în mai multe moduri. Incrucisarea incorect calculată a conductelor deasupra acoperișului contribuie la formarea deficienței de oxigen în cameră și la creșterea umidității. Dacă există o eroare în proiectarea hotei, mobilierul și pereții pot deveni ușor mucegai, iar pe ferestre va fi întotdeauna transpirație.

În majoritatea cazurilor, clădirile rezidențiale au o circulație naturală a curenților de aer. Influxul de aer de pe stradă are loc printr-o supapă sau o fereastră specială, ieșirea asigurând un nod prin ventilația acoperișului. În legătură cu răcirea, viteza mișcării aerului poate scădea.

Important! Ventkanal poate fi amplasat în interiorul peretelui sau poate fi atașat. În peretele exterior, astfel de structuri nu se așează, deoarece în acest caz există o posibilitate de condensare, datorită căruia structura se va deteriora.

Conform SNiP-ului curent, cantitatea de aer care intră în cameră trebuie să aibă următoarele valori:

 • 3 m³ pe metru pătrat de suprafață ventilată pe oră - pentru clădirile rezidențiale. Această sumă nu depinde de numărul de persoane din cameră. În conformitate cu normele sanitare, 20 m³ de aer proaspăt pe oră sunt lăsate temporar în clădire pentru oameni, iar rezidenții permanenți au nevoie de 60 m³;
 • Cel puțin 180 m3 de aer pe oră - pentru încăperile utilitare.

Pentru a calcula diametrul conductei de ventilație utilizați un sistem care are doar un flux natural de aer, instalarea dispozitivelor forțate pentru a asigura circulația aerului nu este luată în considerare. Cea mai simplă modalitate de calcul este raportul dintre secțiunea transversală a orificiului de aerisire și suprafața camerei. La 1 m² pentru locuință are nevoie de 5,4 m² secțiune a canalului, pentru filiala necesară 17,6 mp, dar pentru calcule mai precise de numere ar trebui să fie mai dificilă.

Toate conductele de ventilație prezente în clădire, unde aerul care părăsește conducta prin țeavă, se deplasează la conducta de ventilație, care realizează ventilația pe acoperiș. Pentru a calcula înălțimea acestei țevi, trebuie să știți diametrul acesteia și să folosiți o masă specială.

Celulele prezintă valorile transversale ale canalului. Coloana din stânga a tabelului conține lățimea țevilor, iar linia superioară indică înălțimea țevilor conform unui anumit diametru în milimetri.

De asemenea, este necesar să se țină seama de următoarele standarde ale SNiP:

 • Atunci când conducta de aer este amplasată de pe coama nu mai mult de un metru și jumătate, înălțime nu ar trebui să depășească jumătate de metru. Atunci când țeava este situată la o distanță de creastă de 1,5 până la 3 metri, nu merită să o construiți sub creastă.
 • În cazul în care coșul de fum și conducta de aerisire sunt în apropiere, înălțimea lor ar trebui să fie aceeași. Dacă această regulă este încălcată, fumul poate intra în cameră din elementul de încălzire.
 • În cazul acoperișurilor plate, înălțimea țevii nu trebuie să fie mai mică de jumătate de metru.

Atunci când alegeți o conductă de aerisire și locația acesteia pe acoperiș, merită luată în considerare și factorul de rezistență la vânt. Pentru a calcula ventilația naturală, puteți utiliza programe speciale, care vor simplifica foarte mult cazul. Pentru a face acest lucru, trebuie să determinați cantitatea potrivită de aer care intră în cameră. Aceste programe calculează, de asemenea, parametri precum:

 • Forma canalului de conducte;
 • Rezistența formată atunci când se deplasează aerul;
 • Temperatura medie în interior și în aer liber;
 • Grad de rugozitate a pereților interiori ai conductei.

În acest fel, înălțimea conductei de aerisire deasupra acoperișului este calculată rapid și pur și simplu pentru a asigura cea mai bună mișcare posibilă a aerului în condițiile date.

Important! La calcularea dimensiunilor canalului, este necesar să se ia în considerare și valorile rezistenței la deplasarea fluxului de aer. Acest lucru poate afecta diferitele rețele, grile, cabluri și alte detalii structurale.

Standard constructe fungice

În piața modernă de materiale de construcție, există o gamă largă de accesorii de orice fel pentru a asigura ventilarea clădirilor sub acoperiș. Printre aceste accesorii se numără ciupercile de ventilație. Ciupercile pentru ventilație sunt unul dintre cele mai vechi dispozitive pentru punerea în aplicare a instalațiilor de ventilație decente. De-a lungul timpului, acestea au fost modernizate cu succes. Acest lucru a afectat nu numai izolarea termică, ci și multe alte aspecte, pentru care sunt acum utilizate materiale mai moderne. În proiectarea acestui dispozitiv nu este nimic complicat, deci poate fi făcut de unul singur.

Hubul de aerisire standard pe acoperiș este o țeavă cu un diametru destul de mare. Pentru a le instala de sus, un disc este pus pe conducta, coborât cu aproximativ un sfert din întreaga lungime a tubului, apoi ciuperca este sudată la ea. Mai departe, așa-numitul "sticlă" este montat pe părțile superioare și inferioare, care îndeplinește funcția de colectare a condensului. Partea de sub disc este izolată. Anterior, cârpe, vată minerală și așa mai departe au fost utilizate pentru acest lucru, acum beton aerat sau spumă poliuretanică este folosit pentru izolare. În interiorul țevii este instalată o supapă, care este declanșată de o presiune diferențială.

Aspectul fungilor moderni de ventilație este mai plăcut din punct de vedere estetic și se deosebește printr-o finisare exterioară atent realizată. Unele modele au o elice concepută pentru a pompa presiunea. Avantajul ciupercilor moderne este că acestea sunt realizate din materiale mai ușoare, în loc de fixare a discului pentru ei, puteți găsi cu ușurință hardware-ul potrivit pentru un anumit material pentru acoperișuri.

Nodurile canalului de ventilație prin acoperiș sunt de o mare importanță, astfel încât aranjamentul adecvat al acestora este atât de important. Montarea ferestrei de ventilație, în lipsa unor competențe adecvate, este mai bine să încredințezi specialiști. Indiferent dacă prin acoperiș moale, v-ați decis să se retragă tubul de aer sau nu, în nici un caz, trebuie să se facă cu respectarea strictă a tuturor instrucțiunilor și regulilor croitor. Adevărata investit ventilație prin scufundarea structurii acoperișului prelungește durata de funcționare a acoperișului și protejează dintr-o varietate de nuanțe neplăcute de amenajare necorespunzătoare.

Cum se face un nod de trecere a ventilației prin acoperiș: aranjament de penetrare a acoperișului

Puneți țeavă pe acoperiș - această sarcină la prima vedere nu pare deosebit de dificilă. Dar, în practică, ansamblul conductei de ventilație prin acoperiș ar trebui să fie efectuat foarte atent și în conformitate cu toate cerințele tehnice.

Numai cu această condiție, integritatea plăcii de acoperiș va fi menținută corespunzător, iar ventilația va funcționa eficient.

Cerințe pentru trecere

Desigur, într-un loc în care ventilația sau orice altă conductă trece prin acoperiș, este necesar să se asigure o etanșeitate suficientă pentru a preveni intrarea umezelii în clădire. În același timp, această ansamblu nu trebuie să împiedice căderea să cadă din suprafața acoperișului. Un alt punct important este disponibilitatea unei izolații termice fiabile.

De sus, conducta trebuie protejată împotriva pătrunderii umidității cu ajutorul unui deflector. Lungimea conductei de ventilație este supusă anumitor cerințe, proiectate pentru a asigura o tracțiune suficientă în interiorul structurii, deși nu sunt la fel de stricte ca normele pentru coșuri de fum.

Deseori, ventilația prin ventilație este asigurată forțat, cu ajutorul unui ventilator de evacuare, care este de asemenea instalat în apropierea joncțiunii. Acest mecanism ar trebui, de asemenea, să fie protejat în mod fiabil de precipitații și alți factori naturali. În plus, este neapărat necesară împământarea aparatului.

Instalarea necorespunzătoare a acestei unități duce deseori la îndepărtarea depunerilor de la suprafață, ceea ce poate duce la deteriorarea rapidă a materialului de acoperiș. Multe probleme pot fi cauzate de canalul de ventilație al blocului de apartamente, dacă acesta se duce spre acoperișul de pe rampă.

Mult mai bine dacă nodul este situat de-a lungul rampei, astfel încât va crea mai puține obstacole pentru curgerea apei. O poziție optimă este amplasarea unei joncțiuni mari de-a lungul coamei. Această opțiune elimină necesitatea de a instala elemente suplimentare care reduc rezistența conductei de ventilație la colectarea precipitațiilor.

O greșeală gravă în ceea ce privește montarea este poziția în care șorțul frontal este plasat sub foaia de acoperiș. Șorț - un design care asigură o montare strânsă a acoperișului pe pereții conductei. În cazul în care partea inferioară a șorțului este pusă sub acoperiș, apa se va scurge în decalaj, care va cădea în tortul de acoperiș și apoi în spațiul mansardei.

Absența unui strat termoizolant contribuie la apariția unei diferențe de temperatură, care contribuie la formarea condensului pe suprafața conductelor de ventilație. De-a lungul timpului, această situație poate duce la deteriorarea materialului de construcție, formarea de mucegai, oxizi, plăci ruginite și altele asemenea.

În vechile conducte de ventilație, există de obicei o așa-numită "vidră" - îngroșare, care permite aerului încălzit să se răcească ușor înainte de a ieși pe acoperiș. Ca urmare, diferența de temperatură dintre aer și comunicațiile de acoperiș va fi mai mică, ceea ce va reduce probabilitatea de condensare.

În casele moderne se folosesc șorțuri, prin care un spațiu între conductă și acoperiș este închis complet ermetic. Secțiunile pentru instalarea șorțurilor sunt formate cu ajutorul unui bulgar. Încălzirea țevilor din metal și plastic poate fi făcută folosind vată minerală sau alt material adecvat.

Uneori, pentru aceste scopuri, utilizați o cutie de lemn sau metal. Atunci când proiectați un sistem de ventilație, trebuie să luați imediat în considerare opțiunea de aranjare a trecerii prin acoperiș. Specialiștii observă că o țeavă cu secțiune transversală dreptunghiulară sau pătrată este mult mai ușor de tras decât o structură rotundă.

Pentru a asigura o contiguitate suficient de strânsă a țevii de ventilație cu materialul de acoperire, se utilizează de obicei un manșon pătrat, care este pus pe partea superioară a țevii. Puteți aerisi ventilația deasupra acoperișului la aproape orice înălțime convenabilă. Nu există cerințe speciale pentru siguranța la incendiu aici.

Cu toate acestea, este necesar să se asigure o lungime suficientă a structurii astfel încât ansamblul de trecere să fie atașat în siguranță la toate elementele acoperișului. Acordați atenție distanței dintre muchia țevii și deflectorul fixat deasupra acesteia. Trebuie să fie atât de mare încât masele de aer care trec prin conducta de ventilație să se poată mișca liber.

Lucrați pe acoperișuri tari

Pentru dispunerea trecere nod al canalului de aerisire prin acoperiș, cele acoperite materiale pentru acoperișuri rigide (gresie, Ondulin, terase, etc.) utilizează un tip pătrat sandbox Design umplut cu material izolant. Ar trebui să se efectueze o flanșă mică pentru a proteja izolația termică de contactul cu umezeala care a căzut direct pe conductă.

În jurul manșonului dreptunghiular metalic este necesar să se instaleze patru părți ale șorțului, care vor acoperi eventual linia de reazem a țevii pe acoperiș din toate părțile. Instalați mai întâi partea de jos, apoi montați partea laterală, apoi puteți pune elementul șorț în partea superioară. Partea orizontală a detaliului șorțului, situată deasupra restului, trebuie plasată sub materialul de acoperiș. Restul, i. elemente laterale și inferioare, montate pe acoperiș.

O cravată este numită un jgheab lung de acoperiș, care trebuie asigurat de o structură de acoperiș. Destul de des, atunci când se montează un ansamblu de conducte de ventilație, este posibil să se facă fără un astfel de element. Pentru a clarifica acest punct, se recomandă să consultați un acoperiș cu experiență.

Șorțul poate fi achiziționat gata, dar este ușor să faceți un astfel de design. Pentru a face acest lucru, utilizați un tavan acoperit cu zinc cu o grosime de 0,5 mm. Nu este de dorit să se folosească un material de acoperire mai gros, deoarece va fi mai dificil să se îndoaie pentru a da forma necesară.

Dar folia subțire în aceste scopuri nu ar trebui luată, deoarece nu are suficientă fiabilitate. Dimensiunea șorțului trebuie să se potrivească cu dimensiunea valului material care este folosit pentru acoperiș. Pentru montare sub asamblare tranziție partea verticală Lungimea metalică a șorțului se face ca două val acoperișuri, parțialextragranular orizontală triple lungime de undă.

Aceste dimensiuni sunt destinate să creeze un set suficient de mare a șorțului pe un plan orizontal al țevii și un plan înclinat al capacului pentru a împiedica pătrunderea materialului sub acoperiș, chiar și stropiri accidentale. Șorțurile sunt de asemenea montate cu suprapunerea elementului montat în partea de sus pe partea de dedesubt. Optimal este suprapunerea elementelor egale cu lățimea unuia dintre ele, dar această poziție nu este întotdeauna posibilă.

Deci, suprapunerea elementelor superioare și laterale ale șorțului va fi ascunsă sub materialul de acoperiș, este dificilă instalarea pieselor în poziția corectă. Dar, cu aplicarea părților inferioare și laterale ale șorțului, nu există o astfel de problemă, se recomandă să reziste cu precizie la dimensiunile cerute.

Dacă este necesar, mărimea detaliilor șorțului după instalare poate fi ajustată cu ajutorul foarfecelor pentru metal. Flanșarea trebuie efectuată numai pentru elementele superioare și laterale. Pentru aceasta, o astfel de ajustare nu este necesară, deoarece umiditatea din aceasta se prăbușește pe panta acoperișului și, eventual, pe cravată.

Acest element poate fi instalat pe partea de sus a acoperișului pentru a optimiza îndepărtarea umidității. Într-o astfel de situație, în partea inferioară a șorțului, faceți o mică îndoire în direcția cravată. În plus, aveți nevoie de o flanșă inferioară. Dacă instalarea unei cravate nu este prevăzută în proiect, atunci flanșa inferioară a șorțului nu este necesară, dar ieșirea pentru umiditate ar trebui să fie mărită.

Aranjament de tranziție pe un acoperiș moale

Structurile de acoperiș sub acoperișul moale au unele caracteristici care se reflectă în ordinea instalării trecerii de ventilare. Paturile pe un astfel de acoperiș sunt de obicei realizate cu o pantă mică. Acoperișul cu acoperiș redus este adesea acoperit cu materiale moi.

Deși acoperișul este considerat inferior, are încă o pantă minimă. Înainte de a începe instalarea unei tranziții de ventilație, ar trebui să aflați care parte a acoperișului este înclinat spre acoperiș. Dacă pe un acoperiș tare este instalat nodul trecerii înainte de începerea acoperișului, atunci în această situație este necesar mai întâi să se efectueze rularea suprafeței principale a covorului de acoperiș.

După aceea, realizați o unitate termică și instalați materiale de izolare termică. Acțiunile suplimentare depind de forma unității de penetrare a acoperișului. Pentru un element cu o secțiune transversală circulară, vor trebui instalate doar două părți, dar nodul de configurație pătrată este asamblat folosind patru componente.

În locul șorțurilor rigide, care au fost descrise mai sus, aveți nevoie de piesele de material de acoperire sudate. Ele sunt fixate pe acoperiș și pe nodul trecerii. Procesul de fixare începe de jos, apoi - de la mijloc până la margini, atunci partea superioară a căptușelii este fixată.

Elementele individuale sunt instalate într-un mod similar: mai întâi cele inferioare, apoi laterale, completează instalarea prin fixarea căptușelii superioare. Desigur, toate aceste detalii ar trebui să aibă o anumită suprapunere, dar cerințele pentru dimensiunile sale nu sunt la fel de stricte ca atunci când se instalează un pasaj pentru un material rigid de acoperiș.

Pantă scăzută a pantei nu creează un flux rapid de umiditate, se va scurge treptat, astfel încât nu este necesară o suprapunere semnificativă în această situație. Dar debitul scăzut al precipitațiilor de iarnă care coboară pe acoperiș poate crea o altă problemă. În locurile de conectare, materialul de acoperire se poate exfolia în timpul contactului prelungit cu umiditatea.

Pentru a preveni această situație, trebuie acordată o atenție deosebită calității instalării acoperișului flexibil, pentru a respecta cu precizie toate cerințele tehnologiei de montare. Pur și simplu puneți-o, foaia de acoperiș ar trebui să fie încălzită corespunzător și presată ferm. În acest caz, puteți folosi tehnica de aplatizare sau aplicați o rolă specială pentru rularea șindrilelor.

Slam foaia cu o mănușă, care este încorporat într-o bucată de piele. Cilindrul este mai potrivit pentru lucrul cu materiale subțiri de acoperiș. Dacă se folosește un laminat, instalarea unui ansamblu mare se efectuează de obicei folosind garnituri cu două straturi.

Pentru un element mic, puteți utiliza doar un singur strat. Rotundul cu diametru mic este realizat cu două suprapuneri mari cu o "fustă" orizontală îndoită. Mai întâi, montați elementul inferior, apoi - cel superior. În timpul instalării, foaia de material încălzit trebuie trasă ușor pentru a asigura acoperirea fiabilă a comunicării de ventilație și a suprapunerii necesare.

Caracteristici de instalare a unui design tipic

Unitățile de penetrare a comunicațiilor de ventilație ale producției industriale sunt realizate în conformitate cu cerințele GOST-15150. Se crede că temperatura aerului din interiorul țevii de comunicație nu trebuie să depășească 80 de grade, iar umiditatea fluxului ar trebui să fie de 60%.

Pentru a calcula nodul trecerii ar trebui să se țină seama de indicatori precum unghiul pantei pantei și distanța de la element la creasta acoperișului. Un nod tipic de joncțiune poate fi executat în următoarele variante:

 • cu sau fără inel de condens;
 • cu o supapă încălzită sau convențională sau fără o supapă;
 • cu comandă manuală sau mecanică a supapei;
 • cu sau fără protecție împotriva scânteilor etc.

Opțiunile listate pot varia în funcție de situație. De exemplu, nu este nevoie să instalați o supapă mecanică dacă sistemul este stabil și nu necesită ajustări constante. Este, de asemenea, posibilă fabricarea unei unități de foraj la cerere.

Construcțiile de acest tip sunt realizate din polimeri, oțel inoxidabil de 0,5-0,8 mm grosime și din oțel negru 1,5-2 mm. Secțiunea joncțiunii finale poate fi rotundă, ovală, pătrată sau dreptunghiulară. Modelul de beton este ales în funcție de tipul de material de acoperiș și de parametrii conductei de ventilație.

Deși trecerea unităților de producție străine este de obicei caracterizat prin înaltă calitate, acestea nu sunt întotdeauna adaptate la condițiile climatice locale, astfel încât să nu interfereze cu examina cu atenție propunerile producătorilor autohtoni. Ele sunt de obicei etichetate după cum urmează:

 • literele UE cu un indice de la 1 la 10 indică designul fără un inel de condensare și o supapă;
 • indicii de la 2 la 10 indică dispozitive cu o supapă manuală, nu există inel;
 • desemnarea UE este atribuită dispozitivelor cu o platformă specială pentru dispozitivul de acționare a supapei, care este asigurată de proiectare.

Modelele complete gata făcute de noduri de tranziție sunt inglobate piulițele și șuruburile, care sunt fixate pe structuri de lemn, pahare din beton armat, destinate a fi instalate. Pentru izolarea termică, se utilizează cu succes vată minerală, care se recomandă a fi protejată cu un strat de fibră de sticlă.

Dacă este necesară instalarea unei instalații de ventilație cu o supapă de siguranță, trebuie să acordați atenție duzelor destinate acesteia. O supapă trebuie atașată la flanșa de jos a acestui element. Flanșa superioară este concepută pentru a fixa poziția canalului. Ca elemente de fixare pentru armături folosiți cleme și brațe.

Pentru a proteja în continuare colțarul de ventilație împotriva umezelii, trebuie să folosiți o fustă. Colectorul de condens este sudat la duza. Este conceput pentru a îndepărta umezeala din masele de aer care se deplasează prin conducta de ventilație. Pentru a controla supapa, utilizați o unitate mecanică, care trebuie instalată pe un raft proiectat pentru aceasta.

Acest element nu trebuie instalat lângă inelul de colectare a condensului pentru a menține integritatea tuturor elementelor de penetrare. nodurile model tipic sunt montate de obicei înainte de acoperis: prima montare canalele de aer ale sistemului de ventilație, apoi trece și a pus acoperișul după aceea.

Se recomandă sigilarea tuturor îmbinărilor la sfârșitul lucrărilor, inclusiv a locurilor în care elementele unității se învecinează cu acoperișul. Pentru aceasta, ar trebui:

 • curăța suprafața țevii și a acoperișului de contaminare;
 • etanșează partea inferioară a conductei și secțiunea adiacentă a acoperișului cu hârtie din folie;
 • umpleți găurile cu un compus de etanșare.

Aceste măsuri vor ajuta la protejarea pătrunderii umidității și la crearea unei izolații termice suplimentare a structurii.

Video utile despre acest subiect

Cilindrul, care demonstrează montarea ansamblului de trecere a canalului de ventilație prin sistemul de acoperiș, permite obținerea unei idei a caracteristicilor acestui tip de lucru:

Instalarea acestui element important nu este prea dificilă. Dar trebuie să respectați cu exactitate cerințele tehnologiei de instalare pentru a preveni reținerea umidității pe suprafața acoperișului și pătrunderea acestuia sub acoperire.

Nod de trecere a ventilației prin acoperiș

Care este nodul de trecere?

Nod de trecere UP-5

Nodul de acces UP-4

Nod de trecere UP-3

Nod de trecere UP-2

Sistemele de ventilație ale clădirilor au nevoie de un punct de evacuare a aerului evacuat sau de introducerea unui jet de alimentare proaspăt. Trecerea canalelor prin tavan sau pe acoperișul clădirii trebuie să fie proiectată și furnizată corespunzător:


Pentru a aborda în mod cuprinzător aceste probleme se aplică unități uniforme de trecere (UE), care de design potrivește cel mai bine cu cerințele lor. Nod pasaj - este sudată de construcție de metal, care este un tub de secțiune circulară, echipat cu două capete cu flanșe pentru conectarea la conductele având un miez (referință) o flanșă care servește drept principala structură de prindere a unității, supapa și opțional echipat cu un inel special pentru condens. În funcție de condițiile de funcționare, se utilizează unul sau alt tip de sistem de control, care îndeplinește cât mai mult posibil cerințele designului sistemului.

specie

Nodurile trecerii au modificări diferite. Aparate de destinație de bază:

Principala diferență între toate tipurile este prezența supapei și modul în care este controlată - manual sau automat. În plus, există supape izolate. Acestea exclud posibilitatea unei înghețări, în care supapa nu funcționează la momentul potrivit. Alegerea unui tip sau a altui tip se realizează la etapa de proiectare, luând în considerare condițiile climatice, de temperatură ale terenului, scopul clădirii, caracteristicile sistemului de ventilație etc.

cerere

Nodurile trecerii sunt utilizate în sistemele de ventilație naturală sau forțată a clădirilor cu destinație generală. Ele sunt echipate cu conducte de oțel cu secțiune circulară. Locul principal de utilizare UE - acoperișul clădirii, dar cu un mare număr de etaje și conductele de înălțime sunt adesea folosite ca o căptușeală interioară din unități de sprijin UE care servesc pentru a susține secțiunea verticală a conductei și îndepărtarea sarcinii din duzele de ventilație.

În funcție de condițiile din regiune și de scopul clădirii, se selectează un anumit tip de instalație, având parametrii cei mai potriviți pentru această secțiune - o supapă cu comandă manuală sau mecanică, un inel de colectare a condensului, încălzire etc. Alegerea unui anumit model al UE se face in timpul proiectarii, dar cu schimbari in compozitia sistemului de ventilatie sau alte nevoi, inlocuirea UE cu probleme speciale mai potrivite nu provoaca.

Caracteristici de montare

Nodurile canalului sunt montate pe cupe speciale din beton armat cu ancore încorporate care trec prin orificiile de fixare din flanșa de susținere a ansamblului de trecere și sunt fixate cu piulițe. Sub flanșa superioară, se montează o clemă specială, la care sunt atașate capetele armăturilor, îmbunătățind în continuare stabilitatea structurii, prevenind slăbirea și apariția unor scurgeri. Sticla din beton armat servește la compensarea unghiului pantei acoperișului - platforma sa pentru instalarea UE este întotdeauna orizontală.

Atenție vă rog! Este posibilă instalarea unității independent, fără beton armat, de exemplu, dacă există un acoperiș plat al clădirii, dar în acest caz este necesară o impermeabilizare calitativă la locul de instalare.

Pentru izolație se folosește vată minerală, pe care se plasează un strat de vată de sticlă. Un punct special este impermeabilizarea unității, care exclude pătrunderea umezelii în încălzitor, lovind motorul electric și piesele metalice, deoarece acestea sunt în mare măsură susceptibile la coroziune.

Utilizarea punctelor de trecere a ventilației se datorează cerințelor operaționale ale sistemului de ventilație, precum și necesitatea unui pasaj ermetic fiabil prin pardoseală sau pe acoperișul clădirilor. Dezvoltarea nodurilor unificate, gata de utilizare și având dimensiuni standard, permite rezolvarea problemei mai calitativ, rapid și fiabil.

Alegerea acestui nod sau a acelui nod se face în timpul proiectării clădirii, instalarea primară este efectuată în timpul construcției, schimbarea condițiilor de ventilație, transferarea spațiilor într-un alt tip de activitate sau echipament poate necesita înlocuirea nodului de acces, ceea ce este destul de simplu. În sensul constructiv, UE este un produs complet fiabil, a cărui defectare se poate întâmpla numai în situații excepționale sau în caz de funcționare necorespunzătoare.

Cum să prelungiți durata de viață a acoperișului: instalați singur ventilația

Vorbesc despre nevoia de ventilație a acoperișului nu merită nici măcar. Toată lumea știe asta. Dar cum să o facem eficientă, durabilă și, de asemenea, să se monteze independent, utilizând dezvoltări avansate de inginerie, și va fi discutată în acest articol.

De ce am nevoie de ventilație pe acoperiș?

Importanța acoperișului este dificil de supraestimat. Prin urmare, ridicarea clădirii, constructori cu experiență special amenajarea acoperișului, oferindu-l cu izolare fiabile, izolație și sistem de ventilație.

În procesul de operare a unei case în interior, se formează abur, care, conform legilor fizicii, se ridică la spațiul sub acoperiș. Și dacă nu există o ventilare corectă a acoperișului, aburul se așează pe structurile de acoperiș, provocând deteriorarea și distrugerea elementelor portante ale clădirii.

Acoperișul fără ventilare este periculos. Creșterea umidității va duce la formarea de mucegai și ciuperci pe pereți, umezirea izolației, ceea ce înseamnă deteriorarea conductivității termice și înghețarea casei. Evitați acest lucru va ajuta la un sistem bine stabilit de ventilație a acoperișului, care va elimina exteriorul condensului și îl va împiedica să ruineze întreaga structură.

Pentru a prelungi durata de viață a acoperișului, este echipat cu un sistem de ventilație de înaltă calitate

Ventilarea casei este punctuală și continuă, naturală și forțată. Cele mai frecvente surse de circulație a aerului sunt:

 • ferestre pentru ferestre;
 • patine cu acoperișuri înclinate;
 • lacunele prevăzute în tortul de acoperiș și șipcile de cornișă;
 • ventilatoarele de evacuare pe acoperișuri și alte piese ale sistemului de ventilație cu găuri.

Pentru acoperișurile de dimensiuni mici sau medii, există suficientă ventilație naturală. Elementele de ventilație forțată sunt instalate pe acoperișuri mari, unde schimbul natural de aer al spațiului sub acoperiș nu este suficient.

Elemente de sistem de acoperiș ventilație

Asamblare de componente de ventilație (inclusiv locul de muncă) nu este mai mare de 2-5% din costul acoperișului, care este mult mai mică decât cea necesară pentru repararea acoperișului, secțiunile individuale ale casei, iar apoi întreaga structură ca un întreg, în cazul în care sistemul de ventilație nu este montat, sau instalat pe - Poate, presupun, și cumva.

Principalele sarcini care sunt încredințate elementelor sistemului de ventilație:

 • îndepărtarea aburului care intră în spațiul de sub acoperiș din interiorul casei;
 • reducerea fluxului de căldură care penetrează acoperișul datorită încălzirii la soare;
 • nivelarea temperaturii acoperișului pentru a preveni formarea de gheață pe marginile cornișelor și gheții de pe suprafața acoperișului.

Sistemul de ventilație al clădirii constă din diferite elemente care îndeplinesc o sarcină comună: asigurarea unui regim normal de temperatură al acoperișului și al spațiului sub acoperiș

Banda de acoperiș pentru ventilație

Banda de aerisire se închide toate fisurile acoperișului, oferind în același timp suficient aer și a împiedicat spațiul acoperișului moloz cădea, invazia de păsări și alte creaturi mici.

Centura de ventilație TOP ROLL S 240 mm asigură o bună circulație a aerului și o protecție a spațiului sub acoperiș

În funcție de scopul distinsului:

 • bandă de ventilație;
 • banda perforată de cornișă (aero element de streașină).

Avantajele utilizării benzii de acoperiș:

 • creează o bună permeabilitate la aer;
 • accentuează finisajul decorativ al acoperișului;
 • asigură protecție împotriva umezelii, a resturilor și a insectelor.

Banda de acoperiș de creastă protejează creasta acoperișului de a cădea sub acoperișul ploii și zăpezii. Împreună cu aceasta, se îndepărtează aburul din tortul de acoperiș, împiedicând umezirea și degradarea sistemului de acoperiș și a materialului de acoperire.

O bandă de ventilație bună a producătorilor bine-cunoscuți, de regulă, este tratată cu compoziții speciale din radiațiile UV, care asigură o protecție suplimentară a îmbinărilor acoperișului de radiațiile solare distructive. Așezați o bandă de creastă de-a lungul marginii acoperișului și, deasupra acestuia, montați un cal. Lucrările se efectuează la o temperatură a aerului de + 5 ° C.

Banda de ventilație a cremalii este așezată sub placa metalică a creastei

O bandă perforată de cornișă este utilizată pentru acoperirea stufului. Nu numai că protejează spațiul sub acoperiș de rozătoare, păsări, insecte, murdărie și creează schimb de aer liber, dar și mărește rezistența unor componente de acoperiș.

Banda de ventilație din PVC consolidează construcția streașinului

Ventilație acoperiș grilaj

Pentru acoperișurile înclinate, pe lângă schimbarea corectă a aerului, o sarcină importantă este și protecția împotriva insectelor. Hornets, viespi și păsări mici colonizeze spațiu pe acoperiș, cricuri țese, oferind astfel nu numai efectul de sunet și antisanitare, dar, de asemenea, interfera cu ventilație naturală a acoperișului. Pentru a combate un astfel de dezastru, este proiectată o plasă de țânțari de ventilație cu celule de 2-3 mm în mărime.

Cel mai bun este considerat o plasă din oțel inoxidabil, deoarece este cea mai durabilă și durabilă. Este rezistent la coroziune, nu strică exteriorul casei, are o durată de viață mult mai mare decât analogii. Din minus, se poate nota doar un preț ridicat pentru alte tipuri de plase.

Portul de aerisire din oțel inoxidabil pentru ventilarea acoperișului este considerat cel mai durabil și durabil

Utilizarea ochiurilor de plasă este nedorită, deoarece acestea sunt corodate datorită scurgerilor de condens, putregaiului și ruginei. Este mai bine să utilizați ca opțiune bugetară o plasă de vopsea cu celule mici, de dragul economiei. În plus, în costuri reduse și în simplitate de instalare - grila este stivuită suprapusă și este fixată de un capsator la detaliile din lemn ale unui acoperiș. Cu toate acestea, plasa de vopsea nu este prea puternică, prin urmare, de scurtă durată.

Plasa de sârmă din fibră de sticlă nu are o rezistență suficientă, este ușor ruptă și străpunsă de păsări, așadar este mai bine să o folosiți ca o opțiune temporară

Elementele de trecere a ventilației acoperișului

Elemente de trecere (penetrații) - o parte a conductelor de ventilație. Ele sunt concepute pentru a etanșa găurile de acoperiș. De regulă, ele nu sunt incluse în livrare, ci sunt selectate separat pentru fiecare tip de acoperiș.

Culoarul are diferite forme, dimensiuni, culori, care se datorează în primul rând producătorului, iar al doilea - acoperișului (acoperiș moale, carton ondulat, metal). Dar toate acestea sunt ușor de instalat. Acestea sunt montate atât pe etapele de construcție, cât și pe acoperișul finisat.

Coloanele sunt utilizate pentru etanșarea îmbinărilor țevilor de ventilație cu acoperișuri

Numai atunci când potrivesc exact prin detaliu materiale de acoperire corespunzătoare, putem vorbi despre durabilitatea sistemului de ventilație, nu există nici o scurgere în zonele de transvazare și capacitatea de a rezista la toate componentele de acoperișuri climatice ale sarcinii.

Aerator pentru ventilarea acoperișului

Astfel de accesorii pentru acoperis, ca aeratoare, sunt proiectate pentru ventilarea mai eficientă a acoperișurilor moi. Acestea sunt elemente de ventilație forțată, care reduc presiunea sub acoperiș și sporesc tracțiunea, ceea ce asigură fluxul de aer necesar.

Aeratorul pentru ventilarea unui acoperiș dintr-o țiglă moale reduce presiunea într-un spațiu sub acoperiș, decât o aerisire bună a mansardelor

Selectați aeratoarele, în funcție de zona acoperișului, respectând următoarele reguli:

 • aeratoarele sunt instalate în cele mai înalte puncte de-a lungul întregii lungimi a acoperișului pentru ventilarea uniformă a întregului spațiu sub acoperiș;
 • distanța dintre dispozitivele adiacente poate rezista la cel puțin 12 m;
 • fixați aeratoarele pe dibluri sau șuruburi de ancorare și echipați cu filtre care împiedică murdăria, umiditatea și insectele;
 • pentru reglarea sistemului în timpul construcției acoperișului, selectați zonele la îmbinările etanșantului;
 • Pentru a preveni scurgerile, utilizați un material de etanșare sau bandă specială.

Accesoriile de ventilație includ, de asemenea, crestătura consolei, care are un rând frecvent de lovituri care protejează fanta de cornișă și spațiul adiacent sub acoperiș, precum și ventilatoarele de acoperiș. Acestea sunt indispensabile pe acoperișurile plate cu convecție naturală insuficientă și pe acoperișurile înclinate, atunci când nu există posibilitatea de a amenaja ventilația naturală.

Extensia consolei este montată direct sub rândul final al plăcii cu șuruburi autoportante

Video: instalarea ventilatorului de acoperiș Systemair DVS

Nod de trecere a ventilației prin acoperiș

Orice canal de ventilație pe acoperișul unei case, și formează o așa numită unitate de câmp ieșire de trecere (UE) ca o țeavă, sau plug-in plafon sine prin orificiul de evacuare, sau în pahare w / w.

Fiecare element al sistemului de ventilație necesită instalarea unei unități sigilate pentru trecerea prin acoperiș

Unitățile industriale ale canalului de ventilație sunt fabricate în conformitate cu GOST 15150 și există:

 • Valve și fără valvă;

Ventilele de trecere a vântului pot fi controlate prin deschiderea și închiderea conductei de ventilație, dacă este necesar

În funcție de tipul de acoperiș și de caracteristicile structurale ale acoperișului și ventilației, acestea diferă în formă:

Nodurile trecerii cu o secțiune circulară sunt considerate mai eficiente

Nodurile de trecere pătrată și dreptunghiulară sunt potrivite în principal pentru coșuri

Alături de elementele tipice, sunt adesea fabricate unități nestandardizate, concepute pentru construirea și asamblarea inițială a sistemelor de ventilație. Cu toate acestea, toate acestea trebuie să respecte anumite cerințe GOST:

 • grosimea metalului pentru fabricare nu mai mică de 11,9 mm;
 • mărimea inelului de susținere este mai mare decât diametrul țevii ramificate cu 30-40 cm;
 • tratament obligatoriu cu compuși anticorozivi;
 • lungimea structurii UE fără o supapă nu este mai mare de 1 m.

Recomandările privind dimensiunea șinei și golurile atunci când sunt instalate pe acoperiș sunt specificate în GOST 15150

Nodurile trecerii canalelor de coș sunt echipate cu respectarea strictă a regulilor de incendiu.

Ventisazor pe acoperiș

Mulți oameni se întreabă dacă este nevoie de un spațiu de ventilație și, dacă da, de ce. Fie că este posibil să nu o faceți, la urma urmei, există un decalaj între o acoperire și o așternută.

Dar într-adevăr - are într-adevăr nevoie de un ventilator pe acoperiș? Să încercăm să înțelegem. Ventilarea subacoperis cameră este formată din trei lacune: Cornișă prin care fluxul de aer, diferența dintre acoperiș și încălzire (membrana nu contează) și diferența de la cel mai înalt punct al acoperișului (patina sau culee).

Scopul lor - de a asigura o bună circulație a aerului sub acoperiș și de a preveni udarea încălzitorului. Și dacă neglijezi decalajul de pe acoperiș, consecințele vor fi foarte deplorabile - trebuie să dezasamblați tortul de acoperiș și să schimbați izolația. Și acesta este cel mai mic din toate relele.

Casa a fost caldă iarna, iar vara este rece, pe acoperiș este necesar să se doteze ventilația în conformitate cu toate regulile

În plus, acoperirile dure, de regulă, necesită revopsire la fiecare 10-20 de ani. Dar, în absența unui gol, condensul format va strica foile de terasă din interior. Și dacă partea superioară a vopselei este destul de simplă, atunci din interior este imposibil să faci fără parsarea întregii plăci de acoperiș și înlocuirea foilor complet.

Prin urmare, la toate întrebările răspunsul este evident - golurile fac. Dați acoperișului să respire, pentru a evita problemele de bulgăre de zăpadă, care nu au putut fi observate. În plus, spațiul liber pe acoperiș ar trebui să fie suficient pentru a asigura funcționarea întregului lanț.

Dacă blocați creasta acoperișului, adică nu faceți o spațiere, nu va exista niciun sens din prăpastia dintre izolație și acoperiș, precum și spațiul de rulare.

Ventilarea acoperișului din metal

Acoperișul metalic este frumos, modern, puternic și fiabil, dar are un mare dezavantaj - schimb de aer limitat, adică nu permite aerului să curgă ușor. Pentru a asigura circulația normală, instalați ventilația în conformitate cu următorul algoritm:

 1. În foaia de acoperire pentru ventkanalov ieșire face găuri, aderând la normele - un orificiu pentru 60 m² și plasarea lor la cel puțin 0,6 m de creasta. Pe o construcție complexă a acoperișului, crește numărul de ieșiri.
 2. Partea metalică frontală din apropierea găurii este tratată cu un antiseptic pentru a preveni o focare de coroziune.
 3. Garnitura din cauciuc este acoperită cu silicon și este înșurubată.
 4. După uscarea materialului de etanșare, instalați burghiul și fixați-l cu șuruburile speciale incluse în livrare.
 5. Din interior asigură o rezistență sigură a aburilor și impermeabilizării (folii).
 6. Pentru a împiedica pătrunderea umezelii în izolație, în locurile unde izolația este atașată izolației, se aplică un agent de etanșare suplimentar.

Baza de penetrare este așezată pe materialul de etanșare și este fixată cu șuruburi autoportante

Video: ventilarea spațiului sub acoperiș din acoperișurile din acoperiș metalic

Ventilarea acoperișului din plăci moi

Înainte de ventilarea acoperișului moale, se întâlnesc următoarele sarcini:

 • eliminarea condensului;
 • prevenirea supraîncălzirii straturilor inferioare ale acoperișului;
 • asigurând un echilibru de temperatură pe suprafața acoperișului.

Dacă ventilația este organizată corespunzător, fluxurile de aer rece intră în spațiul sub acoperiș la consola și ieșesc prin creastă sau aerare.

Săgețile indică direcția fluxurilor de aer în spațiul sub acoperiș cu ajutorul dispozitivului de ventilare corect

Ventilarea acoperișului moale poate fi unică sau dublă. Dar că a fost suficient, să îndeplinească o serie de condiții:

 • grosimea stratului de aer dintre lăcuit și încălzitor se calculează în avans de unghiul de înclinare și de lungimea razelor (dar mai mic de 4 cm);
 • a face găuri suplimentare de-a lungul fundului rampei, strângerea lor cu o bandă perforată, plasă, pieptene, căptușirea acoperișului cu console cu respirabilă;
 • aranjați golurile pe acoperiș sub formă de patine sau ventilatoare ventilate pentru ventilație forțată.

Dacă acoperișul nu este nou, iar acoperișul moale este reparate, căutați locurile cu cea mai mare umflare și instalați aeratoarele acolo.

Video: ventilarea spațiului sub acoperiș în acoperișuri din șindrile flexibile bituminoase

Ventilarea acoperișului de șold

Ventilarea acoperișurilor de șold poate fi împărțită condițional în două grupe - ventilarea unui pod rece și izolarea mansardei.

Aranjamentul ventilației unui spațiu la mansardă rece nu va prezenta dificultăți. Datorită volumului mare al mansardei, practic nu există bariere în calea circulației normale a curenților de aer. Schimbul de aer are loc prin consola de cornișă, călare și creastă. Dormer ferestre, luate de grilaje și situat pe laturile opuse ale acoperișului, oferă o pescaj.

Circulația naturală a aerului are loc prin orificiul de ventilație al acoperișului și al ferestrelor pentru acoperișuri

Când este necesară întărirea ventilației, instalați aeratoarele de-a lungul culoarului. Dar ele au sens dacă unghiul de pantă este mai mare de 45 °. În caz contrar, în zone dificile în timpul iernii, datorită acumulării zăpezii, activitatea aeratoarelor va fi ineficientă.

La înclinații mici este mai bine să se facă ventilație forțată, folosind ventilatoare de acoperiș, turbine inerțiale sau duze de înălțime suficientă, astfel încât să nu adoarmă cu zăpadă.

Video: cum să eliminați condensul în pod

Ventilarea spațiului izolat sub acoperiș (mansardă)

Ventilarea podului este de dorit să se planifice în timpul construcției, deoarece amenajarea sa este mai intensă decât forța de ventilație a spațiului de mansardă rece. Nu există o circulație liberă a aerului, prin urmare spațiul pentru schimbul de aer este creat datorită cărămizii căruciorului montat între încălzitor și podea.

Circulația aerului în camera izolată se datorează golului de aerisire din tortul de acoperiș

În plus, este obligatorie un spațiu de cel puțin 2-3 cm între hidroizolație și izolație termică. Dacă adâncimea cojilor nu vă permite să faceți clearance-ul necesar, atunci acestea cresc cu ajutorul plăcilor.

Dar această metodă de schimbare a aerului este destul de greu de făcut pe acoperișurile unor forme complexe, cu o mulțime de zgomote și joncțiuni. Prin urmare, acoperișurile sfătuiesc să montați direct pe membranele de difuzie ale încălzitorului (permeabile la vapori), care permit umiditatea într-o singură direcție.

Video: patina ventilată pe luminator

Ventilarea acoperișului cusăturii

Acoperișul asamblat, la fel ca toate celelalte tipuri de acoperișuri, necesită o circulație normală a aerului în spațiul sub acoperiș. Și acest lucru este asigurat prin intermediul unui spațiu între stratul de acoperire și stratul termoizolant de cel puțin 50 mm, pentru care căștile sunt colectate dintr-o bară de 50x40 sau 50x50 mm. În plus, izolația pentru o mai mare fiabilitate este protejată cu un film de barieră la vapori.

Pentru a îndepărta umezeala din orificiul de ventilație de pe acoperiș, montați orificiul de ventilație pentru acoperișul cusăturii la o distanță de cel mult 0,6 m de creastă.

Ieșirea de ventilație pentru cusătura și acoperișul moale este utilizată pentru a scurge umezeala din orificiul de ventilație

Montate de toate regulile și acoperisul bine acoperit cu acoperiș ventilat va dura aproximativ 25 de ani fără reparații majore.

Ventilația acoperișului

Pentru echiparea sistemelor de ventilație cu acoperișuri:

 • goluri de aer în zona de acoperiș inferioară;
 • canale de circulație a aerului pe încălzire (în detrimentul latului);
 • capacele din partea de sus a suprafeței acoperișului cu 15% mai mult decât suprafața orificiilor de alimentare, deoarece o bună ventilație necesită o presiune scăzută în pod.

Nu este dificil să dai ventilația cu propriile mâini. Schema generală este una - pentru a furniza fisuri sub consolele de cornișă, pentru a le proteja cu o bandă sau cu o rețea, pentru a face o distanță între leșiere și încălzitor.

Lucrul suplimentar depinde de panta acoperișului. Cu o rampă de rampă de 10-45 °, spațiul de evacuare este în creastă și este acoperit cu un aerator de crestături cu un filtru de protecție din spumă poliuretanică. O astfel de lungime a aeratorului de circa 60 cm aer de 25 m 2 de spațiu mansardă.

Video: instalarea unui aerator de creastă

Dacă structura acoperișului nu este furnizat patine sau înclinație rampe este de la 5 la 12 °, este necesar să se mărească numărul de deschideri de aer de alimentare la partea inferioară a acoperișului, iar în zona superioară mirișteMarcaAMAZONE fixată la o distanță de 0,5-0,8 m de cele mai înalte locuri ale acoperișului.

Cu acest aranjament aeratorul este de 5 m² în spațiul mansardă, dar dacă structura se află într-o zonă bine ventilată, capacitatea acestuia este mărită la 25 m².

Video: instalarea unui aerator de puncte

Dimensiunea spațiului ventilat pe creastă

Dimensiunea spațiului ventilat depinde de panta patinoarului - cu cât este mai mică înclinația acoperișului, cu atât este mai mare înălțimea de degajare. Tipul de material termoizolant de dimensiunea golului nu afectează, dar tipul de acoperiș este foarte important. Sub stratul rigid (metal, ondulat) poate fi utilizat pentru cămașă kontreyku mică secțiune 25x50 mm, deoarece nu este un strat continuu, și având lacune și îmbinările prin care aerul circulă, de asemenea lor. Nu Desi expertii recomanda sa experimenteze, iar pentru o mai mare fiabilitate și durabilitate recomanda folosirea barelor de 50x50 mm pentru toate suprafețele, adică. E. Pentru a face înălțimea optimă de degajare de 50 mm.

Cum să scoateți țeavă prin acoperiș de pe tabla ondulată

Orice sistem de încălzire a casei, cu excepția electricității, implică retragerea pe acoperiș a coșurilor pentru eliberarea produselor de ardere în atmosferă. Luați în considerare cum să obțineți coșul de fum prin tabla ondulată.

 1. Mai întâi trebuie să vă asigurați că coșul de fum este poziționat corect - punctul de ieșire ar trebui să fie în partea de nord întunecată, unde soarele nu atinge prea mult.
 2. Alegeți forma țevii și dimensiunea secțiunii transversale a acesteia, luând în considerare condițiile climatice ale terenului, relieful și temperatura gazelor de eșapament.
 3. Apoi se determină cu înălțimea țevii conform SNIP.
 4. Faceți o țeavă pentru dvs. sau cumpărați o piesă finită și conduceți instalația.

Video: trecerea țevii prin acoperișul plăcii ondulate

Înălțimea arborilor de ventilație conform SNIP

La calcularea înălțimii arborilor de ventilație se iau în considerare:

 • înălțimea țevii în raport cu cel mai înalt punct al acoperișului și al clădirilor adiacente;
 • lungimea totală a canalului de fum;
 • mărimea capului;
 • inaltimea de proiectare.

Cerințe și norme pentru SNIP:

 • pentru un acoperiș plat, înălțimea minimă este de 1 m;
 • dacă coșul de fum este amplasat la o distanță mai mică de 1,5 m de creastă, înălțimea acestuia trebuie să fie cu 0,5 m mai mare decât punctul superior al acoperișului;
 • în cazul în care coșul de fum se află la o distanță de 1,5-3 m de creastă, capul țevii trebuie amplasat la nivelul acoperișului spart;
 • atunci când coșul este instalat la o distanță mai mare de 3 m de creastă, partea superioară a acestuia ar trebui să fie pe o linie condiționată trasă de la creastă de-a lungul rampei la un unghi de 10 °.

Înălțimea de ridicare a capului coșului de căldură depinde de amplasarea sa în raport cu creasta

În cazul în care canalele de ventilație sunt prezente în apropiere, înălțimea trebuie să depășească celelalte cu 20 cm.

Video: cum se calculează înălțimea coșului de fum

Aeratoare de acoperiș

Aeratoarele de aerisire sunt dispozitive speciale pentru ventilarea spațiului sub acoperiș și pentru evacuarea umezelii și a vaporilor de apă. Acestea sunt utilizate pe acoperișuri plate, împiedicând umflarea materialului ruloului din cauza umflăturilor datorate schimbărilor de temperatură și pe acoperișurile înclinate pentru o ventilație eficientă și pentru îndepărtarea condensului.

Flyugarki (aeratoarele) produc diferite dimensiuni și modele. Ele sunt considerate elementele cele mai eficiente ale sistemelor de ventilație. Pe un acoperiș plat, acestea sunt instalate pe întreaga suprafață uniformă în punctele în care sunt îmbinate plăcile. Structurile așezate sunt situate mai aproape de creastă (la 0,6 m) sau în locurile de trecere a munților (pe acoperișuri complexe).

Pe acoperișurile înclinate, aeratoarele sunt instalate mai aproape de creastă sau în locuri unde acoperișul este rupt

Materialul de fabricație este un AISI 316 din oțel inoxidabil sau o polipropilenă puternică, astfel încât să poată rezista la o gamă largă de temperaturi de la -40 până la +90 ° C.

Instalarea de aeratoare pe un acoperiș plat

Când se acoperă dublu strat cu materiale rulante, aeratoarele sunt instalate în stratul inferior:

 1. Printr-o șapă și straturile unui încălzitor se taie o deschidere pe diametrul unui tub al unui aerator.
 2. Acoperiți-l cu pietriș și atașați aeratorul la masticul fierbinte.
 3. După răcire, fixați-l cu șuruburi.
 4. Stratul superior al acoperirii acoperișului este topit astfel încât aeratorul să fie în locul suprapunerii (15 cm) a straturilor, joncțiunile fiind sigilate.

Video: instalarea aeratorului prin mâinile proprii pe un acoperiș moale cu două straturi, Partea 1

Într-un singur strat, aeratoarele sunt instalate pe șapă, făcând un orificiu înainte de bariera de vapori. Acoperirea este plasat pe aeratorul fusta de sus și suprapusă plasture fierbinte mastic, se suprapun fusta si deschiderea pe strat de aproximativ 15 cm. Zateev aerator fixate cu șuruburi, bontul tratat cu etanșare.

Video: instalarea unui aerator pe un acoperiș moale cu două straturi, partea 2

Instalarea de aeratoare pe tablă metalică și ondulată

Instalarea prizele de ventilație de pe acoperișurile din tablă trapezoidală și la fel și implică o încălcare a invelitorii, deci trebuie efectuată cu mare atenție, astfel încât să nu trebuie să se schimbe foile rasfatati de materialul de acoperire.

 1. Aplicați pe site-ul de instalare un șablon (inclus în kit), conturați și tăiați cu grijă gaura de-a lungul liniei intenționate.
 2. Consolidați etanșarea cu șuruburi și aplicați un material de etanșare.
 3. Montați aeratorul, fixați cu balamale și șuruburi suplimentare.
 4. Din interiorul podului, locurile de trecere a conductelor de ventilație sunt etanșate cu un material de etanșare.

Atunci când instalați elemente de ventilație, trebuie să utilizați dispozitivele de fixare de marcă care vin împreună cu kitul.

Video: instalarea ventilației pe metal

Erori de bază în instalarea sistemului de ventilație: cum să le evitați

Având în vedere că astăzi mulți oameni echipează acoperișul casei pe cont propriu, vom lua în considerare cele mai frecvente greșeli în instalarea sistemelor de ventilație.

 1. Normele SNiP nu sunt luate în considerare.
 2. Elementele de ventilație necorespunzătoare sunt selectate.
 3. Canalele nu sunt simetrice.
 4. Capacitatea sistemului este calculată incorect și echilibrul termic nu este luat în considerare.
 5. Lucrări de instalare necorespunzătoare.

Regula de bază în proiectarea sistemelor de ventilație - cu cât ventilația este mai proporțională și mai scurtă, cu atât mai eficient și cu mai puțin zgomot va funcționa.

Prezentare generală a sistemelor de ventilație

Când reglați ventilația, uneori există o dificultate în alegerea componentelor. Luați în considerare cei mai populari producători, ale căror produse merită atenție.

Ventilația acoperișului "Virplast"

Echipamentul WirPlast este utilizat în diferite scopuri - instalarea de camere de ventilație sau ventilatoare (sistem de canalizare), ca o hota de bucătărie, pentru instalarea de antene sau componente ale celulelor solare.

 • instalare ușoară datorită nivelului de alcool încorporat, care elimină orice eroare;
 • etanșeitate completă pe acoperiș;
 • design elegant;
 • o varietate de modele pentru toate tipurile de acoperire;
 • 10 ani garanție.

Echipamente de ventilare WirPlast este de înaltă calitate, ceea ce este confirmat de o garanție de 10 ani pentru toate produsele

Ventilația acoperișului "Technonikol"

Sistemele de ventilație "Technonikol" sunt produse în două variante:

 • pentru ventilarea spațiului sub acoperiș;
 • Pentru circulația aerului forțat în poduri și mansarde.
 • designul estetic și prețul accesibil;
 • fiabilitate sporită și rezistență la impact a tuturor elementelor. Realizat cu aditivii introduși în materialul principal al HDPE;
 • O instalare simplă cu instrucțiuni detaliate.

Ventilație de acoperiș Vilpe

Produse Vilpe - dezvoltarea companiei finlandeze SK Tuote Oy. Excelent ca un sistem de ventilație forțată, instalat atât la etapele de construcție, cât și în timpul reparației.

 • este fabricat din polipropilenă rezistentă la impact, prin urmare nu este susceptibil la coroziune;
 • rezistente la diferențele ultraviolete și climatice;
 • materialul ecologic, rezistă modificărilor constante ale temperaturii de la -40 la +80 ° C și salturi ocazionale de la -55 la +120 ° C;
 • o mare varietate de culori și design modern.

Ventilația acoperișului de la Vilpe este realizată din polipropilenă rezistentă la impact și rezistă schimbărilor mari de temperatură

Acoperiș ventilație Kronoplast

Succesul și cererea produselor Kronoplast datorită faptului că societatea produce aproape toate piesele pentru dispozitiv de ventilație casă privată - sub acoperiș de ventilație, de ieșire bucătărie, ieșiri curate, canalizare ascendente, etc...

Caracteristica principală a acestui produs este impermeabilitatea 100% pe acoperișul tuturor ieșirilor, fără de care ventilarea completă este ireală. Elementele de acoperiș sunt disponibile pentru orice acoperire în șase culori de bază.

Video: instalarea ventilației pe acoperișul ondulinei

Instalarea ventilației pe acoperiș este un proces important și necesar, care necesită atenție și responsabilitate. Nu este dificil să o faceți singur, respectând regulile și reglementările obligatorii. Doar în acest caz, acoperișul casei nu va "plânge" niciodată. Mult noroc pentru tine.